Den ultimata guiden till antagande av produktfunktioner: Vad är det och hur man ökar det

Minns du när nästan alla sociala nätverk började införa stories-funktionen i sina produkter? LinkedIn förvirrade alla till en början, och sedan Twitter med Fleets. Ser du hur du nu när du öppnar någon av dessa plattformar ser flera blå ringar högst upp på skärmen? Det är detta som är funktionsanvändning, det mål som PM:s som du strävar efter att uppnå med varje ny produktfunktion.

Även om det är målet är det inte alltid lätt att uppnå. Om du någonsin har arbetat outtröttligt med en ny funktion och den har blivit förbigången eller ignorerad av användarna kan det få hela ditt arbete att verka bortkastat – vilket det är.

I det här blogginlägget kommer jag bland annat att ta upp följande saker:

  • vad antagande av funktioner är
  • varför det är viktigt att funktioner antas snabbt
  • Hur man mäter hur en funktion antas.
  • de bästa verktygen du kan använda för att öka antalet nya funktioner som antas

Nu sätter vi igång!

TL;DR

  • Medan produktanvändning ger dig information om hur väl användarna interagerar med din produkt, ger funktionsanvändning dig en djupare förståelse för vilken del av produkten som användarna använder och finner relevant.
  • Genom att spåra hur funktioner antas kan du driva din strategi för antagande genom att fokusera på vad som behövs: upptäckt av funktioner eller engagemang. Detta leder i sin tur till att kunderna behålls och att antalet kunder minskar.
  • De fyra stegen i tratten för antagande av funktioner är: exponerad, aktiverad, använd och använd igen.
  • Exponerat skede i funktionsanvändningen: när en användare för första gången får kännedom om en funktion.
  • Aktiveringsfasen vid antagande av funktioner: när användarna försöker använda en funktion för första gången.
  • Användningsfasen vid antagande av funktioner: när användaren har använt en funktion på ett framgångsrikt sätt.
  • Används igen i ett skede av funktionsövertagandet: upprepad användning av samma funktion.
  • Innan du försöker förbättra användningen av funktioner bör du fokusera på tillgänglighet, användbarhet och genomförbarhet och sedan testa olika taktiker.
  • Försök med meddelanden i appen för att exponera användare för nya funktioner och sekundär onboarding för att få dem att upptäcka nya funktioner.
  • Använd olika navigeringsfärger för att lyfta fram nya funktioner
  • Använd mål för antagande av funktioner och A/B-testa olika upplevelser i appen för att avgöra vilken som fungerar bäst.
  • Använd mikroundersökningar för att samla in användarfeedback som kan hjälpa dig att förbättra funktionen.
  • Mätvärden för antagande som ska följas upp: bredden av antagandet, djupet av antagandet, tiden för att anta och varaktigheten av antagandet.
  • Userpilot är ett utmärkt verktyg för att kommunicera med användarna i appen och få dem att ta emot produkten.

Vad är funktionsanvändning?

Användning av funktioner är när användarna tar i bruk en eller flera funktioner i produkten. Det är vad man får när man skapar något och de människor som man skapade det för faktiskt använder det.

Till exempel Twitter Fleets. Genom att användarna skriver om sina flottor har de tagit till sig en funktion i Twitter.

Vad är skillnaden mellan att ta till sig funktioner och att ta till sig en produkt?

Produktanvändning anses vara ett avgörande steg i produktstyrd tillväxt. Detta beror på att det är den punkt där en person omvandlas från prospekt/lead till en faktisk användare. Och du behöver användare för att kunna fortsätta att bedriva verksamhet.

Både funktions- och produktanvändning är viktiga mått att hålla koll på. Medan produktanvändning ger dig information om hur väl användarna interagerar med din produkt, ger funktionsanvändning en korrekt uppdelning av vilka delar av din produkt som är mest framgångsrika och vilka du kan behöva släppa eller arbeta vidare med. Genom att känna till dessa faktorer kan du minska antalet kunder och öka antalet kunder som stannar kvar.

svänghjulet för användarnas godkännande
Svänghjul för användarnas antagande

Varför är det viktigt att införa funktioner?

Antagande av funktioner är en viktig produktmätning av flera skäl, t.ex:

Det ger en tydlig indikation på hur mycket din målgrupp uppskattar det du har skapat och hur det hjälper dem att utföra sitt arbete.

Om folk inte använder en funktion kan det betyda att de inte har hittat den eller att de inte får tillräckligt med värde av den. I båda fallen behöver du en strategi som inte bara fokuserar på att upptäcka funktionerutan också på att samla in feedback och förbättra funktionen.

Att förbättra användningen av funktionerna bidrar till att behålla kunderna. Människor kommer att stanna kvar med en produkt som löser deras problem, men kommer att lämna en produkt som bara är ytterligare en kostnad för dem. Ökad acceptans innebär upprepad användning, vilket leder till ett större värde för användarna och lägre avgångsfrekvens.

Mätningar av hur många funktioner som används visar också vilka delar av produkten som användarna uppskattar mest. Mer värde innebär att användarna stannar kvar och har stor chans att bli förespråkare för din produkt.

Hur mäter man hur många funktioner som tas i bruk? Vad är tratten för antagande av funktioner?

För att få en tydlig bild av hur många av dina användare som tar till sig en produktfunktion är det viktigt att du förstår vilka steg de går igenom.

De fyra stegen i tratten för antagande av funktioner som Justin Butlion har utvecklat hjälper dig att optimera din produkt för att öka antalet användare av funktioner.

tratt för antagande av funktioner
De fyra stegen i tratten för antagande av funktioner

Steg 1 i tratten för antagande av funktioner: Exponerad

Här tittar vi på antalet användare som “exponerats” för en viss funktion, dvs. antalet användare som vet att funktionen finns.

Detta är ett viktigt steg när du beräknar hur många funktioner som antas, för om du inte vet hur många användare som känner till att något existerar, kommer dina resultat inte att vara tydliga. Det första du gör är att titta på hur många funktioner du hittar.

En formel för att beräkna detta är:

(antal användare som har kommit i kontakt med en funktion/antalet användare) x 100.

Om du har 500 nya användare och endast 100 av dem har kommit i kontakt med funktionen i fråga är din exponeringsgrad 20 %.

Steg 2 i tratten för antagande av funktioner: Aktiverad

I det här steget tittar du på antalet exponerade användare som faktiskt har testat eller aktiverat funktionen.

Om vi använder Instagram som exempel är en av deras nya funktioner “Nära vänner” en berättelse.

Du kanske har fått reda på detta genom att antingen se de gröna ringarna högst upp på skärmen eller så har du hört andra prata om det.

Aktiveringen i det här fallet är att du skapar din egen lista över “nära vänner”. Så om Instagram beräknar sin aktiveringsgrad för den här funktionen, tittar de på andelen användare som känner till funktionen och har skapat en lista.

Steg 3 i tratten för antagande av funktioner: Används

Här tittar du på hur många procent av de aktiverade användarna som sedan använder funktionen.

Så de vet att de kan dela en privat berättelse med bara sina nära vänner, de har också skapat en lista över nära vänner, men hur många har skrivit på den eller använt den minst en gång?

Om din användningsgrad är låg i jämförelse med aktiveringsgraden kanske användarna tycker att det är komplicerat att använda den eller så har du ställt upp fel förväntningar.

Något som är värt att notera här är att för vissa produkter kan aktiverings- och användningsfasen överlappa varandra. Med Mediums funktion kan du till exempel spara/markera artiklar för senare användning. En användare som sedan sparar en läsning för senare bruk både aktiverar och använder funktionen, eftersom det inte finns något särskilt aktiveringssteg. Förstå hur detta fungerar för din egen produkt.

Steg 4 i tratten för antagande av funktioner: Används igen

Används igen betyder att en funktion används upprepade gånger av dem som har använt den minst en gång.

Den beräknas som totala antalet återkommande användare/totala användare X 100 och visar hur fast en funktion är.

Låg upprepad användning kan vara en indikator på hur otillfredsställda användarna är med en funktion, vilket kan leda till ökade avgångsfrekvenser.

Hur förbättrar du användningen av funktioner?

Vi har redan konstaterat att funktionsanvändning är en viktig del av produktens och SaaS:ens framgång.

Men vad kan du göra för att förbättra användningen av funktioner i din SaaS-produkt? Se först till att dina funktioner kontrollerar de tre punkterna nedan:

  • Tillgänglighet: Är funktionen tillgänglig för alla relevanta användare och kan de enkelt hitta den med hjälp av produktnavigationen?
  • Användbarhet: Hur lätt är det att använda funktionen? När en funktion är för svår att använda eller förstå kommer användarna att byta ut den mot något enklare.
  • Genomförbarhet: Kan användaren använda funktionen och faktiskt lösa problemet? Det räcker inte med att det är lätt att hitta och lätt att använda, fungerar det som användarna förväntar sig? Du måste se till att din lösning är genomförbar.

Nu kan vi gå vidare till några praktiska åtgärder som du kan prova för att öka användningen av funktioner.

1. Visa nya funktioner med meddelanden i appen

Meddelanden i appen är ett utmärkt sätt att visa upp nya funktioner för användarna. Jämfört med e-post som lätt kan missas eller till och med ignoreras är kommunikation i appen mer kontextuell.

Använd modaler i appen för att berätta för användarna vad som är nytt i din produkt och hur den hjälper dem.

Tänk på dina användare och använd inte för mycket fullskärmsmodaler som blockerar skärmen bakom, bara för att tvinga användarna att engagera sig. Detta är påträngande och leder till motsatt resultat om det inte används på ett klokt sätt.

Använd till exempel stora popup-modaler när du presenterar en huvudfunktion för första gången och se till att all relevant information för användaren finns med. Se Asanas exempel nedan.

asana-rapportering
Meddelande om en ny funktion. Källa: Asana

Därefter kan du överväga olika typer av meddelanden i appen för att påminna användarna om den nya funktionen. Ta Slack till exempel: de visar en ny sekundär funktion endast på sidan av skärmen med hjälp av en utdragbar modal.

Meddelande om Slack:s sekundära funktion på sidan av skärmen
Meddelande om en ny funktion. Källa: Slack

Det är viktigt att upprepa att alla användare inte kommer att dra nytta av alla funktioner, eller att de kommer att använda dem på olika sätt. För att se till att dina meddelanden om funktioner är relevanta för varje användare kan du segmentera dina kunder utifrån användningsområden och anpassa meddelandet så att det återspeglar specifika fördelar för var och en av dem.

Userpilot gör detta enkelt genom att ge dig robusta segmenteringsfunktioner, som inte bara omfattar demografi och NPS-poäng, utan även användaraktivitet och beteende i appen – genom anpassade händelser och funktionstaggar.

användarsegmentering userpilot
Vill du bygga modaler för tillkännagivanden av funktioner i appen och visa dem för relevanta användarsegment? Få en Userpilot-demo och se hur enkelt det är att göra det utan att det krävs kodning.

2. Använd sekundär onboarding för att hitta nya funktioner.

Medan den primära onboardingprocessen är inriktad på att få användarna till aktiveringspunkten, handlar den sekundära onboardingprocessen om att se till att användarna upptäcker, engagerar sig och använder de mest relevanta funktionerna som ger dem värde.

Mer om detta i vårt senaste seminarium om andrahandsinskolning:

 

Användarnas antagande av funktioner från upptäckt av funktioner till antagande av funktioner

Det finns flera olika typer av meddelanden i appen som hjälper dig att uppnå detta.

När du introducerar en funktion som är lätt att använda kan det räcka med verktygstips som talar om för användarna att funktionen finns.

Postfity, ett verktyg för schemaläggning av sociala medier, lade till en sådan till sin app när deras undersökning visade att användarna slutade för att de inte kunde hitta funktioner som redan fanns i appen.

Gör funktioner synliga med verktygstips i appen (Källa: Postfity)

Om en funktion kräver en ordentlig inlärningsprocess kan en blandning av checklistor och interaktiva genomgångar för att visa användarna runt vara bra.

Rocketbots fördubblade sin aktiveringsgrad från 15 % till 30 % genom att använda en checklista som ledde användarna till relevanta funktioner och interaktiva genomgångar som visade hur de skulle använda dem.

Rocketbots instrumentpanel som visar checklistan för introduktion och interaktiv genomgång
Källa: Rocketbots

Du kan också göra processen mer spelartad, precis som Duolingo gör. Genom att belöna användarna för att de har uppnått målen motiverar du dem att gå vidare till nästa steg/funktion:

Källa Duolingo

3. Se till att din UX inte saboterar ditt antagande av funktioner

Är navigationen till din fördel eller gör den det svårt för användarna att använda dina funktioner?

Det finns några dödliga UX-problem som inte kan åtgärdas ens med de bästa produktturerna…

produktvisning meme

Din produktnavigering ska göra det möjligt för användarna att röra sig fritt i appen och hitta det de behöver på ett smidigt sätt.

Här är några bästa metoder:

  • Använd tydliga länktitlar så att användarna vet vart de kommer att klicka. Du vill inte förvirra och frustrera dem och få dem att gå därifrån.
  • Placera din navigering på en välkänd plats – uppfinn inte hjulet på nytt. Användarna letar efter användargränssnittselement på liknande ställen utifrån sina erfarenheter av andra produkter.
  • Använd färg och kontraster så blir din navigering lättare att förstå.

Särskilt den sista punkten kan vara till hjälp vid tillkännagivanden av nya funktioner. Genom att använda olika färger för att signalera en ny funktion kan det bli lättare för användarna att märka när något nytt läggs till i produktnavigationen. Se hur Asana gör det:

tillkännagivande av ny funktion ux
Källa: Asana

4. Analysera hur många funktioner som antas och testa metoder för engagemang.

Användarna använder din produkt på olika sätt. Det är ett måste att A/B-testa upplevelser i appen för att se vilka som leder till högre och snabbare användning av funktionerna.

resultat av experimentet Userpilot
Källa: Userpilot

Spåra alltid hur en upplevelse i appen påverkar målen för antagande av funktioner. När du skapar en checklista eller ett verktygstips måste du utforma det för ett specifikt slutmål (dvs. en funktion som ska antas). Du kan sedan testa olika innehållstyper(mikrovideor, gifs, bilder osv.) och se vilka som ger störst engagemang.

userpilot målspårning
Spårning av mål i Userpilot

5. Samla in feedback om dina funktioner och agera på den.

När du lanserar nya funktioner ska du alltid samla in feedback från användarna.

Du kan använda mikroundersökningar i appen för att få djupgående kvalitativ feedback på specifika aspekter av en funktion. Detta kan ge dig relevanta insikter som du kan agera på och förbättra funktionen om användarna signalerar några problem.

Feedback om funktioner i appen samlas in med en mikroundersökning, byggd med Userpilot. Få en demo och se hur du också kan göra det!

Kombinera användarfeedback med undersökningar om kundtillfredsställelse för att ta reda på hur användarna bedömer hur lätt det är att använda och hur de upplever specifika funktioner. Du vill inte bara bygga funktioner som är relevanta för användarna utan också enkla att använda och ta till dig.

Miro gör det bra genom att integrera en enkät om kundnöjdhet i menyn för produktmeddelanden.

Miro använder kundnöjdhetsundersökningar för att se hur användarna bedömer sina erfarenheter av funktioner.
Källa: Miro

6. Vet när man ska släppa en funktion som inte används.

Du kan göra allt som anges här och ändå inte få de resultat du önskar.

Ibland kan det bero på att det inte gjorts någon omfattande användarundersökning eller att målgruppen har en produkt som redan löser problemet och inte vill byta.

produktupptäckt leverans meme

Oavsett vad det handlar om, om data visar att en funktion inte används bör du låta den utgå och fokusera tid och resurser på att bygga och optimera det som fungerar. Hoppa inte över forskning, för då kan det sluta med att du fattar beslut och bygger funktioner som ingen egentligen behöver.

Mätningar och KPI:er för antagande av funktioner

Tidigare talade vi om att mäta funktionsanvändning med hjälp av de fyra stegen i tratten för funktionsanvändning. Även om det är viktigt att mäta hur funktionerna tas i bruk i varje skede är det inte det enda sättet.

Dessa mätvärden ger bättre insikter om hur användarna interagerar med funktionerna och hjälper dig att veta vad som fungerar eller inte.

Bredd på användningen av funktioner

Vad som mäts med hjälp av bredden av användandet är hur stor andel av dina totala målanvändare som faktiskt använder en viss funktion.

Det visar om en funktion är allmänt accepterad av användarna eller om den är mycket negligerad av dem som du byggde den för. Med den här kunskapen kan du arbeta med att fastställa vilka funktioner som fungerar, varför de fungerar eller inte och vilka nästa steg som ska tas.

Djupgående användning av funktioner

Detta mäter hur ofta användarna i din målgrupp använder funktionen.

Om du har byggt något för upprepad användning vill du att användarna ska göra just det. Det här måttet ger dig en inblick i hur många av dina första användare som använder en funktion igen. Det visar hur fast, lättanvänd och användbar din funktion är för användarna.

Dags att anta en funktion

Detta visar hur lång tid det tar från det att en användare har informerats om en ny funktion och aktiverat den till dess att de börjar använda den.

Om det tar längre tid att ta till sig en produkt kan det vara en indikation på att den inte är relevant eller svår att använda, två saker som kan påverka din retentionsgrad om du inte kontrollerar dem.

Varaktighet för införandet av funktionerna

Detta är hur lång tid det tar för användarna att fortsätta att använda en funktion långt efter att den har införts. Många gånger testar användarna en ny funktion i början, men efter ett tag avtar “hypen”. Antagningstiden ger en tydlig inblick i funktionernas livslängd och visar hur värdefulla de är för användarna på lång sikt.

De bästa verktygen för att driva på införandet av funktioner

Om du googlar ” Product Adoption Tool ” blir du överväldigad av antalet valmöjligheter.

I själva verket finns det inte så många verktyg som kan göra jobbet. Många ger inte ens användarna alla de funktioner de behöver.

De bästa verktygen för användaranpassning hjälper dig att bygga en rad olika mönster och upplevelser för att öka användaranpassningen, och det är här Userpilot erbjuder mest värde för pengarna.

Userpilot

Userpilot är en plattform för produktutveckling som du kan använda för att kommunicera med användarna i appen och få dem att ta till sig produkten.

Den erbjuder ett brett utbud av UI-mönster som du kan använda för att skapa produktupplevelser i appen utan att behöva koda.

userpilot ui-mönster för produktupplevelser i appen
Mönster för användargränssnittet för användarpiloter för att få en produkt i en app.

Alla produktupplevelser kan anpassas helt och hållet, både när det gäller timing och målgruppsanpassning, med hjälp av avancerad användarsegmentering.

Du kan köra A/B-tester för att se vilka upplevelser som leder till högre acceptansfrekvens. Och du kan spåra resultaten direkt i Userpilot med hjälp av mål.

Vissa mål kräver anpassade händelser för att spåra användningen av funktioner i appen.Du kan använda funktionen för funktionstaggning i Userpilot. På så sätt kan du märka alla element i användargränssnittet och spåra funktionernas engagemang utan anpassade händelser och kodning.

funktionstaggning userpilot
Vill du spåra hur funktioner antas och bygga upplevelser i produkten för att öka engagemanget? Få en Userpilot-demo och kom igång!

Eftersom Userpilot inte kan användas för mobilappar och är avsett för medelstora företag som har uppnått produkt-marknadsanpassning har vi skrivit en fullständig jämförelse av några alternativ per användningsfall och persona här. Kolla in den om du fortfarande är osäker på vilket verktyg som är bäst för dig.

Slutsats

Värdet av ditt arbete som PM ligger i framgången för varje ny funktion eller produkt som du levererar. Alla kanske inte gör det så bra som du hoppades, och det är där som data eller information om antagande av funktioner hjälper dig.

Du får veta vad som fungerar, vad som inte fungerar och varför. Det är så du fattar välgrundade beslut om hur din produkt lyckas och slutligen är det så du minskar antalet kunder.

Att bygga funktioner är en sak, men att få användarna att använda dem om och om igen är det mål som gör att du kan fortsätta att driva din verksamhet. Vill du öka antalet nya funktioner som antas? Boka en Userpilot-demo med vårt team och kom igång!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

previous post next post

Leave a comment