5 bedste værktøjer til gennemgangen af produkter til SaaS [Updated 2023]

Produktgennemgange er lidt af en specialitet for os her på Userpilot, så vi har samlet vores fem yndlingsværktøjer og sat dem på prøve. *OBS: Denne liste gælder kun for web, ikke for mobilapps.

For at komme på denne liste skal et værktøj tilbyde interaktive gennemgange, men vi vil også kigge på andre faktorer – som pris, brugervenlighed, tilpasning osv.

Lad os dykke ned i resultaterne!

TL;DR

  • 1. Userpilot

Userpilot har et knivskarpt fokus på brugeraktivering og giver dig alle de værktøjer, du har brug for til at bygge alle tænkelige typer interaktive produktgennemgange. Userpilot er let at bruge (ingen kodningsevner påkrævet), har en moderat pris baseret på MAU’er (alle funktioner er tilgængelige i alle prisplaner, selv i prøveversionen!), og med fantastiske støttefunktioner, der spænder fra A/B-testning, gennem NPS til ressourcecentre, er Userpilot det bedste værktøj til brugerindlæring derude (tag ikke bare vores ord for det, vi har vandt sommer 2022 Leader-plaketten på G2).

  • 2. Ansøgninger

Appcues giver dig mulighed for at lave interaktive gennemgange og er en af de oprindelige DAP’er. På trods af forbedringerne har Appcues dog færre funktioner sammenlignet med Userpilot (men det er godt for begyndere), og det er dyrere, hvis du vil have mere end de grundlæggende funktioner (grundprisen er den samme som Userpilot, men kun begrænsede funktioner).

  • 3. Kamæleon

Masser af brugergrænsefladeindstillinger og en fornyet grænseflade, men ikke nok interaktive muligheder for brugerinput til at bygge alle de former for gennemgang, du kan få brug for.

Foretrukken brugssituation: Indkøring af medarbejdere i apps fra tredjepart

  • 4. Whatfix

Whatfix har alle de funktioner, du sandsynligvis har brug for (undtagen analyse). Men det fokus på virksomheder gør det uegnet til mindre/midterstore teams.

  • 5. WalkMe

En komplet Digital Adoption-platform med nogle fremragende funktioner, men den er meget dyr, tager længere tid at få sat op og kræver avancerede tekniske færdigheder (implementering på stedet + CSS-kodning hver gang du skal tilpasse noget). Det er kendt for at være en eksklusiv løsning af en grund og synes at læne sig mere op ad brugertilfælde til indskoling af medarbejdere.

Hvordan vælger man det bedste værktøj til gennemgangen af et produkt?

Lad os få en ting på plads:

For at kvalificere sig som et af vores valg af de bedste værktøjer til gennemgange af produkter skal det tilbyde interaktive gennemgange. Hvorfor interaktive rundvisninger frem for traditionelle, lineære produktvisninger, spørger du? Se vores video nedenfor!

Hvorfor produktgennemgange skal være interaktive

Kort fortalt er argumentet for interaktive gennemgange følgende:

  • Nye brugere lærer bedst ved at gøre ting – ikke ved at læse, se eller lytte
  • Når nye brugere udfører opgaver som en del af onboarding-processen, vil deres
    Tid til første værdi
    reduceres. De kan mærke fordelene ved dit SaaS og bliver hurtigere aktiverede brugere, hvilket reducerer risikoen for tidlig afgang. Her er et eksempel på, hvordan Salesflare gør det
Salesflares interaktive gennemgang

Kilde: salesflare.com

  • Interaktive gennemgange er skræddersyet til konteksten og brugssituationen – i stedet for at produktchefen bare kaster al sin information ud til nye brugere på én gang
  • Interaktive gennemgange understøtter hurtig produktvækst ved at give dig mulighed for at tilbyde selvbetjening til en lang række forskellige brugersegmenter på én gang

interaktivitet er en vigtig forudsætning for de bedste værktøjer til produktgennemgang i 2023.

Hvad leder vi ellers efter i de bedste værktøjer til produktgennemgang?

Ud over at tilbyde interaktive gennemgange er dette de vigtigste faktorer, som vi ser på:

  • Er det nemt at bruge?
  • Skal du kode noget for at få mest muligt ud af det efter installationen?
  • Hvor meget koster det?
  • Hvilken slags brugergrænseflade understøtter den?
  • Hvor sofistikerede og tilpassede kan turene blive?
  • Hvilke andre funktioner får du ud over turene?

Lad os nu gå lidt dybere ned i de førende kandidater:

Bedste produktgennemgangs-værktøj #1 – Userpilot

Første på vores liste over de bedste værktøjer til produktgennemgang er Userpilot (vi er lidt forudindtagede, men med god grund)!
Se et lille eksempel på vores bygherre nedenfor:

 

 

Userpilot giver dig mulighed for at opbygge et stort udvalg af oplevelser i apps, der kan være fuldt interaktive. Det er også det ENESTE onboarding-værktøj med en reaktiv onboarding-funktionalitet – så ud over proaktive gennemgange kan du også “reagere” på brugeradfærd med de rigtige kontekstuelle værktøjstip, native værktøjstip og et ressourcecenter.

Ud over din almindelige produktgennemgang kan du også skabe reaktive oplevelser og flows baseret på det, brugeren gør i din app.

Mens alle de værktøjer, vi ser på, indeholder nogle af disse muligheder, er ingen af dem så robuste og omfattende som Userpilot. Userpilot understøtter det bredeste udvalg af “drevne handlinger” af alle de værktøjer, der er nævnt her:

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter - Userpilots drevne handlinger

Kilde: userpilot.com

For eksempel har ingen af de andre værktøjer, der er blevet diskuteret, et interaktivt træk-og-slip-element.

Userpilot har også et omfattende udvalg af brugergrænsefladeelementer, der kan bruges til at opbygge brugernes onboarding-oplevelser. Ud over de sædvanlige modals, tooltips, slideouts og hotspots har Userpilot tre vigtige tilføjelser:

  • Du kan vise fremskridt gennem et flow under brugerens onboarding med pop-up tjeklister (og derefter se tjekliste-specifikke analyser bagefter)!
Userpilot giver dig mulighed for at bruge dit ressourcecenter i onboarding-flow

Kilde: userpilot.com

  • Du kan opbygge selvbetjeningssupport i appen med et robust ressourcecenter

  • Du kan indsamle feedback fra mikroundersøgelser eller NPS-undersøgelser, selv under brugernes onboarding

Det bedste af det hele? Alle funktionerne i Userpilot er heller ikke begrænset af dit abonnement, så du kan eksperimentere og skabe alt, hvad du har lyst til, selv under prøveperioden!

Userpilot er noget for dig, hvis

  • Du vil gerne have adgang til det mest omfattende udvalg af drevne handlinger til opbygning af ægte interaktive gennemgange til din webapp
  • Du leder efter en platform, der også tilbyder analyser, A/B-testfunktioner og avanceret segmentering (til at opbygge endnu mere effektive og personlige gennemgange)
  • Din prioritet er at få nye brugere til at indse værdien hurtigt og konvertere fra gratis prøveversion til betalt.
  • Du vil gerne få eksisterende brugere til at fortsætte med at tage nye funktioner til sig og øge engagementet
  • Du ønsker at reducere mængden af supportbilletter og undersøge mulighederne for selvbetjening af support
  • Kodning er ikke din stærke side, og du har brug for noget, der er hurtigt og nemt at implementere og bruge,
  • Du vil have et værktøj, der kan skaleres i takt med, at du vokser. Med en indgangspris på 249 USD pr. måned er Userpilot et meget robust værktøj med masser af værdi, da priserne kun er baseret på MAU’er.

 

 

Hvem Userpilot ikke er for

  • Userpilot fungerer ikke på native iOS- og Android-apps – kun på Progressive Web Apps (PWA’er).
  • Userpilot fungerer ikke på tredjepartsapplikationer, og er derfor ikke egnet til onboarding af medarbejdere til tredjepartsapplikationer som f.eks. Salesforce.

Produktgennemgang værktøj nr. 2 – Appcues

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter: Appcues

Kilde: appcues.com

Appcues har eksisteret i lang tid inden for onboarding af produkter. Og som du måske kan forvente, opdaterer de regelmæssigt tjenesten for at tilføje nye funktioner.

I vores sidste anmeldelse klagede vi over, at Appcues ture – som de kalder “Flows” – var passive og lineære.

Det er ikke længere et problem.

Appcues’ Flow Builder-udvidelse giver dig mulighed for at tilføje interaktive elementer til modals og andre UI-elementer i forskellige formater:

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter - Appcues bliver interaktiv

Kilde: appcues.com

Og du kan lave forgrenede rundvisninger ved hjælp af flere CTA’er på de enkelte elementer i brugergrænsefladen:

Og også forgreninger...

Kilde: appcues.com

Appcues gør det altså muligt for nye brugere at lave ægte interaktive gennemgange.

Et område, hvor vi tidligere roste Appcues, var i det udvalg af UI-elementer, som de understøtter, men de synes at være sakket bagud i forhold til resten af feltet på dette område nu:

Appcues - ikke den bedste liste over brugergrænsefladeelementer

Kilde: appcues.com

Ikke desto mindre er den grafiske brugerflade, som Flow Builder-udvidelsen tilbyder, smart, hurtig og ret nem at bruge.

Men jeg fandt det forvirrende at skulle skifte fra udvidelsen til en webbrowserside for at finde ud af målretning og udløsende faktorer for flowet.

Appcues får dig til at forlade builderen for at indstille målretning og udløsere

Kilde: appcues.com

Det bliver dobbelt så forvirrende, når du opbygger forgrenede flows, eller når du opbygger et flow, der gennemløber flere sider.

Måske er det fordi Appcues har eksisteret i så lang tid, at de har opbygget denne lidt forvirrende arbejdsgang. Det føles som om, at der er blevet tilføjet elementer lag på lag i stedet for at være designet med en holistisk vision i tankerne.

Appcues hævder også at kunne arve din applikations stil, men det ser ikke ud til at fungere så gnidningsløst.

Hvad er godt ved Appcues?

  • Udvidelsen er gratis at downloade og eksperimentere med, så du selv kan designe flows og afprøve brugergrænsefladefunktionerne.
  • Appcues understøtter lineære og forgrenede gennemgange, som giver mulighed for reel brugerinteraktion.
  • Etableret aktør med et godt omdømme, som løbende forbedrer sin service.

Hvad er ikke så godt ved Appcues?

  • Det er meget nemt at bygge og implementere enkle flows, men når du begynder at gøre dem mere komplekse, er det nødvendigt at skifte mellem udvidelsen og en separat browserside, hvilket øger sværhedsgraden.
  • Styling håndteres også i browseren, medmindre du holder dig til forudindstillede Appcues-temaer. De mange muligheder for styling kræver også, at nye brugere har CSS-ekspertise – selv om det er rart at inkludere kode til CSS-selektorer.
Appcues CSS-selektorer

Kilde: appcues.com

  • Der mangler mange attraktive funktioner i Essentials-pakken på entry-level $249 pr. måned (f.eks. integrationer med andre værktøjer end analytics, adgang til “avanceret” målretning og segmentering, fuld kontrol over tematilpasning). For at få det bedste ud af Appcues skal du betale for vækstpakken til $879 pr. måned – og prisen stiger med antallet af månedlige brugere (MAU’er).

Produktgennemgang værktøj #3 – Chameleon

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter: Chameleon

Kilde: trychameleon.com

Da vi har kigget på Chameleon i de foregående år, har vi haft nogle få problemer.

Men Chameleon har gjort meget på det seneste for at forbedre deres tilbud. Den har et af de mest omfattende udvalg af brugergrænseflader:

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter - Chameleons brede vifte af brugergrænseflader

Kilde: trychameleon.com

Det har også gode muligheder for segmentering, flowdesign og målretning, og det er helt klart en af de nemmere tour builders på denne liste at bruge.

Kamæleon's tour builder

Kilde: trychameleon.com

Desuden kan du nu administrere og redigere temaer i appen. Du behøver ikke at få styling udført efter mål, hvilket gør det langt nemmere at implementere nye flows hurtigt.

Chameleons Launcher-funktion er blevet omtalt en del i årenes løb, men i 2023 er den ikke længere det unikke særpræg, den engang var.

Chameleons meget roste løfteraket

Kilde: trychameleon.com

Med en Launcher kan du “gradvist afsløre funktioner” – hvilket betyder, at du kan indstille udløsere til at aktivere et pop-up-kontekstvindue med nyttige oplysninger, herunder muligheden for at starte gennemgange.

Medmindre du er villig til at betale 10.000 dollars om året for Enterprise-pakken, begrænser Chameleon mærkeligt nok abonnenterne til kun at have én Launcher.

Men på trods af forbedringerne er hovedproblemet med Chameleon det samme som sidste år: interaktiviteten er ikke så stærk, som den burde være.

Dette er dine muligheder for at gå fra det ene trin til det næste:

Chameleons udvalg af interaktive elementer

Kilde: trychameleon.com

Et klik eller en hover er de eneste muligheder for brugerinput. Du kan f.eks. ikke kræve, at et tekstfelt skal udfyldes.

Det begrænser den slags interaktive gennemgange, du kan lave.

Uden brugerdataindtastning kan du ikke udfylde registreringer, forbinde konti, tilføje kontaktoplysninger eller mange andre typer opgaver, som nye brugere skal lære for at få værdi af SaaS-produkterne.

Hvad er godt ved Chameleon?

  • Flot og brugervenlig tour builder-app – som du kan downloade og lege med gratis. Det er i sig selv en fantastisk preboarding!
  • Understøtter masser af forskellige brugerfladeelementer og leveres med instruktioner i appen om, hvordan du får det bedste ud af dem.
  • Launchers er stadig cool, selv om andre værktøjer tilbyder lignende funktioner nu
  • Hvis de indbyggede stylingmuligheder ikke falder i din smag, kan de kode dem for dig.

Hvad er ikke så godt ved Chameleon?

  • Det er ret dyrt for mindre virksomheder, idet prisen er baseret på MTU’er (Monthly Tracked User), og adgangen til funktioner er begrænset.
Kamæleon-priser - ikke billige

Kilde: trychameleon.com

  • Selv om Chameleon nu tilbyder reel interaktivitet i sine rundvisninger, hvor der kun er mulighed for at klikke og svæve på brugerhandlinger, er omfanget af de rundvisninger, du kan bygge, begrænset.

Produktgennemgang værktøj #4 – Whatfix

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter: Whatfix

Kilde: whatfix.com

Whatfix’ produktgennemgangsfunktionalitet er en del af et bredere tilbud om en “Digital Adoption Platform”.

Det betyder, at dine gennemgange nemt kan integreres i træningsprogrammer og udrulles gennem læringsstyringssystemer (LMS).

Whatfix er altså ikke interesseret i gennemgange udelukkende af hensyn til indskoling af nye brugere. De præsenterer dem i den bredere sammenhæng af “præstationsstøtte”.

I de seneste år ser det ud til, at Whatfix i højere grad har været rettet mod brug af medarbejdernes onboarding.

Tjenesten giver dig mulighed for at lave produktture, der er ægte interaktive og kan gå i flere forskellige retninger. Her er et eksempel på nogle interaktive elementer, der er bygget med Whatfix:

En Whatfix-tur i aktion

Kilde: whatfix.com

Indstillingerne for brugergrænsefladen er omfattende, og når du tilføjer et element, der kræver brugerinput (f.eks. et tekstfelt eller et telefonnummer), er det muligt at opstille regler for datavalidering for at sikre, at det sker korrekt.

Jeg syntes, at mulighederne for styling i appen svigtede tjenesten en smule, som ellers er meget omfattende.

Men dette bliver næsten opvejet af “fællesskabet” af Whatfix-brugere. Når du tilmelder dig, får du adgang til biblioteker med idéer og designs fra andre brugere:

Whatfix's fællesskab

Kilde: whatfix.com

Disse “delte flows” kan give inspiration og vejledning til, hvordan du kan efterligne dem i din egen app. Dette er f.eks. et skærmbillede af en af de strømme, der blev delt i januar 2022:

Et eksempel fra Whatfix-fællesskabet

Kilde: appcues.com

Hvad er godt ved Whatfix?

  • En meget effektiv tjeneste, der kan integreres direkte i bredere miljøer og applikationer end blot produktonboarding. Hvis gennemgange er noget, du har brug for til andre formål end blot onboarding af brugere (f.eks. uddannelse af personale), er dette måske et bedre bud end de andre produkter.
  • Der er masser af nyttigt undervisningsmateriale i deres “Academy”-sektion og inspiration til dine egne designs via Whatfix-fællesskabet.
  • Whatfix er designet med tanke på både mobile og stationære brugere – det tilbyder sammenlignelige funktioner til både mobile websteder og almindelige websteder.

Hvad er ikke så godt ved Whatfix?

  • Whatfix er klart rettet mod et virksomhedsmarked, hvilket afspejles i tjenestens omfang og kompleksitet. Det er den slags værktøj, som et eller flere dedikerede teammedlemmer skal arbejde med for at få det bedste ud af det. Derfor kan den indeholde funktioner, som du – som SaaS-produktchef eller vækstchef – aldrig ville bruge sammen med funktioner, som du ville bruge.
  • Trods al denne kompleksitet mangler Whatfix analyser, der kan hjælpe dig med at tilpasse vejledningen om onboarding og måle effekten af dine flows.
  • Den indeholder heller ikke A/B-testfunktioner, så du kan sammenligne forskellige flows ydeevne.
  • Prisfastsættelse sker kun efter tilbud. I betragtning af produktets “Enterprise”-fokus er det meget sandsynligt, at priserne også vil være på “enterprise-niveau”.
Whatfix-prisfastsættelse - ikke gennemsigtig

Kilde: whatfix.com

Produktgennemgang værktøj #5 – WalkMe

De bedste værktøjer til gennemgang af produkter: WalkMe

Kilde: walkme.com

WalkMe er et andet stort navn i området med en lang stamtavle.

WalkMe startede som lokal software, men er i dag fuldt cloud-baseret ligesom de andre tjenester på vores liste.

Men hvis du synes, at Whatfix er kompliceret, ja… så vil WalkMe overvælde dig.

Lad os begynde med de positive ting.

WalkMe indeholder alt, hvad du kunne ønske dig i et værktøj som dette:

  • Et omfattende udvalg af brugergrænsefladeelementer til opbygning af rundvisninger
  • Muligheder for lineær og forgrening
  • Mulighed for at strømme kan være interaktive ved at kræve brugerinput
  • Analyse, A/B-test og en række automatiseringsværktøjer
  • Opbygning af flow og definition af trigger/targeting på samme sted (bemærk Appcues!)
De bedste værktøjer til gennemgang af produkter - WalkMe gør det hele på ét sted

Kilde: walkme.com

Ligesom Whatfix præsenterer WalkMe sig selv som en bredere “Digital Adoption Platform” snarere end som et værktøj til gennemgang af et produkt. Det er ikke ligefrem let at se på deres hjemmeside, at WalkMe bl.a. laver walkthroughs!

Igen: WalkMe ser ud til at gå i retning af onboarding af medarbejdere på tredjepartsværktøjer som f.eks. Salesforce for store virksomheder, snarere end onboarding af nye brugere til SaaS.

Hvis du har budgettet og udviklingsressourcerne, er der dog et par virkelig spektakulære funktioner i Walkme, som vi er nødt til at nævne:

  • Du kan tilføje mål i backenden, så du kan fortsætte med at spore adfærden hos en bruger, der begynder et onboardingflow, selv om han/hun afviser det før afslutningen.
  • “Smart Walkthurs” kan sammenkobles under ledelse af en regelmotor.
  • Du kan endda definere udløsere i flere trin for handlinger og strømme.
  • Når strømme og regler er defineret, giver platformen dig mulighed for at eksportere dem som PDF-filer – hvilket er fantastisk til at præsentere dem for tredjeparter.

Hvad er det gode ved WalkMe?

  • Virkelig omfattende udvalg af muligheder for at opbygge komplekse, interaktive gennemgange – herunder nogle virkelig værdifulde tilføjelser, som jeg ikke har set andre steder.
  • WalkMe anvender også en algoritme til kontekstdetektering, som gør det muligt at tilbyde hjælp, der går ud over de nøje definerede udløsnings- og målretningsregler, du har indstillet.
  • Præ-integreret med analyse-, A/B-test- og automatiseringsværktøjer.

Hvad er ikke så godt ved WalkMe?

  • Brugergrænsefladen er ret grim og gammeldags. Det vil ikke falde i alles smag. WalkMe bruger også en stor mængde af deres egen jargon…
WalkMe... ikke særlig flot

Kilde: walkme.com

  • Et værktøj med så mange funktioner kræver nødvendigvis tid at lære at bruge. Hvis du vil udnytte alt det, WalkMe har at tilbyde, fuldt ud, skal du have en ekspert med om bord – og udviklingsressourcer til at integrere det for at opnå maksimal effekt.
  • Styling vil kræve en god grad af kodning.
  • Ligesom Whatfix er WalkMe rettet mod virksomhedsmarkedet og kommer med et tilsvarende prisskilt. Selv om priserne er skræddersyede, er der rapporter om en pris på mellem $9.000 og $50.000 om året!

Læs et casestudie fra en tidligere Walkme-bruger.


Så det er vores bud på de bedste værktøjer til produktgennemgang i 2023: Det er vores bedste værktøj til at finde de bedste værktøjer til at gennemskue vores produkter: Userpilot, Appcues, Chameleon, Whatfix og WalkMe.

Vi håber, at dette hjælper dig med at vælge en, der passer til dine behov.

Hvis du gerne vil overveje Userpilot, så lad os vise dig rundt! Klik på banneret nedenfor for at bestille en gratis demo med en af vores produktspecialister.

previous post next post

Leave a comment