25 bästa enkätfrågor om användarupplevelse för att samla in användbara användarinsikter i SaaS

24-User-Experience-Survey-Questions

Vet du vilka frågor du ska ställa i en undersökning av användarupplevelsen? De rätta kan ge dig data som avslöjar insikter som användarsentiment och liknande.

I det här inlägget listas de olika frågor som du kan ställa till användarna i din undersökning om deras erfarenhet av din programvara. Genom att samla in dessa värdefulla insikter kan du skapa en mycket bättre användarupplevelse med din app.

Vi kommer också att diskutera hur man genomför UX-undersökningar på rätt sätt för att få ut mesta möjliga av din användarfeedback.

Låt oss börja!

TL;DR

  • UX-undersökningar hjälper dig att samla in feedback från dina kunder om deras upplevelse av din app med hjälp av en feedbackundersökning i appen.
  • Att ställa UX-undersökningsfrågor kräver att du vet vad du vill uppnå med dem. Det avgör vilka användarsegment du ska ställa dina frågor till och vilka verktyg som kan hjälpa dig att skapa och lansera dessa undersökningar.
  • Bästa praxis vid lansering av UX-undersökningar inkluderar att använda mikroundersökningar för att generera kontextuell feedback, eliminera partiskhet från dina undersökningsfrågor, stänga kundfeedbackloopen och mer.
  • Om du vet vilken typ av data du vill samla in från kundfeedback om UX kan du ställa rätt frågor till det mest lämpliga produktanvändarsegmentet.
  • I användarpersonlighetsundersökningar ställs frågor som hjälper dig att få mer information om dina kunder.
  • En allmän UX-feedbackundersökning samlar in data om din apps UX-aspekter.
  • UX-undersökningsdata innehåller djupgående och användbar information om din app.
  • Kundnöjdhet UX-undersökningar mäter hur nöjda dina användare är med din app och dess UX.
  • UX-undersökningar för kundtjänst är frågor om kvaliteten på den hjälp som ditt kundsupportteam ger.
  • Userpilot hjälper dig att få igång dina undersökningar med UX-frågor med sin lättanvända enkätbyggare, kundsegmentering, NPS-verktyg och annat.

Vad är undersökningar av användarupplevelsen?

Undersökningar av användarupplevelsen är frågeformulär som samlar in kvantitativ och kvalitativ feedback från kunder baserat på deras interaktion med din app eller webbplats.

Hur man genomför UX-undersökningar

Innan du skapar användarundersökningar måste du definiera dina mål. Vilken typ av feedback vill ni samla in och vad vill ni göra med den?

Du kanske vill förstå användarnas känslor med hjälp av Net Promoter Score eller fokusera på att samla in data om kundupplevelsen för att förbättra användarupplevelsen för en specifik del av produkten.

Att vara specifik hjälper dig att förstå vilka användare du kanske vill samla in feedback från och vilka frågor du ska ställa.

I synnerhet kan du göra så att din undersökning visas för kundsegment som uppfyller specifika egenskaper, vilket gör dem till de perfekta personerna att ge dig ett svar.

Verktyg för kundfeedback hjälper dig att skapa olika typer av undersökningar för att samla in specifika data.

Bästa praxis vid genomförande av UX-undersökningar:

När du samlar in både kvalitativa och kvantitativa data om appfeedback finns det några bästa metoder att tänka på:

  • Förutom att samla in aktiv feedback kan du låta kunderna lämna sin passiva feedback med hjälp av en feedback-widget som alltid är påslagen. Genom att använda både passiva och aktiva undersökningar i din strategi för kundfeedback kan du samla in mer specifika insikter från kunderna.
  • Samla in kontextuell användarfeedback med hjälp av mikroenkäter som visas i appen för högre svarsfrekvens jämfört med e-post.
  • Skapa varianter av dina undersökningar och kör A/B-tester för att avgöra vilken version som ger högre svarsfrekvens.
  • Ställ frågor utifrån en objektiv synvinkel och undvik fördomar, eftersom det kan leda till felaktiga data.
  • Stäng feedback-loopen genom att svara användarna och få dem att känna sig bekräftade.
  • UX-undersökningar är inte bara till för befintliga kunder. Fråga besökarna vad de tycker om din app eller webbplats. Genom att implementera deras förslag kan du övertyga dem om att bli dina betalande kunder.

Mallar för undersökningar av användarupplevelse – typer av UX-undersökningar

När du formulerar frågor för din undersökning av användarupplevelsen måste du veta vilken typ av data du vill samla in. I det här fallet finns nedan undersökningstyper som du kan välja mellan (var och en av dem samlar in specifik användarfeedback), organiserade i kategorier:

Frågor för undersökning av användarpersona

Denna undersökningstyp syftar till att hjälpa dig att bättre förstå dina kunder.

Baserat på deras svar kan du skapa en användarpersona som du kan rikta dina sälj- och marknadsföringskampanjer mot. Eller så kan du uppdatera din befintliga användarprofil med den information som de har tillhandahållit.

Nedan följer frågor som du kan ställa till dina kunder i en appundersökning:

Hur fick du reda på [Product]?

Dina kunders svar på denna fråga visar hur effektiv din tidigare marknadsföringskampanj var.

Du kan avgöra vilka kanaler som var mest effektiva för att omvandla din målgrupp till kunder och samla in relevanta uppgifter om deras behov.

miro-hur-lärde-du-dig-först-om-produkten
När du skapar ditt teamkonto frågar Miro hur användarna har hört talas om plattformen som den sista frågan med en rullgardinsmeny med flera valmöjligheter.

Vad kommer du att använda [Product] till?

Om du vet hur kunderna använder din produkt kan du se vilka funktioner eller alternativ de gillade mest eller minst. Du kan sedan utveckla din applikation för de användningsområden som de flesta kunder har svarat mest på.

Miro använder ramverket “jobb att göra” i sin undersökning med väldefinierade och organiserade svar som kunderna bara kan välja mellan för en mer personlig onboarding.

Efter att ha valt hur de planerar att använda appen ställer undersökningen fler frågor för att profilera användarna, beroende på deras valda svar.

miro-vad-kommer-du-att-använda-produkten-för
Undersökning av Miro persona.

Linkgraph gör det möjligt för användare att svara på samma frågor som mål. De kan också välja mer än ett svar, vilket ger appen en bättre uppfattning om dess kombinerade användningsområden

linkgraph-vad-är-dina-mål
Linkgraph personundersökning.

Mark frågar användarna om deras huvudsakliga mål genom att låta dem välja från de väldefinierade användarprofilerna.

Användarna kommer att söka sig till den profilbeskrivning som de identifierar sig bäst med och som beskriver deras yrke.

markera-självidentifiera

Här är några andra frågor som du kanske vill ställa.

Vilka av våra konkurrenter övervägde du innan du valde oss?

Att känna till liknande appar som kunder har övervägt innan de valde din hjälper din konkurrensanalys.

Du kan kontrollera deras styrkor och svagheter för att se vad folk gillar med dem. Ta hänsyn till all information du samlat in om dina konkurrenter när du uppgraderar din app.

Vad fick dig att välja oss framför våra konkurrenter?

Ta reda på varför kunderna till slut valde din app framför andra, det kan vara på grund av en funktion, ditt pris eller något annat.

Oavsett vad det är, utveckla din app med fokus på dessa skäl och gör dem bättre för att övertyga liknande personer att registrera sig för din app.

Hur skulle du beskriva [Product] med ett ord eller en mening?

Låt användarna svara på denna fråga med egna ord.

Med en öppen fråga kan du se vilken känsla, känsla eller uttalande som användaren associerar med ditt varumärke. Du kan sedan jämföra deras svar med ditt positioneringsuttalande för att se om det finns likheter eller avvikelser.

Allmänna frågor om UX-feedback

Ställ allmänna frågor i dina UX-feedbackundersökningar om du vill ta reda på dina kunders tankar och känslor om appen. Deras svar ger dig en översikt över din app för grundläggande användarundersökningar och UX-analyser.

Nedan följer frågor som du kan ställa:

Hur upprörd skulle du bli om [Product/Feature] inte längre fanns kvar?

Med hjälp av en PMF-undersökning (Product Market Fit) kan du få reda på hur dina kunder skulle reagera om din produkt eller en av dess funktioner upphörde att existera.

Om den allmänna känslan är besvikelse har din app fyllt ett tomrum på marknaden, och du bör göra allt som krävs för att hålla din app tillgänglig.

pmf undersökning användarupplevelse enkätfrågor

När det gäller funktioner, överväg att avveckla dem om deras reaktion på dem är ljummen. Du kan sedan mäta hur borttagningen påverkade deras upplevelse av att använda din app.

Hur känner du inför [Brand]?

Att ge kunderna möjlighet att dela med sig av sina åsikter om appen via flervalsfrågor är ett utmärkt sätt att få autentisk feedback om användarupplevelsen.

Förutom att låta kunderna välja från ett brett spektrum av känslor och emotioner, ge dem möjlighet att skriva in allt annat de vill dela fritt.

De kan utveckla sina svar mer eller ge mer insikt i andra tankar de har om din app.

undersökningsexempel-hur-känner-du-dig-om-varumärket
Feedbackundersökning för Slack.

Vilket betyg av 10 skulle du ge [product]?

Låt användarna välja hur nöjda de är med din app på en skala från ett till tio (där tio är högst).

Detta fungerar på samma sätt som en net promoter score genom att hjälpa dig att förbättra din app med hjälp av insamlade data för att förbättra kundlojalitet och kundnöjdhet .

Betygsätt din erfarenhet av [Feature]

Att få korrekt och omedelbar feedback på kundupplevelsen beror på hur snabbt ni kan få enkäterna att visas på skärmen.

I det här fallet kan du använda on-demand-undersökningar för att be om deras betyg efter att ha använt en specifik funktion i din app.

användarupplevelse-undersökning-frågor-miro
Miro undersökning.

Skicka feedback till [Team/Us]

Istället för att samla in kundfeedback med hjälp av enkäter kan du välja ett passivt tillvägagångssätt genom att låta kunderna dela med sig av sina tankar om din app när som helst.

Med Slack kan användarna göra detta genom att skriva “/feedback” i chattrutan och trycka på Enter. De kan sedan fritt dela med sig av sina tankar om programvaran.

slack-send-feedback-till-team

Undersökningsfrågor för UX-forskning

Med denna undersökningstyp kan du få mer detaljerade insikter från befintliga användare som har använt din app i stor utsträckning.

Använd deras feedback för att förbättra din app och dess funktioner så att de blir mer användarvänliga.

Hur lätt är vår [product] att använda?

Du vill att din app ska vara så enkel att använda som möjligt. Om du vill veta vad dina kunder tycker kan du göra en användbarhetsundersökning där du ber dem svara på en skala från “mycket lätt” till “mycket svårt” med hjälp av siffror eller emojis.

Använd uppföljningsfrågor där du ber dem förklara sina svar för att samla in mer användbara insikter.

Vad är det du önskar att [Product] kunde göra som det inte redan gör?

Om du planerar att lägga till appfunktioner kan du göra en undersökning där du frågar dem vilka de vill se.

Baserat på deras svar prioriterar du de funktioner som fick flest röster i din produktfärdplan. Se bara till att undvika “feature bloat ” och fokusera på funktioner som kommer att ha en positiv inverkan på din app.

Överväg också att lägga till en öppen fråga i slutet så att kunderna bättre kan förklara hur de vill att appens funktioner ska byggas.

Vilken funktion på [Product] kan du inte leva utan?

Den här frågan handlar om vad kunderna tycker är den bästa funktionen i din app. Genom att känna till den exakta funktionen kan du fokusera dina resurser på att bibehålla den – om inte göra den ännu bättre.

Se till att koppla ihop resultatet med produktanvändningsdata och se om det finns några avvikelser.

användarupplevelse-undersökning-frågor
Skapa undersökningar i appen med Userpilot, utan att behöva koda.

Vilka funktioner skulle du kunna leva utan?

Din app kan ha funktioner som kunderna inte använder så mycket eller som de inte gillar.

Om du identifierar dessa funktioner i dina undersökningar kan du minska resursåtgången för dem. Du kan även överväga att avveckla dessa funktioner om det finns en överväldigande reaktion mot dem.

Vad är det svåraste med att använda vår app?

Förutom funktioner kan din app ha UX-problem som orsakar problem för kunderna.

Ta reda på vilka dessa är och vidta åtgärder för att förhindra att problemen förvärras, vilket kan få användarna att hoppa av och gå till era konkurrenter istället.

Kundnöjdhet UX-undersökningar frågor

Som man brukar säga: nöjda kunder, nöjda företag.

Det är inte riktigt så man säger, men poängen kvarstår: att ha nöjdare kunder resulterar i högre retention och bättre UX.

Nedan följer frågor som ger svar på hur nöjda användarna av din app är:

Hur troligt är det att du skulle rekommendera [Product] till en vän eller familj

Denna fråga samlar in din NPS-poäng från kunder. Ju högre poäng de ger, desto större är sannolikheten att de rekommenderar appen till sitt nätverk och därmed bevisar sin varumärkeslojalitet.

För att hjälpa dig att förstå deras svar kan du följa upp NPS-frågan med en öppen fråga för att samla in både kvantitativa och kvalitativa data.

Vad tycker du är mest frustrerande med [Product/Feature/Brand]?

Om du vet vad som irriterar kunderna när det gäller ditt varumärke som helhet, och inte bara din produkt eller dina funktioner, kan du ta tag i alla problem innan de förvärras.

Vad älskar du mest med [Product]?

Genom att ta reda på vad de gillar med din produkt och ditt varumärke kan du behålla dem lika bra som de är nu – eller till och med göra dem bättre.

Vad skulle få dig att avsluta din prenumeration

Även om det inte finns någon anledning för dem att sluta använda din app inom den närmaste tiden, vill du ändå veta vad som krävs för att de ska sluta.

På så sätt kan ni planera och skapa beredskap i förväg och proaktivt minska kundbortfallet.

Vad är det svåraste med att använda vår app?

På samma sätt som du vet vad som är den mest frustrerande delen av din produkt, kan du identifiera den mest utmanande aspekten av din app enligt kunderna, så att du kan förbättra din produkt.

Kundtjänst team UX undersökningar frågor

Din kundsupport är också en del av användarupplevelsen. Du måste alltså känna till vilken servicekvalitet dina kunder får från ditt team för att kunna ge dem bättre service framöver.

Nedan följer UX-undersökningsfrågor som du måste ställa angående kundservice:

Hur trevligt var mitt svar?

Det handlar inte alltid om vad man säger, utan om hur man säger det. Genom att betygsätta teamets svar till kunderna kan du förfina den ton och röst som de använder när de pratar med dem.

nicereply-support-undersökning-kundnöjdhet

[Brand] gjorde det enkelt för mig att lösa mitt problem

Ibland är det vad du säger som räknas. En kundtjänst med god problemlösningsförmåga kan hjälpa kunderna om de har problem med appen, vilket ger nöjdare kunder.

in-app-customer-effort-score-survey-användarupplevelse-survey-fråga

Hur skulle du betygsätta din övergripande erfarenhet av [Brand] supporttjänster?

Ditt teams svar och ton ska tillsammans ge den upplevelse som du vill att dina kunder ska ha när de har att göra med dem.

En hög poäng för kundfeedback med hjälp av flervalsfrågor innebär att ditt team arbetar på högvarv.

Apple låter kunderna välja mellan fem svarsalternativ från “mycket nöjd” till “mycket missnöjd” för att samla in feedback från kundtjänsten

apple-hur-vill-du-värdera-din-upplevelse
Apple feedback-enkät.

Hur skulle du bedöma tillförlitligheten hos [Brand]?

Kunderna ska kunna lita på att ditt supportteam ställer upp när de har problem med din app.

Om ditt team kan ge användarna all den hjälp de behöver kan du förvänta dig att kunderna ger ditt team positiv respons.

Finns det något du skulle vilja ändra på när det gäller hur [Product/Feature/Support] fungerar?

Eftersom kunderna är de som använder din app regelbundet kanske de vet vilka saker som bör ändras i den som du inte vet.

Genom att låta dem dela med sig av dessa i dina enkäter med öppna frågor får du feedback som bara kommer att göra din app ännu bättre.

Verktyg för UX-undersökningar

Det finns verktyg som hjälper dig att skapa UX-undersökningar för att samla in feedback och insikter. Men bland de programvaror för kundfeedback som finns tillgängliga är det här den bästa.

Userpilot

Userpilot är ett verktyg för produktadoption som ger dig allt du behöver för dina UX-undersökningar.

Du kan skapa anpassade undersökningar i appen som fångar ditt varumärkes utseende och känsla. Du kan göra allt detta på några minuter utan kodningserfarenhet.

Om du helt enkelt vill samla in mer data kan du även bädda in en Typeform-enkät och aktivera den i appen för att öka engagemanget.

Med verktyget kan du visa dina undersökningar för olika kundsegment så att data samlas in på ett kontextuellt sätt. På så sätt visas undersökningarna endast för kunder som uppfyller dina villkor, vilket hjälper dig att generera mer korrekt feedback.

userpilot-typeform-integration-användarupplevelse-undersökning-frågor
Skapa enkäter i appen eller bädda in Typeform-enkäter med hjälp av Userpilot.

Userpilot har också ett inbyggt NPS-undersökningsverktyg som låter dig spåra och analysera din NPS-poäng.

 

Den kan också tagga kvalitativa svar för att hjälpa dig att identifiera trender som leder till höga eller låga poäng.

Slutsats

Användarupplevelsen är en stor del av din app och kan avgöra om människor kommer att välja din app framför andra. Och du kan bara veta vad och hur din apps UX är genom att fråga befintliga kunder.

Ännu viktigare är att få den bästa kundfeedbacken om UX endast om du ställer rätt frågor vid rätt tidpunkt.

För att göra det bör du identifiera vilka av UX-undersökningsfrågorna i detta inlägg du bör ställa i de undersökningar som du kan börja skapa med hjälp av Userpilot!

Vill du bygga produktupplevelser kodfritt? Boka en demo med vårt team och kom igång!

next post

Leave a comment