Pendo Konkurrenter: Pendo: De 5 främsta 2023 [In-Depth Comparison]

Pendo är en populär lösning för att förbättra produktupplevelsen, användarintroduktionen, få produktanalyser och feedback i appen. Men om du letar efter de bästa (och mer prisvärda) Pendo konkurrenterna och Pendo alternativen där ute, läs vidare!

(Om du hellre vill hoppa över till läsningen och chatta med oss, boka en demo nu!)

TL;DR:

Pendo är ett populärt verktyg för produktanalys, digital adoptionsplattform och användaranpassning i ett för medelstora företag och företag. De viktigaste konkurrenterna till Pendo är Userpilot, Appcues, Walkme och i viss mån även Pendo: Gainsight (på CS-fronten) och Mixpanel (för produktanalys).

  • Det största värdet som Pendo erbjuder är att kombinera en kodfri engagemangsbyggare i appen med lättanvända analysfunktioner (vägar, trattar och kohorter). Analyserna är fortfarande förstklassiga, men kommer garanterat att överträffas av Userpilot under 2023.
  • Det största problemet med Pendo-analyser är att de inte är särskilt användbara – instrumentpanelen uppdateras endast varje timme, och du kan inte rikta in dig på användare som segmenterats efter anpassade händelser med upplevelser i appen, och du kan inte heller utlösa upplevelser som baseras på användarens handlingar i appen. Den erbjuder inte heller webbanalys som Google Analytics.
  • Pendo gör det möjligt att samla in kundfeedback med hjälp av undersökningar i appen som kallas “omröstningar”. Pendo erbjuder omröstningar i sina guider för att samla in användarfeedback och mäta stämningen vid olika punkter i användarresan.
   Omröstningar har grundläggande funktioner och är tillgängliga i den kostnadsfria planen. Men om du vill samla in användarnas känslor med NPS-undersökningar behöver du en betald anpassad plan som inte alls är billig.
  • Pendo är ett av de dyraste verktygen som ett SaaS-företag kan behöva – med en startplan från 7 000 dollar per år (betalas årligen) och kontrakt på mellan 25 000 och 50 000 dollar är det inte överkomligt för många små och medelstora SaaS-företag.
  • Pendos bästa alternativ är Userpilot, Walkme, Mixpanel, Appcues och Gainsight. Eftersom Pendo är avsett för olika användningsområden beror valet av Pendoalternativ på dina prioriteringar.
  • Pendos bästa alternativ för användningsfallet för användarintroduktion och engagemang i appen är Userpilot. När det gäller produktanalyser och spårning av användarbeteende kan Mixpanel vara den bästa konkurrenten till Pendo. Walkme kan vara det bästa alternativet för digitalt införande och anställningsstart, medan Appcues kan vara det bästa alternativet för mobilt införande.

Få mer värde för pengarna med Userpilot – ett av de bästa alternativen till Pendo, som kombinerar produktresebyggare, digital adoption, analys och en lösning för engagemang i ett och samma paket.

Prova ett bättre Pendo Analytics-alternativ!

Prova Userpilot GRATIS

 • 14 dagars provperiod
 • Inget kreditkort krävs

 

Innan vi går in på Pendos alternativ och konkurrenter ska vi titta på dess styrkor och svagheter…

pendo-konkurrenter

Fördelar med Pendo

Här är vad Pendo gör rätt:

Programvara för djupgående produktanalys

Pendo är stolt över att ge dig djupgående men ändå lättanvända analyser (åtminstone för en plattform för produkt- och digital adoption, jämfört med andra analysverktyg). Med hjälp av analyscentret kan du ta reda på exakt vad användarna tycker om din produkt och hur de använder den. Det gör det möjligt för dig att spåra användarnas resa genom din produkt (från mobila och webbaserade versioner av din applikation).

 

trattar av pendo-typ

Pendos analyser är centrerade kring tre huvudfunktioner: Paths, Funnels och Cohorts:

 • Stigen visar alla de åtgärder som användarna har vidtagit före eller efter en viss händelse. Med hjälp av sökvägar kan du ta reda på vad användarna gör före eller efter att de har använt en viss sida, funktion eller spårad händelse. Du kan bara jämföra två vägar åt gången i Pendo. Userpilots nya användaranalys ger dig 5 vägar samtidigt.
 • Trattar visar hur många användare som slutförde varje steg i en specifik tratt som du har bestämt i förväg. Userpilot’s funktion Mål är jämförbar, men visar ett större antal mål samtidigt och kräver färre klick.
 • Med kohorter kan du spåra hur användarna stannar kvar över tid.
 • Med hjälp av rapporter kan du spåra sidvisningar, klick, händelser eller guidade visningar som är relaterade till den funktion du vill ha. Jämfört med Pendos andra analysfunktioner känns detta som fåfänga data. Produktteamen tycker inte att de är tidskrävande att installera, men de är vanligtvis mindre användbara än andra verktyg för att förstå användarnas handlingar.
 • Med bibehållen kundrelation visas hur stor andel av kunderna som stannar kvar i förhållande till första gången de använde din produkt. Grafen är visuellt imponerande men saknar en kvalitativ förklaring till varför användarna behålls. Andra analysverktyg, som Amplitude, Userpilot eller till och med Protwells Retain, har den funktionen.Läs mer om Pendo Analytics här.

Segmentering av användare

Som en del av analysen gör Pendo det möjligt för dig att segmentera dina användare på olika sätt. Genom att segmentera användarna kan du se hur olika grupper av användare interagerar på olika sätt med din produkt. Du kan använda segmentering för att tillhandahålla relevant introduktion för olika grupper av användare.

Kartläggning av produkter

Pendo har ett delbart produktplaneringsverktyg för att organisera kundfeedback och prioritera viktiga funktioner. Det hjälper teamet att hålla sig till den gemensamma guiden för funktionsplanering. Produktchefer kan bjuda in andra teammedlemmar till Pendos verktyg för produktkartläggning endast i de högre planerna.

Nackdelarna med Pendo

Trots många fördelar finns det fortfarande många sätt på vilka Pendo inte räcker till.

Pendo Analytics är inte användbara

Det är överraskande – kanske till och med överraskande för ett verktyg för produktengagemang som påstår sig vara “allt i ett” – att du inte kan agera direkt på användaranalysen från Pendo i Pendo. Det beror på att Pendo inte tillåter dig att rikta in dig på användare som segmenterats efter händelser i appen med de upplevelser i appen som du har byggt i Pendo (t.ex. introduktionsguider). Du kan inte heller utlösa upplevelser baserat på händelser i appen. Detta beror förmodligen på teknisk skuld (Pendo är också väldigt långsam med att släppa nya funktioner) – men det gör att Pendos analyser i stort sett inte går att använda. Detta, i kombination med en timmes datafördröjning, gör att produktcheferna inte kan fatta verkligt datadrivna beslut enbart på grundval av Pendos lösning.

Dessutom uppdateras Pendos instrumentpanel endast en gång i timmen.

Om du letar efter ett verktyg som visar användaranalyser i realtid och låter dig utlösa upplevelser i appen baserat på händelser i appen och användarnas beteende i realtid – Userpilot erbjuder dessa funktioner (och till ett lägre pris också…).

Förvirrande flödesbyggare i appen

Under 2018 fattade Pendo det kontroversiella beslutet att skrota sin Chrome Extension Builder. Hur påverkar det användbarheten av dess verktyg för användaranpassning?

Jämfört med Chrome-extensionsbaserade guidebyggare i appen för användarintroduktion, som Appcues och Userpilot, låter Pendo dig bygga guiderna i deras instrumentpanel snarare än ovanpå din produkt. Många användare tycker att detta är svårare och mer förvirrande. En plattform för produktupplevelser med en byggare som låter dig skapa produktrundturer direkt på din produkt kan vara en bättre lösning.

Begränsade element för ombordstigning

När det gäller att skapa en bra onboarding-upplevelse måste du använda en blandning av olika UI-element. Dessa inkluderar verktygstips, checklistor, bildrutor med mera. Pendo erbjuder begränsade element för omskolning, så du kan inte alltid skapa den bästa användarupplevelsen.

Grundläggande stilalternativ

Det är viktigt att se till att din onboarding matchar produktens utseende och känsla. Eventuella konflikter kommer att minska användarnas engagemang. Pendos onboardingelement kan inte anpassas fullt ut om du inte använder CSS. För dem som vill skapa onboarding-upplevelser utan kod kan detta vara ett problem.

Det är förvirrande

Pendo gör många saker. Det kan anses vara en styrka, men det innebär också att det är en ganska förvirrande produkt. Pendos blandning av analys, användarfeedback och introduktion kan vara mer än vad du behöver.

Prissättning av Pendo

Pendos priser är endast tillgängliga för dig om du ber om en offert. Företaget anger inte priser på sin webbplats för de högre nivåerna. I vissa recensioner sägs dock att priserna börjar på 20 000-25 000 dollar per år för en enskild produkt och runt 50 000 dollar per år för ett paket i mellanklassen.

Men om man tänker på att de riktar sin produkt till företagsföretag kan man lugnt säga att den är på den dyra sidan – vi har hört talas om treåriga kontrakt på 50 000 dollar per år.

För mindre företag och nystartade företag är det kanske inte den bästa lösningen.

Låt oss nu ta en titt på de fem största konkurrenterna till Pendo för att se vilken som passar bäst för dig.

Pendo konkurrenter för användaranpassning #1: Userpilot

Userpilot är byggt för tillväxt av SaaS-produkter. Förutom att vi hjälper dig att ge dina användare en bra startupplevelse har vi också robusta användaranalyser och verktyg för feedback i appen – inklusive mikroundersökningar och NPS.

Pendo vs Userpilot: Funktioner

Det bästa med Userpilots plattform är att vi erbjuder kontextuell onboarding. Du kan välja att visa rätt budskap till rätt användare i rätt ögonblick.

Du kan skräddarsy din onboarding för varje enskild användare och aktivera onboardingelement när de behöver dem – baserat på användarens beteende i appen:

 

INTERACTIVE genomgång Userpilot

Userpilot erbjuder också fullständig kontroll över utformningen av dina onboardingelement. Det krävs absolut ingen kodning, du behöver bara skapa ditt tema i byggaren.

Userpilot tillgodoser för närvarande behoven hos SaaS-företag som vill fokusera på att bygga upp en bra startupplevelse för sina användare baserat på hur användarna engagerar sig i olika delar av appen:

I Userpilot kan du se vad användarna gör i appen antingen skicka anpassade händelser, användarattribut och händelseattribut eller “märka” vissa UI-element i frontend med hjälp av en enkel UI-väljare och markera dem som “funktioner” vars användning du vill spåra:

 

märkning av funktioner i userpilot

Allt detta gör Userpilots analysverktyg enkelt att installera och använda. Du kan också enkelt dela upp användarna i segment.

Userpilot är ett av de få Pendoalternativ som också erbjuder feedbackalternativ i appen – NPS-undersökningar och mikroundersökningar:

Bästa programvaran för NPS-återkoppling som kan användas 2021 [+ Vad du ska göra efter att du skickat din NPS-enkät]

Slutligen är Userpilot det enda av Pendo-alternativen som erbjuder ett resurscenter – en självbetjäningshjälp där användaren kan söka efter erfarenheter i appen, videor om introduktion, hjälpdokument och artiklar i kunskapsbasen i appen, på begäran:

resource-center-gif-in-app-support-customer-engagement

Tycker du om det du ser hittills? Ta del av en kostnadsfri demo med oss!

Pendo vs Userpilot: Analytics

Jämfört med Pendos uppdateringsfönster på en timme uppdateras Userpilots instrumentpanel för användaranalys i realtid.

Userpilot är fortfarande under utveckling, men arbetar på en analyssvit som kommer att erbjuda större flexibilitet än Pendo, samtidigt som den är enkel att använda med stigar, trattar och kohorter :

ny användarpilotanalys

Pendo vs Userpilot: Prissättning

För 2 500 aktiva användare per månad eller mindre kostar Userpilot endast 299 dollar per månad (vilket är mindre än hälften av priset för Pendo). Prissättningen är endast baserad på MAU:s, och alla funktioner ingår i alla planer utan begränsningar, oavsett hur mycket du betalar.

Alla
Userpilot
prisplaner inkluderar:

– Alla våra funktioner utan några begränsningar

– Gratis support för prestanda via livechatt på begäran (genomsnittlig svarstid: 8 minuter!)

– 3 samtal med vårt team för kundsuccé för att få inarbetning

– Tillgång till användarnas direktsända webbseminarier

Installation av Userpilot

Userpilot är en lösning utan kod och installationen tar bara några minuter.

Allt du behöver göra är att installera Chrome-tillägget och lägga in ett stycke JavaScript-kod i ditt program (du kan behöva din utvecklare för detta).

Det är enkelt att skapa flöden för att få in användare på plats. Du kan skapa upplevelser i appen med vår enkla visuella drag and drop-redigerare:

 

Undersökning på välkomstskärmen

Det tar några minuter att bygga produktvisningar med Userpilots byggare – inga tekniska färdigheter krävs!

Pendo vs Userpilot Slutsats

Userpilot är ett utmärkt val för SaaS-företag som vill fokusera på att tillhandahålla bästa möjliga användarupplevelse för att öka deras användningsgrad. Kontextuell onboarding och märkesanpassade stylingalternativ bidrar till att dina användare är mer benägna att använda din produkt.

Pendo däremot har färre element för onboarding och varumärkesalternativ och kan vara lite dyrare. Men det erbjuder för närvarande mer djupgående analyser än Userpilot.

Få mer valuta för pengarna med Userpilot:

Prova ett bättre Pendo Analytics-alternativ!

Prova Userpilot GRATIS

 • 14 dagars provperiod
 • Inget kreditkort krävs

 

Pendo konkurrenter för introduktion av anställda: WalkMe

WalkMe var en av de första produkterna för inskolning på scenen. De har erbjudit företag verktyg för ombordstigning i flera år nu.

Pendo vs WalkMe: Funktioner

Som du säkert kan se av namnet var WalkMe en pionjär när det gäller produktgenomgångar. Numera fokuserar WalkMe mer på digital anpassning, introduktion av anställda och anpassning av appar från tredje part (t.ex. Salesforce) för företag.

WalkMe har imponerande kunder som Microsoft och Paypal, så det är ett bra val för stora organisationer.

Liksom Pendo erbjuder WalkMe även analysfunktioner, så att du kan använda data för att stödja dina beslut och se vilka områden av din onboarding som behöver förbättras.

WalkMe begränsar dig dock när det gäller element för ombordstigning. WalkMe saknar också andra funktioner som produkter som är inriktade på SaaS erbjuder: t.ex. NPS, resurscenter eller Native Tooltips. (Btw. Läs Pendo vs Walkmehär)

Pendo vs WalkMe: Prissättning

WalkMe kan vara mycket dyrt (9 000-50 000 dollar per år). Det är också värt att notera att det är en lokal programvara som kan vara svår att installera och kräver utvecklarstöd när du behöver göra ändringar i användargränssnittet:

WalkMe har varit ett fantastiskt verktyg för att ge utbildning till vår personal och våra kunder i snabb takt – vi kan skräddarsy delar av vår programvara efter behov på ett sätt som kan levereras på begäran. Vår personal kan nu få utbildning som är skräddarsydd för deras individuella roller och våra kunder kan få guidad hjälp dygnet runt! – Vicky K

Pendo Konkurrenter: Pendo vs WalkMe Sammanfattning

WalkMe är en av de bästa konkurrenterna till Pendo om allt du behöver är genomgångar av tredjepartsappar för introduktion av anställda. WalkMe-teamet uppfann dem praktiskt taget, så du vet att deras programvara fungerar. Den kan också konkurrera med Pendos analyser.

Den kan dock kosta lika mycket som Pendo, om inte mer, och är därför en av de dyrare konkurrenterna till Pendo.

[
Vi har för övrigt jämfört några WalkMe-konkurrenter här.
]

Pendo-konkurrenter för mobiler #3: Appcues

pendo-competitors-appcues

Appcues introducerade världen till ett stort antal nya element för onboarding. Tooltips, checklistor och slideouts, för att nämna några.

appcues bygga en upplevelse steg 2

Precis som Userpilot kan du skapa exakt den onboarding-upplevelse du vill ha genom att kombinera en rad olika UI-element.

Jämfört med det nyare och mer prisvärda Userpilot erbjuder Appcues dock färre användargränssnittselement och endast en åtgärd, medan Userpilot erbjuder fyra.

Precis som många av Pendos konkurrenter (och Pendo självt) är det enda sättet att skapa en komplett stil för dina onboardingelement CSS. Anpassningen av stilen i appen är begränsad.

Det faktum att Appcues har funnits så länge och utvecklat sin produkt så mycket återspeglas också i deras prissättning.

Pendo vs Appcues: Analytics

Jämfört med Pendo erbjuder Appcues begränsade analysmöjligheter. Dessutom uppdateras analysinstrumentpanelen endast var 12:e timme, vilket gör att den är betydligt sämre än användbara insikter.

Pendo vs Appcues: Prissättning

Appcues är definitivt ett mer prisvärt Pendo alternativ, och även många integrationsalternativ, men här är haken: medan deras billigaste plan (upp till 2500 MAUs) börjar på 299 dollar, begränsar Appcues funktionaliteten i sin “Essentials” plan så mycket att om du behöver bygga ytterligare onboarding flöden eller skapa mer än 5 målgruppssegment, kommer du snart att behöva uppgradera till Growth Plan, som kostar 879 dollar per månad. Det finns också bara e-postsupport i deras Essentials-plan.

Sammanfattning av Pendo vs Appcues

Appcues erbjuder en rad olika element för onboarding som hjälper dig att skapa exakt den produktupplevelse du vill ha.

Trots detta är det ganska dyrt om du behöver fler kundsegment, UI-mönster eller till och med ytterligare stöd för att använda deras verktyg.

[
Vi har faktiskt jämfört några av Appcues konkurrenter här.
]

Pendo konkurrenter för kundframgång #4: Gainsight PX

pendo-competitors-gainsight

Gainsight är välkänt i världen av Customer Success. Deras primära produktutbud gör det möjligt för dig att spåra kundhälsobedömningar och produktanvändning.

Gainsight har dock nyligen tagit steget in i onboardingprogramvara med Gainsight PX. Detta ger dig möjlighet att skapa inbyggnadsupplevelser i appen för dina användare.

Gainsights produktsvit erbjuder en kraftfull blandning av data, analyser och verktyg för introduktion. Du kan också använda Gainsight PX för att skicka automatiserade e-postmeddelanden till användare som hjälper till att främja produktanvändning och engagemang.

Men om du vill få ut det mesta av Gainsight PX behöver du också Gainsight. Detta kan bli kostsamt ganska snabbt.

Dessutom måste du installera Gainsight via Salesforce. Det är inget problem om du redan använder den. Om du inte använder det måste du också skapa ett Salesforce-konto.

 

GPX vänder upp och ner på denna marknad, enligt min mening. Många av lösningarna för engagemang i appen erbjuder inte heller analyser – eller så erbjuder de endast analyser av engagemanget, inte av själva produkten. GPX vänder på det paradigmet genom att basera engagemanget på produktanalysen. Istället för att skjuta engagemanget iväg i mörkret kan du se till att det som användarna ser är aktuellt och relevant för dem. – Julie P

 

Sammanfattning av Pendo vs Gainsight PX

Gainsight PX är en av de bästa konkurrenterna till Pendo, eftersom den erbjuder jämförbara analyser och produktinsikter. Du kan sedan använda uppgifterna för att förbättra din produktupplevelse.

För att sammanfatta de viktigaste nackdelarna med Gainsight PX: för det första måste du också köpa Gainsight för att få ut det mesta av PX. Detta kan vara kostsamt. För det andra måste du integrera Gainsight PX via Salesforce, så du behöver ett Salesforce-konto om du inte redan har ett.

Pendo Konkurrenter För djupgående produktanalyser – #5: Mixpanel

 

pendo-competitors-mixpanel

 

 

När det gäller att ta reda på hur och varför dina användare använder din produkt är det svårt att hitta ett bättre analysverktyg än Mixpanel.

Tusentals toppföretag, t.ex. Samsung och Expedia, har använt Mixpanel för sina djupgående analyser.

Mixpanel använder datavetenskapliga tekniker, t.ex. “look-alike-modellering”. Dessa ger dig insikter om dina användares beteende. I kombination med analys av stora datamängder ger detta dig allt du behöver veta om hur dina användare beter sig.

Det är dessa ovärderliga insikter som gör Mixpanel till ett av de mest användbara alternativen till Pendo för konkurrenter. Om du vill använda Pendo för dess analysverktyg är Mixpanel ett alternativ för dig.

När det gäller att agera på de insikter du samlar in är Mixpanel dock otillräcklig. Du måste kombinera det med ett verktyg för introduktion som Userpilot.

Om du har en mindre användarbas behöver du kanske inte heller den detaljnivå som Mixpanel erbjuder. Mindre företag kan också ha svårt att motivera att köpa två produkter (en för produkttillväxt och en för produktanalys).

“Vi använder Mixpanel för att hålla koll på vår tratt och se till att vi har lyckats med varje del (förvärv),
aktivering
, lagring). Med Mixpanel kan du följa olika kohorter av användare och skapa trattar för att se var dina användare faller av. Detta hjälper dig att identifiera dina flaskhalsar och åtgärda dem snabbt. Att kunna skicka meddelanden till dina kunder från verktyget är också ett stort plus!” – Cherie Foo, innehållsteam på UpLead

Sammanfattning av Pendo vs Mixpanel

Mixpanel är utan tvekan den bästa programvaran när det gäller att spåra produktanvändning. Den låter dig förstå varför dina användare beter sig som de gör. Den överträffar Pendos analys och de insikter du samlar in kan förändra din produkt till det bättre.

Mixpanel erbjuder dock inte mycket för att agera på dessa insikter. Det är troligt att du måste kombinera Mixpanel med någon av de andra Pendo-konkurrenterna för att skapa den bästa produktupplevelsen för dina användare.

Vilken av dessa Pendo konkurrenter är rätt för dig?

Varje SaaS-företag har olika behov. De produkter som vi har tagit upp i den här artikeln är bland de bästa konkurrenterna till Pendo, men det är viktigare att du väljer det som passar bäst för dina behov.

 

Skaffa Userpilot för att få en bättre introduktionsupplevelse:

Userpilots kontextuella onboarding innebär att du kan anpassa onboardingflödet till specifika användarsegment. Du kan utlösa element vid exakt de tillfällen då de behövs. Detta ger dina användare bästa möjliga produktupplevelse och kan bidra till att öka användaraktivering, funktionsanvändning och engagemang.

Skaffa WalkMe för introduktion av anställda:

WalkMe fokuserar mer på introduktion av anställda och på att införa appar från tredje part (t.ex. Salesforce) för företag. De har ganska imponerande kunder som Microsoft och Paypal, så det är ett bra val för stora organisationer.

Liksom Pendo erbjuder WalkMe även analysfunktioner, så att du kan använda data för att stödja dina beslut och se vilka områden av din onboarding som behöver förbättras.

Tillämpningar:

Appcues erbjuder fler UI-element än Pendo, inklusive verktygstips, hotspots och slideouts. På så sätt kan du skapa exakt den introduktionsupplevelse som du behöver. Appcues är dock dyrare än Userpilot och har färre funktioner och mindre support i sin Essentials-plan.

Gainsight PX:

Gainsight är främst känt för sin produkt Customer Success. Deras nya produkt, Gainsight PX, är mycket effektiv när den används tillsammans med deras huvudprodukt. För Customer Success är detta mycket värdefullt.

Skaffa Mixpanel för produktanalys:

Mixpanel är oslagbart när det gäller produktanalyser. Mixpanel ger dig insikter som hjälper dig att förstå inte bara hur användarna använder din produkt, utan även varför.

Och det var allt!

Vi hoppas att den här guiden har hjälpt dig att förstå de viktigaste skillnaderna mellan de bästa Pendo+-alternativen och konkurrenterna nedan. Nu har du en bättre uppfattning om vad som är rätt för ditt företag.

Om du funderar på Userpilot vill vi gärna visa dig runt!

previous post next post

Leave a comment