In-app enquêtevragen: Beste praktijken, soorten en voorbeelden

In-app enquêtevragen kunnen een van de meest effectieve hulpmiddelen zijn bij productonderzoek.

Door rechtstreeks van uw klantenbestand (of in mobiele apps) feedback te verzamelen over hoe hun ervaring met uw product is geweest, wat gebruikers niet prettig vinden aan uw product, en wat hun problemen zijn, kunt u deze oplossen en geweldige producten bouwen en de klantervaring verbeteren.

Maar enquêtes maken is een hele kunst. U moet met alles rekening houden, van het traject van de gebruiker tot de context van de gestelde vraag.

We hebben een snelle gids voor u samengesteld, met de beste praktijken, soorten enquêtes en voorbeelden van enquêtevragen die u aan uw gebruikers moet stellen!

TL;DR

 • In-app enquêtes helpen u met continue productontdekking en helpen u betere productervaringen te creëren.

 • Met de juiste app-enquêtevragen kunt u gerichte gebruikersfeedback krijgen, een hogere respons en bruikbare inzichten.

 • Voordat u in-app enquêtevragen schrijft, schetst u het doel van uw enquête, formuleert u uw vragen effectief en kiest u het type feedback dat u wilt verzamelen. Daarna segmenteert u de gebruikers aan wie u de enquête wilt sturen en test u met uw vragen.

 • Goede in-app enquêtevragen zijn bijvoorbeeld vragen over marktonderzoek en gebruikerspersona’s, vragen over gebruikerstevredenheid en -ervaring, vragen over klantenservice-ervaring, enz.

 • Om app-enquêtes te maken, heb je een tool nodig. Of u nu gaat voor een NPS-onderzoek om de gebruikerstevredenheid te meten of gewoon ideeën van uw klantenbestand wilt doorsturen naar het ontwikkelingsteam, u kunt alles doen met Userpilot zonder een regel code te schrijven.

 • Het enige nadeel dat Userpilot heeft is dat het geen mobiele app enquêtes ondersteunt.

  Maak in-app enquêtes met Userpilot!

  EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN
  • 14 dagen uitproberen
  • Geen creditcard nodig

 

Wat zijn in-app onderzoeken?

Gebruikersfeedback kan worden verzameld via in-app enquêtes, die een uitstekende manier zijn om in contact te komen met uw klanten.

Met enquêtes kunt u waardevolle feedback van klanten verzamelen over de UX, functies, functionaliteit en onboarding van het product. U kunt leren wat uw klanten vinden van uw app als geheel of hoe gebruikers omgaan met de afzonderlijke functies ervan.

U kunt app enquêtes verzamelen met mobiele app enquêtes of web in-app enquêtes.

Waarom zijn app-enquêtevragen belangrijk?

U vraagt zich vast af: waarom kan ik niet gewoon een enquête via e-mail versturen?

Het zit zo – een enquête sturen levert misschien wat resultaten op, maar je richt je niet op je gebruikers waar ze zijn terwijl hun gedachten nog vers zijn van hun meest recente ervaring.

Het verzamelen van feedback in-app kan u en uw team een schat aan kennis en inzichten van uw klantenbestand opleveren. De voordelen van in-app feedback verzameling zijn onder andere:

 • Gerichte gebruikersfeedback – U kunt uw klantenbestand segmenteren en feedback verzamelen van een specifiek gebruikerssegment (nieuwe klanten, bètatesters, trouwe app-gebruikers, enz.).

 • Hogere responspercentages – Klanten zullen eerder reageren op uw vragen in-app, waar ze zijn. Het is gemakkelijker om feedback over mobiele apps te verzamelen dan tijd van hun dag te nemen om uw vragenlijst per e-mail te beantwoorden.

 • Verkrijg bruikbare inzichten – In-app enquêtes helpen u ter plekke inzichten te verzamelen en die inzichten te gebruiken om betere ervaringen en functies te creëren.

 • Snellere feedbacklus – Het is gemakkelijker om de feedbackloop te sluiten omdat alles op één platform plaatsvindt.

Het belangrijkste hierbij is dat het stellen van de juiste vragen op het juiste moment uw team in staat zal stellen te begrijpen waar potentiële problemen en wrijvingspunten liggen. Weten wat, hoe en wanneer te vragen in uw enquêtes is cruciaal.

Wie kan profiteren van in-app enquêtes?

Bovendien zijn deze in-app enquêtevragen niet alleen bedoeld voor productteams. Hier is hoe je andere teams ervan kunnen profiteren:

 • Productteams en productmanagers kunnen persona’s en user journeys optimaliseren voor een meer gepersonaliseerde ervaring.

 • Succes teams kunnen hun klanten leren kennen en hen instellen op groei, waardoor de in-app ervaring wordt verbeterd.

 • Marketing heeft een beter inzicht in hoe gesprekken met doelgroepen, verticals en industrieën tot stand komen.

 • Verkoopteams kunnen leads beter kwalificeren voordat ze kopen, en ervoor zorgen dat het product en de klant goed op elkaar aansluiten.

Hoe schrijf je in-app enquêtevragen?

Voordat u uw in-app enquêtevragen schrijft, moet u goed begrijpen wat u met uw enquêtes wilt bereiken. Dit is het hele proces achter in-app enquêtes.

Bepaal het doel van uw enquête

Het is belangrijk om het doel van de in-app enquête te schetsen. Als u het probleem kunt identificeren dat u probeert op te lossen, helpt dat bij het opstellen van uw vragen. Dus stel jezelf deze vragen voordat je begint:

 • Wat is het doel van de in-app enquête?

 • Wat probeer je te leren, en wat ga je doen met wat je leert?

 • Wat hoop je met deze oefening te bereiken?

Zorg ervoor dat uw doelstellingen een kader volgen zoals hieronder.

SMART-kader voor het stellen van doelen

SMART doelstellingskader.

Uw vragen effectief formuleren

Hoe je je vragen formuleert is ongelooflijk belangrijk. Het belangrijkste is hier om op te passen voor onbedoelde bevoordeling.

Voeg niet uw eigen vooringenomenheid toe door het zo op te stellen dat u een positief of negatief antwoord verwacht (bijvoorbeeld: “Was u gefrustreerd bij het gebruik hiervan?” impliceert dat u frustratie verwacht. Vraag in plaats daarvan: “Heeft u uw doel bereikt?”).

In-app onderzoek

In-app enquête gemaakt met Userpilot.

Bij het schrijven van vragen en de bijbehorende instructies is het ook belangrijk de zinnen kort en bondig te houden. Mensen hebben al de vaardigheid om vluchtig te lezen, dus hoe langer of ingewikkelder de vraag, hoe minder waarde u eraan zult hechten.

Kies het type feedback dat u wilt verzamelen

Als u kwalitatieve feedback wilt verzamelen, kunt u open vragen gebruiken. Open vragen zijn vragen waarbij de gebruiker iets in zijn eigen woorden kan beschrijven.

Het voordeel hiervan is dat u meer inzicht krijgt in hoe de ervaring is, en misschien zelfs andere mogelijkheden ontdekt voor potentiële problemen die u niet eens zocht.

Als u daarentegen kwantitatieve feedback wilt verzamelen, zijn gesloten vragen perfect. Gesloten vragen zijn vragen met voorgedefinieerde opties zoals:

 • 1-10 schalen

 • Enkele keuze

 • Meerkeuze

 • Rangorde

Dit soort vragen helpt u inzicht te krijgen in benchmarks en trends, die nuttig zijn bij het uitvoeren van enquêtes over een langere periode.

Probeer waar mogelijk ja/nee antwoorden te vermijden, maar als u dat toch doet, vergeet dan niet te vragen waarom (en wat, welke, hoe, en beschrijven om meer kwalitatieve feedback te krijgen dan alleen ‘ja’ of ‘nee’). Dit zorgt ervoor dat je dieper graaft en je niet alleen verliest in wat de gegevens je vertellen, maar wat de klant je vertelt.

Stuur gerichte enquêtes

Om het meeste te halen uit productonderzoek moet u begrijpen op wie u zich richt.

Gebruikerssegmentatie geeft u een nauwkeuriger inzicht in de manier waarop verschillende gebruikers met uw app omgaan, of dat nu is op basis van hun rol, hun status, of waar ze zich in hun eigen klantentraject bevinden.

Userpilot segmentatie

Userpilot segmentatie.

U kunt ook aangepaste gebeurtenissen gebruiken om specifieke vragen alleen te tonen aan het deel van het publiek dat zich met een specifieke functie van uw app heeft beziggehouden.

 

Stuur gerichte enquêtes met Userpilot!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN
 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

 

Testen en herhalen

Als u niet zeker weet hoe gebruikers op uw enquêtes zullen reageren, voer dan eerst een snelle test uit met een kleine steekproef.

Of dit nu een segment is van uw gebruikers, gemeenschap of zelfs uw interne team, het uitvoeren van een steekproef zal u helpen beoordelen of u dit opzet voor succes en echt de antwoorden krijgt die u nodig hebt.

Testen kunnen u alleen maar helpen de enquête te optimaliseren, zodat u er het meeste uit kunt halen.

Voorbeelden van goede in-app enquêtevragen

Zoals we hebben gezien, kan het activeren van in-app enquêtevragen inzichten opleveren voor verschillende teams en u helpen verbeterpunten voor uw product te vinden.

Om deze lijst wat verteerbaarder te maken, leek het me handig om deze op te delen naar doel.

Marktonderzoek en vragen over gebruikerspersona’s

Om kwalitatieve gegevens te verzamelen over uw nieuwe gebruikers, hun belangrijkste pijnpunten, en de verwachtingen van gebruikers van uw app, verzamelt u feedback van klanten met een welkomstonderzoek, zodat u hun in-app ervaring kunt aanpassen aan hun rol, doelen, Job-To-Be-Done, en use case.

welkomstonderzoek

Userpilot’s welkomst enquête.

Gebruikerspersona in-app enquête vragen zijn onder andere:

 • Wat is uw rol in uw bedrijf?

 • Waarvoor gaat u het product voornamelijk gebruiken?

 • Welke “taak” “huurt” u primair ons product om voor u te doen?

 • Wat wilt u bereiken met onze app?

 • Gaat u dit product alleen of in teamverband gebruiken?

 • Heeft u eerder een soortgelijk product gebruikt, is het de eerste keer dat u X gebruikt (bijv. een e-mailmarketingtool)?

 • Hoe verhoudt de app zich tot concurrenten?

 • Komt u van een ander instrument? Welke?

Marktonderzoeksvragen omvatten:

 • Welke prijs bent u bereid te betalen voor ons product? (meerkeuze)

 • Hoe duidelijk vindt u onze prijzen? (schaal)

 • Wat vindt u van de prijs-kwaliteitverhouding van het product? (schaal)

 • Als de prijzen zouden veranderen, zou u dan bereid zijn meer te betalen? Waarom of waarom niet?

Vragen over gebruikerstevredenheid en gebruikerservaring

Onderzoek naar gebruikerstevredenheid en gebruikerservaring kan zowel kwantitatieve als kwalitatieve feedback verzamelen. Alles hangt af van het doel dat u met de enquête voor ogen hebt.

U kunt gegevens verzamelen over de algemene tevredenheid van uw gebruikers, of dieper ingaan op een specifieke functie of een bron.

in-app onderzoek

Klantervaring enquête voorbeeld.

U kunt klanttevredenheid en klantervaring meten met NPS-, CSAT- en CES-enquêtes die meestal kwantitatieve gegevens verzamelen. U kunt echter een vervolgvraag toevoegen die de volgende vragen kan omvatten:

 • Hoe zou u ons product beoordelen in vergelijking met onze concurrenten?

 • Hoe zou u zich voelen als u moest stoppen met het gebruik van ons product?

 • Zou u ons product aan anderen aanbevelen?

 • Hoe was uw ervaring met [new feature]?

 • Kunt u problemen melden die uw ervaring met ons verpesten?

UX-enquêtevragen

UX-enquête is een van de meest voorkomende UX-onderzoeksmethoden om zowel kwalitatieve als kwantitatieve inzichten van uw gebruikers te krijgen. U moet UX-onderzoeken uitvoeren in alle fasen van het klanttraject om vast te stellen wat gebruikers belemmert om vooruitgang te boeken.

ux-enquête

In-app UX onderzoek voorbeeld.

Stel deze vragen om algemene productfeedback te ontlokken en wijzigingen aan te brengen in het ontwerp van uw app:

 • Is er iets dat u denkt dat ons product beter zou kunnen?

 • Hoe tevreden bent u met de prestaties/stabiliteit van ons product? (schaal)

 • Wij willen[probleem x] oplossen – hoe zou het oplossen van dit probleem met ons product voor u nuttig zijn?

 • Hoe beoordeelt u het nut van ons product? (schaal)

 • Hoe voel je je bij dit ontwerp? (meerkeuze + tekstveld)

 • Hoe gemakkelijk was het om taak x uit te voeren? (schaal)

Stel deze vragen om feedback te krijgen over bepaalde functies/productlanceringen:

 • Hoe lost deze functie uw probleem op/helpt zij uw doelstellingen te verwezenlijken? Waarom of waarom niet?

 • Heeft u het gewenste resultaat kunnen bereiken met ons product/de functie? Waarom of waarom niet?

Vragen over ervaring met klantenservice

 • Kon de supportmedewerker het probleem oplossen?

 • Bent u tevreden over de hulp die ons ondersteuningsteam heeft geboden?

 • Hoe zou u uw ervaring met {teamlid} beoordelen?

in-app onderzoek

Klantendienst ervarings enquête voorbeeld.

Vragen over het bètaprogramma

Wanneer u werkt aan nieuwe functies, implementeert u bètatests om waardevolle inzichten te krijgen over uw functies, zodat uw ontwikkelingsteam kan werken aan de verbetering ervan. Hier zijn enkele vragen die u kunt stellen om betere feedback te krijgen:

 • Wat vindt u van ons bètaprogramma?

 • Vond je het makkelijk om je verantwoordelijkheden als tester te kennen?

 • Hoe gemakkelijk was het om problemen te melden?

 • Heeft u suggesties of opmerkingen over ons bètaprogramma?

 • Wat vindt u van onze nieuwe functie? Heb je suggesties hoe we het kunnen verbeteren?

Vragen van de churn-enquête

Met churn-enquêtes verzamelt u feedback van gebruikers nadat zij hebben besloten hun abonnement op te zeggen of te verlagen. Het doel van churn-enquêtes is om feedback van klanten te verzamelen, zodat u daarop kunt reageren om het product te verbeteren en churn te verminderen.

Voorbeelden van enquêtevragen zijn:

 • Wat is de belangrijkste reden dat u uw account opzegt?

 • Waarom heeft u besloten uw abonnement op te zeggen?

 • Waarom heb je je account opgezegd?

Vergeet niet een pagina open te laten voor open vragen, zodat gebruikers in hun eigen woorden kunnen schrijven waarom ze hebben afgezegd.

churn-enquête

Voorbeeld Churn survey.

 

Maak en ontwerp enquêtes met Userpilot!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN
 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

Hoe Userpilot u kan helpen met uw in-app enquêtes

Als u op zoek bent naar een snelle en eenvoudige manier om verschillende soorten micro-enquêtes en ervaringen voor uw product te implementeren, zoek dan niet verder.

Userpilot is voor u ontworpen. Userpilot is een krachtig productadoptieplatform waarmee u snel gepersonaliseerde, flexibele, contextueel relevante in-app-ervaringen kunt bouwen, gericht op verschillende gebruikerssegmenten – en dat alles zonder een regel code te schrijven.

Het voordeel van het gebruik van Userpilot voor het verzamelen van feedback is dat u beter kunt bepalen wie de enquêtes te zien krijgt, maar ook dat u de verzamelde gegevens direct kunt gebruiken om uw gebruikersbestand te segmenteren en de juiste ervaring voor hen te activeren.

Userpilot ondersteunt echter alleen web/desktop apps, dus u kunt geen enquêtevragen maken voor gebruikers van mobiele apps.

In-app enquêtes maken en aanpassen

Met Userpilot kunt u in-app micro-enquêtes maken en activeren zoals de klassieke PMF-enquête, of soortgelijke enquêtes en een mix maken van meerkeuzevragen en open vragen om specifieke inzichten te verzamelen.

Bovendien kunt u(NPS) in-app verzamelen en volgen met een ingebouwde NPS-widget waarmee u het uiterlijk en het gevoel van de enquête volledig kunt aanpassen en de triggerfrequentie en specifieke targeting kunt instellen.

Stuur enquêtes naar een doelgroep

Met Userpilot kunt u met geavanceerde segmentatiemogelijkheden bepalen wie welk type enquête krijgt en wanneer, en natuurlijk kunt u de antwoorden gebruiken om uw publiek te segmenteren.

Bovendien, als uw gebruikers u een lage NPS-score geven omdat ze denken dat u een kritieke functie mist (die u eigenlijk al hebt), kunt u een interactieve walkthrough starten die hen leidt om deze functie te vinden en te verkennen.

Tag NPS-enquête reacties

U kunt NPS-scores analyseren, reacties labelen en de gegevens gebruiken om specifieke gebruikerssegmenten te maken. Analyseer ook in detail de feedback uit uw enquête:

Conclusie

App-enquêtes zijn de meest effectieve en geavanceerde manier om de gebruikerservaring en productontwikkeling te verbeteren, met talloze voordelen.

Nu je alles weet over app-enquêtevragen, van wat ze zijn en hoe je ze moet inzetten, heb je een tool nodig die daartoe in staat is.

Uiteindelijk kan de manier waarop u zich aanpast aan de feedback van gebruikers uw toekomstige groei maken of breken. Als u wilt beginnen met het verzamelen van feedback van gebruikers of een NPS onderzoek wilt opzetten zonder ook maar één regel code te schrijven, dan is het tijd om vandaag nog een Userpilot demo te krijgen!

Probeer Userpilot voor in-app enquêtes vandaag nog!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN
 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

 

previous post next post

Leave a comment