Wat zijn microsurveys? Soorten en beste praktijken

Wat zijn microsurveys en hoe kunt u ze gebruiken om inzicht te krijgen in het klantsentiment en bruikbare inzichten in gebruikersfeedback te verzamelen?

Vergeleken met lange enquêtes helpen microsurveys om de behoeften van uw gebruikers op een meer contextuele manier te begrijpen.

In dit artikel behandelen we alles wat u erover moet weten en behandelen we types, voorbeelden en beste praktijken.

TL;DR

  • Een micro-enquête (ook bekend als een pop-up enquête) is een kort formulier bestaande uit 1 tot 3 vragen, vaak weergegeven in de app, waarmee u de gebruikersfeedback kunt verzamelen die u nodig hebt om productbeslissingen te nemen voor duurzame groei.
  • De voordelen van micro-enquêtes zijn dat ze een hoger indieningspercentage hebben, dat de antwoorden van hogere kwaliteit zijn en dat u de informatie sneller krijgt.
  • Er zijn veel verschillende toepassingen voor microsurveys, waaronder NPS, CES, CSAT, PMF feature requests, onderzoek bij concurrenten, personalisering, en churn feedback met behulp van annuleringsstromen.
  • Bij het maken van uw gebruikersonderzoeken moet u ervoor zorgen dat u zich richt op specifieke klantsegmenten en de enquêtevragen gericht houden op wat u wilt weten.
  • Het ontwerp van uw micro-enquêtes moet overeenkomen met het ontwerp van uw product om de merkconsistentie te behouden, en uw micro-copy moet duidelijk en gemakkelijk te begrijpen zijn.
  • Met Userpilot kunt u micro-enquêtes maken in overeenstemming met uw merk en UI-ontwerp en ook de verzamelde feedback analyseren en erop reageren.

 

Wat is een micro-enquête?

Een micro-enquête is een snelle en gemakkelijke manier om gebruikersfeedback te verzamelen in een hapklaar formaat, in vergelijking met de traditionele langere enquêtes die voor gebruikersonderzoek worden gebruikt.

Microsurveys zijn:

  • meestal in-app getoond
  • laser gericht op een specifieke vraag, zoals feedback over nieuwe functies of het verzamelen van klanttevredenheidsgegevens uit een NPS-enquête.
  • getoond aan specifieke segmenten van gebruikers

Microsurveys vs. traditionele enquêtes

De aard van een micro-enquête betekent dat het vaak een veel betere aanpak is dan traditionele lange enquêtes of het versturen van vragen via andere methoden, zoals e-mail.

Kortom, in vergelijking met traditionele enquêtes kunt u met microsurveys:

  1. Meer gegevens verzamelen – door een hoog percentage enquêtereacties van in-app;
  2. Zeer nauwkeurige feedback en contextspecifieke gegevens verzamelen – bv. op basis van feitelijk productgebruik
  3. Krijg snel grote hoeveelheden gegevens en maak een continue terugkoppeling van gegevens mogelijk.

Hieronder gaan we nader in op enkele daarvan.

1. Met microsurveys kunt u meer gegevens verzamelen

In het verleden was de enige manier om gegevens en feedback van uw klant te verzamelen een rechtstreekse vraag of een traditionele enquête via e-mail.

Het probleem met een e-mailenquête is natuurlijk dat deze niet schaalbaar is.

Het andere probleem is dat niet iedereen de e-mail zal openen, en van degenen die dat wel doen, zal niet iedereen op de link naar de enquête klikken.

Daarom zijn microsurveys zo effectief. Ze verschijnen in-app, wat betekent dat je een veel hoger inzendingspercentage en meer reacties op de enquête krijgt.

 

inspanning score enquête userpilot

Bouw in-app enquêtes met Userpilot

2. Microsurveys zijn contextspecifiek en nauwkeurig

Met in-app micro-enquêtes kunt u zich richten op gebruikers op basis van daadwerkelijk productgebruik en zinvolle gegevens verzamelen over het gehele klanttraject.

Dat is wat zeer gericht betekent.

Als u feedback moest krijgen van klanten die een specifieke functie hadden gebruikt, dan kon u dat doen door triggers in uw product in te stellen en vervolgens de microenquête te tonen wanneer de trigger werd geactiveerd.

een segment maken met behulp van Userpilot

 

3. Microsurveys maken een continue feedbackloop mogelijk

Een sterkere feedback loop helpt uw product-geleide groeimarketing inspanningen en A/B testen helpt u uw gebruikers te begrijpen, maar u kunt moeite hebben om nieuwe functies te ontwikkelen en te lanceren die uw gebruikers zullen adopteren.

Microsurveys helpen u bij het opbouwen van voortdurende in-product gebruikersfeedback die u helpt de kloof te dichten tussen wat uw product levert en wat uw gebruikers verwachten.

Altijd beschikbare enquêtewidgets zijn de beste manier om dit te bereiken, aangezien zij een vorm van passieve feedback zijn die de gebruiker met een eenvoudige klik binnen de app kan openen en specifieke feedback kan geven.

calendly enquête

Soorten micro-enquêtes en voorbeelden

Microsurveys zijn zo aanpasbaar dat u ze kunt gebruiken om feedback te verzamelen over vrijwel elk onderwerp.

Hier zijn enkele soorten microsurveys die u in uw app kunt gebruiken – en wat u ermee kunt bereiken

  1. Passieve microsurveys voor klantenfeedback – voor het verzamelen van feedback over een specifieke pagina, product of functie
  2. Microsurveys over klanttevredenheid (NPS, klanttevredenheidsscore, klantinspanningsscore, product-markt-fit onderzoek) – voor het verzamelen van het sentiment van uw gebruikers en het blijven verbeteren van uw product om churn te verminderen.
  3. Kenmerkenonderzoeken – om u te helpen gegevensgeïnformeerde productbeslissingen te nemen
  4. Microsurveys om informatie te verzamelenom u te helpen een waardevolle casestudy te schrijven of een webinar te organiseren dat uw gebruikers zeer waardevol zouden vinden.
  5. Microsurveys voor concurrentieanalyse – om uit te vinden waarom de gebruiker u heeft gekozen boven een grotere speler
  6. Welkomstscherm microsurveys (aka use case/ persona microsurveys) – voor het verzamelen van die kostbare demografische, use case, en doelen
  7. Churn microsurveys (aka exit surveys) zodat u kunt leren waarom uw gebruikers u verlaten (en conclusies kunt trekken die u zullen helpen de churn te verminderen) en ze zelfs terug te brengen!

Nu – laten we eens kijken hoe elk van deze microsurveys saas-widgets eruit ziet.

1. Passieve klantenfeedback microsurveys

Passieve feedback is de feedback die door de gebruikers wordt geïnitieerd. Het gaat om inzichten die een klant geeft zonder dat het bedrijf in kwestie daarom vraagt, via enquêtes op aanvraag of andere kanalen.

De meest gebruikte methode voor het verzamelen van passieve klantenfeedback is het gebruik van always-on feedbackwidgets die op specifieke pagina’s van uw app zijn ingebed.

Het is een nuttige manier om te zien hoe u de klantervaring kunt verbeteren en meer waarde aan uw product kunt toevoegen.

Hier is een geweldig voorbeeld van Miro:

U kunt op de knop onderaan het scherm klikken. Daarmee wordt deze micro-enquête geopend:

miro passief onderzoek

Het is een eenvoudige manier voor Miro om feedback te verzamelen over een specifieke pagina van het product.

Hier is nog een voorbeeld, dit keer gericht op de gebruikerservaring met een specifieke functie.

miro csat enquête

 

2. Microsurveys over klanttevredenheid (NPS, CSAT, CES, PMF).

Klanttevredenheidsonderzoeken hebben meestal één hoofdvraag waarin de gebruikers wordt gevraagd een specifieke ervaring te beoordelen of het eens of oneens te zijn met een stelling.

Net promotor score (NPS) enquêtes

Een van de meest voorkomende toepassingen van microsurveys is het meten van uw NPS (Net Promoter Score).

Net Promoter score-onderzoeken zijn ontworpen om gegevens over klantentrouw te verzamelen – hoe gebruikers over uw product denken.

userpilot nps enquête bouwer

CES (Customer Effort Score)

CES-enquêtes meten de waargenomen inspanning bij het voltooien van een taak.

Bijvoorbeeld hoe gemakkelijk het voor een gebruiker was om een functie te gebruiken of iets te bereiken binnen uw product, zodat u wrijvingspunten in de klantervaring kunt vinden.

onderzoek naar de score van de klantinspanning, gebouwd met userpilot

 

Klanttevredenheidsonderzoeken (CSAT)

CSAT (customer satisfaction score) is een meer gerichte enquête waarin specifieke feedback wordt gevraagd over de klantervaring tijdens de interactie met de productfuncties of het ondersteuningsteam.

CSAT enquête gebouwd met userpilot

Product market fit (PMF) onderzoek

PMF (Product-Market Fit), een onderzoek met de vraag “Hoe teleurgesteld zou u zijn als u dit product niet meer kon gebruiken?” stelt u in staat uw product aan te passen aan de behoeften van de markt. door te begrijpen of uw huidige aanbod enige waarde heeft.

PMF-onderzoeken worden gebruikt om minimum viable products te bouwen en op maat te maken, maar kunnen ook nuttig zijn om uw product-market fit te testen na meerdere productverbeteringen om te zien of u in de goede richting gaat,

pmf-enquête

 

Bron: Userpilot- Vraag nu een demo aan en bouw de jouwe!

3. Gegevens van het kenmerkenonderzoek

Microsurveys kunnen u voorzien van de informatie die u nodig hebt om op gegevens gebaseerde beslissingen over productontwikkeling te nemen en de groei van uw product te stimuleren.

U kunt een enquête opstellen waarin u de gebruiker vraagt wat hij mist in het product en wat hij wil bereiken. Deze mogen alleen ter informatie worden gebruikt. Ze helpen je een behoefte van de gebruiker te begrijpen, maar elk verzoek moet niet alleen op de product roadmap terechtkomen.

De meest gebruikte functie-enquêtes zijn die waarmee u feedback verzamelt met slechts enkele vragen na de lancering van een nieuwe functie of nadat een nieuwe gebruiker er voor het eerst mee aan de slag is gegaan.

functieonderzoek

4. Informatieverzameling microsurveys

Soms heb je informatie van je gebruikers nodig die je niet kunt achterhalen door hun gedrag alleen in-app te observeren.

Zoals – wat voor complementaire producten zij gebruiken (zodat u bijvoorbeeld kunt werken aan integraties of joint ventures), of wat voor informatie zij graag willen horen in uw volgende webinar.

Het zou moeilijk zijn om dit soort feedback te verzamelen met traditionele enquêtes omdat de context daarbij ontbreekt.

Een microsurvey daarentegen is snel en contextueel. Dit kan ons helpen begrijpen waar gebruikers worstelen of hulp nodig hebben en kan leiden tot het creëren van meer gerichte educatieve inhoud, zoals in-app gidsen of webinars.

ervaringsonderzoek gebouwd met userpilot

 

5. Microsurveys voor de analyse van concurrenten

Concurrentieonderzoek kan vaak lastig zijn en berust meestal op het feit dat u kijkt naar wat de producten van uw concurrenten doen en hoe zij zich positioneren.

Maar dat hoeft niet zo te zijn.

U kunt een micro-enquête gebruiken om gebruikers eenvoudigweg te vragen waarom ze uw tool verkiezen boven een concurrent, zodra ze zich tot betaalde klanten hebben geconverteerd. Deze op het juiste moment in het klanttraject in gang zetten is essentieel.

onderzoek onder concurrenten

6. Microsurveys van het welkomstscherm – use case en persona-gebruikersgegevens

De meest voorkomende fout die SaaS-bedrijven volgens ons ‘State of SaaS Onboarding Research‘ over meer dan 1000 SaaS-bedrijven maken, is het ontbreken van een welkomstscherm.

Enquêtes op welkomstschermen zijn perfect om de onboarding-flow van uw product te verbeteren, omdat ze u in staat stellen uw gebruikers een meer gepersonaliseerde ervaring te bieden.

Stel gewoon een paar vragen over hun functie, hun doelen en wat ze met uw product willen bereiken.

Gebruikers kunnen een van de opties kiezen en krijgen dan op basis van hun antwoorden de meest relevante onboarding flow en product walkthroughs te zien. Dit zal het succes van de klant vergroten en de retentie verbeteren omdat de gebruiker sneller de waarde van uw product ervaart.

welkomstscherm enquête

7. Churn-feedback microsurveys tijdens de offboarding van klanten

Een laatste – maar waarschijnlijk belangrijkste – use case voor microsurveys is het verzamelen van inzicht in waarom klanten zijn afgehaakt.

Dit is iets wat alle SaaS-bedrijven en productmanagers willen weten. Uw productteam kan de inzichten uit deze enquêtes gebruiken om de productontwikkeling te sturen en mogelijke wrijvingen in het product weg te nemen.

De eenvoudigste manier om daar achter te komen is door een micro-enquête-modal te activeren wanneer een gebruiker op de knop “annuleren” drukt.

Zorg voor een lijst met vooraf bepaalde redenen waarom ze willen annuleren – dit moet gebaseerd zijn op inzichten die je al hebt of gefundeerde veronderstellingen die je wilt testen.

Hier is een voorbeeld van een annuleringsstroom van Userpilot.

voorbeeld churn survey van userpilot

Het voordeel van churn-enquêtes is dat u de keuze van uw gebruiker onmiddellijk kunt opvolgen in een laatste poging om hem op andere gedachten te brengen: soms kan het zijn dat hij zich gewoon niet realiseerde dat er al een oplossing voor het probleem was met uw product.

Als zij bijvoorbeeld “te duur” als voornaamste reden kiezen of “mijn project is afgelopen”, kunt u overwegen een alternatief aan te bieden voor het annuleren, zoals het pauzeren van hun account of een korting.

alternatief voor churn aangeboden tijdens de offboarding flow

Beste praktijken om uw gebruikersfeedbackonderzoek te verbeteren?

Dus, nu u bent gaan nadenken over het verzamelen van feedback, vraagt u zich misschien af hoe u uw micro-enquêtes zo effectief mogelijk kunt maken.

Hier zijn drie dingen die u kunt doen om uw micro-enquêtes te verbeteren:

Context: houd uw enquêtes gericht

Houd uw enquêtes volledig gericht op één aspect van uw product.

Dat betekent dat je aan een paar verschillende dingen moet denken.

Ten eerste, welke informatie probeer je te verzamelen?

Als het verzoeken om functies zijn, richt je daar dan op. Als het gaat om Net Promoter(NPS scores), richt je daar dan op.

Combineer nooit twee verschillende gebieden in één micro-enquête, dat leidt alleen maar tot slechte gegevens.

Ten tweede, bedenk wie u de gegevens wilt laten verzamelen. Het antwoord mag nooit “iedereen” zijn. U wilt het beperken tot een zeer specifiek gebruikerssegment.

Het heeft bijvoorbeeld geen zin om een feedbackonderzoek te sturen naar een gebruiker die een nieuwe functie die u aan uw product hebt toegevoegd nog nooit heeft gebruikt.

Die focus zorgt ervoor dat uw micro-enquête werkt. Dat verhoogt je inzendingspercentage en betekent dat je de meest accurate feedback krijgt.

Design: merk en gebruikerservaring zijn belangrijk

Het ontwerp van uw microsurveys is zeer belangrijk om uw merk consistent te houden. Net zoals u wilt dat uw e-mails bij uw merk passen, moeten ook uw gebruikersonderzoeken consistent blijven.

Als u tools als Userpilot gebruikt, kunt u thema’s instellen en aanpassen aan uw merk. Op die manier biedt elke enquête die u lanceert een consistente merkervaring.

thema's instellen in userpilot

Het is ook vermeldenswaard dat u vaak wilt dat uw enquêtes op de een of andere manier visueel opvallen.

Misschien door de achtergrondkleur te veranderen of een contrastrijke rand toe te voegen. Zo is de kans groter dat de gebruiker zich met uw enquêtes bezighoudt.

Microcopy: gebruik eenvoudige taal in uw enquêtes

Naast het ontwerp van uw microsurveys is het de moeite waard tijd te besteden aan de microkopie die u gebruikt.

Slechte kopij kan uw enquêtes onbegrijpelijk maken. Dit kan de kwaliteit van de inzichten die u verzamelt verminderen, en zelfs het aantal antwoorden op de enquête verminderen.

Denk aan de formulering van deze vraag:

“Wat dacht je toen je deze functie gebruikte?”

Dat lijkt misschien in orde, maar er zijn manieren om het te verbeteren zodat het duidelijker en begrijpelijker wordt.

Bijvoorbeeld, zeggen “deze functie” is niet genoeg, want ze kunnen zich gaan afvragen over welke functie je het hebt.

Hier is een betere versie van dezelfde vraag:

“Hoe makkelijk was het om onze bulk upload functie te gebruiken?”

Merk op dat de vraag specifieker is (over gebruiksgemak) en ook precies uitlegt over welke functie uw feedback micro-enquête gaat.

Het aanpassen van de microcopy van uw microenquête kan het verschil maken bij het verzamelen van klantinzichten.

Doelgroep: ga gedetailleerd te werk met uw gebruikerssegmentatie

Richt uw klantonderzoeken op basis van gebruikersgedrag en andere kenmerken van gebruikerspersona’s en maak uw onderzoeken relevant voor waar elke klant zich in het traject bevindt.

  • type gebruiker –nieuwe gebruikers, intensieve gebruikers en zakelijke gebruikers hebben zeer verschillende activiteitenpatronen.
  • op tijd gebaseerd – voordat een proefperiode afloopt, nadat ze een bepaalde functie voor het eerst hebben gebruikt, of na herhaaldelijk gebruik.

einde onderzoek

 

Enquêtes voor proefverlopen gebouwd met Userpilot

U kunt dit gemakkelijk bereiken door uw microsurveys te richten met behulp van granulaire segmentatie zoals aanmeldingsdatum en abonnementstype.

userpilot segmentatie

Volgen, analyseren en verbeteren

Laten we het volgen en verbeteren niet vergeten. U moet uw enquêtes niet instellen en vergeten. Analyseer altijd de reacties, test verschillende vraagtypes en kijk welke meer betrokkenheid van de klant kreeg.

Reageer ook op de klant die zich met uw gebruikersonderzoeken heeft beziggehouden en sluit de lus. Dit geeft uw gebruikers het gevoel dat u erom geeft en dat hun mening ertoe doet. U kunt uw netto afvallers veranderen in promotors door reacties op NPS-enquêtes te personaliseren op basis van scores of door verschillende follow-up in-app ervaringen te creëren op basis van andere enquêtereacties.

userpilot nps dashboard

 

Hoe maak je microsurveys met Userpilot?

Userpilot is veel meer dan een onboarding platform tool. Het helpt u ook om de klantentrouw te meten met een ingebouwd NPS-dashboard bovenop het verzamelen van zinvolle feedback met verschillende soorten pop-up enquêtes voor contextuele feedback.

Het is heel eenvoudig om een NPS-enquête toe te voegen aan uw product. Ontwerp gewoon uw enquête, schrijf uw vragen, en dan is ze klaar om aan uw klanten te tonen.

userpilot nps builder dashboard

NPS enquêtes maken met Userpilot

U kunt dan een specifiek klantsegment targeten, zodat u uw NPS-enquête alleen aan de juiste klant toont.

U kunt dan uw enquêtereacties controleren en aangepaste tags toevoegen aan verschillende antwoorden om trends te ontdekken over wat een goede of slechte score zou kunnen beïnvloeden.

enquêtereacties labelen met userpilot

U hebt ook toegang tot een bibliotheek met enquêtesjablonen van de meest gebruikte micro-enquêtes (CSAT, CES, PMF enz.) om snel bruikbare inzichten te verzamelen met minimale inspanningen.

Of gebruik een reeks verschillende gebruikersenquête-elementen, waaronder tekstinvoer en keuzerondjes, en maak specifieke enquêtes vanaf nul.

userpilot microsurveys

Wat is geweldig als u Userpilot gebruikt voor het verzamelen van feedback? Er zijn verschillende redenen:

  • gebruikersonderzoeken maken met behulp van sjablonen
  • de sjablonen aanpassen en personaliseren zodat ze bij uw merk passen
  • geavanceerde segmentatie gebruiken om enquêtes contextueel te triggeren op basis van in-app acties of
  • enquêtereacties analyseren en labelen om patronen te ontdekken
  • follow-up automatiseren zoals in-app ervaringen

Conclusie

Als u op microschaal wilt werken en contextueel wilt zijn, waar uw gebruikers zich bevinden en productgroei wilt stimuleren op basis van belangrijke aanwijzingen over wat uw gebruikers belangrijk vinden, dan zijn microsurveys de juiste manier.

Klaar om groei te stimuleren? Vraag een Userpilot Demo aan en zie hoe u microsurveys kunt gebruiken en kunt reageren op feedback om productgroei te stimuleren.

previous post next post

Leave a comment