De ultieme gids voor de aankondiging van nieuwe functies in SaaS

Nadat u een nieuwe productfunctie hebt ontwikkeld en gelanceerd, is de volgende stap om uw gebruikers er daadwerkelijk gebruik van te laten maken, toch? Dit is waar een nieuwe functie wordt aangekondigd.

Aankondigingen van nieuwe functies zijn een must als u wilt dat uw gebruikers weten welke updates of nieuwe releases er binnen uw product bestaan. Dit is van cruciaal belang omdat het hen helpt de functies sneller toe te passen.

Maar hoe doet u deze aankondigingen goed, zodat ze op het juiste moment en door de juiste klant worden gezien? In deze blogpost behandelen we alles wat je moet weten over aankondigingen van nieuwe functies in je app.

Laten we er diep induiken!

TL;DR

 • Een aankondiging van een nieuwe functie helpt u om nieuws over uw productfuncties en een nieuwe release te communiceren aan actieve klanten, klanten die zijn afgehaakt, of om potentiële klanten aan te trekken.
 • Dit heeft verschillende voordelen omdat het helpt bij het ontdekken van producten en functies. Dit verhoogt op zijn beurt uw adoptiegraad en vermindert churn.
 • Om een succesvolle aankondiging van een nieuwe functie te plannen, moeten productteams een specifiek doel hebben dat ze met elke aankondiging willen bereiken en meerdere kanalen plannen(in-app meldingen, een blogpost, enz.). Daarnaast moet u uw publiek ook segmenteren om ervoor te zorgen dat aankondigingen alleen naar diegenen gaan die ze werkelijk nodig hebben, zonder andere doelgroepen te storen.
 • Een goede aankondiging toont duidelijk het voordeel voor de lezer, heeft een duidelijke CTA, en maakt gebruik van verschillende vormen van inhoud zoals gifs en video’s.
 • Er zijn verschillende kanalen om deze berichten te versturen. Hoewel in-app meldingen de meest voorkomende zijn, kunnen andere zoals social media berichten, e-mails, persberichten, blogberichten, enz. ook geweldige methoden zijn, afhankelijk van het doel dat je hoopt te bereiken met jefunctie/productlancering.
 • Door deze aankondigingskanalen op te nemen als onderdeel van uw marketingstrategie, zorgt u ervoor dat uw harde werk loont en dat het bouwen/lanceren van nieuwe functies niet onopgemerkt blijft.
 • Userpilot maakt het aankondigen van nieuwe functies effectiever. Met Userpilot kunt u uw klanten ondervragen over hun voorkeur voor nieuwe functies, verschillende UI/UX-patronen creëren en uw publiek segmenteren om de juiste boodschap op het juiste moment te brengen. Boek vandaag nog een demo om Userpilot uit te proberen!

 

Probeer nu de beste aankondigingstool voor uw SaaS!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN

 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

Wat is een aankondiging van een nieuwe functie?

Een aankondiging van een nieuwe functie is de eerste fase van de invoering van een nieuwe functie. Het is de manier waarop u zowel afgehaakte als actieve klanten informeert over wijzigingen in uw product.

Deze veranderingen kunnen ofwel volledig nieuwe functies of updates van eerdere functies zijn, en ze kunnen de vorm aannemen van zowel korte berichten zoals in-app meldingen, of langere berichten zoals release notes of blog posts.

Waarom zijn aankondigingen van nieuwe functies belangrijk?

Het ontwikkelen van een nieuwe functie is slechts een deel van het werk. Als u het maakt, zullen uw gebruikers (en prospects) het niet zomaar vinden en gebruiken. U moet hen laten weten dat dergelijke oplossingen bestaan en hen laten zien hoe zij die functies kunnen gebruiken.

Nieuwe functie releases helpen u om uw
functie-ontdekking
en
functie-adoptiepercentages
door gebruikers snel de functies te laten vinden die voor hen het nuttigst zijn.

Een aankondiging van een nieuwe functie kan ook een goede bron zijn voor het aantrekken van
nieuwe gebruikers
naar uw product door prospects te wijzen op hoe uw oplossing goed bij hen zou kunnen passen. Deze openbare aankondigingen moedigen prospects aan om uw product te proberen.

Ten slotte is het belangrijk om nieuwe functies aan te kondigen om opnieuw
afgehaakte gebruikers
die uw product hebben verlaten omdat een functie ontbrak.

Maar om de beste resultaten te behalen met uw aankondigingen, moet u weten wanneer en hoe u ze moet versturen om de adoptie van nieuwe functies te stimuleren.

Hoe nieuwe functies aan te kondigen die de adoptie stimuleren

Bij het schrijven van uw nieuwe functie/productaankondiging zijn er verschillende best practices om ervoor te zorgen dat uw boodschap duidelijk is en onmiddellijk voordeel oplevert voor de gebruiker.

Enkele best practices voor copywriting zijn de volgende:

 • Laat de voordelen van de nieuwe functie zien en hoe deze de gebruiker helpt zijn werk te doen.
 • Pas in-app berichten aan op basis van de verschillende klantsegmenten.
 • Stem aankondigingen van functies af op uw strategie voor het inwerken van gebruikers.
 • Voeg een CTA toe om de gebruiker te vertellen wat hij moet doen. Focus op één actie die u van hen verwacht: dit is meestal ”Probeer het uit” of ”Meer weten”.
 • Gebruik afbeeldingen, pictogrammen, gifs of micro-video’s om de aankondiging aantrekkelijker te maken.
 • Zorg ervoor dat u in lijn blijft met het ontwerp van uw merk, zodat uw boodschap gemakkelijk herkenbaar is.

Hoe maak je een goede aankondigingsstrategie

Door nieuwe functies toe te voegen, verbetert u de kwaliteit van uw product en voegt u waarde toe voor uw klanten, maar die voordelen worden niet gerealiseerd zonder goede aankondigingen. Laten we eens kijken waar een goede aankondigingsstrategie uit bestaat.

Een doel bepalen

Het eerste wat u moet doen is vaststellen welk doel u met deze aankondiging wilt bereiken. Wilt u dat uw bestaande klanten functies ontdekken en overnemen? Wilt u nieuwe klanten aantrekken voor uw product? Wilt u gebruikers die vertrokken zijn omdat u bepaalde functies miste, opnieuw aantrekken?

Door het gewenste doel te schetsen, kunt u beslissen over de beste vorm en het beste moment om uw nieuwe functie aan te kondigen.

Als u bijvoorbeeld een functie wilt aankondigen waar bestaande gebruikers al lange tijd om vragen, en als het iets is waarmee u zich kunt onderscheiden van uw concurrenten, is het het meest zinvol om meerdere kanalen te gebruiken voor uw aankondiging. Een openbare aankondiging op sociale media trekt potentiële klanten naar uw product, terwijl in-app berichten of e-mails met aankondigingen van functies u helpen uw bestaande klanten te bereiken.

Bedenk dat uw doelstellingen SMART moeten zijn.

SMART doelstellingskader.

SMART doelstellingskader.

Kies uw doelgroep

Uw product bedient waarschijnlijk meerdere gebruikerspersona’s en kan voor meerdere zaken worden gebruikt. Richt gebruikers om de juiste boodschap naar de juiste doelgroep te sturen, in plaats van ze allemaal te overstelpen met berichten en details over functies die ze misschien niet nuttig vinden. Dit is een best practice bij aankondigingen van in-app functies.

Met een onboarding- en adoptietool zoals Userpilot kunt u uw gebruikers segmenteren op basis van meerdere kenmerken, zoals productgebruik en betrokkenheid, aangepaste gebeurtenissen, reacties op enquêtes, NPS, enz.

Userpilot segmentatie

Profiteer van de geavanceerde segmentatie van Userpilot.

Segmenteer uw publiek zoals u wilt!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN

 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

 

Nieuwe kanalen voor de aankondiging van functies kiezen

Zoals we al eerder zeiden, bepaalt je doel welk kanaal je gebruikt voor de aankondiging van je nieuwe functie. Dit zijn de verschillende soorten:

 • In-app aankondigingen aan bestaande gebruikers.
 • Aankondigingen per e-mail om afgehaakte klanten terug te halen.
 • Eigen kanalen aankondigingen: blog artikelen, en social media berichten.
 • Andere aankondigingskanalen: persberichten en aankondigingen van nieuwe functies aan potentiële gebruikers.

A/B-test en optimaliseer in-app berichtgeving

Test altijd elk onderdeel van uw nieuwe functieaankondiging (CTA’s, plaatsingen, enz.), evenals het tijdstip waarop het werd verzonden en het gebruikte kanaal.

Testen helpen je te zien welke in-app berichten gebruikers het meest aanspreken, en welk type feature release de adoptie van features stimuleert.

Met Userpilot kun je A/B-tests uitvoeren op je in-app aankondigingen door die optie te selecteren bij het instellen van je flow en deze te koppelen aan je doel.

Userpilot A/B testen.

Userpilot A/B testen.

A/B-test uw nieuwe functie-aankondigingen met Userpilot!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN

 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

 

Aankondiging nieuwe functie: Soorten en voorbeelden

Eerder vermeldden we dat er meerdere kanalen zijn die u kunt gebruiken om uw nieuwe functie aan te kondigen.

Laten we eens diep ingaan op elk aankondigingskanaal en de voordelen ervan.

Aankondigingen van nieuwe functies in de app

In-app aankondigingen zijn het meest voorkomende kanaal voor het delen van product updates en functie lanceringen. Ongeacht de andere kanalen die u kiest, is in-product messaging een verplicht kanaal.

Laten we eens kijken naar enkele voorbeelden van aankondigingen van functies in de app.

In-app nieuwe functie aankondiging voorbeeld 1 – Postify

U kunt een slide-out gebruiken om nieuwe functies in uw app onder de aandacht te brengen. Dit werkt goed door de gebruiker ook onmiddellijk toegang te geven om het uit te testen.

Een tip zou zijn om uw klanten te segmenteren op basis van degenen die een functie hebben aangevraagd of die er de meeste waarde uit zullen halen. Op die manier gaat elke nieuwe functie alleen naar de juiste klant, niet naar het hele gebruikersbestand.

Kijk hoe Postfity dit doet:

Postify nieuwe functie aankondiging.

Postify nieuwe functie aankondiging.

in-app nieuwe functie aankondiging voorbeeld 2 – Miro

Miro is een visueel platform dat release notes direct in het product gebruikt.

Er is een updatemodal dat verschijnt als je inlogt. Van hieruit kan een bestaande klant nieuwe functies en productupdates zien, en de volledige release note lezen wanneer hij op de CTA ‘open changelog’ klikt.

Maar niemand wil een volledige release note in-app lezen. Bovendien controleren ze niet voortdurend je release pagina. Daarom is het belangrijk om in-app berichten te gebruiken om ervoor te zorgen dat gebruikers niet missen wat voor hen belangrijk is.

Miro in-app aankondiging.

Miro in-app aankondiging.

In-app functie-aankondiging voorbeeld 3 – Figma

UI modals zijn geweldig voor meerdere soorten aankondigingen en ze werken vrij goed om bestaande gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe functie. Aangezien modals meestal als opdringerig worden ervaren, is het zinvol om dit eenmalig te gebruiken en te mengen met andere in-app berichten om ervoor te zorgen dat relevante gebruikers de functie ontdekken en overnemen.

Dit is een goede aankondiging van een nieuwe functie van Figma; een geweldige afbeelding die laat zien hoe de nieuwe functies werken en hun CTA leidt naar de aankondiging of vraagt gebruikers om ter plekke te reageren.

Figma nieuwe functie aankondiging.

Figma nieuwe functie aankondiging.

Aankondigingen van nieuwe functies per e-mail

Aankondigingen van e-mailfuncties zijn goed voor meer dan het bereiken van huidige klanten. Ze kunnen worden gebruikt om gebruikers die zijn vertrokken omdat u bepaalde functies niet had, opnieuw aan te trekken.

Gebruik churn-enquêtes om feedback te krijgen van dergelijke gebruikers over waarom ze vertrokken zijn. U kunt hen ook vragen meer gedetailleerde informatie te verstrekken over de functies die zij wensen.

Op basis hiervan kunt u een lijst samenstellen van mensen die een bepaalde functie willen en dan bepalen of het de moeite waard is om die te bouwen. Vergeet niet hun toestemming te vragen om een e-mail te ontvangen als u een functie aankondigt.

Voorbeeld van een aankondiging van een nieuwe functie per e-mail – Asana

Asana gebruikt e-mail aankondigingen als een manier om haar inactieve gebruikers opnieuw te betrekken.

Asana e-mail aankondiging.

Asana e-mail aankondiging.

U kunt deze strategie ook gebruiken om de gebruikers aan te trekken die afhaakten omdat uw product buggy of traag was. Net als bij Asana kunt u e-mailupdates sturen naar dergelijke gebruikers om hen te informeren dat het probleem al is opgelost.

Voorbeeld aankondiging nieuwe functie – Miro en zoom

Ik heb het al gehad over Miro’s ‘wat is er nieuw’ in-app aankondigingssectie, maar hier zie je hoe ze ook aankondigingsmails voor productlanceringen gebruiken.

Het volgende voorbeeld is een e-mail ter aankondiging van een nieuwe functie die laat zien dat één kort bericht niet genoeg is – u moet altijd een strategie hebben en een reeks berichten op verschillende kanalen.

Hun e-mailonderwerpregel is kort en bondig en toont het voordeel van de nieuwe functie (de integratie met Zoom).

Miro en Zoom e-mail aankondiging.

Miro en Zoom e-mail aankondiging.

Blog post nieuwe functie aankondigingen

Blog posts zijn een geweldige manier om niet alleen nieuwe functies aan te kondigen, maar ook om het verhaal erachter te vertellen. Je zou kunnen ingaan op de inspiratie voor de functie, de gebruikers, of use cases die er meer baat bij hebben, gebruikers voorlichten over hoe de functie werkt, en zelfs case studies opnemen die aantonen hoe belangrijk die nieuwe functie is voor het traject van gebruikers.

Start dit soort blogartikelen zodra nieuwe functies zijn aangenomen om er zeker van te zijn dat het werkt en nodig is. U kunt de blog dan gebruiken als kanaal om nieuwe klanten aan te trekken.

Voorbeeld van een aankondiging van een blogpost – Userpilot

Hier is een voorbeeld van Userpilot, niet echt een nieuwe functie, maar wel een belangrijke update voor ondernemingen waarvoor beveiliging belangrijk is. We wilden ervoor zorgen dat de boodschap een groter publiek zou bereiken door niet alleen bestaande maar ook potentiële klanten erbij te betrekken.

Userpilot blog post

Userpilot kondigt nieuwe updates aan via een blogpost.

Aankondigingen van nieuwe functies in de sociale media

Sociale media is een ander secundair kanaal dat nuttig is om leden van uw doelgroep te bereiken (buiten uw actieve klanten).

Probeer je te richten op het delen van belangrijke nieuwe functies in plaats van het publiek voortdurend te voorzien van kleine updates.

Sociale media zijn een geweldig kanaal omdat je er kunt experimenteren met verschillende inhoudsvormen. U kunt video’s, gifs, populaire memes, enz. en verschillende sociale-mediakanalen gebruiken om nieuwe productfuncties aan te kondigen en toegang te krijgen tot realtime feedback van gebruikers.

Voorbeeld aankondiging nieuwe functie sociale media – Asana

Asana gebruikte een video op LinkedIn om een nieuwe functie aan te kondigen. Video’s zijn een goede manier om te laten zien hoe de functie werkt en om potentiële klanten over te halen de functie uit te proberen.

Asana sociale media aankondiging

Asana gebruikt zijn sociale media om nieuwe functies aan te kondigen.

Externe kanalen aankondigingen van nieuwe functies

Er zijn verschillende externe kanalen waarmee u uw nieuwe functies kunt aankondigen of productupdates kunt geven aan niet alleen uw huidige klanten, maar ook aan prospects.

Deze verschillende kanalen zijn:

 • Online gemeenschappen: Meestal op Slack of sociale media. als u de uwe heeft of deel uitmaakt van communities met uw doelgroep, kan dit een platform zijn om functies aan te kondigen.
 • Advertenties: Betaalde aankondigingen op het web of sociale media helpen u een groter publiek van uw prospects te bereiken.
 • Persberichten: Dit gebeurt bij de lancering van een nieuw product.

 • Webinars
  : Om bestaande gebruikers kennis te laten maken met de nieuwe functionaliteit van uw product en nieuwe gebruikers aan te trekken.
 • Website aankondigingen: Websites of landingspagina’s moeten uw unieke waardepropositie (UVP) leveren. U kunt ook aantonen welke waarde uw gebruikers kunnen halen uit uw nieuwe functies.
 • Product Hunt: Voor acquisitie wanneer u een nieuw product of een grote lancering presenteert.

Extern kanaal release notes voorbeeld – Poptin

Product Hunt is een groot platform voor het delen en ontdekken van producten. Het helpt mensen buiten uw gebruikersbasis uw product of nieuwe functies te vinden en kan uw kansen op productadoptie en -acquisitie vergroten.

Het wordt meestal gebruikt voor nieuwe productaankondigingen of voor een belangrijke productrelease die nieuwe ogen naar uw merk kan leiden.

Hier is een voorbeeld van Poptin dat nieuwe functies en verbeteringen opsomt in hun 2.0 product release notes.

Poptin nieuwe functie aankondiging.

Poptin nieuwe functie aankondiging.

Hoe je effectief nieuwe functies in-app aankondigt met Userpilot

Userpilot is een productadoptieplatform, maar dat betekent niet dat het gebruik ervan beperkt is tot nadat je het product hebt gebouwd. U kunt het gemakkelijk gebruiken om in-product aankondigingen te maken. Laten we meer leren over de functionaliteit ervan.

Maak verschillende in-app UI/UX patronen om nieuwe functies aan te kondigen

U kunt niet verwachten dat uw klanten over nieuwe functies struikelen naarmate ze hun traject doorlopen.

Tooltips en hotspots zijn twee krachtige hulpmiddelen in uw arsenaal om de aandacht van uw gebruikers precies daar te trekken waar hij moet zijn en het ontdekken van functies te stimuleren.

een tooltip met nieuwe functies

Gebruik een tooltip om nieuwe functies in de app te laten zien.

Voor grote aankondigingen kunt u banners, modals of slideouts maken om de aandacht van uw bestaande klanten te trekken.

Een banner met een nieuwe functie

Gebruik banners en modals om nieuwe functies onder de aandacht te brengen.

Klanten segmenteren om uw functie juist aan te kondigen

Het is niet voldoende om aan te nemen dat gebruikers zomaar op nieuwe functies afkomen: u moet specifieke segmenten op de hoogte brengen van functionaliteiten die voor hen en hun onboarding-ervaring relevant zijn.

Met Userpilot kunt u in-product aankondigingen tonen aan specifieke gebruikerssegmenten zonder uw actieve gebruikers te bombarderen met informatie die ze niet nodig hebben.

Geavanceerde segmentatie van Userpilot

De geavanceerde segmentatie van Userpilot.

U kunt specifieke gebruikersgroepen indelen op basis van maar liefst zes verschillende criteria:

 • Gebruikersgegevens (waaronder naam, id, plan, toesteltype, aanmeldingsdatum en een groot aantal andere).
 • Bedrijfsgegevens.
 • Individueel functiegebruik.
 • Reeds bestaande segmenten.
 • Betrokkenheidsprofielen (inclusief UI-patroon-specifieke, zoals ‘in uitvoering’-checklists).
 • Feedback van gebruikers (u kunt zich nu bijvoorbeeld direct richten op een segment van gebruikers die via een enquête hebben geklaagd over een specifieke bug, en hen direct informeren wanneer deze is verholpen).

Verzamel feedback van klanten met in-app enquêtes

Zorg ervoor dat uw gebruikers anticiperen op de nieuwe functies waaraan u werkt. Met de in-app enquêtes van Userpilot kunt u functieverzoeken verzamelen en werken aan het bouwen van uw volgende productfunctie om het succes van de klant te garanderen.

Kies wanneer en waar in uw toepassing het zinvol is om enquêtes te lanceren en pas ze aan zodat ze passen bij uw branding.

in-app onderzoek

Maak en pas in-app enquêtes codevrij aan met Userpilot.

Conclusie

Als churn de vijand is van SaaS-bedrijven, dan is adoptie de oplossing. Maar productadoptie en functieadoptie gebeuren niet zomaar, het beoogde publiek moet ze vinden en gebruiken. Daarom kan uw productteam een plan voor de aankondiging van een nieuwe functie/product niet negeren.

Met Userpilot kunt u uw volgende lancering naar klanten communiceren met onze verschillende in-app berichtkanalen. Boek een demo met ons team en ga aan de slag!

Probeer nu de beste tool voor in-app aankondigingen van nieuwe functies!

EEN DEMONSTRATIE KRIJGEN

 • 14 dagen uitproberen
 • Geen creditcard nodig

 

 

previous post next post

Leave a comment