Показатељи активације – Како измерити и повећати стопу активације у СааС-у

Желите да знате кључне метрике активације за СааС?

Иако је тешко измерити, активација је једна од најкритичнијих СааС метрика за праћење и оптимизацију. Има трајни ефекат на успех, задовољство, задржавање и приход купаца.

Како онда доћи до ових неухватљивих метрика? У овом посту ћемо видети како можете да побољшате активацију и подстакнете усвајање производа.

ТЛ;ДР

  • Активација корисника је када корисници изврше кључне радње у вашем производу, искусе његову вредност и пређу са пробног на купце који плаћају.
  • Активација је једна од кључних метрика оквира Пирате Метрицс која покреће раст СааС-а и има највећи утицај на приход.
  • Стопа активације одређује колико је корисника који су се пријавили током периода на крају достигли тачку активације.
  • Врхунске ПЛГ компаније одржавају просечну стопу активације између 20% и 40% за фреемиум и бесплатне пробне кориснике, респективно.
  • Стопа регистрације посетилаца, лепљивост производа, стопа конверзије од пробног до плаћеног и стопа усвајања функција су 4 најважнија показатеља активације за праћење и оптимизацију.
  • Ток регистрације без трења ствара добар први утисак на кориснике и прикупља релевантне податке за пружање услуга аутентичним клијентима.
  • Прозорски екрани су савршени алати не само за поздрављање корисника, већ и за њихово сегментирање на основу њихових корисничких личности како би се креирали персонализовани токови укључивања за њих.
  • Контролне листе , облик размјене порука у апликацији , растављају сложен задатак на једноставније догађаје активације како би кориснике довели до тачке активације.
  • Интерактивни водичи воде кориснике корак по корак тако што их ангажују са специфичним карактеристикама производа како би подстакли активацију и усвајање функција .
  • Самоуслужна подршка у апликацији омогућава корисницима да сами брзо реше своје проблеме и активирају се, што смањује притисак на тим за подршку као и трошкове подршке.

Шта је активација корисника?

Активација корисника је оно што заиста активира ваше кориснике и чини их да изврше кључне радње у вашем производу које им омогућавају да искусе његову вредност. То је када корисник коначно пређе са пробног на премиум корисника.

Имајте на уму да се ово разликује од Аха! Тренутак, где корисник схвата вредност вашег производа, али не мора нужно да има никакве користи од њега. На пример, потенцијални корисник може доживети Аха! Тренутак када прочитају ваш блог или погледају вашу веб локацију.

С друге стране, активација корисника је директно везана за кључне догађаје и резултате активације. Догађаји активације корисника пружају опипљиве вредности корисницима помажући им да постигну жељене резултате. Корисници треба да заиста заврше ове догађаје и добију користи од вашег производа.

Зашто је активација корисника важна у СааС-у?

Ако се ваши корисници не активирају, не би имали разлога да остану са вашим производом и напустили би га. Активација је једна од кључних метрика оквира Пирате Метрицс која покреће раст СааС компанија.

Даве-МцЦлурес-Пирате-Метрицс.пнг
Пирате Метрицс Давеа МцЦлуреа

Поред свих горенаведених метрика, активација има најзначајнији утицај на месечни периодични приход (МРР). Повећање активације од 25% доводи до пораста МРР-а за 34% у периоду од 12 месеци.

Штавише, успешна активација показује колико ефикасно трошите новац на привлачење купаца. Што је већа стопа активације корисника , то је већа ефикасност.

Како измерити стопу активације корисника?

Стопа активације корисника, позната и као стопа активације производа, одређује колико је корисника који су започели пробни период достигло прекретницу или тачку активације.

Да бисте израчунали стопу активације, поделите број корисника који су стигли до тачке активације са бројем корисника који су се пријавили. На крају, помножите резултат са 100.

ацтиватион-метрицс-ацтиватион-рате.пнг
Прорачун стопе активације

Да бисте измерили стопу активације , морате да дефинишете догађаје у апликацији који се морају десити да би одређена корисничка личност добила вредност од вашег производа. Затим морате знати број корисника који су завршили ове догађаје у датом периоду.

Морате да поделите своје нове кориснике у различите кохорте у складу са њиховим корисничким лицима и израчунате стопе активације за сваку кохорту посебно.

Може вам помоћи да боље разумете понашање корисника и побољшате искуство у апликацији да бисте побољшали активацију.

На пример, ако одређена кохорта заостаје за осталима у погледу стопе активације, можете повећати стопу кохорте тако што ћете модификовати своје стратегије да бисте побољшали процес укључивања.

Која је добра стопа активације корисника?

Како је све више СааС предузећа преусмерило свој фокус на раст вођен производом, одржавање добре стопе активације корисника постало је важније него икад.

Истраживање бенчмаркинга које је спровео Опенвиевпартнерс открило је да се просечне стопе активације најбољих ПЛГ компанија крећу између 20% и 40% за фреемиум и бесплатне пробне производе, респективно.

Које су најважније метрике активације које треба да пратите?

Можете да надгледате метрику активације помоћу аналитичких алата који прикупљају податке о понашању како би вам помогли да откријете обрасце у понашању корисника. Постоји више показатеља које можете користити за праћење активације.

  • Стопа регистрације посетилаца
  • Однос ДАУ (дневно активних корисника) према МАУ (месечно активних корисника)
  • Пробна у плаћену стопу конверзије
  • Стопа усвајања функције

Стопа регистрације посетилаца

Стопа конверзије од посетиоца до регистрације је метрика активације која показује удео посетилаца који посећују веб локацију у односу на посетиоце који су се регистровали у датом периоду.

Виситор-то-триал-Сигн-Уп-Рате-ацтиватион-метрицс.пнг
Формула стопе регистрације посетилаца за пробну верзију

Стопа од броја посетилаца до регистрације вам омогућава да измерите своју маркетиншку кампању и способност веб-сајта да конвертује посетиоце. Можете подстаћи кориснике да се пријаве за пробе путем неколико канала, укључујући позиве на акцију, обрасце за регистрацију, искачуће обрасце и дугмад за пробну верзију.

Можда ћете открити да неке странице имају веће стопе регистрације од остатка ваше веб странице. Сазнајте шта их чини најпривлачнијим вашим циљним купцима.

На пример, ако ваша страница производа са видео водичима има високу стопу регистрације посетилаца, то може бити зато што ваши најбољи корисници преферирају случајеве употребе вашег производа и визуелног садржаја.

Однос дневних активних корисника (ДАУ) и месечних активних корисника (МАУ).

Лепљивост производа, која се назива и однос ДАУ према МАУ, је мера колико се често клијенти враћају вашој апликацији.

Висок однос лепљивости сугерише да купци изнова имају користи од вашег производа, што заузврат повећава задржавање купаца . Стога је лепљивост одличан начин за мерење вредности вашег производа за кориснике.

Лепљивост можете мерити тако што ћете број дневно активних корисника поделити са бројем активних корисника месечно.

ацтиватион-метрицс-стицкинесс.пнг
Прорачун лепљивости производа

ДАУ је број активних купаца који комуницирају са вашим производом на дневној бази. С друге стране, МАУ је број активних купаца који комуницирају са вашим производом на месечном нивоу.

Мера лепљивости вам помаже да разумете раст ваше базе купаца и ефикасност вашег производа у привлачењу корисника . Када је однос 1:1, то указује да цела ваша база купаца добија вредност од вашег производа цео дан, сваки дан.

Пробна у плаћену стопу конверзије

Стопа конверзије од пробног ка плаћеном је проценат корисника који се претплате на плаћени налог након што се пробни период заврши.

Да бисте израчунали овај показатељ, поделите број корисника бесплатног пробног периода који су остварили конверзију у одређеном периоду са укупним бројем корисника бесплатног пробног периода током тог периода и помножите износ са 100.

триал-то-паид-цонверсион-рате-ацтиватион-метрицс.пнг
Пробно израчунавање плаћене стопе конверзије

Ова метрика вам помаже да разумете да ли ваш производ пружа стварну вредност вашим корисницима и да ли би желели да га плате. Већа стопа конверзије са пробног на плаћено значи бржи раст вашег СааС пословања и, на крају, ниску цену аквизиције клијената.

Штавише, висока стопа конверзије бесплатног пробног периода долази са квалификованим потенцијалним клијентима (ПКЛ). ПКЛ-ови се односе на све ваше активне кориснике бесплатног пробног периода и много их је лакше конвертовати од маркетинг квалификованих потенцијалних клијената (МКЛ).

Ниска стопа конверзије бесплатног пробног периода сугерише да радите на ангажовању клијената и стратегији продаје вођеној производима .

Штавише, стопа конверзије од пробног до плаћеног вам омогућава да одредите различите корисничке личности за ваш производ. Када анализирате пробне податке о конверзијама, можете да их сегментирате користећи различите демографске податке корисника као што су локација или индустрија.

Стога, стопа конверзије са пробног на плаћено вам омогућава да откријете кориснике који прелазе са бесплатних на плаћене клијенте по највишим стопама плус њихове случајеве употребе, нпр. корисници агенције у односу на појединачне кориснике.

Обавезно упоредите стопу од броја посетилаца до регистрације са стопом конверзије од пробног до плаћеног да бисте измерили квалитет регистрација.

Стопа усвајања функције

Усвајање функција је кључни показатељ активације корисника. Показује са којим делом производа се корисници ангажују и који сматрају најрелевантнијим.

Стопа усвајања функције се мери дељењем броја клијената који користе функцију са укупним бројем корисника, помноженим са 100.

Стопа усвајања функције

Праћење усвајања функција помаже у покретању ваше стратегије усвајања фокусирањем на оно што је потребно: откривање функција или ангажовање. Ово заузврат покреће задржавање и смањује одлив .

5 стратегија за повећање стопе активације за СааС

Сада када знате метрику активације, хајде да погледамо стратегије које можете користити за побољшање активације .

  • Процес регистрације без трења
  • Екрани добродошлице
  • Контролне листе у апликацији
  • Интерактивна упутства
  • Самоуслужна подршка у апликацији.

Омогућите самоуслужну регистрацију без трења

Регистрација без трења има за циљ да олакша ствари корисницима и прикупи само релевантне податке који ће служити аутентичним корисницима.

Покушајте да ограничите:

  • Број корака за завршетак тока
  • Број поља за попуњавање
  • Број додатних активности које корисник мора да уради да би се регистровао, као што су инсталација ЈаваСцрипт-а, активација е-поште, ЦАПТЦХА итд.

Поред тога, обезбедите јединствену пријаву за један приступ (ССО) за лак процес регистрације.

Користите екране добродошлице да персонализујете процес укључивања

Екран добродошлице је одличан начин за добродошлицу корисницима. Одушевљава кориснике приликом прве интеракције са вама тако што прави мале покрете попут поздрављања корисника њиховим именом, представљања и појашњавања шта корисници могу следеће да очекују.

Међутим, мали покрети неће бити довољни за лоше корисничко искуство .

Да бисте помогли корисницима да остваре своје професионалне циљеве са вашим софтвером, потребно је да користите екран добродошлице за сегментирање нових корисника. Помоћи ће вам да пронађете релевантне информације о различитим лицима корисника, као што су улоге и послови које треба обавити.

Затим можете да изградите прави персонализовани ток укључивања за њих.

велцоме-сцреен.пнг
Извор: Постфити – Екран добродошлице

Користите контролне листе у апликацији да бисте подстакли кориснике да се активирају

Контролне листе су врста порука у апликацији . Када знате које кључне радње одређени сегмент корисника мора да предузме, можете да укључите групу у контролну листу у апликацији да бисте их подстакнули да предузму ове радње.

Контролне листе су одличне за усмеравање корисника о томе које кораке морају да предузму да би постигли одређене циљеве. Један такав циљ је тачка активације.

На основу сложености вашег производа, достизање тачке активације захтева од корисника да предузму скуп кључних радњи. Контролне листе помажу да се сложен задатак разбије на низ једноставнијих.

У раној фази свог путовања, корисници немају много искуства са вашим производом. Због тога је веома корисно пустити контролне листе да усмере кориснике ка прекретници за активацију.

Ево примера Постфити-ове контролне листе. Постфити је планер друштвених медија чије кључне акције укључују:

  • Креирање налога
  • Повезивање налога друштвених медија
  • Заказивање њихове прве објаве на друштвеним мрежама
ацтиватион-метрицс-ин-апп-цхецклистс.пнг
Пример контролне листе из Постфити-а, направљен са Усерпилот-ом

Користите интерактивно упутство да подстакнете кориснике да изврше кључне радње

Интерактивна упутства могу помоћи корисницима да заврше сваку радњу у току активације усмеравајући их корак по корак кроз ангажовање са специфичним карактеристикама производа.

Догађаји активације ће се разликовати у зависности од различитих корисничких личности. Дакле, морате да направите упутства која одговарају свакој кохорти.

Упутства подстичу кориснике да комуницирају са вашим производом, а не само да гледају док им водичи представљају сваку функцију. Довршавање једне радње покреће контекстуалну помоћ за следећу.

интерацтиве-валктхроугх-ацтиватион-метрицс.пнг
Извор: Коммуницате

Понудите самоуслужну подршку у апликацији како бисте помогли корисницима да ефикасно дођу до тачке активације

Самоуслужна подршка у апликацији пружа корисницима алате који су им потребни да сами реше своје проблеме без чекања да људски агенти одговоре. Обично укључује интерактивна упутства, базе знања , цхат ботове и ресурсне центре .

Елементи као што су виџети центра за помоћ , екрани добродошлице и упутства која се појављују када се корисници по први пут крећу по страници могу заједно да креирају свеобухватан самопослужни процес укључивања .

Штавише, алати за самоуслужну подршку помажу корисницима да сами брзо реше проблеме који се често понављају. Они скидају притисак са тима за подршку како би се могли фокусирати на необичне и хитније ствари. Ово, заузврат, смањује трошкове подршке.

Самоуслужна подршка смањује трење између регистрације и достизања тачке активације, повећавајући вашу стопу конверзије од пробног до плаћеног. Миро користи водиче у апликацији који покривају техничку подршку, случајеве коришћења и функције:

ацтиватион-метрицс-ин-апп-селф-сервице-суппорт.пнг
Извор: Миро

Замотавање

Важно је редовно мерити метрику активације и оптимизовати их јер је активација одскочна даска за задржавање дугорочних купаца у будућности.

Коришћење једноставног процеса регистрације, екрани добродошлице, контролне листе, интерактивна упутства и самоуслужна подршка су критични ако желите да побољшате активацију.

Жељни сте да почнете да пратите своје метрике активације? Набавите демо Усерпилот и видите како можете повећати стопу активације.

previous post next post