8 bästa verktygen för produktfärdplan 2023 [FREE & PAID]

Roadmapping är en viktig del av varje produktchefsroll, men det är säkert många produktchefersom inte tycker att det är särskilt roligt. Som tur är finns det några utmärkta verktyg för produktfärdplaner som gör det hela lite mer uthärdligt.

Låt oss börja med…

Vad verktyg för roadmap bör göra:

När det gäller att skapa en roadmap för en produkt finns det flera saker du behöver tänka på:

  • Vem kommer att underhålla er roadmap?
  • Vad kommer färdplanen att visa?
  • Vem kommer att få tillgång till färdplanen?

Låt oss titta på var och en av dem i tur och ordning.

Vem kommer att underhålla er produkt roadmap?

Färdplaner ägs i allmänhet av produktteamet. Mer specifikt kommer produktägaren att övervaka uppbyggnaden av färdplanen.

I mindre team kan produktchefen i princip vara ett team av en person. I detta fall kommer de att få i uppgift att bygga upp och uppdatera färdplanen.

I större team kan det dock finnas flera personer som har till uppgift att underhålla färdplanen. Det kan handla om andra produktchefer och även personer från andra team, t.ex. chefer för Customer Success.

Det är viktigt att tänka på detta när man väljer ett verktyg för produkt roadmap.

Om en person tar hand om färdplanen behöver du inte oroa dig lika mycket för samarbetsverktyg.

Men om flera personer behöver redigeringsåtkomst måste du välja en mer samarbetsinriktad programvara för vägkartor som möjliggör detta.

Vad kommer produktfärdplanen att visa?

Färdplaner kan ha olika syften för olika SaaS-företag, och även för olika team inom ett företag.

Vissa roadmaps är extremt detaljerade och ger en detaljerad bild av vad som planeras för produkten. Andra är enkla glimtar på hög nivå av vad framtiden kan komma att innebära.

Att bestämma vilken typ av roadmap som är rätt för ditt företag är ett viktigt steg. Vi skulle kunna (och borde förmodligen) skriva ett helt blogginlägg om just detta beslut.

I slutändan handlar det om följande: Vad är ditt mål med din roadmap? Hur tjänar det din organisation? Är det bara ett sätt för produktteamet att samla sina idéer på ett ställe, eller är det ett sätt att visa intressenterna exakt vad de kan förvänta sig? Kanske är det både och.

När du vet varför du ska ta fram färdplanen och vilken form den ska ha, måste du välja ett lämpligt verktyg. Det är ingen idé att använda ett roadmapping-verktyg på hög nivå om du vill ha ytterligare detaljer.

Vem kommer att ha tillgång till programvaran för produktfärdplanen?

Även om färdplanen ofta ger mest värde för produktteamet kan andra team ha nytta av den.

Ditt säljteam kan t.ex. använda din roadmap för att informera potentiella kunder som frågar om framtida versioner. Ditt Customer Success-team kanske vill kontrollera statusen för en kunds funktionsförfrågan. Varje team kan behöva en helt annan bild av färdplanen.

Det är viktigt att ditt produkt roadmap-verktyg underlättar detta om du känner att det är något du kommer att behöva.

Det finns också en annan grupp människor som du kanske vill ge tillgång till färdplanen: Dina kunder. Ibland är det bästa sättet att vara transparent och tillhandahålla en färdplan som kunder och potentiella kunder kan titta på. På så sätt vet de vad du har planerat för din produkt.

Det är inte alla roadmapping-verktyg som gör det möjligt för kunderna att se roadmappen. Om du vill att dina kunder ska ha åtkomst, se då till att du väljer ett verktyg som låter dig göra det.

De bästa verktygen för produkt roadmap för SaaS

Så nu vet du vad du ska tänka på när det gäller att välja mellan de olika verktygen för produktfärdplaner.

Med det i åtanke, låt oss ta en titt på vad vi tycker är de bästa produktplaneringsverktygen för SaaS-företag år 2023…

Dragonboat – För resultatfokuserad roadmapping

 

Dragonboat hjälper till att anpassa roadmaps för produkter till företagets, verksamhetens och kundernas mål genom att koppla samman OKR och produktinitiativ.

Dragonboat förstår att lika viktigt som att skapa en vacker roadmap är förtroendet och förmågan att leverera på den. Därför är det inte bara ett verktyg för vägkartläggning, utan även ett en heltäckande plattform för produktportföljer där OKR, roadmapping, kundinsikter, portföljplanering, spårning och leverans ingår i ett och samma paket.

 

De avancerade tvåvägsintegrationerna med utvecklingsverktyg som Jira, Azure DevOps och Shortcut innebär att utvecklingsteamen inte behöver ändra något i sitt arbetssätt, medan framstegen samlas i Dragonboat och ger insyn i status, hälsa och förseningar för produktinitiativ.

 

Användare av Dragonboat lyfter fram att det ger dem mer sammanhang och förtroende för deras prioritering, planering och leverans genom att ha en helhetssyn på färdplanen, fördelningen, beroendena och resurserna i hela portföljen. Produktchefer kan välja mellan 5 färdplansformat inklusive Kanban, Board, List, Gantt, Swimlane och 3D Dynamic med flera prioriteringsmetoder inklusive RICE, MoSCoW och valfria anpassade fält.

Dragonboat-licenser kostar från 49 USD/månad per redaktör med ett obegränsat antal kostnadsfria användare som endast kan titta.

“Vi växer snabbt och behöver rätt lösning för portföljhantering för att koppla ihop roadmaps med OKRs och köra vår kvartalsvisa planering och spårning. Efter att ha utvärderat 25 verktyg hittade jag slutligen Dragonboat – det enda verktyget som passar alla våra användningsfall och är flexibelt för att passa våra arbetssätt, utan att tvinga oss att följa det fördefinierade ramverket. Äntligen kan vi göra oss av med massor av verktyg och format för att hålla alla våra produktportföljdata transparenta och uppdaterade.”Anton Zhvakin, Senior Manager för Product Dev Ops på Miro (
Källa
)


Kom igång med
med Dragonboat gratis eller
boka en demo
.

Airfocus – För ett snabbt och enkelt verktyg för produkt roadmap

Airfocus ny dashaborad 2022 skärmdump

airfocus är ett roadmapping-verktyg som fokuserar på att få dig att komma igång med din roadmap så snabbt som möjligt.

Tack vare integrationerna med JIRA, Trello, Github m.fl. kan du börja skapa din roadmap på bara några minuter. Airfocus använder ett dra-och-släpp-gränssnitt så att du enkelt kan bygga upp din roadmap.

Du kan välja mellan olika vyer, inklusive de vanliga Kanban Boards, Tabeller, Tidslinje, Inkorg, Prioritetsdiagram och även ett flerdimensionellt diagram som visar dina prioriteringar.

Medan airfocus främst handlar om att skapa och dela roadmaps (det är värt att notera att du har obegränsat antal tittare), kan du också skapa anpassad poängsättning och viktning för idéer och funktionsförfrågningar. Det hjälper dig att avgöra vilka objekt som ska tas med i din roadmap.

Men trots försöken att göra roadmapping så enkelt som möjligt, menar många airfocus-användare att det fortfarande kan ta ett tag att komma igång. De föreslår också en hel del mindre förbättringar som kan göras, vilket tyder på att produkten kan dra nytta av lite polering.

Airfocus ligger i den lägre delen av prisspektrumet och kostar 15 USD per användare och månad. Det verkar vara ett rimligt pris, med tanke på att airfocus liknar marknadsledande produkter när det gäller funktionalitet, och har riktigt bra recensioner på G2. Det är värt att tänka på för nystartade företag i ett tidigt skede.

Deras unika funktion kallas Priority Poker och innebär att alla intressenter kan spela funktionsprioritering oberoende av varandra. Prioritetspoker är ett interaktivt, samarbetsinriktat och roligt sätt för grupper att prioritera och fatta beslut på det mest tidseffektiva sättet. Läs mer om den här funktionen här.

“Airfocus har verkligen hjälpt oss att prioritera vad vi bygger och främjat bättre produkthanteringsrutiner i vår verksamhet.” – Evan D.

Prova airfocus gratis idag.

Wrike – Verktyg för att hantera uppgifter och projekt

wrike skärmdump produkt roadmap verktyg

Det första av våra verktyg för roadmaps är Wrike. Wrike är ett verktyg som riktar sig till alla typer av branscher, inklusive SaaS. Därför är det en produkt som kan kännas lite överväldigande i början.

Men när du väl har anpassat Wrike till ditt arbetsflöde kommer du att upptäcka att det är ett kraftfullt sätt att samordna ditt produktteam och hålla reda på vem som gör vad.

I Wrike visualiseras din roadmap som ett Gantt-diagram. Men du kan också se den i en list- eller Kanban-vy. I det avseendet liknar Wrike andra projektledningsverktyg som Monday eller Asana.

Wrikes kanske största försäljningsargument jämfört med konkurrenterna är att projekt och uppgifter kan visas på olika platser samtidigt. Detta innebär att relevanta medlemmar i varje team kan få åtkomst. Detta är en mycket användbar funktion. Du kan t.ex. låta produktteamet arbeta med en ny funktion medan marknadsföringsteamet börjar utforma målsidan.

Wrike är ett utmärkt verktyg för samarbete mellan team och för att hålla alla i linje internt.

Det är dock inte tillräckligt när det gäller kundåtkomst. Du är också begränsad när det gäller hur mycket detaljer du kan lägga till i din faktiska roadmap.

Wrike har en kostnadsfri plan för upp till 5 användare (med begränsad funktionalitet). Den lägsta prisplanen är 9,80 USD per användare och månad. Detta innebär att den är lite billigare än Monday och Asana, dess två direkta konkurrenter. Det gör det till ett bra alternativ för nystartade företag i ett tidigt skede.

“Wrike har gjort att arbetsflödet, hanteringen och samarbetet har förbättrats positivt eftersom det är mycket lättare att fördela uppgifterna, vara medveten om viktiga datum och genomföra ett mycket rättvisare arbetsflöde eftersom flera personer kan tilldelas en uppgift så att arbetet påskyndas och projekt kan slutföras tidigare än planerat.” – Rebecca R.

Prova Wrike gratis idag.

Aha! – För mer än bara programvara för produktplaner

aha skärmdump produkt färdplan verktyg

Aha! påstås vara det främsta roadmapping-verktyget i världen, med över 250 000 produktteam som använder det.

När det gäller roadmapping ger Aha! dig möjlighet att skapa din roadmap med hjälp av sex olika mallar. Du kan välja den som passar dina behov. Du kan sedan dra och släppa dina mål, initiativ och funktioner på dina roadmaps.

Du kan dela dina färdplaner med vem du vill, hur du vill. Du kan skicka det som en pdf eller en bild, eller hosta det på en säker webbsida. Detta gör det extremt enkelt att dela den med kunder och intressenter.

Men Aha! går lite längre än att bara skapa en färdplan. Den uppmuntrar er också att sätta upp mål och initiativ, som sedan vävs in i er slutliga färdplan.

Du kan också använda Aha! för att få fram kundinsikter och feedback. Du kan sedan skapa användarberättelser med hjälp av feedbacken, innan du lägger till dem i projekt och funktioner på din roadmap.

Aha! gör det möjligt för dig att knyta ihop säcken. Det är perfekt för produktteam som vill ha allt samlat på ett ställe.

Med detta sagt innebär produktens stora omfattning att det kan vara svårt att komma igång. Det finns helt enkelt så mycket att göra att du måste ta dig tid att lära dig hur det fungerar innan du skapar din färdplan. Om tiden inte är på din sida kan andra enklare verktyg behövas.

När det gäller prissättning börjar det på $ 59 per användare per månad (vid årlig betalning). Detta ger dig tillgång till i princip alla funktioner du behöver. Om du funderar på att använda Aha! för allt, då verkar det vara ett rimligt pris att betala jämfört med andra produkt roadmap-verktyg.

“Jag gillar särskilt hur Aha! gör det möjligt för PM att länka de funktioner/uppgifter som teamet arbetar med till skälen till varför dessa funktioner har definierats och prioriterats framför andra. Det ger en tydlig riktning för hela teamet.” – Geraldine C.

Prova Aha! gratis idag.

Productboard – För att prioritera din SaaS roadmap

produkttavla skärmdump produkt roadmap verktyg

Productboard liknar Aha! genom att erbjuda en komplett översikt över produkthanteringscykeln.

Du kan samla in feedback från alla dina olika källor(sociala medier, CRM-system, e-post osv.). När du har samlat allt på ett ställe kan du börja prioritera din backlog och bestämma vad du vill arbeta med härnäst.

När du har vissa funktioner eller idéer i åtanke kan du börja bygga din roadmap. Din roadmap på Productboard kommer i slutändan att se ut lite som en Kanban-tavla, med en huvudsakligen högnivåvy.

Du kan dock klicka på varje punkt i din roadmap för mer information. Om du har använt Productboards andra funktioner kan du se strategin bakom färdplanen och till och med den feedback som genererade idéerna från första början. Detta ger fullständig transparens och synlighet för ditt team.

Du kan dela färdplanen med kunder och intressenter, men för närvarande endast som en pdf-fil. Detta kan visa sig vara besvärligt eftersom du skulle behöva uppdatera pdf-filen varje gång färdplanen uppdateras.

Färdplanen är också begränsad till en typ av vy (Kanban). För team som föredrar Gantt eller en listvy är detta en stor begränsning.

Precis som andra verktyg som erbjuder en allt-i-ett-lösning kan Productboard vara svårt att använda i början, och det tar tid innan du börjar se nyttan med det.

Productboards prissättning börjar på $ 49 per användare per månad. Om du däremot vill ha tillgång till mer avancerade funktioner, t.ex. prioriteringsdrivrutiner, anpassade fält och JIRA-integration, måste du betala 99 USD per användare och månad.

“Vi hade ett anpassnings- och kommunikationsproblem som vi var tvungna att lösa. Productboard ger oss helt enkelt ett tydligt sätt att kommunicera och samarbeta kring vår roadmap för produkter. Och ger vårt team insikt i hur vi tänker kring och prioriterar initiativ.” – Eric P.

Prova ProductBoard gratis idag.

Roadmunk – Ett helt anpassningsbart verktyg för roadmap för produkter

roadmunk skärmdump

Roadmunk är ett verktyg som är utformat för att hjälpa dig att bygga mångsidiga roadmaps som passar alla dina behov.

Den är uppbyggd kring tre huvudtyper av färdplaner. Den första är “Tidslinjen”, som ser ut som en traditionell vägkarta. Du kan se initiativ, målsättningar och projekt.

Den andra vyn är “Swimlane”. Detta är i princip en Kanban-tavla som ger dina team en mer strömlinjeformad vy. Den är perfekt för agila team.

Den tredje vyn är “Master”. Detta är en mycket översiktlig vy som gör det möjligt att kombinera flera roadmaps till en master roadmap. Detta ger ett fågelperspektiv på din produkts framtid.

Möjligheten för flera team att bygga sina egna färdplaner och sedan samla dem alla i huvudvyn är unik för Roadmunk och erbjuder en hel del potential.

När det gäller att dela din färdplan kan du skapa olika vyer av samma färdplan och sedan dela den med olika intressenter. Du kan publicera den som PNG-bilder eller hosta den online.

Det innebär också att du enkelt kan dela dina roadmaps med dina kunder. I själva verket kan du skapa en specifik kundfärdplan och bara visa den detaljnivå som du är bekväm med.

Eftersom Roadmunk uteslutande fokuserar på roadmapping innebär det dock att du måste använda andra verktyg för att samla in feedback och utforma strategier. För större företag är detta kanske inte ett problem. Företag i tidiga skeden kanske dock inte kan motivera flera verktyg.

Granskare föreslår också att användargränssnittet kan vara lite förvirrande i början, och att det därför kan kräva en viss utbildning.

Den mest populära prisplanen är $ 49 per användare per månad. Detta ger dig tillgång till nästan alla funktioner. Om du vill ha dubbelriktad JIRA-integration måste du betala 99 USD per användare och månad.

“Vi har flera olika roller som vill veta var olika projekt/initiativ befinner sig. Roadmunk ger produktteamet möjlighet att skapa en vy över färdplanen för alla. Från swimlanes till roadmaps i gantt-diagram-stil – det är fantastiskt!” – Brent J.

Prova Roadmunk gratis idag.

ProductPlan – För att dela vackra roadmaps

Uppdaterad skärmdump ProductPlan

ProductPlan förstår att om du ska dela med dig av dina roadmaps måste de se bra ut. Ett litet kalkylblad eller en enkel Trello-tavla är inte alltid tillräckligt när man ska presentera något för intressenter eller kunder. Du behöver ett av verktygen för produktfärdplaner.

Med ProductPlan kan du enkelt bygga upp din roadmap med hjälp av ett drag-och-släpp-gränssnitt. Därefter har du fullständig kontroll över din roadmap. Du kan välja hur detaljerad din tidslinje ska vara, eller till och med ta bort den helt. Du kan färgkoda objekt, koppla samman relaterade objekt och lägga till milstolpar.

När färdplanen är redo att delas kan du skapa olika versioner, var och en med olika detaljnivå. Det innebär att du kan dela en färdplan på hög nivå med dina intressenter och en mer detaljerad färdplan med ditt utvecklingsteam. Men du behöver inte oroa dig för att skapa flera olika roadmaps.

Du får obegränsat antal visningar av färdplanen, så du behöver inte betala för förmånen att dela den med intressenter. Du har också möjlighet att skapa huvudplaner, som grupperar olika roadmaps tillsammans för en större helhetsbild.

ProductPlans användare hävdar att all funktionalitet kan vara lite överväldigande i början. Det distraherar också användare som bara behöver komma åt vissa delar av produkten. ProductPlan är också helt webbaserat. Det är kanske inte det största problemet, men det innebär att du inte kan uppdatera din roadmap offline.

Priset för ProductPlan börjar på 39 USD per användare och månad (vid årlig fakturering). Detta ger dig tillgång till de flesta av kärnfunktionerna. Om du däremot vill ha bättre tillgång till Customer Success och Support behöver du uppgradera. Den låga kostnaden gör den dock till ett lockande val för mindre team.

“Med denna programvara har det varit möjligt att utföra arbetsflödeshanteringen mycket snabbare och enklare, förutom att planering, samarbete och presentation av vart och ett av affärsprojekten har styrts så att leveranser uppnås utan dröjsmål, samt en stor besparing av tid och pengar.” – Caroline S.

Prova ProductPlan gratis idag.

Trello – För enkel produktplanering och roadmapping

trello skärmdump produkt roadmap verktyg

Trello är ett populärt verktyg för projekthantering, men tack vare att Trello-tavlorna är anpassningsbara kan du skapa en rudimentär färdplan. Därför förtjänar det en plats på vår lista över verktyg för produktfärdplaner.

Du kan skapa en tavla med olika kolumner för “Nu”, “Nästa” och “Framtid” (eller vilka tidshorisonter du vill). Du kan sedan lägga till kort på spelplanen. Varje kort representerar en funktion eller idé. I slutändan får du en enkel Kanban-roadmap.

Trellos styrka ligger i dess samarbetsfunktion. Det är enkelt att dela din Trello roadmap med andra teammedlemmar eller intressenter. De kan sedan flytta runt objekt eller lägga till extra detaljer genom att kommentera korten.

Du kan också ansluta Trello till en rad olika produkthanteringsverktyg, inklusive Airfocus och Github. Eller så kan du samla all information om projektets framsteg och deadlines på ett ställe med Trello Google Sheets-anslutning. På så sätt kan du enkelt integrera Trello i ditt befintliga arbetsflöde.

Trello är dock inte särskilt utformat för roadmapping. Resultatet är att det saknas en hel del funktionalitet. Det är svårt att prioritera, och man kan inte välja mellan olika åsikter. Dessutom är det enda sättet att dela med sig av sin färdplan att lägga till personer i styrelsen. Om du vill ha en vy på högre nivå för intressenter måste du skapa en ny styrelse.

Trello erbjuder en gratisversion som kan ge dig allt du behöver när det gäller att skapa enkla, interna roadmaps. Om du vill ha tillgång till integrationerna och olika vyer måste du betala. Den lägsta prisplanen börjar på $ 9.99 per användare per månad, så det kommer fortfarande inte att bryta banken för mindre team.

“Denna produkt är mycket användbar för användare som vill organisera sitt teamarbete. Schemat och teammötena. Användaren som planerar att organisera sprint bör använda den här programvaran eftersom den är mycket användbar för sprintplanering. Jag använde det som Scrum Master för att designa produktbackloggen.” – Aman S.

Prova Trello gratis idag.

Portfoleon – för roadmapping med snabb resursplanering

Portfoleon – för roadmapping med snabb resursplanering

Portfoleon är ett verktyg som riktar sig till produktchefer som behöver interagera med teamledare och resursansvariga för att få jobbet gjort. Du kan utforma din färdplan med hjälp av olika typer av tavlor, t.ex. tidslinjer, kalkylblad, kanban-tavlor och pivottabeller.

När du har gjort din färdplan kan du dela den med dina intressenter, vilket är enkelt tack vare de obegränsade visningskonton som ingår i varje plan.

Det unika med Portfoleon är att det inte bara gör det möjligt att skapa och dela roadmaps, utan också kopplar dem till lean resurshantering. Att ha en resursfördelning på hög nivå hjälper till att kommunicera kostnader och genomförbarhet och förbättrar teamets förankring. Du kan sammanfatta resursinformation och skapa diagram, t.ex. för att visa SAFe lean-budgeträcken.

Granskare av Portfoleon anger att produkten kan vara svår att använda i början, och användargränssnittet kan förenklas för användare som inte behöver alla funktioner i produkten.

“Portfoleon hjälper oss att ha mycket kontroll och insikt i de många projekt som pågår samtidigt inom vår medicinska avdelning. Verktyget är visuellt mycket starkt och hjälper till att skapa tydlighet och transparens under möten. “, – Ken B.

Portfoleon har en kostnadsfri plan för 10 användare med begränsad funktionalitet. Kommersiella prisplaner börjar på $ 19 per användare per månad.

Registrera ditt kostnadsfria Portfoleon-konto idag

Vilket verktyg för produkt roadmap är rätt för dig?

Det finns många verktyg för produkt roadmap att välja mellan. Vi rekommenderar alltid att du provar dem själv och bestämmer vilken du föredrar. De flesta erbjuder en kostnadsfri provperiod eller demo.

Vi har också sammanställt en tabell så att du snabbt kan jämföra de olika verktygen för produkt roadmap:

bästa verktygen för produkt roadmap

Förhoppningsvis har du nu en bättre uppfattning om vilka verktyg för produktfärdplaner som är bäst för dig! Besök Userpilots blogg för mer information om produkthantering och planering.

previous post next post

Leave a comment