13 Beste Product Tour Software voor uw SaaS in 2023 [UPDATED Ultimate Guide]

Software voor productrondleidingen is een must als u uw onboarding van gebruikers wilt verbeteren en uw klanten interactief wilt begeleiden. Maar hoe kies je de juiste?

Nou, dat hangt af van een aantal factoren, waaronder de omvang van uw bedrijf, uw budget en de technische middelen om het instrument te implementeren en te gebruiken.

Laten we meteen duiken in de beste producttour software die we zorgvuldig hebben geselecteerd op basis van de eisen van SaaS-bedrijven van verschillende grootte. We hebben de beste 13 opties voor je uitgezocht.

TL;DR

  • Product tour software is een tool bedoeld voor het bouwen van product gidsen en in-app onboarding, ter verbetering van nieuwe gebruiker activering tarief, trial-to-paid conversie, en de algemene gebruiker retentie.
  • Voordelen: De tools helpen productmanagers en PMM’s deze in-app ervaringen te bouwen zonder (bijna geen) codering – en zonder te vertrouwen op hun engineering team. Dit betekent dat producttour tools productteams helpen onafhankelijker te werken aan hun onboarding flows en tijd en geld te besparen.
  • Er zijn een paar belangrijke kenmerken van een goed hulpmiddel voor productbegeleiding:
    1. Eenvoudige installatie en een echte no-code product tour builder, met no-code styling opties.
    2. Interactieve walkthroughs – een effectiever onboarding UI-patroon dan lineaire producttours, waardoor uw gebruikers al doende kunnen leren;
    3. Analytics + segmentatie-opties – zodat u uw gebruikers kunt segmenteren op basis van hun kenmerken en in-app gedrag en aan elke groep relevante inhoud kunt tonen, evenals inzicht in de prestaties van uw tours.
    4. A/B-testen 5) Versiebeheer en teamfuncties.
    5. Integraties (vooral met analyse-instrumenten en CRM’s).
    6. Prijzen – welke tools bieden de beste prijs-kwaliteitverhouding, rekening houdend met uw individuele behoeften, en wat zijn de technische en veiligheidsverschillen tussen de verschillende, schijnbaar “gelijke” opties?
  • Hier zijn de beste 13 Product Tour Tools voor uw SaaS, gebaseerd op de bovenstaande selectiecriteria:
  1. Userpilot
  2. Intercom
  3. Appcues
  4. Pendo
  5. WalkMe
  6. WhatFix
  7. Kameleon
  8. Userlane
  9. Helphero
  10. Gebruikersbegeleiding
  11. Userflow
  12. Stonly
  13. Product Vruchten

Laten we de instrumenten vergelijken met bovenstaande criteria:

Product tour software vergelijkingstabel

product tour tool vergelijkingstabel 2023

 

Verward welke product tour software het beste voor u is?

Boek een GRATIS consultatie

  • de verschillen begrijpen
  • kies de beste

Wat is product tour software?

Product tour software is een tool ontworpen voor het bouwen van in-app product tours voor gebruikers onboarding. Hiermee kunt u contextuele in-app begeleiding bieden, de gebruikerservaring verbeteren en van nieuwe klanten actieve gebruikers maken. Met de meeste tools voor producttours kunt u deze gidsen grotendeels codevrij (of low-code) bouwen – wat u veel geld en tijd bespaart op uw technische middelen.

Laten we eens kijken naar enkele van de belangrijkste voordelen van een producttour tool en de kenmerken die een goede tool moet hebben, voordat we in de diepgaande vergelijking duiken.

Waarom hebt u software voor producttours nodig?

Product tour software is een must geworden voor de meeste SaaS bedrijven en om een aantal zeer goede redenen.

Hier zijn de belangrijkste voordelen van het gebruik van tools voor het bouwen van producttours (+ in plaats van ze zelf te hardcoden):

  • Omdat je met de tools codevrije in-app ervaringen kunt bouwen, geven ze je productteam (productmanagers en marketeers) meer controle over de vorm en het uiterlijk van je onboarding. U hoeft niet meer te wachten tot uw ontwikkelaars klaar zijn met de sprint voordat u experimenteert met uw onboarding flows om de trial-to-paid conversie te verbeteren!
  • U maakt uw technische middelen vrij om te doen wat echt belangrijk is – werken aan het bouwen en verbeteren van uw product.
  • Product tour tools hebben meestal ingebouwde analytics, experimenten suite, versiebeheer, rollen & machtigingen, en code-vrije styling … het zou letterlijk miljoenen kosten voor uw dev team om deze oplossingen vanaf nul te ontwikkelen. En zonder hen – loop je in het donker – en kun je de betrokkenheid bij je onboarding niet meten, experimenteren of snel veranderen als dat nodig is.
  • Sommige software voor productbegeleiding biedt de mogelijkheid om tours te bouwen bovenop apps van derden – om digitale adoptie te bevorderen voor de onboarding use case van werknemers.

Hopelijk overtuigt dit je ervan dat je echt een tool nodig hebt om je producttours te bouwen, en dat het geen goed idee is om je devs te vragen ze vanaf nul te bouwen 😉 maar voordat we in de lijst van de beste software duiken, laten we snel kijken naar de functies waar je naar moet zoeken bij het kiezen van een producttour tool.

Must-have kenmerken van goede producttour software

Nu moet een goede product onboarding software de volgende kenmerken hebben:

  • Codevrije producttour bouwen en stylen + eenvoudige installatie Dit is een no-brainer; aangezien het belangrijkste voordeel van het gebruik van een tool voor producttours is dat je de tours snel kunt bouwen zonder codering, moet je nagaan of de tool echt zonder code – en vereist geen *tonnen* ontwikkelingsmiddelen om te installeren en te implementeren.
  • Triggering options: Iedereen haat lineaire productreizen lees meer over de betere interactieve walkthroughs hier. Interactieve walkthroughs “wachten” in wezen tot uw gebruiker de vereiste actie onderneemt alvorens hem de volgende stap te tonen, terwijl lineaire producttours slechts een reeks tooltips tonen met een “volgende” knop – waardoor uw gebruikers vaak worden overweldigd. Een goede product tour software moet ook real-time, event-based triggering van de in-app ervaringen mogelijk maken – zodat u in real-time kunt reageren op de acties van gebruikers.
  • Gebruiks- en engagementanalyse + geavanceerde gebruikerssegmentatie: aan de ene kant moet u weten wat uw gebruikers doen en hen kunnen segmenteren – zowel naar gebruikerskenmerken als naar gedrag (in-app events) – zodat u de juiste producttours naar het juiste segment mensen kunt triggeren. Uw productgidsen zijn het meest effectief wanneer ze echt relevant en gepersonaliseerd zijn voor de rol en JTBD van de gebruikers – segmentatiemogelijkheden zijn dus een must. Ook – om er zeker van te zijn dat uw productgidsen echt succesvol zijn, moet u weten hoe uw gebruikers ermee omgaan – dus het voltooiingspercentage van elke stap, en de voltooiing van het doel – zijn het minimum aan analyses dat u van een productgidstool mag verwachten.
  • A/B-testen: om ervoor te zorgen dat uw productgidsen daadwerkelijk succesvol zijn, moet u experimenten kunnen uitvoeren – een versie van uw onboardingflow testen tegen een andere versie, en kijken welke versie tot een beter resultaat leidt – een hogere doelvoltooiing of een hoger conversiepercentage. Weinig producttours bieden dat, helaas.
  • Rollen & machtigingen + versiebeheer: als je lid bent van een groter productteam, moet je de tool gezamenlijk kunnen gebruiken. Dus de mogelijkheid om je teamleden uit te nodigen, verschillende rollen en machtigingen te hebben, en de verschillende versies van je onboarding flow te kunnen zien en “ongeplande” of ongelukkige veranderingen terug te draaien – is een groot pluspunt.
  • Integraties: de mogelijkheid om gegevens van uw productanalysetool (bv. Amplitude, Mixpanel) of van en naar uw CRM (Salesforce, Hubspot) te pushen is van cruciaal belang om de relevante gegevens te verkrijgen. in uw product tour software oplossing, en om de gegevens van uw in-app onboarding door te geven aan uw CRM, e-mail automation platforms etc.
  • Prijzen – uiteraard wilt u geen duizenden dollars betalen voor functies die u niet eens gaat gebruiken. Aan de andere kant – het heeft geen zin om $50 per maand te besparen en opgezadeld te worden met een buggy, halfbakken oplossing die niet voldoet aan uw technische en beveiligingseisen (u moet streven naar SOC-2 Type II gecertificeerde tools).

Nu je weet waar je op moet letten, laten we eens kijken naar de beste tools – en ze vergelijken op basis van bovenstaande criteria.

Beste product tour software tools voor SaaS bedrijven

 

Product Tour Software #1: Userpilot


Userpilot is een krachtige softwareoplossing voor producttours waarmee u snel gepersonaliseerde, flexibele, contextueel relevante in-app productgidsen kunt bouwen die gericht zijn op verschillende gebruikerssegmenten – en dat allemaal zonder een regel code te schrijven, direct bovenop uw product met een visuele WYSIWYG.

U kunt er ook gemakkelijk verschillende in-app ervaringen mee bouwen en lanceren vanuit verschillende “bouwstenen” (UI-patronen) zoals flows, tooltips, checklists, resource centers, in-app enquêtes enz. voor elke fase van het klanttraject.

Met Userpilot kunt u interactieve walkthroughs bouwen die beter zijn dan uw traditionele lineaire producttours.

Hier is een korte video over het verschil tussen de twee:

Voordelen van het bouwen van uw interactieve producttours met Userpilot

  • U bouwt uw productgidsen met Userpilot direct bovenop uw app en bootst daarbij het gedrag van uw gebruikers na. Dit is (in mijn optie) de meest intuïtieve manier om user onboarding te bouwen zonder code:
    Userpilot bouwstromen
  • U kunt vertakte en volledig interactieve walkthroughs/productgidsen maken. Met ons unieke Driven Actions-systeem kunt u op gebeurtenissen gebaseerde triggers instellen voor verschillende elementen van de tour. U kunt bijvoorbeeld eisen dat een gebruiker een tekstveld invult of naar een andere pagina in uw app gaat voordat hij verder gaat. Dit verandert een passieve rondleiding in iets veel interactievers en bevorderlijker voor het leerproces, waardoor de Time To First Value geminimaliseerd wordt. Op deze manier is Userpilot er sterk op gericht u te helpen bij het activeren van gebruikers.
  • Userpilot is een van de slechts twee tools op de markt die real-time, event-based triggering van de onboarding flows bieden. Dit betekent dat u in real-time kunt reageren op uw gebruikersgedrag!
  • We hebben een visuele WYSIWYG-bouwer met een uitgebreide reeks UX-elementen, waaronder native tooltips, hotspots, checklists, welkomstschermen, modals, microsurveys, slideouts, resource centers en meer.
  • Om uw producttour naar een hoger niveau te tillen, hebben we ook een reeks segmentatie- en personalisatieopties. Voor gebruikers met verschillende use cases kun je verschillende ervaringen bouwen die voor hen relevant zijn:

  • Met geavanceerde analyses kunt u ook doelen stellen en de voltooiing daarvan bijhouden (en zien hoe uw ervaringen van invloed zijn op het gebruik van functies en uw productgegevens).

  • Hebben we al gezegd dat u met onze gebruiksvriendelijke, visuele interface in enkele minuten eender welke ervaring of UI-patroon kunt opbouwen, zonder code?
  • Userpilot is ook snel en eenvoudig te implementeren: u hoeft alleen maar een Chrome-extensie te downloaden en een JS-fragment op uw site te installeren.
  • U kunt gemakkelijk al uw in-app gebeurtenissen en gebruikersattributen doorgeven via Segment-integratie.
  • Als een van de weinige tools die experimenteermogelijkheden bieden, kunt u met Userpilot verschillende versies van uw onboarding-ervaringen A/B-testen om uw groeidoelstellingen te bereiken.
  • Userpilot heeft een groot aantal integraties met één klik, zowel met analysetools (Amplitude, Heap, Mixpanel, Google Analytics), CRM’s (Hubspot) en webhooks.
  • Het biedt een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding en alle functies zijn beschikbaar zonder beperkingen in alle plannen.

Vraag een gratis demo van Userpilot aan om te zien hoe het de groei van uw SaaS-product kan stimuleren.

Nadelen van Userpilot

  • Het werkt niet op mobiele apps. Maar toch. Kijk uit!
  • Het is niet geschikt voor onboarding van werknemers op apps van derden, zoals Salesforce of Hubspot.

GERELATEERD: In onze vorige blog hebben we laten zien wat je moet doen om geweldige producttours en walkthroughs te bouwen. Bekijk het als u op zoek bent naar meer tips voor het maken van uw volgende producttour!

Userpilot Prijzen

De prijzen van Userpilot hebben drie hoofdplannen:

  • Traction- vanaf $299/mo jaarlijks betaald voor 2500 MAU
  • Groei – vanaf 499 dollar/mo jaarlijks betaald voor 10000 MAU
  • Enterprise – vanaf $1000/mo jaarlijks betaald voor 10000 MAU (toegewijde infrastructuur, SLA’s, prioritaire ondersteuning en meer ondernemingsbehoeften)

Probeer een van de beste Product Tour Tools gratis!

Probeer Userpilot

  • 14 dagen gratis uitproberen
  • top-rated

Product Tour Software #2: Intercom

U bent waarschijnlijk al bekend met Intercom, het conversational marketing en engagement platform, ook bekend om zijn product tour software.

Nou, ze hebben ook een add-on genaamd Intercom Product Tours.

Software voor producttours: Intercom Product Tours

Bron: intercom.com

Begrijp me niet verkeerd. Het Intercom product is geweldig. Maar Intercom Product Tours is eigenlijk alleen geschikt voor echt basale producttours, zoals we in een eerdere blog hebben besproken .

  • Het ondersteunt alleen lineaire onboarding – dat wil zeggen een reeks niet-interactieve informatiepanelen zoals in de afbeelding hierboven, geen interactieve producttours:
    Product Tour GAN Intercom lineair
  • De UX is vrij eenvoudig, wat de contextuele aanwijzingen beperkt. Er zijn bijvoorbeeld geen modals, slideouts, checklists of hotspots. Als u meerdere use cases en meerdere publiekssegmenten ondersteunt, of als uw product veel verschillende functionaliteiten heeft, is deze one-size-fits-all aanpak problematisch.
  • Intercom Product Tours ondersteunt geen A/B testen. Dus hoe komt u erachter of uw onboarding kan worden verbeterd?geen ab testen in intercom
  • Hoewel het beweert no-code te zijn, is in feite de styling die je kunt toepassen zonder CSS-codering vrij beperkt. Als u volledige controle wilt over het uiterlijk en het gevoel, hebt u een webontwikkelaar nodig.

Tot slot is Intercom Product Tours alleen beschikbaar als add-on voor het hoofdproduct Intercom.

Dat wil zeggen, u kunt het niet los kopen – u moet minstens 149 dollar per maand extra uitgeven bovenop uw Intercom-abonnement.

Voordelen van intercom

  • Als u een diehard Intercom gebruiker bent en uw onboarding behoeften zijn eenvoudig, het integreert naadloos met de rest van hun tools
  • De frameloze video’s zien er geweldig uit!

Nadelen van intercom

  • Alleen lineaire rondleidingen, geen echte interactiviteit
  • Beperkte reeks gebruikerservaringen
  • Styling vereist codering – je kunt altijd zien of iemand Intercoms software voor producttours heeft gebruikt, want de producttours zien er altijd ongeveer hetzelfde uit…
  • Een instapprijs kan aantrekkelijk lijken, maar neemt sterk toe naarmate het aantal gebruikers toeneemt. Er zijn geen transparante prijzen op de website van Intercom.

Intercom product tour prijzen

De producttours van Intercom zijn een add-on, dus je kunt ze alleen krijgen als je al een abonnement bij hen hebt. (Intercoms tariefplannen zijn notoir ingewikkeld en lastig te navigeren). Het basis Starter plan begint bij $74 en je moet $199/mo betalen voor de product tours functie.

Product Tour Software #3: Appcues

Appcues bestaat al jaren in de product onboarding ruimte, en hun dienst biedt een uitgebreide reeks product tour functies.

Appcues' onboarding Flows

Bron: appcues.com

Het ondersteunt het volledige scala aan verschillende UX-elementen, waardoor u veel ontwerpmogelijkheden heeft voor het ontwerpen van onboarding tours.

Maar Appcues ondersteunt nog steeds alleen lineaire onboarding.

Hun “Flows” zetten gebruikers niet aan tot het uitvoeren van taken – ze zijn passief.

Dat is goed voor inwerkmateriaal in een helpcentrum, misschien. Dit soort lineaire onboarding is goed voor zeer elementaire inleidende stappen.

Maar wanneer een gebruiker actief bezig is met een taak, wil hij de hulp op dat moment en daar – contextueel. Dit wordt reactieve onboarding genoemd omdat u in realtime reageert op het gedrag van uw gebruiker in de app.

Omgekeerd zijn lineaire tours die worden gebruikt als een vorm van proactieve onboarding alleen maar vervelend voor gebruikers die niet geïnteresseerd zijn in de functie op het moment dat je hebt besloten ze erop te trainen.

Product onze software: Appcues

Bron: appcues.com

Ik vind Appcues ook een beetje moeilijk te gebruiken. Misschien komt dat omdat ze in de loop der jaren zoveel stukjes en beetjes aan de dienst hebben toegevoegd.

Maar ik hou er niet van om van pagina te moeten wisselen als ik een Flow ontwerp.

Voordelen van Appcues

  • Dankzij de vele UX-opties kunt u echt fantasierijk zijn met uw tours.
  • Appcues produceert veel geweldige inhoud, op hun eigen blog en op Really Good UX

Nadelen van Appcues

Maar zoals elke tool, is Appcues niet zonder gebreken – en voor dit prijspunt denken we dat je misschien beter enkele opties kunt overwegen die dezelfde of meer geavanceerde functionaliteit bieden, maar tegen een lager prijskaartje:

  • Appcues mist bepaalde overgangsacties zoals gedreven acties, scrollpositie of paginaverandering, die producttours interactiever zouden maken.
  • Het beperkt sterk de functionaliteit die beschikbaar is in het laagste (Essentials) plan. Als je checklists, meer dan 10 evenementen of meer dan 5 gebruikerssegmenten nodig hebt, moet je upgraden naar het Groeiplan (vanaf $879/mo per jaar te betalen, wat betekent dat je meer dan $10.500 moet betalen om Appcues voor meer use cases te gaan gebruiken.
  • Appcues heeft geen resource center functie, wat betekent dat je het niet kunt gebruiken om self-service ondersteuning te bieden aan je gebruikers.
  • Native styling opties zijn beperkt – volledige controle hangt weer af van CSS codering
  • Lineaire onboarding beperkt echt het vermogen om gebruikers te activeren

Appcues prijzen

appcues-pricing-klant-onboarding-specialist

Appcues prijzen

De prijzen van Appcues beginnen bij 249 dollar per maand, exclusief checklists bijvoorbeeld (en 879 dollar per maand voor de volledige reeks functies op hun “Growth Plan”) Appcues zal voor veel bedrijven buiten hun prijsbereik vallen.

Product Tour Software #4: Pendo


Pendo is een uitgebreid digitaal adoptieplatform met indrukwekkende analyses, in-app feedback en productadoptie-functies.

Het richt zich vooral op zakelijke gebruikers en heeft waarschijnlijk de meest geavanceerde analyses van alle tools die we in dit artikel behandelen. Maar er hangt een prijskaartje aan.

Voordelen van Pendo

Ondanks de prijs en de steile leercurve heeft Pendo een paar voordelen in vergelijking met zijn concurrenten.

  • Pendo staat bekend om zijn goede en gebruiksvriendelijke analysetools zoals Paths, Retention en Funnels. (Vanaf Q1 2023 zal Userpilot dezelfde analysefuncties hebben, met meer robuuste functionaliteit). Deze zijn misschien niet nodig als u alleen op zoek bent naar tour software.
  • Pendo heeft een deelbare productplanningstool om klantenfeedback te organiseren en prioriteit te geven aan hoogwaardige functies. Het helpt teams op één lijn te blijven met de gedeelde functieplanningsgids.
  • Het werkt op web apps en mobiele apps, dus als je beide nodig hebt, kan dit een goede keuze voor je zijn.

Nadelen van Pendo

Verrassend genoeg voor een productbegeleiding en engagement tool die beweert “alles in één” te zijn kun je niet direct handelen op de gebruikersanalyses van Pendo in Pendo.

Dat komt omdat Pendo je niet toestaat om gebruikers te targeten die zijn gesegmenteerd door in-app gebeurtenissen met de in-app gidsen die je ermee hebt gebouwd.

Hier is een korte lijst van Pendo’s nadelen:

  • Je kunt er ook geen ervaringen mee activeren op basis van in-app gebeurtenissen. Dit komt waarschijnlijk door de technische schuld – maar maakt de analyses van Pendo vrijwel NIET bruikbaar.
  • Pendo biedt beperkte onboarding elementen, wat betekent dat u niet altijd de beste ervaring voor uw gebruikers kunt creëren. Checklists zijn alleen toegankelijk via het Hulpmiddelencentrum, wat het nut ervan teniet doet.
  • Pendo’s prijzen zijn alleen beschikbaar voor u als u een offerte aanvraagt. Het bedrijf vermeldt geen prijzen op zijn site voor de hogere niveaus. Volgens sommige beoordelingen beginnen de prijzen echter bij $20.000-$25.000 per jaar voor een enkel product, en rond $50.000 per jaar voor het mid-tier pakket. Dit is misschien het grootste nadeel van Pendo.

Als je op zoek bent naar een tool die je gebruikersanalyses in real-time laat zien en waarmee je in-app ervaringen kunt triggeren op basis van in-app gebeurtenissen en gebruikersgedrag in real-time – Userpilot biedt deze functies (en ook tegen een lager prijskaartje).

Pendo prijzen

 

Pendo engage prijzen

 

Pendo heeft 4 prijsplannen verdeeld in 2 niveaus (“plannen om te beginnen” en “plannen om te groeien”), en 2 producten (“engage” en “adopt”). De basis “plannen om te beginnen” beginnen bij $7000 per jaar, alleen jaarlijks betaald. Dit plan heeft niet veel zin omdat het extreem beperkte functies heeft (vergeleken met het “Traction” plan van Userpilot, dat je alle functies en integraties geeft + tot 2.500 MAU’s voor $2988!):

  • geen NPS
  • geen Hulpmiddelencentrum
  • geen integraties (!)
  • alleen basisanalyses
    pendo startersplan

De “groei” plannen zijn alleen beschikbaar voor u als u een offerte aanvraagt. Het bedrijf vermeldt geen prijzen op zijn site voor de hogere niveaus. Volgens sommige beoordelingen beginnen de prijzen echter bij $20.000-$25.000 per jaar voor een enkel product, en rond $50.000 per jaar voor het mid-tier pakket.

Het lastige aan de prijsstelling van Pendo is dat je voor verschillende modules apart moet betalen:

  • Pendo Free: tot 500 MAU, single-app, en basisfunctionaliteit en analytics.
  • Pendo Starter $7000/jaar: 2.000 MAU limiet, multi-app, en toegang tot premium functies zoals NPS, maar het omvat geen geavanceerde analyses of integraties.
  • Pendo Groei: Aangepaste MAU, single-app, NPS en PES, resource center, en toegang tot ondersteuning in vergelijking met lagere plannen.
  • Pendo Portfolio: Aangepaste MAU, multi-app, cross-journey rapporten, experimenten, en 1 gratis integratie inbegrepen.
  • Pendo Premium: Aangepaste MAU, multi-app, alles in andere plannen plus aangepaste rollen en machtigingen en geavanceerde beveiliging.
  • Pendo Feedback: het verzamelen van feature requests is een aparte module met aangepaste prijzen.
  • Pendo Adopt: onboarding van werknemers is een aparte module met aangepaste prijzen

 

Product Tour Software #5: WalkMe

WalkMe is zelfs bekender dan Appcues. Het heeft een enorme naamsbekendheid en is dus de eerste naam die in gedachten komt wanneer veel mensen op zoek zijn naar software voor producttours.

Product Tours Software: WalkMe

Bron: walkme.com

WalkMe was vroeger on-premise software die je lokaal moest installeren, maar nu is het puur SaaS – wat een grote verbetering is.

Een zeer interessante functie is het contextintelligente algoritme van WalkMe, dat probeert de behoeften en intenties van gebruikers te achterhalen en vervolgens de meest geschikte tours en onboardingflows aanbiedt.

WalkMe's sjabloongalerij

Voordelen van WalkMe

  • Veel naamsbekendheid en een sterke merkreputatie
  • Veel functies – het wil een compleet Digital Adoption Platform bieden, inclusief analytics, A/B-testen en taakautomatisering.
  • Producttours hoeven niet volledig lineair te zijn, maar uit beoordelingen blijkt dat niet alle use cases kunnen worden ondergebracht
  • Werkt op apps van derden, dus u kunt digitale adoptiestromen bouwen op bijv. Salesforce of Hubspot om uw medewerkers ermee te trainen

Nadelen van WalkMe

  • Een van de duurste product tour software opties die er zijn
  • Zeer moeilijk te installeren en daadwerkelijk te gebruiken – vereist veel technische instellingen en ontwikkelmiddelen om aan te passen(lees deze case study van een klant die overstapte van Walkme naar Userpilot en tientallen ontwikkeluren bespaarde).
  • Alleen geschikt voor grote ondernemingen
  • Het beste voor opleiding en onboarding van werknemers, niet voor onboarding van gebruikers
  • waar voor je geld – met zelfs de “opstartplannen” in de buurt van 12.000 dollar per jaar en oplopend tot 55.000 dollar per jaar.
  • alleen jaarplannen beschikbaar
  • geen gratis proefversie om te zien hoe het werkt.

GERELATEERD: [Case Study] Hohoe Touchright Software uren ontwikkelingstijd bespaarde na de overstap van Walkme naar Userpilot

WalkMe prijzen

walkme prijzen

WalkMe is populair bij bedrijven op bedrijfsniveau, die het enorme scala aan functies (die veel verder gaan dan de WalkMe-productrondleidingen – het is een volledig Digital Adoption Platform) en zeer hoge veiligheidsspecificaties waarderen.

Dat is geweldig als het goed werkt, maar er hangt een prijskaartje aan. De prijs van WalkMe is maatwerk, maar ligt meestal tussen 9.000 en 50.000 dollar.

Maar dat aantal functies kan intimiderend zijn en moeilijk te doorgronden. Een grote verscheidenheid aan sjablonen (zie afbeelding hierboven) helpt daarbij, maar WalkMe komt het best tot zijn recht als u er veel tijd (en ontwikkelingssteun) aan kunt besteden.

 

Product Tour Software #6: WhatFix

Product Tours Software: WhatFix

Bron: whatfix.com

WhatFix heeft veel goede functionaliteit – waaronder goede interactieve walkthroughs van het soort dat volgens ons essentieel is om gebruikers te activeren.

Hier is een voorbeeld van een interactieve tour gemaakt met WhatFix.

WhatFix interactieve tour

Bron: whatfix.com

Dat maakt WhatFix tot een echte concurrent, maar er zijn enkele belangrijke bezwaren om rekening mee te houden.

Ten eerste is in-app styling vrij eenvoudig – wat betekent dat je opnieuw CSS-vaardigheden of -middelen nodig hebt om je onboarding-ervaring af te stemmen op de look en feel van de rest van je app.

Voordelen van WhatFix

  • Biedt interactieve walkthroughs.
  • Veel verschillende UX opties.
  • Eenvoudig te installeren via Chrome extensie en JS snippet.

Nadelen van WhatFix

  • Heeft alleen basis in-app styling opties.
  • Geen A/B testen in de app of ingebouwde analytics. Het ondersteunt echter wel Google Analytics integratie.
  • Prijzen op maat maken het moeilijk om te weten aan wie je WhatFix moet aanbevelen.
  • De klantenondersteuning van WhatFix lijkt niet de beste te zijn. Kijk op de reviewsites en je ziet veel gemopper.

WhatFix prijzen

Watfix-prijzen

WhatFix is erg terughoudend over de prijzen. Er worden ter plaatse geen bandjes gegeven – het is alleen op offerte. Dat gezegd hebbende, er is een gratis proefoptie.

Product Tour Software #7: Kameleon

Dit is een andere onboarding en product tour software service.

Chameleon heeft veel goede functies en kan zeker standhouden tegen rivalen als Appcues.

Het biedt een grote verscheidenheid aan UX-elementen (tooltips, hotspots, bakens enz.) en kan worden gebruikt om ingewikkelde walkthroughs te bouwen. Het heeft ook een innovatieve “launcher” functie die u kunt gebruiken om checklists en andere widget elementen in te zetten.

Het heeft geavanceerde gebruikerssegmentatie en personalisatie (die het tot voor kort niet had), en op gebeurtenissen gebaseerde triggers – hoewel deze niet zo aanpasbaar zijn als bijvoorbeeld Userpilot biedt.

Persoonlijk vind ik de UI vrij moeilijk te gebruiken – misschien omdat hij zoveel elementen bevat.

Het belangrijkste verschil met Chameleon is dat zij de styling codering voor u doen. Dit is geweldig als u zeer specifieke look and feel-behoeften hebt voor uw productreizen, maar niet over de interne middelen beschikt om die uit te voeren.

Bron: trychameleon.com

Voordelen van Kameleon

  • Zeer concurrerend aanbod van UX en tools.
  • Uitgebreide reeks integraties, met tools als Mixpanel, Amplitude, Heap, Intercom, Zapier, Slack etc.
  • Codering op maat maakt het misschien wel de meest geschikte optie voor diensten die een echt onderscheidende look en feel nodig hebben.

Nadelen van Kameleon

kameleon-bad-review-quote

  • Codering op maat vertraagt natuurlijk de snelheid waarmee het kan worden ingezet.
  • De toegang tot veel van de beste functies is beperkt op de lagere prijsniveaus (het Startup-pakket biedt bijvoorbeeld slechts 5 microsurveys en 1 launcher, en A/B-tests zijn volledig weggelaten).

Kameleon prijzen

kameleon prijzen

Chameleon biedt drie prijsplannen:

  • Opstart: vanaf $349/maand met beperkte functies
  • Groei: vanaf $899/mo
  • Enterprise: verbeterde beveiliging en ondersteuning met aangepaste prijzen

 

Product Tour Software #8: Userlane

Userlane is een codevrij digitaal adoptieplatform waarmee u in-app interactieve content kunt creëren om nieuwe gebruikers te begeleiden en de productadoptie te verhogen.

Voordelen van Userlane

Userlane is een populair hulpmiddel voor digitale adoptie en heeft vele voordelen. Hier zijn de voordelen.

  • Stroken zijn gemakkelijk op te zetten en uit te voeren.
  • Gemakkelijk gamification-elementen toevoegen aan uw onboarding.
  • Inclusief real-time analyses, zodat u gedragstrends kunt identificeren en daarop kunt reageren.
  • Vereist geen technische kennis omdat het grotendeels zonder code is.

Nadelen van Userlane

Dit hulpmiddel heeft echter een aantal gebreken, dus het is beter om een overzicht te krijgen van de nadelen ervan ials u overweegt het te kopen:

  • Niet zoveel integratiemogelijkheden. Vanaf nu heeft het integraties met Confluence, Zendesk en KnowledgeOwl.
  • Sommige UI-patronen, zoals hotspots en tooltips, zijn niet zo functioneel als gebruikers misschien zouden willen.
  • Biedt alleen interactieve walkthroughs, bekend als lanes.
  • Werkt alleen in het dashboard en kan niet worden gestart in een Chrome-extensie zoals de meeste van zijn concurrenten, zoals Userpilot doet.
  • Onduidelijke prijzen.

Userlane Prijzen


De prijzen van Userlane zijn niet openbaar en u moet contact opnemen met hun verkoopteam voor een offerte.

Maar vergeet niet dat het gebaseerd is op twee dingen: het aantal begeleide gebruikers en de productfuncties waartoe u toegang wilt hebben.

Product Tour Software #9: Helphero

helphero tour builder

Bron: helphero.com

Als u op zoek bent naar echt goedkope software voor producttours, dan is Helphero een van de beste. Het begint bij slechts 55 dollar per maand voor maximaal 1.000 gebruikers, waardoor het zelfs voor heel kleine bedrijven betaalbaar is. Het is ook vrij eenvoudig te gebruiken dankzij de Chrome Extension waarmee u de product onboarding tours direct bovenop uw app kunt bouwen, maar helaas is de builder een beetje onhandig en zijn de stylingopties zeer beperkt (+ er zijn geen templates in tegenstelling tot in bijv. Userpilot).

Natuurlijk is dit geen echte interactiviteit van het soort dat Userpilot mogelijk maakt, omdat het alleen afhankelijk is van een klik-input. Zoals de tooltip zelf zegt, is de klik slechts een vervanging voor een “Volgende” knop in een lineaire stroom – maar desondanks is het een slimme manier om de functionaliteit te gebruiken.

 

Voordelen van Helphero

  • De prijs maakt het toegankelijk voor zelfs de kleinste bedrijven.
  • Een verrassend breed scala aan UX-elementen, waaronder checklists.
  • A/B testen worden ondersteund, maar vereisen codering.
    ab testen in helphero
  • Eenvoudige integratie met Intercom, waardoor het een echte concurrent wordt voor Intercom Product Tours
  • Wat basis betrokkenheid en gebruiksanalyses:
    helphero analytics

Nadelen van Helphero

  • Uiteindelijk blijft het beperkt tot lineaire en vertakkende onboarding.
  • De stylingopties zijn beperkt, tenzij je CSS kunt gebruiken.
  • A/B-tests zijn alleen beschikbaar voor technische gebruikers die kunnen coderen
    ab testen in helphero
  • Als je veel gebruikers per maand hebt, verdwijnt het prijsvoordeel van Helphero snel: helphero prijzen

Helphero prijzen

  • 14 dagen gratis uitproberen
  • Tot 2500 MAU: $115/maand
  • Tot 5000 MAU: 179 dollar/maand
  • Tot 10.000 MAU: $249/maand
  • Tot 20.000 MAU: $299/maand
  • Meer dan 20.000 MAU: aangepast plan

Product Tour Software #10: Gebruikersbegeleiding

UserGuiding is een goedkopere productadoptie tool op instapniveau die een reeks functies biedt om bedrijven te helpen nieuwe klanten aan te trekken en productadoptie te stimuleren.

UserGuiding blinkt uit in het bouwen van eenvoudige onboarding ervaringen voor gebruikers. Het bevat een bouwer zonder code, segmentatie-opties en eenvoudig toe te voegen UI-patronen zoals hotspots, tooltips en modals.

Hoewel het ook een aantal andere goodies heeft zoals een resource center en analytics, is het vlees van dit product de onboarding flow builder. Als u alleen maar op zoek bent naar een relatief eenvoudige manier om eenvoudige onboarding-flows te bouwen, kan dit een goede keuze voor u zijn. Maar mensen die meer analyses, maatwerk of complexe integraties zoeken, moeten waarschijnlijk elders kijken.

Voordelen van gebruikersbegeleiding

Er zijn enkele voordelen om voor UserGuiding te kiezen. Hier zijn de voordelen:

  • Voor kleine starters of onafhankelijke bedrijven is de prijs een aantrekkelijk element om te overwegen.
  • Een grote verscheidenheid aan UI-patronen om uit te kiezen bij het bouwen van flows en gidsen
  • In tegenstelling tot sommige van de duurdere opties kunt u ervoor kiezen een Hulpmiddelencentrum toe te voegen (een bonus voor zelfbedieningsondersteuning).
  • Voor een budgettool biedt UserGuiding nog integraties met andere toepassingen, zoals Mixpanel, Hubspot, Woopra, Slack, Webhook, enz.

Nadelen van Userguiding

Hoewel UserGuiding een solide product is, zijn er nog veel verbeteringen nodig. De nadelen van het gebruik van UserGuiding zijn:

  • Er zijn veel bugs en prestatieproblemen bij het gebruik van de tool. De UI is ook vrij lastig te navigeren.
  • De functionaliteit is beperkt, vooral bij het basisplan. Daar is slechts een klein aantal functies beschikbaar – allemaal met het UserGuiding watermerk/branding.
  • Technische kennis is vereist om het maximale uit dit product te halen.
  • Aanpassings- en ontwerpmogelijkheden voor UI-patronen zijn niet de beste.
  • De meest waardevolle integraties zijn alleen beperkt tot het Enterprise-plan!
  • Voor de Hubspot Integratie: Hubspot Enterprise Plan is vereist. Om de integratie van Userguiding in te schakelen, moet je geabonneerd zijn op het enterprise plan van Hubspot.

Gebruikersbegeleiding Prijzen

Het prijsmodel van UserGuiding is veel eenvoudiger dan andere op onze lijst. Er zijn drie niveaus, die elk een bepaald bedrag vragen voor toegang tot bepaalde tools.

Hier zijn de pakketten:

  • Basic geeft u alleen toegang tot de meest essentiële onboarding tools: Vanaf $99/mo of $69/mo (als u het jaarcontract koopt), heeft deze budgetoptie een paar beperkingen om te overwegen (d.w.z. slechts 1 teamlid, een limiet van 20 gidsen en 2 checklists, UserGuiding branding op alle UI-patronen).
  • Professional voegt onbeperkt gidsen, hotspots en checklists toe. Vanaf $399/mo of $299 /mo indien jaarlijks gefactureerd.
  • Corporate geeft je toegang tot alles plus persoonlijke coaching. Vanaf $699/mo of $499.mo voor een jaarplan.

Product Tour Software #11: Userflow

Userflow dashboard

Userflow is een lower-end product tour builder met een vrij gebruiksvriendelijke interface en vereenvoudigde analytics. Het is geschikt voor starters (met prijzen vanaf 200 dollar).

Voordelen van Userflow

Userflow biedt verschillende voordelen voor producttours, waaronder:

  1. Gebruiksvriendelijk (nou ja…voor sommigen): Met de drag-and-drop interface van Userflow kun je de flows in het dashboard opbouwen en zie je in één keer een overzicht van de hele flow (alle stappen). Sommige mensen gebruiken graag de visuele manier om de hele stroom op te bouwen op een dashboard in plaats van in je app. Dit heeft ook enkele beperkingen, die wij echter in het volgende deel zullen bespreken.

  2. Aanpasbaar: Met Userflow kunnen producttours worden aangepast met merkelementen, visueel ontwerp en interactiviteit.

  3. Datagestuurd: Userflow biedt eenvoudige analyse- en feedbacktools, waarmee productteams de betrokkenheid van gebruikers kunnen volgen en de tour in de loop der tijd op basis van gegevens kunnen verbeteren.
    Userflow vereenvoudigde analytics

  4. Ondersteunt A/B-testen: Met Userflow kunnen productteams verschillende versies van productrondleidingen testen en de resultaten vergelijken, zodat zede besteaanpak voor hun gebruikers kunnen bepalen.

  5. Integraties: De Userflow product tour tracking en analyse tool integreert met diverse andere tools, waaronder Google Analytics, Intercom en Slack.

Het Userflow-platform biedt een krachtige en flexibele oplossing voor het creëren en ontwerpen van producttours, waarmee gebruikers worden voorgelicht en adoptie wordt gestimuleerd.

Nadelen van Userflow

Hoewel Userflow veel voordelen heeft, zijn er ook nogal wat nadelen:

  1. Je bouwt je flows niet direct bovenop je app, wat verwarrend kan zijn (en ik vind het persoonlijk contra-intuïtief). Om een element te selecteren waaraan je de tooltip wilt koppelen, moet je een chrome-extensie openen die een snapshot van je interface maakt:
    stromen bouwen in Userflow

    Dit maakt het hele proces van het bouwen van uw producttour in Userflow een beetje onhandig:
    https://en.wikipedia.org/wiki/Cf.

  2. Beperkte aanpassingsmogelijkheden: Hoewel Userflow een reeks aanpassingsopties biedt, vinden sommige gebruikers de mate van controle en flexibiliteit beperkt in vergelijking met andere tools of maatwerkontwikkeling.

  3. Leercurve: Hoewel Userflow is ontworpen om gebruiksvriendelijk te zijn, kan er voor sommige gebruikers een leercurve zijn bij het wennen aan de interface en functies. Bijvoorbeeld, je bouwt je producttour niet bovenop je eigen interface – je moet hem bouwen in het dashboard, en dan een rare momentopname maken van je UI om een element te selecteren waaraan je bijvoorbeeld je tooltips wilt vastmaken:

  4. Integratiebeperkingen: Hoewel Userflow integreert met een reeks andere tools, is het mogelijk dat het niet compatibel is met alle platforms of systemen, en de integratie met sommige tools kan beperkt zijn.

  5. Internetverbinding vereist: Userflow is een cloudgebaseerde tool en vereist een internetverbinding om te gebruiken, wat voor sommige gebruikers een probleem kan zijn.

  6. Technische beperkingen: Userflow is misschien niet geschikt voor complexe of sterk aangepaste producttours, en sommige gebruikers kunnen de technische beperkingen van de tool als beperkend ervaren.

In het algemeen is Userflow een krachtig en flexibel hulpmiddel voor het maken vanproducttours, maarhet is misschien nietvooralle gebruikers geschikt en kan enkele beperkingen hebben, afhankelijk van de specifieke behoeften en eisen van een product. Zoals bij elk hulpmiddel is hetbelangrijkde voor- en nadelen zorgvuldig te evalueren alvorens te besluiten het te gebruiken.

Userflow Prijzen

Userflow heeft vanaf maart 2023 3 prijsplannen:

  • Startup – vanaf $200 voor 3.000 MAU’s, jaarlijks gefactureerd – dit plan beperkt ook sterk de beschikbare functies: tot slechts 1 checklist en 10 launchers (flows), geen NPS-enquêtes, no-code event tracking, geen lokalisatie enz.
  • Pro – $600 jaarlijks gefactureerd, dus $7200 per jaar – dit plan omvat alle functies
  • Enterprise – alleen prijzen op aanvraag – dit plan omvat alles in Pro + aangepaste limieten, SSO en aangepast contract.

 

Product Tour Software #12: Stonly

alleen bouwer

Stonly positioneert zichzelf als een budgetvriendelijk alternatief voor hun duurdere concurrenten, maar in feite – is het meer een CS tool voor het opbouwen van kennisbanken dan een product adoptie tool voor onboarding. Net als bij Intercom Product Tours voelt de tour builder van Stonly eerder als een geïmproviseerde add-on voor de kennisbanken dan als een volwaardig product (vergeleken met concurrenten als Userpilot of Appcues).

Het kan dus goed zijn voor starters en kleine bedrijven met weinig gebruikers en een prijsmodel per weergave (dat superduur kan worden zodra je meer gebruikers hebt!) en die vooral een hulpmiddel willen voor de kennisbank.

De productrondleidingen van Stonly zijn niet de meest intuïtieve (en vereisen nogal wat codering), en het komt met beperkte integraties. In feite – de setup en builder zijn extreem verwarrend: je kunt de tours zowel in het Stonly dashboard als bovenop je app bouwen, maar dan moet je terug naar het dashboard om de inhoud van de stappen die je net hebt gebouwd in de Chrome Extension te bewerken? Dit slaat nergens op…

De producttour bewerken - uiterst verwarrend

Laten we de voor- en nadelen voor producttours nader bekijken.

Voordelen van Stonly

  • De mogelijkheid om meerdere talen te ondersteunen

  • Kleine bedrijven met minder initiële views zullen profiteren van dit prijsmodel

  • Geïntegreerde analyses

  • Front, Zendesk, Freshdesk en Segment integraties.

  • Kennisbankfunctionaliteit inbegrepen

Nadelen van Stonly

  • Uiterst verwarrende bouwer

  • Vrij codezware producttour voor een “no-code tool”.

  • Verwarrende installatie: het is onmogelijk te installeren voor een niet-technische gebruiker: alleen installatie
  • Vereist enige kennis van CSS om aan te passen – de aanpassingsopties zijn slechter dan de marktstandaard

  • Staat niet toe dat u inhoud toevoegt aan uw productgidsen (tekst) direct in de Chrome Extensie:
    stonly tour editor in-app
  • Er ontbreekt een aantal populaire producttour-functies, zoals voortgangsbalken en checklists.

Stonly Prijzen

Stonly heeft vanaf 2023 slechts twee plannen op zijn prijzenpagina:

  • $249 (of $199 als u jaarlijks betaalt) voor maximaal 4.000 weergaven, daarna betalen als u gaat – wat erg duur kan worden als u meer MAU’s of zeer actieve gebruikers hebt die uw tool dagelijks gebruiken.
  • aangepaste offerte – alleen voor zakelijke klanten.Om heel eerlijk te zijn – bij het maandelijkse prijspunt van $249 kun je beter de extra $50 erin gooien en er een maandabonnement van een intuïtievere en robuustere productbegeleidingstool zoals Userpilot voor nemen.

Product Tour Software #13: Product Fruit

Voordelen van het product Fruit

Product Fruits s is een van de goedkoopste onboarding tools op de markt, dus het kan een go-to tool zijn om producttours te bouwen voor echt kleine startups met een budget onder de $100.

De meest geciteerde profs zijn:

  • het reactievermogen van het CS-team
  • eenvoudige installatie

Nadelen van Product Fruit

Er zijn echter verschillende nadelen aan deze betaalbare oplossing voor productreizen:

  • alleen elementaire, lineaire productreizen
  • onhandige UX – waardoor het vrij moeilijk te gebruiken is
  • alleen de basisvorm van een middelencentrum en checklists
  • Geen NPS
  • geen inheemse onderzoeken
  • geen rapportage voor het Resource Center (“life ring widget”)
  • de producttour triggering kan nogal buggy zijn

Product Fruit Prijzen

Hoewel Product Fruits nog steeds een van de goedkoopste oplossingen op de markt is, zijn de plannen onlangs met ongeveer 20% in prijs gestegen:

  • Core vanaf $79 voor 1.500 gebruikers
  • Boost $129 voor 1500 gebruikers en vervolgens $249 voor maximaal 5000 MAU’s.
  • Enterprise – alleen offerte op maat.

Verder dan de Product Tour Software – Hoe krijgt u de beste resultaten?

Als het gaat om het selecteren van de beste producttour software, is er wat algemeen advies dat zeer relevant is:

Het is niet hoeveel je hebt – het is hoe je het gebruikt dat telt.

Slecht ontworpen, slecht gerichte producttours bereiken niet de gewenste resultaten, interactief of niet. En een goed ontwerp draait om het kennen van je publiek en het kennen van het gebruikerspad.

In dit laatste deel delen we onze gedachten over de dingen die u moet doen om ervoor te zorgen dat uw producttours en interactieve walkthroughs een hoge vlucht kunnen nemen.

#1 Segmenteren en zo veel mogelijk personaliseren

Contextuele microsurveys zijn briljant om informatie te verzamelen waarmee u onboarding kunt aanpassen zonder de gebruiker te vervelen.

Kontentino's kwalificerende microsurveys

Bron: kontentino.com

Een paar eenvoudige vragen op strategische momenten kunnen u essentieel inzicht geven in wat belangrijk is voor een gebruiker – wat waarde voor hem betekent en wat hij hoopt te bereiken.

Motivatie en vermogen zijn beide afhankelijk van de vraag of mensen de juiste informatie krijgen op het moment dat ze die nodig hebben – dus hoe meer u gebruikers kunt segmenteren op basis van deze criteria, hoe relevanter u hun rondleidingen op maat kunt maken.

#2 voor of na inschrijving?

Heeft u nagedacht over onboarding van mensen voordat ze zelfs zijn aangemeld?

Als u zich bezighoudt met Product-Led Marketing, dan kan een producttour een van de best denkbare marketinginstrumenten zijn!

Dit is iets wat SalesFlare daadwerkelijk deed – in feite hun hele walkthrough gebruiken als een productdemo (9:30).

Vraag jezelf af: brengt dit gebruikers sneller naar Aha dan ze eerst te laten aanmelden?

Hulpcentrum #3 is van vitaal belang

Met uw producttours komen de gebruikers een heel eind, maar er zullen altijd vragen zijn of problemen die u niet hebt voorzien.

Dus je moet je walkthroughs aanvullen met:

  • FAQ’s en Document Centers: wanneer gebruikers zich proactief gaan verdiepen, is het belangrijk dat u tegemoet komt aan hun meer geavanceerde behoeften.
  • Live Chat: soms kom je met zelfbediening niet verder. Af en toe komt een gebruiker een probleem tegen waarvoor menselijke hulp nodig is om het op te lossen.

Bron: userpilot.com

Zelfs als u aan alles hebt gedacht, zullen er altijd gebruikers zijn die hand- en spandiensten nodig hebben en niet uit de voeten kunnen met een handleiding.

Uw activeringsstrategie heeft net zo goed een uitgebreid helpcentrum nodig als producttours. Gelukkig zit dat ook in het aanbod van Userpilot

#4 Iterate met behulp van Analytics

Een van de grootste problemen die we steeds weer zien met producttours is dat ze worden behandeld als “one and done” functies.

Wat gek is.

Een marketeer zou nooit gewoon zeggen: “Nou, dat is de landingspagina die is gesorteerd” en gewoon weglopen. Ze kijken naar de prestatiegegevens en optimaliseren in de loop van de tijd!

Dus waarom zou een productmanager al zijn of haar onboarding flows opzetten en gewoon verder gaan?

Bron: userpilot.com

U moet uw productrondleidingen koppelen aan activatie of andere KPI’s en de impact ervan bijhouden. Als u de interactie met uw tours niet kunt correleren met de betrokkenheid of succescijfers van gebruikers, mist u belangrijke kansen om te verbeteren.

Het is dus van vitaal belang om de walkthrough-software die u gebruikt te integreren met event-based analytics (wij hebben bijvoorbeeld een één-klik integratie met Amplitude), zodat u die feedback-optimalisatielus in werking kunt stellen.

#5 Ken uw gebruikersreis

Userpilot's gebruikersreis

Bron: userpilot.com

Als u een uitgebreid onboardingsysteem wilt maken dat bestaat uit korte, gesegmenteerde, contextueel getriggerde interactieve walkthroughs, moet u uw product, uw publiek en hun use cases door en door kennen.

Om gebruikers tot in detail door elke stap van het traject te kunnen loodsen… dat is veel werk! Geen wonder dat zo veel mensen het gewoon vermijden en in plaats daarvan een lineaire producttoer opzetten.

Hier moet je gewoon een geweldige productmanager zijn die zich in elk denkbaar gebruikersscenario kan verplaatsen (en sommige die dat niet zijn…) en voor elk probleem de juiste oplossing kan uittekenen. Met software kom je niet verder.

Meer weten over onze Product Tour Software?

Userpilot is verreweg de beste software tool voor productreizen die er is en die u het meeste waar voor uw geld geeft. En niet te vergeten het is makkelijk te gebruiken!

Boek vandaag nog een demo met Userpilot

previous post next post

Leave a comment