Како обука у апликацији претвара активиране кориснике у напредне кориснике

Дакле, ваши корисници су се регистровали, пријавили су се и прошли кроз ваше почетне токове укључивања . Успели сте да им покажете вредност свог алата (доведите их до тог ‘аха тренутка’). Сада су активирани. Добро урађено. Али има још много тога да се уради ако желите да их задржите.

корисничко путовање

Да бисте заиста задржали своје кориснике на дужи рок , потребно је да им показујете све већу вредност у свом производу док не постану напредни корисници (или заговорници). И ту долази обука у апликацији.

Видите, већина СааС производа ће имати бројне секундарне (можда чак и терцијарне) карактеристике. Ове функције се у великој мери занемарују почетним токовима уградње, често зато што су мало напредније и нема смисла показивати их новом кориснику пре него што се упознају са основним функцијама вашег производа. Обично ће захтевати основно знање о производу.

Али иако можда нису од суштинског значаја за разумевање почетне вредности вашег производа – могу постати критични за задржавање корисника у каснијој фази. Ако желите да ваши активирани корисници остану ту, морате их претворити у напредне кориснике . Да би то урадили, морају да се ангажују са овим напреднијим функцијама. Обука у апликацији је начин на који их усмеравате у правом смеру.

У овом чланку ћу погледати како можете узети активираног корисника, а затим користити обуку у апликацији да бисте их водили да постану моћни корисник (заговарање).

Обавезно ћу вам показати доста примера на том путу и дати вам корисне савете како бисте могли одмах да почнете да примењујете ове савете у пракси.

 

Шта је обука у апликацији?

Као термин, обука у апликацији је прилично разумљива. То је обука која се одвија у вашој апликацији или производу.

Али како то заправо изгледа? Схватио сам да је најбољи начин да то објасним показујући вам пример.

Платформски, кориснику Усерпилот-а, био је потребан начин да научи своје кориснике о њиховом сложеном производу . Међутим, нису желели да одмах пребаце сваки део обуке на своје кориснике. То би их преплавило и имало супротан ефекат од онога што је намеравано.

Уместо тога, користили су обуку у апликацији како би помогли да активиране кориснике претворе у заговорнике.

Платформли корисницима пружа низ туторијала у апликацији. Ови туторијали пружају обуку у апликацији за кориснике који желе да сазнају више о напредној функционалности Платформли. Туторијал започињете кликом на дугме на дну екрана:

платформска обука у апликацији

Водич почиње са модалним објашњењем шта ћете научити:

платформска обука у апликацији

Обука у апликацији користи вођене радње да би била интерактивна, тако да корисници уче радећи:

платформски онбоардинг

Постоје три главна разлога зашто је ово савршен пример обуке у апликацији.

1: Опционо је. Корисници бирају да отворе обуку, како би могли да почну да уче када буду спремни.

2: Специјализовано је. Уместо да има један велики курс обуке, Платформли га је поделио на различите делове, у зависности од тога шта корисник жели да постигне.

3: Интерактивно је. Платформа је користила јединствене „покренуте радње“ корисника Усерпилот (погледајте „ Како додати обуку у апликацији “) тако да корисници морају да комуницирају са производом као део обуке.

 

[ПОВЕЗАН: 5 инспиративних интерактивних водича за смањење времена до вредности ]

Дакле, као што видите, обука у апликацији је у суштини начин да научите своје кориснике о напреднијим областима вашег производа.

Генерално, биће у облику интерактивног водича , користећи описе алата и вођене радње да би се објаснило како производ функционише.

Које врсте обуке у апликацији постоје?

Када је у питању укључивање нових корисника – тешко да ћете наћи СааС производ без било каквог облика онбоардинга: било да се ради о обиласцима производа (29% СааС предузећа га има), интерактивна упутства (24%), е-поруке за укључивање у рад или видео водич (16% – погледајте наше ‘Стање приступа СааС-у 2020‘ истражите 1000 СааС компанија да бисте сазнали више!). Међутим, када је у питању обука у апликацији (или укључивање секундарних функција) – многе компаније изгледа нису у стању да то ураде.

Већина то заправо уопште не ради – ризикујући смањење задржавања купаца и повећање одлива.

Срећом, сада постоји неколико начина на које можете да примените без кода да бисте активираном кориснику пружили обуку у апликацији:

Први и најчешћи је водич. Пример Платформли изнад је пример водича за обуку у апликацији . То је интерактивни обилазак одређене функције или случаја употребе. Упутство почиње са окидачем, а циљ је да ваш корисник усвоји одређену карактеристику вашег производа:

  • почните од контролне листе за кориснике који испуњавају одређене услове (нпр. активно користе одређене примарне функције ваше апликације и били су ваши корисници неко време)
  • када корисник кликне на ставку са контролне листе , покрећу вођену радњу са корисним саветима који воде корисника да усвоји секундарну функцију
  • када се корисник укључи у функцију и постигне циљ искуства, означите ставку са контролне листе и прославите корисникову нову победу (ово делује као позитивно психолошко појачање ).

усерпилот демо

Друга опција је да додате водиче свом производу као део ваше обуке.

водичи за обуку у апликацији хеап-а

Ови водичи веома личе на врсту туторијала које би имала ваша база знања . Разлика је у томе што им корисници могу приступити из вашег производа на основу самопослуживања.

Коначно, имате модалитете. Ово су искачући екрани који се појављују за одређене функције.

обука у апликацији фацебоок

Данас ће садржати видео записе или снимке екрана који корисницима показују како да користе ову функцију или да остваре одређени задатак.

Зашто је важна обука у апликацији?

Разумљиво је да што су ваши корисници образованији и информисанији , то ће дуже остати. Укратко, обука у апликацији ће смањити ваш одлив.

Ево како…

корисничко путовање саас

Горњи дијаграм приказује типично путовање корисника од куповине па све до заступања.

Када се достигне фаза куповине, ваши корисници ће почети да се баве вашим производом. Овде почиње ваша почетна уградња .

Упутства о производу, контролне листе и уводни модали ће помоћи вашим корисницима да се прилагоде и почну да виде вредност. Они ће помоћи вашим корисницима да дођу до Аха! Тренутак. У овом тренутку, они ће бити активирани.

Али путовање се ту не завршава. То је само друга фаза од пет. Осим тога, као што дијаграм корисничког пута показује, они још нису достигли фазу задржавања. То значи да би и даље могли да заврше са бушењем.

Ту долази обука у апликацији. Учењем активираних корисника о другим аспектима вашег производа, ви их уграђујете дубље. Ти их правиш још више се ангажујте са својим производом и види још већу вредност од тога. То ће значити да ће они почети да виде ваш производ као „неопходан“ а не „лепо имати“ и то је оно што ће их покренути кроз корисничко путовање ка заговарању.

Зашто је то важно? Па, што корисник даље напредује на корисничком путу , мања је вероватноћа да ће одбацити.

На крају, када стигну до фазе „проширења“ и „заступања“, не само да је мања вероватноћа да ће се одбацити, већ ће вам дати и више новца. Они унапређују своје планове и помажу вам да ширите глас о свом производу.

У суштини, док је ваш почетни производ онбоард оно што гура корисника ка активацији, обука у апликацији је оно што их покреће на ширење и заговарање. Зато је то толико важно.

 

Шта обуку у апликацији чини тако ефикасном?

Постоји много начина на које можете да обучите своје кориснике. Од секвенци е-поште до самоуслужних докумената за помоћ, од предавања један на један до вебинара. Дакле, шта је то што обуку у апликацији чини тако ефикасном?

Па, постоји неколико главних разлога које сада желим да истражим са вама…

Интерактиван је

Ако се вратите на пример Платформли који сам вам показао, једна од кључних ствари које сам истакао је да је био интерактиван.

Другим речима, корисници су морали да се ангажују са производом како би напредовали кроз обуку у апликацији. Морали су да уче радећи.

Ова идеја учења кроз рад је саставни део успеха обуке у апликацији за ваш производ.

Уместо да им једноставно кажете шта да раде – што ће на крају заборавити – ви их присиљавате да то сами ураде . Ово је далеко ефикаснији начин учења.

То је контекстуално

Нешто о чему много говорим када је у питању едукација ваших корисника је контекстуално укључивање .

То значи дати праву поруку правом кориснику у право време. То је начин персонализације вашег укључивања, прилагођавајући свако искуство сваком појединачном кориснику.

Једноставан начин да то урадите је да учините своју онбоардинг контекстуалном, а то је оно што обуку у апликацији чини корисном. Уместо да присиљавате сваког корисника да научи напредније функције вашег производа, можете једноставно да креирате обуку за њих, а затим корисници могу да уче сопственим темпом.

То значи да не губе време на учење ствари које још не морају да знају и избегавају да одмах преплаве нове кориснике.

То је доступно

Траг је у имену: Обука у апликацији је дизајнирана да се користи у оквиру вашег производа. Јасна корист од тога је што ће корисници приметити.

Е-поруке се могу игнорисати, можете дати вебинар у празну (виртуелну) просторију. Индивидуално предавање није увек добро скалирано, а самоуслужни документи помоћи захтевају од корисника да сами пронађу информације.

Међутим, обука у апликацији је лако доступна корисницима док и када користе ваш производ. Много је мање трења везано за обуку корисника у оквиру вашег производа. Ту је, на само један клик.

Како свом производу додати обуку у апликацији

Сада када знате зашто је обука у апликацији тако ефикасна, време је да погледате како да је додате свом производу.

Добро је размишљати о овоме у одвојеним фазама:

  1. Стратегија
  2. Имплементација
  3. Мерење (и оптимизација)

Објаснићу сваки редом…

1: Стратегија обуке у апликацији

Додавање обуке у апликацији вашем производу без јасне, дефинисане стратегије је губљење времена. Неће функционисати ефикасно, а ви ћете провести недеље или чак месеце покушавајући да то исправите.

Када кажем „стратегија“, не говорим о великом документу који детаљно описује сваки аспект онога што ћете урадити. То је претерано.

Али морате имати идеју о томе шта покушавате да постигнете са сваким делом тренинга који додате.

Другим речима, морате да одлучите коме је намењено, чему ће их научити и како ће функционисати.

НАПОМЕНА: Ово морате да урадите за сваки курс обуке, јер ће сваки имати мало другачије стратегије.

Што се тиче тога ко, није добро само рећи да било који корисник треба да заврши обуку у апликацији. Корисник који се тек активирао не мора још да користи терцијарну функцију, тако да обука можда није намењена њима.

Најбоље је да то учините тако да обука у апликацији буде усмерена на кориснике који су провели Кс број сати у производу или који су активирали одређене специфичне функције. На овај начин знате да су спремни за обуку у апликацији.

Што се тиче онога што ће их научити, очигледан одговор је “како користити функцију И”. Али бољи приступ је размишљање у смислу случајева употребе. Уместо да их научите како да користе функцију, ваша обука у апликацији треба да их научи како да нешто постигну.

Коначно, начин испоруке. За сложене функције, ваша обука ће морати да буде детаљна са пуно савета и пратећих информација. За једноставније функције, можда ћете моћи да прикажете модал који га уводи.

2: Имплементација обуке у апликацији

Када имате своју стратегију, потребно је да додате обуку свом производу.

Постоји велики број алата које можете користити да то урадите, или чак можете сами кодирати. Међутим, ово је Усерпилот-ов блог, па ћу се фокусирати на то како вам Усерпилот може помоћи да додате обуку у апликацији.

Осим тога, то је један од најлакших начина да то урадите!

Прво, морате створити своје искуство. Да бисте то урадили, можете користити низ различитих елемената.

Препоручујем да почнете са уводним модалом. Ово би требало да објасни шта ће обука у апликацији помоћи корисницима да ураде. Добро је укључити и корист овде.

Затим, сама обука треба да се састоји од описа алата и вођених радњи. Објашњења се користе да дају додатни контекст и информације. Вођене радње се користе да би обука у апликацији била интерактивна.

Са вођеним радњама, можете натерати кориснике да се ангажују са производом. Можете додати кликове, лебдење, па чак и унос текста.

Када створите своје искуство, морате га покренути. Опет, ово је лако урадити са Усерпилотом.

Ако имате на уму одређене кориснике, можете га поставити тако да се обука у апликацији појављује само за те кориснике. На пример, можда желите да циљате кориснике који су се пријавили 50 пута.

Алтернативни начин изазивања искуства заснива се на понашању. Можете укључити дугме које отвара обуку или друга понашања као што је померање до одређеног дела производа или долазак до одређене странице.

Онда је ваш тренинг спреман за почетак.

3: Мерење ваше обуке у апликацији

Али ваш посао још није завршен. Морате бити сигурни да је ваша обука у апликацији што је могуће ефикаснија.

То значи да морате стално да мерите своју аналитику. Усерпилот нуди велику функционалност у овом одељењу.

Можете видети проценат корисника који су завршили свако искуство обуке. Ако је овај број мали, онда ваша обука није довољно ангажована. То није добар знак и указује на то да га морате побољшати.

Ову идеју можете још више унапредити коришћењем аналитике коришћења производа за мерење понашања корисника након што заврше обуку у апликацији.

Алати као што су Хеап или Микпанел ће вам показати шта се дешава са корисницима након обуке. Ако наставе да усвоје функцију коју сте им показали, онда ваша обука функционише. Ако не, онда га морате побољшати.

Као што ће вам рећи сваки добар менаџер производа, ваш посао никада није завршен, а ваш производ никада није заиста готов. Исто се може рећи и за обуку у апликацији. Морате га стално мерити и оптимизовати да бисте максимизирали његову ефикасност.

Невероватни примери обуке у апликацији

Завршићу тако што ћу поделити неке од мојих омиљених примера обуке у апликацији. Надамо се да ће вам ово показати колико моћна може бити обука у апликацији и дати вам инспирацију за сопствени производ.

Поптинова обука у апликацији

Поптин је алатка која вам омогућава да креирате искачуће прозоре и обрасце за вашу веб локацију.

Пружа одличан пример како можете да додате водиче у свој производ као део ваше обуке у апликацији.

Док користите производ, увек можете да видите дугме доле на дну са ознаком „Водичи“:

поптинова обука у апликацији

Кликом на то отвориће се Поптин-ов виџет за обуку у апликацији.

Ово садржи бројне водиче које корисници могу да изаберу у зависности од тога шта покушавају да постигну.

поптиново онбоардинг

То значи да корисници могу да приступе детаљним водичима у било ком тренутку без потребе да иду у базу знања. Они могу да користе обуку у апликацији да схвате како да остваре различите задатке.

Говорећи о томе, Усерпилот такође има виџет центра ресурса:

виџет за обуку у апликацији корисничког пилота

Ово ће вам омогућити да брзо и лако додате водиче свом производу као део ваше обуке у апликацији.

Обавезно припазите на више детаља када буде објављен!

Хотјар-ова обука у апликацији

Хотјар је алатка за анализу понашања која користи топлотне мапе и праћење померања да покаже како се људи понашају на вашој веб локацији или производу.

Хотјар нуди фантастичан пример како модални водичи могу дати корисницима информације које су им потребне пре него што почну да користе функцију.

Када први пут дођете до неке функције (у овом случају „Анкете“), биће вам представљено упутство уместо стварне функције.

Хотјар-ова обука у апликацији

Затим можете кликнути да бисте видели свако од главних учења.

хотјар онбоардинг ток

Обратите пажњу на то како је обука у апликацији брза и прецизна, а такође помиње предности коришћења ове функције.

Даје вам темељно разумевање онога што ћете видети, тако да можете одмах да почнете да га користите.

Асанина обука у апликацији

Асана је апликација за управљање задацима, дизајнирана да помогне тимовима да сарађују и прате ко шта ради.

Такође укључује фантастичан пример како ваша обука у апликацији може помоћи у проширењу корисника и подстицању их да надограде.

Ако кликнете на Асанину функцију „Портфолији“ из примарне навигације, дочекаће вас овај видео снимак преко целог екрана:

асанин видео тренинг у апликацији

Води вас кроз функцију, фокусирајући се на оно што ће вам помоћи да постигнете.

Испод видеа налази се јасан позив на акцију који вас позива да га испробате бесплатно. Кликом на то дугме водите се на страницу са ценама на којој морате да надоградите да бисте испробали функцију.

Ово је ефикасан начин да се напреднији корисници подстакну на надоградњу. Они су ти који ће вероватно истражити производ и наићи на ову функцију. Велике су шансе да ће им то такође бити потребно.

Видео им затим омогућава да виде функцију у акцији, показујући им колико би то било корисно.

Кључне Такеаваис

  • Обука у апликацији је начин да се активирани корисници покрену на корисничком путу ка ширењу и заговарању. Стога помаже у смањењу одлива и повећању прихода.
  • Различити типови обуке у апликацији укључују интерактивна упутства, самоуслужне водиче и модалитете.
  • Обука у апликацији је ефикасна јер је интерактивна, контекстуална и приступачна.
  • Када је у питању додавање обуке у апликацији вашем производу, потребна вам је стратегија, затим је имплементирате, а затим је стално мерите и оптимизујете.

О аутору

Џо је писац садржаја, са неколико година искуства у раду са СааС стартапима. Он је такође оснивач Туринга, агенције за дизајн разговора, која четботе чини људскијим.

previous post next post