Како писати боље корисничке приче са корнишонима (укључен шаблон)

Корисничке приче су Агиле техника дефинисања функционалности и захтева производа . Они се фокусирају на причање приче за радњу коју ће корисник предузети и шта се очекује када успе. Концепт корисничких прича се широко користи, али причање добрих прича може бити прилично тешко.

Корисничке приче су ипак мало погођене у последњих неколико година, јер су незнатна поједностављења и недостатак емпатије према кориснику.

Добре вести – постоји бољи начин! Зову се корнишони, али за разлику од киселог краставца, нису ту да вам закисе живот. (Осим ако нисте љубитељ киселих краставаца, претпостављам!) 🥒

ТЛ;ДР

Ако сте у журби, ево ТЛ; ДР (мада бих вас охрабрио да наставите да читате да бисте приступили шаблонима!)

  • Корисничке приче се фокусирају на корисника, а не на производ.
  • Наведите своје личности да бисте додали контекст.
  • Додајте емпатију својим причама да бисте разумели акције и мотивације.
  • Корнишони: бољи начин писања прича.
  • Користите корнишоне да бисте се фокусирали на исходе, а не само на резултате.

Шта су корисничке приче?

Корисничке приче су кратки, једноставни описи решења до којих је дошао ваш тим, испричани из перспективе особе која игра интеракцију. Они су део већег епа који описује стварни проблем који треба решити и зашто га решавате.

Оперативна реч овде је корисник , што значи да корисничка прича ставља фокус на корисника, а не на производ.

Корисничка прича се обично фокусира на три области:

  • као ( ко )
  • Желим да ( шта )
  • па ( зашто )

Све ово је обично праћено критеријумима прихватања , који дефинишу како знате да ли је интеракција успешна.

Ко: Коришћење персона за оцртавање корисничких прича

Ако тек треба да дефинишете или разумете своје кориснике, онда заиста не би требало да пишете корисничке приче. Прво почните са неким открићем, нацртајте пут купца и креирајте релевантне корисничке личности које ће вам помоћи да даље дефинишете ове приче.

Персона вам може помоћи да разумете и пружите контекст „ко“ корисничке приче – другим речима, ко спроводи ову интеракцију.

Шаблон корисничке приче

Шаблон корисничке приче

Ово је важно јер ћете неизбежно имати различите корисничке сегменте, улоге и дозволе, тако да је важно дефинисати те интеракције како би се задовољиле те различите типове корисника.

Шта: интеракције корисничких прича

„Шта“ у корисничкој причи се фокусира на саму интеракцију. Важна ствар овде је да се уверите да се ваше „шта“ фокусира на оно што корисник треба да уради, а не на оно што корисник жели да уради, и ту се типични шаблон приче мало распада.

Да бисте самој причи додали мало емпатије , важно је нагласити како би се корисник могао осећати када ступи у интеракцију са одређеном радњом.

На пример, нико не жели да унесе компликовану лозинку са великим словом, специјалним знаковима и минималном дужином – али знају да треба. У овом случају, то је нешто што корисник мора да уради.

Зашто: разлог за радњу корисничке приче

Трећи део шаблона корисничке приче је „зашто“ – то јест, зашто корисник жели (или се од њега захтева) да изврши одређену радњу.

Враћајући се на наш претходни пример уноса лозинки:

Као администратор, од мене се тражи да направим компликовану лозинку, како би мој налог био безбедан.

Сада разумемо ко, шта и зашто у причи – али овде постоји проблем. Овоме још увек недостаје емпатија и контекст јер будимо искрени, нико не жели да компликоване лозинке буду услов, али сви желимо сигурне налоге.

Приликом тестирања овога, КА тим би једноставно престао да провери да ли је лозинка сигурна, а не да ли је процес фрустрирајући за корисника.

Унесите шаблон корисничке приче Гхеркин

Корнишони су начин да се додате корисничким причама и дате потпуни сценарио који ће помоћи програмерима и тестерима да разумеју и исход и излаз одређене интеракције корисника.

  1. Scenario – понашање које ћете описати
  2. Given — почетно стање сценарија
  3. When — специфична радња коју корисник предузима
  4. Then — проверљив исход, обично изазван радњом у When
  5. And — ово наставља било коју од друге три операције ако је потребно

Узимајући претходно описани сценарио лозинке:

  1. Када постављате лозинку (Scenario ),
  2. Given да сам администратор налога,
  3. WhenУнесем лозинку у поље за лозинку,
  4. ThenТребало би да будем упозорен на захтеве за лозинку,
  5. And Требало би ми дозволити да одмах извршим исправке,
  6. Then да могу да направим безбедан налог.

Сада имамо пуну слику о томе ко спроводи конкретну акцију и који су захтеви за критеријуме прихватања, а тим зна које потенцијалне фрустрације могу постојати како би могли да осигурају да процес тече глатко.

Генерално, менаџер производа или власник производа је одговоран за писање прича Гхеркин, чиме се ствара боља комуникација између остатка тима и осигурава да се сви фокусирају на исходе, а не само на резултате.

Који су ваши омиљени начини да изнесете приче? Јави ми! ✌

 

previous post next post