Den ultimate guiden til bruk av produktfunksjoner: Hva er det og hvordan du kan øke det

Husker du da nesten alle sosiale nettverk begynte å ta i bruk historiefunksjonen i produktet deres? LinkedIn hadde i utgangspunktet alle forvirret, deretter Twitter med Fleets. Se hvordan nå når du åpner noen av disse plattformene, ser du flere blå ringer øverst på skjermen? Det er funksjonsadopsjon; målet PMs som du streber etter å oppnå med hver nye produktfunksjon.

Selv om det er målet, er det ikke alltid lett å oppnå. Hvis du noen gang har jobbet utrettelig med en ny funksjon og den har blitt oversvømmet eller ignorert av brukere, kan det få hele arbeidet ditt til å virke bortkastet – som det ærlig talt er.

I dette blogginnlegget er noen av tingene jeg skal dekke:

  • hva funksjonsadopsjon er
  • hvorfor funksjonsadopsjonshastighet er viktig
  • hvordan måle funksjonsadopsjon
  • de beste verktøyene du kan bruke for å øke bruksraten for funksjoner

La oss komme inn i det!

TL;DR

  • Mens produktadopsjon lar deg vite hvor godt brukere samhandler med produktet ditt, gir funksjonsadopsjon deg en dypere forståelse av hvilken del av produktet brukerne engasjerer seg i, og finner relevant
  • Sporing av funksjonsadopsjon bidrar til å drive adopsjonsstrategien din ved å fokusere på det som trengs: funksjonsoppdagelse eller engasjement. Dette driver igjen retensjon og reduserer churn.
  • De fire funksjonsadopsjonstraktstadiene er: eksponert, aktivert, brukt og brukt på nytt
  • Eksponert stadium i funksjonsadopsjon: når en bruker først lærer om en funksjon
  • Aktivert stadium i funksjonsadopsjon: når brukerne prøver å engasjere seg med en funksjon for første gang
  • Brukt stadium i funksjonsadopsjon: når brukeren har brukt en funksjon
  • Brukt igjen trinn i funksjonsadopsjon: gjentatt bruk av samme funksjon
  • Før du ser på å forbedre funksjonsadopsjon, fokuser på tilgjengelighet, brukervennlighet og gjennomførbarhet, og fortsett deretter til å teste forskjellige taktikker
  • Prøv kunngjøringer i appen for å eksponere brukere for nye funksjoner og sekundær introduksjon for å få frem funksjoner
  • Bruk forskjellige navigasjonsfarger for å fremheve nye funksjoner
  • Bruk funksjonsadopsjonsmål og A/B-test ulike opplevelser i appen for å finne ut hvilken som fungerer best
  • Bruk mikroundersøkelser for å samle brukertilbakemeldinger som kan hjelpe deg med å forbedre funksjonen
  • Vis adopsjonsberegninger å spore: bredden på adopsjonen, dybden på adopsjonen, tid for å adoptere og varigheten av adopsjonen
  • Userpilot er et flott verktøy for å kommunisere med brukere i appen og fremme adopsjon.

Hva er funksjonsadopsjon?

Funksjonsadopsjon er handlingen der brukerne tar i bruk produktets funksjon(er). Det er det du får når du lager en ting, og menneskene du har laget den for, faktisk bruker den.

For eksempel Twitter Fleets. Ved å legge ut innlegg på flåtene sine har de tatt i bruk en funksjon på Twitter.

Hva er forskjellen mellom funksjonsadopsjon og produktadopsjon?

Produktadopsjon anses som et avgjørende skritt i produktledet vekst . Dette er fordi det er punktet der en person konverterer fra prospekt/lead til en faktisk bruker. Og du trenger at brukerne forblir i virksomheten.

Både funksjon og produktadopsjon er viktige beregninger å holde øye med. Mens produktadopsjon lar deg vite hvor godt brukere samhandler med produktet ditt, gir funksjonsadopsjon en riktig oversikt over hvilke deler av produktet som er mest vellykket og som du kanskje må gi slipp på eller jobbe med. Å kjenne disse er hvordan du reduserer churn og øker retensjonsrater.

brukeradopsjon svinghjul
Svinghjul for brukeradopsjon

Hvorfor er funksjonsadopsjon viktig?

Funksjonsadopsjon er en viktig produktberegning av flere grunner som:

Det gir en klar indikasjon på hvor godt målgruppen din verdsetter det du har skapt, og hvordan den hjelper dem med å oppnå jobben som skal gjøres.

Hvis folk ikke bruker en funksjon kan det bety at de ikke har funnet den eller at de ikke får nok verdi fra den. I begge tilfeller trenger du en adopsjonsstrategi som ikke bare fokuserer på funksjonsoppdagelse , men på å samle tilbakemeldinger og forbedre funksjonen totalt.

Forbedring av funksjonsadopsjon hjelper med oppbevaring . Folk vil forbli med et produkt som løser problemet deres, men vil la et som bare er en annen utgift for dem. Økt bruk betyr gjentatt bruk som gir mer verdi for brukerne og lavere churn rater.

Funksjonsadopsjonsberegninger viser deg også hvilke deler av produktet brukerne verdsetter mest. Mer verdi betyr at brukerne holder seg og har en stor sjanse for å bli produktforkjempere dine.

Hvordan måle funksjonsadopsjon? Hva er funksjonsadopsjonstrakten?

For å få et klart bilde av hvor mange av brukerne dine som tar i bruk en produktfunksjon, er det viktig at du forstår stadiene de går gjennom.

De 4 stadiene i funksjonsadopsjonstrakten utviklet av Justin Butlion vil hjelpe deg med å optimalisere produktet ditt for å øke funksjonsadopsjonsraten.

funksjonsadopsjonstrakt
De fire stadiene i funksjonsadopsjonstrakten

Funksjonsadopsjonstrakt trinn #1: Eksponert

Her ser vi på antall brukere som ble ‘eksponert’ for en bestemt funksjon, dvs. antall brukere som vet at en funksjon eksisterer.

Dette er et viktig skritt når du beregner bruksraten for funksjoner, fordi hvis du ikke vet hvor mange brukere som vet at noe eksisterer, vil resultatene ikke være klare. Så det første er å se på funksjonsoppdagelsesfrekvensen din.

En formel for å beregne dette er:

(antall brukere som har kommet i kontakt med en funksjon/ totalt antall brukere) x 100.

Så hvis du har 500 nye brukere og bare 100 av dem har kommet i kontakt med den aktuelle funksjonen, er din eksponerings-/funksjonsoppdagelsesrate 20 %.

Funksjonsadopsjonstrakt trinn #2: Aktivert

I dette trinnet vil du se på antallet eksponerte brukere som faktisk har testet eller aktivert funksjonen.

Ved å bruke Instagram som eksempel, er en av deres siste funksjoner historien om “nære venner”.

Du kan ha blitt utsatt for dette ved enten å se de grønne ringene øverst på skjermen, eller du har sikkert hørt andre snakke om det.

Aktivering i dette tilfellet nå vil være at du oppretter din egen liste over ‘nære venner’. Så hvis Instagram beregnet deres aktiverte rate for denne funksjonen, vil de se på % av brukerne som kjenner til denne funksjonen og har opprettet en liste.

Funksjonsadopsjonstrakt trinn #3: Brukt

Her vil du se på prosentandelen av aktiverte brukere som deretter går videre og bruker funksjonen.

Så de vet at de kan dele en privat historie med bare sine nære venner, de har også opprettet en nære venneliste, men hvor mange har lagt ut på den eller brukt den minst én gang?

Hvis bruktfrekvensen din er lav i forhold til den aktiverte raten, kan det hende brukerne synes det er komplisert å bruke, eller du har satt feil forventninger.

Noe som er verdt å merke seg her er at for noen produkter kan aktiverings- og bruksstadiet overlappe hverandre. Mediums funksjon lar deg for eksempel lagre/bokmerke artikler for senere. En bruker som deretter lagrer en lesing til senere, både aktiverer og bruker funksjonen siden det ikke er noe spesielt aktiveringsstadium. Forstå hvordan dette fungerer for ditt eget produkt.

Funksjonsadopsjonstrakt trinn #4: Brukt på nytt

Brukt på nytt betyr gjentatt bruk av en funksjon av de som har brukt den minst én gang.

Det beregnes som totalt gjentatte brukere/totalt antall brukere X 100, og det viser deg klebrigheten til en funksjon.

Lav gjentatt bruk kan være en indikator på hvor misfornøyde brukere er med en funksjon, og dette kan resultere i økte churn-rater.

Hvordan forbedrer du funksjonsadopsjon?

Vi har allerede etablert det faktum at funksjonsadopsjon er en nøkkeldel av produktet og SaaS-ens suksess.

Men hva kan du gjøre for å forbedre funksjonsadopsjonen for SaaS-produktet ditt ? Sørg først for at funksjonene dine sjekker de tre punktene nedenfor:

  • Tilgjengelighet : Er funksjonen tilgjengelig for alle relevante brukere, og kan de enkelt finne den ved hjelp av produktnavigasjonen din?
  • Brukervennlighet : Hvor enkelt er det faktisk å bruke funksjonen? Når en funksjon er for vanskelig å bruke eller forstå, vil brukerne dumpe den for noe enklere.
  • Gjennomførbarhet : Kan brukeren bruke denne funksjonen og faktisk løse problemet? Det er ikke nok til at det er enkelt å finne og enkelt å bruke, fungerer det slik brukerne forventer at det skal? Du må sørge for at løsningen er gjennomførbar .

Nå kan vi gå videre til noen handlingsrettede taktikker du kan prøve for å øke funksjonsadopsjonen.

1. Vis nye funksjoner med kunngjøringer i appen

Kunngjøringer i appen er en fin måte å eksponere nye funksjoner for brukerne dine. Sammenlignet med e-post som lett kan gå glipp av eller til og med ignoreres, er kommunikasjon i appen mer kontekstuell.

Bruk modaler i appen for å fortelle brukerne hva som er nytt i produktet ditt og hvordan det hjelper dem.

Vær oppmerksom på brukerne dine og ikke overbruk fullskjermmodaler som blokkerer skjermen bak, bare for å tvinge brukere til å engasjere seg. Dette er påtrengende og vil føre til det motsatte resultatet med mindre det brukes klokt.

Bruk for eksempel store popup-modaler når du kunngjør en kjernefunksjon for første gang, og sørg for å inkludere all relevant informasjon for brukeren. Sjekk Asanas eksempel nedenfor.

asana-rapportering
Ny funksjonskunngjøring. Kilde: Asana

Etter dette bør du vurdere forskjellige meldingstyper i appen for å minne brukerne om den nye funksjonen. Ta Slack for eksempel: de viser en ny sekundær funksjon bare på siden av skjermen, ved å bruke en uttrekkbar modal.

Slacks sekundære funksjonskunngjøring på siden av skjermen
Ny funksjonskunngjøring. Kilde: Slack

Det er viktig å gjenta at ikke alle brukere vil dra nytte av alle funksjonene, eller de vil bruke dem på forskjellige måter. For å sikre at funksjonskunngjøringene dine er relevante for hver bruker, segmenter kundene dine basert på brukstilfeller og personaliser meldingen for å reflektere spesifikke fordeler for hver enkelt.

Userpilot gjør dette enkelt ved å gi deg robust segmenteringsfunksjonalitet, inkludert ikke bare demografi, NPS-poengsum, men også brukeraktivitet og adferd i appen – gjennom tilpassede hendelser og funksjonstagger.

brukersegmentering brukerpilot
Vil du bygge modaler for kunngjøringer av funksjoner i appen og vise dem til det relevante segmentet av brukere? Få en Userpilot-demo og se hvor enkelt det er å gjøre det uten behov for koding.

2. Bruk sekundær onboarding for å drive funksjonsoppdagelse

Mens primær onboarding er fokusert på å få brukere til aktiveringspunktet, handler sekundær onboarding om å sørge for at brukerne oppdager , engasjerer og bruker de mest relevante funksjonene som gir dem verdi.

Mer om dette i vårt siste sekundære onboarding-verksted:

 

Brukeradopsjonsstadier fra funksjonsoppdagelse til funksjonsadopsjon

Det finnes flere meldingstyper i appen for å hjelpe deg med å oppnå dette.

Når du introduserer en funksjon som er enkel å bruke, kan det være nok med verktøytips som lar brukerne vite at en funksjon eksisterer.

Postfity, et planleggingsverktøy for sosiale medier, la til en i appen deres da churn-undersøkelsen deres viste at brukere trakk seg ut fordi de ikke kunne finne funksjoner som allerede fantes i appen.

Gjør funksjoner synlige med verktøytips i appen (Kilde: Postfity)

Hvis en funksjon involverer en skikkelig læringsprosess, kan en blanding av sjekklister og interaktive gjennomganger for å vise brukere gjøre susen.

Rocketbots doblet aktiveringsraten fra 15 % til 30 % ved å bruke en sjekkliste som veiledet brukerne til å oppdage relevante funksjoner og interaktive gjennomganger for å vise dem hvordan de skal bruke dem.

Rocketbots-dashbord som viser onboarding-sjekkliste og interaktiv gjennomgang
Kilde: Rocketbots

Du kan også gamifisere prosessen, akkurat som Duolingo gjør. Ved å presentere belønninger til brukere for å fullføre mål, motiverer du dem til å gå videre til neste trinn/funksjon:

Kilde Duolingo

3. Sørg for at brukeropplevelsen din ikke saboterer funksjonen din

Fungerer navigasjonen din til din fordel, eller gjør det det vanskelig for brukere å engasjere seg i funksjonene dine?

Det er noen dødelige UX-problemer som ikke kan fikses med selv de beste produktomvisningene…

produktomvisning meme

Produktnavigasjonsdesignet ditt skal gjøre det mulig for brukere å bevege seg fritt i appen og finne det de trenger på en praktisk måte.

Her er noen beste fremgangsmåter:

  • Bruk klare koblingstitler for å fortelle brukerne hvor et klikk tar dem til. Du ønsker ikke å forvirre og frustrere dem til å forlate.
  • Plasser navigasjonen på et kjent sted – ikke oppfinn hjulet på nytt. Brukere ser etter UI-elementer på lignende steder basert på deres erfaringer med andre produkter.
  • Bruk farger og kontrast, så blir navigasjonen lettere å forstå

Spesielt det siste punktet kan hjelpe med kunngjøringer av nye funksjoner. Å bruke forskjellige farger for å signalisere en ny funksjon kan gjøre det lettere for brukere å legge merke til når noe nytt legges til produktnavigasjonen. Sjekk hvordan Asana gjør det:

ny funksjonskunngjøring ux
Kilde: Asana

4. Analyser bruksrater for funksjoner og testmetoder for engasjement

Brukere engasjerer seg i produktet ditt på forskjellige måter. A/B-testing av opplevelser i appen for å se hvilke som resulterer i høyere og raskere funksjonsadopsjonshastigheter er et must.

eksperimentresultater Brukerpilot
Kilde: Userpilot

Spor alltid hvordan en opplevelse i appen påvirker funksjonsmålene. Når du bygger en sjekkliste eller et verktøytips, må du designe den for et spesifikt sluttmål (dvs. påvirke en funksjon for å bli tatt i bruk). Deretter kan du teste ulike innholdstyper ( mikrovideoer , gifs, bilder, osv.) og se hva som driver mer engasjement.

målsporing av brukerpilot
Målsporing i Userpilot

5. Samle tilbakemeldinger om funksjonene dine og handle ut fra det

Etter at du har lansert nye funksjoner, samle alltid tilbakemeldinger fra brukerne også.

Du kan bruke mikroundersøkelser i appen for å få dyptgående kvalitativ tilbakemelding på spesifikke aspekter ved en funksjon. Dette kan gi deg relevant innsikt som du kan handle på og forbedre funksjonen hvis brukere signaliserer problemer.

Tilbakemeldinger i appen er samlet inn med en mikroundersøkelse, bygget med Userpilot. Få en demo og se hvordan du også kan gjøre det!

Kombiner tilbakemeldinger fra brukere med kundetilfredshetsundersøkelser for å finne ut hvordan brukere vurderer brukervennligheten og opplevelsen med spesifikke funksjoner. Du vil ikke bare bygge funksjoner som er relevante for brukerne, men også enkle å bruke og ta i bruk.

Miro gjør det bra ved å integrere en kundetilfredshetsundersøkelse i varslingsmenyen i produktet.

Miro bruker kundetilfredshetsundersøkelser for å se hvordan brukerne vurderer sine opplevelser med funksjoner
Kilde: Miro

6. Vit når du skal droppe en funksjon som ikke blir tatt i bruk

Du kan gjøre alt som er oppført her og fortsatt ikke få de resultatene du ønsker.

Noen ganger kan det være fordi det ikke var omfattende brukerundersøkelser, eller at målgruppen din har et produkt som for øyeblikket allerede løser det problemet og de ikke ønsker å bytte.

leveringsmeme for produktoppdagelse

Uansett hva det er, hvis dataene på slutten av dagen viser at en funksjon ikke blir tatt i bruk, bør du la den gå og fokusere tid og ressurser på å bygge og optimalisere det som fungerer. Ikke hopp over forskning, ellers vil du ende opp med å ta beslutninger og bygge funksjoner som ingen faktisk trenger.

Inneholder adopsjonsberegninger og KPIer

Tidligere snakket vi om å måle funksjonsadopsjon ved å bruke de fire stadiene i funksjonsadopsjonstrakten. Selv om det er viktig å måle funksjonsadopsjon på hvert trinn, er det ikke den eneste måten.

Disse beregningene gir bedre innsikt i hvordan brukerne dine samhandler med funksjonene dine og hjelper deg å vite hva som fungerer eller ikke.

Bredde av funksjonsadopsjon

Hva bredden av adopsjonstiltak er, er hvor mye av dine totale målbrukere som faktisk bruker en bestemt funksjon.

Den lar deg vite om en funksjon er allment akseptert av brukerbasen din, eller svært neglisjert av de du bygde den for. Med denne kunnskapen kan du jobbe med å finne ut hvilke funksjoner som fungerer, hvorfor de gjør det/ikke, og de neste trinnene du må ta.

Dybde av funksjonsadopsjon

Dette måler hvor ofte målbrukerne dine bruker funksjonen.

Hvis du har bygget noe for gjentatt bruk, vil du at brukerne skal gjøre nettopp det. Denne beregningen gir deg innsikt i hvor mange av de første brukerne dine som bruker en funksjon igjen. Den viser klebrigheten, brukervennligheten og nytten av funksjonen din for brukerne.

På tide å ta i bruk en funksjon

Dette viser hvor lang tid det tar fra en bruker har blitt informert om en ny funksjon og har aktivert den, til de faktisk begynner å bruke den.

En lengre tid å adoptere kan være en indikasjon på at det ikke er relevant eller vanskelig å bruke, to ting som kan forstyrre oppbevaringsratene dine hvis det ikke er merket av.

Varighet av funksjonsadopsjon

Dette er hvor lang tid det tar brukere å fortsette å bruke en funksjon lenge etter introduksjonen. Mange ganger vil brukere prøve ut eller teste en ny funksjon i de innledende stadiene, men etter en stund forsvinner “hypen”. Varighet av bruk gir klar innsikt i levetidsverdien til funksjonene dine og viser hvor verdifulle de er for brukere i det lange løp.

Beste verktøy for å drive funksjonsadopsjon

Googles produktadopsjonsverktøy, og du vil bli litt overveldet av antall valg.

I virkeligheten er det ikke mange verktøy som får jobben gjort. Mange gir ikke engang brukerne alle funksjonene de trenger.

De beste brukeradopsjonsverktøyene vil hjelpe deg med å bygge en rekke UI-mønstre og opplevelser for å øke brukeradopsjonen, og det er her Userpilot gir best valuta for pengene.

Brukerpilot

Userpilot er en plattform for produktvekst som du kan bruke til å kommunisere med brukere i appen og fremme adopsjon.

Den tilbyr et bredt spekter av brukergrensesnittmønstre du kan bruke til å bygge produktopplevelser i appen uten å måtte kode.

brukerpilot-ui-mønstre for produktopplevelser i appen
Userpilot UI-mønstre for bruk av produkter i appen.

Alle produktopplevelser kan tilpasses fullt ut både når det gjelder timing og målgruppemålretting, ved hjelp av avansert brukersegmentering.

Du kan kjøre A/B-tester for å se hvilke opplevelser som fører til høyere bruksrater. Og du kan spore resultatene direkte i Userpilot ved å bruke mål.

Noen mål krever at egendefinerte hendelser er konfigurert for å spore funksjonsbruk i appen. Du kan bruke funksjonen for tagging i Userpilot. Dette lar deg merke et hvilket som helst UI-element og spore funksjonengasjement uten egendefinerte hendelser og koding.

funksjonsmerking brukerpilot
Vil du spore funksjonsadopsjon og bygge opplevelser i produktet for å øke engasjementet? Få en Userpilot-demo og kom i gang!

Siden Userpilot ikke kan brukes til mobilapper og den er rettet mot mellomstore bedrifter som har oppnådd produktmarkedstilpasning, har vi skrevet en fullstendig sammenligning av noen alternativer etter brukstilfelle og persona her . Sjekk det ut hvis du fortsatt ikke er sikker på hvilket verktøy som kan fungere best for deg.

Konklusjon

Verdien av arbeidet ditt som PM ligger i suksessen til hver ny funksjon eller produkt du sender. Ikke alle gjør det så bra som du håpet, og det er her funksjonsadopsjonsdata eller informasjon hjelper deg.

Den lar deg vite hva som fungerer, hva som ikke fungerer og hvorfor. Det er hvordan du tar informerte beslutninger om produktets suksess, og til slutt er det hvordan du reduserer avgang.

Å bygge funksjoner er én ting, å få brukerne til å bruke dem om og om igjen er målet som holder deg i virksomhet. Vil du øke bruksraten for funksjoner? Bestill en Userpilot-demo med teamet vårt og kom i gang!

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][/vc_section]

previous post next post

Leave a comment