8 Beste Product Roadmap-tools van 2023 [FREE & PAID]

Roadmapping is een cruciaal onderdeel van de rol van elke productmanager, maar het is veilig om te zeggen dat veel PM’s er niet echt van genieten. Gelukkig zijn er een aantal uitstekende hulpmiddelen voor het uitstippelen van een productroadmap om het draaglijker te maken.

Laten we beginnen met…

Wat tools voor productroadmaps moeten doen:

Bij het maken van een product roadmap zijn er verschillende dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Wie onderhoudt je stappenplan?
  • Wat zal de routekaart laten zien?
  • Wie krijgt toegang tot de routekaart?

Laten we ze stuk voor stuk bekijken.

Wie onderhoudt je product roadmap?

Roadmaps zijn meestal eigendom van het Productteam. Meer specifiek houdt de Product Owner toezicht op de opbouw van de roadmap.

In kleinere teams kan de Product Manager in wezen een team van één zijn. In dit geval krijgen zij de taak om de roadmap op te stellen en bij te werken.

In grotere teams kunnen er echter meerdere mensen belast zijn met het bijhouden van de roadmap. Dat kunnen andere Product managers zijn, maar ook mensen uit andere teams, zoals Customer Success managers.

Het is belangrijk om hiermee rekening te houden bij het kiezen van een product roadmap tool.

Als één persoon zich bezighoudt met de roadmap, dan hoef je je minder zorgen te maken over samenwerkingstools.

Als echter meerdere mensen toegang nodig hebben om te bewerken, dan moet je een meer collaboratieve roadmapping software kiezen die dat mogelijk maakt.

Wat zal de product roadmap laten zien?

Roadmaps kunnen verschillende doelen dienen voor verschillende SaaS-bedrijven, en zelfs voor verschillende teams binnen één bedrijf.

Sommige roadmaps zijn zeer gedetailleerd en geven een gedetailleerd beeld van wat er voor het product gepland is. Andere zijn eenvoudige vooruitblikken op hoog niveau van wat de toekomst kan brengen.

Beslissen welk type stappenplan geschikt is voor jouw bedrijf is een belangrijke stap. We zouden een hele blogpost kunnen (en waarschijnlijk moeten) schrijven over deze ene beslissing.

Uiteindelijk komt het hierop neer: Wat is je doel voor je stappenplan? Hoe dient het jouw organisatie? Is het gewoon een manier voor je productteam om hun ideeën op één plek te bewaren, of is het een manier om belanghebbenden precies te laten zien wat ze kunnen verwachten? Misschien is het allebei.

Als je eenmaal weet waarom je dit stappenplan maakt en welke vorm het moet krijgen, dan moet je een geschikt hulpmiddel kiezen. Het heeft geen zin om een high-level roadmapping tool te gebruiken als je de toegevoegde details wilt.

Wie krijgt toegang tot de software voor de productroadmap?

Hoewel de roadmap vaak de meeste waarde heeft voor het productteam, kunnen ook andere teams er iets mee.

Uw verkoopteam kan uw roadmap bijvoorbeeld gebruiken om prospects te informeren die vragen stellen over toekomstige releases. Je Klanten succesteam wil misschien de status van een functieverzoek van een klant controleren. Elk team kan een andere kijk op de roadmap nodig hebben.

Het is belangrijk dat je product roadmap tool dit faciliteert als je denkt dat het iets is wat je nodig hebt.

Er is ook een andere groep mensen aan wie je misschien toegang wilt geven tot de roadmap: Je klanten. Soms is de beste aanpak om transparant te zijn en een stappenplan te bieden waar je klanten en prospects naar kunnen kijken. Zo weten ze wat je van plan bent met je product.

Niet elke roadmapping tool stelt klanten in staat om de roadmap te bekijken. Als je wilt dat je klanten toegang hebben, zorg er dan voor dat je een tool kiest waarmee je dit kunt doen.

De beste product roadmap tools voor SaaS

Zo, nu weet je waar je rekening mee moet houden bij het kiezen tussen de verschillende tools voor productroadmaps.

Laten we met dat in gedachten eens kijken naar wat volgens ons de beste product roadmap tools zijn voor SaaS-bedrijven in 2023…

Dragonboat – Voor resultaatgericht in kaart brengen

 

Dragonboat helpt product roadmaps af te stemmen op bedrijfs-, bedrijfs- en klantdoelstellingen door OKR’s en productinitiatieven met elkaar te verbinden.

Dragonboat begrijpt dat een mooie roadmap net zo belangrijk is als het vertrouwen en het vermogen om deze uit te voeren. Daarom is het niet alleen een hulpmiddel om wegen in kaart te brengen, maar ook een end-to-end productportfolio platform dat OKR’s, roadmapping, klantinzichten, portfolioplanning, tracking en levering in één combineert.

 

De geavanceerde, bidirectionele integraties met engineeringtools zoals Jira, Azure DevOps en Shortcut zorgen ervoor dat engineeringteams niets hoeven te veranderen aan hun manier van werken, terwijl de voortgang wordt opgenomen in Dragonboat, wat inzicht geeft in de status, gezondheid en vertragingen van productinitiatieven.

 

Gebruikers van Dragonboat benadrukken dat het hen meer context en vertrouwen geeft in hun prioritering, planning en levering doordat ze een holistisch beeld hebben van de routekaart, toewijzing, afhankelijkheden en middelen binnen het hele portfolio. Productmanagers kunnen kiezen uit 5 roadmapformaten waaronder Kanban, Board, List, Gantt, Swimlane en 3D Dynamic met meerdere prioriteringsmethoden waaronder RICE, MoSCoW en aangepaste velden.

Dragonboat-licenties beginnen bij $49 per maand per redacteur met een onbeperkt aantal gratis gebruikers.

“We groeien snel en hebben de juiste oplossing voor portfoliomanagement nodig om roadmaps met OKR’s te verbinden en onze driemaandelijkse planning en tracking uit te voeren. Nadat ik 25 tools had geëvalueerd, vond ik uiteindelijk Dragonboat – de enige tool die geschikt is voor al onze use cases en flexibel is, zodat het past bij onze manier van werken en ons niet dwingt om een vooraf gedefinieerd raamwerk te volgen. Eindelijk kunnen we ons ontdoen van tonnen tools en formaten om al onze productportfoliogegevens transparant en up-to-date te houden.”-.Anton Zhvakin, Senior Manager Product Dev Ops bij Miro (
Bron
)


Aan de slag
gratis met Dragonboat of
boek een demo
.

Airfocus – Voor een snelle en eenvoudige tool voor productroadmaps

Airfocus nieuw dashaborad 2022 screenshot

airfocus is een tool voor het in kaart brengen van roadmaps die erop gericht is om je roadmap zo snel mogelijk op te starten.

Dankzij de integraties met JIRA, Trello, Github en meer kun je binnen enkele minuten beginnen met het maken van je stappenplan. Airfocus maakt gebruik van een drag-and-drop interface zodat je gemakkelijk je stappenplan kunt samenstellen.

Je kunt kiezen uit verschillende weergaven, waaronder de standaard Kanban-borden, tabellen, tijdlijn, inbox, prioriteitendiagram en ook een multidimensionaal diagram dat je prioriteiten laat zien.

Hoewel airfocus zich voornamelijk bezighoudt met het maken en delen van roadmaps (het is de moeite waard om op te merken dat je onbeperkt kunt kijken), kun je ook aangepaste scores en wegingen maken voor ideeën en functieverzoeken. Het helpt je om te bepalen welke items op je routekaart komen.

Maar ondanks de poging om roadmapping zo eenvoudig mogelijk te maken, geven veel gebruikers van airfocus aan dat het nog steeds even kan duren voordat je aan de slag kunt. Ze suggereren ook veel kleine verbeteringen die zouden kunnen worden aangebracht, wat suggereert dat het product zou kunnen profiteren van wat polijstwerk.

Airfocus ligt aan de onderkant van het prijsspectrum, met $15 per gebruiker per maand. Dat lijkt een redelijke prijs, aangezien airfocus qua functionaliteit vergelijkbaar is met toonaangevende producten en echt goede recensies heeft op G2. Dat is de moeite waard om in gedachten te houden voor startups in een vroeg stadium.

Hun unieke functie heet Priority Poker waarmee alle belanghebbenden onafhankelijk van elkaar prioriteiten kunnen stellen. Priority Poker is een interactieve, collaboratieve en leuke manier om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen op de meest tijdsefficiënte manier. Lees hier meer over deze functie.

“Airfocus is echt nuttig geweest om ons te helpen prioriteiten te stellen bij wat we bouwen en om betere productbeheerpraktijken in ons bedrijf te bevorderen.” – Evan D.

Probeer airfocus vandaag nog gratis uit.

Wrike – Hulpprogramma voor het beheren van taken en projecten

wrike screenshot product roadmap tools

De eerste van onze product roadmap tools is Wrike. Wrike is een tool die gericht is op allerlei sectoren, waaronder SaaS. Daardoor is het een product dat in het begin een beetje overweldigend kan aanvoelen.

Maar als je Wrike eenmaal aan je workflow hebt aangepast, zul je merken dat het een krachtige manier is om je Productteam op één lijn te krijgen en bij te houden wie wat doet.

In Wrike wordt uw stappenplan gevisualiseerd als een Gantt-diagram. Maar je kunt het ook zien in een lijst- of Kanban-weergave. In dit opzicht is Wrike vergelijkbaar met andere projectbeheertools zoals Monday of Asana.

Misschien wel het grootste verkoopargument van Wrike ten opzichte van de concurrentie is dat projecten en taken op verschillende locaties tegelijk kunnen verschijnen. Dit betekent dat relevante leden van elk team toegang hebben. Dit is echt een handige functie. Je kunt bijvoorbeeld je Product-team aan een nieuwe functie laten werken terwijl je Marketing-team de landingspagina ontwerpt.

Voor samenwerking tussen teams en om iedereen intern op één lijn te houden, is Wrike een geweldig hulpmiddel.

Het schiet echter tekort als het gaat om de toegang voor klanten. Je bent ook beperkt in de mate van detail die je toevoegt aan je eigenlijke stappenplan.

Wrike heeft een gratis plan voor maximaal 5 gebruikers (met beperkte functionaliteit). Het laagste prijsplan is $9,80 per gebruiker per maand. Dit betekent dat het iets goedkoper is dan Monday en Asana, de twee directe concurrenten. Dat maakt het een goede optie voor startups in een vroeg stadium.

“Wrike heeft ervoor gezorgd dat de workflow, het beheer en de samenwerking positief zijn verbeterd omdat het veel gemakkelijker is om de taken te verdelen, op de hoogte te zijn van belangrijke data en een veel eerlijkere workflow uit te voeren omdat meerdere mensen een taak toegewezen kunnen krijgen zodat het werk wordt versneld en projecten eerder dan gepland kunnen worden afgerond.” – Rebecca R.

Probeer Wrike vandaag nog gratis uit.

Aha! – Voor meer dan alleen product roadmap software

aha screenshot product roadmap tools

Aha! claimt de #1 roadmapping tool ter wereld te zijn, met meer dan 250.000 Productteams die het gebruiken.

Op het gebied van roadmapping kun je met Aha! je roadmap maken aan de hand van zes verschillende sjablonen. Je kunt kiezen wat het beste bij je past. Vervolgens kun je je doelen, initiatieven en functies naar je stappenplannen slepen.

Je kunt je stappenplannen delen met wie je maar wilt, hoe je maar wilt. Je kunt het als pdf of afbeelding versturen, of hosten op een beveiligde webpagina. Dit maakt het delen met klanten en belanghebbenden heel eenvoudig.

Maar Aha! gaat iets verder dan het maken van een stappenplan. Het moedigt je ook aan om doelen en initiatieven te stellen, die vervolgens worden opgenomen in je uiteindelijke stappenplan.

Je kunt Aha! ook gebruiken om klantinzichten en feedback naar boven te halen. Op basis van de feedback kun je vervolgens user stories maken en deze toevoegen aan projecten en features op je roadmap.

Met Aha! kun je in wezen alles aan elkaar koppelen. Het is geweldig voor Productteams die alles op één plek willen hebben.

Dat gezegd hebbende, betekent de enorme omvang van het product dat het moeilijk kan zijn om aan de slag te gaan. Er is gewoon zoveel te doen dat je de tijd moet nemen om te leren hoe het werkt voordat je een stappenplan maakt. Als je geen tijd hebt, heb je misschien andere, eenvoudigere hulpmiddelen nodig.

De prijs begint bij $59 per gebruiker per maand (bij jaarlijkse betaling). Hiermee heb je toegang tot vrijwel elke functie die je nodig hebt. Als je Aha! voor alles wilt gebruiken, dan lijkt dat een redelijke prijs in vergelijking met andere tools voor productroadmaps.

“Ik vind het vooral prettig dat Aha! de PM in staat stelt om de features/taken waar het team aan werkt te koppelen aan de redenen waarom deze features zijn gedefinieerd en prioriteit hebben gekregen boven andere. Het geeft een duidelijke richting aan het hele team.” – Geraldine C.

Probeer Aha! vandaag nog gratis uit.

Productboard – Voor het prioriteren van je SaaS-roadmap

productboard screenshot product roadmap tools

Productboard is vergelijkbaar met Aha! omdat het een compleet overzicht biedt van de productmanagementcyclus.

Je kunt feedback verzamelen uit al je verschillende bronnen(sociale media, CRM’s, e-mail, enz.). Als je alles op één plek hebt, kun je prioriteiten gaan stellen en beslissen waar je als volgende aan gaat werken.

Zodra je bepaalde functies of ideeën in gedachten hebt, kun je beginnen met het opstellen van je stappenplan. Je roadmap op Productboard zal er uiteindelijk een beetje uitzien als een Kanban-bord, met vooral een high-level weergave.

Je kunt echter wel op elk item op je stappenplan klikken voor meer details. Als je de andere functies van Productboard hebt gebruikt, dan zie je de strategie achter de roadmap en zelfs de feedback die de ideeën in eerste instantie heeft gegenereerd. Dit geeft je team volledige transparantie en zichtbaarheid.

Je kunt de roadmap delen met klanten en belanghebbenden, maar momenteel alleen als pdf-bestand. Dit kan omslachtig zijn, omdat je de pdf elke keer moet bijwerken als de routekaart wordt bijgewerkt.

De roadmap is ook beperkt tot één type weergave (Kanban). Voor teams die de voorkeur geven aan een Gantt- of lijstweergave is dit een grote beperking.

Net als andere tools die een alles-in-één oplossing bieden, kan Productboard in het begin moeilijk te gebruiken zijn en daarom is er tijd voor nodig voordat je er iets aan hebt.

De prijzen van Productboard beginnen bij $49 per gebruiker per maand. Als je echter toegang wilt tot geavanceerdere functies, zoals stuurprogramma’s voor prioriteitstelling, aangepaste velden en JIRA-integratie, moet je $99 per gebruiker per maand betalen.

“We hadden een afstemmings- en communicatieprobleem dat we moesten oplossen. Productboard geeft ons een duidelijke manier om te communiceren en samen te werken aan onze product roadmap. En het geeft ons team inzicht in hoe we denken over initiatieven en hoe we deze prioriteren.” – Eric P.

Probeer ProductBoard vandaag nog gratis uit.

Roadmunk – Voor een volledig aanpasbare product roadmap tool

roadmunk screenshot

Roadmunk is een tool die is ontworpen om je te helpen bij het maken van veelzijdige roadmaps die aan al je eisen voldoen.

Het is opgebouwd rond drie hoofdtypen stappenplannen. De eerste is de “Tijdlijn”, die eruitziet als een traditionele routekaart. Je kunt initiatieven, doelstellingen en projecten zien.

De tweede weergave is de “Swimlane”. Dit is in wezen een Kanban-bord, waardoor je teams een gestroomlijnder beeld krijgen. Het is perfect voor Agile teams.

Het derde gezichtspunt is de “Meester”. Dit is echt een overzicht op hoog niveau waarmee je meerdere roadmaps kunt combineren tot één master roadmap. Dit geeft een goed beeld van de toekomst van je product.

De mogelijkheid voor meerdere teams om hun eigen roadmap te bouwen en deze vervolgens allemaal samen te brengen in de master view is uniek voor Roadmunk en biedt veel potentieel.

Wat betreft het delen van je stappenplan, kun je verschillende weergaven van hetzelfde stappenplan maken en deze vervolgens delen met verschillende belanghebbenden. Je kunt ze publiceren als PNG-dia’s of ze online hosten.

Dit betekent ook dat je je roadmaps gemakkelijk kunt delen met je klanten. In feite kun je een specifiek stappenplan voor klanten maken, waarbij je alleen de mate van detail laat zien waar jij je prettig bij voelt.

Omdat Roadmunk zich echter uitsluitend richt op roadmapping, betekent dit wel dat je andere tools moet gebruiken om feedback te verzamelen en strategieën te vormen. Voor grotere bedrijven is dit misschien geen probleem. Bedrijven in een vroeg stadium kunnen het gebruik van meerdere tools echter misschien niet rechtvaardigen.

Recensenten suggereren ook dat de gebruikersinterface in het begin een beetje verwarrend kan zijn en dat er dus een zekere mate van training nodig is.

Het populairste prijsplan is $49 per gebruiker per maand. Hiermee heb je toegang tot bijna elke functie. Als je de bidirectionele JIRA-integratie wilt, moet je $99 per gebruiker per maand betalen.

“We hebben verschillende rollen die willen weten waar verschillende projecten/initiatieven zich bevinden. Roadmunk geeft het productteam de macht om voor iedereen een overzicht van de roadmap te creëren. Van swimlanes tot roadmaps in de stijl van ganttcharts – het is geweldig!” – Brent J.

Probeer Roadmunk vandaag nog gratis uit.

ProductPlan – Voor het delen van prachtige roadmaps

Bijgewerkt screenshot ProductPlan

ProductPlan begrijpt dat als je je roadmaps wilt delen, ze er goed uit moeten zien. Een scrappy spreadsheet of een eenvoudig Trello-bord is niet altijd voldoende om te presenteren aan belanghebbenden of klanten. Je hebt een van de tools voor de productroadmap nodig.

Met ProductPlan kun je eenvoudig je roadmap samenstellen met behulp van een drag-and-drop interface. Van daaruit heb je volledige controle over je stappenplan. Je kunt kiezen hoe gedetailleerd je tijdlijn is, of je kunt hem zelfs helemaal verwijderen. Je kunt items een kleurcode geven, gerelateerde items met elkaar verbinden en mijlpalen toevoegen.

Zodra je stappenplan klaar is om te delen, kun je verschillende versies maken, elk met verschillende detailniveaus. Dat betekent dat je een roadmap op hoog niveau kunt delen met je belanghebbenden en een meer gedetailleerde roadmap met je ontwikkelteam. Maar je hoeft je geen zorgen te maken over het maken van meerdere stappenplannen.

Je krijgt onbeperkt het stappenplan te zien, dus je hoeft niet te betalen voor het voorrecht om het te delen met belanghebbenden. Je hebt ook de mogelijkheid om masterplannen te maken, die verschillende roadmaps groeperen voor een groter overzicht.

Gebruikers van ProductPlan beweren dat alle functionaliteit in het begin een beetje overweldigend kan zijn. Het leidt ook gebruikers af die alleen toegang hoeven te hebben tot bepaalde delen van het product. ProductPlan is ook volledig webgebaseerd. Hoewel dat misschien niet het grootste probleem is, betekent het wel dat je je stappenplan niet offline kunt bijwerken.

De prijzen van ProductPlan beginnen bij $39 per gebruiker per maand (bij jaarlijkse facturering). Dit geeft je toegang tot de meeste kernfuncties. Als je echter betere toegang wilt tot Customer Success en Support, moet je upgraden. Over het algemeen maken de lage kosten het echter een verleidelijke keuze voor kleinere teams.

“Met deze software is het mogelijk geweest om het beheer van de werkstroom veel sneller en eenvoudiger uit te voeren, daarnaast is de planning, samenwerking en presentatie van elk van de zakelijke projecten geregisseerd waardoor leveringen zonder vertraging zijn gerealiseerd, evenals een grote besparing van tijd en geld.” – Caroline S.

Probeer ProductPlan vandaag nog gratis uit.

Trello – Voor eenvoudige productplanning en roadmapping

trello screenshot product roadmap tools

Trello is een populaire tool voor het beheren van projecten, maar de aanpasbaarheid van Trello-borden betekent dat je een rudimentair stappenplan kunt maken. Daarom verdient het een plaats op onze lijst van tools voor productroadmaps.

Je kunt een bord maken met verschillende kolommen voor “Nu”, “Volgende” en “Toekomst” (of welke tijdstroken je maar wilt). Je kunt dan kaarten aan het bord toevoegen. Elke kaart vertegenwoordigt een ander kenmerk of idee. Je eindigt met een eenvoudige Kanban-roadmap.

De kracht van Trello ligt in de samenwerkingsfunctionaliteit. Het is gemakkelijk om je Trello stappenplan te delen met andere teamleden of belanghebbenden. Ze kunnen dan items verplaatsen of extra details toevoegen door commentaar te geven op de kaarten.

Je kunt Trello ook verbinden met een aantal verschillende productbeheertools, waaronder Airfocus en Github. Of je kunt alle gegevens over projectvoortgang en deadlines op één plek verzamelen met de Trello Google Sheets verbinding. Op deze manier kun je Trello eenvoudig integreren in je bestaande workflow.

Trello is echter niet specifiek ontworpen voor roadmapping. Als gevolg daarvan ontbreekt er veel functionaliteit. Het is moeilijk om prioriteiten te stellen en je kunt niet kiezen tussen verschillende visies. Bovendien is de enige manier om je stappenplan te delen het toevoegen van mensen aan het bord. Als je een hoger niveau voor belanghebbenden wilt, moet je een nieuw bord maken.

Trello biedt een gratis versie die misschien wel alles biedt wat je nodig hebt om eenvoudige, interne stappenplannen te maken. Als je toegang wilt tot de integraties en verschillende weergaven, moet je betalen. Het laagste prijsplan begint bij $9,99 per gebruiker per maand, dus dat is niet duur voor kleinere teams.

“Dit product is erg handig voor gebruikers die hun teamwerk willen organiseren. De planning en de teamvergaderingen. Gebruikers die van plan zijn een sprint te organiseren, zouden deze software moeten gebruiken omdat het zeer nuttig is voor sprintplanning. Ik heb het als Scrum Master gebruikt om de product backlog te ontwerpen.” – Aman S.

Probeer Trello vandaag nog gratis uit.

Portfoleon – voor roadmapping met snelle resourceplanning

Portfoleon – voor roadmapping met snelle resourceplanning

Portfoleon is een tool voor productmanagers die moeten samenwerken met teamleiders en resource managers om de klus te klaren. Je kunt je stappenplan ontwerpen met verschillende soorten borden, waaronder tijdlijnen, spreadsheets, kanban-borden en draaitabellen.

Zodra je je stappenplan hebt gemaakt, kun je het delen met je belanghebbenden, wat eenvoudig is dankzij de onbeperkte vieweraccounts die in elk plan zijn inbegrepen.

Het unieke aan Portfoleon is dat je er niet alleen roadmaps mee kunt maken en delen, maar ze ook kunt koppelen aan lean resource management. Een goede verdeling van middelen helpt bij het communiceren van kosten en haalbaarheid en verbetert de buy-in van het team. Je kunt resource-informatie samenvatten en grafieken maken, bijvoorbeeld om SAFe lean budget guardrails te tonen.

Recensenten van Portfoleon geven aan dat het product in het begin moeilijk te gebruiken kan zijn en dat de gebruikersinterface vereenvoudigd kan worden voor gebruikers die niet alle functies van het product nodig hebben.

“Portfoleon helpt ons om veel controle en inzicht te hebben in de vele projecten die tegelijkertijd plaatsvinden binnen onze medische afdeling. De tool is visueel erg sterk en helpt om duidelijkheid en transparantie te creëren tijdens vergaderingen. “, – Ken B.

Portfoleon heeft een gratis plan voor 10 gebruikers met beperkte functionaliteit. Commerciële prijsplannen beginnen bij $19 per gebruiker per maand.

Registreer vandaag nog uw gratis Portfoleon account

Welke product roadmap tool is geschikt voor jou?

Er zijn veel tools voor productroadmaps om uit te kiezen. We raden altijd aan om ze zelf uit te proberen en te beslissen welke je het lekkerst vindt. De meeste bieden een gratis proefversie of demo aan.

We hebben ook een tabel gemaakt zodat je de verschillende tools voor productroadmaps snel kunt vergelijken:

beste tools voor product roadmap

Hopelijk heb je nu een beter idee van welke product roadmap tools het beste bij jou passen! Bezoek de Userpilot blog voor meer informatie over productmanagement en planning.

previous post next post

Leave a comment