Aktiveringsmetrikker – Sådan måles og øges aktiveringsgraden i SaaS

Vil du kende de vigtigste aktiveringsmålinger for SaaS?

Selv om det er svært at måle, er aktivering en af de mest kritiske SaaS-målinger, der skal følges og optimeres. Det har en varig effekt på kundernes succes, tilfredshed, fastholdelse og indtjening.

Så hvordan får du fat i disse flygtige målinger? I dette indlæg vil vi se på, hvordan du kan forbedre aktiveringen og fremme produktadoptionen.

TL;DR

  • Brugeraktivering er, når brugerne udfører vigtige handlinger i dit produkt, oplever dets værdi og konverterer fra prøveversion til betalende kunder.
  • Aktivering er en af de vigtigste målinger i Pirate Metrics-rammen, som driver SaaS-gevækst og har den største indvirkning på omsætningen.
  • Aktiveringsgraden viser, hvor mange af de brugere, der tilmeldte sig i en periode, der nåede frem til aktiveringstidspunktet.
  • De bedste PLG-virksomheder har en gennemsnitlig aktiveringsgrad på mellem 20 % og 40 % for henholdsvis freemium- og gratis prøvebrugere.
  • Rate fra besøgende til tilmelding, produkttilbageholdelse, konverteringsrate fra prøveversion til betalt abonnement og rate for vedtagelse af funktioner er de 4 vigtigste aktiveringsmålinger, som du skal spore og optimere.
  • Et gnidningsfrit tilmeldingsflow skaber et godt første indtryk på brugerne og indsamler relevante data til at betjene autentiske kunder.
  • Vinduesskærme er perfekte værktøjer til ikke blot at hilse på brugerne, men også til at segmentere dem baseret på deres brugerpersonligheder for at skabe personlige onboarding-flow for dem.
  • Tjeklister, som er en form for in-app-beskeder, opdeler en kompleks opgave i enklere aktiveringsbegivenheder for at føre brugerne til aktiveringspunktet.
  • Interaktive gennemgange guider brugerne trin for trin ved at engagere dem i specifikke produktfunktioner for at fremme aktivering og vedtagelse af funktioner.
  • Selvbetjeningssupport i appen gør det muligt for brugerne hurtigt at løse deres problemer selv og aktivere, hvilket reducerer presset på supportteamet og reducerer supportomkostningerne.

Hvad er brugeraktivering?

Brugeraktivering er det, der virkelig aktiverer dine brugere og får dem til at udføre nøglehandlinger i dit produkt, så de oplever dets værdi. Det er, når en bruger endelig konverterer fra en prøveversion til en premium-bruger.

Bemærk, at dette er forskelligt fra den Aha! Moment, hvor brugeren er klar over værdien af dit produkt, men ikke nødvendigvis får nogen fordele af det. En potentiel bruger kan f.eks. opleve en Aha! øjeblik, når de læser din blog eller besøger dit websted.

På den anden side er brugeraktivering direkte knyttet til nøgleaktiveringsbegivenheder og -resultater. Brugeraktiveringsbegivenheder giver brugerne håndgribelige værdier ved at hjælpe dem med at nå de ønskede resultater. Brugerne skal rent faktisk gennemføre disse begivenheder og få gavn af dit produkt.

Hvorfor er brugeraktivering vigtig i SaaS?

Hvis dine brugere ikke aktiveres, har de ingen grund til at blive ved med at bruge dit produkt og vil forlade det. Aktivering er en af de vigtigste målinger i Pirate Metrics-rammen, der driver vækst for SaaS-virksomheder.

Dave-McClures-Pirate-Metrics.png
Dave McClure’s Pirate Metrics

Blandt alle de ovennævnte målinger har aktivering den største indvirkning på den månedlige tilbagevendende indtægt (MRR). En stigning på 25 % i aktivering medfører en stigning på 34 % i MRR over en periode på 12 måneder.

Desuden viser en vellykket aktivering, hvor effektivt du bruger penge på kundehvervning. Jo højere brugeraktiveringsgrad, jo større effektivitet.

Hvordan måler man brugeraktiveringsgraden?

Brugeraktiveringsgraden, også kendt som produktaktiveringsgraden, bestemmer, hvor mange brugere, der begyndte en prøveperiode, der nåede aktiveringsmilepælen eller -punktet.

For at beregne aktiveringsgraden skal du dividere antallet af brugere, der nåede aktiveringspunktet, med antallet af brugere, der tilmeldte sig. Til sidst ganges resultatet med 100.

aktiveringsmetrikker-aktiveringshastighed.png
Beregning af aktiveringsgrad

For at måle aktiveringsgraden skal du definere de begivenheder i appen, der skal finde sted, for at en bestemt brugerpersona kan få værdi af dit produkt. Dernæst skal du vide, hvor mange brugere der har gennemført disse begivenheder inden for en given periode.

Du skal opdele dine nye brugere i forskellige kohorter i henhold til deres brugerpersonas og beregne aktiveringsgraden for hver kohorte separat.

Det kan hjælpe dig med at forstå brugernes adfærd bedre og forbedre oplevelser i appen for at øge aktiveringen.

Hvis en bestemt årgang f.eks. halter bagefter de andre med hensyn til aktiveringsgraden, kan du øge den pågældende årgang ved at ændre dine strategier for at forbedre onboarding-processen.

Hvad er en god brugeraktiveringsgrad?

Efterhånden som flere SaaS-virksomheder har skiftet fokus til produktbaseret vækst, er det blevet vigtigere end nogensinde før at opretholde en god brugeraktiveringsrate.

En benchmarkingundersøgelse foretaget af Openviewpartners afslørede, at den gennemsnitlige aktiveringsgrad for de bedste PLG-virksomheder ligger på mellem 20 % og 40 % for henholdsvis freemium- og gratis prøveprodukter.

Hvad er de vigtigste aktiveringsmålinger, som du bør spore?

Du kan overvåge aktiveringsmålinger ved hjælp af analyseværktøjer, der indsamler adfærdsdata for at hjælpe dig med at opdage mønstre i brugeradfærd. Der er flere målinger, du kan bruge til at spore aktivering.

  • Besøgende til tilmeldingsprocent
  • Forholdet mellem DAU (daglige aktive brugere) og MAU (månedlige aktive brugere)
  • Konvertering fra prøveperiode til betalt konvertering
  • Anvendelsesgrad af funktioner

En besøgende til at tilmelde sig sats

Konverteringsraten fra besøgende til tilmeldinger er en aktiveringsmetrik, der angiver andelen af besøgende, der besøger et websted, og besøgende, der konverterer til tilmeldinger i en given periode.

Besøgende-til-forsøg-tilmeldingsrate-aktiveringsmetrikker.png
En formel for tilmeldingsprocent for besøgende til forsøg

Med besøgs-til-tilmeldingsraten kan du måle din markedsføringskampagne og dit websteds evne til at konvertere besøgende. Du kan opfordre brugerne til at tilmelde sig til prøveversioner via flere kanaler, herunder call-to-actions, tilmeldingsformularer, pop-up-formularer og prøveknapperne.

Du vil måske opdage, at nogle sider har højere tilmeldingsrater end resten af dit websted. Find ud af, hvad der gør dem mest tiltalende for dine målkunder.

Hvis din produktside med videoguider f.eks. har en høj besøgs-til-tilmeldingsrate, kan det skyldes, at dine bedst egnede brugere foretrækker brugssituationer af dit produkt og visuelt indhold.

Forholdet mellem daglige aktive brugere (DAU) og månedlige aktive brugere (MAU)

Produktets fastholdelse, også kaldet forholdet mellem DAU og MAU, er et mål for, hvor ofte kunderne vender tilbage til din app.

En høj “stickiness ratio” tyder på, at kunderne har gavn af dit produkt gentagne gange, hvilket igen øger kundefastholdelsen. Derfor er klæbrighed en god måde at måle værdien af dit produkt for brugerne på.

Du kan måle klæbrigheden ved at dividere antallet af daglige aktive brugere med antallet af månedlige aktive brugere.

aktiveringsmetrikker-klæbrighed.png
Beregning af produktets klæbrighed

DAU er antallet af aktive kunder, der interagerer med dit produkt på daglig basis. På den anden side er MAU antallet af aktive kunder, der interagerer med dit produkt på månedlig basis.

Metrikken for fastholdelse hjælper dig med at forstå væksten i din kundebase og dit produkts effektivitet med hensyn til at engagere brugerne. Når forholdet er 1:1, betyder det, at hele din kundebase får værdi af dit produkt hele dagen, hver dag.

Konvertering fra prøveperiode til betalt konvertering

Konverteringsprocenten fra prøveperiode til betalt konto er den procentdel af brugerne, der abonnerer på en betalt konto, efter at prøveperioden er slut.

For at beregne denne måling skal du dividere antallet af brugere af gratis prøveversioner, der konverterede i en bestemt periode, med det samlede antal brugere af gratis prøveversioner i den pågældende periode og gange beløbet med 100.

forsøg til betalt konverteringsprocent-aktiveringsmetrikker.png
Beregning af konverteringsraten fra forsøg til betalt konvertering

Denne måling hjælper dig med at forstå, om dit produkt giver brugerne reel værdi, og om de vil betale for det. En højere konverteringsrate fra prøveversion til betaling betyder hurtigere vækst for din SaaS-virksomhed og i sidste ende lave omkostninger til kundetilgang.

Desuden er en høj konverteringsrate for gratis prøveversioner forbundet med produktkvalificerede kundeemner (PQL’er). PQL’er henviser til alle dine aktive brugere af gratis prøveversioner og er meget nemmere at konvertere end MQL’er (Marketing Qualified Leads).

En lav konverteringsrate for gratis prøveversioner tyder på, at du bør arbejde på din strategi for kundeengagement og produktstyret salg.

Desuden giver konverteringsraten fra prøveversion til betaling dig mulighed for at bestemme de forskellige brugerpersonas for dit produkt. Når du analyserer forsøgskonverteringsdata, kan du segmentere dem ved hjælp af forskellige brugerdemografiske data som f.eks. placering eller branche.

Derfor kan du ved hjælp af konverteringsraten for prøveversioner til betalte kunder finde frem til de brugere, der konverterer fra gratis til betalte kunder med den højeste rate, samt deres brugssituationer, f.eks. bureaubrugere vs. individuelle brugere.

Sørg for at sammenligne antallet af besøgende, der tilmelder sig, med antallet af forsøgs-til-betalte-konverteringer for at måle kvaliteten af tilmeldinger.

Anvendelsesgrad af funktioner

Brugernes accept af funktioner er en vigtig måleenhed for brugeraktivering. Den viser, hvilke dele af produktet brugerne bruger og finder mest relevante.

Anvendelsesgraden af en funktion måles ved at dividere antallet af kunder, der bruger funktionen, med det samlede antal brugere, ganget med 100.

Anvendelsesgrad af funktioner

Ved at spore vedtagelsen af funktioner kan du styre din adoptionsstrategi ved at fokusere på, hvad der er behov for: opdagelse af funktioner eller engagement. Det øger fastholdelsen af kunderne og reducerer afgangen.

5 strategier til at øge aktiveringsgraden for SaaS

Nu, hvor du kender aktiveringsmålingerne, skal vi se på de strategier, du kan bruge til at forbedre aktiveringen.

  • Friktionfri tilmeldingsproces
  • Velkomstskærme
  • Tjeklister i appen
  • Interaktive gennemgange
  • Selvbetjeningssupport i appen.

Tilvejebring gnidningsfri selvbetjening ved tilmelding

Frictionless sign-up har til formål at gøre tingene lettere for brugerne og kun at indsamle relevante data for at betjene de autentiske brugere.

Prøv at begrænse:

  • Antallet af trin for at gennemføre flowet
  • Antallet af felter, der skal udfyldes
  • Antallet af yderligere aktiviteter, som en bruger skal udføre for at tilmelde sig, f.eks. JavaScript-installation, aktivering af e-mail, CAPTCHA osv.

Derudover skal du sørge for SSO Single Sign-on (SSO) for at gøre det nemt at tilmelde dig.

Brug velkomstskærme til at tilpasse onboarding-processen

En velkomstskærm er en god måde at byde brugerne velkommen på. Det imponerer brugerne ved deres første interaktion med dig ved at gøre små gestus som at hilse på brugerne ved deres fornavn, præsentere dig selv og præcisere, hvad brugerne kan forvente næste gang.

Små bevægelser kan dog ikke gøre det ud for en dårlig brugeroplevelse.

For at hjælpe brugerne med at nå deres professionelle mål med din software skal du bruge din velkomstskærm til at segmentere dine nye brugere. Det vil hjælpe dig med at finde relevante oplysninger om de forskellige brugerpersonas, f.eks. roller og opgaver, der skal udføres.

Derefter kan du opbygge det rigtige personlige onboardingflow for dem.

velkommen-skærm.png
Kilde: Postfity – Velkomstskærm

Brug tjeklister i appen til at tilskynde brugerne til at aktivere

Tjeklister er en slags meddelelser i appen. Når du ved, hvilke nøglehandlinger et bestemt brugersegment skal udføre, kan du inkludere gruppen i en tjekliste i appen for at opfordre dem til at udføre disse handlinger.

Tjeklister er gode til at vejlede brugerne om, hvilke trin de skal tage for at nå bestemte mål. Et af disse mål er aktiveringspunktet.

Baseret på dit produkts kompleksitet kræver det, at brugerne foretager en række nøglehandlinger for at nå frem til aktiveringspunktet. Tjeklister hjælper med at opdele en kompleks opgave i en række enklere opgaver.

På et tidligt tidspunkt i deres rejse har brugerne ikke meget erfaring med dit produkt. Derfor er det meget nyttigt at lade tjeklisterne styre brugerne hen imod aktiveringsmilepælen.

Her er et eksempel på Postfitys tjekliste. Postfity er en planlægger af sociale medier, hvis vigtigste handlinger omfatter:

  • Oprettelse af en konto
  • Tilslutning af en konto på et socialt medie
  • Planlægning af deres første opslag på sociale medier
aktiveringsmetrikker-i-app-checklister.png
Eksempel på tjekliste fra Postfity, bygget med Userpilot

Brug interaktive gennemgange til at få brugerne til at udføre nøglehandlinger

Interaktive gennemgange kan hjælpe brugerne med at gennemføre hver enkelt handling i aktiveringstrappen ved at lede dem trin for trin gennem bestemte produktfunktioner.

Aktiveringsbegivenhederne vil variere afhængigt af de forskellige brugerpersonas. Derfor er du nødt til at lave gennemgange, der passer til hver enkelt årgang.

Gennemgange opfordrer brugerne til at interagere med dit produkt og ikke bare se på, mens vejledninger præsenterer dem for hver enkelt funktion. Når du gennemfører en handling, udløser du kontekstuel hjælp til den næste handling.

interaktiv-gennemgang-aktiveringsmetrikker.png
Kilde: Kommunicate

Tilbyd selvbetjeningssupport i appen for at hjælpe brugerne med at nå frem til aktiveringspunktet effektivt

Selvbetjeningssupport i appen giver brugerne de værktøjer, de har brug for til selv at løse deres problemer uden at skulle vente på svar fra menneskelige agenter. Det omfatter normalt interaktive gennemgange, vidensbaser, chatbots og ressourcecentre.

Elementer som widgets til hjælpecentre, velkomstskærme og gennemgange, der vises, når brugerne navigerer på en side for første gang, kan tilsammen skabe en omfattende selvbetjeningsproces til indføring.

Desuden hjælper selvbetjeningsværktøjer brugerne med hurtigt at løse ofte tilbagevendende problemer på egen hånd. De aflaster supportteamet, så de kan fokusere på usædvanlige og mere presserende ting. Dette reducerer igen supportomkostningerne.

Selvbetjeningssupport reducerer friktionen mellem tilmelding og aktiveringspunktet, hvilket øger din konverteringsrate fra prøveversion til betalt abonnement. Miro bruger vejledninger i appen, der dækker teknisk support, brugssituationer og funktioner:

aktiveringsmetrikker-i-app-selvbetjening-support.png
Kilde: Miro

Afslutning

Det er vigtigt at måle aktiveringsmålinger regelmæssigt og optimere dem, fordi aktivering er et springbræt til at fastholde kunderne på lang sigt i fremtiden.

En gnidningsfri tilmeldingsproces, velkomstskærme, tjeklister, interaktive gennemgange og selvbetjeningssupport er afgørende, hvis du vil forbedre aktiveringen.

Er du ivrig efter at begynde at spore dine aktiveringsmålinger? Få en Userpilot-demo, og se, hvordan du kan øge din aktiveringsgrad.

previous post next post

Leave a comment