De 10 bästa verktygen för användarengagemang för SaaS år 2023

12 Best User Engagement Tools to Improve Retention in SaaS

Idag ska vi dela med oss av de 10 bästa programvarorna för kundengagemang för SaaS och lyfta fram de bästa användningsområdena för varje program.

Låt oss dyka in!

TL;DR

    • Ett verktyg för kundbemötande är en programvara som underlättar din interaktion med användarna och bidrar till att förbättra kundupplevelsen.
    • Plattformar för kundengagemang används för olika typer av engagemang, t.ex. för att få in användare i systemet, självbetjäning genom livechatt, robotar och resurscenter i appen, automatisering av marknadsföring och andra typer av personligt engagemang.
    • Med de bästa verktygen för kundengagemang kan du samla in kundfeedback genom undersökningar och mikroundersökningar, analysera kundernas beteende och kommunicera med dina användare i appen eller via olika kommunikationskanaler.
    • Plattformar för kundengagemang som är värda att prova: Userpilot, Heap, Mixpanel, Pendo, Hotjar, Productboard, Drip, Drift, Slack
    • Userpilot är det bästa allt-i-ett-verktyget för att skapa engagemang och acceptans.

Vad menas med användarengagemang?

Användarengagemang är processen för att underlätta interaktion med SaaS-användarna för att förbättra kundupplevelsen. Optimering av användarengagemanget leder till att kunderna stannar kvar, förbättrar kundlojaliteten och kundupplevelsen och i slutändan uppmuntrar kunderna att fortsätta att använda produkten och ta den i bruk.

För att få ett exempel på bra användarengagemang, låt oss börja med att använda mikrovideor i din användarintroduktion!

Vad är ett verktyg för att engagera kunderna?

Ett verktyg för kundengagemang är en mjukvaruplattform som syftar till att förbättra kundrelationen med ditt företag genom olika typer av engagemang, t.ex. användarintroduktion, kundsupport, kundsuccé, självbetjäningsstöd osv.

Genom att använda ett verktyg för kundengagemang kan du förbättra din kundupplevelse genom att göra dina kundinteraktioner mer kontextuella, personliga och relevanta.

Vad behöver du för verktyg för användarengagemang?

När vi talar om kundengagemang handlar det om att lyssna på användarna och sedan reagera.

Allt handlar om den konversation du för med dem.

I huvudsak finns det tre huvudkomponenter när det gäller hantering av kundrelationer. Vissa av de verktyg som vi nämner täcker alla tre komponenterna, medan andra bara fokuserar på en av dem.

Analysera kundernas beteende (kvantitativ analys)

Var finner dina användare värde i din produkt, vilka funktioner använder de, var fastnar de, var faller de av? Rätt verktyg för beteendeanalys ska hjälpa dig att dyka ner i data men också att omvandla beteendena till feedback som kan användas.

Insamling av kvalitativ återkoppling

Det är oerhört värdefullt att få direkt och användbar feedback för att förbättra din produktupplevelse. Detta kan dock ibland vara mycket tidskrävande och kräver att du undersöker användarna vid rätt tidpunkt. Några av de verktyg som vi nämner nedan har funktioner för mikroundersökningar i appen för att mäta kundnöjdheten, som kan riktas till rätt personer som du vill ha feedback från.

Kommunicera med dina användare

Oavsett om det är i appen eller om du använder en tredjepartsplattform för att underlätta kundinteraktion är det upp till produktägarna att vara proaktiva och hålla konversationen igång.

Beroende på vad du har för omedelbara produktbehov kanske du vill prioritera vissa komponenter mer än andra. Vi rekommenderar i allmänhet att du sätter in kvalitativa feedback-system efter att ha identifierat de viktigaste smärtpunkterna med hjälp av kvantitativa data.

Vad är det som gör ett verktyg för användarengagemang bättre än ett annat?

Till att börja med måste de vara djupgående.

Du måste kunna se mer än bara sidvisningar och klick. Den rätta plattformen för kundengagemang måste hjälpa dig att förstå användarnas beteenden. Dessutom bör verktyget du väljer göra det möjligt för dig att experimentera, testa och arbeta mot mål för engagemang, så att du ständigt kan förbättra din produktupplevelse.

De måste också vara snabba och lätta att genomföra.

SaaS-företag, särskilt nystartade företag i ett tidigt skede, har begränsade resurser. Ibland är det bättre att välja det verktyg som är snabbast och lättast att implementera än den dyra, superrobusta plattformen som det tar evigheter att lära sig.

Slutligen måste de passa väl in i det team som använder dem.

Kundengagemang är en viktig del av din produktstrategi och omfattar flera team, t.ex. produkt- och kundsuccéteam. Dessa grupper har dock ofta olika kompetenser och olika behov. Innan du bestämmer dig för ett verktyg, fråga dig vem som ska använda det. Behöver de lättförståeliga bilder, specifika e-postintegrationer etc.?

Med allt detta i åtanke, låt oss dyka in i vår lista!

Det bästa allt-i-ett-verktyget för användarengagemang – Userpilot:

Kalla oss partisk, men vi tycker att Userpilot förtjänar ett omnämnande på denna lista över de bästa programvarorna för kundengagemang för SaaS.

Meddelanden i appen är en viktig del av kommunikationen med dina kunder och för att engagera dem i din produkt. Inskolningsflödet är en viktig del av detta.

instrumentpanel för userpilot

Med Userpilot kan du enkelt bygga in engagerande onboardingflöden i din produkt, utan att det krävs någon kod.

Detta hjälper dig att öka kundbehovet, förbättra kundlojaliteten, förbättra kundupplevelsen och uppmuntra dina kunder att engagera sig i din produkt på en djupare nivå och anta din produkt.

Userpilot erbjuder även NPS-undersökningar så att du kan samla in kundfeedback direkt i din produkt och mäta kundnöjdheten.

userpilot NPS-instrumentpanel

Detta hjälper dig att samla in värdefull feedback som du kan använda för att anpassa din onboarding och öka kundernas engagemang.

Förutom onboarding och NPS erbjuder Userpilot produktanalyser. Du kan gruppera dina användare i segment baserat på hur de använder din produkt.

userpilot-segmentation-dashboard

Du kan jämföra vad de olika segmenten gör i din produkt och skicka olika meddelanden till olika grupper.

Du kan till exempel använda en välkomstskärm och segmentera användarna utifrån deras svar och sedan bygga olika introduktionsvägar för varje användare utifrån deras specifika behov.

välkommen-skärm-byggd-med-användarpilot

OBS: Userpilot kommer att lägga till ännu fler analysfunktioner inom en snar framtid. Boka en demo med vårt team och få en fullständig översikt över hur Userpilot kan hjälpa dig att engagera dina kunder och få ditt SaaS att växa.

Userpilot är ett tydligt val som en allt-i-ett-lösning.

Varför välja Userpilot?

Userpilot är verkligen användarvänligt och har en låg inlärningskurva. Jag använder Userpilot för att introducera nya användare, men du kan använda det för många andra användningsområden för att öka användarnas acceptans och engagemang för din produkt. Det tog mig mindre än en timme att skapa min första upplevelse och distribuera den på vår produktionssajt.” – Nik K

Verktyg för användarengagemang #2 – Heap: För att analysera beteende

instrumentpanel för högar

Mixpanel har varit marknadsledande ett tag, men nu finns det en ny unge på marknaden som heter Heap.

Heap är ett verktyg för produktanalys som fångar och analyserar alla användarinteraktioner utan att vänta på data eller fraktkod. Stora företag som Twilio och Cloudflare använder den här programvaran för kundengagemang för att bättre förstå hur användarna använder deras produkter.

Heap är stolt över sin användbarhet. Det påstås att du kan konfigurera den på några minuter. När du har installerat koden på din webbplats eller plattform börjar den automatiskt samla in alla dina produktdata. Med det här verktyget kan du övervaka varje händelse, t.ex. sidvisningar, gester, klick, formulärsändningar osv.

Dessutom krävs det knappt någon kodning för att spåra beteenden i appen. Istället för att manuellt lägga till spårningskod för nya funktioner eller förbättringar kan du luta dig tillbaka och låta Heap göra jobbet.

Det innebär att du kan börja samla in information snabbare, utan att behöva förlita dig på att dina utvecklare installerar spårningskoden varje gång.

När det gäller den faktiska analysen kan du se en översikt över produktanvändningen. Du kan också skapa segment baserade på användarpersonas och se hur beteendet skiljer sig åt. Om du vill gå ännu djupare kan du analysera en enskild användares beteende.

När du kan fånga alla användarinteraktioner på denna plattform för kundengagemang kan du förstå dina användare bättre. Du kan integrera både mobila sessioner och webbsessioner i Heap och knyta allt till en enda användare. Du kan också analysera en användare utifrån dennes kunddata: ålder, e-postadress, betalningsplan och total omsättning, bland annat.

Heap är ett fantastiskt verktyg för produktanalys. Det är enkelt att installera och ännu enklare att börja få värdefulla insikter om användarnas beteende. Därför förtjänar det en plats på vår lista över de bästa programvarorna för kundengagemang.

Varför välja Heap?

“Jag gillar Heap för att den kan samla in data från användarnas interaktioner på din plattform eller webbplats och generera användbara infografiker, värmekartor, trattar med mera. Med det här verktyget kan du samla in massor av relevant information för att förstå dina kunder och hur de interagerar med din webbplats.” – Mauricio G

Verktyg för användarengagemang #3 – Mixpanel: För insikter om kundbeteende och kundresor

mixpanel-dashboard

Om Heap är den nya uppstickaren är Mixpanel den kloka gamla eremiten, och vi menar det på bästa möjliga sätt.

Mixpanel är en avancerad analysplattform som utformats för att hjälpa företag och organisationer av alla storlekar att övervaka och analysera kundåtgärder. Den mäter de steg som tas av personer som går in i din app och visar dig allt de gör i den.

Mixpanel har länge varit ledande när det gäller produktanalyser, och det med goda skäl. Du kan använda Mixpanels djupgående analyser för att undersöka olika segment och förstå hur de använder din produkt.

Du kan också jämföra segment för att se vilka som är mest engagerade eller vilka som använder en viss funktion oftare.

Mixpanel är verkligen en av de bästa med sina “datavetenskapsmodeller”.

Dessa modeller kan hjälpa dig att förutsäga användarnas handlingar och identifiera eventuella korrelationer. Den här funktionen ger dig ännu mer insikt och ger dig en bild av framtiden, inte bara av det förflutna.

Mixpanel är inte ett verktyg för kommunikationshantering, men det är ett verktyg för att hantera kommunikationssidan av användarnas engagemang. Du kan skicka meddelanden eller andra meddelanden som är riktade till specifika användare. Du kan också göra A/B-tester av dina meddelanden, allt i Mixpanel.

Mixpanel kräver dock lite mer kodning för att implementeras. Du måste ha resurserna redo för att få ut det mesta av Mixpanel. Men när du väl är igång är insikterna ovärderliga.

redo att få ut det mesta av Mixpanel. Men när du väl är igång är insikterna ovärderliga.

Varför välja Mixpanel?

“Mixpanel är perfekt för dig som behöver ett enkelt men kraftfullt verktyg för din SaaS-produkt. En av deras funktioner som jag har funnit mest användbar (och jag har inte riktigt sett den i konkurrenternas appar) är Signal. När du tillämpar den på dina händelser visar den dig vilka händelser du bör uppmuntra dina användare att göra och förutspår beteendetrender inom din produkt. Ett måste för en modern produktmarknadsförare!” – Matylda C

Verktyg för användarengagemang #4 – Pendo: För kundanalyser, feedback och engagemang i appen.

pendo-dashboard

Pendo är en av alla plattformar för kundengagemang, precis som Userpilot.

Pendo är ett mycket kraftfullt verktyg för engagemang som främst handlar om produktanalys. Precis som Heap kan du komma igång snabbt och med minimal kodning. Du kan sedan undersöka hur användarna interagerar med din produkt. Du kan mäta olika segment och jämföra olika typer av användare.

Med Pendo kan du också samla in feedback. Feedbackmodulen ger dina användare möjlighet att skicka in önskemål om funktioner och berätta vad de prioriterar högst. Du kan sedan använda denna information för att bestämma vad du ska arbeta med härnäst.

En annan aspekt av Pendos insamling av feedback är analys av känslor. Du kan lägga till en NPS-enkät och andra riktade undersökningar för att ta reda på vad användarna tycker om din produkt och mäta kundnöjdheten.

Slutligen kan du också använda Pendo för att engagera kunderna med meddelanden i appen. Dessa meddelanden kan användas för att guida användarna genom en komplex del av produkten eller för att marknadsföra en ny funktion.

Som en allt-i-ett-plattform är Pendo en av de bästa programvarorna för kundengagemang att hålla ögonen på. Det kan dock vara ganska dyrt för nystartade företag i ett tidigt skede och kanske mer komplicerat än vad du behöver. Om det inte ligger inom din budget kan du överväga några av Pendos konkurrenter här.

Varför välja Pendo?

“Med Pendo kan du spåra kundernas besök och klick på sidelement, sidor eller en uppsättning sidor. Det har varit till stor hjälp för att ta reda på om kunderna följer den avsedda resan, och om inte, var de går vilse. Detta har gjort det möjligt för mitt team att genomföra UX-förbättringar snabbt och enkelt.” – Allie J

Verktyg för användarengagemang #5 – Typeform: Insamling av kundfeedback och mätning av kundlojalitet

typform-dashboard

Ett av de enklaste sätten att börja samla in feedback är att skicka ut en enkät till dina kunder. Det finns många verktyg för kundundersökningar, men ett av de bästa är Typeform.

Det är något med Typeforms enkäter – kanske den rena och minimala stilen eller den enkla användarupplevelsen – som gör att de sticker ut från SurveyMonkey och Google Forms.

Typeform kan vara lite dyrare, men du får tillgång till en del användbara funktioner som du kan använda för att engagera kunderna. Du kan till exempel skapa logiska hopp för att anpassa enkäten till användarens svar. Du kan också använda “dolda fält” för att hälsa användarna vid namn och anpassa deras upplevelse.

Typeforms samtalsmetod kan hjälpa dig att öka svarsfrekvensen. Det tenderar också att förbättra kvaliteten på den feedback du samlar in.

Om du letar efter en högkvalitativ lösning för kundengagemang för att samla in kunddata genom undersökningar är Typeform en av de bästa.

Varför välja Typeform?

“Vi har använt Typeforms enkäter för att samla in data kontinuerligt från våra kunder över hela världen, hela tiden, dygnet runt. Vi överför enkätdata till våra system via Typeforms API. När det gäller design och användbarhet ligger enkäterna långt före konkurrenterna. Det är också mycket värde för pengarna.” – Dave O

Verktyg för användarengagemang #6 – Hotjar: Analysera användarnas beteende, samla in feedback

skärmdump av hotjar

Naturligtvis är den typ av kvalitativ feedback som du kan få från undersökningar bara en typ av data om kundnöjdhet som du kan samla in från dina användare. Hotjar erbjuder ett sätt att samla in ännu mer data och omvandla råa data om användarnas beteende till användbara insikter.

Med Hotjar kan du övervaka vad dina användare gör när de använder din produkt. Du kan få tillgång till värmekartor som visar var folk klickar eller bläddrar.

Du kan till och med se en fullständig inspelning av någons interaktion med din produkt. Den visar var de flyttar markören och vilka sidor de navigerar till. Detta är en utmärkt resurs för produktchefer och UX-designers. Du kan se var folk fastnar och vilka delar av din produkt som behöver förbättras.

Du kan också enkelt få omedelbar feedback från användarna, se hur användarna använder din app och göra rätt ändringar baserat på korrekta insikter. Du kan lägga till en feedbackportal i din app eller produkt och samla in idéer direkt från dina kunder. Om NPS är mer din grej kan du få insikter på det sättet i stället.

Om du samlar in feedback i din app är det mer sannolikt att folk svarar.

Hotjar kan hjälpa dig att se vad dina kunder gör och förstå varför de gör det. Det är därför det finns med på vår lista över de bästa programvarorna och undersökningsverktygen för kundengagemang.

Varför välja Hotjar?

“Hotjar tillför en välbehövlig typ av analys till din arsenal. Det gör att du kan se exakt vad dina sidbesökare (potentiella köpare) gör, ser och spenderar tid på din landningssida eller tratt. Det gör det möjligt för dig att testa olika designinslag eller funktioner och se hur dina målgrupper reagerar.” – Jeffrey H

Verktyg för användarengagemang #7 – Productboard: Samla in feedback, kommunicera med användare

produkttavla-dashboard

Ett av de största problemen med att samla in feedback är att den ofta hamnar i olika kanaler. Om du letar efter lösningar för kundengagemang för att konsolidera all denna data kan du kolla in ProductBoard.

Productboard hjälper dig att samla all feedback på ett ställe, vilket gör det till en utmärkt plattform för kundengagemang.

Med Productboard kan du koppla ihop alla dina kanaler. E-post, sociala medier, Intercom, Zendesk – all din feedback kommer att samlas på ett och samma ställe. Detta gör det mycket lättare att få värdefulla insikter och att identifiera mönster och trender.

Du kan sedan koppla dessa feedbacktrender till relevanta idéer för nya funktioner. Detta gör det möjligt för produktchefer och designers att förstå vad de ska arbeta med härnäst.

Du kan också kommunicera alla beslut till dina kunder med hjälp av den offentliga kartläggningsfunktionen. På så sätt vet dina kunder vad de kan förvänta sig av din produkt i framtiden.

Varför välja Productboard?

“Productboard är ett utmärkt verktyg för kundengagemang som hjälper dig att se till att din färdplan styrs av verklig användarfeedback och värde för dina kunder.” – Andrew H

Verktyg för användarengagemang #8 – Drip: Kommunicera med användarna

skärmdump av drip

E-postmarknadsföring är ett av de mest effektiva sätten att engagera kunderna, förbättra kundupplevelsen och hjälpa användarna på vägen till kundresan. Ett verktyg för e-postmarknadsföring som är värt att nämna är Drip.

Drip är en CRM-programvara och en plattform för automatisering av e-postmarknadsföring som hjälper användarna att anpassa och automatisera sina arbetsflöden för e-postmarknadsföring. Drip stöder e-postkampanjer som passar de olika reklam- och marknadsföringsbehoven hos individer, team och organisationer. Detta ger dem möjlighet att skicka riktade e-postmeddelanden till sina prenumeranter.

Med Drip kan användarna ansluta sina favoritkommunikationskanaler, applikationer och lösningar via API:et eller de inbyggda integreringarna från tredje part. Detta hjälper dem att utöka funktionaliteten i Drip och få värdefulla insikter för att utveckla sin produkt.

Till skillnad från andra verktyg för kundkontakt via e-post fokuserar Drip på segmentering och på att skicka rätt e-postflöden till rätt kunder. Det innebär att du automatiskt kan kommunicera med dina kunder utifrån deras beteende.

Drip är dock inte helt fokuserat på e-post. Det gör det också möjligt att skicka riktade, personliga meddelanden via sociala medier, SMS och till och med direktreklam till din kundbas. Du kan också göra delade tester av alla meddelanden så att du kan få fram rätt text eller bilder.

Drip är ett bra program för kundengagemang när du vill hålla kunderna informerade och automatisera en del av din kommunikation.

Varför välja Drip?

“Drip är utan tvekan den enklaste och mest intuitiva programvaran för oss för att skapa automatiserade e-postsekvenser. Mallarna, tillsammans med användarvänligheten och integrationer med alla andra plattformar och programvaror vi använder gör det så värdefullt för oss.” – Cliff H

Verktyg för användarengagemang #9 – Drift: Insamling av feedback, hantering av kundrelationer

skärmdump

Chat widgets och chatbots för livechatt är framtidens sätt att kommunicera med dina användare. Vi kommer att se dem bli ännu mer populära i år, så det är bäst att du börjar leta efter en plattform för kundframgång som möjliggör dessa kundrelationer.

Drift är ledande när det gäller plattformar för kundbemötande som tillhandahåller chattrobotar. Den är mest inriktad på att hjälpa säljteam, men du kan också använda den för att hjälpa kunder som är förvirrade över din produkt.

Du kan integrera din chatbot med din kunskapsbas (Zendesk, Helpscout osv.). Du kan sedan automatiskt engagera kunderna och ge dem en vink i rätt riktning.

Det gör det också lättare för kunderna att kontakta dig om de har problem eller vill ge dig feedback.

Dessutom kan du ansluta till andra verktyg för kundbemötande som Salesforce eller Hubspot. På så sätt läggs kundernas svar till i deras användarprofil, vilket ger dina CS- och säljteam mer information.

Varför välja Drift?

“Drift har maximerat vår förmåga att interagera med kunderna på en djupare nivå. Att kunna anpassa och personifiera våra meddelanden till olika sidor på vår webbplats ger våra användare en unik och smidig kundupplevelse under hela besöket, vilket i sin tur gör det möjligt för oss att föra en dialog!” – Haley S

Verktyg för användarengagemang #10 – Slack: Kommunicera med kunder

skärmdump av slack

Slack är en kommunikationsprogramvara som erbjuder meddelanden i realtid. Den är utformad för att hjälpa team att komprimera sin kommunikation till en plattform som är direkt tillgänglig och sökbar.

En ny trend som vi har sett nyligen är att skapa en Slack-kundgemenskap för att främja kundengagemanget. Vi tror att fler och fler företag kommer att börja göra det här under det närmaste året för att förbättra kundupplevelsen.

Det är troligt att många av er redan har Slack för internt bruk. Den här metoden fungerar på samma sätt, men du bjuder in dina kunder till arbetsområdet i stället.

Du kan ha olika kanaler för olika produkter, du kan meddela uppdateringar och nya utgåvor och du kan finnas till hands för att hjälpa kunderna med eventuella problem.

Det innebär också att dina kunder kan bilda en egen gemenskap och dela med sig av bästa praxis. Detta ökar engagemanget för din produkt.

Slack är ett utmärkt sätt att hålla kontakten med dina kunder och involvera dem i din produkt.

Varför välja Slack?

“Slack är väldigt lätt att ta till sig och använda. De flesta människor är vana vid någon form av chatt eller kommunikation online och Slack är snabbt bekant och lätt att lära känna.” – Damien T

De bästa programvaruverktygen för kundbemötande för ditt SaaS-system

Det finns många bra verktyg där ute. De som vi har tagit upp i den här listan kommer alla att hjälpa dig att förbättra ditt förhållande till dina användare. Användarengagemanget ser dock olika ut för varje Saas, så att välja rätt verktyg för din produkt kan bero på en del forskning men också på att du provar dem för att passa!

Om du letar efter en allt-i-ett-plattform för kundengagemang för att främja engagemang i appen och produktanvändning samt för att spåra användarnas beteende och samla in feedback kan du få en Userpilot-demo och se hur enkelt det är att komma igång.

previous post next post

Leave a comment