Aktiveringsmätning – Hur man mäter och ökar aktiveringsgraden i SaaS

Vill du veta de viktigaste aktiveringsmåtten för SaaS?

Även om det är svårt att mäta är aktivering en av de mest kritiska SaaS-indikatorerna att spåra och optimera. Det har en bestående effekt på kundernas framgång, tillfredsställelse, bibehållande och intäkter.

Så hur får du tag på dessa svårfångade mätvärden? I det här inlägget ska vi se hur du kan förbättra aktiveringen och få fler att ta till sig produkten.

TL;DR

  • Användaraktivering är när användarna utför nyckelåtgärder i din produkt, upplever dess värde och omvandlas från provperiod till betalande kunder.
  • Aktivering är ett av de viktigaste mätvärdena i Pirate Metrics ramverk som driver SaaS-tillväxt och har störst inverkan på intäkterna.
  • Aktiveringsgraden anger hur många av de användare som anmälde sig under en period som slutligen nådde aktiveringspunkten.
  • De bästa PLG-företagen har en genomsnittlig aktiveringsgrad på mellan 20 % och 40 % för freemium- och gratis testanvändare.
  • De fyra viktigaste aktiveringsmåtten för att spåra och optimera är besökarantalet till registrering, produktsäkerhet, omvandlingshastighet från prov till betalt och antagande av funktioner.
  • Ett friktionsfritt registreringsflöde skapar ett gott första intryck hos användarna och samlar in relevant data för att betjäna autentiska kunder.
  • Fönsterskärmar är perfekta verktyg för att inte bara hälsa på användarna utan också för att segmentera dem utifrån deras användarpersonas för att skapa personliga onboardingflöden för dem.
  • Checklistor, en form av meddelanden i appen, delar upp en komplex uppgift i enklare aktiveringshändelser för att leda användarna till aktiveringspunkten.
  • Interaktiva genomgångar guidar användarna steg för steg genom att engagera dem i specifika produktfunktioner för att främja aktivering och antagande av funktioner.
  • Självbetjäningsstöd i appen gör det möjligt för användarna att snabbt lösa sina problem själva och aktivera, vilket minskar trycket på supportteamet och supportkostnaderna.

Vad är användaraktivering?

Användaraktivering är det som verkligen aktiverar dina användare och får dem att utföra nyckelåtgärder i din produkt så att de kan uppleva dess värde. Det är när en användare slutligen konverterar från en testanvändare till en premiumanvändare.

Observera att detta skiljer sig från Aha! Momentdär användaren inser värdet av din produkt men inte nödvändigtvis får någon nytta av den. En potentiell användare kan till exempel uppleva en Aha! ögonblick när de läser din blogg eller besöker din webbplats.

Å andra sidan är användaraktivering direkt kopplad till viktiga aktiveringshändelser och resultat. Aktiveringsevenemang för användare ger användarna konkreta värden genom att hjälpa dem att uppnå önskade resultat. Användarna måste faktiskt genomföra dessa händelser och få nytta av din produkt.

Varför är användaraktivering viktigt i SaaS?

Om användarna inte aktiveras har de ingen anledning att stanna kvar i din produkt och lämnar den. Aktivering är en av de viktigaste nyckeltalen i Pirate Metrics ramverk som driver tillväxten för SaaS-företag.

Dave-McClures-Pirate-Metrics.png
Dave McClures piratmätningar

Bland alla mätvärden ovan har aktivering störst inverkan på månadsvisa återkommande intäkter (MRR). En 25-procentig ökning av aktiveringen ger en 34-procentig ökning av MRR under en tolvmånadersperiod.

Dessutom visar en lyckad aktivering hur effektivt du spenderar pengar på kundanskaffning. Ju högre aktiveringsgrad för användarna, desto effektivare.

Hur mäter man användarnas aktiveringsgrad?

Användaraktiveringsgraden, även känd som produktaktiveringsgraden, fastställer hur många användare som påbörjade en testperiod som nådde aktiveringsmiljön eller aktiveringspunkten.

För att beräkna aktiveringsgraden dividerar du antalet användare som nått aktiveringspunkten med antalet användare som registrerat sig. Slutligen multiplicerar du resultatet med 100.

aktiveringsmetriker-aktiveringshastighet.png
Beräkning av aktiveringsgraden

För att mäta aktiveringsgraden måste du definiera vilka händelser i appen som måste inträffa för att en viss användargrupp ska få ett värde av din produkt. Därefter behöver du veta hur många användare som slutförde dessa händelser under en viss period.

Du måste dela in dina nya användare i olika kohorter enligt deras användarpersonas och beräkna aktiveringsgraden för varje kohort separat.

Det kan hjälpa dig att bättre förstå användarnas beteende och förbättra upplevelser i appen för att öka aktiveringen.

Om till exempel en viss grupp ligger efter de andra när det gäller aktiveringsgraden kan du öka den gruppens andel genom att ändra dina strategier för att förbättra inskolningsprocessen.

Vad är en bra aktiveringsgrad för användare?

I takt med att fler SaaS-företag har flyttat sitt fokus till produktdriven tillväxt har det blivit viktigare än någonsin att upprätthålla en god aktiveringsgrad för användarna.

En benchmarkingundersökning av Openviewpartners visade att den genomsnittliga aktiveringsgraden hos de främsta PLG-företagen ligger mellan 20 och 40 % för freemium- respektive gratis provprodukter.

Vilka är de viktigaste aktiveringsmåtten som du bör spåra?

Du kan övervaka aktiveringsmått med hjälp av analysverktyg som samlar in beteendedata för att hjälpa dig att upptäcka mönster i användarnas beteende. Det finns flera olika mätvärden som du kan använda för att spåra aktivering.

  • Andel besökare som registrerar sig
  • Förhållandet mellan DAU (Daily Active Users) och MAU (Monthly Active Users)
  • Omvandlingsgrad från försök till betalt köp
  • Antagningsfrekvens för funktioner

En besökare för att registrera sig

Omvandlingsfrekvensen från besökare till registreringar är ett aktiveringsmått som anger hur många besökare som besöker en webbplats som omvandlas till registreringar under en viss period.

Besökare-till-prövning-anmälningsgrad-aktiveringsmätning.png
En formel för hur många besökare som anmäler sig till en studie

Med hjälp av andelen besökare som registrerar sig kan du mäta din marknadsföringskampanj och webbplatsens förmåga att konvertera besökare. Du kan uppmana användare att anmäla sig till testversioner via flera kanaler, inklusive call-to-actions, anmälningsformulär, popup-formulär och testknappar.

Du kanske upptäcker att vissa sidor har högre registreringsfrekvens än resten av din webbplats. Ta reda på vad som gör dem mest attraktiva för dina målkunder.

Om din produktsida med videoguider till exempel har en hög andel besökare som registrerar sig, kan det bero på att de bästa användarna föredrar användningsfall av din produkt och visuellt innehåll.

Förhållandet mellan dagliga aktiva användare (DAU) och månatliga aktiva användare (MAU).

Produktsäkerhet, även kallad DAU- och MAU-förhållandet, är ett mått på hur ofta kunderna återvänder till din app.

En hög klibbighetskvot tyder på att kunderna drar nytta av din produkt flera gånger, vilket i sin tur ökar kundbindningen. Därför är “stickiness” ett utmärkt sätt att mäta värdet av din produkt för användarna.

Du kan mäta hur klibbig en webbplats är genom att dividera antalet dagliga aktiva användare med antalet månatliga aktiva användare.

aktiveringsmått-klisterighet.png
Beräkning av produktens klisterighet

DAU är antalet aktiva kunder som dagligen interagerar med din produkt. MAU är däremot antalet aktiva kunder som interagerar med din produkt varje månad.

Mätningen av klibbighet hjälper dig att förstå hur din kundbas växer och hur effektivt din produkt engagerar användarna. När förhållandet är 1:1 betyder det att hela din kundkrets får värde av din produkt hela dagen, varje dag.

Omvandlingsgrad från försök till betalt köp

Omvandlingsgraden från prov till betalt är den procentuella andelen användare som tecknar sig för ett betalt konto efter provperioden.

För att beräkna det här måttet dividerar du antalet användare som konverterade under en viss period med det totala antalet användare som konverterade under den perioden och multiplicerar beloppet med 100.

försök till betalda-omvandlingsfrekvens-aktivering-metriker.png
Beräkning av konverteringsgraden från försök till betalt köp

Det här måttet hjälper dig att förstå om din produkt ger användarna ett verkligt värde och om de skulle vilja betala för den. En högre konverteringsgrad från prov till betalt innebär snabbare tillväxt för ditt SaaS-företag och i slutändan låga kostnader för kundanskaffning.

En hög konverteringsgrad för gratis provversioner kommer dessutom med Product Qualified Leads (PQLs). PQL:s avser alla dina aktiva användare av gratis testversioner och är mycket lättare att konvertera än Marketing Qualified Leads (MQL:s).

En låg konverteringsfrekvens för gratis provversioner tyder på att du bör arbeta med din strategi för kundengagemang och produktledd försäljning.

Dessutom kan du med hjälp av konverteringsgraden från prov till betalt köp fastställa de olika användarpersonerna för din produkt. När du analyserar data om försökskonverteringar kan du segmentera dem med hjälp av olika användardemografiska uppgifter, t.ex. plats eller bransch.

Därför kan du med hjälp av konverteringsgraden från prov till betalt pris upptäcka vilka användare som konverterar från gratis till betalda kunder i högst grad plus deras användningsområden, t.ex. byråanvändare jämfört med enskilda användare.

Se till att jämföra andelen besökare som registrerar sig med andelen som omvandlas från prov till betalt för att mäta kvaliteten på registreringarna.

Antagningsfrekvens för funktioner

Användning av funktioner är ett viktigt mått för aktivering av användare. Den visar vilken del av produkten som användarna använder och finner mest relevant.

Antagningsgraden för funktionen mäts genom att dividera antalet kunder som använder funktionen med det totala antalet användare, multiplicerat med 100.

Antagningsfrekvens för funktioner

Genom att spåra hur funktioner antas kan du driva din strategi för antagande genom att fokusera på vad som behövs: upptäckt av funktioner eller engagemang. Detta leder i sin tur till att kunderna behålls och att antalet kunder minskar.

5 strategier för att öka aktiveringsgraden för SaaS

Nu när du känner till aktiveringsmåtten ska vi titta på vilka strategier du kan använda för att förbättra aktiveringen.

  • Friktionfri registreringsprocess
  • Välkomstskärmar
  • Checklistor i appen
  • Interaktiva genomgångar
  • Självbetjäningsstöd i appen.

Tillhandahålla friktionfri självbetjäning vid registrering

Frictionless sign-up syftar till att göra det enklare för användarna och samla in relevanta data för att kunna betjäna de autentiska användarna.

Försök att begränsa:

  • Antalet steg för att slutföra flödet.
  • Antalet fält som ska fyllas i
  • Antalet ytterligare aktiviteter som en användare måste göra för att registrera sig, t.ex. installation av JavaScript, aktivering av e-post, CAPTCHA osv.

Dessutom bör du tillhandahålla SSO Single Sign-on (SSO) för en enkel inloggningsprocess.

Använd välkomstskärmar för att anpassa processen för introduktion

En välkomstskärm är ett bra sätt att välkomna användarna. Det imponerar på användarna vid deras första interaktion med dig genom att göra små gester som att hälsa på användarna med förnamn, presentera dig själv och klargöra vad användarna kan förvänta sig härnäst.

Små gester kan dock inte kompensera för en dålig användarupplevelse.

För att hjälpa användarna att nå sina professionella mål med din programvara måste du använda välkomstskärmen för att segmentera dina nya användare. Det hjälper dig att hitta relevant information om de olika användarpersonerna, t.ex. roller och arbetsuppgifter som ska utföras.

Du kan sedan bygga ett personligt anpassat onboardingflöde för dem.

välkomstskärm.png
Källa: Postfity – Välkomstskärm

Använd checklistor i appen för att uppmuntra användarna att aktivera sig.

Checklistor är ett slags meddelanden i appen. När du vet vilka nyckelåtgärder ett visst användarsegment måste vidta kan du inkludera gruppen i en checklista i appen för att uppmana dem att vidta dessa åtgärder.

Checklistor är bra för att vägleda användarna om vilka steg de måste ta för att uppnå specifika mål. Ett sådant mål är aktiveringspunkten.

Beroende på hur komplex din produkt är, kräver aktiveringspunkten att användarna utför en rad nyckelåtgärder. Checklistor hjälper till att dela upp en komplex uppgift i en rad enklare uppgifter.

I ett tidigt skede av sin resa har användarna inte mycket erfarenhet av din produkt. Därför är det mycket användbart att låta checklistor styra användarna mot aktiveringsmilstolpen.

Här är ett exempel på Postfitys checklista. Postfity är en schemaläggare för sociala medier vars nyckelåtgärder inkluderar:

  • Skapa ett konto
  • Ansluta ett konto i sociala medier
  • Planera sitt första inlägg i sociala medier
aktiveringsmått i checklistor för tillämpningar.png
Exempel på checklista från Postfity, byggd med Userpilot

Använd interaktiv genomgång för att få användarna att utföra nyckelåtgärder.

Interaktiva genomgångar kan hjälpa användarna att slutföra varje åtgärd i aktiveringstratten genom att steg för steg leda dem genom att använda specifika produktfunktioner.

Aktiveringshändelserna kommer att variera beroende på de olika användarpersonerna. Därför måste du skapa genomgångar som är anpassade till varje grupp.

Genomgångar uppmuntrar användarna att interagera med din produkt och inte bara titta på när guider presenterar varje funktion för dem. När du slutför en åtgärd får du kontextuell hjälp för nästa åtgärd.

interaktiv-genomgång-aktiveringsmätning.png
Källa: Kommunicate

Erbjuda självbetjäningsstöd i appen för att hjälpa användarna att nå aktiveringspunkten på ett effektivt sätt.

Självbetjäningsstöd i appen ger användarna de verktyg de behöver för att lösa sina problem själva utan att behöva vänta på att mänskliga agenter ska svara. Det inkluderar vanligtvis interaktiva genomgångar, kunskapsbaser, chatbots och resurscenter.

Element som widgetar i hjälpcentret, välkomstskärmar och genomgångar som visas när användarna navigerar på en sida för första gången kan tillsammans skapa en omfattande självbetjäningsprocess.

Dessutom hjälper supportverktyg för självbetjäning användarna att snabbt lösa ofta återkommande problem på egen hand. De avlastar supportteamet så att de kan fokusera på ovanliga och mer brådskande frågor. Detta minskar i sin tur supportkostnaderna.

Självbetjäningsstöd minskar friktionen mellan registreringen och aktiveringen, vilket ökar omvandlingsgraden från prov till betald tjänst. Miro använder guider i appen som täcker teknisk support, användningsfall och funktioner:

aktiveringsmått i app-självbetjäning-stöd.png
Källa: Miro

Avslutar det hela

Det är viktigt att mäta aktiveringsmått regelbundet och optimera dem eftersom aktivering är en grundsten för att behålla långsiktiga kunder i framtiden.

En friktionsfri registreringsprocess, välkomstskärmar, checklistor, interaktiva genomgångar och självbetjäningsstöd är avgörande om du vill förbättra aktiveringen.

Är du ivrig att börja spåra dina aktiveringsmått? Få en Userpilot-demo och se hur du kan öka din aktiveringsgrad.

previous post next post

Leave a comment