De 7 bästa SaaS-analysverktygen 2023

SaaS-företag trivs med data. Men data i sig är inte särskilt meningsfullt. Det är här som
programvara för analys
kommer in i bilden. Analysverktyg hjälper SaaS-företag att generera användbara insikter från de data de samlar in, som sedan ligger till grund för deras beslut.

Men vilka data ska du analysera och hur?

I det här inlägget kommer vi att dela upp den analysprogramvara som varje SaaS-företag behöver för att förstå sina köpare och användarpersonas, potentiella kunder, användare, intäktsmätningar och företagets hälsa.

Vi berättar också vilka datapunkter och mätvärden du bör vara särskilt uppmärksam på och hur du kan spåra dem med hjälp av SaaS-analysprogrammen som listas här!

TL;DR

  • Istället för att leta efter en SaaS-analysplattform som tillgodoser alla dina analysbehov kan du leta efter verktyg som specialiserar sig på specifika aspekter av SaaS, t.ex. marknadsföringsaktiviteter, användarbeteende eller till och med intäkter.

  • Google Analytics
    hjälper SaaS-företag att bättre förstå sin webbplatspublik genom att spåra en rad olika aktiviteter hos besökarna.
  • Med NapoleonCat kan du mäta och analysera användaraktivitet, medan Brand24 spårar dina varumärkesomnämnanden på sociala medier.
  • Produkt- och kundbeteende Analysverktyg för SaaS ger dig insikter som kan hjälpa dig att analysera användarnas beteende under hela användarens resa.
  • Heap är en allsidig plattform för produktanalys som spårar alla typer av användarinteraktioner i appen och hjälper dig att besvara frågan – vad är det som händer?

  • Userpilot
    är en kodfri onboarding-plattform som är mycket användbar för användaranalyser på medellång sikt och som gör det lättare att tolka och spåra data om användarbeteende med hjälp av fördefinierade mål.
  • FullStory spårar användarnas interaktioner och skapar trattar för att hjälpa dig att observera hur dina användare beter sig i varje tratt.
  • Profitwell är ett lysande analysverktyg för SaaS som ger dig möjlighet att spåra intäkter, användartillväxt och vanliga SaaS-värden.
  • Några av de viktiga KPI:er som du kan spåra för ditt SaaS-företag är ARPU, MRR, ARR, Expansion MRR rate, Churn MRR rate, Churn, LTV, LTV: CAC, och användarretentionsgrad.
  • Använd användaranalyser direkt genom att bygga upplevelser i appen med Userpilot. Boka en demo för att lära dig mer!

Prova Userpilot för din SaaS nu!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

Vad är SaaS-analys?

SaaS-företag använder SaaS-analyser för att spåra kunddata i alla skeden av kundresan och fatta smartare, datadrivna beslut.

SaaS-analyser hjälper företag att förstå användarnas beteende, minska antalet kunder som lämnar företaget genom att förstå orsakerna till att kunderna lämnar företaget, öka användarnas engagemang vid varje kontaktpunkt och i slutändan öka antalet kunder som behåller företaget.

Vilka typer av SaaS-analysprogram behöver SaaS-företag?

Det finns ingen programvara som passar alla och som ger analyser av alla aspekter av din SaaS-verksamhet. Du kan hitta specifika programvaror som är specialiserade för att avslöja specifika datapunkter i prenumerationsverksamheten, till exempel:

SaaS-företag behöver verktyg för marknadsanalys för att utforma sina marknadsföringsstrategier och nå potentiella kunder på ett effektivt sätt. Detta inkluderar spårning av aktiviteten hos både webbanvändare och sociala användare.

Analysverktyg för produkt- och användarbeteende hjälper dig att spåra användarresor, UX-problem med mera.

Om du behöver mäta den ekonomiska effekten och genomförbarheten av dina SaaS-beslut är intäktsanalysverktyg mycket användbara.

Låt oss utforska olika SaaS-analysverktyg mer i detalj.

Verktyg för marknadsanalys för SaaS

Verktyg för marknadsanalys hjälper SaaS-företag att utforma datadrivna marknadsföringsstrategier. Att välja rätt verktyg för marknadsanalys kan hjälpa dig att besvara följande frågor:

  • Vem besöker din webbplats?
  • Hur interagerar dina besökare med ditt blogginnehåll?
  • Var spenderar dina besökare mest tid under varje surfning?
  • Hur många av dina besökare konverterar?
  • Var får du flest konverteringar? Från vilka bloggar? Från vilken CTA?

Du kan få svaren med hjälp av trafikanalysprogram som Google Analytics och analysverktyg för sociala medier som NapoleonCat och Brand24.

Programvara för trafikanalys för SaaS – Google Analytics

Google Analytics hjälper SaaS-företag att bättre förstå sin webbpublik genom att spåra en rad viktiga mått på besökarnas aktivitet, inklusive hur användarna kommer till din webbplats, vart de navigerar och hur mycket tid de spenderar på varje sida.

Google Analytics

Google Analytics.

Google Analytics har också konverteringsspårning som gör att du kan spåra källan till varje konvertering efter att du har ställt in dina konverteringspunkter. Detta hjälper dig att förbättra dina marknadsföringsmeddelanden, och genom att kombinera denna information med de övergripande uppgifterna om användaraktivitet kan du skapa bättre användarpersonas.

Du kan spåra nya användare som besöker din webbplats under en viss period. Genom att hålla koll på nya användare minst en gång i månaden kan du förstå hur din webbtrafik växer med tiden.

I Google Analytics kan du också välja två intervall för att jämföra data från två olika perioder inom samma intervall. Dessutom kan du spåra trafikkälla och medium för att identifiera vilka förvärvskanaler som ger mest trafik.

Genom att identifiera de bästa kanalerna och landningssidorna som leder till flest konverteringar kan du lyfta fram det innehåll som bäst passar din målgrupp.

Google Analytics gör det visserligen möjligt att sätta upp mål, men det är inte tillräckligt effektivt för att spåra effektiviteten hos specifika CTA:er. Men det är viktigt att spåra klick på alla CTA:er när flera CTA:er pekar på samma plats, t.ex. sidan för anmälan till gratis provning eller demo. I så fall kan du skapa anpassade händelser baserat på relevanta händelseparametrar.

Analysverktyg för sociala medier för SaaS – NapoleonCat

Dina potentiella användare finns inte bara på din blogg eller webbplats.

Användarna går allt oftare bort från konventionella sökmotorer för att söka information om varumärken. Studier har visat att över 70 % av internetanvändarna använder sociala medier för att söka information om produkter som de är intresserade av att köpa.

Så vad kan dina följare i sociala medier berätta om din användarpersonlighet?

Med NapoleonCat kan du mäta och analysera användaraktivitet på dina sociala medier på Facebook, Instagram, Twitter, LinkedIn och YouTube.

NapoleonCat instrumentbräda

NapoleonCat instrumentbräda.

Du kan hålla koll på din räckvidd och ditt engagemang i sociala medier och identifiera ditt bästa innehåll. Detta hjälper dig att skapa bättre marknadsföringsmeddelanden.

Med SaaS-analyser kan du också få insikter om när det är bäst att publicera innehåll för din målgrupp. Dessutom ger verktyget detaljerad information om publikens demografi för varje kanal i sociala medier, vilket hjälper dig att lära dig mer om dina användares personas.

En annan lysande funktion är den jämförande analysen, som gör att du kan övervaka konkurrenter och jämföra dina resultat med branschens riktmärken.

Analysverktyg för sociala medier för SaaS – Brand24

Brand24 spårar dina varumärkesomnämnanden i sociala medier, nyheter, bloggar, videor, forum, podcasts, recensioner med mera.

Brand24 instrumentpanel

Brand24 instrumentbräda.

Brand24:s briljanta funktioner för socialt lyssnande gör det möjligt att analysera kvaliteten och kvantiteten av diskussionen om ditt varumärke och hjälper dig att få insikter om dina kunder.

Det erbjuder också analys av influencers, vilket hjälper dig att välja rätt influencers som kan engagera dina kunder mest effektivt.

Brand24 erbjuder också sentimentanalys för att spåra känslor i omnämnanden och hjälpa dig att få en bättre förståelse för användarnas attityder till ditt varumärke.

Analysprogram för SaaS – programvara för SaaS för analys av produkt- och användarbeteende

De data du samlar in från testanvändare av din produkt hjälper dig att förstå hur mycket värde användarna får ut av din produkt och var du kan göra förbättringar.

Produkt- och användarbeteende Analysverktyg för SaaS ger dig insikter som kan hjälpa dig att övervaka en användares väg till konvertering, identifiera flaskhalsar och oengagerade användare och spåra kundupplevelsen och hälsopoängen för varje segment.

SaaS-företag måste överväga tre nivåer av produktanalys, som är svaren på de tre frågorna:

  • Vad är det som händer?
  • Vem gör det?
  • Varför gör de det?

De bästa analysverktygen för SaaS som Userpilot, Heap och FullStory hjälper dig att besvara dessa frågor.

Analysverktyg för SaaS – Userpilot: för att spåra användarnas beteende i appen.

Userpilot är en kodfri onboarding-plattform som är mycket användbar för att spåra beteenden i appar. Det gör det lättare att tolka och spåra data om användarnas beteende genom att använda fördefinierade mål.

Instrumentpanel för Userpilot-mål

Sätt upp mål med Userpilot.

Eftersom Userpilot spårar användarnas beteende baserat på dina fördefinierade mål kan du bestämma vad du vill fokusera på.

Userpilots analyser genererar insikter baserat på vad användarna gör i din app. Dessa är baserade på anpassade användarhändelser, eller “funktionstaggar”, och du kan “tagga” en funktion i fronten av din webbapplikation.

Märkning av Userpilot-funktioner

Märk olika UI-element med Userpilot.

Userpilot hjälper dig också att enkelt bygga användarsegment och trattar med hjälp av anpassade filter på data om användaraktivitet.

Segmentering av användarpilot

Segmentering av användarpiloten.

Detta hjälper dig att förstå varje segment. De användbara insikterna från dessa analyser kan hjälpa dig att optimera upplevelser i appen för att hjälpa användare som kämpar eller för att få tveksamma användare att gå vidare på sin användarresa.

En annan värdefull funktion i Userpilot är dess förmåga att skapa sekundära onboarding-upplevelser som kan hjälpa användarna att få ut mer värde under sin användarresa.

Detta är viktigt eftersom grundläggande användare inte upptäcker vissa funktioner själva efter aktivering. Detta leder ofta till att de inte kan hitta den funktion som de behöver, vilket i slutändan leder till att kunderna slutar att använda sig av dem.

Flöden från användarpiloten

Skapa olika flöden med Userpilot.

Analysera kundernas beteende i appen med Userpilot!

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

Analysverktyg för SaaS – Heap: för produktanalyser på hög nivå

Heap är en allsidig produktanalyslösning som spårar alla typer av användarinteraktioner i appen och hjälper dig att besvara frågan.
vad
händer?

Heap möjliggör spårning på användar- och kontonivå. Det krävs ingen ytterligare konfiguration eller händelsedefinition för att komma igång. Du kan börja spåra användarnas aktivitet från första dagen.

Instrumentpanel för högar

Instrumentpanel för högar.

Du kan skapa anpassade händelser och använda dem i trattar och kohorter. Med Heap kan du kombinera spårade data till dina egna anpassade “virtuella händelser”.

Om dina dataparametrar eller händelsedefinitioner har ändrats kan du också definiera händelser och konverteringar retroaktivt för att hålla dig uppdaterad.

Du får också rapportering och analys i realtid längs flera axlar och beteendesegment. Heap är också optimerad för både webb- och mobilapplikationer.

Tänk på att Heap har en snabb inlärningskurva när det gäller kunskap om produktanalys. Med tanke på dess omfattande funktioner är det dock värt att lära sig.

Även om Heap har ett gratispaket med obegränsade användarlicenser är det begränsat till ett projekt och 10 000 sessioner per månad. Priset för Heaps betalda planer börjar från 1 000 dollar per månad.

SaaS-analysverktyg – Fullstory: för insamling av kvalitativa data

Att mäta klick och skapa segment hjälper dig att svara på frågan “vad”, men det säger dig inte något om
varför
.

Om du vill veta mer om orsakerna bakom varje handling som din användare gör måste du se det på plats. Det är här som verktyg för att registrera sessioner som FullStory visar sitt värde.

Fullständigt instrumentbräda

Fullständig historia på instrumentbrädan.

Med FullStory kan du spåra användarnas interaktioner och skapa trattar. Du kan sedan observera hur dina användare beter sig i varje tratt.

FullStory kombinerar kvalitativa datakällor, t.ex. inspelningar av sessioner, med kvantitativ produktanalys. Detta ger dig mer värdefulla insikter för att förstå orsakerna bakom specifika användaråtgärder jämfört med fristående kvantitativ dataanalys.

Den registrerar sidvisningar och besökarklick samt innehåller användardata för att ge dig en så korrekt bild som möjligt när du återskapar användarsessioner.

FullStorys AI- och maskininlärningsfunktioner gör det mycket enklare att få fram korrekta insikter från dina data. Det finns också instrumentpaneler som du kan använda för att visualisera KPI:er som konverteringsfrekvens efter spårning och beräkning.

Om du samarbetar med ditt team i ett projekt kan du använda FullStorys Slack-integration för att enkelt dela användarsessioner med dina lagkamrater.

Men som alltid finns det en hake.

FullStory avslöjar inte sin prisinformation på sin webbplats. De erbjuder en kostnadsfri plan med begränsad tillgång till tre platser och 1 000 sessioner per månad. Du kan också välja en 14-dagars gratis provperiod för de betalda planerna.

SaaS-programvara för analys av intäkter

Alla de analysverktyg som vi hittills har diskuterat hjälper dig att spåra användaraktivitet och marknadsföringskanaler.

Men hur är det med din ekonomi och ditt företags hälsa?

I slutändan är det en enda fråga som alla kundsegmenteringar, trattar, användarfeedback och UX-förbättringar handlar om – ger det mer intäkter?

Verktyg för intäktsanalys som ProfitWell kan hjälpa dig att bedöma hur dina produkt- och marknadsföringsaktiviteter påverkar din ekonomi.

Verktyg för intäktsanalys – ProfitWell

Profitwell är ett lysande analysverktyg för SaaS som ger dig möjlighet att spåra intäkter, användartillväxt och många vanliga SaaS-indikatorer.

Instrumentpanel för ProfitWell

Instrumentpanelen i ProfitWell.

Med ProfitWells analys- och rapporteringsverktyg i realtid kan du hålla koll på allt och använda KPI:er för att fatta välgrundade beslut. Du kan fatta viktiga beslut baserat på korrekta uppgifter om dina kunder, konkurrenter, årliga återkommande intäkter och produktprestanda.

Dess avancerade AI-programvara hjälper dig att få en mycket exakt intäktsredovisning, vilket är avgörande för SaaS-företag. Detta hjälper dig att bättre förstå dina intäktskanaler och -källor, vilket minskar risken för spekulationer.

ProfitWell hjälper dig också att minska antalet kunder som lämnar företaget tack vare sina sofistikerade algoritmer. Det gör det lättare att fastställa den optimala prissättningen för dina produkter och uppgraderingar genom att utnyttja verkliga data om din bransch och marknadstrender.

ProfitWell erbjuder sin kostnadsfria ProfitWell Metrics-plan, som innehåller analys- och rapporteringsfunktioner i realtid.

Du kan spåra viktiga mätvärden som livstidsvärde (LTV), genomsnittlig intäkt per användare (ARPU), återkommande månadsintäkter (MRR), användningsgrad med mera gratis. De erbjuder också betalda planer med olika uppsättningar av funktioner.

Viktiga SaaS-indikatorer och KPI:er som du kan spåra med hjälp av SaaS-analysen.

Nu när vi har tagit upp olika typer av webbanalysverktyg, deras huvudfunktionalitet och analysfunktioner, kan vi tala om de viktigaste resultatindikatorerna som alla SaaS-företag bör följa för att öka kundbindningen.

  • Genomsnittlig intäkt per användare (ARPU)

Genomsnittlig intäkt per användare (ARPU) eller genomsnittlig intäkt per konto (ARPA) anger hur mycket intäkter en betalande användare genererar under en viss period.

Precis som antalet användare är intäkterna från varje användare ett viktigt mått på kundframgång inom SaaS. Målet med produktmarknadsföring är inte bara att få nya användare utan också att öka kontoutvidgningen, vilket mäts med hjälp av ARPU.

  • Återkommande månadsintäkter (MRR)

Återkommande månadsintäkter (MRR) beräknas genom att multiplicera den genomsnittliga intäkten per konto med antalet konton i en viss månad.

MRR är det första steget för att förstå om din produktmarknadsföring driver tillväxt eller inte.

  • Årlig återkommande intäkt (ARR)

Årlig återkommande intäkt (ARR) liknar MRR, förutom att den avser ett år i stället för ett månadsintervall.

Genom att hålla ett öga på både MRR och ARR kan du förstå om dina ansträngningar ger hållbara resultat eller inte.

  • Expansion av MRR-frekvensen

Expansion MRR-grad visar hur snabbt du växer genom kontoutvidgning.

Formeln för Expansion MRR-kvoten är:

(Expansion MRR i slutet av månaden – Expansion MRR i början av månaden) / Expansion MRR i början av månaden x 100

Expansion MRR = intäkter från uppgraderingar under månaden + intäkter från tilläggsfunktioner under månaden.

  • Churn MRR-frekvens

Den höga andelen MRR-avgångar anger hur mycket intäkter du har förlorat under en viss tidsperiod på grund av avgångar.

Beräkningsformel för Churn MRR

Formeln för Churn MRR Rate är:

(Churned MRR- Expansion MRR) / start MRR x 100

Där Churned MRR = förlorad intäkt på grund av churn under en viss period.

  • Livstidsvärde för kunden (CLV eller LTV)

Customer Lifetime Value (CLV eller LTV) är den summa pengar som ett företag tjänar på en kund under den tid som kunden är kund. Det visar hur lönsamt det är att investera i att skaffa en kund.

Du kan beräkna LTV på flera olika sätt.

Ett sätt att beräkna det är att dividera din genomsnittliga intäkt per konto med din churn rate.

Formeln för kundernas livstidsvärde

  • Förhållandet mellan kundernas livstidsvärde (LTV) och kundanskaffningskostnaden (CAC).

Förhållandet mellan Customer Lifetime Value (LTV) och Customer Acquisition Cost (CAC) visar hur effektiv din produktmarknadsföring är när det gäller att skaffa kunder.

Ett LTV/CAC-förhållande under 1 innebär att du spenderar mer pengar på att skaffa kunder än vad du får ut av dem. Detta är ohållbart, och inget företag kan stödja detta på lång sikt.

Även om det inte finns någon magisk siffra kan ett sunt LTV/CAC-förhållande inom SaaS anses vara ett förhållande som är tre gånger eller mer än din kostnad för att skaffa en kund.

  • Kundbindningsgrad (CRR)

Du måste undersöka hur många användare som stannar kvar med olika intervaller. Det finns flera sätt att beräkna hur många användare som stannar kvar. Några av dessa är:

  • dag 0 retentionsfrekvens
  • behållningsgrad vecka 1
  • 7 dagars räckvidd för bibehållande av sortimentet

Slutsats

För att vinna din nisch måste du använda de uppgifter du samlar in på bästa sätt. Detta gör SaaS-verktyg för dataanalys mer värdefulla än någonsin.

Med hjälp av de verktyg som vi har sammanställt kan du spåra användarnas fotspår i varje steg av deras resa och förstå hur de använder din produkt.

Om du vill veta mer om hur du kan komma igång med insikter om användaraktivitet kan du boka en kostnadsfri demo med Userpilot idag!

Få ut det mesta av dina kunddata med Userpilot

FÅ EN DEMONSTRATION

  • 14 dagars provperiod
  • Inget kreditkort krävs

 

previous post next post

Leave a comment