Како да направите интерактивне корисничке водиче за ваш СааС производ

Ако сте паметни власник СааС-а, велике су шансе да сте чули за интерактивне корисничке водиче. Али чему служе, како их креирате – и какав утицај имају на ваше кориснике?

Сви менаџери производа желе да одушевљавају и ангажују своје купце . Велики део тога је да обезбедите да ваши корисници знају како да извуку максимум из ваше апликације (а у савременом свету то значи више од креирања странице са гомилом документације за подршку).

Не успете у тој мисији и ризикујете да оштетите лојалност купаца.

У овом чланку ћемо истражити шта су интерактивни приручници, како их креирате и тактике за помоћ корисницима да воде кроз занимљива упутства.

Хајде да заронимо!

ТЛ;ДР

  • Интерактивни кориснички водич је комбинација упита који се користе приликом укључивања корисника како би им се помогло да схвате како да користе ваш производ.
  • Постоје две главне врсте корисничких водича: потпуни обиласци производа (који обично буду детаљнији и дуготрајнији) и интерактивни приручници (користећи описе алата и упутства у реалном времену како бисте својим клијентима пружили контекстуалнију помоћ).
  • Интерактивни кориснички водичи побољшавају укључивање корисника и подстичу усвајање производа . Како? Помажући стварним корисницима да изграде своју базу знања кроз интеракцију са интерактивним садржајем релевантним за њих.
  • Када је у питању креирање корисничких водича на мрежи, имате две опције: сами направите софтвер или користите алатку за преглед производа .
  • Прављење сопственог алата значи дуготрајан процес за ваше програмере да креирају сложени софтвер и умањују приоритете у раду на вашем основном послу. Такође ризикујете да будете суочени са недостатком флексибилности што отежава прилагођавање ваших интерактивних приручника.
  • Коришћење постојећег алата без кодирања ( Усерпилот може помоћи) је много боља опција: повећана флексибилност, смањено ослањање на напоре програмера и лака могућност циљања на различите сегменте корисника уз контекстуалну помоћ (што све подстиче дигитално усвајање ).
  • Процес креирања интерактивних приручника је једноставан:
  • Прво, морате да изаберете прецизан циљ – шта покушавате да помогнете својим корисницима да постигну?
  • Затим можете одабрати одговарајуће окидаче да бисте креирали ‘ток’ контекстуалне помоћи у вашем корисничком интерфејсу.
  • Коначно, потребно је да идентификујете јасне сегменте корисника (тако да можете да креирате упутства прилагођена њиховим потребама)
  • Постоје и други алати које можете да користите као допуна интерактивном приручнику: контролне листе са детаљима о специфичним задацима могу бити изузетно ефикасне (нпр. за инбоардинг корисника ), а понуда самоуслужне подршке са Центром за ресурсе може помоћи вашим корисницима да прошире своју базу знања.

Шта је интерактивни кориснички водич?

Интерактивни кориснички водич (или приручник) је скуп функција које помажу вашем кориснику да боље разуме ваш СааС посао, производ или веб локацију.

Обично имају облик малих искачућих прозора који објашњавају шта се дешава на страници и дају јасна упутства о томе како корисник треба да се креће кроз ваш софтвер.

Интерактивни кориснички приручници су одличан начин да ангажујете и образујете своје кориснике, помажући им да извуку максимум из вашег производа и побољшају укључивање корисника и усвајање функција.

Врсте интерактивних корисничких водича

Кориснички приручници су се временом развијали и могу имати много различитих облика. Погледајмо два најчешћа:

1 – Обиласци производа

Ове детаљне туре за укрцавање обично су линеарне и нису посебно интерактивне.

Обично постоји много информација које се преносе у одређеном низу догађаја – потпуни обиласци производа могу трајати дуго и обично се користе за ствари као што су укључивање запослених или представљање сложеног производа без потребе да корисници отворе налог.

Најчешћи случај употребе је линеарни обилазак који само говори информације о кориснику без истовременог укључивања.

Погледајте Адобе-ов обилазак производа који приказује ажурирање производа.

 

2 – Објашњење и упутства

Боља алтернатива обиласцима производа је интерактивни водич који показује, али и чека да корисник предузме акцију пре него што пређе на следећи корак.

Такође је фокусиран на подстицање корисника да заврше један задатак. Као да су први пут поставили свој цхатбот ( Студија случаја Коммуницате ).

Уместо унапред одређеног тока, ово укључује коришћење искачућих прозора који пружају контекстуалну помоћ покренуту радњом коју су предузели ваши клијенти.

Дакле, док корисници комуницирају са вашим софтвером, они истовремено граде своју базу знања.

Ево како софтвер Тоуцхригхт користи кратак интерактивни водич како би помогао корисницима да почну са својим софтвером.

Интерактивни кориснички водич, корак 1 – направљен са Усерпилотом

Интерактивни кориснички водич корак 2 – направљен са Усерпилотом

Интерактивни кориснички водич, корак 3 – направљен са Усерпилотом

Како интерактивни кориснички водичи могу да побољшају укључивање корисника и подстакну усвајање производа

Уместо генеричких обилазака производа или писане документације, интерактивни приручници и водичи помажу стварним корисницима да реше пословне проблеме и ефикасније користе ваш софтвер.

Чврста повратна спрега између корисника који предузима акцију и добијања релевантних информација помаже да се скрати крива учења и смањи време за постизање вредности .

Заузврат, то помаже корисницима да открију како да усвоје , искористе и добију вредност од вашег производа. Степен персонализације је оно што чини стварну разлику у њиховом ангажовању и има драстичан утицај на стопе задржавања .

Како направити интерактивне корисничке водиче

Подаци су јасни – интерактивни кориснички водичи имају огроман утицај на скоро сваку СааС метрику .

Али, како заправо идете на стварање једног?

Имате само две опције – можете сами да направите софтвер по мери или можете да користите софтверски алат за обилазак производа .

Овај одељак чланка истражује шта је најбоље.

Направите интерактивне корисничке водиче (не препоручује се)

За већину софтверских компанија, стварање интерактивних приручника од нуле је погрешан приступ.

Зашто?

Уместо да поново измишљају точак, ваши програмери би требало да дају приоритет својим напорима око побољшања вашег софтвера – чинећи га бржим или визуелно привлачнијим – и редовно испоручују ажурирања која одушевљавају ваше клијенте.

Изградња и одржавање алата има велики утицај на развојне напоре. Чак и мање промене или подешавања доводе до више времена за програмере – а то значи да нисте потпуно слободни да прилагодите свој приступ.

Тешко је урадити брзо А/Б тестирање и губите прилику да прикупите вредне корисничке податке.

Коначно, постоји недостатак флексибилности.

Вероватно ћете моћи само да направите нешто са чиме сви ваши корисници комуницирају на исти начин, уместо да будете у могућности да циљате различите сегменте са контекстуално релевантним информацијама.

С обзиром на то да је персонализација један од главних разлога зашто корисници користе интерактивне водиче, то је велики проблем.

Креирајте интерактивне корисничке приручнике помоћу алата без кодирања

Коришћење унапред изграђене платформе је много боља опција.

Са ниском техничком баријером за улазак, свако – од операција до менаџера за успех клијената – може брзо да направи интерактивни обилазак , што значи да можете да смањите ослањање на програмере софтвера.

Уместо приступа „једна величина за све“, можете да покренете корисничке водиче контекстуално – тако да се на основу специфичних радњи које је клијент предузео, покреће циљана подршка која им помаже да се крећу и ефикасније користе производ.

То је такође далеко флексибилнији избор.

Постоји на десетине варијабли које бисте можда желели да прилагодите, од малих промена преко копирања до подешавања дизајна. У прилагођеном алату, ово представља значајну количину посла – у алату без кодирања, то је невероватно једноставно.

То вам даје слободу да експериментишете и побољшате свој софтвер.

Алати за усвајање корисника олакшавају да видите која верзија интерактивног корисничког водича ради ефикасније са А/Б тестирањем (и прилагодите свој приступ у складу са тим).

А/Б тестирање вам помаже да брзо тестирате различите верзије ваших корисничких водича у односу на контролну групу.

а/б тестирање у корисничком пилоту

Како да направите интерактивне корисничке водиче користећи алатку без кодирања

Дакле, коришћење алата без кодирања није лако.

Али како заправо саставити водич? Како креирате нешто што ангажује и помаже вашим корисницима?

Овај одељак чланка објашњава кључне кораке у процесу.

Напомена – овде користимо Усерпилот као пример, тако да ови кораци могу бити мало другачији у другом алату. Међутим, основни принципи ће бити исти.

Поставите циљ

Веома је тешко направити ефикасан водич ако нисте добро размислили о томе шта покушавате да покажете.

Уместо дугог обиласка сваке функције у вашем производу, окрените је и размислите из перспективе корисника. Размислите о функцијама које користе и зашто их користе – шта ваши клијенти покушавају да постигну?

Када одаберете функцију којом ћете се бавити, можете да поставите низ специфичних циљева онога што би можда требало да ваши корисници ураде да би искусили вредност.

корисници контролне табле циљева

Једноставно је поставити циљеве у Усерпилот-у .

Запамтите да оно што се мери, њиме се управља – ови подаци ће вам помоћи да разумете да ли је ваш интерактивни приручник био успешан или не.

Направите ток у апликацији

Када се одлучите за свој циљ, следећи корак је да саставите нови ток у апликацији .

Први корак ка изградњи интерактивног водича у Усерпилот -у је креирање новог тока. Можете или да се крећете до контролне табле Флов….

…или директно покрените креатор проширења за Цхроме кликом на виџет екстензије у прегледачу.

Подесите страницу коју желите да ваши водичи покрећу и спремни сте да почнете да градите.

Имаћете низ УКС образаца које можете изабрати, али већина интерактивних водича користи комбинацију вођених радњи и савета.

 

Вођене радње су део функционалности јединствене за Усерпилот и све су у вези са прилагођавањем обиласка производа потребама корисника. Ово вам омогућава да се усредсредите на избор правих функција за објашњење (уместо да губите време на дозволе за изградњу).

Снимак екрана који приказује опције за различите „покренуте радње“ у Усерпилот-у

Увек треба да узмете у обзир контекст када размишљате о томе коју радњу желите да ваш корисник предузме.

У горњем примеру можете видети опсег опција које морате да изаберете. Важно је добро размислити о томе која акција има највише смисла у контексту тока.

Натерати клијента да физички пређе курсором изнад нечега, кликне, превуче или се на било који начин укључи у ваш производ је најбољи начин да му помогнете да разуме сложене функције. То је један од најмоћнијих алата за самопослуживање које можете да примените.

Дакле, када би се описи алата требали појавити у вашем интерактивном водичу?

Објашњење објашњава шта ваш клијент мора да уради и како то да уради. Пример испод показује како их можете уметнути у ток.

Требало би да их користите на одређеним тачкама на путовању да бисте пружили контекстуална упутства. То помаже корисницима да боље разумеју како ваш производ функционише и да изграде своју базу знања.

Снимак екрана који приказује опције за креирање описа алатки у Усерпилот-у

Објашњење алата може чинити вредан део сваког интерактивног водича.

Затим можете лако повезати комбинацију вођених радњи и описа алатки заједно, да бисте креирали водиче који изазивају интересовање и подржавају нове кориснике.

Подесите водич да покреће различите прилагођене сегменте корисника за персонализовано искуство

Да ли своје клијенте треба третирати као једну јединствену групу?

Апсолутно не – сваки корисник има различите циљеве, амбиције и потребе.

Уместо усвајања општег приступа, требало би да размишљате у смислу корисничких сегмената : групе купаца који комуницирају и сарађују са вашим производом на сличан начин (или деле нешто заједничко).

изградња корисничких сегмената на контролној табли корисничког пилота

Да бисте извукли максимум из интерактивних водича, они би требало да буду усмерени на потребе различитих група корисника.

Ово можете рашчланити на неколико начина:

Можете или навести сегмент који сте већ направили или поставити специфичне услове за сваки интерактивни водич који направите.

Покрените персонализовано искуство у апликацији уз напредну сегментацију корисника. Набавите Усерпилот демо и погледајте како.

То олакшава покретање корисничких приручника у апликацији који су фокусирани и релевантни за сваку групу.

Усерпилот – најбољи софтвер за креирање интерактивних корисничких водича за побољшање уградње корисника

Покрили смо како креирање интерактивног корисничког водича може бити изузетно вредна активност за повећање стопе задржавања , ангажовања и подржавање циљева вашег производа.

Али постоји још тога што треба размотрити – одабиром правог софтвера, можете проширити доступне алате за начин на који комуницирате са корисницима у апликацији.

Сегментирајте своје кориснике да бисте покренули контекстуалне поруке помоћи и водиче кроз процес укључивања

Као што је већ поменуто, контекст је све када креирате интерактивне корисничке водиче. Да бисте били сигурни да се активирају за праве кориснике, користите напредну сегментацију.

Користећи Усерпилот можете креирати различите сегменте корисника за сваку фазу укључивања корисника и груписати кориснике на основу њиховог ангажовања и понашања у апликацији.

Направите корисничке водиче и скратите криву учења

Кориснички водичи су одлични за представљање напредних функција и ангажовање корисника показујући им тачно како да напредују кроз вашу апликацију.

Хајде да погледамо доњи пример из Коммуницате-а. Створене за неколико минута, контекстуалне поруке помоћи су изузетно ефикасне за објашњење како функционише виџет за ћаскање.

Анимација која приказује интерактивни водич за виџет за ћаскање у Коммуницате-у.

Интерактивни водичи који нуде контекстуалну помоћ су одличан алат за изградњу знања корисника.

Водичи усмерени на специфичне сегменте корисника могу брзо да прошире базу знања купаца, да помогну да се смање њихово време за постизање вредности и на крају да подстакну раст СааС-а.

Водите кориснике са контролним листама за укључивање

Контролна листа је такође користан алат за разматрање ако желите да подстакнете дигитално усвајање. Они су посебно корисни за стварање занимљивих корисничких искустава.

Хајде да погледамо још један пример из Коммуницате-а.

Снимак екрана који приказује контролну листу за укључивање из Коммуницате-а.

Контролне листе које покрећу интерактивне водиче омогућавају персонализован приступ, што је одлично за ангажовање.

Постављањем задатака које корисници морају да обаве да би постигли прекретнице на путу, кориснику је јасно шта треба да уради да би напредовао – а са сваком опцијом која покреће другачији интерактивни водич, њихово искуство уласка је персонализовано према њиховим потребама.

Понудите самоуслужну подршку са функцијом ресурсног центра

Корисницима ће увек бити потребна додатна подршка .

Имати одличан тим за корисничку подршку је критичан део сваког успешног дигиталног производа. Али могуће је ублажити велики део предстојећих позива подршке изградњом ресурсног центра.

Снимак екрана ресурсног центра у Усерпилот-у.

Ресурсни центри су фантастичан алат – они помажу вашим корисницима да изаберу ниво подршке који им је потребан из низа различитих опција.

То је разуман начин да помогнете својим корисницима да добију помоћ која им је потребна када им је потребна.

Било да траже помоћ у апликацији , директну везу за контакт са подршком или желе да проуче детаље документације за подршку – мудра је идеја да кориснички водичи буду лако доступни и да се могу покренути када су кориснику потребни.

Користите видео туторијале током процеса уградње нових корисника

Не само да можете да направите цео ресурсни центар пун водича, већ можете да покренете и видео туторијале или водиче корак по корак који се формирају директно у њему.

Да би било још лакше, персонализујте модуле који се приказују сваком кориснику на основу различитих сегмената корисника.

 

Пратите и анализирајте ефикасност ваших интерактивних водича о понашању корисника

Поставите циљеве и повежите токове са њима да бисте видели утицај.

Такође можете да уочите обрасце понашања корисника и разумете како корисници ступају у интеракцију са вашим производом помоћу аналитике догађаја.

Закључак

У овом чланку смо покрили много тога!

Сада знате шта је интерактивни кориснички водич, када бисте га користили, како да га креирате и друге алате који раде уз њих.

Надамо се да такође разумете да је прављење корисничког водича све у обезбеђивању најефикаснијег начина да ваши корисници добију вредност од вашег пословања што је пре могуће.

На конкурентном тржишту – и са организацијама широм света које се фокусирају на дигиталну трансформацију – то је драгоцено знање које треба имати.

Желите да почнете са прављењем интерактивних корисничких водича? Набавите Усерпилот Демо и видите како можете да креирате интерактивне корисничке приручнике који подстичу усвајање и одушевљавају ваше клијенте.

previous post next post