De Ultieme Gids voor Product Feature Adoption: Wat is het en hoe verhoog je het?

Weet je nog dat bijna alle sociale netwerken de verhalenfunctie in hun product gingen gebruiken? LinkedIn bracht aanvankelijk iedereen in verwarring, daarna Twitter met Fleets. Zie je hoe je nu, als je een van die platforms opent, verschillende blauwe ringen bovenaan je scherm ziet? Dat is feature adoptie; het doel dat PM’ers zoals jij nastreven met elke nieuwe product feature.

Hoewel dat het doel is, is het niet altijd gemakkelijk te bereiken. Als je ooit onvermoeibaar hebt gewerkt aan een nieuwe functie en die werd door de gebruikers genegeerd, dan kan dat je hele werk een verspilling doen lijken – wat het eerlijk gezegd ook is.

In deze blogpost, zijn enkele van de dingen die ik ga behandelen:

  • wat feature adoptie is
  • waarom de adoptiegraad van functies belangrijk is
  • hoe de toepassing van functies te meten
  • de beste hulpmiddelen die u kunt gebruiken om de adoptie van uw functies te verhogen

Laten we beginnen!

TL;DR

  • Terwijl productadoptie u laat weten hoe goed gebruikers met uw product omgaan, geeft functieadoptie u een dieper inzicht in welk deel van het product gebruikers gebruiken en relevant vinden.
  • Het bijhouden van feature adoptie helpt uw adoptiestrategie te sturen door u te richten op wat nodig is: feature discovery of engagement. Dit bevordert op zijn beurt de retentie en vermindert churn.
  • De vier stadia van de adoptietrechter zijn: blootgesteld, geactiveerd, gebruikt en opnieuw gebruikt.
  • Blootstellingsfase in functie-adoptie: wanneer een gebruiker voor het eerst kennis neemt van een functie
  • Geactiveerde fase in functie-adoptie: wanneer de gebruikers voor het eerst met een functie proberen te werken.
  • Gebruikte fase in functieadoptie: wanneer de gebruiker een functie met succes heeft gebruikt
  • Opnieuw gebruikt stadium in feature adoptie: herhaald gebruik van dezelfde feature
  • Richt u eerst op de toegankelijkheid, de bruikbaarheid en de haalbaarheid, en ga dan over tot het testen van verschillende tactieken.
  • Probeer in-app aankondigingen om gebruikers kennis te laten maken met nieuwe functies en secundaire onboarding om functies te ontdekken.
  • Gebruik verschillende navigatiekleuren om nieuwe functies te benadrukken
  • Gebruik doelstellingen voor adoptie van functies en A/B-test verschillende in-app ervaringen om te bepalen welke het beste werkt.
  • Gebruik microsurveys om feedback van gebruikers te verzamelen waarmee u de functie kunt verbeteren.
  • Te volgen kenmerken: omvang van de invoering, diepte van de invoering, tijd tot invoering en duur van de invoering.
  • Userpilot is een geweldig hulpmiddel om in-app met gebruikers te communiceren en adoptie te stimuleren.

Wat is feature adoptie?

Feature adoptie is de handeling waarbij uw gebruikers de feature(s) van uw product in gebruik nemen. Het is wat je krijgt als je iets maakt en de mensen voor wie je het gemaakt hebt, gebruiken het ook echt.

Bijvoorbeeld, Twitter Fleets. Door gebruikers over hun wagenpark te laten berichten, hebben ze een functie in Twitter overgenomen.

Wat is het verschil tussen feature adoptie en product adoptie?

Productadoptie wordt beschouwd als een cruciale stap in productgeleide groei. Dit is namelijk het punt waarop iemand van prospect/lead converteert naar een daadwerkelijke gebruiker. En je hebt gebruikers nodig om in bedrijf te blijven.

Zowel functie- als productadoptie zijn belangrijke statistieken om in de gaten te houden. Terwijl productadoptie u laat weten hoe goed gebruikers met uw product omgaan, geeft feature-adoptie een goed overzicht van welke onderdelen van uw product het meest succesvol zijn en welke u misschien moet loslaten of aan moet werken. Door deze te kennen, kunt u het verloop verminderen en de retentie verhogen.

vliegwiel voor gebruikersadoptie
Vliegwiel voor gebruikersadoptie

Waarom is feature adoptie belangrijk?

Feature adoption is om verschillende redenen een belangrijke productmetriek:

Het geeft een duidelijke indicatie van hoe goed uw doelgroep waardeert wat u hebt gemaakt, en hoe het hen helpt hun werk te doen.

Als mensen een functie niet gebruiken, kan dat betekenen dat ze die niet hebben gevonden of dat ze er niet genoeg waarde uit halen. In beide gevallen hebt u een adoptiestrategie nodig die niet alleen gericht is op het ontdekken van functies, maar ook op het verzamelen van feedback en het verbeteren van de functie.

Een betere adoptie van functies helpt bij de retentie. Mensen blijven bij een product dat hun probleem oplost, maar verlaten een product dat voor hen slechts een extra kostenpost is. Meer adoptie betekent herhaald gebruik, wat zich vertaalt in meer waarde voor gebruikers en lagere opzeggingspercentages.

Feature adoption metrics laten ook zien welke onderdelen van het product de gebruikers het meest waarderen. Meer waarde betekent dat gebruikers blijven hangen en een grote kans hebben om pleitbezorgers van uw product te worden.

Hoe meet je de toepassing van functies? Wat is de functie-adoptie-trechter?

Om een duidelijk beeld te krijgen van hoeveel van uw gebruikers een productfunctie overnemen, is het belangrijk dat u begrijpt welke stadia zij doorlopen.

De 4 stadia van de feature-adoptie trechter zoals ontwikkeld door Justin Butlion helpen je om je product te optimaliseren om de feature-adoptie te verhogen.

trechter voor adoptie van functies
De vier stadia van de functietrechter

Feature adoptie trechter stap #1: Exposed

Hier kijken we naar het aantal gebruikers dat is “blootgesteld” aan een bepaalde functie, d.w.z. het aantal gebruikers dat weet dat een functie bestaat.

Dit is een belangrijke stap bij het berekenen van de adoptiegraad van uw functie, want als u niet weet hoeveel gebruikers weten dat iets bestaat, zullen uw resultaten niet duidelijk zijn. Kijk dus eerst naar je ontdekkingspercentage.

Een formule om dit te berekenen is:

(aantal gebruikers die met een functie in aanraking zijn gekomen/ totaal aantal gebruikers) x 100.

Dus als u 500 nieuwe gebruikers hebt en slechts 100 daarvan zijn in contact gekomen met de functie in kwestie, is uw blootstellings-/ontdekkingspercentage 20%.

Feature adoptie trechter stap #2: Geactiveerd

In deze stap kijkt u naar het aantal blootgestelde gebruikers die de functie daadwerkelijk hebben getest of geactiveerd.

Met Instagram als voorbeeld is een van hun recente functies het ‘Close Friends’-verhaal.

Je bent er misschien mee in aanraking gekomen door de groene ringen bovenaan je scherm te zien, of je hebt er waarschijnlijk anderen over horen praten.

Activering in dit geval is nu dat u uw eigen lijst van ‘Close Friends’ maakt. Dus als Instagram hun geactiveerde percentage voor deze functie zou berekenen, zouden ze kijken naar het percentage gebruikers die van deze functie afweten en een lijst hebben aangemaakt.

Feature adoptie trechter stap #3: Gebruikt

Hier kijkt u naar het percentage geactiveerde gebruikers die vervolgens de functie gaan gebruiken.

Ze weten dus dat ze een privéverhaal kunnen delen met alleen hun goede vrienden, ze hebben ook een lijst met goede vrienden aangemaakt, maar hoeveel hebben daar ook maar één keer op gepost of gebruikt?

Als uw gebruikspercentage laag is in vergelijking met het geactiveerde percentage, vinden gebruikers het misschien ingewikkeld om te gebruiken of hebt u de verkeerde verwachtingen gewekt.

Voor sommige producten kunnen activerings- en gebruiksfase elkaar overlappen. Met de functie van Medium kun je bijvoorbeeld artikelen opslaan/boeken voor later. Een gebruiker die een lezing opslaat voor later, activeert en gebruikt de functie, aangezien er geen speciale activeringsfase is. Begrijp hoe dit werkt voor je eigen product.

Feature adoptie trechter stap #4: Opnieuw gebruikt

Opnieuw gebruikt betekent herhaald gebruik van een functie door degenen die deze ten minste eenmaal hebben gebruikt.

Het wordt berekend als totaal aantal terugkerende gebruikers/totale gebruikers X 100 en toont de mate waarin een functie beklijft.

Laag herhaald gebruik kan een indicator zijn van hoe ontevreden gebruikers zijn met een functie en dit kan resulteren in verhoogde churn rates.

Hoe verbeter je de adoptie van functies?

We hebben al vastgesteld dat feature-adoptie een belangrijk onderdeel is van het succes van uw product en uw SaaS.

Maar wat kunt u doen om de adoptie van functies voor uw SaaS-product te verbeteren? Controleer eerst de drie onderstaande punten:

  • Toegankelijkheid: Is de functie beschikbaar voor elke relevante gebruiker en kunnen zij deze gemakkelijk vinden met behulp van uw productnavigatie?
  • Bruikbaarheid: Hoe gemakkelijk is het om de functie daadwerkelijk te gebruiken? Wanneer een functie te moeilijk te gebruiken of te begrijpen is, zullen de gebruikers die weggooien voor iets eenvoudigers.
  • Haalbaarheid: Kan de gebruiker deze functie gebruiken en het probleem daadwerkelijk oplossen? Het is niet voldoende dat het gemakkelijk te vinden en te gebruiken is, maar werkt het ook zoals de gebruikers het verwachten? Je moet ervoor zorgen dat je oplossing haalbaar is.

Nu kunnen we overgaan tot enkele uitvoerbare tactieken die u kunt proberen om de toepassing van functies te bevorderen.

1. Maak nieuwe functies bekend met in-app aankondigingen

In-app aankondigingen zijn een geweldige manier om nieuwe functies aan uw gebruikers bekend te maken. In vergelijking met e-mail die gemakkelijk kan worden gemist of zelfs genegeerd, is in-app communicatie meer contextueel.

Gebruik in-app modals om gebruikers te vertellen wat er nieuw is in je product en hoe het hen helpt.

Houd rekening met uw gebruikers en gebruik niet te veel schermvullende modals die het achterliggende scherm blokkeren, alleen maar om gebruikers te dwingen zich in te zetten. Dit is opdringerig en leidt tot het tegenovergestelde resultaat, tenzij het verstandig wordt gebruikt.

Gebruik bijvoorbeeld grote pop-up modals wanneer een kernfunctie voor het eerst wordt aangekondigd en zorg ervoor dat alle relevante informatie voor de gebruiker wordt opgenomen. Bekijk het voorbeeld van Asana hieronder.

asana rapportage
Aankondiging nieuwe functie. Bron: Asana

Overweeg daarna verschillende soorten in-app berichten om gebruikers aan de nieuwe functie te herinneren. Neem bijvoorbeeld Slack: zij tonen een nieuwe secundaire functie alleen aan de zijkant van het scherm, met behulp van een slide-out modal.

Slack's secundaire functie aankondiging aan de zijkant van het scherm
Aankondiging nieuwe functie. Bron: Slack

Het is belangrijk te herhalen dat niet alle gebruikers van alle functies zullen profiteren, of ze op verschillende manieren zullen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat uw aankondigingen relevant zijn voor elke gebruiker, segmenteert u uw klanten op basis van use cases en personaliseert u de boodschap om specifieke voordelen voor elke gebruiker weer te geven.

Userpilot maakt dit gemakkelijk door u te voorzien van robuuste segmentatiefunctionaliteit, waaronder niet alleen demografische gegevens, NPS-score, maar ook gebruikersactiviteit en in-app gedrag – via aangepaste gebeurtenissen en feature tags.

gebruikerssegmentatie userpilot
Wil je modals bouwen voor in-app feature aankondigingen en deze tonen aan het relevante segment van gebruikers? Vraag een Userpilot-demo aan en zie hoe eenvoudig het is om dit te doen zonder codering.

2. Gebruik secundaire onboarding om functies te ontdekken

Terwijl primaire onboarding gericht is op het activeren van gebruikers, gaat het er bij secundaire onboarding om ervoor te zorgen dat gebruikers de meest relevante functies die voor hen waardevol zijn, ontdekken, gebruiken en ermee aan de slag gaan.

Meer hierover in onze laatste workshop over secundaire onboarding:

 

Stadia van gebruikersadoptie, van ontdekking tot adoptie van functies

Er zijn verschillende soorten in-app berichten om je daarbij te helpen.

Bij de introductie van een gebruiksvriendelijke functie kunnen tooltips die gebruikers laten weten dat een functie bestaat, voldoende zijn.

Postfity, een social media scheduling tool voegde er een toe aan hun app toen uit hun churn-onderzoek bleek dat gebruikers afhaakten omdat ze functies die al in de app bestonden niet konden vinden.

Functies zichtbaar maken met in-app tooltips (Bron: Postfity)

Als een functie een behoorlijk leerproces vereist, kan een mix van onboarding-checklists en interactieve walkthroughs om gebruikers wegwijs te maken, uitkomst bieden.

Rocketbots verdubbelde hun activeringspercentage van 15% naar 30% door gebruik te maken van een checklist die gebruikers begeleidde bij het ontdekken van relevante functies en interactieve walkthroughs om te laten zien hoe ze die konden gebruiken.

Rocketbots dashboard met onboarding checklist en interactieve walkthrough
Bron: Rocketbots

Je kunt het proces ook gamificeren, net als Duolingo doet. Door gebruikers te belonen voor het bereiken van doelen, motiveert u hen om naar de volgende stap/functie te gaan:

Bron Duolingo

3. Zorg ervoor dat uw UX uw adoptie niet saboteert.

Werkt uw navigatie in uw voordeel of maakt ze het de gebruikers moeilijk om uw functies te gebruiken?

Er zijn enkele dodelijke UX problemen die zelfs met de beste producttours niet opgelost kunnen worden…

product tour meme

De navigatie van uw product moet gebruikers in staat stellen zich vrij door de app te bewegen en gemakkelijk te vinden wat ze nodig hebben.

Hier zijn enkele beste praktijken:

  • Gebruik duidelijke linktitels om gebruikers te laten weten waar een klik naartoe leidt. Je wilt ze niet verwarren en frustreren om weg te gaan.
  • Plaats uw navigatie op een vertrouwde plaats – vind het wiel niet opnieuw uit. Gebruikers zoeken UI-elementen op vergelijkbare plaatsen op basis van hun ervaringen met andere producten.
  • Gebruik kleur en contrast en uw navigatie zal gemakkelijker te begrijpen zijn

Vooral het laatste punt kan helpen bij de aankondiging van nieuwe functies. Door verschillende kleuren te gebruiken om een nieuwe functie aan te geven, kunnen gebruikers gemakkelijker merken wanneer er iets nieuws is toegevoegd aan de productnavigatie. Kijk hoe Asana het doet:

aankondiging nieuwe functie ux
Bron: Asana

4. Analyseer de mate waarin functies worden gebruikt en test de methoden om mensen te betrekken

Gebruikers gaan op verschillende manieren met je product om. Het A/B testen van in-app ervaringen om te zien welke resulteert in een hogere en snellere adoptie van functies is een must.

experimentele resultaten Userpilot
Bron: Userpilot

Houd altijd bij hoe een in-app ervaring de doelstellingen voor het gebruik van functies beïnvloedt. Wanneer je een checklist of een tooltip maakt, moet je die ontwerpen voor een specifiek einddoel (d.w.z. een functie die overgenomen moet worden). U kunt dan verschillende soorten inhoud testen(microvideo’s, gifs, afbeeldingen, enz.) en zien welke meer engagement oplevert.

userpilot doel volgen
Doelen volgen in Userpilot

5. Verzamel feedback over uw functies en handel ernaar

Verzamel na de lancering van nieuwe functies ook altijd feedback van gebruikers.

U kunt in-app microsurveys gebruiken om diepgaande kwalitatieve feedback te krijgen over specifieke aspecten van een functie. Dit kan u relevante inzichten geven waarop u kunt inspelen en de functie kunt verbeteren als gebruikers problemen signaleren.

In-app feature feedback verzameld met een microsurvey, gebouwd met Userpilot. Vraag een demo aan en zie hoe jij het ook kunt doen!

Combineer gebruikersfeedback met klanttevredenheidsonderzoeken om na te gaan hoe gebruikers het gebruiksgemak en de ervaring met specifieke functies beoordelen. U wilt niet alleen functies bouwen die relevant zijn voor gebruikers, maar ook gemakkelijk te gebruiken en toe te passen.

Miro doet het goed door een klanttevredenheidsonderzoek te integreren in het in-product notificatiemenu.

Miro gebruikt klanttevredenheidsonderzoeken om te zien hoe gebruikers hun ervaringen met functies beoordelen
Bron: Miro

6. Weten wanneer je een functie die niet wordt overgenomen, moet laten vallen.

Je zou alles kunnen doen wat hier staat en toch niet de resultaten krijgen die je wenst.

Soms komt dat omdat er geen uitgebreid gebruikersonderzoek is gedaan, of omdat uw doelgroep een product heeft dat dat probleem al oplost en niet wil overstappen.

product ontdekking levering meme

Ongeacht wat het is, als aan het eind van de dag uit de gegevens blijkt dat een functie niet wordt gebruikt, moet u die laten varen en tijd en middelen besteden aan het bouwen en optimaliseren van wat werkt. Sla het onderzoek niet over, anders neemt u beslissingen en bouwt u functies die niemand echt nodig heeft.

Metriek en KPI’s voor de toepassing van functies

Eerder hebben we het gehad over het meten van feature adoptie aan de hand van de vier stadia van de feature adoptie trechter. Hoewel het belangrijk is om in elk stadium de adoptie van functies te meten, is dat niet de enige manier.

Deze statistieken geven een beter inzicht in hoe uw gebruikers omgaan met uw functies en helpen u te weten wat werkt en wat niet.

Brede toepassing van functies

Wat de breedte van de adoptie meet, is hoeveel van uw totale doelgebruikers een bepaalde functie daadwerkelijk gebruiken.

Het laat u weten of een functie algemeen wordt aanvaard door uw gebruikersgroep, of sterk wordt verwaarloosd door degenen voor wie u haar hebt gemaakt. Met deze kennis kunt u bepalen welke functies werken, waarom ze wel of niet werken, en wat de volgende stappen zijn.

Diepte van de invoering van functies

Dit meet hoe vaak uw beoogde gebruikers de functie gebruiken.

Als je iets hebt gebouwd voor herhaald gebruik, wil je dat gebruikers dat ook doen. Deze metriek geeft u inzicht in hoeveel van uw eerste gebruikers een functie opnieuw gebruiken. Het toont de kleverigheid, het gebruiksgemak en het nut van uw functie voor de gebruikers.

Tijd om een functie aan te nemen

Dit laat zien hoe lang het duurt vanaf het moment dat een gebruiker op de hoogte is gebracht van een nieuwe functie en deze heeft geactiveerd, tot het moment dat hij deze daadwerkelijk gaat gebruiken.

Een langere adoptietijd kan een indicatie zijn van niet-relevantie of moeilijk te gebruiken, twee zaken die uw retentiecijfers kunnen verstoren als ze niet worden gecontroleerd.

Duur van de invoering van functies

Dit is hoe lang het duurt voordat gebruikers een functie blijven gebruiken, lang na de introductie ervan. Vaak zullen gebruikers een nieuwe functie in het beginstadium uitproberen of testen, maar na een tijdje zakt de ‘hype’ weg. De adoptieduur geeft duidelijk inzicht in de levensduur van uw functies en laat zien hoe waardevol ze op lange termijn zijn voor gebruikers.

De beste hulpmiddelen om het gebruik van functies te stimuleren

Google product adoptie tool en je zult een beetje overweldigd worden door het aantal keuzes.

In werkelijkheid zijn er niet veel hulpmiddelen die de klus klaren. Vele bieden gebruikers niet eens alle functionaliteiten die ze nodig hebben.

De beste tools voor gebruikersadoptie zullen u helpen een reeks UI-patronen en ervaringen op te bouwen om de gebruikersadoptie te verhogen, en dit is waar Userpilot het meeste waar voor zijn geld biedt.

Userpilot

Userpilot is een platform voor productgroei dat u kunt gebruiken om in-app met gebruikers te communiceren en adoptie te stimuleren.

Het biedt een breed scala aan UI-patronen die u kunt gebruiken om in-app productervaringen te bouwen zonder te hoeven coderen.

userpilot ui patronen voor in-app product ervaringen
Userpilot UI patronen voor in-app product adoptie ervaringen.

Alle productervaringen kunnen volledig worden aangepast, zowel wat betreft timing als doelgroepgerichtheid, met behulp van geavanceerde gebruikerssegmentatie.

U kunt A/B-tests uitvoeren om te zien welke ervaringen tot hogere adoptiepercentages leiden. En u kunt de resultaten rechtstreeks in Userpilot volgen, met behulp van doelen.

Voor sommige doelen zijn aangepaste gebeurtenissen nodig om het gebruik van functies in de app bij te houden. U kunt daarvoor de tagging-functie in Userpilot gebruiken. Hiermee kunt u elk UI-element taggen en het gebruik van functies volgen zonder aangepaste gebeurtenissen en codering.

feature tagging userpilot
Wilt u de adoptie van functies volgen en in-product ervaringen opbouwen om de betrokkenheid te vergroten? Vraag een Userpilot demo aan en ga aan de slag!

Aangezien Userpilot niet kan worden gebruikt voor mobiele apps en het zich richt op bedrijven in het middensegment van de markt die de product-market fit hebben bereikt, hebben we hier een volledige vergelijking van enkele alternatieven per use case en persona geschreven. Ga het bekijken als je nog steeds niet zeker weet welk hulpmiddel het beste voor je kan werken.

Conclusie

De waarde van uw werk als PM ligt in het succes van elke nieuwe functie of product dat u levert. Niet iedereen doet het misschien zo goed als u had gehoopt, en dat is waar gegevens of informatie over de toepassing van functies u helpen.

Het laat je weten wat werkt, wat niet werkt en waarom. Het is hoe u geïnformeerde beslissingen neemt over het succes van uw product en ten slotte hoe u het verloop vermindert.

Functies bouwen is één ding, zorgen dat gebruikers ze steeds weer gebruiken is het doel dat je in bedrijf houdt. Wilt u de adoptiegraad van uw functies verhogen? Boek een Userpilot demo met ons team en ga aan de slag!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

previous post next post

Leave a comment