Ултимативни водич за усвајање карактеристика производа: шта је то и како то повећати

Сећате се када су скоро све друштвене мреже почеле да усвајају функцију прича у свој производ? ЛинкедИн је у почетку све збунио, а затим Твитер са Флетовима. Видите како сада када отворите било коју од тих платформи, видите неколико плавих прстенова на врху екрана? То је усвајање карактеристика; циљ ПМ као што сте ви настоје да постигну са сваком новом карактеристиком производа.

Иако је то циљ, није га увек лако постићи. Ако сте икада неуморно радили на новој функцији, а корисници су је занемарили или игнорисали, то би могло да учини да вам цео рад изгледа као отпад – што искрено и јесте.

У овом посту на блогу, неке од ствари које ћу покрити су:

  • шта је усвајање карактеристика
  • зашто је стопа усвајања карактеристика важна
  • како измерити усвајање карактеристика
  • најбољи алати које можете користити да повећате стопу усвајања функција

Хајдемо у то!

ТЛ;ДР

  • Док вам усвајање производа омогућава да знате колико добро корисници ступају у интеракцију са вашим производом, усвајање функција вам даје дубље разумевање о томе са којим делом се корисници сарађују и сматрате релевантним
  • Праћење усвајања функција помаже у покретању ваше стратегије усвајања фокусирањем на оно што је потребно: откривање функција или ангажовање. Ово заузврат покреће задржавање и смањује одлив.
  • Четири фазе тока усвајања функција су: изложено, активирано, коришћено и поново коришћено
  • Изложена фаза у усвајању функције: када корисник први пут сазна за функцију
  • Активирана фаза у усвајању функције: када корисници покушавају да се ангажују са функцијом по први пут
  • Коришћена фаза у усвајању функције: када је корисник успешно користио карактеристике
  • Поново коришћена фаза у усвајању функције: поновљена употреба исте функције
  • Пре него што покушате да побољшате усвајање функција, фокусирајте се на приступачност, употребљивост и део изводљивости, а затим пређите на тестирање различитих тактика
  • Испробајте најаве у апликацији да бисте кориснике изложили новим функцијама и секундарном укључивању да бисте подстакли откривање функција
  • Користите различите боје за навигацију да бисте истакли нове функције
  • Користите циљеве усвајања функција и А/Б тестирање различитих искустава у апликацији да бисте утврдили шта најбоље функционише
  • Користите микроанкете да бисте прикупили повратне информације корисника које вам могу помоћи да побољшате функцију
  • Показатељи усвајања функција које треба пратити: ширина усвајања, дубина усвајања, време усвајања и трајање усвајања
  • Усерпилот је одличан алат за комуникацију са корисницима у апликацији и подстицање усвајања.

Шта је усвајање карактеристика?

Усвајање функција је акт којим ваши корисници усвајају карактеристике вашег производа у употребу. То је оно што добијате када креирате ствар и људи за које сте је створили, заправо је користе.

На пример, Твиттер Флеетс. Корисници који објављују на својим флотама, усвојили су функцију на Твитеру.

Која је разлика између усвајања функција и усвајања производа?

Усвајање производа сматра се кључним кораком у расту вођеном производом . То је зато што је то тачка у којој се особа претвара од потенцијалног клијента до стварног корисника. И потребни су вам корисници да остану у послу.

И карактеристике и усвајање производа су важне метрике на које треба обратити пажњу. Док вам усвајање производа омогућава да знате колико добро корисници ступају у интеракцију са вашим производом, усвајање функција даје правилан преглед о томе који делови вашег производа су најуспешнији и које ћете можда морати да напустите или на њима радите. Познавајући ово је начин на који смањујете одлив и повећавате стопу задржавања.

замајац усвајања корисника
Замајац усвајања корисника

Зашто је усвајање карактеристика важно?

Усвајање функција је важан показатељ производа из неколико разлога као што су:

Даје јасан показатељ колико ваша циљна публика цени оно што сте креирали и како им помаже да остваре свој посао који треба да се обави.

Ако људи не користе функцију, то може значити да је нису пронашли или да од ње не добијају довољно вредности. У оба случаја, потребна вам је стратегија усвајања која се фокусира не само на откривање функција , већ и на прикупљање повратних информација и потпуно побољшање функције.

Побољшање усвајања функција помаже при задржавању . Људи ће остати уз производ који решава њихов проблем, али ће оставити онај који је само још један трошак за њих. Повећано усвајање значи поновљено коришћење што се преводи у већу вредност за кориснике и ниже стопе одлива .

Показатељи усвајања функција вам такође показују које делове производа корисници највише цене. Више вредности значи да се корисници задржавају и имају велике шансе да постану заговорници ваших производа.

Како измерити усвајање карактеристика? Шта је ток усвајања функције?

Да бисте добили јасну слику о томе колико ваших корисника усваја функцију производа, важно је да разумете фазе кроз које пролазе.

4 фазе тока усвајања функција које је развио Јустин Бутлион ће вам помоћи да оптимизујете свој производ како бисте повећали стопу усвајања функција.

левак за усвајање карактеристика
Четири фазе тока усвајања обележја

Корак бр. 1 тока тока усвајања функција: Изложено

Овде посматрамо број корисника који су били ‘изложени’ одређеној особини, односно број корисника који знају да постоји.

Ово је важан корак при израчунавању стопе усвајања ваших функција јер ако не знате колико корисника зна да нешто постоји, ваши резултати неће бити јасни. Дакле, прва ствар је да погледате стопу откривања ваших функција.

Формула за ово израчунавање је:

(број корисника који су дошли у контакт са неком функцијом/укупан број корисника) к 100.

Дакле, ако имате 500 нових корисника и само 100 њих је дошло у контакт са дотичном функцијом, ваша стопа откривања изложених/функција је 20%.

Корак бр. 2 тока тока усвајања функција: Активиран

У овом кораку, гледаћете број изложених корисника који су заиста тестирали или активирали функцију.

Користећи Инстаграм као пример, једна од њихових недавних карактеристика је прича „Блиски пријатељи“.

Можда сте били изложени овоме тако што сте видели зелене прстенове на врху екрана или сте вероватно чули да други говоре о томе.

Активација у овом случају сада ће бити да направите сопствену листу ‘Блиских пријатеља’. Дакле, ако је Инстаграм израчунавао њихову активирану стопу за ову функцију, гледаће проценат корисника који знају за ову функцију и који су направили листу.

Корак бр. 3 тока тока усвајања функција: Користи се

Овде ћете гледати проценат активираних корисника који затим користе ову функцију.

Дакле, знају да могу да поделе приватну причу само са својим блиским пријатељима, такође су направили листу блиских пријатеља, али колико их је објавило на њој или је користило бар једном?

Ако је ваша искоришћена стопа ниска у поређењу са активираном стопом, можда је корисницима компликовано за коришћење или сте поставили погрешна очекивања.

Нешто што је вредно пажње овде је да се за неке производе фаза активације и коришћења може преклапати. На пример, функција Медиум вам омогућава да сачувате/маркирате чланке за касније. Корисник који затим сачува читање за касније, активира и користи функцију јер не постоји посебна фаза активације. Схватите како ово функционише за ваш производ.

Корак 4. тока тока усвајања функција: Поново се користи

Поново коришћено значи поновљено коришћење неке функције од стране оних који су је користили бар једном.

Израчунава се као укупан број поновљених корисника/укупан број корисника Кс 100 и показује вам лепљивост неке функције.

Ниска поновљена употреба може бити показатељ колико су корисници незадовољни неком функцијом и то може довести до повећања стопе одлива.

Како побољшавате усвајање функција?

Већ смо утврдили чињеницу да је усвајање функција кључни део успеха производа и вашег СааС-а.

Али шта можете да урадите да побољшате усвајање функција за ваш СааС производ ? Прво проверите да ли ваше карактеристике проверите три тачке у наставку:

  • Приступачност : Да ли је ова функција доступна сваком релевантном кориснику и да ли је могу лако пронаћи помоћу навигације вашег производа?
  • Употребљивост : Колико је једноставно користити ову функцију? Када је функција превише тешка за коришћење или разумевање, корисници ће је одбацити ради нечег једноставнијег.
  • Изводљивост : Може ли корисник да користи ову функцију и заиста реши проблем? Није довољно да га је лако пронаћи и користити, да ли функционише онако како корисници очекују? Морате бити сигурни да је ваше решење изводљиво .

Сада можемо да пређемо на неке ефективне тактике које можете покушати да подстакнете усвајање функција.

1. Откријте нове функције са најавама у апликацији

Најаве у апликацији су одличан начин да својим корисницима изложите нове функције. У поређењу са е-поштом која се лако може пропустити или чак игнорисати, комуникација у апликацији је контекстуалнија.

Користите модале у апликацији да бисте корисницима рекли шта је ново у вашем производу и како им то помаже.

Водите рачуна о својим корисницима и немојте претерано користити модале преко целог екрана који блокирају екран иза, само да бисте натерали кориснике да се ангажују. Ово је наметљиво и довешће до супротних резултата осим ако се не користи мудро.

На пример, користите велике искачуће модале када први пут најављујете основну функцију и обавезно укључите све релевантне информације за корисника. Проверите Асанин пример у наставку.

извештавање о асани
Најава нове функције. Извор: Асана

Након тога, размотрите различите типове порука у апликацији да бисте подсетили кориснике на нову функцију. Узмимо за пример Слацк: они приказују нову секундарну функцију само са стране екрана, користећи модал који се извлачи.

Слацк-ова најава секундарне функције са стране екрана
Најава нове функције. Извор: Слацк

Важно је поновити да сви корисници неће имати користи од свих функција или ће их користити на различите начине. Да бисте били сигурни да су ваше најаве о функцијама релевантне за сваког корисника, сегментирајте своје клијенте на основу случајева коришћења и персонализујте поруку тако да одражава специфичне предности за сваког од њих.

Усерпилот ово олакшава пружајући вам робусну функционалност сегментације, укључујући не само демографију, НПС резултат, већ и активност корисника и понашање у апликацији – кроз прилагођене догађаје и ознаке функција.

сегментација корисника усерпилот
Желите да направите модале за најаве функција у апликацији и покажете их релевантном сегменту корисника? Набавите Усерпилот демо и видите колико је лако то учинити без потребе за кодирањем.

2. Користите секундарно укључивање да бисте подстакли откривање функција

Док је примарно укључење усредсређено на довођење корисника до тачке активације, секундарно укључивање се односи на то да корисници открију , ангажују се и користе најрелевантније функције које им доносе вредност.

Више о томе у нашој најновијој секундарној радионици за укључивање:

 

Фазе усвајања од стране корисника од откривања функције до усвајања функције

Постоји неколико врста порука у апликацији које ће вам помоћи да то постигнете.

Када представљате функцију која је лака за коришћење, савети који обавештавају кориснике да функција постоји, могли би бити довољни.

Постфити, алатка за заказивање друштвених медија, додала је један у њихову апликацију када је њихова анкета о одласку показала да су корисници избацивали јер нису могли да пронађу функције које већ постоје у апликацији.

Омогућавање видљивости функција помоћу објашњења у апликацији (Извор: Постфити)

Ако функција укључује правилан процес учења, комбинација контролних листа за укључивање и интерактивних упутстава која ће корисницима показати около би могла да уради трик.

Роцкетботс су удвостручили своју стопу активације са 15% на 30% користећи контролну листу која је водила кориснике да открију релевантне функције и интерактивна упутства како би им показала како да их користе.

Контролна табла Роцкетботс-а која приказује контролну листу за укључивање и интерактивни водич
Извор: Роцкетботс

Такође можете да гамификујете процес, баш као што то ради Дуолинго. Представљањем награда корисницима за постизање циљева, мотивишете их да пређу на следећи корак/функцију:

Извор Дуолинго

3. Уверите се да ваш кориснички доживљај не саботира ваше усвајање функција

Да ли ваша навигација ради у вашу корист или отежава корисницима да користе ваше функције?

Постоје неки смртоносни УКС проблеми који се не могу решити чак ни најбољим обиласцима производа…

меме за обилазак производа

Дизајн навигације вашег производа треба да омогући корисницима да се слободно крећу у апликацији и да пронађу све што им је потребно.

Ево неколико најбољих пракси:

  • Користите јасне наслове веза да бисте корисницима дали до знања где ће их клик одвести. Не желите да их збуните и фрустрирате да оду.
  • Поставите своју навигацију на познату локацију – немојте поново измишљати точак. Корисници траже елементе корисничког интерфејса на сличним местима на основу свог искуства са другим производима.
  • Користите боју и контраст и ваша навигација ће бити лакша за разумевање

Последња тачка, посебно, може помоћи у најавама нових функција. Коришћење различитих боја за сигнализацију нове функције може олакшати корисницима да примете када се нешто ново дода у навигацију производа. Проверите како Асана то ради:

најава нове функције ук
Извор: Асана

4. Анализирајте стопе усвајања карактеристика и методе тестирања ангажовања

Корисници се баве вашим производом на различите начине. Обавезно је А/Б тестирање у апликацији да бисте видели који ће резултирати већим и бржим стопама усвајања функција.

резултати експеримента Усерпилот
Извор: Усерпилот

Увек пратите како искуство у апликацији утиче на циљеве усвајања функција. Када правите контролну листу или опис алата, морате је дизајнирати за одређени крајњи циљ (тј. утицати на усвајање функције). Затим можете тестирати различите типове садржаја ( микровидео , гиф, слике, итд.) и видети који подстиче већи ангажман.

праћење циљева корисничког пилота
Праћење циљева у Усерпилот-у

5. Прикупите повратне информације о својим функцијама и поступите према њима

Када покренете нове функције, увек прикупљајте и повратне информације корисника.

Можете да користите микроанкете у апликацији да бисте добили детаљне квалитативне повратне информације о одређеним аспектима неке функције. Ово вам може дати релевантне увиде на које можете да реагујете и побољшате функцију ако корисници сигнализирају било какве проблеме.

Повратне информације о функцијама у апликацији прикупљене микроанкетом, направљеном помоћу Усерпилот-а. Узмите демо и видите како и ви то можете да урадите!

Комбинујте повратне информације корисника са анкетама о задовољству купаца да бисте сазнали како корисници оцењују једноставност коришћења и искуство са одређеним функцијама. Не само да желите да направите функције које су релевантне за кориснике, већ и једноставне за коришћење и усвајање.

Миро то добро ради тако што интегрише анкету о задовољству купаца у мени обавештења у производу.

Миро користи анкете о задовољству корисника да види како корисници оцењују своја искуства са функцијама
Извор: Миро

6. Знајте када да испустите функцију која се не усваја

Можете да урадите све што је овде наведено, а да ипак не добијете жељене резултате.

Понекад то може бити зато што није било опсежног истраживања корисника или ваша циљна публика има производ који тренутно већ решава тај проблем и не жели да се мења.

мем за испоруку открића производа

Без обзира на то шта је, ако на крају дана подаци покажу да се функција не усваја, требало би да је пустите и усредсредите време и ресурсе на изградњу и оптимизацију онога што функционише. Не прескачите истраживање или бисте на крају донијели одлуке и изградили функције које никоме нису потребне.

Показатељи усвајања функција и КПИ

Раније смо говорили о мерењу усвајања карактеристика користећи четири фазе тока усвајања карактеристика. Иако је важно мерити усвајање функција у свакој фази, то није једини начин.

Ови показатељи пружају бољи увид у то како ваши корисници остварују интеракцију са вашим функцијама и помажу вам да знате шта функционише или не.

Ширина усвајања карактеристика

Оно што ширина мера усвајања јесте колико ваших укупних циљних корисника заправо користи одређену функцију.

Омогућава вам да знате да ли је нека функција широко прихваћена од ваше базе корисника или је веома занемарена од стране оних за које сте је направили. Са овим знањем, можете радити на одређивању које функције функционишу, зашто раде/не раде и које следеће кораке треба предузети.

Дубина усвајања карактеристика

Ово мери колико често ваши циљни корисници користе ову функцију.

Ако сте направили нешто за поновну употребу, желите да корисници раде управо то. Овај показатељ вам даје увид у то колико ваших почетних корисника поново користи функцију. Показује лепљивост, лакоћу коришћења и корисност ваше функције за своје кориснике.

Време је да усвојите функцију

Ово показује колико времена је потребно од тренутка када је корисник обавештен о новој функцији и активирао је до тренутка када је заиста почео да је користи.

Дуже време за усвајање може бити показатељ нерелевантности или потешкоћа у коришћењу, две ствари које би могле да ометају ваше стопе задржавања ако се не провере.

Трајање усвајања функције

Ово је колико је времена потребно корисницима да наставе да користе функцију дуго након њеног увођења. Много пута ће корисници испробати или тестирати нову функцију у почетним фазама, али након неког времена „хипе“ замире. Трајање усвајања даје јасан увид у вредност дуговечности ваших функција и показује колико су оне вредне корисницима на дуге стазе.

Најбољи алати за подстицање усвајања функција

Гоогле алатка за усвајање производа и бићете помало преплављени бројем избора.

У стварности, не постоји много алата који обављају посао. Многи чак и не пружају корисницима све функције које су им потребне.

Најбољи алати за усвајање корисника помоћи ће вам да изградите низ образаца корисничког интерфејса и искуства како бисте повећали усвајање корисника, а ту је Усерпилот нуди најбољу вредност за новац.

Усерпилот

Усерпилот је платформа за раст производа коју можете да користите за комуникацију са корисницима у апликацији и подстицање усвајања.

Нуди широк спектар образаца корисничког интерфејса које можете да користите за стварање доживљаја производа у апликацији без потребе за кодирањем.

обрасци корисничког интерфејса корисничког пилота за доживљај производа у апликацији
Усерпилот УИ обрасци за искуство усвајања производа у апликацији.

Сва искуства са производима могу се у потпуности прилагодити иу погледу времена и циљања публике, користећи напредну сегментацију корисника.

Можете да покренете А/Б тестове да видите која искуства воде до већих стопа усвајања. И можете пратити резултате директно унутар Усерпилота, користећи циљеве.

Неки циљеви ће захтевати подешавање прилагођених догађаја за праћење коришћења функција у апликацији. Можете да користите могућност означавања функција у Усерпилот-у. Ово вам омогућава да означите било који елемент корисничког интерфејса и пратите ангажовање функција без прилагођених догађаја и кодирања.

функција означавања корисничког пилота
Желите да пратите усвајање функција и изградите искуства у производу да бисте повећали ангажовање? Набавите демо Усерпилот и почните!

Пошто се Усерпилот не може користити за мобилне апликације и да је намењен предузећима средњег тржишта која су постигла прилагођавање тржишту производа , овде смо написали потпуно поређење неких алтернатива према случају употребе и личности . Идите и проверите ако још увек нисте сигурни који алат може да вам најбоље одговара.

Закључак

Вредност вашег рада као премијера лежи у успеху сваке нове функције или производа који испоручујете. Неће сви можда радити онако како сте се надали, и ту вам помажу подаци или информације о усвајању функција.

Омогућава вам да знате шта ради, а шта не и зашто. То је начин на који доносите информисане одлуке о успеху вашег производа и коначно, то је начин на који смањујете одлив.

Изградња функција је једна ствар, а навођење корисника да их користе изнова и изнова је циљ који вас држи у послу. Желите да повећате стопу усвајања функција? Резервишите демо Усерпилот са нашим тимом и почните!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

previous post next post