50+ Beste User Onboarding Tools voor SaaS [Updated for 2023 & Categorized]

Laten we eerlijk zijn: zonder de juiste
onboarding tools
kunt u uw nieuwe gebruikers geen geweldige onboarding-ervaring bieden. En zonder een geweldige onboarding-ervaring worden uw gebruikers niet geactiveerd en churn. Volgens TechCrunch, als uw gebruikers uw software niet begrijpen tijdens het onboarding proces, komt 77% van hen niet meer terug. Daarom hebben wij een lijst samengesteld van de 50 beste gratis en betaalde tools voor het inwerken van gebruikers, waarmee u uw doelstellingen op het gebied van gebruikersactivering, productgroei en omzet kunt verpletteren.

En niet alleen dat: voor uw gemak, wij hebben de instrumenten in 9 categorieën ingedeeld door de verschillende doelen die je ermee kunt bereiken – signup flow tools, in-app onboarding software, e-mail onboarding tools, user analytics, user feedback tools, customer support en succes tools etc. – en stelde toen voor een voorbeeld van een gereedschapstapel.

Dus als u geïnteresseerd bent in een bepaalde categorie, spring dan gewoon naar de relevante secties aan de linkerkant van deze pagina!

TL;DR

  1. Er zijn verschillende categorieën van user onboarding tools:
  1. De beste user onboarding tools in elke categorie:1. In-app onboarding tools:
    Userpilot
    , Appcues, Intercom.
    2. Singup flow tools: Auth0;
    3. Email-onboarding tools: Customer.io, User.com
    4. In-app chat tools: Livechat, Drift.
    5. Video onboarding tools: Loom; Webinar tools: Sequel.io;
    6. Analytics tools: Hotjar, Mixpanel, Heap, Userpilot.
    7. Kennisbank tools: Zendesk;
    8. Feedback tools: Typeform, Userpilot (voor NPS).
    9. Tools voor klantenondersteuning: Freshdesk
  2. Om uw onboardingprocessen te stroomlijnen en kosten te besparen, zoekt u naar tools die van nature met elkaar integreren. Overweeg ook tools die meerdere use cases dekken – bijvoorbeeld het onboarden van gebruikers in de app en via e-mails, het analyseren van klantgegevens en klantbetrokkenheid via live chat.
  3. Hier zijn enkele onboarding tools die naadloos op elkaar aansluiten:

    • Userpilot
      (voor in-app user onboarding), Intercom (voor e-mail onboarding en in-app chat) en Amplitude, Mixpanel of Heap (voor diepgaande product analytics) – hebben allemaal native integratie met elkaar om uw e-mail-in-app user onboarding naadloos en meer data-driven te maken.
    • Hotjar en Zendesk – hebben een native integratie waarmee je je reactietijd op feedback van klanten kunt verkorten.

    • Userpilot
      Loom en Typeform – zodat u gemakkelijk uw Loom-videotutorials en Typeform-enquêtes kunt opnemen in uw onboarding-flow.

4. Voorbeelden van de complete SaaS user onboarding tool stack:

    • De “complete” user onboarding tool stack voor groeiende SaaS bedrijven: OAuth (signup) + Userpilot (in-app onboarding, NPS) + Intercom (e-mail onboarding, in-app chat) + Wistia (video onboarding) + Sequel (webinars) + Typeform (feedback) + Mixpanel/Amplitude/Heap (user behavior analytics) + Zendesk (Knowledge base) + Fullstory (session recording).
    • De “MVP” user onboarding tool stack voor startups met een budget: Auth0 (signup – freemium) + Intro.js (in-app, gratis) + MailChimp (e-mail, freemium) + Loom (video, freemium) + Ewebinar (webinars) + Typeform (enquêtes, freemium) + Mixpanel (analytics, freemium) + Helpdesk (kennisbank) + LogRocket (sessie opname).

 

Het kiezen van uw user onboarding tool stack?

Boek een GRATIS consultatie

  • Meer informatie over Userpilot
  • Zie hoe het integreert met andere tools

 

In-app user onboarding tools

Waarschijnlijk is de eerste tool waar je aan moet denken bij het bouwen van je onboarding tools tech stack je in-app onboarding tool. Met dergelijke tools kunt u in-app product tours bouwen om uw nieuwe gebruikers door uw product te leiden, waardoor de kans dat ze daadwerkelijk activeren aanzienlijk wordt vergroot (en dag-1 en week-1 churn wordt verminderd .) In dit gedeelte behandelen we zowel no-code user onboarding tools, als DIY “budget” oplossingen die codering vereisen.

No-code in-app user onboarding software + A/B testing tools

in-app user onboarding software

Userpilot – de “alles-in-één” onboarding tool voor gebruikers


Userpilot
is een krachtige onboarding tool waarmee u de activatie van nieuwe gebruikers kunt verbeteren en de adoptie van gebruikers kunt stimuleren. Hiermee kunt u snel gepersonaliseerde, flexibele, contextueel relevante in-app onboarding-ervaringen en producttours bouwen, gericht op verschillende gebruikerssegmenten – en dat alles zonder een regel code te schrijven.

U kunt ook gemakkelijk verschillende in-app onboarding ervaringen bouwen en lanceren vanuit verschillende “bouwstenen” (UI patronen) zoals flows ,
tooltips
,
checklists
, resource centers, in-app enquêtes enz. voor elke fase van het klanttraject ermee.

Met Userpilot kunt u interactieve walkthroughs bouwen die beter zijn dan uw traditionele lineaire producttours, en uw onboardingproces aanzienlijk verbeteren.

Hier zijn de belangrijkste voordelen van Userpilot vergeleken met andere in-app user onboarding tools:

  • U bouwt uw onboarding ervaringen direct bovenop uw product – met een visuele WYSIWYG (via een Chrome Extension). Dit is de eenvoudigste manier om interactieve onboarding van gebruikers te bouwen op de markt.
  • Vergeet het coderen van in-app ervaringen: Userpilot is een no-code oplossing en vereist alleen dat uw ontwikkelaar een regel javascript installeert in uw app en dat u een chrome extensie downloadt die de visual builder opent. Je hoeft je ontwikkelaars niet eens te vragen om je in-app events door te geven via een script – je kunt ze gewoon zelf taggen op de frontend.
  • Het grootste aanbod aan UI-patronen (modals, slideouts, tooltips, hotspots, banners) en in-app onboarding ervaringen (checklists, microsurveys, NPS-enquêtes, in-app resource center) van user onboarding tools op de markt.
  • Ingebouwde NPS-tool en in-app enquêtes voor het verzamelen en analyseren van het gebruikerssentiment, zodat u uw onboardingproces kunt verbeteren op basis van echte gegevens. U kunt enquêtes rechtstreeks toevoegen aan uw onboarding-flow.
  • Met Userpilot kunt u combinaties van in-app gebeurtenissen zoals klikken, hovers en het invullen van formulieren volgen, en vervolgens al deze interacties analyseren onder uw eigen aangepaste gebeurtenissen, die kunnen worden gebouwd zonder code of API-aanroepen.aangepaste gebeurtenissen in Userpilot
  • Geavanceerd
    productanalyse
    en in-app flow analytics om vast te stellen waar gebruikers hulp nodig hebben (trends + trechters, paden en cohorten komen binnenkort). Dit kan u helpen uw gebruikers beter te begrijpen en uw onboarding-ervaring te verbeteren.
  • Geavanceerde
    segmentatie
    functies waarmee u in-app ervaringen contextueel kunt activeren (u kunt uw gebruikers segmenteren op basis van gebruikersidentificatiegegevens, in-app betrokkenheid, aangepaste gebeurtenissen, klikken, hovers, invullen van formulieren, reacties van gebruikers op feedback, NPS-scores en meer)
  • Met Userpilot kunt u uw onboarding verbeteren met een in-app support widget(Resource Center) die u rechtstreeks in uw app kunt toevoegen. Voeg in-app gidsen en video tutorials toe, en geef gebruikers toegang tot de kennisbank of neem contact op met ondersteuning. Zelfbediening was nog nooit zo eenvoudig.

De beste onboarding is contextueel en gebeurt daar waar de gebruikers het nodig hebben, binnen uw app.

Userpilot is een van de beste onboarding tools in termen van waarde voor het geld.
prijzen
hier].

Plan een demo met ons team en maak u klaar om de beste onboarding-ervaring te bouwen die uw gebruikers ooit hebben gezien.

Userpilot Prijzen

De prijzen van Userpilot hebben drie hoofdplannen:

  • Traction- vanaf $299/mo jaarlijks betaald voor 2500 MAU
  • Groei – vanaf 499 dollar/mo jaarlijks betaald voor 10000 MAU
  • Enterprise – vanaf $1000/mo jaarlijks betaald voor 10000 MAU (toegewijde infrastructuur, SLA’s, prioritaire ondersteuning en meer ondernemingsbehoeften)

Krijg de beste in-app onboarding tool!

Boek een GRATIS consultatie

  • de verschillen begrijpen
  • kies de beste

Appcues

appcues dashboard

Appcues is een andere no-code user onboarding tool die niet-technische teams helpt het productgebruik bij te houden en te analyseren. U kunt in-app onboarding tours, aankondigingen en lanceringsonderzoeken publiceren. In tegenstelling tot Userpilot is de functionaliteit zeer beperkt als u de basisplannen gebruikt (in het “Essentials”-plan, vanaf $299 per maand, beschikt u niet over onboarding checklists of launchers, en kunt u slechts 5 gebruikerssegmenten aanmaken).

Appcues stelde vroeger onboarding templates ter beschikking, wat het gebruik van de tool vergemakkelijkte. Het bood echter een voorgedefinieerde manier van denken over onboarding, terwijl het een hoger prijskaartje had dan andere onboarding software. Op het moment van schrijven (begin 2023) heeft Appcues zijn onboarding templates verwijderd – zonder ze echt te vervangen door een andere oplossing.

Met Appcues kun je eenvoudig je onboarding flows ontwerpen. De manier om producttours en andere in-app communicatie met gebruikers in Appcues op te bouwen is dezelfde als in Userpilot – via een Chrome Extension, waarmee je direct bovenop uw product (dit geldt niet voor elk hulpmiddel – zie een meer gedetailleerde uitsplitsing
in-app user onboarding tools hier.
)

Hier zijn enkele voordelen van het gebruik van Appcues:

  • Toegang tot een gebruiksvriendelijke UI die iedereen in het team kan hanteren voor het bouwen van in-app flows zonder codering.
  • Het bouwen van een producttour in Appcues is relatief eenvoudig. U hoeft alleen maar hun chrome extensie te openen bovenop uw applicatie en te beginnen met het bouwen van uw in-app ervaringen met een WYSIWYG editor. U selecteert gewoon een UI-patroon en past het ‘live’ aan, of wijst de elementen aan die u bijvoorbeeld wilt voorzien van uw tooltips.
  • Vroeger was het nog eenvoudiger – u koos een van de sjablonen, zij maakten in principe de producttour voor u, en u hoefde alleen elke stap aan te passen. Dit beperkte de aanpassingsmogelijkheden, maar het was nuttig voor beginners. We weten niet of Appcues van plan is hun sjablonen terug te brengen.
  • U kunt ook checklists maken met Appcues(NIET beschikbaar in het Essentials-plan) en gebruikers vragen actie te ondernemen. Deze zijn ok, maar hebben beperkte functionaliteit (kunnen geen JS-functies activeren, of gamification-elementen toevoegen) in vergelijking met alternatieven, zoals Userpilot.
  • Volg UI-engagement met de Gebeurtenissenverkenner waarmee u elementen kunt labelen zonder codering.

Bouw aangepaste gebruikerssegmenten (tot 5 in het Essentials-plan) op basis van gebruikerseigenschappen, flows, interacties of gebeurtenissen die u instelt in de gebeurtenissenverkenner.

Pendo


Pendo is een uitgebreid digitaal adoptieplatform dat het meest bekend staat om de combinatie van user onboarding functies met een product analytics tool, in-app feedback en product adoptie functies.

Het richt zich vooral op zakelijke gebruikers en heeft waarschijnlijk de meest geavanceerde analyses van alle tools die we in dit artikel behandelen. Maar er hangt een prijskaartje aan.

Ondanks de prijs en de steile leercurve heeft Pendo een paar voordelen in vergelijking met zijn concurrenten:

  • Pendo staat bekend om zijn goede en gebruiksvriendelijke analysetools zoals Paths, Retention en Funnels. (Vanaf Q1 2023 zal Userpilot dezelfde analytics functies hebben, met meer robuuste functionaliteit). Deze zijn misschien niet nodig als u alleen op zoek bent naar tour software.
  • Pendo heeft een deelbare productplanningstool om klantenfeedback te organiseren en prioriteit te geven aan hoogwaardige functies. Het helpt teams op één lijn te blijven met de gedeelde functieplanningsgids.
  • Het werkt op web apps en mobiele apps, dus als je beide nodig hebt, kan dit een goede keuze voor je zijn.

Het heeft ook veel nadelen:

  1. Verrassend voor een productbegeleiding en engagement tool die beweert “alles in één” te zijn kun je niet direct handelen op de gebruikersanalyses van Pendo in Pendo.Dat komt omdat Pendo je niet toestaat om gebruikers te targeten gesegmenteerd door in-app gebeurtenissen met de in-app gidsen die je ermee hebt gebouwd.Hier is een korte lijst van de nadelen van Pendo:
    • Je kunt er ook geen ervaringen mee triggeren op basis van in-app gebeurtenissen. Dit is waarschijnlijk vanwege tech debt – maar maakt Pendo’s analytics vrijwel NIET actionable.
    • Pendo biedt beperkte onboarding elementen, wat betekent dat u niet altijd de beste ervaring voor uw gebruikers kunt creëren. Checklists zijn alleen toegankelijk via het Hulpmiddelencentrum, wat het nut ervan teniet doet.
    • Pendo’s prijzen zijn alleen beschikbaar voor u als u een offerte aanvraagt. Het bedrijf vermeldt geen prijzen op zijn site voor de hogere niveaus. Sommige beoordelingen zeggen echter dat de prijzen beginnen bij $20.000-$25.000 per jaar voor een enkel product, en rond de $50.000 per jaar voor het mid-tier pakket. Dit is misschien wel het grootste nadeel van Pendo.

    Als je op zoek bent naar een tool die je gebruikersanalyses in real-time laat zien en waarmee je in-app ervaringen kunt triggeren op basis van in-app gebeurtenissen en gebruikersgedrag in real-time – Userpilot biedt deze functies (en ook tegen een lager prijskaartje).

    Pendo prijzen

     

    Pendo engage prijzen

     

    Pendo heeft 4 prijsplannen verdeeld in 2 niveaus (“plannen om te beginnen” en “plannen om te groeien”), en 2 producten (“engage” en “adopt”). De basis “plannen om te beginnen” beginnen bij $7000 per jaar, alleen jaarlijks betaald. Dit plan heeft niet veel zin omdat het extreem beperkte functies heeft (vergeleken met het “Traction” plan van Userpilot, dat je alle functies en integraties geeft + tot 2.500 MAU’s voor $2988!):

    • geen NPS
    • geen Hulpmiddelencentrum
    • geen integraties (!)
    • alleen basisanalysespendo startersplan

    De “groei” plannen zijn alleen beschikbaar voor u als u een offerte aanvraagt. Het bedrijf vermeldt geen prijzen op zijn site voor de hogere niveaus. Volgens sommige beoordelingen beginnen de prijzen echter bij $20.000-$25.000 per jaar voor een enkel product, en rond $50.000 per jaar voor het mid-tier pakket.

Gebruikersbegeleiding

Gebruiksaanwijzing dashboard

UserGuiding is een goedkopere productadoptie tool op instapniveau die een reeks functies biedt om bedrijven te helpen nieuwe klanten aan te trekken en productadoptie te stimuleren.

UserGuiding blinkt uit in het bouwen van eenvoudige onboarding ervaringen voor gebruikers. Het bevat een bouwer zonder code, segmentatie-opties en eenvoudig toe te voegen UI-patronen zoals hotspots, tooltips en modals.

Hoewel het ook een aantal andere goodies heeft zoals een resource center en analytics, is het vlees van dit product de onboarding flow builder. Als u alleen maar op zoek bent naar een relatief eenvoudige manier om eenvoudige onboarding-flows te bouwen, kan dit een goede keuze voor u zijn. Maar mensen die meer analyses, maatwerk of complexe integraties zoeken, moeten waarschijnlijk elders kijken.

Als een no-code onboarding tool, heeft UserGuiding tal van functies die u zullen helpen bij het creëren van onboarding flows voor uw nieuwe klanten en hen begeleiden tijdens hun reis.

Dit is wat je krijgt als je UserGuiding gaat gebruiken:

  • Maak interactieve product walkthroughs zonder uw ontwikkelaars te storen, want het is volledig codevrij.
  • Bouw onboarding-checklists en leid klanten naar het activeringspunt door het giswerk over wat de volgende stap moet zijn te elimineren.
  • Gebruik een verscheidenheid aan UI-patronen, zoals checklists, tooltips, modals en slideouts, om de juiste in-app ervaring te bieden aan de juiste persona, op het juiste moment in hun gebruikersreis.
  • Voeg emoji’s, gifs, afbeeldingen of video’s toe om uw onboardingflows aan te passen aan uw merk.
Prijsstelling voor gebruikers

Hoewel UserGuiding een geweldige tool is voor starters die niet veel geld hebben om te investeren in een onboarding tool, heeft het zeer strikte beperkingen voor het Basic plan.

Je kunt maximaal 20 gidsen, 2 onboarding checklists en 1 resource center maken, slechts 1 Teamlid, en UserGuiding branding op alle UI patronen!

Als je onbeperkt gidsen wilt maken met een onbeperkt aantal UI-patronen zonder de branding van Userguiding, moet je gaan voor het Professionele plan dat $299 kost.

Gebruikersbegeleiding van nieuwe prijzenProfessional voegt onbeperkte gidsen, hotspots en checklists toe, vanaf $399/mo of $299 /mo bij jaarlijkse facturering.

Het bedrijfsplan geeft je toegang tot alles plus persoonlijke coaching. Vanaf $699/mo of $499 per maand voor een jaarplan.

INTERCOM PRODUCT RONDLEIDINGEN

U bent waarschijnlijk al bekend met Intercom, het conversational marketing en engagement platform, ook bekend om zijn product tour software. Nou, ze hebben ook een add-on genaamd Intercom Product Tours

.Software voor producttours: Intercom Product Tours

Bron: intercom.com

Begrijp me niet verkeerd. Het Intercom product is geweldig. Maar Intercom Product Tours is eigenlijk alleen geschikt voor echt basale producttours, zoals we in een eerdere blog hebben besproken .

  • Het ondersteunt alleen lineaire onboarding – dat wil zeggen een reeks niet-interactieve informatiepanelen zoals in de afbeelding hierboven, geen interactieve producttours:Product Tour GAN Intercom lineair
  • De UX is vrij eenvoudig, wat de contextuele aanwijzingen beperkt. Er zijn bijvoorbeeld geen modals, slideouts, checklists of hotspots. Als u meerdere use cases en meerdere publiekssegmenten ondersteunt, of als uw product veel verschillende functionaliteiten heeft, is deze one-size-fits-all aanpak problematisch.
  • Intercom Product Tours ondersteunt geen A/B testen. Dus hoe komt u erachter of uw onboarding kan worden verbeterd?geen ab testen in intercom
  • Hoewel het beweert no-code te zijn, is in feite de styling die je kunt toepassen zonder CSS-codering vrij beperkt. Als u volledige controle wilt over het uiterlijk en het gevoel, hebt u een webontwikkelaar nodig.

Tot slot is Intercom Product Tours alleen beschikbaar als add-on voor het hoofdproduct Intercom.

Dat wil zeggen, u kunt het niet los kopen – u moet minstens 149 dollar per maand extra uitgeven bovenop uw Intercom-abonnement.

Voordelen van intercom

  • Als u een diehard Intercom gebruiker bent en uw onboarding behoeften zijn eenvoudig, het integreert naadloos met de rest van hun tools
  • De frameloze video’s zien er geweldig uit!

Nadelen van intercom

  • Alleen lineaire rondleidingen, geen echte interactiviteit
  • Beperkte reeks gebruikerservaringen
  • Styling vereist codering – je kunt altijd zien of iemand Intercoms software voor producttours heeft gebruikt, want de producttours zien er altijd ongeveer hetzelfde uit…
  • Een instapprijs kan aantrekkelijk lijken, maar neemt sterk toe naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Er zijn geen transparante prijzen op de website van Intercom.

Intercom product tour prijzen

De producttours van Intercom zijn een add-on, dus je kunt ze alleen krijgen als je al een abonnement bij hen hebt. (Intercoms tariefplannen zijn notoir ingewikkeld en lastig te navigeren). Het basis Starter plan begint bij $74 en je moet $199/mo betalen voor de product tours functie.

“DIY” user onboarding oplossingen (vereisen codering)

Wij begrijpen dat niet elke startup het zich kan veroorloven om de handige (maar vrij dure) no-code software voor onboarding te kopen, en dat zij misschien zelf de gidsen voor hun onboardingproces moeten coderen. Laten we eens kijken naar enkele js-bibliotheken die daarbij kunnen helpen.

INTRO.js (Gratis)

INTRO.js

Met Intro.js, een javascript gids, kun je dit principe benutten door een voortgangsbalk in je onboarding flow in te voegen, en gebruikers daadwerkelijk over de eindstreep te krijgen.

Shepherd.js

 

Shepherd.js

De Shepherd.js bibliotheek is een andere javascript bibliotheek voor het maken van producttours die zeer aanpasbaar is en u helpt met uw gebruikers onboarding proces.

Het doet eigenlijk alles wat Intro.js doet, maar het wordt nog steeds bijgewerkt en aan gewerkt, ulinke Intro.js lijkt het (het heeft zoveel open problemen op GitHub waar niemand op reageert…).

Kies voor uw onboarding van gebruikers een open-source oplossing die u ondersteuning kan bieden wanneer u die nodig heeft.

Tools voor aanmeldingsstromen – voor het verwijderen van wrijving uit het onboardingproces van uw gebruikers

Als u geen gebruikers wilt verliezen nog voor ze zich voor uw product hebben aangemeld, moet uw aanmeldingsstroom zo wrijvingsloos mogelijk zijn. Dit kan worden bereikt met Single-Sign On. Single sign-on (SSO) is een eigenschap van toegangscontrole van meerdere verwante, maar onafhankelijke softwaresystemen. Met deze eigenschap logt een gebruiker in met één ID en wachtwoord om toegang te krijgen tot een aangesloten systeem.

Het invullen van lange en gedetailleerde inschrijvings- en registratieformulieren is altijd saai en tijdrovend geweest. Niemand houdt daarvan!

Tijdens het bouwen van de in-app ervaring kunt u SSO toevoegen, zodat uw gebruikers minder formulieren hoeven in te vullen.

Bij de volgende bedrijven kunt u dergelijke wrijvingsloze autorisatietools krijgen om de onboardingflow van uw gebruikers te stroomlijnen:

AuthO (Freemium)

AuthO biedt een universeel authenticatie- en autorisatieplatform voor zowel web- als mobiele platforms en toepassingen.

Als we het hebben over onboarding van gebruikers, zal AuthO u niet alleen helpen uw aanmeldingsconversies te verbeteren met eenvoudige Sign-on oplossingen, maar het zal ook uw API’s beveiligen en kwaadwillige aanmeldingen voorkomen.

Met AuthO verkort u de tijd die gebruikers nodig hebben om het registratieproces te voltooien en legt u hun gegevens veilig vast.

AuthO ondersteunt alle programmeertalen, dus het maakt niet uit of u uw applicatie in C#, Java of Angular heeft gebouwd.

Het is gebaseerd op het freemium model en het begint met $0 per maand tot $850 per maand voor 50.000 regelmatige actieve gebruikers.

Door zijn flexibiliteit en freemium-model is AuthO geschikt voor zowel kleine en middelgrote bedrijven als grote ondernemingen.

Tools voor onboarding per e-mail

Zelfs als je een geweldige in-app onboarding hebt, is e-mail onboarding met behulp van e-mail automatiseringstools nog steeds essentieel bij de onboarding van gebruikers. E-mailverificaties, het versturen van transactie-e-mails, facturering, het opnieuw benaderen van gebruikers die een paar dagen niet hebben ingelogd, of het versturen van een lijst met links om te lezen – kan alleen via e-mail.
kan alleen via e-mail.
Net als veel a-synch ondersteuning. Laten we dus eens kijken welke e-mailtools het beste zijn om de onboarding-ervaring van gebruikers te verbeteren.

Druppel

Drip is een populaire tool in e-commerce, maar kan ook worden gebruikt om onboarding e-mails te maken. Het zal op triggers gebaseerde e-mails sturen die direct in de inbox terechtkomen zonder naar het promotiekanaal te gaan (als de gebruiker Gmail gebruikt).

Met Drip kunt u verder gaan dan basis e-mails en verschillende onboarding e-mailautomatiseringsprocessen, multi-channel marketing en e-mailcampagnes opzetten.

Het biedt u diepgaande analyses en inzichten over elke proefklant, zodat u actie kunt ondernemen om uw conversies en retentie te verbeteren.

Het belangrijkste bij het opbouwen van een goede onboarding-ervaring is personalisering, en dat is precies wat u met Drip kunt doen. U kunt elke e-mailverzendreeks aanpassen aan de specifieke interesses, ervaringen en behoeften van uw gebruikers.

Drip begint met 49 dollar per maand voor 2500 gebruikers in uw lijst en springt dan naar 122 dollar voor maximaal 5000 mensen.

Customer.io

klant.io  E-mails die worden getriggerd door gebruikersacties in uw product zijn een beter alternatief voor op tijd gebaseerde campagnes. Afhankelijk van wat klanten doen (of niet doen) tijdens het inwerken, kunt u de juiste e-mail op het juiste moment afleveren. Met Customer.io kunt u gebruikers segmenteren op basis van real-time gebeurtenissen en gepersonaliseerde e-mails sturen als onderdeel van een omnichannel onboarding van gebruikers.

Customer.io is een wat duurdere tool om druppelcampagnes te versturen. Het is geweldig voor uw behoefte om te beginnen met het onboarden, converteren en behouden van uw publiek.

Wat Customer.io onderscheidt van Intercom en Drip, is de mogelijkheid om push-notificaties en SMS-berichten te versturen en real-time gegevens voor elke klant.

Met Customer.io kunt u zien wat u wilt over uw klanten – van wat meer klassieke dingen zoals wanneer en welke pagina ze hebben bezocht tot uw specifieke aangepaste gebeurtenissen.

Zo kunt u ook de juiste e-mail op het juiste moment naar de juiste klant sturen, afhankelijk van wat deze wel of niet doet tijdens zijn onboarding-ervaring.

Het basispakket van Customer.iokost 150 dollar per maand, en u kunt tot 12.000 klanten in uw lijst hebben.

Als u een beginnend bedrijf bent, is Customer.io vanwege zijn prijsstelling waarschijnlijk niet de beste keuze voor u – maar als u groeit, kan het zinvoller worden voor uw bedrijf dan u denkt.

Intercom

Intercom is een bekende all-in-one onboarding oplossing die zowel e-mail onboarding, live chat, customer success tools en in-app onboarding biedt. Zoals met elke “alles-in-één” tool – het is misschien niet top-of-the-class in een van deze functies, maar het verbindt alle onboarding aspecten soepel in één tool. In dit deel kijken we naar de e-mail onboarding functionaliteit.

Met Intercom kun je zowel de e-mails als de in-app berichten in één inbox zien, en de e-mails triggeren op basis van gebruikerssegmenten en in-app gebeurtenissen:

Het plan waarmee je alles kunt doen (afgezien van het opstartplan) begint bij $199 per maand.

User.com

User.com
User.com is een full-stack marketingautomatiseringssoftware om van uw bezoekers tevreden klanten te maken.

Met User.com kunt u informatie verzamelen over uw prospects, met hen communiceren via live chat, chatbots, contactinformatie verzamelen via popups, geautomatiseerde e-mails en SMS versturen en nog veel meer.

De tool maakt het gemakkelijk om geautomatiseerde paden te creëren waarbij u de momenten kunt bepalen waarop uw leads berichten ontvangen. Het zal u tijd besparen en ervoor zorgen dat uw communicatie consistent is. Op dit moment beschikbaar in Freemium Starter Pack – 100% gratis, inclusief modules zoals: Chat, CRM, Kennisbank en Kalender.

User.com prijzen

User.com heeft een Pay-as-You-Go prijsmodel, waarbij de prijs wordt berekend op basis van verschillende criteria:

MailChimp

Mailchimp website

MailChimp is een van de populairste en oudste ESP’s voor het MKB. In de afgelopen jaren is Mailchimp geëvolueerd van een e-mailplatform tot een hub voor de marketing van kleine bedrijven. Er zijn landing page builders, website builders, social scheduling tools, en creative assets tools.

Met Mailchimp kunt u niet alleen reguliere e-mailcampagnes opzetten en nieuwsbrieven versturen, maar ook “customer journeys” – op triggers gebaseerde e-mails die het onboardingproces van gebruikers ondersteunen. Het stelt u ook in staat om

mailchimp transactionele e-mails

De prijzen van MailChimp:

Mailchimp's prijzen

SendinBlue (Freemium)

SendinBlue stelt bedrijven in staat om relaties op te bouwen en te laten groeien door middel van marketingcampagnes, transactionele berichten en marketingautomatisering. Hun platform combineert een robuuste reeks diensten voor e-mail- en sms-berichten binnen één gebruiksvriendelijke oplossing.

Met SendinBlue kunt u getriggerde transactie e-mails en SMS berichten versturen met geoptimaliseerde en betrouwbare aflevering en gedetailleerde analyses en rapporten. U kunt verschillende soorten doelgroepen samenstellen op basis van contactgegevens of uw eigen aangepaste gebeurtenissen.

U kunt uw SendinBlue account integreren met verschillende tools zoals WordPress, Salesforce, Google Analytics, Zapier, Intercom, WooCommerce en nog veel meer.

Met het gratis levenslange plan kunt u tot 300 e-mails per dag versturen, terwijl u met hun goedkoopste tariefpakket tot 40.000 e-mails per maand kunt versturen, zonder daglimiet, voor $25 per maand.

Sendinblue prijzen

GetResponse

getresponse e-mail automatiseringGetResponse is de afgelopen jaren een begrip geworden in SaaS e-mail onboarding. Naast e-mailmarketing, autofunnels, landingspagina’s, marketingautomatisering, webinars en autoresponders biedt het ook enterprise marketing tools.

Getresponse prijzen

Video onboarding tools

Demo video + onboarding video tools

Video tutorials met een echt mens erachter, maken het makkelijker voor een gebruiker om zich te engageren. Dit kan worden opgenomen in uw eerste producttours (bijvoorbeeld in het welkomstscherm – hier ingebouwd in Userpilot) of tijdens het tonen van bepaalde functies.

Userpilot welkomstscherm video

Zo kunt u niet alleen uw product een persoonlijk tintje geven, maar maakt u het leren ook aantrekkelijker door complexe processen op te splitsen. Het invoegen van een video in een inleidende marketing e-mail verhoogt het doorklikpercentage met 96%.


Wistia
(Freemium):

Wistia homepage

Met Wistia, een video-hosting voor het bedrijfsleven platform, kunt u de kracht van video naar elke afdeling van uw bedrijf brengen – en is vooral handig voor het inwerken van gebruikers.

Hiermee kunt u in enkele minuten professionele video’s maken, opnemen, bewerken en verspreiden. U kunt de stijl van uw video aanpassen aan uw merkidentiteit, e-mailabonnementen, verschillende call-to-actions en nog veel meer toevoegen. Het helpt je de kracht van personalisatie aan te boren door een video play-by-play van je app in actie op te nemen.

Met hun videoanalyse kunt u nagaan waar de aandacht van uw gebruikers verslapt door inzicht te krijgen in hoe zij elke seconde met uw video’s omgaan.

Wistia’s prijzen

wistia prijzen

Het prijsplan van Wistia begint met $19 per maand voor het maken en volgen van maximaal 20 video’s per maand en springt vervolgens naar $79 per maand voor 50 video’s.

Als u zich in de beginfase van uw bedrijf bevindt, kan hun gratis plan u zeker helpen om betere video’s te maken voor personalisatie en om het onboardingproces van uw gebruikers eenvoudig en aangenaam te maken.


Vidyard
(Freemium):

vidyard website

Vidyard is een ander videoplatform dat bedrijven helpt hun communicatie te transformeren en meer inkomsten te genereren door strategisch gebruik van online video en videomarketing.

Vidyard helpt u bij het hosten en beheren van uw video’s en geeft u de mogelijkheid om met meer kijkers in contact te komen via aangepaste en interactieve video-ervaringen en verschillende Call-to-actions.

Net als Wistia biedt ook VidYard u gedetailleerde analyses en krachtige inzichten in het kijkerspubliek van uw gebruikers:

Vidyard’s prijzen

De prijzen van Vidyard (afgezien van het GRATIS plan dat in totaal tot 25 video’s omvat) beginnen bij $150 per maand voor met twintig video’s inbegrepen, een sprong naar $850 per maand voor hun Plus en vervolgens $2000 per maand voor hun premium pakket.

Loom (freemium)

loom video bibliotheek

Loom is een zeer populaire video-opnametool waarmee u uw scherm kunt opnemen, stap-voor-stap video tutorials kunt maken en de video eenvoudig kunt insluiten in uw in-app modals of onboarding e-mails om uw gebruikers onboarding proces te verbeteren.

Het heeft een gratis plan en de betaalde plannen beginnen vanaf slechts $8 – dus het is een geweldig alternatief voor de duurdere video onboarding tools.

Onboarding webinar tools

Naast het inbouwen van video tutorials, zijn live gebruikerswebinars georganiseerd door CS om de nieuwe gebruikers te helpen uw product te begrijpen een essentieel onderdeel van user onboarding. Hier zijn enkele webinar user onboarding tools die u zullen helpen uw user onboarding proces te verbeteren:

Sequel.io

vervolgdashboard

Sequel is een vrij nieuwe webinaroplossing waarmee u de webinars rechtstreeks op uw website kunt insluiten – waardoor u meer controle hebt over het uiterlijk van uw evenementenpagina (en u kunt verschillende pagina’s hebben voor uw nieuwe gebruikers en marketingleads!) en wat leidt tot een toename van conversies (omdat u de CTA’s die u aan uw gebruikers toont volledig kunt controleren).

userpilot evenementenpagina

Het is een cool product waarmee u uw onboarding webinar spel naar een hoger niveau kunt tillen.

Zodra uw LIVE webinar klaar is, kan het automatisch worden omgezet in een evergreen, on demand webinar.

Prijzen van het vervolg

prijzen voor het vervolg

Sequel is niet de goedkoopste webinar tool – met plannen vanaf $150 per maand voor maximaal 250 webinar deelnemers. Als u een beperkt budget hebt, kunt u de onderstaande goedkopere oplossingen bekijken.

Demio

demio dashboard

Demio is maar net iets goedkoper dan Sequel, maar laat u niet toe uw webinars te hosten op “uw eigen website”.

Aan de andere kant heeft het wat meer aanpassings- en hostingopties. Met het Demio-platform kunt u live, geplande webinars, geplande sessies of vooraf opgenomen webinars op aanvraag creëren. In minder dan twee minuten kunt u een live gepland webinar maken – voer de titel in en selecteer de datum en tijd.

U kunt uw webinar ook aanpassen als u dat wilt.

Naast het updaten van de registratiepagina met uw branding, kunt u een aangepaste bedankpagina maken, polls, handouts en call-to-actions maken, en automatische e-mailherinneringen instellen 24 uur, een uur en 15 minuten voor het webinar.

Tijdens het webinar vindt u de hosting-ervaring net zo eenvoudig. Demio’s webinar-ervaring is schoon en minimaal, in tegenstelling tot sommige webinar-apps met onoverzichtelijke presentatorschermen. Onderaan kun je je microfoon en camera bedienen, en rechts kun je chats, polls en hand-outs beheren.

Demio prijzen

Demio begint bij 411 dollar per jaar, dus iets meer dan 34 dollar per maand. Maar het laagste plan staat slechts maximaal 50 deelnemers aan webinars toe, dus het is misschien ook niet de goedkoopste of meest schaalbare keuze.

Zoom

Zoom daarentegen is een algemeen bekende en betrouwbare webinar-oplossing. Het is ook niet bijzonder goedkoop – je moet minstens 690 dollar betalen voor het jaarabonnement om de webinars-optie te krijgen.

zoom webinars prijzen

De betrouwbaarheid en vertrouwdheid is waarschijnlijk waar de voordelen van Zoom Webinars ophouden – het heeft geen

E-webinar

Een goede en betaalbare oplossing waarmee u uw inwerkvideo’s kunt omzetten in on-demand webinars. eWebinar automatiseert vooraf opgenomen webinars volgens een schema, compleet met real-time interactie en live chat om de ervaring boeiend te maken.

U kunt elke video, webinar, presentatie of training uploaden, importeren uit Zoom, of een link plakken naar uw video die is gehost op YouTube, Vimeo, S3, of een andere ondersteunde dienst.

Zodra het schema is ingesteld, kunt u beginnen met het webinar. Specificeer de begin- en einddatum, de dagen van de week en het tijdstip van het webinar, evenals eventuele sperperiodes (zoals nationale feestdagen). Deelnemers kunnen zich ook binnen vijf minuten registreren en deelnemen aan een webinar met “just-in-time sessies”.

In tegenstelling tot vooraf opgenomen of on-demand webinars, kunt u met eWebinar deelnemers in real time betrekken, zonder zich te verbinden tot het hosten van het webinar.

Deelnemers ontvangen een persoonlijk welkomstbericht in de chat. Uw melding laat u weten wanneer ze reageren, zodat u het gesprek live kunt voortzetten. Je kunt via e-mail reageren als je niet in de buurt bent of het druk hebt. Als je er niet bent of het druk hebt, krijgen ze een aangepast bericht.

E-webinar prijzen

In-app chat tools

Om een naadloze onboarding-ervaring te bieden, moet u ook real-time klantenondersteuning bieden – vooral als u klanten met een hoge omzet hebt. Een zelfbedieningskennisbank of een resourcecentrum zijn niet altijd voldoende om alle vragen van uw gebruikers te beantwoorden – daarom kan in-app chat het middel zijn om het onboardingproces van uw gebruikers te verbeteren. Laten we hieronder de beste chattools bekijken.

Intercom

Nog een keer – Intercom staat bovenaan dankzij zijn holistische aanpak en integratie met zijn andere oplossingen (e-mailondersteuning en in-app tours).

Intercom biedt niet één, maar drie soorten chatbots:

  1. Task Bot – geeft een geschatte reactietijd wanneer er geen agenten beschikbaar zijn, en wijst de taak toe aan de eerstvolgende beschikbare agent.
  2. Custom Bot – waarmee u echte vragen live kunt beantwoorden.
  3. Resolution Bot – beantwoordt automatisch vragen van gebruikers (op basis van trefwoorden en vooraf gedefinieerde antwoorden).

Na het instellen van Intercom kun je twee soorten chatbots maken: Task Bots en Custom Bots.

Wanneer er geen live chat agents beschikbaar zijn, zal de Task Bot met u communiceren en vaak automatische berichten weergeven zoals “We reageren meestal binnen twee uur.”

Omdat Intercom zo’n groot product is (met chatbots, helpdesk en meer), is het in het begin wat lastig om je chatbot in te stellen. De interface gebruikt ook termen als “Outbound” en “Operator” die niet worden uitgelegd (tenzij je ernaar zoekt). Hetzelfde geldt voor de chatbotnamen – ze gebruiken Task Bot, Custom Bot en Resolution Bot – en je moet eerst uitzoeken welke je moet gebruiken.

Over het algemeen is de interface heel gemakkelijk te gebruiken, maar het instellen van je chatbot kan in het begin wat lastig zijn.

Olark

De Olark chatbox past bij uw branding en stelt u in staat om met klanten te chatten als ze tegen een probleem aanlopen.

Ook kunt u regels voor live chatautomatisering instellen om gebruikers tijdens het onboardingproces automatisch om feedback te vragen.

Het gebeurt allemaal binnen de app, dus je krijgt hun eerlijke reacties als ze slagen of falen. Als u in de toekomst patronen of inzichten ontdekt uit doorzoekbare live chat-transcripten, krijgt u bonuspunten.

Olark’s prijzen

De maandelijkse plannen van Olark beginnen bij $29 per maand.

LiveChat

livechat klantenservice chat widget


LiveChat
is een andere populaire in-app chatbot-tool om met klanten te communiceren en hun problemen in realtime op te lossen.

Met de rijke analytics van LiveChat kunt u zien waar uw gebruikers problemen ondervinden tijdens onboarding (of ergens anders in hun reis) en snel reageren op hun problemen en verzoeken.

U kunt de learnings ook combineren met uw in-app onboarding ervaringen (bijvoorbeeld getriggerde tooltips die u in Userpilot hebt gebouwd) – en reageren op de chat verzoeken van uw gebruikers met een link die de relevante product walkthrough triggert om de functie die zij niet begrijpen uit te leggen.

L‍ivechat Prijzen


LiveChat prijzen
begint al bij $16/maand.

Drift

Nog een van onze favoriete hulpmiddelen (die we zelf hebben gebruikt). Met Drift kunt u gekwalificeerde leads vastleggen, die leads op een gepersonaliseerde manier betrekken en meer verkopen sluiten. Drift is meer dan alleen live chat en chabots.

De software is krachtig, maar complex in gebruik, waardoor de leercurve steil is.

Software voor het analyseren van gebruikersgedrag

Om uw onboardingproces te optimaliseren, moet u uw gebruikersgedrag kunnen analyseren om te zien waar uw gebruikers struikelen en vastlopen.

In-app gedrag analytics tools

Volledige productanalysetools

De onderstaande tools registreren alle acties van uw gebruikers, zodat u een volledig beeld krijgt van de acties van uw gebruikers en productanalyses.

Mixpanel (Freemium)

Mixpanel is een product- en gedragstracker voor mobiele en webapplicaties.

Met Mixpanel kunt u nauwkeurige gegevens verzamelen over uw productgebruik, verschillende trends identificeren in de in-app ervaringen van uw gebruikers, doelen stellen en acties ondernemen op basis van uw productanalyses.

Dankzij de gebruiksvriendelijke gebruikersinterface en dashboards kunt u uw gegevens en gebruikers snel en probleemloos beheren. Als u een mobiele applicatie hebt, kunt u met Mixpanel verschillende A/B-tests uitvoeren.

Het grootste voordeel van Mixpanels ten opzichte van andere user onboarding tools voor productanalyse is dat u met Mixpanel uw gegevens kunt visualiseren en segmenteren, analytics, rapporten en vooral uw user onboarding KPI’s kunt beheren en monitoren.

Dit laatste is zeer belangrijk, omdat het u helpt het gedrag van uw gebruikers beter te begrijpen en te vergelijken met uw doelstellingen. Wanneer u een duidelijk beeld hebt van alles wat er met uw product gebeurt, is het veel gemakkelijker om actie te ondernemen en belangrijke beslissingen te nemen.

Mixpanel begint met $0 per maand, maar u kunt zeer beperkte kernrapporten bijhouden en u kunt slechts 60 dagen gegevensgeschiedenis bijhouden. Als je in het prille begin staat, kan dit heel nuttig zijn, maar je moet overwegen in de nabije toekomst te upgraden naar het premium pakket (dat $999 per jaar kost), maar het is elke cent waard!

Hoop

Heap houdt allerlei soorten in-app gebruikersinteracties bij en biedt een uitgebreide gebruikersanalysesuite.

heap dashboard

Bron: Heap.io

In tegenstelling tot Mixpanel (dat een uitgebreide installatie vereist voordat gegevens kunnen worden bijgehouden), begint Heap met het bijhouden van gebruikersactiviteiten vanaf de eerste dag. U hoeft vooraf geen gebeurtenissen te definiëren of te configureren.

Bovendien krijgt u tracking op gebruikers- en accountniveau en kunt u aangepaste gebeurtenissen creëren. U kunt deze aangepaste gebeurtenissen gebruiken in trechters en cohorten. Bovendien kunt u gevolgde gegevens combineren tot uw eigen aangepaste “virtuele gebeurtenissen”.

Heap maakt ook analyses langs meerdere assen en gedragssegmenten mogelijk. U kunt de mobiele app gebruiken om onderweg op de hoogte te blijven.

heap dashboard

Bron: Heap.io

Wat is het addertje onder het gras?

Heap is niet goedkoop. Het gratis pakket is vrij beperkt in gebruik, en de prijzen van de betaalde plannen beginnen vanaf 1.000 dollar per maand.

Amplitude

Amplitude is een andere populaire tool voor gebruikersanalyse, die meer gericht is op bruikbare analyses. Het is ook uitgerust met een groot aantal tweerichtingsintegraties met andere platforms.

amplitude gebeurtenissen

Bron: amplitude.com

Als u op zoek bent naar een analyse-oplossing voor het volgen van afzonderlijke gebruikers in verschillende producten, kan Amplitude een goede optie voor u zijn.

Ook de aandacht van Amplitude voor gegevensbeveiliging is het vermelden waard. De robuuste functies voor gegevensbeheer en -beveiliging kunnen aantrekkelijk zijn voor gebruikers, gezien de toenemende bezorgdheid over gegevensbeveiliging in de afgelopen jaren.

Net als Mixpanel vereist Amplitude echter dat u bepaalde gebeurtenissen configureert voordat u ze gaat volgen.

Maar een aspect waarin Amplitude zich onderscheidt van de rest is het genereuze gratis plan, waarmee u tot 10 miljoen acties kunt volgen. Dit is naar alle maatstaven veel.

Daarnaast zijn de betaalde plannen van Amplitude niet echt betaalbaar en worden ze in een alarmerend tempo steeds duurder.

analysetools voor gebruikersgedrag en betrokkenheid bij onboarding

Dit soort instrumenten voor productanalyse richt zich meer op het onboardingproces, en minder op de algemene analyse van alle klikken. Ze bieden ook kant-en-klare dashboards en zijn gemakkelijker te implementeren.

Pendo

Veel SaaS bedrijven beoordelen Pendo analytics als een van de beste in de industrie. In de onboardingwereld is er momenteel veel te doen over hun analyses.

Waarom?

Pendo’s analytics komen “out of the box” – met zeer weinig setup vereist. Ze worden verondersteld gemakkelijker op te zetten dan echte analysetools zoals Mixpanel, Heap of Amplitude.

De vraag is: maken de analysefuncties van Pendo de hype waar? En zijn ze echt de 50.000 dollar waard die de meeste bedrijven geacht worden te betalen voor hun jaarlijkse Pendo analytics-abonnement?

Dit is wat Pendo analytics u oplevert:

  • De analyses van Pendo zijn gecentreerd rond drie hoofdfuncties: Paden, trechters en cohorten.
  • Paden tonen alle acties die gebruikers voor of na een bepaalde gebeurtenis hebben ondernomen. Je kunt maar 2 paden tegelijk vergelijken in Pendo.
  • Funnels tonen je hoeveel gebruikers elke fase van een specifieke funnel, die je vooraf hebt bepaald, hebben voltooid. De functie Doelen van Userpilot is vergelijkbaar, maar toont een groter aantal doelen tegelijk en vereist minder klikken om dat te doen.
  • Met rapporten kunt u paginabezoeken, kliks, gebeurtenissen of gidsweergaven met betrekking tot de gewenste functie bijhouden. Vergeleken met de andere analysefuncties van Pendo voelt dit als ijdele data.
  • Retentie toont u het percentage klanten dat blijft hangen ten opzichte van de eerste keer dat ze uw product gebruikten. De grafiek is visueel indrukwekkend maar mist een kwalitatieve uitleg over waarom gebruikers behouden blijven.
  • Product engagement score (PES) is een enkel getal berekend door Pendo dat kerngebeurtenissen en accountgegevens gebruikt om percentielscores te berekenen voor feature adoption, user stickiness en user growth en deze combineert tot een enkele score (van 100). De PES-score is alleen te vinden in Pendo, hoewel andere tools voor productanalyse vergelijkbare gegevens over betrokkenheid bieden.

Het nadeel? De analytics van Pendo zijn niet bruikbaar – met de in-app experience builder kun je geen in-app gebeurtenissen gebruiken als triggers voor in-app ervaringen.

Er is ook een vertraging van 1 uur in de weergave van Pendo gebruikersanalyses op hun dashboard. Dit maakt de gebruikersanalyses van Pendo minder bruikbaar dan die van tools die real-time gebruikersanalyses bieden (bijv. Userpilot).

Userpilot

U kunt geen succes boeken, wat uw doelstellingen ook zijn, zonder een goede gebruikersanalyse.

Hoe weet je wat er verbeterd moet worden?

Als het gaat om een goede onboarding van gebruikers die zorgt voor langdurige productadoptie, heeft Userpilot de juiste analyses om u te helpen slagen.

Ik zal het uitleggen.

Ik heb het niet alleen over productgebruik. Analytics gaat over het verzamelen van feedback van klanten, het bijhouden van in-app gedrag maar ook het bijhouden van hoe gebruikers omgaan met uw in-app ervaringen. Toch?

Je hebt dit allemaal nodig voor een goed beeld van hoe gezond je product is. En dan moet je kunnen handelen naar die inzichten.

Dat is waar goede gebruikerssegmentatiemogelijkheden om de hoek komen kijken. En Userpilot heeft je hier gedekt.

Userpilot is de laatste jaren echt verbeterd wat betreft zijn analysefunctionaliteit, en biedt nu de meest robuuste functionaliteit van alle productadoptieplatforms (inclusief Pendo, dat altijd voorop heeft gelopen in gebruikersanalyse).

Kortom, met Userpilot analytics kunt u:

  • Volg al uw gebruikersinteracties met uw app – zonder codering – met de krachtige functie tagging, kunt u eenvoudig de acties van uw gebruikers taggen (klikken, hovers, formulieren invullen) met een no-code, point-and-tag editor bovenop uw product.
  • Bekijk al uw gebruikersclicks, activiteitstrends, enz. in een gebruiksvriendelijk dashboard – Userpilot laat u ook toe om het gebruik van functies uit te diepen, zowel op individueel gebruikersniveau als op bedrijfsniveau.
  • Analyseer in één oogopslag uw gebruikerspaden van maximaal 4 pagina’s tegelijk.
  • Maak ‘gebruikerstrechters’ die bestaan uit functietags en getraceerde gebeurtenissen, en zie waar uw gebruikers uit de trechter vallen – en reageer onmiddellijk op deze afhaakpunten met in-app ervaringen.
  • Volg het gebruik van functies per gebruikerssegment met heatmaps, direct op de verschillende pagina’s van uw product.
  • Maak en volg combinaties van in-app gebeurtenissen zoals klikken, hovers en formuliervullingen, en analyseer vervolgens al deze interacties onder uw eigen aangepaste gebeurtenissen, die u kunt bouwen zonder code of API-aanroepen.
  • Maak ook aangepaste gebeurtenissen die bestaan uit functietags – of combinaties van gevolgde gebeurtenissen die u door het trackscript van Userpilot hebt geleid met functies die u hebt getagd met de Chrome-extensie.
  • Met het krachtige overzicht van trends kunt u het gebruik van uw evenementen en feature tags filteren op segmenten, tijdsperiode en zelfs bedrijf. Zo kunt u trends in het gebruik van evenementen bijhouden en analyseren en zelfs inzoomen op de individuele gebruikers (of bedrijven) die zich met specifieke aangepaste evenementen hebben beziggehouden en hen de juiste in-app ervaring tonen.
  • Naast gegevens over productgebruik heeft Userpilot ook ingebouwde analytics voor in-app engagement met in-app flows en ervaringen.
  • Analyseer hoe gebruikers omgaan met uw checklists of resource center-modules, identificeer trends en A/B-test verschillende benaderingen om de betrokkenheid te verbeteren.
  • Last but not least kunt u met Userpilot al die gegevens gebruiken om zeer granulaire gebruikerssegmenten op te bouwen en gebruikers te bereiken met de juiste engagement flows op het juiste moment.
  • U kunt zelfs gebruikerssegmenten maken op basis van enquêtereacties of NPS-scores.

Met zoveel macht in handen – wat ga je doen met al die gegevens?

Hulpmiddelen voor het opnemen van sessies

Soms zijn klikgebaseerde analyses niet voldoende om uw gebruikers volledig te begrijpen… dus om de onboarding van gebruikers te verbeteren, hebt u misschien een andere tool voor productanalyse nodig – een die u sessie-opnames biedt. Gelukkig is er een heleboel, en veel daarvan hebben een gratis versie!

Hotjar (freemium)

Hotjar is een krachtig hulpmiddel dat het online gedrag en de stem van uw gebruikers zichtbaar maakt. Door de combinatie van analyse- en feedbacktools geeft Hotjar je het ‘grote plaatje’ van hoe je de gebruikerservaring en prestaties van je site kunt verbeteren en hoe je de conversie kunt verhogen.

Hotjar combineert heatmaps en opnames om je zichtbare en informatieve inzichten te geven over de in-app ervaringen van je gebruikers.

Als u weet wat uw gebruikers eigenlijk op uw website doen, kunt u betere in-app ervaringen en onboardingprocessen ontwikkelen en sneller het “aha-moment” ontketenen.

Met het gratis basisplan kunt u gegevens verzamelen voor 2000 bekeken pagina’s per dag.

Logrocket (freemium)

Logrocket heeft een royaal gratis plan, maar het is meer een hulpmiddel om sessies van ontwikkelaars op te nemen.

LogRocket stelt engineering- en productteams in staat om de perfecte webervaring te creëren. Met LogRocket’s session replay en developer console kunnen teams frontend problemen snel reproduceren en diagnosticeren.

LogRocket’s statistieken geven u een overzicht van de prestaties van de toepassing, productadoptie en conversiepercentage in een oogopslag – ze helpen u te zien waar uw gebruikers vastlopen in het onboardingproces, en hoe u het kunt verbeteren.

 

prijzen voor logrocket

FullStory (freemium)

FullStory is een geweldige UX user onboarding tool. Het legt waarschijnlijk meer gegevens vast dan alle andere soortgelijke software.

De unieke waardeproposities van FullStory maken het gemakkelijk om verschillende problemen op te lossen, meer gegevens vast te leggen, antwoorden te vinden en de onboarding-ervaring van gebruikers te optimaliseren.

U kunt bijna elke sessie bekijken die op uw website of applicatie is gemaakt. Alle sessies kunnen worden gefilterd en gesegmenteerd volgens uw behoeften en processen.

Het meest intrigerende hier is vooral de mogelijkheid om uw klantensessies opnieuw af te spelen. Dat betekent dat u in real time kunt zien (in videoformaat) wat, wanneer en hoe uw klant iets heeft gedaan.

De missie en het doel van FullStory zijn om u te helpen hiaten in uw klantreis te ontdekken, deze te verbeteren en later meer gebruikers te converteren met perfecte onboardingprocessen!

Met hun gratis plan kun je samen met je twee teamgenoten tot 1000 maandelijkse sessies zien.

Tools voor gebruikersfeedback

Het verzamelen van gebruikersfeedback – zowel over de bruikbaarheid van uw tools als over het onboardingproces zelf – is een essentieel onderdeel van de onboarding van gebruikers.

U kunt op verschillende manieren feedback verzamelen – van eenvoudige enquêtes die via e-mail worden verstuurd tot in-app NPS-enquêtes die door onboarding tools voor gebruikers worden aangeboden. Laten we een paar opties bekijken die u zullen helpen uw onboarding van gebruikers te verbeteren:

NPS-instrumenten

Userpilot

Net Promoter Score is een essentieel onderdeel van elke klanttevredenheidsmeting. NPS-scores worden gerapporteerd met een cijfer van 0 tot 100 en gemeten aan de hand van een enquête met één vraag. Hoe hoger uw score, hoe tevredener uw klanten zijn.

Userpilot helpt u de feedback op uw NPS-enquête te meten en te analyseren, een follow-up enquête te creëren en de NPS-respondenten te segmenteren op basis van score en kwalitatieve feedback – zodat u de juiste ervaringen voor hen kunt activeren en hun onboarding-traject kunt aanpassen.

Enquête software

Voor standalone in-app enquêtes, website enquêtes en andere soorten enquêtes – hier zijn een paar tools die u helpen feedback te verzamelen tijdens uw gebruikers onboarding.

Userpilot

Userpilot weer?! Ja, deze robuuste tool voor productadoptie heeft zelfstandige in-app enquêtes waarmee u gebruikersfeedback kunt verzamelen tijdens de onboarding, deze kunt analyseren en onmiddellijk kunt gebruiken om gebruikers te segmenteren op basis van hun feedback, om hun ervaring verder te personaliseren.

Typeform

Tools voor productgroei: Typeform

Gebruik een eenvoudig programma om formulieren te maken, zoals Typeform, als je maar een beperkt budget hebt. Typeform heeft het voordeel dat het conversationeel en interactief is. Bovendien is het maken van een enquête eenvoudig – het is net als typen op een kladblok, zonder dat codering nodig is.

Typeform heefteen royaal gratis plan, en betaalde plannen beginnen bij $25 per maand.

Kennisbank en hulpmiddelen

In de wereld van vandaag willen alle websitebezoekers en later trial- en premiumklanten onmiddellijk toegang tot bepaalde informatie. Dat is de reden waarom elk bedrijf, of het nu een kleine startup of een grote onderneming is, een diepgaande kennisbank voor zijn klanten moet hebben.

Met name bij de onboarding van gebruikers zal de vindingrijke kennisbank ons helpen betere hulpmiddelen te creëren voor onze klanten, en later meer gebruikers te behouden door hen antwoorden, ideeën en informatie te geven over bepaalde zaken – dat kan alles zijn van “Hoe de tool werkt” tot verschillende use cases.

Niet te vergeten dat wanneer uw potentiële klant uw tool in actie ziet of in een bepaalde use case, u gemakkelijker en sneller het “aha-moment” ontketent.

Daarom volgen hier enkele nuttige kennisbankproducten die hun nut kunnen hebben bij het onboarding van gebruikers.

Zendesk

zendesk dashboard

U denkt misschien niet aan Zendesk als een onboarding tool voor gebruikers. Als onderdeel van het onboardingproces is klantenondersteuning essentieel. Het is logisch dat nieuwe klanten veel vragen hebben over uw dienst. Dat is waar Zendesk om de hoek komt kijken. Zendesk biedt ook alles-in-één ondersteuning voor al uw kanalen.

Live chat en chatbots, geïntegreerd helpcentrum, community forum, unified agent workspace, Ticketing systeem, Geautomatiseerde antwoorden, SLA management, Email to case, rapportage en analytics zijn enkele van de functies van Zendesk.

Zendesk for Service kost $49/maand en wordt jaarlijks gefactureerd. Zendesk for Sales daarentegen begint bij $19/maand per gebruiker, jaarlijks gefactureerd.

Helpscout

Helpscout is een andere geweldige customer success tool om live chat support te implementeren in uw user onboarding.

De missie van Helpscout is om menselijke besturing en aanpasbare live chat en e-mail ondersteuning mogelijk te maken.

Met Helpscout kunt u uw ticket e-mails menselijker, persoonlijker en meer op maat maken voor elke gebruiker. Samen met uw team kunt u snel helpdocumenten maken met artikelen die alle vragen van uw klanten beantwoorden.

U kunt zowel chatbots als live chat ondersteuning creëren in uw gebruikers onboarding proces, en het belangrijkste, Helpscout ondersteunt integraties met verschillende tools zoals Slack, HubSpot, Salesforce, Jira, MailChimp en vele anderen.

Het vermenselijken van uw chatondersteuning bij het onboarden van gebruikers zal u zeker helpen om betere relaties met uw klanten op te bouwen en meer betrokkenheid en interacties te stimuleren.

Helpscout is een betaalde tool, en het begint met $20 per maand met één docs-site, volledige rapporten, tevredenheidsbeoordelingen, 50+ API’s en integraties en nog veel meer.

Het “Plus”-pakket ondersteunt nog eens 4 docsites, enkele belangrijke integraties en aangepaste velden en teams.

Freshdesk

Met Freshdesk kunnen bedrijven van elke omvang soepelere klantervaringen leveren via alle kanalen. Het converteert tickets voor e-mail, chat, web, formulieren en sociale media in één enkel ticketresolutiesysteem.

U kunt het ook gebruiken om workflows te automatiseren, service level agreements (SLA’s) te beheren en selfservice te bieden met chatbots.

Hoe integreert u uw user onboarding toolstack?

Uw onboarding tools met elkaar verbinden zodat ze daadwerkelijk met elkaar “praten” (en geen gênante “bloopers” veroorzaken, zoals hetzelfde bericht twee keer naar dezelfde persoon sturen, of een gebruiker die al een specifieke actie heeft voltooid, vragen om die nog eens te voltooien) is essentieel voor het succes van uw onboarding.

Dus hoe kunt u al uw onboarding tools integreren om dergelijke situaties te voorkomen? Hier zijn een paar tips:

Twee (of drie…of vier) vliegen in één klap slaan

Zoek onboarding tools die meer dan één ding tegelijk kunnen – dat zal uw implementatiekosten en totale abonnementskosten aanzienlijk verlagen (ook al zijn de all-in-one tools misschien een stuk duurder!).

Zoek holistisch naar tools – kies tools die van nature met elkaar integreren

Zoek bij het kiezen van uw onboarding tools voor de verschillende gebruikssituaties naar tools die naadloos op elkaar aansluiten – dat bespaart u een hoop tijd en dure/verontrustende fouten bij de onboarding.

Hier zijn enkele tools voor onboarding van gebruikers die van nature met elkaar integreren:

  • Userpilot (voor in-app user onboarding), Intercom (voor e-mail onboarding en in-app chat) en Amplitude, Mixpanel of Heap (voor diepgaande productanalyses) – hebben allemaal native integratie om uw e-mail-in-app user onboarding naadloos en meer datagedreven te maken.
  • Hotjar en Zendesk – hebben een native integratie waarmee je je reactietijd op feedback van klanten kunt verkorten.
  • Userpilot, Loom en Typeform – zodat u gemakkelijk uw Loom-videotutorials en Typeform-enquêtes kunt opnemen in uw onboarding-flow.

Voorbeelden van de complete SaaS user onboarding tool stack

De “complete” user onboarding tool stack voor groeiende SaaS-bedrijven

OAuth (inschrijving) + Userpilot (in-app onboarding, NPS) + Intercom (e-mail onboarding, in-app chat) + Wistia (video onboarding) + Sequel (webinars) + Typeform (feedback) + Mixpanel/Amplitude/Heap (analyse van gebruikersgedrag) + Zendesk (kennisbank) + Fullstory (opnemen van sessies).

De “MVP” user onboarding tool stack voor starters met een budget

OAuth (signup – freemium) + Intro.js (in-app, gratis) + MailChimp (e-mail, freemium) + Loom (video, freemium) + Ewebinar (webinars) + Typeform (enquêtes, freemium) + Mixpanel (analytics, freemium) + Helpdesk (kennisbank) + LogRocket (sessie-opname).

Conclusie

User onboarding tools zijn niet alleen beperkt tot in-app onboarding en e-mail. Om complete onboardingprocessen voor gebruikers op te zetten, hebt u ook analysetools en tools voor het opnemen van sessies nodig om te zien hoe uw gebruikers met uw product omgaan, tools voor video-opnames en webinars om onderwijs te bieden, tools voor de kennisbank en in-app chattools. Idealiter combineren de beste tools voor onboarding van gebruikers een paar van deze belangrijke functies tegelijk, zodat u de kosten van onboarding van uw nieuwe gebruikers kunt beperken en kunt besparen op implementatietijd. Hopelijk vond je deze post inzichtelijk en ben je nu in staat om je eigen perfecte user onboarding tech stack te maken. Laat ons weten wat je gekozen hebt en of je vragen hebt.

previous post next post

Leave a comment