Водич за почетнике за аналитику Саас производа

Без аналитике производа, како знате како да померите иглу са растом вашег производа ?

Ако тек почињете своју авантуру са аналитиком производа, гледање свих података о коришћењу на први поглед може изгледати неодољиво. Али улагање напора да разумете основе омогућиће вам да брже побољшате све своје показатеље раста.

Овај пост ће вам помоћи да се осврнете на главне концепте у аналитици производа и како да их примените да бисте развили свој производ!

Почнимо са кратким уводом:

Шта је аналитика производа?

Аналитика производа је процес којим прикупљате, прегледате и анализирате податке о интеракцијама корисника са вашим производом.

Праћењем, бележењем и приписивањем сваке радње корисника, можете да направите невероватно детаљну слику о:

  • Ко су ваши корисници
  • Како се крећу по вашем производу
  • Са којим задацима се боре?
  • Тачке у којима доживљавају трење
  • Које карактеристике се највише користе, а које се недовољно користе
  • Како се различите групе корисника понашају и постижу вредност итд, итд.

У најширем смислу, аналитика производа вам омогућава да процените утицај дигиталног искуства које сте уградили у свој производ.

Да ли је Гоогле аналитика СааС алатка за аналитику производа?

Не.

Ако сте икада радили негде близу маркетинга, наишли сте на Гоогле аналитику.

Ако сте заинтересовани да добијете све предности које нуди аналитика производа, не можете се ослонити само на Гоогле аналитику.

Зашто?

Зато што је Гоогле аналитика комплет алата за маркетиншку аналитику који је усмерен искључиво на први део пута корисника – односно одакле долазе посетиоци.

Овај блог из Семетића има лепу илустрацију ове тачке:

Маркетинг аналитика наспрам аналитике производа

Извор: микпанел.цом

Начин на који корисник долази до веб локације је бесконачно мање сложен од начина на који корисник може да комуницира са производом.

Иако се у одређеној мери може хаковати помоћу Менаџера ознака, основна поента остаје: Гоогле аналитика се ослања на анонимни саобраћај, а не на праћење засновано на догађајима које је повезано са једним ИД-ом корисника.

Без тог трајног ИД-а корисника, нема начина да се стекне увид у то како се појединци понашају.

Да ли су показатељи производа исти као аналитика производа?

Не.

Аналитика производа укључује проналажење образаца у подацима о употреби производа који се могу користити за доношење пословних одлука.

Показатељи производа (или КПИ) су мере напретка ка унапред договореним пословним циљевима, о чему ћемо разговарати мало касније.

Аналитика је један од најважнијих начина за идентификацију и валидацију начина за побољшање метрике производа, о чему ћемо расправљати у следећем одељку.

Зашто је важна аналитика производа?

51% људи се никада неће вратити у компанију са којом су имали лоше искуство.

У свету СааС-а, огромна већина интеракција ваших корисника са вашом компанијом одвија се преко вашег производа.

Дакле, разумевање шта они раде у вашем производу је од кључне важности за:

  • побољшање аквизиције нових корисника
  • побољшање активације корисника
  • максимизирање и повећање прихода
  • побољшање задржавања корисника
  • подстицање тренутних корисника да вас упућују на нове кориснике, итд, итд.

Као што је Питер Дракер чувено рекао:

Оно што се мери то се и управља.

Сви показатељи о којима менаџери производа морају да воде рачуна зависе од понашања корисника – од ствари које раде и не раде. О томе како се осећају о производу. И на вредности коју добијају од тога.

Које улоге користе аналитику производа?

Али нису само менаџери производа ти који треба да брину о аналитици производа :

  • УКС дизајнери треба да разумеју како се корисници крећу по производима и комуницирају са елементима корисничког интерфејса
  • Програмери треба да разумеју са којим грешкама се сусрећу корисници и која побољшања треба да имају приоритет
  • Маркетиншки стручњаци треба да разумеју који канали и кампање доводе најпрофитабилније кориснике
  • Финансијски тимови треба да разумеју трендове прихода и трошкове за пословно предвиђање

Не само то, то је неопходно у предузећима свих величина. Чак и стартупи могу одлично да искористе аналитику у апликацији како би прилагодили и усавршили своје производе како би осигурали усклађеност производа са тржиштем.

Зашто је аналитика производа ефикаснија од других извора повратних информација?

Раније смо направили дугачку објаву на ову тему , али ево шта је потребно:

Аналитика производа у односу на друге изворе података

✔ Објективност

Аналитика производа је објективна . Већина анкета и интервјуа дозвољава да се увуче субјективност (изузетак су врло кратке микроанкете, као што је НПС функционалност коју пружа Усерпилот ). Људи се често погрешно сећају шта су урадили, зашто су то урадили и шта се потом догодило. Аналитика не.

Оно што људи раде је много бољи показатељ како се осећају и шта ће следеће урадити од онога што кажу – посебно када су обрасци понашања агрегирани међу великим бројем корисника.

Специфичност

Аналитика вам такође омогућава да узмете изузетно прецизан, специфичан приказ. Омогућава вам да зумирате одређена питања – усвајање одређене функције, стопе напуштања одређеног задатка, довршетак тока укључивања – и дијагностикујете шта се дешава.

Већина аналитичких алата такође вам омогућава да сегментирате своју публику – према демографским карактеристикама, по кохорти, према фази пута корисника, према нивоу плаћања итд.

Разбијањем ваше корисничке базе на сегменте, можете прилагодити појединачна решења њиховим проблемима и поруке које се директно односе на њихове потребе.

✔ Ефикасност

Аналитика је такође много ефикаснија од анкета и других извора повратних информација. Постављање и спровођење анкета траје дуго. Стопа одговора је често ниска. Интервјуи трају још дуже и посебно су склони ризику субјективности.

Али инсталирање аналитичког алата на ваш СааС обично је само питање убацивања реда кода, а затим управљања подацима преко корисничког корисничког интерфејса.

То не значи да повратне информације из извора осим аналитике немају вредност. Погледајте овај блог како бисте на најбољи начин искористили повратне информације корисника да бисте сазнали више.

Међутим, као што је најновији извештај Аналитике о стању производа показао, што је тим производа писменији и вођен подацима, већа је вероватноћа да ће аналитика производа бити њихов главни извор увида корисника.

Употреба типа података наспрам софистицираности података

Извор: микпанел.цом

Који се КПИ-ји користе у аналитици производа? Како да користите Аналитику производа за ваш СааС

Боље је да питам: како да поставим праве КПИ за свој СааС?

Најбољи алати за аналитику производа ће вам омогућити да пратите и мерите скоро сваку врсту догађаја у апликацији. Већина ће вам омогућити да дефинишете сопствене прилагођене догађаје или комбинујете активности у виртуелне групе догађаја.

Али није све што се може измерити битно!

Зато следите ова правила:

КПИ аналитике производа 101а: Артикулишите своје пословне циљеве

Шта ваше предузеће покушава да постигне и како производ томе служи?

  • Ако генерише приход, онда би приход дефинитивно требао бити КПИ!
  • Ако је производ фреемиум маркетиншки алат који има за циљ да повећа продају корисника на плаћену алтернативу, треба пратити број бесплатних пробних периода и конверзија из бесплатних у плаћене
  • Ако ваш производ има високу цену аквизиције купаца (ЦАЦ) коју само постепено надокнађујете путем претплате, онда ће стопе одлива и задржавања бити од огромне важности када је у питању остваривање профита

Имајте на уму да ће вероватно постојати много заинтересованих страна у вашем пословању изван тима производа који заслужују да буду консултовани у овој фази процеса постављања КПИ.

КПИ аналитике производа 101б: Нека циљеви буду квантитативни

Један веома ефикасан начин извођења КПИ-а је путем „СМАРТ“ циљева .

„СМАРТ“ значи:

  • Специфично – Везано за одређену активност или циљ
  • Мерљиво – Напредак ка постизању може се измерити
  • Остварљиво – постоји реална перспектива да се тамо стигне
  • Релевантно – циљ чини значајну разлику у вашем пословању
  • Временски ограничено – постоји рок до када треба да се постигне
ПАМЕТНИ циљеви

Извор: Фитсмаллбусинесс.цом

ПАМЕТНИ циљ за СааС би могао бити повећање броја корисника који су платили више од ЦАЦ-а за 150% у року од једне године.

Аналитика производа се бави бројевима – то је пре свега квантитативна активност.

Затим преведите своје СМАРТ циљеве у бројеве – у смислу промена у обрасцима понашања које ће бити потребне да би се они остварили.

Како?

  1. Одредите где сте сада – на пример, можда имате 500 профитабилних корисника који плаћају
  2. Из СМАРТ циља изведите квантитативни циљ – у овом случају, довођење још 750 корисника на исту позицију у року од 12 месеци

Квантитативни КПИ не мора да буде апсолутни број. Аутори „Леан Аналитицс“ препоручују коришћење односа и опсега уместо тога.

КПИ аналитике производа 101ц: хипотеза и тестирање

Како да стигнемо од места где смо до места где желимо да будемо?

Измислите хипотезе са објашњењима и ставите их на тест.

На пример:

  1. „У складу са нашом тренутном стопом аквизиције нових корисника, смањење ЦАЦ-а за 10% би довело до тачке у којој корисници постају профитабилни, са 4 на 3 месеца“
  2. „Пробни корисници који не користе производ више од једном у првој недељи имају значајно мање шансе да постану корисници који плаћају“
  3. „Корисници који су усвојили више од једне функције имају значајно мању вероватноћу да ће одустати у првих 6 месеци од оних који су усвојили само једну“
  • 1 би се могло тестирати предузимањем корака за смањење ЦАЦ-а, а затим анализом задржавања кохорти стечених у оквиру различитих маркетиншких кампања.
  • 2 би се могао тестирати сплит тестирањем интензивнијег примарног тока рада за нове кориснике у односу на ваше постојеће аранжмане.
  • 3 би се могло тестирати стварањем доживљаја у апликацији како би се одређени сегменти корисника упозорили на најрелевантније функције.

Ваша аналитика ће вам рећи да ли је свака хипотеза валидна.

Желите да изградите искуство уградње у апликацију? Разговарајте са Усерпилот-овим стручњаком за производе и започните већ данас.

КПИ аналитике производа 101д: Избаците метрику испразности

Превише предузећа користи приступ својим КПИ-овима ван граница – бирајући их не због разлике коју праве, већ зато што их сви други користе.

Још горе од овога је зависност од „метрике таштине“ – бројке које изгледају добро, али не значе ништа.

Као што овде сугерише Роман Пицхлер , на пример, „преузимања апликације“ су често само метрика испразности (посебно када је апликација бесплатна). Оно што је много важније је поновљена пријављивања, време на лицу места, завршени токови укључивања итд.

Наравно, да ли је метрика испразна метрика зависи од тога шта покреће иглу за ваш СааС – што нас враћа на почетак овог одељка!

Најбољи алати за аналитику производа за СааС

Који алат је најбољи зависи од тога шта ваш СааС ради и шта треба да знате о својим корисницима.

На располагању је мноштво различитих алата који служе и одређеним нишама и сектору у целини. Овде ћемо погледати пет који служе различитим потребама.

Алат за аналитику производа #1: Усерпилот

Аналитика производа: Усерпилот

Поред тога што вам даје моћ да изградите и пружите контекстуална искуства у апликацији за своје кориснике, Усерпилот пружа аналитику производа за праћење кључних метрика око:

  • Активација новог корисника у онбоардингу
  • Усвајање карактеристика
  • Образовање и усавршавање постојећих корисника
  • Самопослуживање и употреба службе за помоћ
  • Осећај корисника
аналитика корисника корисничког пилота

Тако су аналитичке могућности Усерпилот-а усклађене са потребама менаџера раста , менаџера производа и маркетиншких стручњака у СааС-у. Увиди који се могу извући ће такође помоћи УКС дизајнерима и веб програмерима.

Када се Усерпилот јавасцрипт код инсталира на вашу апликацију, подаци о кликовима могу да се прикупљају преко ознака функција на корисничком интерфејсу. Дакле, нема потребе за кодирањем, чинећи га интуитивним, једноставним за употребу и модификацију и пружањем разумљивих извештаја колегама. Алтернативно, прилагођени догађаји и кориснички атрибути се и даље могу поставити на Усерпилот.

Усерпилот вам такође омогућава да поделите искуства тестирања између или унутар различитих сегмената.

А/Б тест

Праћење аналитике на овим тестовима даје вам доказе засноване на подацима о томе како да побољшате своје КПИ, као што смо објаснили у последњем одељку.

Сегментација корисничког пилота

На другом крају скале, тренутно не укључује моћне алате за визуелизацију за гледање стварног напретка корисничког пута у односу на ваше мапирано идеално путовање.

Желите да сазнате више о томе шта можете да урадите са Усерпилот аналитиком? Разговарајте са једним од наших стручњака за производе данас и погледајте га на делу!

Алат за аналитику производа #2: гомила

Аналитика производа: гомила

Извор: хеап.ио

Хеап је самосталан, свеобухватан пакет за аналитику производа.

Најбоља ствар у вези с тим је да када се инсталира у вашу апликацију, Хеап прати све што сви корисници раде.

Није потребна конфигурација или дефиниција „догађаја“ за праћење. Од првог дана, све је ту.

Ово је невероватно корисно јер неки од других алата на овој листи – Микпанел, на пример – захтевају од корисника да обаве опсежан рад на подешавању како би одредили шта желе да надгледају. Наравно, можете да додајете нове догађаје како напредујете у тим алатима – али подаци се прикупљају само од тренутка када сте дефинисали догађај.

Хеап такође омогућава:

  • Праћење на нивоу корисника и налога
  • Комбиновање праћених података у сопствене прилагођене „виртуелне догађаје“ за праћење
  • Анализа дуж више оса и сегмената понашања
Хеап прати све догађаје без конфигурације

Извор: хеап.ио

Али није јефтино. Бесплатни пакет је прилично ограничен у погледу коришћења, а плаћени планови почињу од 1.000 УСД месечно.

Алат за аналитику производа бр. 3: Цела прича

Као и Хеап, ФуллСтори бележи све интеракције корисника са вашом апликацијом без конфигурације.

Аналитика производа: Цела прича

Извор: фуллстори.цом

ФуллСтори чак прати и мери „кликове беса“ – када фрустрирани корисник оде у град својим мишем. Ко каже да аналитика мора бити досадна!

У комбинацији са аналитиком је примарна карактеристика Фуллстори-а: снимци сесија. Када можете да натерате ове две функције да раде у тандему, то је невероватно ефикасно за извлачење увида.

Квантитативни подаци које прикупљате од више корисника могу се упоредити са квалитативним искуством онога што су стварни корисници заправо урадили на екрану. Ово чини разумевање зашто се ствари дешавају редоследом којим раде много лакше разумети него само анализом података.

Цела прича укључује снимање сесије

Извор: фуллстори.цом

ФуллСтори такође има функције вештачке интелигенције и машинског учења које вам помажу да извучете увид из својих података.

Шта је цака? Па, цене су само за апликацију…

Алат за аналитику производа #4: Микпанел

Микпанел је вероватно најмоћнији алат за аналитику производа на овој листи, али је и најнепријатнији за кориснике.

Аналитика производа: Микпанел

Извор: микпанел.цом

Иако Микпанел има широку лепезу могућности за праћење и упоређивање корисничких података – посебно података у реалном времену тамо где се истиче – тешко га је применити.

  • Сваки догађај који желите да пратите мора бити дефинисан пре него што буде снимљен
  • Подешавање извештаја који на најбољи начин користе прикупљене податке је тешко и дуготрајно
  • Анализа података које сте прикупили захтева стручне вештине

Чудно, једна ствар коју Микпанел не подржава је праћење на нивоу налога (осим ако, наравно, не можете да схватите како да додате све кориснике из једне компаније у прилагођени сегмент).

Ако сте велика компанија са интерном експертизом у подацима и аналитици, или ако заиста морате да задубите у детаље дугог и сложеног корисничког пута, Микпанел би могао бити најбоља опција за вас.

Микпанел се истиче у прикупљању података у реалном времену

Извор: микпанел.цом

Почетници би требало да буду опрезни због ниске цене (пакет за раст је само 17 долара месечно). Ово је алатка која нуди највише пословним корисницима.

Алат за аналитику производа бр. 5: Итеративно

Аналитика производа: Итеративно

Извор: итеративе.ли

Итеративно ради нешто другачије од осталих алата на овој листи.

Омогућава вам да комбинујете све своје друге изворе података на једном месту – у „један извор истине“. Поред рада са алаткама на овој листи, као што су Микпанел и Хеап, Итеративели се такође интегрише са Фацебоок аналитиком, Гоогле аналитиком, сегментом, интерком и другим апликацијама изван опсега аналитике производа.

Ово је невероватно корисно:

  • За чишћење ваших података и њихово скраћивање на ниво којим се може управљати
  • Да би се осигурало да су сви тимови усклађени у односу на КПИ и метрике које гледају, без обзира које алате преферирају

Ако сте пословно писмено засновано на подацима који се бори са огромном количином информација које пружају ваши аналитички пакети, 120 УСД месечно потрошених на Итеративе може бити одлична инвестиција.

Како извући увид из алата за аналитику производа

Највећи проблем у аналитици производа је ретко – ако икада – прикупљање података.

То је тумачење: процес откривања шта вам подаци говоре да урадите како бисте побољшали своје метрике.

Који год алат да одаберете, обавезно конфигуришите ове контролне табле:

✔ Кохортна анализа

кохортна анализа

Извор: ЦхартМогул

Праћење понашања група корисника који су почели да користе ваш производ у различито време („кохорте“) показаће како промене које унесете у свој производ или онбоардинг утичу на одлив, задржавање и вредност постигнуту током времена.

✔ Анализа тока

анализа левка

Извор: Википедија

Зацртајте идеално корисничко путовање у смислу догађаја у апликацији и пратите где корисници одустају јер им недостају неопходне активности.

✔ Усвајање функција

кориснички пилот за аналитику функција

Извор: Усерпилот

Које карактеристике доносе највећу корисничку вредност? Да ли се користе и виде довољно да пруже најбоље искуство? Праћењем аналитике коришћења функција, можете развити и обезбедити производ који корисницима пружа боља и боља искуства.

Могу ли само научници и стручњаци за податке да користе аналитику производа?

Апсолутно не.

Можда ће га користити боље од почетника, али распон алата који су лаки за коришћење данас доступних значи да свако ко је писмен, отвореног ума и размишља на научни начин може побољшати перформансе свог производа уз само мало труда !

То је све за сада. Надамо се да вам је била корисна и да сте сада на добром путу да боље искористите аналитику производа!

previous post next post