De 7 beste SaaS Analytics Tools van 2023
SaaS-bedrijven gedijen op gegevens. Maar gegevens alleen hebben niet veel zin. Dit is waar
analytische software
in beeld komt. Analytics tools helpen SaaS-bedrijven om bruikbare inzichten te genereren uit de gegevens die ze verzamelen, die vervolgens hun beslissingen voeden.
Maar welke gegevens moet u analyseren en hoe?
In deze post zullen we de analysesoftware uitsplitsen die elk SaaS-bedrijf nodig heeft om inzicht te krijgen in zijn kopers- en gebruikerspersona’s, prospects, gebruikers, inkomstencijfers en bedrijfsgezondheid.
We vertellen u ook welke datapunten en metrieken u in het bijzonder in de gaten moet houden en hoe u die kunt volgen met de hier genoemde SaaS-analysesoftware!
TL;DR
- In plaats van te zoeken naar een SaaS-analyseplatform dat in al uw analysebehoeften voorziet, kunt u op zoek gaan naar tools die gespecialiseerd zijn in specifieke aspecten van SaaS, zoals marketingactiviteiten, gebruikersgedrag of zelfs inkomsten.
Google Analytics
helpt SaaS-bedrijven hun websitepubliek beter te begrijpen door een reeks bezoekersactiviteiten te volgen.- Met NapoleonCat kunt u gebruikersactiviteiten meten en analyseren, terwijl Brand24 uw merkvermeldingen op social media-platforms volgt.
- Product- en klantgedrag SaaS-analysetools bieden u inzichten waarmee u het gebruikersgedrag tijdens het hele gebruikstraject kunt analyseren.
- Heap is een allround productanalyseplatform dat allerlei in-app gebruikersinteracties volgt en u helpt de vraag te beantwoorden – wat gebeurt er?
Userpilot
is een codevrij onboardingplatform dat heel nuttig is voor tussentijdse gebruikersanalyses, waardoor gegevens over gebruikersgedrag gemakkelijker te interpreteren en te volgen zijn met behulp van vooraf gedefinieerde doelen.- FullStory houdt gebruikersinteracties bij en creëert trechters om u te helpen observeren hoe uw gebruikers zich in elke trechter gedragen.
- Profitwell is een briljante freemium SaaS analytics tool waarmee u uw inkomsten, gebruikersgroei en veel voorkomende SaaS-metrieken kunt volgen.
- Enkele belangrijke KPI’s die u voor uw SaaS-bedrijf kunt bijhouden zijn ARPU, MRR, ARR, Expansion MRR rate, Churn MRR rate, Churn, LTV: CAC, en User Retention Rate.
- Reageer direct op gebruikersanalyses door in-app ervaringen te bouwen met Userpilot. Boek een demo voor meer informatie!
Probeer Userpilot nu voor uw SaaS!
Wat is SaaS-analyse?
SaaS-bedrijven gebruiken SaaS-analyse om klantgegevens in alle fasen van het klanttraject te volgen en slimmere, datagestuurde beslissingen te nemen.
SaaS-analytics helpt bedrijven om het gedrag van gebruikers te begrijpen, om churn te verminderen door inzicht te krijgen in de redenen voor klantchurn, om de betrokkenheid van gebruikers bij elk contactpunt te vergroten en om uiteindelijk de retentiegraad te verhogen.
Welke soorten SaaS-analysesoftware hebben SaaS-bedrijven nodig?
Er bestaat geen standaardsoftware die analyses biedt voor elk aspect van uw SaaS-bedrijf. U kunt specifieke software vinden die gespecialiseerd is in het blootleggen van specifieke gegevenspunten in de abonnementenbranche, waaronder:
- Marketing analytics tools.
- Tools voor productanalyse.
- Tools voor het analyseren van gebruikersgedrag.
- Analytics tools voor inkomsten.
SaaS-bedrijven hebben tools voor marketinganalyse nodig om hun marketingstrategieën vorm te geven en potentiële klanten effectief te bereiken. Dit omvat het volgen van de activiteit van zowel web- als sociale gebruikers.
Met analysetools voor product- en gebruikersgedrag kunt u gebruikersreizen, UX-problemen en meer volgen.
Nogmaals, als u de financiële impact en haalbaarheid van uw SaaS-bedrijfsbeslissingen moet meten, komen tools voor inkomstenanalyse van pas.
Laten we de verschillende SaaS-analyse-instrumenten nader bekijken.
Marketinganalytische tools voor SaaS
Tools voor marketinganalyse helpen SaaS-bedrijven bij het opstellen van datagestuurde marketingstrategieën. Het kiezen van het juiste marketinganalyse-instrument kan u helpen de volgende vragen te beantwoorden:
- Wie bezoekt uw website?
- Hoe gaan uw bezoekers om met de inhoud van uw blog?
- Waar besteden uw bezoekers de meeste tijd tijdens elke surfsessie?
- Hoeveel van uw bezoekers converteren?
- Waar krijg je de meeste conversies? Van welke blogs? Van welke CTA?
U kunt deze antwoorden krijgen met behulp van verkeersanalysesoftware zoals Google Analytics en social media-analysetools zoals NapoleonCat en Brand24.
Software voor verkeersanalyse voor SaaS – Google Analytics
Google Analytics helpt SaaS-bedrijven hun websitepubliek beter te begrijpen door een reeks belangrijke gegevens over bezoekersactiviteiten bij te houden, zoals hoe gebruikers op uw site aankomen, waar ze naartoe navigeren en hoeveel tijd ze op elke pagina doorbrengen.
Google Analytics beschikt ook over conversietracking, waarmee u de bron van elke conversie kunt volgen nadat u uw conversiepunten hebt ingesteld. Zo kunt u uw marketingboodschappen verbeteren, en door deze informatie te combineren met de algemene gegevens over gebruikersactiviteiten kunt u betere gebruikerspersona’s opstellen.
U kunt nieuwe gebruikers volgen die uw website gedurende een bepaalde periode bezoeken. Door de nieuwe gebruikers ten minste maandelijks bij te houden, kunt u begrijpen hoe uw webverkeer in de loop der tijd groeit.
Met Google Analytics kunt u ook twee bereiken selecteren om gegevens uit twee verschillende perioden binnen hetzelfde interval te vergelijken. Bovendien kunt u de verkeersbron en het medium volgen om na te gaan welke acquisitiekanalen het meeste verkeer opleveren.
Door de beste kanalen en landingspagina’s te identificeren die tot de meeste conversies leiden, kunt u de nadruk leggen op de inhoud die het beste aanslaat bij uw publiek.
Met Google Analytics kunt u wel doelen instellen, maar de doeltreffendheid van specifieke CTA’s wordt niet bijgehouden. Maar het bijhouden van klikken op alle CTA’s is belangrijk wanneer meerdere CTA’s naar dezelfde locatie verwijzen, zoals de aanmeldingspagina voor Gratis Proefabonnement of Demo. In dat geval kunt u aangepaste gebeurtenissen creëren op basis van relevante gebeurtenisparameters.
Social media analytics tool voor SaaS – NapoleonCat
Uw potentiële gebruikers bevinden zich niet alleen op uw blog of website.
Gebruikers gaan steeds vaker verder dan de conventionele zoekmachines om informatie over merken te zoeken. Studies hebben aangetoond dat meer dan 70% van de internetgebruikers sociale media gebruiken om informatie te zoeken over de producten die ze willen kopen.
Wat kunnen uw social media volgers u vertellen over uw user persona?
Met NapoleonCat meet en analyseer je de gebruikersactiviteit op je social media accounts op Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn en YouTube.
U kunt het bereik en de betrokkenheid van uw sociale media bijhouden en uw best presterende inhoud identificeren. Dit helpt u om betere marketingboodschappen op te stellen.
Met SaaS-analyses kunt u ook inzicht krijgen in de beste tijden om inhoud te publiceren voor uw publiek. Bovendien geeft de tool gedetailleerde informatie over de demografie van uw publiek voor elk socialemediakanaal, zodat u meer te weten komt over de persona’s van uw gebruikers.
Een andere briljante functie is de vergelijkende analyse, waarmee u concurrenten kunt volgen en uw prestaties kunt vergelijken met de benchmarks in de sector.
Social media analytics tool voor SaaS – Brand24
Brand24 houdt uw merkvermeldingen bij in sociale media, nieuws, blogs, video’s, forums, podcasts, recensies en meer.
Met de briljante social listening-functies van Brand24 kunt u de kwaliteit en kwantiteit van de discussie over uw merk analyseren en tegelijkertijd inzichten verkrijgen over uw klanten.
Het biedt ook influencer analytics, wat u helpt de juiste influencers te kiezen die het meest effectief met uw klanten in contact kunnen komen.
Brand24 biedt ook sentimentanalyse om de sentimenten van vermeldingen te volgen en u te helpen een beter inzicht te krijgen in de houding van gebruikers ten opzichte van uw merk.
Product- en gebruikersgedrag SaaS-analysesoftware voor SaaS
De gegevens die u verzamelt van proefgebruikers van uw product helpen u te begrijpen hoeveel waarde gebruikers uit uw product halen en waar u verbeteringen kunt aanbrengen.
Product- en gebruikersgedrag SaaS-analysetools verschaffen u inzichten waarmee u de weg van een gebruiker naar conversie kunt volgen, knelpunten en niet-geëngageerde gebruikers kunt identificeren, en de klantervaring en gezondheidsscores voor elk van de segmenten kunt bijhouden.
SaaS-bedrijven moeten rekening houden met drie niveaus van productanalyse:
- Wat gebeurt er?
- Wie doet het?
- Waarom doen ze het?
Top SaaS analytics tools zoals Userpilot, Heap en FullStory helpen u deze vragen te beantwoorden.
SaaS analytics tool – Userpilot: voor het volgen van in-app gebruikersgedrag
Userpilot is een codevrij onboarding platform dat zeer nuttig is voor het volgen van in-app gedrag. Het maakt gegevens over gebruikersgedrag gemakkelijker te interpreteren en te volgen door vooraf gedefinieerde doelen te gebruiken.
Aangezien Userpilot het gedrag van gebruikers volgt op basis van uw vooraf gedefinieerde doelstellingen, kunt u beslissen waarop u zich wilt concentreren.
De analytics van Userpilot genereren inzichten op basis van wat gebruikers in uw app doen. Deze zijn gebaseerd op aangepaste gebruikersgebeurtenissen, of “feature tags”, en u kunt een feature “taggen” op het front-end van uw web app.
Userpilot helpt u ook eenvoudig gebruikerssegmenten en funnels op te bouwen met behulp van aangepaste filters op gegevens over gebruikersactiviteiten.
Dit helpt u elk segment te begrijpen. De bruikbare inzichten uit deze analyses kunnen u helpen bij het optimaliseren van in-app ervaringen om worstelende gebruikers te helpen of aarzelende gebruikers verder op weg te helpen.
Een andere waardevolle eigenschap van Userpilot is de mogelijkheid om secundaire onboarding-ervaringen te creëren die gebruikers kunnen helpen meer waarde te ontsluiten tijdens hun gebruikerstraject.
Dit is belangrijk omdat basisgebruikers na activering bepaalde functies niet zelf ontdekken. Dit leidt er vaak toe dat ze niet de functie kunnen vinden die ze nodig hebben, wat uiteindelijk leidt tot churn.
Analyseer klantgedrag in-app met Userpilot!
SaaS-analyseprogramma – Heap: voor productanalyses op hoog niveau
Heap is een allround productanalyse-oplossing die alle soorten in-app gebruikersinteracties bijhoudt en u helpt de vraag te beantwoorden.
wat
gebeurt er?
Heap maakt tracking op gebruikers- en accountniveau mogelijk. Er is geen extra configuratie of gebeurtenisdefinitie nodig om te beginnen. U kunt vanaf de eerste dag beginnen met het bijhouden van gebruikersactiviteiten.
U kunt aangepaste gebeurtenissen creëren en deze gebruiken in trechters en cohorten. Met Heap kunt u gevolgde gegevens combineren tot uw eigen aangepaste “virtuele gebeurtenissen”.
Als uw gegevensparameters of gebeurtenisdefinities zijn gewijzigd, kunt u ook gebeurtenissen en conversies met terugwerkende kracht definiëren om de laatste updates bij te houden.
U krijgt ook real-time rapportage en analyse langs meerdere assen en gedragssegmenten. Heap is ook geoptimaliseerd voor zowel web- als mobiele toepassingen.
Houd in gedachten dat Heap een scherpe leercurve heeft als het gaat om productanalytische kennis. Gezien de uitgebreide functionaliteiten is het echter de moeite waard om het te leren.
Hoewel Heap een gratis pakket heeft met onbeperkte gebruikerslicenties, is het beperkt tot 1 project en 10k sessies per maand. De prijzen voor de betaalde plannen van Heap beginnen vanaf 1.000 dollar per maand.
SaaS analytics tool – Fullstory: voor het verzamelen van kwalitatieve gegevens
Het meten van clicks en het maken van segmenten helpt u de vraag “wat” te beantwoorden, maar het vertelt u niet
waarom
.
Als u dieper wilt ingaan op de redenen achter elke actie van uw gebruiker, moet u die uit de eerste hand meemaken. Dit is waar sessie opname tools zoals FullStory hun waarde bewijzen.
Met FullStory kunt u gebruikersinteracties bijhouden en trechters creëren. Vervolgens kunt u observeren hoe uw gebruikers zich in elke trechter gedragen.
FullStory combineert kwalitatieve gegevensbronnen, d.w.z. sessie-opnames, met kwantitatieve productanalyses. Dit geeft u meer waardevolle inzichten om de oorzaken achter specifieke gebruikersacties te begrijpen in vergelijking met een op zichzelf staande kwantitatieve gegevensanalyse.
Het registreert paginaweergaven en bezoekersklikken, en neemt gebruikersgegevens op om u een zo nauwkeurig mogelijke weergave te geven bij het opnieuw creëren van gebruikerssessies.
De AI en machine learning functies van FullStory maken het veel gemakkelijker om nauwkeurige inzichten uit uw gegevens te halen. Het biedt ook dashboards die u kunt gebruiken voor het visualiseren van KPI’s zoals conversiepercentages na tracking en berekening.
Als u met uw team aan een project werkt, kunt u de Slack-integratie van FullStory gebruiken om gemakkelijk gebruikerssessies met uw teamgenoten te delen.
Maar zoals altijd is er een addertje onder het gras.
FullStory maakt haar prijsinformatie niet bekend op haar website. Het biedt wel een gratis plan met beperkte toegang tot drie stoelen en 1.000 sessies per maand. U kunt ook kiezen voor een gratis proefperiode van 14 dagen voor de betaalde plannen.
SaaS-analysesoftware voor inkomsten
Alle tot nu toe besproken analyse-instrumenten helpen u bij het volgen van gebruikersactiviteiten en marketingkanalen.
Maar hoe zit het met uw financiën en de gezondheid van uw bedrijf?
Uiteindelijk komen alle klantsegmentatie, trechters, gebruikersfeedback en UX-verbeteringen neer op één vraag: levert het meer inkomsten op?
Inkomstenanalysetools zoals ProfitWell kunnen u helpen het effect van uw product- en marketingactiviteiten op uw financiën te meten.
Hulpmiddel voor inkomstenanalyse – ProfitWell
Profitwell is een briljante freemium SaaS analytics tool waarmee u uw inkomsten, gebruikersgroei, en vele veel voorkomende SaaS statistieken kunt volgen.
Met de real-time analyse- en rapportagetools van ProfitWell kunt u alles bijhouden en KPI’s gebruiken om weloverwogen beslissingen te nemen. U kunt belangrijke beslissingen nemen op basis van nauwkeurige gegevens over uw klanten, concurrenten, jaarlijks terugkerende inkomsten en productprestaties.
De geavanceerde AI-software helpt u bij een zeer nauwkeurige omzeterkenning, wat cruciaal is voor SaaS-bedrijven. Hierdoor krijgt u een beter inzicht in uw inkomstenkanalen en -bronnen, waardoor de ruimte voor speculaties afneemt.
ProfitWell helpt u ook de churn rates te verlagen, dankzij de geavanceerde algoritmen. Het maakt het gemakkelijker om de optimale prijsstelling voor uw producten en upgrades te bepalen door gebruik te maken van reële gegevens over uw bedrijfstak en markttrends.
ProfitWell biedt zijn ProfitWell Metrics-plan gratis aan, met real-time analyse- en rapportagemogelijkheden.
U kunt gratis belangrijke statistieken bijhouden, zoals Lifetime Value (LTV), Average Revenue Per User (ARPU), Monthly Recurring Revenue (MRR), Usage Rate, en meer. Het biedt ook betaalde plannen met verschillende functionaliteiten.
De belangrijkste SaaS-gegevens en KPI’s om te volgen via uw SaaS-analyse.
Nu we de verschillende soorten webanalysetools, hun belangrijkste functies en analysemogelijkheden hebben besproken, laten we het hebben over de belangrijkste prestatie-indicatoren die elk SaaS-bedrijf zou moeten volgen om de klantenbinding te vergroten.
- Gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU)
De gemiddelde inkomsten per gebruiker (ARPU) of de gemiddelde inkomsten per account (ARPA) geven aan hoeveel inkomsten een betalende gebruiker gedurende een bepaalde periode genereert.
Net als het aantal gebruikers zijn de door elke gebruiker gegenereerde inkomsten een belangrijke maatstaf voor klantsucces in SaaS. Het doel van productmarketing is niet alleen het werven van nieuwe gebruikers, maar ook het vergroten van de accountuitbreiding, die wordt gemeten met behulp van ARPU.
- Maandelijks terugkerende inkomsten (MRR)
Maandelijks terugkerende inkomsten (MRR) worden berekend door de gemiddelde inkomsten per account te vermenigvuldigen met het aantal accounts in een bepaalde maand.
MRR is de eerste stap om te begrijpen of uw productmarketing de groei stimuleert of niet.
- Jaarlijkse terugkerende inkomsten (ARR)
Annual Recurring Revenue (ARR) is vergelijkbaar met MRR, maar beschouwt een jaar in plaats van een maandelijks interval.
Door zowel MRR als ARR in de gaten te houden, kunt u begrijpen of uw inspanningen al dan niet duurzame resultaten opleveren.
- Uitbreiding MRR tarief
Uitbreiding MRR tarief vertelt u in welk tempo u groeit door account uitbreiding.
De formule voor het Expansion MRR tarief is:
(Uitbreiding MRR aan het einde van de maand – Uitbreiding MRR aan het begin van de maand) / Uitbreiding MRR aan het begin van de maand x 100
Waarbij uitbreiding MRR = inkomsten uit upgrades in de maand + inkomsten uit add-ons in de maand.
- Churn MRR tarief
De churn MRR rate geeft aan hoeveel inkomsten u in een bepaalde periode bent misgelopen door churn.
De formule voor Churn MRR Rate is:
(Gewogen MRR – Uitbreiding MRR) / begin MRR x 100
Waarbij Churned MRR = inkomstenverlies door churn in een bepaalde periode.
- Customer Lifetime Value (CLV of LTV)
Customer Lifetime Value (CLV of LTV) is de hoeveelheid geld die een bedrijf verdient aan één klant gedurende de periode dat hij klant blijft. Het geeft aan hoe rendabel het is om te investeren in het werven van een klant.
U kunt LTV op verschillende manieren berekenen.
Een manier om het te berekenen is door uw gemiddelde inkomsten per account te delen door uw opzeggingspercentage.
- Verhouding klantlevensduur (LTV) tot klantacquisitiekost (CAC)
De verhouding tussen Customer Lifetime Value (LTV) en Customer Acquisition Cost (CAC) laat zien hoe efficiënt uw productmarketing is in het werven van klanten.
Een LTV tot CAC ratio van minder dan 1 betekent dat u meer geld uitgeeft om klanten te werven dan de inkomsten die u uit hen haalt. Dit is onhoudbaar, en geen enkel bedrijf kan dit op lange termijn volhouden.
Hoewel er geen magisch getal is, kan een gezonde LTV tot CAC-ratio in SaaS worden beschouwd als een ratio die 3 keer of meer is dan uw kosten om een klant te werven.
- Klantbehoud (CRR)
U moet kijken naar de retentiegraad van gebruikers op verschillende tijdstippen. Er zijn verschillende manieren om de retentiegraad van gebruikers te berekenen. Enkele daarvan zijn:
- dag 0 retentiegraad
- week 1 retentiegraad
- 7 dagen range retention rate
Conclusie
Om uw niche te winnen, moet u de gegevens die u verzamelt optimaal benutten. Dit maakt SaaS-tools voor gegevensanalyse waardevoller dan ooit.
Met de tools die wij hebben samengesteld, kunt u de voetafdrukken van gebruikers bij elke stap van hun reis volgen en begrijpen hoe zij met uw product omgaan.
Voor meer informatie over hoe u aan de slag kunt met inzichten in gebruikersactiviteiten, boekt u vandaag nog een gratis demo met Userpilot!
Haal het meeste uit uw klantgegevens met Userpilot