5 bästa produktgenomgångsverktyg för SaaS [Updated 2023]

Produktgenomgångar är lite av en specialitet för oss på Userpilot, så vi har samlat våra fem favoritverktyg och testat dem. *Observera att den här listan endast gäller för webben, inte för mobilappar.

För att komma med på den här listan måste ett verktyg erbjuda interaktiva genomgångar, men vi tittar också på andra faktorer – som pris, användbarhet, anpassningsbarhet etc.

Låt oss dyka in i resultaten!

TL;DR

  • 1. Userpilot

Med ett knivskarpt fokus på användaraktivering ger Userpilot dig alla verktyg du behöver för att skapa alla typer av interaktiva produktgenomgångar som du kan tänka dig. Userpilot är lätt att använda (inga kodningskunskaper krävs), har ett måttligt pris baserat på MAUs (alla funktioner är tillgängliga i alla prisplaner, även i provversionen!), och med fantastiska stödfunktioner som sträcker sig från A/B-testning, via NPS till resurscenter, är Userpilot det bästa verktyget för användarintroduktion som finns där ute (ta inte bara vårt ord för det heller, vi har vann ledarplaketten för sommaren 2022 på G2).

  • 2. Ansökningar

Appcues låter dig skapa interaktiva genomgångar och är en av de ursprungliga DAP:erna. Trots förbättringarna har Appcues färre funktioner än Userpilot (men det är bra för nybörjare) och det är dyrare om du vill ha mer än bara de grundläggande funktionerna (grundpriset är detsamma som Userpilot, men endast begränsade funktioner).

  • 3. Kameleon

Många alternativ för användargränssnittet och ett förnyat gränssnitt, men inte tillräckligt många interaktiva alternativ för användarinmatningar för att bygga upp alla typer av genomgångar som du kan behöva.

Företrädefullt användningsfall: Inskolning av anställda för appar från tredje part

  • 4. Whatfix

Whatfix har alla funktioner som du sannolikt behöver (utom analys). Men dess inriktning på företag gör det olämpligt för mindre och medelstora team.

  • 5. WalkMe

En komplett plattform för digital adoption med en del utmärkande funktioner, men den är mycket dyr, tar längre tid att installera och kräver avancerade tekniska färdigheter (implementering på plats + CSS-kodning varje gång du behöver anpassa något). Det är känt för att vara en högklassig lösning av en anledning och verkar luta sig mer mot användningsfallet för anställningsstart.

Hur väljer man det bästa verktyget för produktgenomgång?

Låt oss få en sak klarlagd:

För att kvalificera sig som ett av de bästa verktygen för produktgenomgång måste det erbjuda interaktiva genomgångar. Varför interaktiva rundvandringar i stället för traditionella, linjära produktvisningar, frågar du dig? Titta på vår video nedan!

Varför produktgenomgångar måste vara interaktiva

I ett nötskal är argumentet för interaktiva genomgångar följande:

  • Nya användare lär sig bäst genom att göra saker – inte genom att läsa, titta eller lyssna.
  • När nya användare utför uppgifter som en del av introduktionsprocessen, kan deras
    Tid till första värde
    minskas. De känner fördelarna med ditt SaaS och blir aktiverade användare snabbare, vilket minskar risken för tidig avgång. Så här gör Salesflare till exempel
Salesflares interaktiva genomgång

Källa: salesflare.com

  • Interaktiva genomgångar är skräddarsydda för sammanhanget och användningsfallet – snarare än att produktchefen bara slänger ut all sin information till nya användare på en gång.
  • Interaktiva genomgångar stöder snabb produkttillväxt genom att du kan erbjuda självbetjäning till många olika användarsegment samtidigt.

Interaktivitet är alltså en viktig fråga för de bästa verktygen för produktgenomgång 2023.

Vad mer letar vi efter i de bästa verktygen för produktgenomgång?

Förutom att erbjuda interaktiva genomgångar är detta de viktigaste faktorerna som vi tittar på:

  • Är det lätt att använda?
  • Behöver du göra någon kodning efter installationen för att få ut det mesta av det?
  • Hur mycket kostar det?
  • Vilken typ av användargränssnittsalternativ har den stöd för?
  • Hur sofistikerade och skräddarsydda kan turerna bli?
  • Vilka andra funktioner får du utöver turerna?

Låt oss nu gräva lite djupare i de främsta kandidaterna:

Bästa verktyget för produktgenomgång #1 – Userpilot

Först på vår lista över de bästa verktygen för produktgenomgång är Userpilot (vi är lite partiska, men av goda skäl)!
Se en liten förhandsvisning av vår byggare nedan:

 

 

Med Userpilot kan du bygga ett stort antal interaktiva upplevelser i appen. Det är också det ENDA onboarding-verktyget med en reaktiv onboarding-funktionalitet – så förutom proaktiva genomgångar kan du också “reagera” på användarnas beteende med rätt kontextuella verktygstips, verktygstips och ett resurscenter.

Förutom den vanliga produktgenomgången kan du också skapa reaktiva upplevelser och flöden utifrån vad användaren gör i appen.

Alla de verktyg som vi tittar på innehåller några av dessa alternativ, men inget är så robust och omfattande som Userpilot. Userpilot stöder det bredaste utbudet av “drivna åtgärder” av alla de verktyg som listas här:

De bästa verktygen för produktgenomgång - Userpilots drivna åtgärder

Källa: userpilot.com

Inget av de andra verktygen som diskuterats har till exempel ett interaktivt drag-och-släpp-element.

Userpilot har också ett omfattande utbud av UI-element som kan användas för att bygga upp användargränssnittet. Förutom de vanliga modalerna, verktygstipsen, slideouts och hotspots har Userpilot tre viktiga tillägg:

  • Du kan visa framsteg genom ett flöde under en användarintroduktion med hjälp av checklistor i popup-fönster (och sedan se checklistspecifika analyser efteråt)!
Userpilot låter dig använda ditt resurscenter i onboardingflöden.

Källa: userpilot.com

  • Du kan bygga upp självbetjäning i appen med ett robust resurscenter

  • Du kan samla in feedback från mikroundersökningar eller NPS-undersökningar även under användarinskolningen.

Och det bästa? Alla funktioner i Userpilot är inte heller begränsade av ditt planalternativ, så du kan experimentera och skapa till ditt hjärtas belåtenhet även under provperioden!

Userpilot är något för dig om

  • Du vill få tillgång till det mest omfattande utbudet av drivna åtgärder för att bygga verkligt interaktiva genomgångar som finns tillgängligt för din webbapplikation.
  • Du letar efter en plattform som också erbjuder analys, A/B-testfunktioner och avancerad segmentering (för att bygga ännu effektivare och mer personliga genomgångar).
  • Din prioritet är att få nya användare att snabbt inse värdet och att konvertera från gratis testversion till betalversion.
  • Du vill få befintliga användare att fortsätta att ta till sig nya funktioner och öka engagemanget.
  • Du vill minska antalet supportärenden och utforska självbetjäningsalternativ.
  • Kodning är inte din starka sida och du behöver något som är snabbt och enkelt att installera och använda,
  • Du vill ha ett verktyg som kan skalas i takt med att du växer. Med ett ingångspris på 249 dollar per månad är Userpilot ett mycket robust verktyg med ett stort värde eftersom prissättningen endast baseras på MAUs.

 

 

Vem Userpilot inte är till för

  • Userpilot fungerar inte på iOS- och Android-appar – endast på Progressive Web Apps (PWA).
  • Userpilot fungerar inte på tredjepartsapplikationer och är därför inte lämplig för att introducera anställda i tredjepartsapplikationer som t.ex. Salesforce.

Produktgenomgångsverktyg nr 2 – Appcues

De bästa verktygen för produktgenomgång: Appcues

Källa: appcues.com

Appcues har funnits länge inom området för produktinskolning. Och som du kan förvänta dig uppdaterar de regelbundet tjänsten för att lägga till nya funktioner.

I vår förra recension klagade vi på att Appcues turer – som de kallar “Flows” – var passiva och linjära.

Det är inget problem längre.

Med Appcues tillägg Flow Builder kan du lägga till interaktiva element i modaler och andra UI-element i olika format:

De bästa verktygen för produktgenomgång - Appcues blir interaktiv

Källa: appcues.com

Och du kan bygga förgrenade rundturer med flera CTA:er på enskilda element i användargränssnittet:

Och förgreningar också...

Källa: appcues.com

Appcues gör det möjligt för nya användare att bygga interaktiva genomgångar.

Ett område där vi tidigare berömde Appcues var det utbud av UI-element som stöds, men de verkar ha halkat efter resten av fältet på detta område nu:

Appcues - inte den bästa listan över UI-element

Källa: appcues.com

Det grafiska gränssnittet som Flow Builder-tillägget tillhandahåller är dock snyggt, snabbt och ganska enkelt att använda.

Men jag tyckte att det var förvirrande att behöva byta från tillägget till en sida i webbläsaren för att sortera ut målinriktning och utlösande faktorer för flödet.

Appcues gör att du lämnar byggaren för att ställa in målinriktning och utlösare

Källa: appcues.com

Det blir dubbelt så förvirrande när du bygger förgrenade flöden eller när du bygger ett flöde som går över flera sidor.

Kanske beror det på att Appcues har funnits så länge att de har byggt upp detta något förvirrande arbetsflöde. Det känns som om element har lagts till lager på lager, snarare än att de har utformats med en helhetssyn i åtanke.

Appcues påstår sig också kunna ärva din applikations stil, men det verkar inte fungera så smidigt.

Vad är bra med Appcues?

  • Tillägget är gratis att ladda ner och experimentera med, så att du kan utforma flöden och testa UI-funktionerna själv.
  • Appcues stöder linjära och förgrenade genomgångar, vilket möjliggör verklig användarinteraktion.
  • Etablerad aktör med gott rykte som ständigt förbättrar sin service.

Vad är inte så bra med Appcues?

  • Det är mycket enkelt att bygga och distribuera enkla flöden, men när du börjar göra dem mer komplexa måste du växla mellan tillägget och en separat sida i webbläsaren för att öka svårighetsgraden.
  • Styling hanteras också i webbläsaren, om du inte håller dig till förinställda Appcues-teman. Det stora utbudet av stylingalternativ kräver också att nya användare har CSS-expertis – även om det är trevligt att inkludera kod för CSS-selektorer.
Appcues CSS-selektorer

Källa: appcues.com

  • Många attraktiva funktioner saknas i det grundläggande paketet Essentials som kostar 249 dollar per månad (t.ex. integrationer med andra verktyg än analytics, tillgång till “avancerad” målinriktning och segmentering, full kontroll över tematisering). För att få ut det bästa av Appcues måste du betala för Growth-paketet på 879 dollar per månad – och det priset stiger med antalet månadsanvändare (MAU).

Produktgenomgångsverktyg nr 3 – Chameleon

De bästa verktygen för produktgenomgång: Chameleon

Källa: trychameleon.com

När vi har tittat på Chameleon tidigare år har vi haft några invändningar.

Men Chameleon har gjort mycket på senare tid för att förbättra sitt erbjudande. Den har ett av de bredaste alternativen för användargränssnittet:

Bästa verktygen för produktgenomgång - Chameleons breda utbud av användargränssnitt

Källa: trychameleon.com

Det har också bra funktioner för segmentering, flödesdesign och målgruppsanpassning och är definitivt en av de enklare resebyggarna på den här listan att använda.

Chameleons turbyggare

Källa: trychameleon.com

Dessutom kan du nu hantera och redigera teman i appen. Du behöver inte låta skräddarsy formgivningen, vilket gör det mycket enklare att snabbt införa nya flöden.

Chameleons Launcher-funktion har diskuterats en hel del under åren, men år 2023 är den inte längre den unika egenskap som den en gång var.

Chameleons mycket uppskattade lanseringssystem

Källa: trychameleon.com

Med en Launcher kan du “successivt avslöja funktioner”, vilket innebär att du kan ställa in händelsestriggers för att aktivera ett popup-fönster med hjälp av information, inklusive möjligheten att starta en genomgång.

Om du inte är villig att betala 10 000 dollar per år för Enterprise-paketet begränsar Chameleon märkligt nog prenumeranterna till endast en Launcher.

Men trots förbättringarna är huvudproblemet med Chameleon detsamma som förra året: interaktiviteten är inte så kraftfull som den borde vara.

Detta är dina alternativ för att gå från ett steg till nästa:

Chameleons utbud av interaktiva element

Källa: trychameleon.com

Ett klick eller en hover är de enda alternativen för användarinmatning. Du kan till exempel inte kräva att ett textfält ska fyllas i.

Det begränsar den typ av interaktiv genomgång som du kan bygga.

Utan inmatning av användardata kan du inte fylla i register, ansluta konton, lägga till kontaktuppgifter eller många andra typer av uppgifter som nya användare måste lära sig för att kunna dra nytta av SaaS-produkter.

Vad är bra med Chameleon?

  • Snygg och lättanvänd app för att bygga turer – som du kan ladda ner och spela med gratis. Det är en bra preboarding i sig självt!
  • Stöder många olika UI-element och kommer med instruktioner i appen om hur du får ut det bästa av dem.
  • Launchers är fortfarande coola, även om andra verktyg erbjuder liknande funktioner nu.
  • Om de inbyggda stilalternativen inte faller dig i smaken kodar de dem åt dig.

Vad är mindre bra med Chameleon?

  • Det är ganska dyrt för mindre företag, med ett pris baserat på MTU (Monthly Tracked User) och begränsad tillgång till funktioner.
Kameleonpris - inte billigt

Källa: trychameleon.com

  • Även om Chameleon nu erbjuder verklig interaktivitet i sina turer, med endast klick- och hoveråtgärder tillgängliga, är det möjligt att skapa många olika turer.

Produktgenomgångsverktyg #4 – Whatfix

De bästa verktygen för produktgenomgång: Whatfix

Källa: whatfix.com

Whatfix funktionalitet för produktgenomgång är en del av ett bredare erbjudande om en “plattform för digital adoption”.

Detta innebär att dina genomgångar enkelt kan integreras i utbildningsprogram och spridas via LMS-system (Learning Management System).

Whatfix är alltså inte intresserad av genomgångar enbart för att få nya användare att komma in i systemet. De presenterar dem i ett bredare sammanhang av “prestationsstöd”.

Under de senaste åren verkar det som om Whatfix har blivit mer inriktat på användningsfallet för anställningsstart.

Tjänsten gör det möjligt att skapa produktvisningar som är interaktiva och som kan gå i flera olika riktningar. Här är ett exempel på några interaktiva element som byggts med Whatfix:

En Whatfix-turné i praktiken

Källa: whatfix.com

Användargränssnittsalternativen är omfattande, och när du lägger till ett element som kräver användarinmatning (t.ex. ett textfält eller ett telefonnummer) är det möjligt att bygga upp regler för datavalidering för att se till att detta görs korrekt.

Jag tyckte att alternativen för styling i appen var en aning sämre för tjänsten, som annars är mycket omfattande.

Men detta kompenseras nästan helt av “gemenskapen” av Whatfix-användare. När du registrerar dig får du tillgång till bibliotek med idéer och design från andra användare:

Whatfix gemenskap

Källa: whatfix.com

Dessa “delade flöden” kan ge inspiration och vägledning om hur du kan efterlikna dem i din egen app. Det här är till exempel en skärmdump av ett av de flöden som delades i januari 2022:

Ett exempel från Whatfix-gemenskapen

Källa: appcues.com

Vad är bra med Whatfix?

  • En mycket kraftfull tjänst som integreras direkt i fler miljöer och tillämpningar än bara produktinförsel. Om genomgångar är något du behöver för andra syften än att bara introducera användare (t.ex. personalutbildning) kan detta vara ett bättre alternativ än de andra produkterna.
  • Massor av användbart utbildningsmaterial i deras “Academy”-sektion och inspiration för egna konstruktioner via Whatfix-communityt.
  • Whatfix har utformats med tanke på både mobila och stationära användare – det erbjuder jämförbara funktioner för både mobila webbplatser och vanliga webbplatser.

Vad är inte så bra med Whatfix?

  • Whatfix är helt inriktad på företagsmarknaden, vilket återspeglas i tjänstens omfattning och komplexitet. Det är ett sådant verktyg som en eller flera dedikerade medarbetare måste arbeta med för att få ut det bästa av det. Därför kan den innehålla funktioner som du – som SaaS-produktchef eller tillväxtchef – aldrig skulle använda tillsammans med funktioner som du skulle använda.
  • Trots all denna komplexitet saknar Whatfix analyser som kan hjälpa dig att anpassa vägledningen för ombordstigning och mäta effekten av dina flöden.
  • Den innehåller inte heller funktioner för A/B-testning så att du kan jämföra olika flödens prestanda.
  • Priserna är endast offererade. Med tanke på att produkten är inriktad på företag är det mycket troligt att priserna också kommer att ligga på företagsnivå.
Whatfix-prissättning - oöverskådlig

Källa: whatfix.com

Verktyg för produktgenomgång #5 – WalkMe

De bästa verktygen för produktgenomgång: WalkMe

Källa: walkme.com

WalkMe är ett annat stort namn i branschen med en lång historia.

WalkMe började som en lokal programvara, men är idag helt molnbaserad, precis som de andra tjänsterna på vår lista.

Men om du tycker att Whatfix är komplicerat, ja… WalkMe kommer att överväldiga dig.

Låt oss börja med de positiva aspekterna.

WalkMe innehåller allt du kan önska dig i ett sådant här verktyg:

  • Ett omfattande utbud av UI-element för att bygga turer
  • Möjligheter till linjär och förgrening
  • Möjlighet för flöden att vara interaktiva genom att kräva användarinmatningar.
  • Analyser, A/B-tester och en rad automatiseringsverktyg
  • Flödesbyggande och definition av utlösare/målgruppsdefinition på samma ställe (ta till dig Appcues!)
De bästa verktygen för produktgenomgång - WalkMe gör allt på ett ställe

Källa: walkme.com

Liksom Whatfix presenterar WalkMe sig själv som en bredare “Digital Adoption Platform” snarare än som ett verktyg för produktgenomgång. På deras hemsida är det inte direkt lätt att se att WalkMe gör bland annat genomgångar!

Återigen: WalkMe tycks gå i riktning mot att använda tredjepartsverktyg som Salesforce för stora företag, snarare än att använda nya användare för SaaS.

Om du har budget och utvecklingsresurser finns det dock några riktigt spektakulära funktioner i Walkme som vi måste nämna:

  • Du kan lägga till mål i bakändan så att du kan fortsätta att spåra beteendet hos en användare som börjar ett onboardingflöde även om de avbryter det innan det är slut.
  • “Smart Walkthurs” kan kopplas samman med hjälp av en regelmotor.
  • Du kan till och med definiera utlösare i flera steg för åtgärder och flöden.
  • När flöden och regler har definierats ger plattformen dig möjlighet att exportera dem som PDF-filer, vilket är utmärkt för att presentera dem för tredje part.

Vad är bra med WalkMe?

  • Riktigt omfattande utbud av alternativ för att bygga komplexa, interaktiva genomgångar – inklusive några riktigt värdefulla tillägg som jag inte har sett någon annanstans.
  • WalkMe använder sig också av en algoritm för kontextualisering, vilket gör det möjligt att erbjuda hjälp som går utöver de strikt definierade utlösnings- och målinriktningsreglerna som du har ställt in.
  • Förintegrerad med analys-, A/B-testnings- och automatiseringsverktyg.

Vad är mindre bra med WalkMe?

  • Användargränssnittet är ganska fult och gammaldags. Det kommer inte att falla alla i smaken. WalkMe använder också en stor del av sin egen jargong…
WalkMe... inte särskilt snygg

Källa: walkme.com

  • Ett verktyg med så många funktioner kräver nödvändigtvis tid att lära sig använda. För att kunna utnyttja allt WalkMe har att erbjuda behöver du en expert ombord – och utvecklingsresurser för att integrera det på bästa sätt.
  • Styling kräver en hög grad av kodning.
  • Liksom Whatfix är WalkMe inriktad på företagsmarknaden och har en motsvarande prislapp. Även om priserna är skräddarsydda, kan de enligt rapporter uppgå till mellan 9 000 och 50 000 dollar per år!

Läs en fallstudie från en före detta Walkme-användare.


Så det är vårt urval av de bästa verktygen för produktgenomgång för 2023: Vi har nu ett urval av våra bästa produktgenomförandebeskrivningar: Userpilot, Appcues, Chameleon, Whatfix och WalkMe.

Vi hoppas att detta hjälper dig att välja en som passar dina behov.

Om du vill överväga Userpilot, låt oss visa dig runt! Klicka på bannern nedan för att boka en kostnadsfri demo med en av våra produktspecialister.

previous post next post

Leave a comment