7 најбољих СааС аналитичких алата у 2023

СааС предузећа напредују на подацима. Али подаци сами по себи немају много смисла. Овде долази софтвер за аналитику . Алати за аналитику помажу СааС предузећима да генеришу корисне увиде из података које прикупљају, који потом подстичу њихове одлуке.

Али које податке треба анализирати и како?

У овом посту ћемо рашчланити софтвер за анализу који је потребан сваком СааС предузећу да би разумео њихове купце и корисничке личности, изгледе, кориснике и метрику прихода и здравље компаније.

Такође ћемо вам рећи на које тачке података и метрике треба да обратите посебну пажњу и како да их пратите помоћу СааС аналитичког софтвера наведеног овде!

ТЛ;ДР

  • Уместо да тражите СааС платформу за аналитику која задовољава све ваше аналитичке потребе, потражите алате специјализоване за специфичне аспекте СааС-а, као што су маркетиншке активности, понашање корисника или чак приход.
  • Гоогле аналитика помаже СааС предузећима да боље разумеју публику своје веб локације праћењем низа активности посетилаца.
  • НаполеонЦат вам омогућава да мерите и анализирате активности корисника, док Бранд24 прати спомињање вашег бренда на платформама друштвених медија.
  • СааС аналитичке алатке за понашање производа и купаца вам пружају увиде који вам могу помоћи да анализирате понашање корисника на целом путу корисника.
  • Хеап је свеобухватна платформа за аналитику производа која прати све врсте интеракција корисника у апликацији и помаже вам да одговорите на питање – шта се дешава?
  • Усерпилот је платформа за уградњу без кода која је прилично корисна за средњорочну корисничку аналитику која олакшава тумачење и праћење података о понашању корисника коришћењем унапред дефинисаних циљева.
  • ФуллСтори прати интеракције корисника и прави токове како би вам помогао да посматрате како се ваши корисници понашају у сваком току продаје.
  • Профитвелл је сјајан бесплатни алат за СааС аналитику који вам омогућава да пратите свој приход, раст корисника и уобичајене СааС метрике.
  • Неколико важних КПИ-ја које можете пратити за своје СааС пословање укључују АРПУ, МРР, АРР, стопу МРР проширења, стопу МРР-а одбацивања, одлив, ЛТВ, ЛТВ: ЦАЦ и стопу задржавања корисника.
  • Одмах реагујте на корисничку аналитику тако што ћете изградити искуства у апликацији помоћу Усерпилот-а. Резервишите демо да бисте сазнали више!

Испробајте Усерпилот за свој СааС сада!

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14-дневно суђење
  • Кредитна картица није потребна

 

Шта је СааС аналитика?

СааС компаније користе СааС аналитику да прате податке о клијентима у свим фазама пута корисника и доносе паметније одлуке засноване на подацима.

СааС аналитика помаже компанијама да разумеју понашање корисника, смање одлив тако што ће разумети разлоге за одлив корисника , повећати ангажовање корисника на свакој тачки контакта и на крају повећати стопу задржавања.

Које врсте СааС аналитичког софтвера требају СааС компанијама?

Не постоји софтвер који одговара свима који пружа аналитику о сваком аспекту вашег СааС пословања. Можете пронаћи одређени софтвер специјализован за откривање одређених тачака података у пословању са претплатом, укључујући:

СааС компанијама су потребни алати за маркетиншку аналитику да би обликовали своје маркетиншке стратегије и ефикасно досегнули потенцијалне купце. Ово укључује праћење активности и веб и друштвених корисника.

Алати за анализу производа и понашања корисника помажу вам да пратите путовања корисника, проблеме са корисничким искуством и још много тога.

Опет, ако треба да измерите финансијски утицај и изводљивост ваших СааС пословних одлука, алати за анализу прихода су корисни.

Хајде да детаљније истражимо различите СааС аналитичке алате.

Алати маркетиншке аналитике за СааС

Алати за маркетиншку аналитику помажу СааС предузећима да направе маркетиншке стратегије засноване на подацима. Одабир правог алата за маркетиншку аналитику може вам помоћи да одговорите на следећа питања:

  • Ко посећује вашу веб локацију?
  • Како ваши посетиоци остварују интеракцију са садржајем вашег блога?
  • Где ваши посетиоци проводе највише времена током сваке сесије прегледања?
  • Колико ваших посетилаца остварује конверзију?
  • Где остварујете највише конверзија? Са којих блогова? Из којег ЦТА-а?

Ове одговоре можете добити помоћу софтвера за анализу саобраћаја као што је Гоогле Аналитицс и алата за анализу друштвених медија као што су НаполеонЦат и Бранд24.

Софтвер за анализу саобраћаја за СааС – Гоогле Аналитицс

Гоогле аналитика помаже СааС предузећима да боље разумеју публику своје веб локације праћењем низа кључних показатеља активности посетилаца, укључујући начин на који корисници долазе на ваш сајт, где се крећу и колико времена проводе на свакој страници.

Гугл анализе

Гугл анализе.

Гоогле аналитика такође има праћење конверзија, омогућавајући вам да пратите извор сваке конверзије након подешавања тачака конверзије. Ово вам помаже да побољшате своје маркетиншке поруке, а комбиновање ових информација са укупним подацима о активностима корисника помаже вам да креирате боље корисничке личности.

Можете пратити нове кориснике који посећују вашу веб локацију током одређеног периода. Праћење нових корисника барем једном месечно помаже вам да разумете како ваш веб саобраћај расте током времена.

Уз Гоогле аналитику, такође можете да изаберете два опсега да бисте упоредили податке из два различита периода у истом интервалу. Штавише, можете пратити извор саобраћаја и медијум да бисте идентификовали који канали аквизиције доносе највише саобраћаја.

Идентификовање најбољих канала и одредишних страница које доводе до највећег броја конверзија помаже вам да нагласите садржај који најбоље одговара вашој публици.

Иако вам Гоогле аналитика омогућава да поставите циљеве, она не прати ефикасност одређених ЦТА-ова. Али праћење кликова на све позиве на акцију је важно када више ЦТА-ова упућује на исту локацију, као што је бесплатна пробна верзија или страница за регистрацију за демонстрацију. У том случају можете креирати прилагођене догађаје на основу релевантних параметара догађаја.

Алат за анализу друштвених медија за СааС – НаполеонЦат

Ваши потенцијални корисници нису само на вашем блогу или веб локацији.

Корисници све више излазе из оквира конвенционалних претраживача у потрази за информацијама о брендовима. Истраживања су показала да преко 70% корисника интернета користи друштвене медије да тражи информације о производима за које су заинтересовани.

Дакле, шта вам ваши пратиоци на друштвеним мрежама могу рећи о вашој корисничкој личности?

НаполеонЦат вам омогућава да мерите и анализирате активности корисника на вашим налозима друштвених медија на Фацебооку, Инстаграму, Твиттеру, ЛинкедИн-у и ИоуТубе-у.

НаполеонЦат инструмент табла

НаполеонЦат инструмент табла.

Можете да пратите домет и ангажовање на друштвеним медијима и идентификујете садржај са најбољим учинком. Ово вам помаже да креирате боље маркетиншке поруке.

Са СааС аналитиком такође можете добити увид у најбоље време за објављивање садржаја за своју публику. Осим тога, алатка пружа детаљне информације о демографији ваше публике за сваки канал друштвених медија, помажући вам да сазнате више о личностима ваших корисника.

Још једна сјајна карактеристика је њена компаративна анализа, која вам омогућава да пратите конкуренте и упоредите свој учинак са референтним вредностима у индустрији.

Алат за анализу друштвених медија за СааС – Бранд24

Бранд24 прати спомињање вашег бренда на друштвеним мрежама, вестима, блоговима, видео снимцима, форумима, подкастовима, рецензијама и још много тога.

Бранд24 контролна табла

Бранд24 контролна табла.

Бриљантне функције слушања на друштвеним мрежама Бранд24 вам омогућавају да анализирате квалитет и квантитет дискусије о вашем бренду, док вам помажу да стекнете увид у своје клијенте.

Такође нуди аналитику утицајних људи, која вам помаже да одаберете праве утицајне људе који могу најефикасније да комуницирају са вашим клијентима.

Бранд24 такође нуди анализу сентимента за праћење осећања помињања и помаже вам да боље разумете ставове корисника према вашем бренду.

Понашање производа и корисника СааС софтвер за анализу за СааС

Подаци које прикупљате од пробних корисника вашег производа помажу вам да разумете колику вредност корисници добијају од вашег производа и где можете да побољшате.

СааС алатке за анализу производа и понашања корисника вам пружају увиде који вам могу помоћи да пратите пут корисника до конверзије, идентификујете уска грла и неангажоване кориснике и пратите корисничко искуство и резултате здравља за сваки од сегмената.

СааС предузећа треба да размотре три нивоа аналитике производа, што су одговори на три питања:

  • Шта се дешава?
  • ко то ради?
  • Зашто то раде?

Најбољи СааС аналитички алати као што су Усерпилот, Хеап и ФуллСтори помажу вам да одговорите на ова питања.

СааС аналитичка алатка – Усерпилот: за праћење понашања корисника у апликацији

Усерпилот је платформа за уградњу без кода која је веома корисна за праћење понашања у апликацији . Олакшава тумачење и праћење података о понашању корисника коришћењем унапред дефинисаних циљева.

Контролна табла циљева корисничког пилота

Поставите циљеве уз Усерпилот.

Пошто Усерпилот прати понашање корисника на основу ваших унапред дефинисаних циљева, можете да одлучите на шта желите да се фокусирате.

Усерпилот-ова аналитика генерише увиде на основу онога што корисници раде у вашој апликацији. Оне су засноване на прилагођеним корисничким догађајима или „ознакама функција“, а можете да „означите“ функцију на предњем крају своје веб апликације.

Означавање функција корисничког пилота

Означите различите елементе корисничког интерфејса помоћу Усерпилот-а.

Усерпилот вам такође помаже да лако изградите корисничке сегменте и токове коришћењем прилагођених филтера података о активностима корисника.

Сегментација корисничког пилота

Сегментација корисничког пилота.

Ово вам помаже да разумете сваки сегмент. Увиди из ове аналитике који се могу предузети могу вам помоћи да оптимизујете искуства у апликацији како бисте помогли корисницима који имају проблема или гурнули неодлучне кориснике даље на њиховом корисничком путу.

Још једна драгоцена карактеристика Усерпилот-а је његова способност да створи секундарна искуства уласка која могу помоћи корисницима да откључају више вредности током свог корисничког пута.

Ово је важно јер основни корисници не откривају одређене функције сами једном након активације. То често доводи до тога да не могу да пронађу функцију која им је потребна, што на крају доводи до одлива .

Усерпилот тече

Креирајте различите токове са Усерпилот-ом.

Анализирајте понашање купаца у апликацији уз Усерпилот!

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14-дневно суђење
  • Кредитна картица није потребна

 

СааС алатка за анализу – Хеап: за аналитику производа на високом нивоу

Хеап је свеобухватно решење за аналитику производа које прати све врсте интеракција корисника у апликацији и помаже вам да одговорите на питање – шта се дешава?

Хеап омогућава праћење на нивоу корисника и на нивоу налога. Не захтева никакву додатну конфигурацију или дефиницију догађаја да бисте започели. Можете почети да пратите активности корисника од првог дана.

Хеап контролна табла

Хеап контролна табла.

Можете да креирате прилагођене догађаје и да их користите у токовима продаје и кохортама. Хеап вам омогућава да комбинујете праћене податке у сопствене прилагођене „виртуелне догађаје“.

Ако су ваши параметри података или дефиниције догађаја промењени, такође можете да дефинишете догађаје и конверзије ретроактивно да бисте били у току са најновијим ажурирањима.

Такође добијате извештавање и анализу у реалном времену дуж више оса и сегмената понашања. Хеап такође долази оптимизован за веб и мобилне апликације.

Имајте на уму да Хеап има оштру криву учења када је у питању знање о аналитици производа. Међутим, с обзиром на његове опсежне функционалности, вреди га научити.

Иако Хеап има бесплатан пакет са неограниченим корисничким лиценцама, ограничен је на 1 пројекат и 10.000 сесија месечно. Цене за Хеап-ове плаћене планове почињу од 1.000 долара месечно.

СааС аналитичка алатка – Цела прича: за прикупљање квалитативних података

Мерење кликова и прављење сегмената помажу вам да одговорите на питање „шта“, али вам не говори зашто .

Ако желите да уђете дубље у разлоге за сваку радњу коју ваш корисник предузима, морате томе да се уверите из прве руке. Ово је место где алати за снимање сесије као што је ФуллСтори доказују своју вредност.

Контролна табла пуне приче

Контролна табла пуне приче.

Уз ФуллСтори, можете пратити интеракције корисника и креирати токове продаје. Затим можете да посматрате како се ваши корисници понашају у сваком току продаје.

ФуллСтори комбинује квалитативне изворе података, тј. снимке сесија и квантитативну аналитику производа. Ово вам даје вредније увиде за разумевање узрока одређених радњи корисника у поређењу са самосталном квантитативном анализом података.

Он бележи приказе страница и кликове посетилаца, као и укључује корисничке податке како би вам пружио најтачнију могућу репрезентацију док поново креирате корисничке сесије.

Функције вештачке интелигенције и машинског учења ФуллСтори-а чине извлачење тачних увида из ваших података много лакшим. Такође нуди контролне табле које можете да користите за визуелизацију КПИ-а као што су стопе конверзије након праћења и израчунавања.

Ако сарађујете са својим тимом на пројекту, можете користити ФуллСтори-ову Слацк интеграцију да лако делите корисничке сесије са саиграчима.

Али, као и увек, постоји квака.

ФуллСтори не открива своје информације о ценама на својој веб страници. Нуди бесплатан план са ограниченим приступом до три места и 1.000 сесија месечно. Такође можете да се одлучите за 14-дневну бесплатну пробну верзију за своје плаћене планове.

СааС аналитички софтвер за приход

Сви алати за аналитику о којима смо до сада говорили помажу вам да пратите активности корисника и маркетиншке канале.

Али шта је са вашим финансијама и здрављем компаније?

На крају дана, сва сегментација купаца, токови, повратне информације корисника и побољшања корисничког искуства своде се на једно питање – да ли то доноси више прихода?

Алати за анализу прихода као што је ПрофитВелл могу вам помоћи да процените утицај који ваш производ и маркетиншке активности имају на ваше финансије.

Алат за анализу прихода – ПрофитВелл

Профитвелл је сјајан бесплатни алат за СааС аналитику који вам омогућава да пратите свој приход, раст корисника и многе уобичајене СааС метрике .

ПрофитВелл контролна табла

ПрофитВелл контролна табла.

ПрофитВелл-ове алатке за анализу и извештавање у реалном времену омогућавају вам да пратите све и искористите КПИ да бисте доносили информисане одлуке. Можете доносити важне одлуке на основу тачних података о вашим клијентима, конкурентима, годишњем приходу и учинку производа.

Његов напредни АИ софтвер помаже вам да добијете високо прецизно препознавање прихода, што је кључно за СааС предузећа. Ово вам помаже да боље разумете своје канале и изворе прихода, смањујући обим спекулација.

ПрофитВелл вам такође помаже да смањите стопе одлива, захваљујући својим софистицираним алгоритмима. Олакшава одређивање оптималне цене за ваше производе и надоградње користећи податке из стварног света о вашој индустрији и тржишним трендовима.

ПрофитВелл нуди свој ПрофитВелл Метрицс план бесплатно, који долази са аналитиком у реалном времену и могућностима извештавања.

Можете бесплатно да пратите важне показатеље као што су животна вредност (ЛТВ) , просечни приход по кориснику (АРПУ), месечни периодични приход (МРР), стопа коришћења и још много тога. Такође нуди плаћене планове са различитим скуповима функционалности.

Кључне СааС метрике и КПИ за праћење кроз вашу СааС аналитику

Сада када смо покрили различите типове алата за веб аналитику, њихове главне функционалности и карактеристике аналитике, хајде да причамо о кључним показатељима учинка које свако СааС предузеће треба да прати како би повећало задржавање клијената.

  • Просечан приход по кориснику (АРПУ)

Просечан приход по кориснику (АРПУ) или просечни приход по налогу (АРПА) означава износ прихода који корисник који плаћа генерише током одређеног периода.

Као и број корисника, приход који генерише сваки корисник је важан показатељ успеха корисника у СааС-у. Циљ маркетинга производа није само стицање нових корисника већ и повећање проширења налога, што се мери помоћу АРПУ-а.

  • Месечни периодични приход (МРР)

Месечни периодични приход (МРР) се израчунава множењем просечног прихода по налогу са бројем налога у датом месецу.

МРР је први корак ка разумевању да ли маркетинг вашег производа покреће раст или не.

  • Годишњи периодични приход (АРР)

Годишњи периодични приход (АРР) је сличан МРР-у, осим што узима у обзир годину уместо месечног интервала.

Праћење и МРР и АРР помаже вам да схватите да ли ваши напори дају одрживе резултате или не.

  • Стопа МРР експанзије

Стопа МРР проширења вам говори којом брзином растете кроз проширење налога.

Формула за стопу МРР проширења је:

(МРР проширења на крају месеца – МРР проширења на почетку месеца) / МРР проширења на почетку месеца к 100

Где је МРР проширења = приход од надоградњи у месецу + приход од додатака у месецу.

  • Стопа одбацивања МРР-а

МРР стопа одлива означава колико сте прихода изгубили у одређеном временском периоду због одлива .

Формула за израчунавање МРР-а

Формула за стопу МРР-а је:

(Избачени МРР- Екпансион МРР) / почетни МРР к 100

Где Цхурнед МРР = приход изгубљен због одлива у датом периоду.

  • Животна вредност клијента (ЦЛВ или ЛТВ)

Животна вредност клијента (ЦЛВ или ЛТВ) је износ новца који предузеће зарађује од једног клијента током времена док они остају ваш клијент. Представља колико је исплативо улагати у стицање купца.

ЛТВ можете израчунати на више начина.

Један од начина да то израчунате је тако што свој просечан приход по налогу поделите са стопом одлива.

Формула животне вредности клијента

  • Однос животне вредности корисника (ЛТВ) и цене аквизиције корисника (ЦАЦ).

Однос животне вредности корисника (ЛТВ) и цене аквизиције купаца (ЦАЦ) показује колико је ефикасан маркетинг вашег производа у привлачењу купаца.

Однос ЛТВ-а према ЦАЦ-у испод 1 значи да трошите више новца да бисте придобили клијенте од прихода који добијате од њих. Ово је неодрживо и ниједан бизнис не може то дугорочно да подржи.

Иако не постоји магични број, здрав однос ЛТВ-а и ЦАЦ-а у СааС-у може се сматрати оним који је 3 пута или више од ваших трошкова стицања клијента.

  • Стопа задржавања клијената (ЦРР)

Морате да погледате стопе задржавања корисника у различитим интервалима. Постоји више начина за израчунавање стопа задржавања корисника . Неки од њих су:

  • дан 0 стопа задржавања
  • Недеља 1 стопа задржавања
  • Стопа задржавања у распону од 7 дана

Закључак

Освајање своје нише захтева да на најбољи начин искористите податке које прикупљате. Ово чини СааС алате за анализу података вреднијим него икад.

Помоћу алата које смо саставили, можете пратити отиске корисника на сваком кораку њиховог путовања и разумети како се они баве вашим производом.

Да бисте сазнали више о томе како можете да почнете са увидом у активности корисника, резервишите бесплатну демо са Усерпилот-ом већ данас !

Добијте највише од података о клијентима уз Усерпилот

НАБАВИТЕ ДЕМО

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

previous post next post