Aktiveringsmålinger – Hvordan måle og øke aktiveringsfrekvensen i SaaS

Vil du vite nøkkelaktiveringsberegningene for SaaS?

Selv om det er vanskelig å måle, er aktivering en av de mest kritiske SaaS-målingene å spore og optimalisere. Det har en varig effekt på kundesuksess, tilfredshet, oppbevaring og inntekt.

Så hvordan får du tak i disse unnvikende beregningene? I dette innlegget vil vi se hvordan du kan forbedre aktiveringen og drive produktadopsjon .

TL;DR

  • Brukeraktivering er når brukere utfører nøkkelhandlinger i produktet ditt, opplever verdien av det og konverterer fra en prøveversjon til betalende kunder.
  • Aktivering er en av nøkkelberegningene i Pirate Metrics-rammeverket som driver SaaS-vekst og har størst innvirkning på inntektene.
  • Aktiveringshastigheten avgjør hvor mange av brukerne som har registrert seg i løpet av en periode som endte opp med å nå aktiveringspunktet.
  • Topp PLG-bedrifter opprettholder en gjennomsnittlig aktiveringsrate mellom 20 % og 40 % for henholdsvis freemium- og gratis prøvebrukere.
  • Besøks-til-registreringsfrekvens, produkt-klienthet, prøve-til-betalt konverteringsfrekvens og funksjonsadopsjonsfrekvens er de 4 viktigste aktiveringsberegningene for å spore og optimalisere.
  • En friksjonsfri registreringsflyt skaper et godt førsteinntrykk på brukerne og samler inn relevante data for å betjene autentiske kunder.
  • Vindusskjermer er perfekte verktøy for ikke bare å hilse på brukere, men også for å segmentere dem basert på deres brukerpersonligheter for å lage personlige onboarding- flyter for dem.
  • Sjekklister , en form for meldinger i appen , bryter ned en kompleks oppgave i enklere aktiveringshendelser for å lede brukerne til aktiveringspunktet.
  • Interaktive gjennomganger veileder brukere trinn for trinn ved å engasjere dem med spesifikke produktfunksjoner for å drive aktivering og funksjonsadopsjon .
  • Selvbetjeningsstøtte i appen gjør det mulig for brukere å raskt løse problemene sine selv og aktivere, noe som reduserer presset på supportteamet samt støttekostnader.

Hva er brukeraktivering?

Brukeraktivering er det som virkelig aktiverer brukerne dine og får dem til å utføre nøkkelhandlinger i produktet ditt som lar dem oppleve verdien. Det er når en bruker endelig konverterer fra en prøveversjon til en premiumbruker.

Merk at dette er forskjellig fra Aha! Øyeblikk, der brukeren innser verdien av produktet ditt, men ikke nødvendigvis får noen fordeler av det. For eksempel kan en potensiell bruker oppleve en Aha! Øyeblikk når de leser bloggen din eller sjekker ut nettstedet ditt.

På den annen side er brukeraktivering direkte knyttet til viktige aktiveringshendelser og -resultater. Brukeraktiveringshendelser gir brukerne konkrete verdier ved å hjelpe dem med å nå de ønskede resultatene. Brukere må faktisk fullføre disse hendelsene og få fordeler fra produktet ditt.

Hvorfor er brukeraktivering viktig i SaaS?

Hvis brukerne dine ikke aktiverer, ville de ikke ha noen grunn til å bli med produktet ditt og ville forlate det. Aktivering er en av nøkkelberegningene i Pirate Metrics-rammeverket som driver vekst for SaaS-selskaper.

Dave-McClures-Pirate-Metrics.png
Dave McClure’s Pirate Metrics

Blant alle beregningene ovenfor har aktivering den mest betydelige innvirkningen på månedlige gjentakende inntekter (MRR). En 25 % økning i aktivering gir en 34 % økning i MRR over en periode på 12 måneder.

Dessuten viser vellykket aktivering hvor effektivt du bruker penger på kundeanskaffelse. Jo høyere brukeraktiveringshastighet , desto større effektivitet.

Hvordan måle brukeraktiveringshastighet?

Brukeraktiveringsfrekvensen, også kjent som produktaktiveringsfrekvensen, bestemmer hvor mange brukere som startet en prøveversjon som nådde aktiveringsmilepælen eller -punktet.

For å beregne aktiveringshastigheten, del antall brukere som nådde aktiveringspunktet med antall brukere som registrerte seg. Til slutt multipliserer du resultatet med 100.

activation-metrics-activation-rate.png
Beregning av aktiveringshastighet

For å måle aktiveringshastigheten må du definere hendelsene i appen som må finne sted for at en bestemt brukerpersona skal få verdi fra produktet ditt. Deretter må du vite antall brukere som fullførte disse hendelsene innenfor en gitt periode.

Du må dele opp de nye brukerne dine i distinkte kohorter i henhold til deres brukerpersonligheter og beregne aktiveringsratene for hver kohort separat.

Det kan hjelpe deg med å forstå brukeratferd bedre og forbedre opplevelser i appen for å øke aktiveringen.

For eksempel, hvis en spesifikk kohort henger etter de andre når det gjelder aktiveringsfrekvensen, kan du øke kohortens rate ved å endre strategiene dine for å forbedre innføringsprosessen.

Hva er en god brukeraktiveringsrate?

Ettersom flere SaaS-bedrifter har skiftet fokus til produktledet vekst, har det blitt viktigere enn noen gang å opprettholde en god brukeraktiveringsrate.

En benchmarking-undersøkelse fra Openviewpartners avslørte at den gjennomsnittlige aktiveringsraten til de beste PLG-selskapene varierer mellom 20 % og 40 % , for henholdsvis freemium og gratis prøveprodukter.

Hva er de viktigste aktiveringsberegningene du bør spore?

Du kan overvåke aktiveringsberegninger ved å bruke analyseverktøy som samler inn atferdsdata for å hjelpe deg med å oppdage mønstre i brukeratferd. Det er flere beregninger du kan bruke for å spore aktivering.

  • Besøkende for å registrere seg rate
  • Forholdet mellom DAU (Daily Active Users) og MAU (Monthly Active Users)
  • Prøve til betalt konverteringsfrekvens
  • Adopsjonsrate for funksjoner

En besøkende til å registrere seg rate

Konverteringsfrekvensen besøkende-til-registrering er en aktiveringsberegning som angir andelen besøkende som besøker et nettsted og besøkende som konverterer til registreringer i en gitt periode.

Visitor-to-trial-Sign-Up-Rate-activation-metrics.png
Formel for en besøkende til prøveregistrering

Besøk-til-registreringsfrekvensen lar deg måle markedsføringskampanjen din og nettsidens evne til å konvertere besøkende. Du kan oppfordre brukere til å registrere seg for prøveversjoner via flere kanaler, inkludert handlingsfremmende oppfordringer, registreringsskjemaer, popup-skjemaer og prøveknapper.

Du kan oppleve at enkelte sider har høyere registreringsfrekvens enn resten av nettstedet ditt. Finn ut hva som gjør dem mest attraktive for målkundene dine.

Hvis produktsiden din med videoguider for eksempel har en høy antall besøkende til å registrere seg, kan det skyldes at brukerne som passer best foretrekker bruksområder for produktet og det visuelle innholdet ditt.

Forholdet mellom daglige aktive brukere (DAU) og månedlige aktive brukere (MAU).

Produktets klebrighet, også kalt DAU til MAU-forholdet, er et mål på hvor ofte kunder kommer tilbake til appen din.

Et høyt klebrighetsforhold antyder at kundene drar nytte av produktet ditt gjentatte ganger, noe som igjen øker kundebevaringen . Derfor er klebrighet en fin måte å måle verdien av produktet ditt for brukerne.

Du kan måle klebrighet ved å dele antall daglige aktive brukere på antall månedlige aktive brukere.

activation-metrics-stickiness.png
Produktets klebrighetsberegning

DAU er antallet aktive kunder som samhandler med produktet ditt på daglig basis. På den annen side er MAU antallet aktive kunder som samhandler med produktet ditt på månedlig basis.

Stickiness-beregningen hjelper deg å forstå veksten av kundebasen din og hvor effektivt produktet ditt engasjerer brukere . Når forholdet er 1:1, indikerer det at hele kundebasen din får verdi fra produktet ditt hele dagen, hver dag.

Prøve til betalt konverteringsfrekvens

Konverteringsfrekvensen fra prøveperioden til betalt er prosentandelen av brukere som abonnerer på en betalt konto etter at prøveperioden er over.

For å beregne denne beregningen, del antallet gratis prøvebrukere som konverterte i en bestemt periode med det totale antallet gratis prøvebrukere i løpet av den perioden og gang beløpet med 100.

trial-to-paid-conversion-rate-activation-metrics.png
Prøve til betalt konverteringsfrekvensberegning

Denne beregningen hjelper deg å forstå om produktet gir reell verdi for brukerne dine, og om de ønsker å betale for det. En høyere konverteringsfrekvens fra prøveversjon til betalt betyr raskere vekst for SaaS-virksomheten din og til slutt lave kostnader for kundeanskaffelse.

Dessuten kommer en høy konverteringsfrekvens for gratis prøveversjoner med produktkvalifiserte kundeemner (PQLs). PQLer refererer til alle dine aktive gratis prøveversjonsbrukere og er mye enklere å konvertere enn Marketing Qualified Leads (MQLs).

En lav konverteringsfrekvens for gratis prøveversjoner antyder at du jobber med kundeengasjement og produktledet salgsstrategi .

I tillegg lar prøve-til-betalt konverteringsfrekvens deg bestemme de forskjellige brukerpersonene for produktet ditt. Når du analyserer prøvekonverteringsdata, kan du segmentere dem ved å bruke forskjellige brukerdemografier som sted eller bransje.

Derfor lar prøve-til-betalte konverteringsfrekvensen deg finne brukerne som konverterer fra gratis til betalte kunder til de høyeste prisene pluss deres brukstilfeller, f.eks. byråbrukere kontra individuelle brukere.

Sørg for at du sammenligner besøks-til-registreringsfrekvensen med konverteringsfrekvensen fra prøve-til-betalt for å måle kvaliteten på registreringer.

Adopsjonsrate for funksjoner

Funksjonsadopsjon er en nøkkelberegning for brukeraktivering. Den viser hvilken del av produktet brukerne engasjerer seg i, og finner mest relevant.

Funksjonsadopsjonsfrekvens måles ved å dele antallet kunder som bruker funksjonen med det totale antallet brukere, multiplisert med 100.

Adopsjonsrate for funksjoner

Sporing av funksjonsadopsjon bidrar til å drive adopsjonsstrategien din ved å fokusere på det som trengs: funksjonsoppdagelse eller engasjement. Dette driver igjen retensjon og reduserer churn .

5 strategier for å øke aktiveringshastigheten for SaaS

Nå som du kjenner aktiveringsberegningene, la oss se på strategiene du kan bruke for å forbedre aktiveringen .

  • Friksjonsfri registreringsprosess
  • Velkomstskjermer
  • Sjekklister i appen
  • Interaktive gjennomganger
  • Selvbetjeningsstøtte i appen.

Gi friksjonsfri selvbetjent registrering

Friksjonsfri registrering har som mål å gjøre ting enklere for brukerne og samle kun relevante data for å betjene de autentiske brukerne.

Prøv å begrense:

  • Antall trinn for å fullføre flyten
  • Antall felt som skal fylles ut
  • Antallet ekstra aktiviteter en bruker må gjøre for å registrere seg, for eksempel JavaScript-installasjon, e-postaktivering, CAPTCHA osv.

Gi i tillegg en SSO Single Sign-on (SSO) for en enkel registreringsprosess.

Bruk velkomstskjermer for å tilpasse innføringsprosessen

En velkomstskjerm er en fin måte å ønske brukere velkommen. Det imponerer brukere på deres første interaksjon med deg ved å gjøre små bevegelser som å hilse brukere med fornavn, introdusere deg selv og avklare hva brukere kan forvente neste gang.

Små bevegelser vil imidlertid ikke gjøre det for en dårlig brukeropplevelse .

For å hjelpe brukere med å nå sine profesjonelle mål med programvaren din, må du bruke velkomstskjermen til å segmentere de nye brukerne dine. Den vil hjelpe deg med å finne relevant informasjon om de ulike brukerpersonene, for eksempel roller og jobber som skal gjøres.

Du kan deretter bygge den riktige personaliserte onboarding- flyten for dem.

velkomstskjerm.png
Kilde: Postfity – Velkomstskjerm

Bruk sjekklister i appen for å oppmuntre brukere til å aktivere

Sjekklister er en slags meldinger i appen . Når du vet hvilke nøkkelhandlinger et spesifikt brukersegment må utføre, kan du inkludere gruppen i en sjekkliste i appen for å be dem om å utføre disse handlingene.

Sjekklister som er gode for å veilede brukere om hvilke skritt de må ta for å nå spesifikke mål. Et slikt mål er aktiveringspunktet.

Basert på kompleksiteten til produktet ditt, krever det at brukerne tar et sett med nøkkelhandlinger for å nå aktiveringspunktet. Sjekklister hjelper til med å dele opp en kompleks oppgave i en rekke enklere.

På et tidlig stadium i reisen har brukerne ikke mye erfaring med produktet ditt. Derfor er det veldig nyttig å la sjekklister styre brukerne mot aktiveringsmilepælen.

Her er et eksempel på Postfity sin sjekkliste. Postfity er en planlegger for sosiale medier hvis nøkkelhandlinger inkluderer:

  • Opprette en konto
  • Koble til en konto på sosiale medier
  • Planlegger deres første innlegg på sosiale medier
activation-metrics-in-app-checklists.png
Sjekklisteeksempel fra Postfity, bygget med Userpilot

Bruk interaktiv gjennomgang for å presse brukere til å utføre nøkkelhandlinger

Interaktive gjennomganger kan hjelpe brukere med å fullføre hver handling i aktiveringstrakten ved å lede dem trinn for trinn gjennom å engasjere seg med spesifikke produktfunksjoner.

Aktiveringshendelsene vil variere basert på de forskjellige brukerpersonene. Derfor må du bygge gjennomganger som passer til hver kohort.

Gjennomganger oppfordrer brukere til å samhandle med produktet ditt og ikke bare se på mens guider presenterer hver funksjon for dem. Å fullføre en handling utløser kontekstuell hjelp for den neste.

interactive-walkthrough-activation-metrics.png
Kilde: Kommunicate

Tilby selvbetjeningsstøtte i appen for å hjelpe brukere med å nå aktiveringspunktet effektivt

Selvbetjeningsstøtte i appen gir brukerne verktøyene de trenger for å løse problemene selv uten å vente på at menneskelige agenter skal svare. Det inkluderer vanligvis interaktive gjennomganger, kunnskapsbaser , chatbots og ressurssentre .

Elementer som hjelpesenterwidgeter , velkomstskjermer og gjennomganger som dukker opp når brukere navigerer på en side for første gang, kan sammen skape en omfattende selvbetjent introduksjonsprosess .

Dessuten hjelper selvbetjente støtteverktøy brukere raskt å løse ofte tilbakevendende problemer på egen hånd. De tar press fra støtteteamet slik at de kan fokusere på uvanlige og mer presserende saker. Dette reduserer igjen støttekostnadene.

Selvbetjent støtte reduserer friksjonen mellom registreringen og når aktiveringspunktet, og øker konverteringsfrekvensen din fra prøveversjon til betalt. Miro bruker guider i appen som dekker teknisk støtte, brukstilfeller og funksjoner:

activation-metrics-in-app-self-service-support.png
Kilde: Miro

Pakker det inn

Det er viktig å måle aktiveringsmålinger regelmessig og optimalisere dem fordi aktivering er et springbrett for å beholde langsiktige kunder i fremtiden.

Ved å bruke en friksjonsfri registreringsprosess er velkomstskjermer, sjekklister, interaktive gjennomganger og selvbetjeningsstøtte avgjørende hvis du ønsker å forbedre aktiveringen.

Lyst til å begynne å spore aktiveringsberegningene dine? Få en Userpilot-demo og se hvordan du kan øke aktiveringshastigheten din.

previous post next post

Leave a comment