Den ultimata guiden till tillkännagivande av nya funktioner i SaaS

När du har arbetat med och lanserat en ny produktfunktion är nästa steg att få användarna att använda den, eller hur? Det är här som ett meddelande om en ny funktion kommer in i bilden.

Meddelanden om nya funktioner är ett måste om du vill att dina användare ska veta vilka uppdateringar eller nya versioner som finns i din produkt. Detta är viktigt eftersom det hjälper dem att snabbare anta funktioner.

Men hur gör du dessa meddelanden på rätt sätt för att se till att de ses vid rätt tidpunkt och av rätt kund? I det här blogginlägget tar vi upp allt du behöver veta om tillkännagivanden av nya funktioner i din app.

Låt oss dyka djupt in!

TL;DR

  • Ett meddelande om en ny funktion hjälper dig att kommunicera nyheter om dina produktfunktioner och en ny version till aktiva kunder, till kunder som har slutat eller för att locka till dig potentiella kunder.
  • Detta har flera fördelar eftersom det hjälper till att hitta produkter och funktioner. Detta ökar i sin tur din användningsfrekvens och minskar antalet kunder som lämnar företaget.
  • För att planera ett framgångsrikt tillkännagivande av en ny funktion måste produktteamen ha ett specifikt mål att uppnå med varje tillkännagivande och planera för flera olika kanaler(meddelanden i appen, blogginlägg osv.). Utöver detta bör du också segmentera din målgrupp för att se till att meddelanden endast går ut till dem som verkligen behöver dem utan att störa andra målgrupper.
  • Ett bra funktionspresentation visar tydligt vilken nytta läsaren har, har en tydlig CTA och använder olika former av innehåll, t.ex. gifs och videoklipp.
  • Det finns flera kanaler för att skicka ut dessa meddelanden. Meddelanden i appen är de vanligaste, men andra metoder som inlägg i sociala medier, e-post, pressmeddelanden, blogginlägg etc. kan också vara bra, beroende på vilket mål du vill uppnå med dinfunktion/produktlansering.
  • Genom att inkludera dessa kanaler för tillkännagivande av funktioner som en del av din marknadsföringsstrategi ser du till att ditt hårda arbete lönar sig och att byggandet/lanseringen av nya funktioner inte går obemärkt förbi.
  • Userpilot gör det effektivare att tillkännage nya funktioner. Med Userpilot kan du undersöka dina kunder om de föredrar nya funktioner, skapa olika UI/UX-mönster och segmentera din målgrupp för att leverera rätt budskap vid rätt tidpunkt. Boka en demo för att prova Userpilot idag!

 

Prova det bästa verktyget för tillkännagivande av nya funktioner för ditt SaaS nu!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

Vad är ett tillkännagivande av en ny funktion?

Ett tillkännagivande av en ny funktion är det första steget i introduktionen av en ny funktion. Det är så du informerar både kunder som inte längre är aktiva och aktiva kunder om ändringar i din produkt.

Ändringarna kan vara antingen helt nya funktioner eller uppdateringar av tidigare funktioner, och de kan vara i form av korta meddelanden som meddelanden i appen eller längre meddelanden som versionsmeddelanden eller blogginlägg.

Varför är tillkännagivanden av nya funktioner viktiga?

Att utveckla en ny funktion är bara en del av arbetet. Om du skapar den kommer dina användare (och potentiella kunder) inte bara att hitta och använda den. Du måste låta dem veta att sådana lösningar finns och visa dem hur de kan använda dessa funktioner.

Nya funktioner hjälper dig att öka din
upptäckt av funktioner
och
antagande av funktioner
genom att användarna snabbt kan hitta de funktioner som är mest användbara för dem.

Ett tillkännagivande av en ny funktion kan också vara en bra källa för att locka till sig
nya användare
till din produkt genom att informera potentiella användare om hur din lösning kan passa dem. Dessa offentliga meddelanden uppmuntrar potentiella kunder att prova din produkt.

Slutligen är det viktigt att tillkännage nya funktioner för att åter engagera
bortkastade användare
som kanske har lämnat din produkt för att en funktion saknades.

Men för att få bästa möjliga resultat av dina funktionsmeddelanden måste du veta när du ska skicka dem och hur du ska göra för att få nya funktioner att antas.

Hur du skapar tillkännagivanden om nya funktioner som driver på användandet

När du skriver ditt meddelande om en ny funktion/produkt finns det flera bästa metoder som du bör använda för att se till att ditt budskap är tydligt och att det omedelbart visar att användaren har nytta av det.

Några bästa metoder för copywriting är följande:

  • Visa fördelarna med den nya funktionen och hur den hjälper användaren att utföra sitt arbete.
  • Anpassa meddelanden i appen utifrån olika kundsegment.
  • Anpassa tillkännagivanden av funktioner till din strategi för att få in nya användare.
  • Lägg till en CTA för att tala om för användaren vad han eller hon ska göra härnäst. Fokusera på en åtgärd som du förväntar dig att de ska göra: detta är vanligtvis “prova det” eller “lär dig mer”.
  • Använd bilder, ikoner, gifs eller mikrovideor för att göra meddelandet mer tilltalande.
  • Se till att hålla dig i linje med varumärkets design så att ditt budskap är lätt att känna igen.

Hur man skapar en strategi för att tillkännage funktioner på rätt sätt

Genom att lägga till nya funktioner förbättrar du kvaliteten på din produkt och ökar värdet för dina kunder, men dessa fördelar kommer inte att förverkligas utan ordentliga tillkännagivanden. Låt oss se vad en bra strategi för tillkännagivande av funktioner består av.

Definiera ett mål

Det första du måste göra är att fastställa vilket mål du vill uppnå med detta meddelande om funktionerna. Vill du att dina befintliga kunder ska upptäcka och ta till sig funktioner? Vill du locka nya kunder till din produkt? Vill du åter engagera användare som lämnat er för att ni saknade vissa funktioner?

Genom att beskriva det önskade målet kan du bestämma vilket format och vilken tidpunkt som är bäst för att visa din nya funktion.

Om du till exempel vill presentera en funktion som befintliga användare har efterfrågat under lång tid och om det är något som kan skilja dig från dina konkurrenter, är det mest logiskt att använda flera kanaler för att presentera funktionen. Ett offentligt meddelande i sociala medier lockar potentiella kunder till din produkt, medan meddelanden i appen eller e-postmeddelanden om nya funktioner hjälper dig att nå dina befintliga kunder.

Tänk på att dina mål måste vara SMART.

Ramverket för SMART-målsättning.

Ramverket för SMART-målsättning.

Välj din målgrupp

Din produkt är troligen avsedd för flera olika användargrupper och kan användas i flera olika fall. Rikta användarna till rätt målgrupp för att skicka rätt meddelande till rätt målgrupp, i stället för att överösa dem med meddelanden och detaljer om funktioner som de kanske inte tycker är användbara. Detta är en bra metod när du meddelar om funktioner i appen.

Med ett verktyg som Userpilot kan du segmentera dina användare utifrån flera olika attribut, t.ex. produktanvändning och engagemang, anpassade händelser, enkätsvar, NPS osv.

Segmentering av användarpilot

Utnyttja Userpilots avancerade segmentering.

Segmentera din publik som du vill!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

Välj kanaler för tillkännagivande av nya funktioner

Som vi nämnde tidigare avgör ditt mål vilken kanal som används för tillkännagivandet av din nya funktion. Det här är de olika typerna:

  • Meddelanden i appen till befintliga användare.
  • E-postmeddelanden för att få tillbaka kunder som slutat.
  • Egna kanaler: bloggartiklar och inlägg i sociala medier.
  • Andra kanaler för tillkännagivanden: pressmeddelanden och tillkännagivanden av nya funktioner till potentiella användare.

A/B-tester och optimera meddelanden i appen

Testa alltid varje del av ditt meddelande om en ny funktion (CTA:er, placeringar osv.), samt tidpunkten för sändningen och den kanal som används.

Testning hjälper dig att se vilka meddelanden i appen som användarna engagerar sig mest i och vilken typ av funktionsrelease som leder till att funktionerna accepteras.

Med Userpilot kan du köra A/B-tester på dina meddelanden i appen genom att välja det alternativet när du konfigurerar flödet och kopplar det till ditt mål.

Userpilot A/B-testning.

Userpilot A/B-testning.

A/B-tester dina nya funktioner med Userpilot!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

Meddelande om en ny funktion: Typer och exempel

Tidigare nämnde vi att det finns flera kanaler som du kan använda för att tillkännage en ny funktion.

Låt oss göra en djupdykning i varje kanal och dess fördelar.

Meddelanden om nya funktioner i appen

Meddelanden i appen är den vanligaste kanalen för att dela med sig av produktuppdateringar och lanseringar av funktioner. Oavsett vilka andra kanaler du väljer att använda är meddelanden i produkten en obligatorisk kanal.

Låt oss ta en titt på några exempel på tillkännagivanden av funktioner i appen.

Exempel på tillkännagivande av en ny funktion i appen 1 – Postify

Du kan använda en slide-out för att informera om nya funktioner i din app. Detta fungerar bra genom att användaren också får omedelbar tillgång till att testa den.

Ett tips är att segmentera dina kunder efter dem som antingen begärt en funktion eller som kommer att få mest nytta av den. På så sätt går varje funktionsutgåva endast ut till rätt kund, inte till hela användarbasen.

Se hur Postfity gör detta:

Meddelande om ny funktion i Postify.

Meddelande om ny funktion i Postify.

exempel 2 på tillkännagivande av en ny funktion i appen – Miro

Miro är en visuell plattform som använder sig av versionsnotiser direkt i produkten.

Det finns en uppdateringsmodul som visas när du loggar in. Härifrån kan en befintlig kund se nya funktioner och produktuppdateringar och läsa hela versionsinformationen när de klickar på CTA-knappen “öppna ändringsloggen”.

Ingen vill dock läsa en fullständig versionsinformation i appen. Dessutom tittar de inte ständigt på din publiceringssida. Därför är det viktigt att använda meddelanden i appen för att se till att användarna inte missar det som är viktigt för dem.

Meddelande om Miro i appen.

Meddelande om Miro i appen.

Exempel 3 på tillkännagivande av en funktion i appen – Figma

UI-modaler är utmärkta för flera olika typer av meddelanden och de fungerar ganska bra för att introducera en ny funktion för befintliga användare. Eftersom modaler vanligtvis uppfattas som påträngande är det vettigt att använda detta en gång och blanda det med andra meddelanden i appen för att se till att relevanta användare upptäcker och tar till sig funktionen.

Här är ett bra meddelande om nya funktioner från Figma; en bra bild som visar hur de nya funktionerna fungerar och deras CTA leder till meddelandet om nya funktioner eller uppmanar användarna att engagera sig på plats.

Figma meddelar nya funktioner.

Figma meddelar nya funktioner.

Meddelanden om nya funktioner via e-post

Meddelanden om funktioner via e-post är bra för mer än att nå ut till befintliga kunder. De kan användas för att återknyta användare som lämnat er för att ni saknade vissa funktioner.

Använd enkäter för att få feedback från sådana användare om varför de lämnade företaget. Du kan också be dem att dela med sig av mer detaljerade uppgifter som förklarar vilka funktioner de vill ha.

Med hjälp av detta kan du skapa en lista över personer som vill ha en viss funktion och sedan avgöra om det är värt att bygga den. Glöm inte att be dem om tillåtelse att få ett e-postmeddelande om en ny funktion om du skapar den.

Exempel på e-postmeddelande om en ny funktion – Asana

Asana använder e-postmeddelanden som ett sätt att åter engagera inaktiva användare.

Meddelande via e-post från Asana.

Meddelande via e-post från Asana.

Du kan också använda den här strategin för att locka till dig de användare som slutade använda din produkt på grund av att den var felaktig eller långsam. Precis som i Asana kan du skicka e-postuppdateringar till sådana användare och informera dem om att problemet redan är åtgärdat.

Exempel på tillkännagivande av en ny funktion i e-post – Miro och zoom

Jag har redan talat om Miros avsnitt med meddelanden i appen om vad som är nytt, men här är hur de också använder e-postmeddelanden för produktlansering.

Följande exempel är ett e-postmeddelande om en ny funktion som visar att det inte räcker med ett kort meddelande – du måste alltid ha en strategi och en sekvens av meddelanden i olika kanaler.

Deras ämnesrad i e-postmeddelandet är kort och koncist och visar fördelarna med den nya funktionen (integrationen med Zoom).

Meddelande om Miro och Zoom via e-post.

Meddelande om Miro och Zoom via e-post.

Blogginlägg med tillkännagivanden om nya funktioner

Blogginlägg är ett utmärkt sätt att inte bara presentera nya funktioner utan också berätta historien bakom dem. Du kan berätta om inspirationen till funktionen, vilka användare eller användningsfall som kommer att ha störst nytta av den, informera användarna om hur den fungerar och till och med inkludera fallstudier som visar hur viktig den nya funktionen är för användarnas resa.

Lansera den här typen av bloggartiklar när nya funktioner har införts för att se till att de fungerar och behövs. Du kan sedan använda bloggen som en kanal för att locka nya kunder.

Exempel på meddelande om blogginlägg – Userpilot

Här är ett exempel från Userpilot, inte direkt en ny funktion, men en viktig uppdatering som riktar sig till företag där säkerheten är viktig. Vi ville försäkra oss om att budskapet når ut till en större publik genom att inkludera potentiella kunder och inte bara befintliga kunder.

Blogginlägg från Userpilot

Userpilot meddelar nya uppdateringar via ett blogginlägg.

Meddelanden om nya funktioner i sociala medier

Sociala medier är en annan sekundär kanal som är användbar för att nå medlemmar av din målgrupp (utanför dina aktiva kunder).

Försök att fokusera på att dela med dig av viktiga nya funktioner i stället för att ständigt uppdatera publiken med mindre uppdateringar.

Sociala medier är en fantastisk kanal eftersom den ger dig möjlighet att experimentera med olika innehållsformat. Du kan använda videor, gifs, populära memes etc. och olika sociala mediekanaler för att tillkännage nya produktfunktioner och få tillgång till användarfeedback i realtid.

Exempel på tillkännagivande av en ny funktion i sociala medier – Asana

Asana använde en video på LinkedIn för att presentera en ny funktion. Videor är ett bra sätt att visa hur funktionen fungerar och få potentiella kunder att prova den.

Meddelande om sociala medier i Asana

Asana använder sina sociala medier för att presentera nya funktioner.

Meddelanden om nya funktioner i externa kanaler

Det finns flera externa kanaler som hjälper dig att tillkännage nya funktioner eller ge produktuppdateringar till inte bara dina nuvarande kunder utan även till potentiella kunder.

De olika kanalerna är följande:

  • Gemenskaper på nätet: Vanligtvis på Slack eller sociala medier. Om du har en egen eller tillhör en grupp med din målgrupp kan detta vara en plattform för att tillkännage funktioner.
  • Annonser: Betalda annonser på webben eller i sociala medier hjälper dig att nå ut till en större publik av dina potentiella kunder.
  • Pressmeddelanden: Detta görs när man lanserar en ny produkt.

  • Webbinarier
    : För att introducera befintliga användare till din produkts nya funktionalitet och locka nya användare.
  • Meddelanden om webbplatsen: Webbplatser eller landningssidor bör leverera ditt unika värdeerbjudande (UVP). Du kan också visa vilket värde dina användare kan få av dina nya funktioner.
  • Produktjakt: För förvärv när du antingen presenterar en ny produkt eller en större lansering.

Exempel på versionsanteckningar för externa kanaler – Poptin

Product Hunt är en stor plattform för att dela och upptäcka produkter. Det hjälper människor utanför din användarbas att hitta din produkt eller nya funktioner och kan öka dina chanser att få produkten accepterad och köpa den.

Det används oftast för tillkännagivanden av nya produkter eller för en större produktlansering som kan få nya ögon på ditt varumärke.

Här är ett exempel från Poptin som listar nya funktioner och förbättringar i sina 2.0-versioner.

Poptin tillkännagivande om ny funktion.

Poptin tillkännagivande om ny funktion.

Hur du effektivt tillkännager nya funktioner i appen med Userpilot

Userpilot är en plattform för produktframtagning, men det betyder inte att användningen är begränsad till efter att du har byggt produkten. Du kan enkelt använda den för att skapa meddelanden om produkter. Låt oss lära oss mer om dess funktionalitet.

Skapa olika UI/UX-mönster i appen för att presentera nya funktioner.

Du kan inte förvänta dig att dina kunder ska snubbla över nya funktioner när de går igenom sin användarresa.

Tooltips och hotspots är två kraftfulla verktyg i din arsenal för att dra användarnas uppmärksamhet dit den ska och stimulera till att upptäcka funktioner.

en verktygstip som visar nya funktioner

Använd en tooltip för att visa upp nya funktioner i appen.

För stora tillkännagivanden kan du skapa banners, modals eller slideouts för att fånga dina befintliga kunders uppmärksamhet.

En banner som visar upp en ny funktion

Använd banners och modals för att visa upp nya funktioner.

Segmentera kunderna för att tillkännage din funktion på rätt sätt

Det räcker inte att anta att användarna bara kommer att få reda på nya funktioner: du måste informera specifika segment om funktioner som är relevanta för dem och deras användarupplevelse.

Med Userpilot kan du visa produktmeddelanden för specifika användarsegment utan att bombardera dina aktiva användare med information som de inte behöver.

Userpilots avancerade segmentering

Userpilots avancerade segmentering.

Du kan dela upp specifika användargrupper utifrån hela sex olika kriterier:

  • Användardata (inklusive namn, id, plan, enhetstyp, registreringsdatum och en mängd andra uppgifter).
  • Uppgifter om företaget.
  • Användning av enskilda funktioner.
  • Redan existerande segment.
  • Engagemangsprofiler (inklusive UI-mönsterspecifika, som checklistor för pågående arbete).
  • Användarfeedback (t.ex. kan du nu direkt rikta in dig på ett segment av användare som kan ha klagat på ett specifikt fel via en enkät, och informera dem direkt när felet är åtgärdat).

Samla in kundfeedback med undersökningar i appen

Se till att de nya funktioner som du arbetar med är väntade av användarna. Med Userpilots undersökningar i appen kan du samla in önskemål om funktioner och arbeta med att bygga nästa produktfunktion för att säkerställa att kunderna blir nöjda.

Välj när och var i programmet det är lämpligt att lansera undersökningar och anpassa dem så att de passar ditt varumärke.

Undersökning i appen

Skapa och anpassa enkäter i appen utan kod med Userpilot.

Slutsats

Om churn är SaaS-företagens fiende är adoption lösningen. Men produkt- och funktionsanvändning sker inte bara av sig själv, utan den avsedda målgruppen måste hitta dem och använda dem. Det är därför som ditt produktteam inte kan ignorera en plan för tillkännagivande av en ny funktion/produkt.

Med Userpilot kan du kommunicera din nästa lansering till kunderna med hjälp av våra olika meddelandekanaler i appen. Boka en demo med vårt team och kom igång!

Prova det bästa verktyget för tillkännagivanden av nya funktioner i appen nu!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

 

previous post next post

Leave a comment