6 инспиративних интерактивних водича за побољшање вашег укључивања

Успешно укључивање ваших корисника је лепа уметност. Као што ћемо видети из ових 5 примера интерактивних водича, ангажовање корисника од самог почетка је од суштинског значаја за подстицање активације корисника.

Моћи ћете да узмете неке од техника коришћених у овим примерима и да их употребите у свом онбоардингу.

ТЛ;ДР

  • Интерактивна упутства су туторијали на екрану који користе интерактивно упутство у апликацији за едукацију корисника о томе како да користе производ, нове функције или нову платформу.
  • Обиласци производа су низ модала или описа алата који вам показују различите аспекте веб апликација. Упркос њиховој популарности, обиласци производа не функционишу баш добро када је у питању активирање нових корисника .
  • Прегледи производа су корисни јер побољшавају задржавање корисника персонализовањем укључивања корисника . Они такође резултирају већим ангажовањем корисника својом једноставношћу и ефективношћу.
  • Ево пет предузећа која својим клијентима нуде врхунска искуства:
  • Роцкетботс води нове кориснике до њиховог аха тренутка уз једноставну, али ефикасну комбинацију контекстуалних савета и контролне листе .
  • Салесфаре-ов интерактивни водич објашњава предности производа. Али то такође показује новим корисницима колико је лако користити тако што ће то сами учинити.
  • Демио користи демо окружење тако да корисници могу у потпуности да се играју са производом и виде главне карактеристике.
  • Таллифи покушава да доведе нове кориснике до свог аха тренутка (креирање и организовање задатака за чланове тима) буквално за неколико минута након пријаве са образовним порукама које је лако пратити.
  • Трелло користи ток регистрације да би разумео личност корисника и применио праву онбоардинг за њих.
  • Да бисте креирали ефикасна упутства о производу, морате да одлучите о аха моменту вашег производа и усмерите нове кориснике ка њему.
  • Да бисте измерили ефикасност водича за производ, додајте прилагођене догађаје и пратите њихов завршетак. Такође можете да покренете анкету у апликацији када корисници заврше ваша упутства .
  • Поједноставите креирање водича помоћу софтвера за упутства . Усерпилот је добар избор ако желите да креирате персонализована искуства за различите сегменте, прикупите повратне информације корисника у апликацији и креирате разноврсна упутства. Резервишите демо и испробајте га сами.

Креирајте интерактивна упутства без кода за свој СааС сада!

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

Шта је интерактивни водич?

Интерактивна упутства су туторијали на екрану који користе упутства у апликацији, контекстуалне савете и друге УИ/УКС компоненте за уградњу у апликацију како би научили крајње кориснике како да користе производ, недавно представљену функцију или нову платформу.

Интерактивна упутства воде кориснике док напредују кроз своје корисничко путовање, помажући им да усвоје нове функције и кључне компоненте вашег производа/услуге.

Вођени водичи пружају персонализованије искуство које убрзава време до вредности и води кориснике да постигну своје „аха!“ тренутак брже.

Интерактивна упутства у односу на обиласке производа

Један од најчешћих облика укључивања корисника на који ћете наићи је обилазак производа .
Обилазак производа је у суштини низ модала или описа алата који вам показују различите аспекте веб апликације.

Упркос њиховој популарности, обиласци производа не функционишу добро када је у питању активирање нових корисника . То је зато што ефикасно бацају много информација у једном потезу. Већина корисника неће имати довољно пажње или меморије да је задржи и на крају ће постати још више збуњени.

И не само то, већ је мало бесмислено да нам једноставно покажете СааС производ у који можемо да се уверимо. То би било као да одете у салон аутомобила, изаберете аутомобил који вам се свиђа, а затим да продавац покаже где је волан.

Наравно, то је некако корисно, али већина нас је то вероватно могла сама да схвати.
Интерактивна упутства подстичу корисника на интеракцију (назнаке у имену!) са веб апликацијом. Уче радећи.

Ово би било као да одете у салон, изаберете аутомобил и одведете га на пробну вожњу. Када купујете аутомобил, већа је вероватноћа да ћете га одвести на пробну вожњу. Исто се може рећи и за ваш СааС производ. Што се ваш нови корисник више бави њиме у оквиру свог укључивања, већа је вероватноћа да ће доћи до активације.

Да резимирамо, обиласци производа нису баш ефикасни у укључивању нових корисника. Уместо тога, морате да креирате интерактивна упутства!

Зашто користити интерактивни водич?

Међу најпопуларнијим предностима интерактивних водича су следеће:

  • Персонализовано прилагођавање : Упутства се могу прилагодити улози, сегменту корисника или другим категоријама корисника. Као резултат тога, водичи за производе помажу корисницима да задовоље своје потребе и постану активни корисници производа или услуге.
  • Брже усвајање производа : Уместо да се муче да сами схвате ствари, да напусте апликацију да питају неког другог или да прочешљају центар за помоћ да лоцирају шта им је потребно, нови клијенти могу да прођу кроз водич. Уз туторијал, они могу одмах да почну да користе нови алат, повећавајући усвајање корисника.
  • Већи ангажман корисника : Интерактивна упутства могу побољшати корисничко искуство дајући корисницима лак начин да сазнају више о производу или услузи.
  • Побољшајте задржавање корисника : Када корисници науче како да користе ваш производ уз минималан напор, већа је вероватноћа да ће наставити са вама након што се бесплатна пробна верзија заврши.

 

Креирајте интерактивна упутства за свој СааС сада!

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

Примери најбољих интерактивних водича за укључивање корисника

Изградња доброг упутства може бити изазовна. Ризикујете да изгубите корисника ако предуго трајете. Ако будете кратки, људи можда неће научити довољно о вашем производу да би адекватно користили ваше функције. Превише досадан? Отишла. Превише упадљиво? Дистрацтед.

Ево пет предузећа која својим клијентима нуде врхунска искуства.

Пример 1: Роцкетботс интерактивно упутство за нове кориснике

Роцкетботс је платформа за размену порука која омогућава корисницима да повежу све своје пријемне сандучиће у једну апликацију.
Када се корисник први пут пријави на Роцкетботс, дочекаће га овим екраном:

Процес регистрације за Роцкетботс.

Процес регистрације за Роцкетботс.

Овај екран добродошлице их подстиче да предузму своју прву акцију. У овом случају, прва радња је постављање „простора“. Ово је кључно за покретање апликације, тако да се Роцкетботс побрине да то урадите.

Корисник се затим одводи на контролну таблу. Овде се доста тога дешава, али на срећу, Роцкетботс пружа згодну контролну листу .

Контролна листа за укључивање Роцкетботс-а.

Контролна листа за укључивање Роцкетботс-а.

Контролна листа за укључивање нових корисника садржи неколико кључних догађаја које Роцкетботс жели да нови корисници заврше.

Пре свега, приказан им је брзи водич тако да знају како се сналазе у порукама.

Аха тренутак за Роцкетботс је, међутим, схватање да можете додати практично било коју услугу за размену порука. Интерактивни водич води кориснике до релевантне странице, а затим их упућује на дугме које треба да притисну да би додали услугу.

Откривање функција са контекстуалним саветима.

Откривање функција са контекстуалним саветима.

Уместо да једноставно покаже корисницима производ, Роцкетботс-ов интерактивни водич их води до аха тренутка.

Додавање овог интерактивног водича напорима за дигиталну трансформацију производа, удвостручило је стопу активације Роцкетботс- а са 15% на 30%!

Пример 2: Салесфларе-ов преглед производа

Салесфларе је ЦРМ софтвер за предузећа који аутоматизује већину посла који се односи на одржавање ваших контаката ажурним.

ЦРМ-ови могу бити компликовани, али снага Салесфларе-а је њихова једноставност. То је аха тренутак ка коме покушава да вас усмери својим интерактивним водичем.

Почиње тако што се од нових корисника тражи да прођу кроз водич за производ.

Салесфларе екран добродошлице.

Салесфларе екран добродошлице.

Давање избора корисницима добро функционише, јер то значи да они који више воле да се сналазе неће морати да седе кроз обилазак и ризикују да се искључе.

Када корисници започну обилазак, упознају се са неким од кључних компоненти Салесфларе-а.

Салесфларе представља своје кључне карактеристике.

Салесфларе представља своје кључне карактеристике.

Како корисници напредују кроз апликацију, интерактивни водич објашњава предности Салесфларе-а. Али то им такође показује колико је лако користити тако што гура кориснике да то сами ураде.

Интерактивно упутство које објашњава предности Салесфларе-а.

Интерактивно упутство које објашњава предности Салесфларе-а.

Када корисник заврши интерактивни водич, од њега се тражи да повеже различите услуге и веб апликације.

Модал који тражи од корисника да повежу различите услуге и веб апликације.

Модал који тражи од корисника да повежу различите услуге и веб апликације.

Ово је добар начин да завршите водич јер долази тачно када доживите аха тренутак. А повезивање ових услуга је добра метрика за активацију за Салесфларе.

Пример 3: Демиов обилазак производа и водич

Демио је услуга за хостовање вебинара, дизајнирана да још лакше подели своје вебинаре са светом.

Када се први пут пријавите на Демио, заправо добијате обилазак производа. Ово није интерактивно и заправо вас не укључује толико. Као што је раније поменуто у чланку, обиласци производа нису баш ефикасни када је у питању укључивање корисника, и штета је што Демио не почиње са својим интерактивним водичем јер је бриљантан.

Дакле, када уђете у производ, постављен је вебинар на који можете да се придружите.

Демио демо окружење.

Демио демо окружење.

Када се придружите просторији, запослени у Демио-у објашњава путем видео снимка да је ово пример врсте вебинара који можете да организујете.

Након кратког увода, она вам предаје узде. Сада сте задужени за овај лажни вебинар. Можете да делите своју веб камеру или чак да користите слајдове које је Демио додао за вас.

Демиов лажни вебинар.

Демиов лажни вебинар.

Постоје и лажни учесници који ћаскају у кутији са стране.

Ово је одличан начин да испробате различите функције које Демио нуди и да се ухватите у коштац са хостовањем сопственог вебинара.

Демиов аха тренутак је да схвати колико је једноставно организовати вебинар са њима. Омогућујући вам да искусите и испробате производ уз интерактивно упутство, Демио осигурава да сте спремни за активацију.

Демио је одличан пример како можете да користите упутства и обилазак производа и креирате нешто потпуно другачије од традиционалних метода обуке.

Пример 4: Таллифи-јево контекстуално вођење са контролном листом

Таллифи је дизајниран да поједностави и аутоматизује пословне токове. Аха тренутак за Таллифи је схватање колико је једноставно и ефикасно креирати и организовати различите задатке које ваши тимови морају да обаве.

Таллифи, дакле, покушава да доведе новог корисника до тог закључка готово тренутно, буквално неколико минута након регистрације. Након што модал представи опцију за гледање кратког уводног видеа, корисник долази на овај екран.

Таллифи-јево интерактивно упутство.

Таллифи-јево интерактивно упутство.

За њих су већ постављена два задатка, као део процеса укључивања. Таллифи у суштини креира задатке унутар производа који корисницима показују функционалност производа.

Кликом на први задатак према упутствима отвара се и укратко објашњава шта Таллифи може помоћи корисницима да ураде. Они могу да погледају видео, а затим кликну на „Заврши“. Управо тако, корисници уче о производу испуњавајући свој први задатак на Таллифи-у, и није могло бити лакше.

Обављање овог првог задатка наговештава аха тренутак. Таллиф затим другим задатком додатно покреће нове купце.

Таллифи едукује нове кориснике о свом производу.

Таллифи едукује нове кориснике о свом производу.

Овај је још интерактивнији. Образује купце о предностима Таллифи-а и има за циљ да подстакне кориснике да изаберу опцију из падајућег менија. Иако је избор прилично бесмислен, он функционише због своје способности да ангажује кориснике док они поједностављују кроз усвајање производа.

Коначно, када се оба задатка укључивања заврше, корисницима остаје овај позив на акцију да креирају сопствени задатак.

Таллифи тражи од корисника да креирају свој први задатак.

Таллифи тражи од корисника да креирају свој први задатак.

Таллифи користи сам производ да ангажује нове кориснике интерактивним водичем.

Пример 5: Треллово гамификовано упутство

Трелло је апликација за управљање задацима која вам омогућава да организујете своје задатке и сарађујете са другим члановима тима.

Потешкоћа коју Трелло има када је у питању онбоардинг је то што постоји толико различитих сегмената његове корисничке базе. Могу га користити велики тимови који желе да раздвоје свој посао, слободњаци да организују своје тренутне пројекте, или чак парови који планирају своје венчање.

Трелло-ов аха тренутак је и једноставност употребе и горе поменута свестраност. Коришћењем интерактивног водича, Трелло је у стању да покаже оба ова квалитета. Када се корисници први пут региструју, Трелло их тражи да именују своју прву таблу. То одмах наглашава чињеницу да можете креирати таблу за буквално било шта.

Треллов екран добродошлице.

Треллов екран добродошлице.

Затим, објашњава како су Трелло плоче структуриране у листама. Али, наравно, то не само да говори корисницима, већ омогућава клијентима да креирају неке своје.

Трелло користи анкету добродошлице да сегментира своје клијенте.

Трелло користи анкету добродошлице да сегментира своје клијенте.

Затим објашњава концепт картица и како оне формирају листе. Он подстиче кориснике да креирају неке, чиме подстичу усвајање функција .

Трелло представља своју функцију на екрану добродошлице.

Трелло представља своју функцију на екрану добродошлице.

У овом тренутку, нови корисници разумеју хијерархију Трелло плоче. Они сада знају како то функционише. Али не само да су такође радили на стварању свог првог одбора. Интерактивни водич се завршава последњим саветом. Овај интерфејс за превлачење и испуштање је једна од кључних продајних тачака Трелла када је у питању једноставност коришћења.

Треллов ЦТА води кориснике до њихове унапред направљене плоче.

Треллов ЦТА води кориснике до њихове унапред направљене плоче.

Тај ЦТА затим води кориснике на Трелло плочу коју су управо креирали. Трелло користи водич за производ да води нове кориснике кроз постављање њихове прве плоче како би могли одмах да почну.

Пример 6: Асанино упутство за производ помаже корисницима да креирају сопствени пројекат

Алат за управљање пројектима Асана помаже тимовима да организују, прате и управљају својим радним оптерећењем. Асанин јасан, једноставан интерфејс карактерише апликацију једноставним елементима гамификације. Асанин аха моменат је јасан – олакшава рад са тимовима.

Асанино упутство за производ почиње тако што показује новим корисницима како да креирају свој први задатак.

Асана користи жаришне тачке да подстакне акцију.

Асана користи жаришне тачке да подстакне акцију.

Затим једноставно води кориснике кроз процес са приступним тачкама без отежавања приступа корисника.

Асана користи жаришне тачке да подстакне акцију.

Асана користи жаришне тачке да подстакне акцију.

Преглед производа завршава се описом који корисницима показује где могу да нађу помоћ за самопослуживање у будућности, наглашавајући едукацију корисника .

Асана користи опис алата да прикаже свој модал самоуслуживања.

Асана користи опис алата да прикаже свој модал самоуслуживања.

Овај интерактивни водич који се лако прати је ефикасан јер подстиче корисника да користи вредне функције без њиховог преоптерећења.

 

Направите боља интерактивна упутства за свој производ.

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

Шта треба да знате о интерактивним упутствима

Надамо се да сте до сада разумели колико моћни интерактивни водичи и упутства могу бити када је у питању укључење и активирање ваших корисника.
Ево кључних ствари које треба да запамтите:

  • Обиласци производа нису баш ефикасни. То је зато што вам једноставно бацају гомилу информација, али вас ни на који начин не ангажују.
  • Ваше интерактивно упутство треба да се фокусира на неколико главних догађаја активације . То би требало да доведе до аха тренутка.
  • Најбољи интерактивни водичи и упутства подучавају кориснике о производу тако што им омогућавају да користе сам производ. Учење кроз рад је најбољи приступ. Почните да правите интерактивни водич са екрана добродошлице , сегментирајући кориснике према улози и „Посао-То-Бе-Доне“ , након чега следи низ описа алатки покренутих прилагођеним догађајима.

 

Дизајнирајте ефикасна интерактивна упутства са Усерпилотом!

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

Како креирате интерактивна упутства?

Сада, хајде да научимо о креативном процесу и како можете дизајнирати ефикасан интерактивни водич који ће подстаћи усвајање производа и задржавање корисника.

Одлучите се за Аха тренутак вашег производа

Кључно је да се држите два до три централна догађаја – такозваних кључних догађаја активације. Ово ће одвести ваше кориснике ка активацији – тренутку када заиста извуку вредност из вашег производа.

Другим речима, не желите да ширите њихову пажњу око вашег производа. Желите да се фокусирају на један кључни догађај, који ће их водити ка активацији. Тај кључни догађај се често назива аха моментом . Ово је тренутак када корисник разуме вредност коју ваш производ може да пружи.

Усмерите своје нове кориснике ка Аха тренутку

Сада, када правите своја интерактивна упутства, имајте на уму тај аха тренутак . Затим користите свој производ да усмерите своје кориснике ка њему, пазећи да предузму кораке потребне да га искусе.

Можете да користите различите елементе корисничког интерфејса да бисте креирали упутства – описе алата, модали, вруће тачке итд. Можете да направите своја упутства од нуле или да будете ефикаснији са својим временом и користите софтвер за упутства.

Измерите ефикасност својих интерактивних водича

Како знате да је ваш корисник заиста извршио потребну радњу и да прати унапред дефинисане кораке за активацију корисника? Преко прилагођених догађаја или ознака функција.

Једноставно користите прилагођене догађаје да бисте ускладили унапред дефинисане кораке у вашем водичу и видели колико корисника напредује кроз њега.

Креирајте прилагођене догађаје да бисте измерили ефикасност својих водича.

Креирајте прилагођене догађаје да бисте измерили ефикасност својих водича.

Прикупите повратне информације клијената и побољшајте своја упутства

Креирање савршених упутстава која не замарају купце и која им пружају довољно упутстава да дођу до аха тренутка вашег производа је дуготрајна.

Да бисте побољшали своје напоре, једноставно покрените анкету у апликацији када се водич заврши и питајте своје кориснике о њиховом искуству. Не заборавите да им оставите простор да додају своје бриге. Након тога, користите ове информације да бисте у складу са тим побољшали своја упутства.

Направите анкете у апликацији да бисте прикупили повратне информације клијената.

Направите анкете у апликацији да бисте прикупили повратне информације клијената.

Направите интерактивна упутства без кода уз Усерпилот

Са Усерпилот-ом је супер лако направити упутства за производе. И неће вам требати никакав код да бисте то урадили! Ево шта нуди функционалност Усерпилот-а .

Оптимизујте преглед производа за сваки сегмент купаца

Свако успешно упутство почиње одређивањем ком сегменту корисника припада нови купац.

Усерпилот нуди широк спектар метрика према којима можете сегментирати , укључујући:

  • кориснички атрибути (план, ИД, имејл, датум регистрације, веб сесије, итд.)
  • прилагођени догађаји и атрибути догађаја
  • НПС резултат
  • рачун појединца у односу на рачун компаније
  • локација и језик апликације
  • да ли је корисник ступио у интеракцију са елементом корисничког интерфејса или током искуства, или са одређеном функцијом (користећи ознаке функција).
Сегментација корисничког пилота

Сегментација корисничког пилота.

Креирајте упутства са различитим елементима корисничког интерфејса

Оно у чему се Усерпилот заиста истиче је ниво персонализације који дозвољава у вашим водичима.

Који год елемент корисничког интерфејса желите да направите, било да је у питању алатка , клизач, модал или било шта друго, Усерпилот ће вам омогућити да то урадите у само неколико кликова.

Усерпилот УИ/УКС обрасци.

Усерпилот УИ/УКС обрасци.

Сви ови елементи су интерактивни, а можете их чак и комбиновати у разгранате секвенце.

Веома је лако прилагодити изглед и боју ових елемената вашем бренду.

Прикупите повратне информације купаца помоћу функција повратних информација корисника

Можете креирати микро анкете екрана добродошлице да бисте прикупили податке о клијентима и сегментирали их у складу са тим како бисте пружили персонализовано искуство .

Уз Усерпилот, такође можете да покренете анкете у апликацији када нови корисници заврше своје интерактивно упутство и доживе аха тренутак да виде како се осећају о вашем производу.

Креирајте и прилагодите анкете у апликацији без кода уз Усерпилот.

Креирајте и прилагодите анкете у апликацији без кода уз Усерпилот.

Можете да прилагодите своје анкете како желите: додајте видео записе или дугачке формуларе, промените дизајн тако да одговара вашем бренду и још много тога.

Закључак

Надамо се да сте пронашли вредност у овим примерима интерактивних водича и да ћете сада пронаћи инспирацију да креирате један за свој производ.

Ако тражите софтвер за водиче, надамо се да ћете размотрити Усерпилот. Нуди широк спектар функција по веома конкурентној цени.

Кликните на банер испод да резервишете бесплатну демо већ данас.

 

Креирајте интерактивна упутства без кода уз Усерпилот.

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

previous post next post