Den ultimative guide til vedtagelse af produktfunktioner: Hvad er det, og hvordan man øger det

Kan du huske, da næsten alle de sociale netværk begyndte at indføre stories-funktionen i deres produkt? LinkedIn forvirrede i første omgang alle, og derefter Twitter med Fleets. Kan du se, hvordan du nu, når du åbner en af disse platforme, ser flere blå ringe øverst på skærmen? Det er det, der hedder feature adoption; det er det mål, som PM’er som dig stræber efter at nå med hver ny produktfunktion.

Selv om det er målet, er det ikke altid let at nå det. Hvis du nogensinde har arbejdet utrætteligt på en ny funktion, og den blev overset eller ignoreret af brugerne, kan det få hele dit arbejde til at virke som spild af tid – hvilket det ærligt talt også er.

I dette blogindlæg vil jeg bl.a. komme ind på følgende ting:

 • hvad vedtagelse af funktioner er
 • hvorfor det er vigtigt at få flere funktioner indført
 • hvordan man måler, om en funktion er blevet taget i brug
 • de bedste værktøjer, du kan bruge til at øge din rate for vedtagelse af funktioner

Lad os komme i gang!

TL;DR

 • Mens produktadoption giver dig mulighed for at vide, hvor godt brugerne interagerer med dit produkt, giver feature adoption dig en dybere forståelse af, hvilke dele af produktet brugerne engagerer sig i og finder relevante.
 • Ved at spore vedtagelsen af funktioner kan du styre din adoptionsstrategi ved at fokusere på, hvad der er behov for: opdagelse af funktioner eller engagement. Det øger fastholdelsen af kunderne og reducerer afgangen.
 • De fire stadier i en tragt til accept af funktioner er: eksponeret, aktiveret, brugt og brugt igen
 • Den eksponerede fase i forbindelse med accept af en funktion: når en bruger først får kendskab til en funktion
 • Aktiveret stadie i forbindelse med vedtagelse af en funktion: når brugerne forsøger at bruge en funktion for første gang
 • Anvendt fase i forbindelse med vedtagelse af en funktion: når brugeren har brugt en funktion med succes
 • Bruges igen i forbindelse med overtagelse af en funktion: gentagen brug af den samme funktion
 • Før du søger at forbedre vedtagelsen af funktioner, skal du fokusere på tilgængelighed, brugervenlighed og gennemførlighed og derefter gå videre til at teste forskellige taktikker.
 • Prøv med meddelelser i appen for at præsentere brugerne for nye funktioner og sekundær onboarding for at få dem til at opdage nye funktioner
 • Brug forskellige navigationsfarver til at fremhæve nye funktioner
 • Brug mål for vedtagelse af funktioner og A/B-test forskellige oplevelser i appen for at finde ud af, hvilken der fungerer bedst
 • Brug mikroundersøgelser til at indsamle brugerfeedback, som kan hjælpe dig med at forbedre funktionen
 • Målinger af indførelsen af funktioner, der skal følges: bredden af indførelsen, dybden af indførelsen, tid til indførelsen og indførelsens varighed
 • Userpilot er et fantastisk værktøj til at kommunikere med brugerne i appen og fremme udbredelsen.

Hvad er vedtagelse af funktioner?

Ved adoption af funktioner forstås den handling, hvor dine brugere tager produktets funktion(er) i brug. Det er det, man får, når man skaber noget, og de mennesker, man har skabt det til, rent faktisk bruger det.

For eksempel Twitter Fleets. Ved at brugerne skriver om deres flåder, har de taget en funktion i Twitter til sig.

Hvad er forskellen mellem feature adoption og produkt adoption?

Produktovertagelse anses for at være et afgørende skridt i produktstyret vækst. Dette skyldes, at det er det punkt, hvor en person konverterer fra kundeemner/lead til en faktisk bruger. Og du har brug for brugere for at forblive i branchen.

Både funktionalitet og produktovertagelse er vigtige målinger, som det er vigtigt at holde øje med. Mens produktadoption giver dig mulighed for at vide, hvor godt brugerne interagerer med dit produkt, giver funktionsadoption en ordentlig opdeling af, hvilke dele af dit produkt der er mest succesfulde, og hvilke dele du måske skal give slip på eller arbejde videre med. Ved at kende disse faktorer kan du reducere afgangen og øge fastholdelsesprocenten.

svinghjul til brugeradoption
Svinghjul til brugeradoption

Hvorfor er det vigtigt at indføre funktioner?

Vedtagelse af funktioner er en vigtig produktmåling af flere grunde, f.eks:

Det giver en klar indikation af, hvor meget din målgruppe værdsætter det, du har skabt, og hvordan det hjælper dem med at udføre deres arbejde.

Hvis folk ikke bruger en funktion, kan det betyde, at de ikke har fundet den, eller at de ikke får nok værdi ud af den. I begge tilfælde har du brug for en adoptionsstrategi, der ikke kun fokuserer på at opdage funktioner, men også på at indsamle feedback og forbedre funktionen i det hele taget.

Forbedret anvendelse af funktioner hjælper med at fastholde kunderne. Folk vil blive hos et produkt, der løser deres problem, men vil forlade et produkt, der blot er endnu en udgift for dem. Øget udbredelse betyder gentagen brug, hvilket giver brugerne mere værdi og færre afbrydelser.

Målinger af funktionsanvendelse viser også, hvilke dele af produktet brugerne sætter mest pris på. Mere værdi betyder, at brugerne bliver hængende og har en stor chance for at blive fortalere for dit produkt.

Hvordan måler man, om en funktion bliver taget i brug? Hvad er en tragt til vedtagelse af funktioner?

For at få et klart billede af, hvor mange af dine brugere der tager en produktfunktion til sig, er det vigtigt, at du forstår de faser, de går igennem.

De 4 faser af trappen til accept af funktioner, som Justin Butlion har udviklet, vil hjælpe dig med at optimere dit produkt for at øge antallet af funktioner, der accepteres.

tragt til vedtagelse af funktioner
De fire faser i trappen til vedtagelse af funktioner

Trin 1 i tragt til vedtagelse af funktionalitet: Udsat

Her ser vi på antallet af brugere, der er “eksponeret” for en bestemt funktion, dvs. antallet af brugere, der ved, at en funktion findes.

Dette er et vigtigt skridt, når du skal beregne din funktionsadgangsrate, for hvis du ikke ved, hvor mange brugere der ved, at noget eksisterer, vil dine resultater ikke være klare. Så det første er at se på din feature discovery rate.

En formel til at beregne dette er:

(antal brugere, der er kommet i kontakt med en funktion/samlet antal brugere) x 100.

Så hvis du har 500 nye brugere, og kun 100 af dem er kommet i kontakt med den pågældende funktion, er din opdagelsesprocent for eksponerede/funktioner 20 %.

Trin 2 i tragt til vedtagelse af funktioner: Aktiveret

I dette trin skal du se på antallet af udsatte brugere, der faktisk har testet eller aktiveret funktionen.

Med Instagram som eksempel er en af deres seneste funktioner en historie om “nære venner”.

Du har måske hørt om dette ved at se de grønne ringe øverst på skærmen, eller du har sikkert hørt andre tale om det.

Aktivering i dette tilfælde vil nu være, at du opretter din egen liste over “nære venner”. Så hvis Instagram beregnede deres aktiveringsgrad for denne funktion, ville de se på % af brugere, der kender til funktionen og har oprettet en liste.

Trin 3 i tragt til vedtagelse af funktioner: Anvendt

Her skal du se på procentdelen af aktiverede brugere, som derefter bruger funktionen.

Så de ved, at de kan dele en privat historie med kun deres nære venner, og de har også oprettet en liste over nære venner, men hvor mange har skrevet til den eller brugt den mindst én gang?

Hvis din udnyttelsesprocent er lav i forhold til aktiveringsprocenten, kan det være, at brugerne synes, det er kompliceret at bruge det, eller at du har sat de forkerte forventninger.

Noget, der er værd at bemærke her, er, at for nogle produkter kan aktiverings- og brugsfasen overlappe hinanden. Med Mediums funktion kan du f.eks. gemme/bogmærke artikler til senere brug. En bruger, der gemmer en læsning til senere, både aktiverer og bruger funktionen, da der ikke er nogen særlig aktiveringsfase. Forstå, hvordan dette fungerer for dit eget produkt.

Trin 4 i tragt til vedtagelse af funktioner: Bruges igen

Brugt igen betyder gentagen brug af en funktion af dem, der har brugt den mindst én gang.

Den beregnes som det samlede antal gentagne brugere/totale brugere X 100 og viser, hvor fastholdende en funktion er.

Lav gentagen brug kan være en indikator for, hvor utilfredse brugerne er med en funktion, og det kan resultere i en øget afbrydelsesprocent.

Hvordan forbedrer du vedtagelsen af funktioner?

Vi har allerede fastslået, at vedtagelse af funktioner er en vigtig del af produktets og dit SaaS’ succes.

Men hvad kan du gøre for at forbedre vedtagelsen af funktioner i dit SaaS-produkt? Først skal du sikre dig, at dine funktioner tjekker de tre nedenstående punkter:

 • Tilgængelighed: Er funktionen tilgængelig for alle relevante brugere, og kan de nemt finde den ved hjælp af din produktnavigation?
 • Brugervenlighed: Hvor let er det at bruge funktionen? Når en funktion er for svær at bruge eller forstå, vil brugerne droppe den til fordel for noget mere enkelt.
 • Gennemførlighed: Kan brugeren bruge denne funktion og faktisk løse problemet? Det er ikke nok, at det er let at finde og let at bruge – fungerer det også på den måde, som brugerne forventer det? Du skal sikre dig, at din løsning er gennemførlig.

Nu kan vi gå videre til nogle praktiske taktikker, som du kan prøve for at øge vedtagelsen af funktioner.

1. Vis nye funktioner med annonceringer i appen

Meddelelser i appen er en god måde at præsentere nye funktioner for dine brugere på. Sammenlignet med e-mail, som let kan overses eller endda ignoreres, er kommunikation i appen mere kontekstbestemt.

Brug modaler i appen til at fortælle brugerne, hvad der er nyt i dit produkt, og hvordan det hjælper dem.

Vær opmærksom på dine brugere, og brug ikke for mange fuldskærmsmodaler, der blokerer skærmen bagved, blot for at tvinge brugerne til at engagere sig. Det er påtrængende og vil føre til det modsatte resultat, hvis det ikke bruges fornuftigt.

Brug f.eks. store pop-up-modaler, når du annoncerer en kernefunktion for første gang, og sørg for at inkludere alle relevante oplysninger til brugeren. Se Asanas eksempel nedenfor.

asana-rapportering
Meddelelse om ny funktion. Kilde: Asana

Derefter kan du overveje forskellige typer af meddelelser i appen for at minde brugerne om den nye funktion. Tag Slack for eksempel: De viser en ny sekundær funktion kun på siden af skærmen ved hjælp af en udskydelig modal.

Meddelelse om Slack's sekundære funktion på siden af skærmen
Meddelelse om ny funktion. Kilde: Slack

Det er vigtigt at gentage, at ikke alle brugere vil få gavn af alle funktioner, eller at de vil bruge dem på forskellige måder. For at sikre, at dine meddelelser om funktioner er relevante for hver enkelt bruger, skal du segmentere dine kunder på baggrund af brugssituationer og tilpasse meddelelsen til at afspejle specifikke fordele for hver enkelt bruger.

Userpilot gør dette nemt ved at give dig en robust segmenteringsfunktionalitet, der ikke kun omfatter demografiske data og NPS-score, men også brugeraktivitet og adfærd i appen – via brugerdefinerede begivenheder og funktionstags.

brugersegmentering userpilot
Vil du bygge modaler til meddelelser om funktioner i appen og vise dem til det relevante segment af brugere? Få en Userpilot-demo, og se, hvor nemt det er at gøre det uden kodning.

2. Brug sekundær onboarding til at finde frem til nye funktioner

Mens primær onboarding fokuserer på at få brugerne til aktiveringspunktet, handler sekundær onboarding om at sikre, at brugerne opdager, engagerer sig og bruger de mest relevante funktioner, der giver dem værdi.

Mere om dette i vores seneste workshop om sekundær onboarding:

 

Brugeradoptionstrin fra opdagelse af funktioner til vedtagelse af funktioner

Der er flere typer af beskeder i appen , der kan hjælpe dig med at opnå dette.

Når du introducerer en funktion, der er let at bruge, kan det være nok med værktøjstip, der fortæller brugerne, at funktionen findes.

Postfity, et værktøj til planlægning af sociale medier, tilføjede en til deres app, da deres undersøgelse viste, at brugerne skiftede ud, fordi de ikke kunne finde funktioner, som allerede fandtes i appen.

Synliggørelse af funktioner med værktøjstip i appen (Kilde: Postfity)

Hvis en funktion indebærer en ordentlig indlæringsproces, kan en blanding af tjeklister til indskoling og interaktive gennemgange , der viser brugerne rundt, være en god idé.

Rocketbots fordoblede deres aktiveringsrate fra 15 % til 30 % ved at bruge en tjekliste, der guidede brugerne til at finde relevante funktioner, og interaktive gennemgange, der viste dem, hvordan de skulle bruge dem.

Rocketbots dashboard med tjekliste for onboarding og interaktiv gennemgang
Kilde: Rocketbots

Du kan også gøre processen til et spil, ligesom Duolingo gør det. Ved at give brugerne belønninger for at fuldføre målene motiverer du dem til at gå videre til næste trin/funktion:

Kilde Duolingo

3. Sørg for, at din UX ikke saboterer din funktionsadoption

Er din navigation en fordel for dig, eller gør den det svært for brugerne at bruge dine funktioner?

Der er nogle dødelige UX-problemer, som ikke kan løses selv med de bedste produktturer…

produkt tour meme

Dit produkts navigationsdesign skal gøre det muligt for brugerne at bevæge sig frit i appen og finde det, de har brug for, nemt og hurtigt.

Her er nogle eksempler på bedste praksis:

 • Brug klare linktitler, så brugerne ved, hvor de kommer hen ved at klikke. Du ønsker ikke at forvirre og frustrere dem og få dem til at gå.
 • Placer din navigation på et velkendt sted – du skal ikke genopfinde hjulet. Brugerne leder efter brugergrænsefladeelementer på lignende steder baseret på deres erfaringer med andre produkter.
 • Brug farver og kontrast, så bliver din navigation lettere at forstå

Især det sidste punkt kan være en hjælp i forbindelse med annonceringen af nye funktioner. Hvis du bruger forskellige farver til at signalere en ny funktion, kan det være lettere for brugerne at se, når der er tilføjet noget nyt til produktnavigationen. Se, hvordan Asana gør det:

meddelelse om ny funktion ux
Kilde: Asana

4. Analyser gennemførelsesprocenten for funktioner og afprøv metoder til engagement

Brugerne bruger dit produkt på forskellige måder. A/B-testning af oplevelser i appen for at se, hvilke der resulterer i en højere og hurtigere vedtagelse af funktioner, er et must.

forsøgsresultater Userpilot
Kilde: Userpilot

Hold altid øje med, hvordan en oplevelse i appen påvirker målene for vedtagelse af funktioner. Når du laver en tjekliste eller et tooltip, skal du designe den med et specifikt slutmål for øje (dvs. en funktion, der skal vedtages). Du kan derefter teste forskellige indholdstyper(microvideoer, gifs, billeder osv.) og se, hvilke der giver størst engagement.

userpilot målopfølgning
Målopfølgning i Userpilot

5. Indsaml feedback på dine funktioner og reager på den

Når du lancerer nye funktioner, skal du også altid indsamle brugerfeedback.

Du kan bruge mikroundersøgelser i appen til at få dybdegående kvalitativ feedback på specifikke aspekter af en funktion. Dette kan give dig relevant viden, som du kan handle på og forbedre funktionen, hvis brugerne signalerer problemer.

Feedback om funktioner i appen indsamlet med en mikroundersøgelse, der er bygget med Userpilot. Få en demo, og se, hvordan du også kan gøre det!

Kombiner brugerfeedback med kundetilfredshedsundersøgelser for at finde ud af, hvordan brugerne vurderer brugervenligheden og oplevelsen med specifikke funktioner. Du ønsker ikke kun at udvikle funktioner, der er relevante for brugerne, men også nemme at bruge og tage i brug.

Miro gør det godt ved at integrere en kundetilfredshedsundersøgelse i menuen for produktmeddelelser.

Miro bruger kundetilfredshedsundersøgelser til at se, hvordan brugerne vurderer deres erfaringer med funktioner
Kilde: Miro

6. Vide, hvornår man skal droppe en funktion, der ikke bliver vedtaget

Du kan gøre alt det, der er nævnt her, og alligevel ikke få de ønskede resultater.

Nogle gange kan det skyldes, at der ikke er foretaget omfattende brugerundersøgelser, eller at din målgruppe har et produkt, der allerede løser problemet i øjeblikket, og at de ikke ønsker at skifte.

produktopdagelse levering meme

Uanset hvad det er, hvis dataene i sidste ende viser, at en funktion ikke bliver taget i brug, bør du lade den være og fokusere tid og ressourcer på at opbygge og optimere det, der virker. Du må ikke springe over research, ellers ender du med at træffe beslutninger og bygge funktioner, som ingen har brug for.

Målinger og KPI’er for vedtagelse af funktioner

Tidligere talte vi om at måle accept af funktioner ved hjælp af de fire faser af trappen til accept af funktioner. Selvom det er vigtigt at måle, hvor mange funktioner der bliver taget i brug i hver fase, er det ikke den eneste måde at gøre det på.

Disse målinger giver bedre indsigt i, hvordan dine brugere interagerer med dine funktioner, og hjælper dig med at finde ud af, hvad der virker eller ikke virker.

Bredden af de nye funktioner

Det, der måles ved hjælp af udbredelsen, er, hvor stor en del af dine samlede målbrugere der rent faktisk bruger en bestemt funktion.

Det viser dig, om en funktion er bredt accepteret af din brugergruppe eller meget forsømt af dem, du har udviklet den til. Med denne viden kan du arbejde på at finde ud af, hvilke funktioner der virker, hvorfor de virker/ikke virker, og hvilke næste skridt du skal tage.

Dybde af indførelsen af funktioner

Dette måler, hvor ofte dine målbrugere bruger funktionen.

Hvis du har bygget noget til gentagen brug, skal brugerne gøre netop det. Denne måling giver dig indsigt i, hvor mange af dine oprindelige brugere der bruger en funktion igen. Det viser, hvor klæbende, brugervenlig og nyttig din funktion er for brugerne.

Tid til at indføre en funktion

Dette viser, hvor lang tid der går, fra en bruger er blevet informeret om en ny funktion og har aktiveret den, til han/hun rent faktisk begynder at bruge den.

Hvis det tager længere tid at tage et produkt i brug, kan det være et tegn på manglende relevans eller på, at det er svært at bruge det, to ting, der kan påvirke din fastholdelsesprocent, hvis du ikke kontrollerer dem.

Varighed af indførelsen af funktionen

Det er den tid, det tager brugerne at fortsætte med at bruge en funktion længe efter, at den er blevet indført. Mange gange vil brugerne afprøve eller teste en ny funktion i den indledende fase, men efter et stykke tid vil “hypen” aftage. Vedtagelsesvarigheden giver et klart indblik i dine funktioners langtidsværdi og viser, hvor værdifulde de er for brugerne på lang sigt.

De bedste værktøjer til at fremme vedtagelsen af funktioner

Hvis du søger på Google efter et værktøj til produktovertagelse, vil du blive lidt overvældet af antallet af valgmuligheder.

I virkeligheden er der ikke mange værktøjer, der kan klare opgaven. Mange af dem giver ikke engang brugerne alle de funktioner, de har brug for.

De bedste værktøjer til brugeradoption hjælper dig med at opbygge en række brugergrænseflademønstre og -oplevelser for at øge brugeradoptionen, og det er her Userpilot giver mest værdi for pengene.

Userpilot

Userpilot er en platform til produktvækst, som du kan bruge til at kommunikere med brugerne i appen og få dem til at tage imod den.

Den tilbyder en lang række brugergrænseflademønstre, som du kan bruge til at skabe produktoplevelser i appen uden at skulle kode.

userpilot ui-mønstre til produktoplevelser i apps
Userpilot UI-mønstre til brug af produkter i apps.

Alle produktoplevelser kan tilpasses fuldt ud, både med hensyn til timing og målretning af målgruppen, ved hjælp af avanceret brugersegmentering.

Du kan køre A/B-tests for at se, hvilke oplevelser der fører til en højere accept. Og du kan spore resultaterne direkte i Userpilot ved hjælp af mål.

Nogle mål kræver brugerdefinerede begivenheder for at spore brugen af funktioner i appen, og du kan bruge funktionen til mærkning af funktioner i Userpilot. Dette giver dig mulighed for at tagge ethvert element i brugergrænsefladen og spore funktionernes engagement uden brugerdefinerede hændelser og kodning.

funktion tagging userpilot
Ønsker du at spore accept af funktioner og opbygge oplevelser i produktet for at øge engagementet? Få en Userpilot-demo, og kom i gang!

Da Userpilot ikke kan bruges til mobilapps, og da det er rettet mod mellemstore virksomheder, der har opnået produkt-markedstilpasning, har vi skrevet en komplet sammenligning af nogle alternativer efter brugssituation og persona her. Tjek det ud, hvis du stadig ikke er sikker på, hvilket værktøj der er bedst for dig.

Konklusion

Værdien af dit arbejde som PM ligger i succesen af hver ny funktion eller hvert nyt produkt, du leverer. Ikke alle klarer sig måske lige så godt, som du håbede, og det er her, at data eller oplysninger om vedtagelse af funktioner hjælper dig.

Det giver dig mulighed for at vide, hvad der virker, hvad der ikke virker, og hvorfor. Det er sådan, du træffer informerede beslutninger om dit produkts succes, og endelig er det sådan, du reducerer afgangen.

At udvikle funktioner er én ting, men at få brugerne til at bruge dem igen og igen er det mål, der holder dig i gang. Vil du gerne øge din accept af funktioner? Book en Userpilot-demo med vores team, og kom i gang!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

previous post next post

Leave a comment