Appcues vs Pendo: Wat is beter voor SaaS User Onboarding?

Appcues vs Pendo? Wat is de beste onboarding tool om gebruikers te activeren, te betrekken en uiteindelijk succes te boeken?

Laten we er meteen in duiken!

TL;DR

  • Appcues en Pendo zijn beide soorten onboarding software, ontworpen om de betrokkenheid van klanten te vergroten.
  • Maar het is niet alleen een Pendo vs. Appcues debat: er zijn verschillende Appcues en Pendo alternatieven om te overwegen.
  • Als het gaat om UI patronen (zoals modals, tooltips en slideouts), heeft Appcues vier opties en Pendo drie – vergeleken met de zes van Userpilot (*hoest* bescheiden opschepperij).
  • Producttours en in-app gidsen zijn ook belangrijke hulpmiddelen om de betrokkenheid te vergroten. Terwijl de gidsen van Pendo in wezen aaneengeschakelde tooltips zijn, heeft Appcues een reeks sjablonen (hoewel die zijn voorbehouden aan duurdere plannen).
  • Userpilot is een krachtige no-code tool met enorme aanpassingsmogelijkheden en kan meer waar voor zijn geld bieden als het gaat om het bouwen van in-app begeleiding.
  • Checklists kunnen een centraal onderdeel vormen van SaaS onboarding flows. Beide apps bieden checklists – maar voor Pendo zijn ze alleen toegankelijk via het Resource Center. Userpilot heeft een zelfstandige checklistfunctie, zelfs op hun basisplannen.
  • Een andere belangrijke functie die helpt bij het overnemen van functies is een Hulpmiddelencentrum. In de Pendo vs Appcues wedstrijd wint Pendo gemakkelijk, omdat Appcues geen Resource Center aanbiedt. Maar Userpilot heeft een indrukwekkend uitgerust Resource Center, compleet met geavanceerde functies zoals het groeperen van modules en in-app begeleiding.
  • Als het gaat om analyses, het verzamelen van gebruikersfeedback en het begrijpen van productgebruiksgegevens, bieden zowel Pendo als Appcues relatief weinig – tot je opwaardeert naar duurdere plannen. Dat is een sterke vergelijking met Userpilot.
  • In plaats van te kiezen tussen Appcues of Pendo, neem een Userpilot demo voor meer waarde.

Zijn Appcues en Pendo hetzelfde?

Appcues en Pendo zijn verschillende toepassingen, met een aantal overlappingen.

Het belangrijkste verschil? Prijs.

Hoewel Pendo een beperkt aantal functies gratis ter beschikking stelt en Appcues een gratis proefversie aanbiedt, lopen de kosten voor beide snel op als je serieuze functionaliteit wilt gaan gebruiken.

Appcues vs Pendo: Is er een beter alternatief?

Beide instrumenten helpen je de klus te klaren. Maar, afhankelijk van uw gebruik, zijn er andere opties te overwegen.

Voor SaaS-bedrijven in het middensegment, gerund door productteams, is Userpilot een veel kosteneffectiever alternatief (vanaf slechts $ 249 per maand).

Het heeft een uitgebreider scala aan UI-patronen dan Appcues of Pendo en geen functionaliteitsbeperking op het startersplan ‘Traction’.

Gebruikers geven een marginale voorkeur aan de administratieve aspecten van Appcues en vinden dat beide producten even gemakkelijk in te stellen zijn. Userpilot wordt echter als veel bruikbaarder beschouwd en voldoet beter aan de zakelijke behoeften.

Visual van Userpilot versus Appcues voordelen.
Userpilot legt het af tegen Appcues.

Userpilot steekt zeer gunstig af bij Pendo op een aantal vlakken: van het voldoen aan zakelijke behoeften tot het opzetten, de ondersteuning en de richting van de roadmap.

Visual van de voordelen van Userpilot versus Pendo.
Userpilot scoort gunstig bij gebruikers op zakelijke behoeften, bruikbaarheid en installatiegemak.

Waar voor je geld: Appcues vs Pendo belangrijkste verschillen

In dit deel van het artikel gaan we dieper in op de details van elk onderdeel van de productfunctionaliteit. Op die manier kunnen we uitzoeken welke tool de beste optie is, afhankelijk van uw gebruik.

Appcues vs Pendo gebruiker onboarding UI patronen

Beide hulpmiddelen hebben een reeks UI-patronen waaruit kan worden gekozen.

Appcues gebruiken slideouts, modals, tooltips en hotspots.

Screenshot van Appcues UI patronen.
Kies het beste UI-patroon voor de taak.

Ter vergelijking, Pendo biedt drie primaire UI patronen: lightbox (die in wezen een vorm van modaal zijn), banners, en tooltips.

Screenshot van Pendo's UI opties.
De drie UI-opties van Pendo bieden een scala aan mogelijkheden.

Hoeveel kost dit?

Al deze opties zijn beschikbaar in Pendo’s gratis en Appcues startersplan.

Beter onboarding software alternatief

In vergelijking met de 3 en 4 opties van Pendo en Appcues heeft Userpilot 6 verschillende UI-patronen: een modal, slideout, tooltip, hotspot, native tooltips en banners.

Je hebt twee manieren om deze tot leven te brengen:

  • Met flows, waarbij verschillende patronen en acties aan elkaar worden gekoppeld tot interactieve gidsen)
  • Met spots, om meer statische ervaringen te creëren zoals hotspots of banners
Screenshot van Userpilot UI opties
Creëer effectieve productervaringen met Userpilot.

Appcues vs Pendo productreizen en gidsen

Producttours zijn een belangrijk onderdeel van elke effectieve onboarding productervaring. Ze bestaan meestal uit het samenvoegen van verschillende onboarding-elementen om een nieuwe gebruiker te helpen een taak uit te voeren.

Pendo en Appcues bieden beide een versie van deze mogelijkheid (hoewel ze ze “Gidsen” en “Stromen” noemen).

Pendo producttours zijn in wezen een opeenvolging van tooltips. Ze doen hun werk, maar ze zijn niet bijzonder gebruiksvriendelijk.

Screenshot van Pendo product tour
Tooltips achter elkaar zetten is een ‘ruwe’ manier om producttours op te bouwen.

Appcues heeft een reeks vooraf gebouwde sjablonen, wat betekent dat het bijna geen tijd kost om een eigen tour te maken. Er zijn echter een paar nadelen.

Het basisplan bevat geen enkele aanpassingsmogelijkheid. Als je besluit te upgraden naar het Appcues Groeiplan, kun je elementen zoals tooltips of modals alleen aanpassen door de CSS direct te bewerken.

Dat betekent meer codering – en meer betrokkenheid van ontwikkelaars – dan je zou verwachten.

Screenshot van Appcues product tour.
Aanpassing is alleen een optie in geavanceerde Appcues plannen.

Hoeveel kost dit?

U kunt 3 gidsen bouwen op Pendo’s gratis plan. U kunt alleen basissjablonen gebruiken met Appcues, tenzij u opwaardeert naar hun groeiplan (dat begint bij $879).

Beter onboarding software alternatief

Vooral vergeleken met de beperkte aanpassingsmogelijkheden van Appcues en Pendo is Userpilot een echt codevrije tool.

Zelfs in het laagste Traction-plan kunt u elk UI-element direct in de eenvoudige editor volledig aanpassen, zodat niet-technische teams (zoals marketing of customer success) de tool kunnen gebruiken.

Een ander verschil is flexibiliteit.

Appcues sjablonen trechteren al hun gebruikers in een vaste opeenvolging van onboarding gebeurtenissen op een zeer lineaire manier. Ter vergelijking: Userpilot erkent dat geen twee gebruikers op dezelfde manier met uw product omgaan. Hiermee kunt u op maat gemaakte, volledig interactieve tours maken die worden geactiveerd door acties van gebruikers.

Appcues vs Pendo checklists

Checklists zijn enorm krachtige onboardingfuncties waar u op moet letten bij onboardingsoftware voor gebruikers. Zowel Pendo als Appcues bieden ze aan hun gebruikers aan, maar er zijn enkele belangrijke verschillen.

Appcues biedt klanten de kans om interactieve, aanpasbare checklists te gebruiken die gericht zijn op specifieke gebruikerssegmenten. Pendo checklists zijn alleen beschikbaar via het resource center, wat betekent dat klanten via de helpknop moeten klikken om toegang te krijgen en minder maatwerk bieden.

Screenshot van Pendo Resource Center.
Checklists bekijken via het Resource Center is niet de snelste optie.

Hoeveel kost dit?

Appcues checklists zijn alleen beschikbaar in het $879/mo Groeiplan (dat jaarlijks wordt gefactureerd). Dat is eigenlijk een goedkopere optie dan Pendo, waar ze alleen beschikbaar zijn op het Pro plan (dat volgens sommige online reviews tot $5.000/jaar kan kosten).

Beter onboarding software alternatief

Userpilot heeft een multi-checklist functionaliteit. Dat betekent dat u gemakkelijk verschillende checklists kunt maken om gebruikers van de ene mijlpaal naar de volgende te begeleiden .

U kunt ook taken inbouwen, waarbij u verschillende triggeropties kunt overwegen: een script uitvoeren, gebruikers naar een URL verwijzen of een flow starten. U kunt zelfs taken meteen als voltooid markeren om uw gebruikers aan te moedigen door te gaan.

Het meest indrukwekkend van allemaal? De prijs. Dit alles is beschikbaar op het startersplan (dat $249/mo kost).

Screenshot van Userpilot checklists.
Er is een scala aan opties beschikbaar – zelfs op basisplannen – in Userpilot.

Appcues vs Pendo bronnencentrum

Pendo wint deze ronde, om een eenvoudige reden: Appcues ondersteunt het bouwen van in-app resource centers niet.

Pendo’s resource center wordt beschouwd als een in-app gids en biedt de belangrijkste stukjes functionaliteit die je zou verwachten: toegang tot een scala aan hulp en ondersteuning.

Echter, Pendo staat het groeperen van modules niet toe. Dat betekent dat klanten misschien door een extreem lange lijst moeten scrollen om het antwoord te vinden dat ze zoeken.

Pendo Resource Center screenshot.
Pendo’s Resource Center is vrij eenvoudig.

Hoeveel kost dit?

De prijsstelling van Pendo is hier niet bijzonder duidelijk: het is niet duidelijk of deze functionaliteit beschikbaar is op het Team plan, of dat u zou moeten upgraden naar Pro of Enterprise edities.

Hoe dan ook, het is een aanzienlijke investering gezien de ietwat eenvoudige UI en de beperkte aanpassingsmogelijkheden.

Beter onboarding software alternatief

Userpilot biedt niet alleen aanzienlijk meer functionaliteit in vergelijking met Pendo, maar de indrukwekkende resource center mogelijkheid is beschikbaar in al hun plannen.

Een voorbeeld is modulegroepering, waarmee u soortgelijke gebieden thematisch kunt groeperen (zonder codering). Dat maakt het voor uw klanten gemakkelijker om toegang te krijgen tot de ondersteuning die ze zoeken.

Screenshot van Userpilot Resource Center.
Userpilot beschikt over een krachtig resource center.

Met Userpilot kunt u ook direct in-app ondersteuning bieden aan uw gebruikers. Niet worden omgeleid naar apps van derden is een enorme stimulans voor de algehele productervaring van uw gebruikers.

Appcues vs Pendo analytics

Productanalyse is een belangrijke dataset voor elke slimme productmanager, met name rond het inwerken van gebruikers.

Appcues heeft een enigszins beperkte mogelijkheid en biedt monitoring en tracking voor maximaal 10 functies op hun ‘Essentials’-niveau.

Pendo spant de kroon op dit gebied, met zijn indrukwekkende reputatie voor diepgaande analysecapaciteiten. U kunt gedragspatronen identificeren, de retentie in de tijd volgen of afhaakpunten in het gebruikstraject signaleren.

Maar als het gaat om het verzamelen van gebruikersfeedback – schiet Pendo tekort. In plaats van NPS heeft Pendo een eigen maatstaf – Product Engagement Score (PES) – die een samenvoeging is van adoptie, stickiness en groei.

Hoeveel kost dit?

In Pendo, tenzij je voor een van de hogere lidmaatschappen gaat, mis je aanpasbare rapporten, PES scores, polls en NPS analyses, waardoor je slechts een zeer eenvoudige analyse overhoudt.

Screenshot van Pendo prijzen.
Het gratis plan van Pendo biedt beperkte mogelijkheden.

Het is een soortgelijk verhaal voor Appcues.

Appcues screenshot.
Groei- en bedrijfsplannen bieden gebruikers veel meer.

Beter onboarding software alternatief

Naast een uitgebreide reeks productanalysefuncties kunt u met Userpilot ook kwalitatieve gegevens over het gebruikerssentiment verzamelen.

U kunt ook experimenten uitvoeren met A/B-tests – een belangrijk voordeel ten opzichte van Pendo.

a/b testen userpilot dashboard
A/B testen van in-app flows in Userpilot

Appcues vs Pendo prijsvergelijking

Appcues en Pendo hebben allebei verschillende sterke punten.

Maar ze hebben ook iets gemeen: om echt waarde voor uw app vrij te maken, of het nu gaat om analyse of ondersteuning, zijn de startersplannen gewoon niet geschikt.

Screenshot van Pendo prijsopties
Pendo heeft een reeks plannen beschikbaar.

Om kritieke beperkingen in uw onboarding-ervaring te vermijden, moet u upgraden naar de duurdere plannen.

Screenshot van Appcues prijsopties.
Voor de meeste middelgrote en grote SaaS-producten volstaat het “Essentials”-plan niet.

Userpilot daarentegen biedt een enorm scala aan functies, zelfs op het gratis en instapniveau. Het heeft een ongeëvenaard niveau van aanpassing en flexibiliteit, ondersteund door indrukwekkende analysemogelijkheden. Het is geschikt voor zowel grote als kleine bedrijven.

Conclusie

Als SaaS-bedrijven willen overleven en gedijen, moeten ze de onboarding van gebruikers goed aanpakken. Daarom is het van cruciaal belang om het juiste gereedschap te kiezen.

Er moet rekening worden gehouden met een reeks overwegingen, van prijs tot functionaliteit, beveiliging en implementatiegemak. Maar als je bedenkt hoe Appcues en Pendo het opnemen tegen Userpilot, is de keuze relatief eenvoudig.

Productervaringen bouwen zonder code? Boek een demo call met ons team en ga aan de slag!

previous post next post

Leave a comment