5 beste productdoorlooptools voor SaaS [Updated 2023]

Product walkthroughs zijn een beetje een specialiteit voor ons hier bij Userpilot, dus we hebben onze vijf favoriete tools verzameld en op de proef gesteld. *Noot: deze lijst is specifiek voor het web, niet voor mobiele apps.

Om op deze lijst te komen, moet een tool interactieve walkthroughs bieden, maar we kijken ook naar andere factoren – zoals prijs, bruikbaarheid, aanpasbaarheid, enz.

Laten we in de bevindingen duiken!

TL;DR

  • 1. Userpilot

Met een messcherpe focus op gebruikersactivatie geeft Userpilot je alle tools die je nodig hebt om elk denkbaar type interactieve product walkthrough te bouwen. Gemakkelijk te gebruiken (echt, geen codering vaardigheden vereist), matig geprijsd op basis van MAU’s alleen (met alle functies beschikbaar in alle prijsplannen, zelfs in trial!), en met geweldige ondersteunende functies, variërend van A / B testen, via NPS tot Resource Centers, Userpilot is de beste gebruiker onboarding tool die er zijn (geloof ons niet alleen op ons woord, hebben we won de Summer 2022 Leader plaquette op G2).

  • 2. Appcues

Appcues laat je interactieve walkthroughs bouwen en is een van de originele DAP’s die er zijn. Maar ondanks de verbeteringen heeft Appcues minder functionaliteiten dan Userpilot (maar dat is goed voor beginners) en is het duurder als je meer wilt dan alleen de basisfuncties (de basisprijs is hetzelfde als Userpilot, maar slechts beperkte functies).

  • 3. Kameleon

Veel UI-opties en een vernieuwde interface, maar niet genoeg interactieve opties voor gebruikersinvoer om elke soort walkthrough die je nodig hebt op te bouwen.

Voorkeursgebruik: Onboarding van werknemers voor apps van derden

  • 4. Whatfix

Whatfix heeft alle functionaliteit die je waarschijnlijk nodig hebt (behalve analytics). Maar de focus op Enterprise maakt het ongeschikt voor kleinere/middelgrote teams.

  • 5. WalkMe

Een volledig Digital Adoption platform met enkele opvallende functies, maar is erg prijzig en het duurt langer om op te zetten en vereist geavanceerde technische vaardigheden (on-site implementatie + CSS codering telkens wanneer je iets echt moet aanpassen). Het staat niet voor niets bekend als een duurdere oplossing en lijkt meer gericht op de onboarding van werknemers.

Hoe kies je de beste product walkthrough tool?

Laat één ding duidelijk zijn:

Om in aanmerking te komen als een van onze keuzes voor de beste product walkthrough tools, moet het interactieve walkthroughs bieden. Waarom interactieve walkthroughs in plaats van traditionele, lineaire productrondleidingen, vraagt u? Bekijk onze video hieronder!

Waarom product walkthroughs interactief moeten zijn

In een notendop komt het pleidooi voor interactieve walkthroughs hierop neer:

  • Nieuwe gebruikers leren het best door dingen te doen – niet lezen, kijken of luisteren
  • Wanneer nieuwe gebruikers taken voltooien als onderdeel van het inwerkproces, wordt hun
    Time To First Value
    verminderd. Zij voelen het voordeel van uw SaaS en worden sneller geactiveerde gebruikers, waardoor de kans op vroegtijdige churn afneemt. Dit is bijvoorbeeld hoe Salesflare het doet
De interactieve walkthrough van Salesflare

Bron: salesflare.com

  • Interactieve walkthroughs zijn afgestemd op de context en de use case – in plaats van het gemak van de productmanager die alle informatie in één keer aan nieuwe gebruikers geeft.
  • Interactieve walkthroughs ondersteunen snelle productgroei, doordat u self-serve onboarding kunt aanbieden aan een groot aantal gebruikerssegmenten tegelijk.

Interactiviteit is dus inzet voor de beste product walkthrough tools in 2023.

Wat zoeken we nog meer in de beste product walkthrough tools?

Naast het aanbieden van interactieve walkthroughs zijn dit de belangrijkste factoren waar we naar kijken:

  • Is het gemakkelijk te gebruiken?
  • Moet u na de installatie iets coderen om er het beste van te maken?
  • Hoeveel kost het?
  • Wat voor soort UI opties ondersteunt het?
  • Hoe geavanceerd en op maat gemaakt kunnen de tours worden?
  • Welke andere functionaliteit krijg je naast de rondleidingen?

Laten we nu wat dieper ingaan op de belangrijkste kanshebbers:

Beste productdoorlooptool #1 – Userpilot

De eerste op onze lijst van de beste product walkthrough tools is Userpilot (we zijn een beetje bevooroordeeld, maar niet voor niets)!
Zie hieronder een voorproefje van onze bouwer:

 

 

Met Userpilot kun je een enorme reeks in-app ervaringen bouwen die volledig interactief kunnen zijn. Het is ook de ENIGE onboarding tool met een reactieve onboarding functionaliteit – dus naast proactieve walkthroughs kunt u ook ‘reageren’ op uw gebruikersgedrag met de juiste contextuele tooltips, native tooltips en een resource center.

Naast uw gewone productdoorloop kunt u ook reactieve ervaringen en flows creëren op basis van wat uw gebruiker in uw app doet.

Hoewel alle door ons bekeken tools enkele van deze opties bevatten, is geen enkele zo robuust en uitgebreid als Userpilot. Userpilot ondersteunt het breedste scala aan “gedreven acties” van alle hier genoemde tools:

Beste product walkthrough tools - Userpilot's gedreven acties

Bron: userpilot.com

Geen van de andere besproken hulpmiddelen heeft bijvoorbeeld het interactieve element van slepen en neerzetten.

Userpilot heeft ook een uitgebreide reeks UI-elementen die kunnen worden gebruikt bij het bouwen van onboarding-ervaringen. Naast de gebruikelijke modals, tooltips, slideouts en hotspots heeft Userpilot drie cruciale toevoegingen:

  • Je kunt de voortgang door een flow weergeven tijdens het onboarden van een gebruiker, met pop-up checklists (en daarna checklist-specifieke analytics zien)!
Met Userpilot kunt u uw Resource Center gebruiken in onboarding flows

Bron: userpilot.com

  • U kunt in-app self-serve ondersteuning bouwen met een robuust Resource Centre

  • U kunt feedback uit micro-enquêtes of NPS-enquêtes verzamelen, zelfs tijdens het inwerken van gebruikers.

Het beste deel? Alle functies van Userpilot zijn ook niet beperkt door uw planoptie, dus u kunt naar hartenlust experimenteren en creëren, zelfs tijdens de proefperiode!

Userpilot is iets voor u als

  • U wilt toegang tot het meest uitgebreide aanbod van gedreven acties voor het bouwen van echt interactieve walkthroughs voor uw web app.
  • U bent op zoek naar een platform dat ook analyses, A/B-testmogelijkheden en geavanceerde segmentatie (voor het bouwen van nog effectievere en gepersonaliseerde walkthroughs) biedt.
  • Uw prioriteit is nieuwe gebruikers snel waarde te laten realiseren en van gratis proefperiode naar betaald te converteren.
  • U wilt dat bestaande gebruikers nieuwe functies blijven gebruiken en de betrokkenheid vergroten
  • U wilt het aantal supporttickets verminderen en selfservicemogelijkheden verkennen
  • Coding is niet je sterkste kant en je hebt iets nodig dat snel en eenvoudig te implementeren en te gebruiken is,
  • U wilt een instrument dat kan meegroeien met uw groei. Met een instapprijs van 249 dollar per maand is Userpilot een zeer robuuste tool met veel waarde, aangezien de prijsstelling alleen op MAU’s is gebaseerd.

 

 

Voor wie is Userpilot niet

  • Userpilot werkt niet op native iOS en Android apps – alleen op Progressive Web Apps (PWA’s).
  • Userpilot werkt niet op applicaties van derden en is daarom niet geschikt voor onboarding van medewerkers naar apps van derden zoals bijvoorbeeld Salesforce.

Hulpmiddel voor productdoorloop #2 – Appcues

Beste product walkthrough tools: Appcues

Bron: appcues.com

Appcues bestaat al lang in de onboardingruimte voor producten. En zoals u kunt verwachten, wordt de dienst regelmatig bijgewerkt om nieuwe functies toe te voegen.

Onze vorige recensie klaagde dat Appcues tours – die zij “Flows” noemen – passief en lineair waren.

Nou, dat is geen probleem meer.

Met Appcues’ Flow Builder-extensie kun je interactieve elementen toevoegen aan modals en andere UI-elementen, in verschillende formaten:

Beste product walkthrough tools - Appcues gaat interactief

Bron: appcues.com

En u kunt vertakkende tours bouwen met meerdere CTA’s op afzonderlijke UI-elementen:

En ook vertakkingen...

Bron: appcues.com

Met Appcues kunnen nieuwe gebruikers dus echt interactieve walkthroughs bouwen.

Een gebied waar we Appcues eerder prezen was de reeks UI-elementen die het ondersteunt, maar ze lijken nu achter te lopen op de rest van het veld op dit gebied:

Appcues - niet de beste lijst van UI-elementen

Bron: appcues.com

De GUI van de Flow Builder-extensie ziet er echter gelikt uit, is snel en vrij gemakkelijk te gebruiken.

Maar ik vond de noodzaak om over te schakelen van de extensie naar een webbrowserpagina voor het sorteren van de doel- en triggerfactoren voor de stroom verwarrend.

Appcues laat je de bouwer de targeting en triggers instellen

Bron: appcues.com

Dat wordt extra verwarrend als je vertakkende flows bouwt of als je een flow bouwt die meerdere pagina’s doorkruist.

Misschien is het omdat Appcues al zo lang bestaat dat ze deze enigszins desoriënterende workflow hebben opgebouwd. Het voelt alsof elementen laag over laag zijn toegevoegd, in plaats van ontworpen vanuit een holistische visie.

Ook – Appcues beweert de stijl van uw toepassing te kunnen erven, maar dit lijkt niet zo soepel te werken.

Wat is er goed aan Appcues?

  • De extensie is gratis te downloaden en ermee te experimenteren, zodat u zelf flows kunt ontwerpen en de UI-mogelijkheden kunt testen.
  • Appcues ondersteunt lineaire en vertakkende walkthroughs, die echte gebruikersinteractie mogelijk maken.
  • Gevestigde speler met een goede reputatie, die zijn service voortdurend verbetert.

Wat is er niet zo goed aan Appcues?

  • Hoewel het heel gemakkelijk is om eenvoudige flows te bouwen en te implementeren, wordt de moeilijkheidsgraad vermenigvuldigd door de noodzaak om te wisselen tussen de extensie en een aparte browserpagina.
  • De styling wordt ook in de browser geregeld, tenzij je je houdt aan de vooraf ingestelde Appcues-thema’s. De volledige reeks stylingopties vereist ook dat nieuwe gebruikers CSS-kennis hebben – hoewel het opnemen van code voor CSS-selectoren een leuke bijkomstigheid is.
Appcues CSS selectors

Bron: appcues.com

  • Veel aantrekkelijke functies ontbreken in het instappakket Essentials van $ 249 per maand (bv. integraties met andere tools dan analytics, toegang tot “geavanceerde” targeting en segmentatie, volledige controle over thema-aanpassing). Om het beste uit Appcues te halen, moet je betalen voor het Growth-pakket van $879 per maand – en die prijs gaat omhoog met het aantal maandelijkse gebruikers (MAU’s).

Hulpmiddel voor productdoorloop #3 – Kameleon

Beste product walkthrough tools: Kameleon

Bron: trychameleon.com

Toen we de vorige jaren naar Kameleon keken, hadden we een paar bezwaren.

Maar Kameleon heeft de laatste tijd veel gedaan om hun aanbod te verbeteren. Het heeft een van de breedste UI-opties:

Beste product walkthrough tools - Chameleon's brede scala aan UI

Bron: trychameleon.com

Het heeft ook goede segmentatie, flow design en targeting mogelijkheden, en is zeker een van de eenvoudigere tour builders op deze lijst om te gebruiken.

Kameleon's tour bouwer

Bron: trychameleon.com

Bovendien kunt u nu thema’s beheren en bewerken in de app. U hoeft de styling niet op maat te laten maken, wat een snelle inzet van nieuwe flows veel gemakkelijker maakt.

Over de Launcher-functie van Chameleon is in de loop der jaren veel gesproken, maar in 2023 is het niet meer de USP die het ooit was.

Chameleon's veel geprezen lanceerder

Bron: trychameleon.com

Met een Launcher kun je “geleidelijk functies onthullen” – dat betekent dat je event triggers kunt instellen om een pop-up contextueel venster te activeren met nuttige informatie, inclusief de optie om walkthroughs te starten.

Vreemd genoeg, tenzij je bereid bent 10.000 dollar per jaar te betalen voor het Enterprise-pakket, beperkt Chameleon abonnees tot slechts één Launcher.

Maar ondanks de verbeteringen is het grootste probleem met Kameleon hetzelfde als vorig jaar: de interactiviteit is niet zo krachtig als nodig is.

Dit zijn uw opties voor de overgang van de ene stap naar de volgende:

De reeks interactieve elementen van Chameleon

Bron: trychameleon.com

Een klik of een hover zijn de enige opties voor gebruikersinvoer. U kunt bijvoorbeeld niet eisen dat een tekstveld wordt ingevuld.

Dat beperkt het soort interactieve walkthrough dat je kunt bouwen.

Zonder het invoeren van gebruikersgegevens kunt u geen records invullen, accounts koppelen, contactgegevens toevoegen of vele andere soorten taken die nieuwe gebruikers moeten leren om waarde uit SaaS-producten te halen.

Wat is er goed aan Kameleon?

  • Mooi uitziende, eenvoudig te gebruiken tour builder app -die je gratis kunt downloaden en ermee kunt spelen. Dat is op zich al geweldig preboarden!
  • Ondersteunt veel verschillende UI-elementen en wordt geleverd met in-app instructies over hoe je er het beste uit kunt halen.
  • Launchers zijn nog steeds cool, ook al bieden andere tools nu vergelijkbare functies
  • Als de ingebouwde styling opties niet naar uw smaak zijn, coderen ze het voor u.

Wat is er niet zo goed aan Kameleon?

  • Het is vrij duur voor kleinere bedrijven, met prijzen gebaseerd op MTU’s (Monthly Tracked User), en toegang tot functies beperkt.
Kameleon prijzen - niet goedkoop

Bron: trychameleon.com

  • Hoewel Chameleon nu echte interactiviteit biedt in zijn tours, met alleen klik- en zweefacties beschikbaar, is de omvang van de tours die u kunt bouwen beperkt.

Hulpmiddel voor productdoorloop #4 – Whatfix

Beste product walkthrough tools: Whatfix

Bron: whatfix.com

De product walkthrough functionaliteit van Whatfix is onderdeel van een breder “Digital Adoption Platform” aanbod.

Dit betekent dat uw walkthroughs eenvoudig kunnen worden geïntegreerd in opleidingsprogramma’s en uitgerold via learning management systemen (LMS).

Whatfix is dus niet geïnteresseerd in walkthroughs puur voor de onboarding van nieuwe gebruikers. Zij presenteren deze in de bredere context van “prestatieondersteuning”.

De laatste jaren lijkt Whatfix zich meer te richten op onboarding van werknemers.

Met deze dienst kunt u producttours samenstellen die echt interactief zijn en die in verschillende richtingen kunnen gaan. Hier is een voorbeeld van enkele interactieve elementen gebouwd met Whatfix:

Een Whatfix tour in actie

Bron: whatfix.com

De UI-opties zijn uitgebreid, en wanneer u een element toevoegt dat gebruikersinvoer vereist (zoals een tekstveld of een telefoonnummer) is het mogelijk om gegevensvalidatieregels op te stellen om ervoor te zorgen dat dit correct gebeurt.

Ik vond dat de opties voor in-app styling de dienst, die verder zeer uitgebreid is, enigszins in de steek lieten.

Maar dit wordt bijna goedgemaakt door de “gemeenschap” van Whatfix gebruikers. Wanneer u zich aanmeldt, krijgt u toegang tot bibliotheken van ideeën en ontwerpen van andere gebruikers:

Whatfix's gemeenschap

Bron: whatfix.com

Deze “gedeelde flows” kunnen inspiratie bieden en richting geven aan hoe je ze op je eigen app kunt nabootsen. Dit is bijvoorbeeld een screenshot van een van de stromen die in januari 2022 werden gedeeld:

Een voorbeeld uit de Whatfix-gemeenschap

Bron: appcues.com

Wat is er goed aan Whatfix?

  • Een zeer krachtige dienst die direct integreert in bredere omgevingen en toepassingen dan alleen product onboarding. Als u walkthroughs nodig hebt voor andere doeleinden dan alleen de onboarding van gebruikers (bijvoorbeeld voor de opleiding van personeel) is dit wellicht een betere keuze dan de andere producten.
  • Veel nuttig trainingsmateriaal in hun “Academy” sectie en inspiratie voor uw eigen ontwerpen via de Whatfix gemeenschap.
  • Whatfix is ontworpen met zowel mobiele als desktop gebruikers in het achterhoofd – het biedt vergelijkbare functionaliteit voor zowel mobiele sites als gewone websites.

Wat is er niet zo goed aan Whatfix?

  • Whatfix is sterk gericht op een Enterprise-markt, wat tot uiting komt in de omvang en complexiteit van de dienst. Het is het soort instrument waarmee een of meer toegewijde teamleden moeten werken om er het beste uit te halen. Daarom kan het functies bevatten die u – als SaaS-productmanager of groeimanager – nooit zou gebruiken naast functies die u wel zou gebruiken.
  • Bij al die complexiteit ontbreekt het Whatfix aan analytics waarmee u de begeleiding bij onboarding kunt personaliseren en de impact van uw flows kunt meten.
  • Het bevat ook geen A/B-testmogelijkheden waarmee u de prestaties van verschillende flows kunt vergelijken.
  • Prijzen zijn alleen per offerte. Gezien de “Enterprise”-focus van het product, is het zeer waarschijnlijk dat de prijzen ook “enterprise-level” zullen zijn.
Whatfix prijzen - niet transparant

Bron: whatfix.com

Hulpmiddel voor productdoorloop #5 – WalkMe

Beste product walkthrough tools: WalkMe

Bron: walkme.com

WalkMe is een andere grote naam in de ruimte met een lange stamboom.

WalkMe begon als on-premise software, maar is tegenwoordig volledig cloudgebaseerd, net als de andere diensten op onze lijst.

Maar als je Whatfix ingewikkeld vindt, wel… WalkMe zal je overweldigen.

Laten we beginnen met de positieve punten.

WalkMe bevat alles wat u zich in een tool als deze kunt wensen:

  • Een uitgebreide reeks UI-elementen voor het bouwen van rondleidingen
  • Lineaire en vertakkende mogelijkheden
  • Mogelijkheden voor stromen om interactief te zijn, door input van de gebruiker te vereisen
  • Analytics, A/B-testen en een reeks automatiseringstools
  • Flow building en trigger/targeting definitie op dezelfde plaats (let op Appcues!)
Beste product walkthrough tools - WalkMe doet het allemaal op één plek

Bron: walkme.com

Net als Whatfix presenteert WalkMe zich als een breder “Digital Adoption Platform” in plaats van een product walkthrough tool. Inderdaad, vanaf hun homepage is het niet bepaald gemakkelijk om vast te stellen dat walkthroughs een van de dingen zijn die WalkMe doet!

Nogmaals: WalkMe lijkt de kant op te gaan van employee onboarding op tools van derden zoals bijvoorbeeld Salesforce voor grote ondernemingen, in plaats van nieuwe gebruiker onboarding voor SaaS.

Maar als je het budget en de ontwikkelingsmiddelen hebt, zijn er een paar echt spectaculaire functies van Walkme die we moeten noemen:

  • U kunt aan de achterkant doelen toevoegen waarmee u het gedrag van een gebruiker die aan een onboarding-flow begint, kunt blijven volgen, zelfs als hij deze voor het einde afbreekt.
  • “Smart Walkthurs” kunnen aan elkaar worden gekoppeld onder het beheer van een rules engine.
  • U kunt zelfs multi-step triggers definiëren voor acties en flows.
  • Zodra stromen en regels zijn gedefinieerd, biedt het platform u de mogelijkheid om ze als PDF te exporteren – ideaal om aan derden te presenteren.

Wat is er goed aan WalkMe?

  • Zeer uitgebreide reeks opties voor het bouwen van complexe, interactieve walkthroughs – inclusief enkele echt waardevolle add-ons die ik elders niet heb gezien.
  • WalkMe maakt ook gebruik van een contextdetectiealgoritme, waardoor het hulp kan bieden die verder gaat dan de strikt gedefinieerde trigger- en targetingregels die u instelt.
  • Vooraf geïntegreerd met analyse-, A/B-test- en automatiseringstools.

Wat is er niet zo goed aan WalkMe?

  • De gebruikersinterface is behoorlijk lelijk en ouderwets. Het zal niet naar ieders smaak zijn. WalkMe gebruikt ook een grote hoeveelheid eigen jargon…
WalkMe... ziet er niet geweldig uit

Bron: walkme.com

  • Een instrument met zoveel mogelijkheden vergt noodzakelijkerwijs tijd om te leren gebruiken. Om volledig gebruik te maken van alles wat WalkMe te bieden heeft, hebt u een expert aan boord nodig – en ontwikkelingsmiddelen om het maximaal te integreren.
  • Styling vereist een goede mate van codering.
  • Net als Whatfix is WalkMe gericht op de bedrijfsmarkt en heeft het een bijbehorend prijskaartje. Hoewel de prijs op maat is gemaakt, schatten rapporten het op ergens tussen $9.000 en $50.000 per jaar!

Lees een case study van een ex-Walkme gebruiker.


Dus dat is onze keuze van de beste product walkthrough tools voor 2023: Userpilot, Appcues, Chameleon, Whatfix en WalkMe.

Wij hopen dat dit u helpt er een te kiezen die aan uw behoeften voldoet.

Als u Userpilot wilt overwegen, laat ons u dan rondleiden! Klik op de onderstaande banner om een gratis demo te boeken met een van onze productspecialisten.

previous post next post

Leave a comment