Appcues vs Pendo: Vilket är bättre för SaaS-användarintroduktion?

Appcues vs Pendo? Vilket är det bästa verktyget för att skapa aktivering, engagemang och i slutändan kundframgång?

Låt oss dyka in!

TL;DR

  • Appcues och Pendo är båda typer av programvaror för ombordstigning som är utformade för att hjälpa till att öka kundernas engagemang.
  • Men det är inte bara en debatt mellan Pendo och Appcues: det finns flera alternativ till Appcues och Pendo att ta hänsyn till.
  • När det gäller UI-mönster (som modaler, verktygstips och slideouts) har Appcues fyra alternativ och Pendo tre – jämfört med Userpilots sex (*hosta* ödmjukt skryt).
  • Produktvisningar och guider i appen är också viktiga verktyg för att öka engagemanget. Medan Pendos guider i huvudsak består av sammanlänkade verktygstips har Appcues en rad mallar (även om dessa är reserverade för dyrare planer).
  • Userpilot är ett kraftfullt verktyg utan kod med enorma anpassningsmöjligheter och kan ge mer valuta för pengarna när det gäller att bygga vägledning i appen.
  • Checklistor kan utgöra en central del av SaaS-inskolningsflödet. Båda apparna erbjuder checklistor – men i Pendo är de endast tillgängliga via resurscentret. Userpilot har en fristående funktion för checklistor, till och med i sina grundplaner.
  • En annan viktig funktion som underlättar införandet av funktioner är ett resurscenter. I tävlingen Pendo vs. Appcues vinner Pendo komfortabelt, eftersom Appcues inte erbjuder något resurscenter. Men Userpilot har ett imponerande resurscenter med avancerade funktioner som modulgruppering och vägledning i appen.
  • När det gäller analyser, insamling av användarfeedback och förståelse av data om produktanvändning erbjuder både Pendo och Appcues relativt lite – tills du uppgraderar till dyrare planer. Det är en stark jämförelse med Userpilot.
  • Istället för att välja mellan Appcues och Pendo kan du få en Userpilot-demonstration för att få ett bättre värde.

Är Appcues och Pendo samma sak?

Appcues och Pendo är olika program, men de överlappar varandra på flera områden.

Den viktigaste skillnaden? Pris.

Pendo erbjuder ett begränsat antal funktioner gratis och Appcues erbjuder en gratis provperiod, men om du vill börja använda seriösa funktioner börjar kostnaderna snabbt stiga för båda.

Appcues vs Pendo: Finns det ett bättre alternativ?

Båda verktygen hjälper dig att få jobbet gjort. Men beroende på ditt användningsområde finns det andra alternativ att överväga.

För medelstora SaaS-företag som drivs av produktteam är Userpilot ett mycket mer kostnadseffektivt alternativ (från 249 dollar i månaden).

De har ett mer omfattande utbud av gränssnittsmönster än Appcues eller Pendo och ingen begränsning av funktionaliteten i startplanen “Traction”.

Användarna föredrar marginellt de administrativa aspekterna av Appcues och anser att båda produkterna är lika lätta att installera. Userpilot anses dock vara mycket mer användbart och uppfyller affärsbehov på ett mer effektivt sätt.

Visualisering av fördelarna med Userpilot jämfört med Appcues.
Userpilot står bra mot Appcues.

Userpilot är extremt fördelaktigt jämfört med Pendo på en rad olika områden: från att uppfylla företagets behov till installation, support och inriktning av färdplanen.

Visuell bild av fördelarna med Userpilot och Pendo.
Userpilot rankas positivt av användarna när det gäller affärsbehov, användbarhet och enkel installation.

Värde för pengarna: Appcues vs Pendo – viktiga skillnader

I den här delen av artikeln ska vi verkligen gå in på detaljerna för varje område av produktfunktionaliteten. På så sätt kan vi ta reda på vilket verktyg som är det bästa alternativet beroende på ditt användningsområde.

Appcues vs Pendo mönster för användargränssnittet vid introduktion av användare

Båda verktygen har en rad olika mönster för användargränssnittet att välja mellan.

Appcues använder slideouts, modals, tooltips och hotspots.

Skärmdump av Appcues användargränssnittsmönster.
Välj det bästa UI-mönstret för jobbet.

Pendo erbjuder tre primära UI-mönster: Lightbox (som i huvudsak är en form av modal), banners och tooltips.

Skärmdump av Pendos användargränssnittsalternativ.
Pendos tre alternativ för användargränssnittet erbjuder en rad olika alternativ.

Hur mycket kostar detta?

Alla dessa alternativ är tillgängliga i Pendos kostnadsfria och Appcues startplan.

Bättre alternativ till programvaran för inskolning

Jämfört med de 3 och 4 alternativ som finns i Pendo och Appcues har Userpilot 6 olika UI-mönster: modal, slideout, tooltip, hotspot, native tooltips och banners.

Du har två huvudsakliga sätt att förverkliga dessa:

  • Med flöden, där olika mönster och åtgärder kopplas samman för att skapa interaktiva guider.)
  • Med spotlights, för att skapa mer statiska upplevelser som hotspots eller banners.
Skärmdump av Userpilot UI-alternativ
Skapa effektiva produktupplevelser med Userpilot.

Appcues vs Pendo produktturer och guider

Produktvisningar är en viktig del av en effektiv produktupplevelse vid introduktion. De består vanligtvis av att ordna olika onboardingelement tillsammans för att hjälpa en ny användare att slutföra en uppgift.

Pendo och Appcues erbjuder båda en version av denna funktion (även om de kallar dem “Guides” och “Flows”).

Pendos produktvisningar är i huvudsak en sekvens av verktygstips. De gör sitt jobb, men de är inte särskilt användarvänliga.

Skärmdump av Pendos produktvisning
Att ordna tooltips i sekvenser är ett “grovt och färdigt” sätt att bygga upp produktvisningar.

Appcues har en rad färdiga mallar, vilket innebär att det inte tar lång tid att skapa en egen rundtur. Det finns dock ett par nackdelar.

Den grundläggande planen innehåller inga anpassningsalternativ alls. Om du väljer att uppgradera till Appcues Growth-planen kan du bara anpassa element som verktygstips eller modaler genom att redigera CSS direkt.

Det innebär mer kodning – och mer involvering av utvecklare – än vad du kanske förväntar dig.

Skärmdump av Appcues produktvisning.
Anpassning är endast ett alternativ i avancerade Appcues-planer.

Hur mycket kostar detta?

Du kan bygga 3 guider med Pendos kostnadsfria plan. Du kan bara använda grundläggande mallar med Appcues om du inte uppgraderar till deras tillväxtplan (som börjar på 879 dollar).

Bättre alternativ till programvaran för inskolning

Särskilt jämfört med Appcues och Pendos begränsade möjligheter till anpassning är Userpilot ett verkligt kodfritt verktyg.

Även i den lägsta Traction-planen kan du anpassa varje UI-element direkt i den enkla redigeraren, så att icke-tekniska team (som marknadsföring eller kundsuccé) kan använda verktyget.

En annan skillnad är flexibiliteten.

Appcues mallar leder alla användare till en fast sekvens av inskolningshändelser på ett mycket linjärt sätt. Userpilot är däremot medveten om att ingen användare kommer att interagera med din produkt på samma sätt. Det gör det möjligt att skapa skräddarsydda, helt interaktiva rundturer som utlöses av användarnas handlingar.

Appcues vs Pendo checklistor

Checklistor är en mycket kraftfull funktion som du bör se till att ha i ett program för användarintroduktion. Både Pendo och Appcues erbjuder dem till sina användare, men det finns några viktiga skillnader.

Appcues ger kunderna möjlighet att använda interaktiva, anpassningsbara checklistor som är inriktade på specifika användarsegment. Pendo checklistor är endast tillgängliga via resurscentret, vilket innebär att kunderna måste klicka sig fram via hjälpknappen för att få tillgång till dem och erbjuder mindre anpassningsmöjligheter.

Skärmdump av Pendo Resource Center.
Att få tillgång till checklistor via resurscentret är inte det snabbaste alternativet.

Hur mycket kostar detta?

Appcues checklistor är endast tillgängliga i Growth-planen för 879 USD/månad (som faktureras årligen). Det är faktiskt ett billigare alternativ än Pendo, där de endast finns tillgängliga i Pro-planen (som enligt vissa recensioner på nätet kan kosta upp till 5 000 dollar per år).

Bättre alternativ till programvaran för inskolning

Userpilot har funktionalitet med flera checklistor. Det innebär att du enkelt kan skapa olika checklistor som hjälper användarna att gå från en milstolpe till nästa på deras resa.

Du kan också bygga in uppgifter med flera olika utlösningsalternativ: kör ett skript, visa användarna till en URL eller starta ett flöde. Du kan till och med markera uppgifter som färdiga redan från början för att uppmuntra användarna att fortsätta.

Mest imponerande av alla? Priset. Allt detta är tillgängligt i startplanen (som kostar 249 dollar per månad).

Skärmdump av checklistor från Userpilot.
Userpilot erbjuder en rad olika alternativ – även i de grundläggande planerna.

Appcues vs Pendo resurscenter

Pendo vinner den här omgången av en enkel anledning: Appcues har inte stöd för att bygga resurscenter i appen.

Pendos resurscenter betraktas som en guide i appen och erbjuder de viktigaste funktionerna som du förväntar dig: tillgång till en rad olika typer av hjälp och stöd.

Pendo tillåter dock inte gruppering av moduler. Det innebär att kunderna kan behöva bläddra igenom en extremt lång lista för att hitta det svar de söker.

Skärmbild från Pendo Resource Center.
Pendos resurscenter är ganska enkelt.

Hur mycket kostar detta?

Pendos prissättning är inte särskilt tydlig här: det är inte uppenbart om denna funktionalitet är tillgänglig i Team-planen eller om du behöver uppgradera till Pro- eller Enterprise-utgåvorna.

Det är dock en betydande investering med tanke på det ganska enkla användargränssnittet och de begränsade anpassningsmöjligheterna.

Bättre alternativ till programvaran för inskolning

Userpilots imponerande resurscenterfunktion är tillgänglig i alla deras planer och erbjuder dessutom betydligt bättre funktionalitet än Pendo.

Ett exempel är modulgruppering, som gör det möjligt att gruppera liknande områden tematiskt (utan kodning). Det gör det lättare för dina kunder att få tillgång till den support de söker.

Skärmdump av Userpilot Resource Center.
Userpilot har en kraftfull resurscenterfunktion.

Med Userpilot kan du också erbjuda support i appen direkt till dina användare. Att inte omdirigeras till appar från tredje part är en stor förbättring av den totala produktupplevelsen för dina användare.

Appcues vs Pendo analyser

Produktanalys är en viktig datamängd för alla kunniga produktchefer, särskilt när det gäller användarintroduktion.

Appcues har en något begränsad kapacitet och erbjuder övervakning och spårning av upp till 10 funktioner på deras “Essentials”-nivå.

Pendo är bäst på det här området, med sitt imponerande rykte för djupgående analysfunktioner. Du kan identifiera beteendemönster, spåra retentionsgraden över tid eller upptäcka avbrott i användarens resa.

Men när det gäller att samla in användarfeedback är Pendo otillräcklig. I stället för NPS har Pendo ett eget mått – Product Engagement Score (PES) – som är en sammanslagning av acceptans, fasthet och tillväxt.

Hur mycket kostar detta?

Om du inte väljer ett av de högre medlemskapen i Pendo kommer du att sakna anpassningsbara rapporter, PES-poäng, omröstningar och NPS-analyser, vilket innebär att du får mycket grundläggande analyser.

Skärmdump av Pendos prissättning.
Pendos kostnadsfria plan erbjuder begränsade möjligheter.

Det är en liknande historia för Appcues.

Skärmbild från Appcues.
Growth- och Enterprise-planerna erbjuder användarna mycket mer.

Bättre alternativ till programvaran för inskolning

Förutom ett utökat utbud av produktanalysfunktioner gör Userpilot det också möjligt för dig att få fram kvalitativa data om användarnas känslor.

Du kan också utföra experiment med A/B-testning – en stor fördel jämfört med Pendo.

a/b-testning userpilot instrumentpanel
A/B-testning av flöden i appen i Userpilot

Jämförelse mellan Appcues och Pendo

Appcues och Pendo har båda olika starka områden.

Men de har också något gemensamt: för att verkligen börja frigöra värde för din app, oavsett om det handlar om analyser eller support, är startplanerna helt enkelt inte lämpliga för ändamålet.

Skärmdump av Pendos prisalternativ
Pendo har en rad olika planer tillgängliga.

Om du vill undvika kritiska begränsningar i din onboarding-upplevelse måste du uppgradera till de dyrare planerna.

Skärmdump av Appcues prisalternativ.
För de flesta medelstora och stora SaaS-produkter räcker inte Essentials-planen.

Userpilot däremot erbjuder ett stort antal funktioner även på gratis- och instegsnivå. Den har en oöverträffad nivå av anpassning och flexibilitet som stöds av imponerande analysfunktioner. Det passar både stora och små företag.

Slutsats

För att SaaS-företag ska kunna överleva och blomstra måste de få till en bra användaranpassning. Därför är det mycket viktigt att välja rätt verktyg för jobbet.

Det finns en rad olika saker att tänka på, från pris till funktionalitet, säkerhet och enkel implementering. Med tanke på hur Appcues och Pendo står sig mot Userpilot är valet dock relativt enkelt.

Vill du bygga produktupplevelser utan kod? Boka ett demosamtal med vårt team och kom igång!

previous post next post

Leave a comment