Activatiecijfers – Hoe het activeringspercentage in SaaS te meten en te verhogen

Wil je de belangrijkste activatiecijfers voor SaaS weten?

Hoewel moeilijk te meten, is activering een van de belangrijkste SaaS-metriek om bij te houden en te optimaliseren. Het heeft een blijvend effect op het succes, de tevredenheid, het behoud en de inkomsten van klanten.

Dus hoe krijg je deze ongrijpbare statistieken te pakken? In deze post zullen we zien hoe u de activering kunt verbeteren en productadoptie kunt stimuleren.

TL;DR

  • Gebruikersactivering is wanneer gebruikers belangrijke acties in uw product uitvoeren, de waarde ervan ervaren en van een proefperiode naar betalende klanten converteren.
  • Activering is een van de belangrijkste statistieken van het Pirate Metrics framework dat de groei van SaaS stimuleert en de grootste impact heeft op de inkomsten.
  • Het activeringspercentage bepaalt hoeveel van de gebruikers die zich in een periode hebben aangemeld, uiteindelijk het activeringspunt hebben bereikt.
  • De beste PLG-bedrijven handhaven een gemiddeld activeringspercentage tussen 20% en 40% voor respectievelijk freemium- en gratis proefgebruikers.
  • Het percentage bezoekers dat zich aanmeldt, de productbeklijving, het percentage van de conversie van trial naar betaling en het percentage van de adoptie van functies zijn de 4 belangrijkste activatiecijfers die moeten worden gevolgd en geoptimaliseerd.
  • Een wrijvingsloze aanmeldingsflow creëert een goede eerste indruk bij gebruikers en verzamelt relevante gegevens voor het bedienen van authentieke klanten.
  • Vensterschermen zijn perfecte hulpmiddelen om gebruikers niet alleen te begroeten, maar ze ook te segmenteren op basis van hun gebruikerspersona’s om voor hen gepersonaliseerde onboardingflows te creëren.
  • Checklists, een vorm van in-app messaging, splitsen een complexe taak op in eenvoudigere activeringsgebeurtenissen om gebruikers naar het activeringspunt te leiden.
  • Interactieve walkthroughs begeleiden gebruikers stap voor stap door hen te betrekken bij specifieke productfuncties om activering en adoptie van functies te stimuleren.
  • In-app self-service ondersteuning stelt gebruikers in staat hun problemen snel zelf op te lossen en te activeren, waardoor de druk op het ondersteuningsteam en de ondersteuningskosten afnemen.

Wat is gebruikersactivering?

Gebruikersactivering is wat uw gebruikers echt activeert en hen belangrijke acties laat uitvoeren in uw product waardoor ze de waarde ervan ervaren. Het is wanneer een gebruiker uiteindelijk converteert van een trial naar een premium gebruiker.

Merk op dat dit verschilt van de Aha! Momentwaarbij de gebruiker de waarde van uw product inziet , maar er niet noodzakelijk voordeel uit haalt. Een potentiële gebruiker kan bijvoorbeeld een Aha! Moment als ze je blog lezen of je website bekijken.

Anderzijds is gebruikersactivering rechtstreeks gekoppeld aan gebeurtenissen en resultaten van sleutelactivering. Activeringsevenementen voor gebruikers bieden tastbare waarden aan gebruikers door hen te helpen hun gewenste resultaten te bereiken. Gebruikers moeten deze gebeurtenissen daadwerkelijk voltooien en voordeel halen uit uw product.

Waarom is gebruikersactivering belangrijk in SaaS?

Als uw gebruikers niet activeren, hebben ze geen reden om bij uw product te blijven en zouden ze het verlaten. Activering is een van de belangrijkste statistieken van het Pirate Metrics framework dat de groei van SaaS-bedrijven stimuleert.

Dave-McClures-Pirate-Metrics.png
Dave McClure’s Piraten Metriek

Van alle bovenstaande statistieken heeft activering de grootste impact op de maandelijks terugkerende inkomsten (MRR). Een stijging van 25% in activering zorgt voor een stijging van 34% in MRR over een periode van 12 maanden.

Bovendien laat een succesvolle activering zien hoe efficiënt u geld besteedt aan klantenwerving. Hoe hoger de activeringsgraad van de gebruiker, hoe groter de efficiëntie.

Hoe meet u de activeringsgraad van gebruikers?

Het activeringspercentage van gebruikers, ook bekend als productactiveringspercentage, bepaalt hoeveel gebruikers die een proef begonnen de mijlpaal of het punt van activering bereikten.

Om het activeringspercentage te berekenen, deelt u het aantal gebruikers dat het activeringspunt heeft bereikt door het aantal gebruikers dat zich heeft aangemeld. Vermenigvuldig tenslotte het resultaat met 100.

activation-metrics-activation-rate.png
Berekening van het activeringspercentage

Om het activeringspercentage te meten, moet u de in-app gebeurtenissen definiëren die moeten plaatsvinden voor een bepaalde gebruikerspersoon om waarde uit uw product te halen. Vervolgens moet u weten hoeveel gebruikers deze gebeurtenissen binnen een bepaalde periode hebben voltooid.

U moet uw nieuwe gebruikers indelen in verschillende cohorten op basis van hun gebruikerspersona’s en de activeringspercentages voor elk cohort afzonderlijk berekenen.

Het kan u helpen het gedrag van gebruikers beter te begrijpen en in-app ervaringen te verbeteren om activering te stimuleren.

Als bijvoorbeeld een bepaald cohort achterblijft bij de anderen wat betreft het activeringspercentage, kunt u het percentage van dat cohort verhogen door uw strategieën aan te passen om het inwerkproces te verbeteren.

Wat is een goed activeringspercentage voor gebruikers?

Nu meer SaaS-bedrijven hun aandacht hebben verlegd naar productgerichte groei, is het handhaven van een goede gebruikersactivatie belangrijker dan ooit.

Uit een benchmarkingonderzoek van Openviewpartners blijkt dat de gemiddelde activeringspercentages van de beste PLG-bedrijven tussen 20% en 40% liggen, respectievelijk voor freemium- en gratis proefproducten.

Wat zijn de belangrijkste activatiecijfers die u moet bijhouden?

U kunt de activatiemetriek bewaken met analysetools die gedragsgegevens verzamelen om u te helpen patronen in gebruikersgedrag op te sporen. Er zijn verschillende statistieken die u kunt gebruiken om de activering te volgen.

  • Percentage bezoekers dat zich aanmeldt
  • Verhouding tussen DAU (Daily Active Users) en MAU (Monthly Active Users)
  • Conversie van proef naar betaald
  • Aanvaardingspercentage van functies

Een bezoeker die zich aanmeldt

Het conversiepercentage van bezoekers naar aanmeldingen is een activeringsmeting die aangeeft in welke verhouding bezoekers die een website bezoeken, zich in een bepaalde periode tot aanmeldingen hebben geconverteerd.

Bezoeker-aan-proef-Sign-Up-Rate-activatie-metriek.png
Een formule voor het aantal bezoekers dat zich aanmeldt

Aan de hand van de visitor-to-sign-up rate kunt u meten in hoeverre uw marketingcampagne en website bezoekers converteert. U kunt gebruikers aanmoedigen zich aan te melden voor proeven via verschillende kanalen, waaronder call-to-actions, aanmeldingsformulieren, pop-upformulieren en proefknoppen.

Het kan zijn dat sommige pagina’s een hoger aanmeldingspercentage hebben dan de rest van uw website. Zoek uit wat hen het meest aantrekkelijk maakt voor uw doelklanten.

Als uw productpagina met videogidsen bijvoorbeeld een hoog percentage bezoekers heeft, zou dat kunnen komen doordat uw best-fit gebruikers de voorkeur geven aan use cases van uw product en visuele inhoud.

Verhouding tussen dagelijkse actieve gebruikers (DAU) en maandelijkse actieve gebruikers (MAU)

Product stickiness, ook wel de DAU to MAU ratio genoemd, is een maatstaf voor hoe vaak klanten terugkeren naar je app.

Een hoge stickiness ratio suggereert dat klanten herhaaldelijk van uw product profiteren, wat op zijn beurt de klantenbinding verhoogt. Stickiness is dus een goede manier om de waarde van uw product voor gebruikers te meten.

U kunt de stickiness meten door het aantal dagelijks actieve gebruikers te delen door het aantal maandelijks actieve gebruikers.

activatie-metrieken-stickiness.png
Berekening van de kleverigheid van het product

DAU is het aantal actieve klanten die dagelijks interactie hebben met uw product. Anderzijds is MAU het aantal actieve klanten die maandelijks met uw product interageren.

De stickiness-metriek helpt u inzicht te krijgen in de groei van uw klantenbestand en de doeltreffendheid van uw product om gebruikers aan u te binden. Als de verhouding 1:1 is, geeft dat aan dat uw hele klantenbestand de hele dag, elke dag, waarde uit uw product haalt.

Conversie van proef naar betaald

De conversie van proef naar betaald is het percentage gebruikers dat zich na de proefperiode abonneert op een betaalde account.

Om deze metriek te berekenen, deelt u het aantal gratis proefgebruikers die in een bepaalde periode zijn geconverteerd door het totale aantal gratis proefgebruikers in die periode en vermenigvuldigt u het bedrag met 100.

trial-to-paid-conversion-rate-activation-metrics.png
Berekening van de conversie van proef naar betaald

Deze metriek helpt u te begrijpen of uw product echt waarde biedt aan uw gebruikers en of zij ervoor zouden willen betalen. Een hogere trial-to-paid conversie betekent een snellere groei van uw SaaS-bedrijf en uiteindelijk lage kosten voor klantenwerving.

Bovendien komt een hoge gratis proefconversie met Product Qualified Leads (PQL’s). PQL’s verwijzen naar al uw actieve gratis proefgebruikers en zijn veel gemakkelijker te converteren dan Marketing Qualified Leads (MQL’s).

Een lage gratis proefconversie suggereert dat u werkt aan uw klantbetrokkenheid en productgerichte verkoopstrategie.

Bovendien kunt u aan de hand van de conversie van trial naar betaling de verschillende gebruikerspersona’s voor uw product bepalen. Wanneer u proefconversiegegevens analyseert, kunt u deze segmenteren op basis van verschillende gebruikersdemografische gegevens, zoals locatie of bedrijfstak.

Daarom kunt u aan de hand van het conversiepercentage voor trial-to-paid de gebruikers ontdekken die met de hoogste snelheid van gratis naar betaalde klanten converteren, plus hun use cases, bijvoorbeeld gebruikers van agentschappen versus individuele gebruikers.

Zorg ervoor dat u het percentage bezoekers dat zich aanmeldt vergelijkt met het conversiepercentage van de proefperiode naar betaling om de kwaliteit van de aanmeldingen te meten.

Aanvaardingspercentage van functies

Het gebruik van functies is een belangrijke maatstaf voor gebruikersactivering. Het laat zien met welk deel van het product gebruikers zich bezighouden en het meest relevant vinden.

De acceptatiegraad van een kenmerk wordt gemeten door het aantal klanten dat het kenmerk gebruikt te delen door het totale aantal gebruikers, vermenigvuldigd met 100.

Aanvaardingspercentage van functies

Het bijhouden van feature adoptie helpt uw adoptiestrategie te sturen door u te richten op wat nodig is: feature discovery of engagement. Dit bevordert dan weer de retentie en vermindert churn.

5 strategieën om het activeringspercentage voor SaaS te verhogen

Nu u de activeringscijfers kent, laten we eens kijken naar de strategieën die u kunt gebruiken om de activering te verbeteren.

  • Wrijvingsloos aanmeldingsproces
  • Welkom schermen
  • In-app checklists
  • Interactieve walkthroughs
  • In-app self-service ondersteuning.

Wrijvingsloze zelfbedieningsaanmelding bieden

Frictionless sign-up wil het de gebruikers gemakkelijker maken en alleen relevante gegevens verzamelen om de authentieke gebruikers te bedienen.

Probeer te beperken:

  • Het aantal stappen om de stroom te voltooien
  • Het aantal in te vullen velden
  • Het aantal extra activiteiten dat een gebruiker moet doen om zich aan te melden, zoals JavaScript-installatie, e-mailactivering, CAPTCHA, enz.

Zorg bovendien voor een Single Sign-on (SSO) voor een eenvoudig aanmeldingsproces.

Gebruik welkomstschermen om het inwerkproces te personaliseren

Een welkomstscherm is een geweldige manier om gebruikers te verwelkomen. Het maakt gebruikers enthousiast bij hun eerste interactie met u door kleine gebaren te maken, zoals gebruikers bij hun voornaam begroeten, uzelf voorstellen en duidelijk maken wat gebruikers vervolgens kunnen verwachten.

Kleine gebaren zijn echter niet voldoende voor een slechte gebruikerservaring.

Om gebruikers te helpen hun professionele doelen te bereiken met uw software, moet u uw welkomstscherm gebruiken om uw nieuwe gebruikers te segmenteren. Het zal u helpen relevante informatie te vinden over de verschillende gebruikerspersona’s, zoals rollen en taken.

U kunt dan de juiste gepersonaliseerde onboarding flow voor hen samenstellen.

welkom-scherm.png
Bron: Postfity – Welkomstscherm

Gebruik in-app checklists om gebruikers aan te moedigen te activeren

Checklists zijn een soort in-app berichten. Zodra u weet welke belangrijke acties een specifiek gebruikerssegment moet ondernemen, kunt u de groep opnemen in een in-app checklist om hen aan te sporen deze acties te ondernemen.

Checklists zijn geweldig om gebruikers te begeleiden bij de stappen die ze moeten nemen om specifieke doelen te bereiken. Een van die doelen is het activeringspunt.

Afhankelijk van de complexiteit van uw product vereist het bereiken van het activeringspunt dat gebruikers een aantal belangrijke acties ondernemen. Checklists helpen om een complexe taak op te splitsen in een reeks eenvoudigere taken.

In een vroeg stadium van hun reis hebben gebruikers nog niet veel ervaring met uw product. Daarom is het zeer nuttig om checklists gebruikers naar de activeringsmijlpaal te laten sturen.

Hier is een voorbeeld van de checklist van Postfity. Postfity is een social media planner met als belangrijkste acties:

  • Een account aanmaken
  • Een social media account aansluiten
  • Het plannen van hun eerste social media post
activatie-metrieken-in-app-checklists.png
Checklist voorbeeld van Postfity, gebouwd met Userpilot

Gebruik interactieve walkthrough om gebruikers aan te zetten tot het uitvoeren van belangrijke acties

Interactieve walkthroughs kunnen gebruikers helpen elke actie in de activeringstrechter te voltooien door hen stap voor stap door specifieke productfuncties te leiden.

De activeringsgebeurtenissen variëren naargelang de verschillende gebruikerspersona’s. Daarom moet u walkthroughs maken die op elke cohort zijn afgestemd.

Walkthroughs moedigen gebruikers aan tot interactie met uw product en niet alleen maar toe te kijken terwijl gidsen elke functie aan hen presenteren. Het voltooien van een actie activeert contextuele hulp voor de volgende.

interactive-walkthrough-activation-metrics.png
Bron: Kommunicate

Bied in-app self-service ondersteuning om gebruikers te helpen het activeringspunt effectief te bereiken

In-app self-service ondersteuning biedt gebruikers de tools die ze nodig hebben om hun problemen zelf op te lossen zonder te wachten op antwoord van menselijke agenten. Het omvat meestal interactieve walkthroughs, kennisbanken, chatbots en resource centers.

Elementen zoals helpcenter-widgets, welkomstschermen en walkthroughs die verschijnen wanneer gebruikers voor het eerst op een pagina navigeren, kunnen samen een uitgebreid self-serve onboardingproces creëren.

Bovendien helpen zelfbedieningshulpmiddelen gebruikers vaak terugkerende problemen snel zelf op te lossen. Zij nemen de druk van het ondersteuningsteam weg, zodat zij zich op ongebruikelijke en dringender zaken kunnen concentreren. Dit verlaagt dan weer de ondersteuningskosten.

Zelfbedieningsondersteuning vermindert de wrijving tussen het aanmelden en het bereiken van het activeringspunt, waardoor uw conversiepercentage voor trial-to-paid wordt verhoogd. Miro maakt gebruik van in-app gidsen die technische ondersteuning, use cases en functies behandelen:

activatie-metrieken-in-app-zelfbediening-ondersteuning.png
Bron: Miro

Inpakken

Het is belangrijk om de activatiecijfers regelmatig te meten en te optimaliseren, omdat activatie de springplank is om in de toekomst langdurige klanten te behouden.

Het gebruik van een wrijvingsloos aanmeldingsproces, welkomstschermen, checklists, interactieve walkthroughs en zelfbedieningsondersteuning zijn van cruciaal belang als u de activering wilt verbeteren.

Wilt u beginnen met het bijhouden van uw activeringscijfers? Vraag een Userpilot demo aan en zie hoe u uw activeringspercentage kunt verhogen.

previous post next post

Leave a comment