User Onboarding Gamification: De 4-stappenformule voor SaaS-succes In-App

Gamification bij het inwerken van gebruikers is het ‘geheime wapen’ dat de betrokkenheid van gebruikers kan stimuleren en productadoptie op lange termijn kan stimuleren.

In deze complete gids voor onboarding gamification bespreken we:

  • Wat is gamification?
  • Waarom het belangrijk is om te gebruiken in uw inwerkprocessen
  • Hoe gamification bij onboarding implementeren in 4 eenvoudige stappen
  • Diverse voorbeelden uit de praktijk van gamification voor verschillende use cases + de resultaten ervan

Laten we gaan.

TL;DR

  • Bij gamifying onboarding gaat het erom leuke spelelementen te introduceren in de UX van SaaS-producten, met als einddoel een specifiek gewenst gebruikersgedrag aan te moedigen.
  • De inwerkervaring van uw product kan net zo beklijvend zijn als een videogame, als hij maar boeiend is.

De 4 stappen naar een gamified onboarding proces:

  • Gebruik welkomstschermen waarin de gebruiker zijn avatars kan kiezen om informatie te verkrijgen over zijn rol en use case.
  • Checklists toevoegen met financiële stimulansen voor het voltooien van elke taak die overeenstemt met belangrijke activeringspunten. Gebruik een voortgangsbalk om gebruikers te motiveren.
  • Implementeer gamificatiepunten en badges om de betrokkenheid van individuele gebruikers te stimuleren.
  • Gebruik leaderboards en stimuleer rivaliteit tussen gebruikers van dezelfde bedrijfsaccounts of een publiek leaderboard om de concurrentie aan te jagen en de adoptie en het gebruik van producten te verbeteren.
  • Het toevoegen van gamification aan uw onboarding vereist geen tijd en middelen van uw engineeringteam. Het kan rechtstreeks vanuit uw browser worden gebouwd met no-code tools zoals
    Userpilot
    .

Wat is onboarding gamification?

Gamifying user onboarding gaat over het introduceren van leuke, game design elementen in de UX van SaaS producten met als einddoel het aanmoedigen van een specifiek gewenst gebruikersgedrag.

De meest voorkomende gamified onboarding-strategieën zijn:

  • Voortgangsbalken
  • Punten
  • Badges (of andere aanmoedigende blijk van waardering – likes, shares, emoji-reacties enz.)
  • Leaderboards
  • Elementen van rivaliteit tussen verschillende gebruikers

Dezelfde elementen van onboarding gamification kunnen worden gebruikt tijdens het onboardingproces van werknemers om de betrokkenheid van werknemers en de adoptie van software voor intern gebruik te vergroten.

In dit artikel zullen we ons echter concentreren op het gebruik van gamification in het onboardingproces voor nieuwe gebruikers, niet voor werknemers.

Waarom onboarding gamification gebruiken voor uw app?

Volgens ons SaaS Onboarding Onderzoek 2023- met 1000 SaaS bedrijven, gebruikt 44% een onboarding checklist, en 30% gebruikt voortgangsbalken tijdens hun onboarding proces.

statistieken over saas onboarding

In vergelijking met vorig jaar nemen deze aantallen toe. Dit kan alleen maar betekenen dat steeds meer SaaS-bedrijven gamification-elementen toepassen.

Onboarding gamification maakt het bereiken van het activeringspunt aanzienlijk aantrekkelijker

Het doel van nieuwe gebruikers onboarding is om uw gebruikers de eerste twee of drie belangrijke acties te laten uitvoeren die uw gebruikers de waarde van uw product doen begrijpen – aka het “Aha! moment” bereiken.

activeringspunten userpilot

Hoe boeiender de onboarding-ervaring, hoe groter de kans dat uw gebruikers het uithouden.

Gamified onboarding duwt meer gebruikers het gebruikerspad op en stimuleert advocacy

vliegwiel voor gebruikersadoptie

Een ander belangrijk punt om te onthouden bij het implementeren van gamificatie in uw onboardingproces is dat het niet alleen ophoudt bij de primaire onboardingfase. U hebt een secundaire onboarding nodig om de adoptie van nieuw uitgebrachte functies te verhogen en uw gebruikers in het gebruikerspad te houden.

Je hebt ook een andere onboarding nodig om je power users betrokken te houden en te pleiten voor je product. Gamification van onboarding is een manier om de power-app status te bereiken.

Hoe werkt onboarding gamification?

Door te kijken naar psychologische principes kunnen we zien hoe gamification het gedrag van gebruikers kan veranderen.

Een van de redenen waarom gebruikers eerder geneigd zijn een gamified onboarding proces te voltooien is het Zeigranik effect. De theorie werd ontwikkeld door de Russische psychologe Bluma Wulfovna Zeigarnik in de jaren 1920 terwijl ze in een druk restaurant zat.

  • Het bedienend personeel kon zich de bestellingen van de tafels perfect herinneren als ze hun rekening niet hadden betaald.
  • Zodra de rekening was betaald, vergaten ze de bestelling volledig.
  • We onthouden onvoltooide taken veel beter en zijn gemotiveerd om ze af te maken.

In videospelletjes weet je veel meer als je een level niet hebt uitgespeeld dan het eigenlijke verhaal van het spel. Zelfs met geen andere beloning dan te zeggen dat je het voltooid hebt, zul je
blijven inloggen om het af te maken.

Het is niet het willen afmaken, het is het MOETEN afmaken.

Hetzelfde geldt voor product onboarding. Door een onboarding-checklist te maken met een paar voltooide en een paar onvoltooide taken, krabt u aan die kriebel om de open lus te sluiten en de onboarding bij uw gebruikers te voltooien:

postifty checklist

Dit is belangrijk, vooral in het geval van complexe, zelfbedieningsproducten.

Nu we kunnen zien hoe gamification van uw activeringspunten iets kan maken waar uw gebruikers naar uitkijken, kunnen we de puntjes op de i zetten van hoe u het daadwerkelijk kunt implementeren.

Hoe onboarding gamification stap voor stap te implementeren

Hoewel uw interne ontwikkelaars de gamification-elementen zelf in uw onboarding-flow kunnen bouwen (en ik weet zeker dat ze graag nog een UX-project bovenop de roadmap willen), zijn er ook no-code-opties die u zelf kunt gebruiken om uw onboarding te gamificeren en productervaringen rechtstreeks vanuit uw browser te bouwen.

Nu – laten we eindelijk eens kijken hoe je je hele onboarding flow stap voor stap kunt gamificeren!

STAP 1: Gamify uw welkomstscherm

Je welkomstscherm is het eerste element dat je gebruikers zien als ze voor het eerst inloggen op je app.

En het is een uitstekende gelegenheid voor u om meer te weten te komen over uw gebruikers – hun rol, doelen en use cases – zodat u de onboarding-ervaring kunt aanpassen en stroomlijnen. Dat maakt het persoonlijker en relevanter.

En als het relevant is – zal het ook effectiever zijn.

Het probleem is dat uw gebruikers geen lange enquêtes over zichzelf willen invullen. Zij willen uw product zo snel mogelijk gaan gebruiken.

Hoe kunt u hen aanmoedigen om kostbare informatie over hun rol en use case op te geven?

Begrijp uw gebruikerspersona en bouw avatars

Nou – neem een voorbeeld aan de videogames en laat ze hun ‘personage’ of ‘avatar’ kiezen – door op de juiste persona te klikken!

kies je karakter - gamified welkomstscherm

Bron: eset.com

Bijvoorbeeld – voor ons bij Userpilot, kan de gebruiker iedereen zijn van een Product Manager, Product Marketing Manager, UX onderzoeker of ontwerper, tot Customer Success Manager of zelfs een SaaS oprichter.

We zouden dus eenvoudig avatars van deze persona’s kunnen maken en de nieuwe gebruiker op het welkomstscherm kunnen laten kiezen wie hij of zij is. Slim, hè? 😉

Begrijpen wat er moet gebeuren met een vertakte onboarding-ervaring

In de volgende stap:

Wij zouden naar de use case vragen door de gebruiker te vragen zijn avontuur te kiezen (net zoals spelers van videospelletjes soms verschillende scenario’s kunnen kiezen).

Wat zou je willen doen?

  • Bouw de nieuwe gebruiker onboarding
  • Bouw evergreen (secundaire) onboarding
  • Nieuwe functies aankondigen
  • Start een NPS-enquête en meet het gebruikerssentiment

Deze zouden kunnen worden gevisualiseerd door de gebruiker verschillende “borden” te laten kiezen. Eset deed iets soortgelijks:

verschillende scenario's kiezen

STAP 2: Gebruik een onboarding checklist

Taken toevoegen die gebruikers naar het activeringspunt leiden

Herinner je je het Zeigarnik effect?

Onboarding checklists zetten dit effectief in door onafgemaakte taken in het geheugen van uw gebruiker te houden voor elk onboarding proces.

Zelfs bij producten die gemakkelijk te gebruiken zijn, blijkt dat checklists zorgen voor meer betrokkenheid.

Bekijk Loom’s checklist hieronder.

Onboarding checklists verbeteren met incentivize

Checklists helpen om de intimiderende concepten van uw product in eenvoudige stappen te vertalen.

Om uw checklists te gamificeren moet er een soort stimulans zijn voor het voltooien van elke fase: u kunt bijvoorbeeld kortingsbonnen stapelen voor het snel voltooien van elke taak.

Hier is een voorbeeld van hoe je een gamified onboarding checklist met kortingen bouwt in minder dan 5 minuten met Userpilot, zonder codering (Wil je er ook zo een? Bel snel met ons!)

Na voltooiing van alle taken krijgt de gebruiker de volledige kortingscode:

gamified SaaS gebruiker onboarding checklist voltooiing userpilot

De kortingscode verschijnt alleen wanneer de gebruiker alle stappen van de checklist – dus alle belangrijke activeringspunten – heeft doorlopen:

Prodpad deed iets soortgelijks in hun checklist:

Prikkels motiveren gebruikers om punten op de checklists af te werken – maar dat hoeft niet altijd een financiële beloning te zijn.

Ze werken niet alleen voor het inwerken van nieuwe gebruikers en ‘aha-momenten’, maar ze zijn ook geweldig voor producten die tijd kosten om in te stellen, of om gebruikers te informeren over uw secundaire functies.

Ook u kunt verschillende checklists in uw gebruikerssegmenten A/B testen en kijken wat het beste werkt om ze te activeren.

De voltooiing van elke taak vieren

Een relatie opbouwen met uw gebruikers gaat niet alleen over hen helpen hun doelen zo snel mogelijk te bereiken…

…het gaat er ook om hen te laten glimlachen, een goed gevoel te geven over het gebruik van uw product en daardoor merkbetrokkenheid en -loyaliteit te ontwikkelen.

Soms is er een regenboogrijdende eenhoorn voor nodig:

Asana onboarding gamification prestaties

Bron: Asana.com

Ik moet toegeven: Asana heeft me hiermee volledig gekocht.

Telkens als ik een taak volbreng in de projectmanagementtool, zie ik een ander ‘magisch dier’ mijn succes vieren.

Het vieren en belonen van de prestaties van uw gebruikers gaat ver. Vooral als je het persoonlijk maakt:

Kotentino toont je een dansende Gif van een van zijn werknemers (Hanna) wanneer je de eerste stap van hun onboarding afrondt.

Kotention onboarding gamification prestaties

Bron: Kontentino.com

Dit persoonlijke tintje maakt het nog meer next-level.

Door feestelijke schermen toe te voegen na het voltooien van elke mijlpaal in het inwerkproces, krijgen geactiveerde gebruikers het gevoel dat ze onmiddellijk waarde krijgen – en dat ze behoorlijk slim zijn.

Gebruik eenvoudige beloningen voor eenvoudige taken

Je hebt niet altijd een checklist nodig. Dezelfde beloningsprincipes zijn van toepassing op het vergroten van de betrokkenheid van gebruikers.

ClickUp biedt bijvoorbeeld krediet voor gebruikers die een eenvoudige taak uitvoeren en een video bekijken die deel uitmaakt van hun inwerkprogramma. Het is bedoeld om gebruikers te betrekken bij hun educatieve inhoud, zodat ze verschillende AHA-momenten bereiken en gemotiveerd zijn om het product te blijven gebruiken.

STAP 3: Gebruik badges als teken van bekwaamheid/betrokkenheid

Als uw app een gemeenschapsaspect heeft, kan het toevoegen van elementen van ‘sociale erkenning’ zoals prestatiebadges de gebruikers ertoe aanzetten zich meer in te zetten door een beroep te doen op hun behoefte aan sociale status binnen uw gemeenschap.

H4 instellen hoe gebruikers op een bepaald niveau komen

Technologiebedrijven zoals Reddit hebben deze aanpak onder de knie.

Ze hebben van iets eenvoudigs als bloggen en commentaar geven een platform gemaakt met miljoenen actieve gebruikers. Als gebruikers de website gebruiken, krijgen ze munten voor hun berichten en een level omhoog voor elke chat thread en groep waarop ze commentaar geven.

Reddit gamification badges

Facebook heeft ook zijn eigen versie geïmplementeerd waarbij top-pagina commentatoren verschillende badges krijgen voor hun interacties.

Facebook gamification badges

Bron: Facebook.com

Gebruik belangrijke activeringspunten als doelen die gebruikers moeten bereiken

U kunt uw badges gebruiken om gebruikers te inspireren uw secundaire functies over te nemen. Voor elke nieuwe functie die ze gebruiken, krijgen ze een badge of punten voor het beheersen van die functie.

U zou uw krachtige gebruikers zelfs kunnen belonen met specifieke badges en niveaus, afhankelijk van hun in-app tijd.

Ooit afgevraagd waarom gevorderde gebruikers van bekende SaaS tools zoals HubSpot graag op LinkedIn opscheppen over hun vaardigheid in het gebruik van de app?

Omdat het hun carrièrevooruitzichten positief kan beïnvloeden.

Hubspot heeft een heel certificeringsprogramma gecreëerd rond de verschillende producten in zijn marketing suite met behulp van badges:

hubspot certificering badges gamified SaaS

Bron: HubSpot

Waarom neemt u geen voorbeeld aan Hubspot en creëert u uw eigen mini-certificeringsprogramma voor verschillende niveaus van bekwaamheid met uw tool?

Als het gebruik van uw product een gewilde vaardigheid is in een bepaalde branche, gebruik dan badges om aan te geven in hoeverre uw gebruikers uw tool beheersen en moedig hen aan hun badges te delen op hun sociale-mediaprofielen en cv’s.

Nogmaals: u kunt checklists gebruiken om uw gebruikers bepaalde taken te laten uitvoeren op verschillende vaardigheidsniveaus met uw tool. Na het behalen van elk ‘vaardigheidsniveau’ – kunt u als gebruiker een badge of een Certificaat van Bekwaamheid downloaden:

Gamified onboarding ervaring met certificeringsbadges

Geef ons een gil als u hulp wilt bij het opzetten van uw gegamificeerde certificeringsprogramma om uw gebruikers een duwtje in de rug te geven.

STAP 4: Neem elementen van rivaliteit tussen teamleden op in bedrijfsaccounts

Wie houdt er niet van een beetje competitie? Van uw app een sport maken onder uw gebruikers met bedrijfsaccounts is een geweldige manier om de betrokkenheid te vergroten en te pronken met eventuele secundaire functies.

Je kunt leaderboards implementeren die laten zien welke teamleden de meeste in-app taken hebben voltooid of wie de meeste uren heeft ingelogd.

Dit soort gamificatiefuncties komt vaker voor in CRM’s zoals Kipfolio.com voor verkopers, maar je vindt ze ook in apps zoals Helpdesk.

Helpdesk gamification leaderboard

Bron: Helpdesk.com

Om de rivaliteit aan te wakkeren, kunt u zelfs getriggerde e-mails versturen om elk teamlid bij te praten over zijn of haar vorderingen van de maand. Hoe meer concurrentie er is, hoe actiever de gebruikers van een bedrijfsaccount zullen worden omdat ze proberen hun collega’s te verslaan.

Aan het einde van de maand kunnen de meest actieve gebruikers worden beloond met een Amazon-cadeaubon of toegang tot een nog niet uitgebrachte functie.

Beste Onboarding Gamification Voorbeelden

Dus nu je weet waarom gamification werkt, en de strategieën om het te implementeren in je onboarding, laten we enkele van de beste voorbeelden van gamification in actie zien voor nieuwe gebruikers en secundaire functie-adoptie.

SalesFlare verdubbelde hun voltooiingspercentage bij onboarding met gamification

SalesFlare is een CRM dat er prat op gaat een eenvoudige oplossing te zijn voor de hectische wereld van B2B-verkoop. Hun belangrijkste doelgroep zijn kleine bedrijven en starters die op zoek zijn naar een snelle en eenvoudige manier om hun verkoop bij te houden zonder de complexiteit van een tool als Salesforce.

Zij wilden testen of zij hun activeringspercentages konden verhogen door hun onboarding checklist te gamificeren.

Aangezien de checklist tien punten bevatte, leek het voor een nieuwe gebruiker ontmoedigend om ze allemaal zonder enige stimulans te doorlopen. Niet iedereen heeft de tijd of het geduld om zelf een nieuw product te leren.

Dus testten ze met Userpilot dat een verlenging van een dag aanbood voor elke taak die in de gratis proefperiode werd voltooid. Als de nieuwe gebruiker de volledige checklist invult, krijgt hij 10 dagen extra op zijn proefperiode.

Salesflare onboarding checklist

Bron: SalesFlare.com

De resultaten na drie weken A/B-testen waren:

  1. 13% meer mensen begonnen hun leads te volgen (belangrijk activeringspunt)
  2. 40-50% meer teams nodigden teamleden uit tijdens de proef.
  3. Betalende teams voltooiden gemiddeld 7,6 stappen op 10 in plaats van 4!

Uiteindelijk leidde het zelfs tot hogere activeringspercentages en retentie omdat het hun gebruikers betrokken hield bij het proces in plaats van een urenlange producttour of een klantensuccesgesprek. Gebruikers bereikten hun “Aha! Moment” veel sneller en keken naar Salesflare als de bron om hun verkoopprocessen te vergemakkelijken.

Gamification in Secondary Onboarding

Platformly is een SaaS-product waarmee marketeers hun klanten in elke fase van hun customer lifecycle kunnen betrekken en leiden. Het marketingautomatiseringsplatform omvat alles van een CRM tot e-mailmarketing en is uitgerust met een zakelijk dashboard dat rapporten kan genereren.

Met zoveel functies vond Platformly het moeilijk voor hun gebruikers om het product te vertrouwen voor meer dan één use case.

Ze hadden deze complexe automatiseringstool gebouwd, maar mensen kwamen niet verder dan de primaire onboarding.

Om niet op te geven en de zoveelste e-mailmarketing app te worden, investeerde Platformly tijd in het creëren van walkthroughs op pagina’s die gebruikers nog niet hadden bezocht met Userpilot.

Platformly gamified secundaire onboarding

Bron: Platformly.com

  • De ervaring zou kunnen worden geactiveerd voor een specifiek segment van gebruikers die hun primaire onboarding al hebben voltooid.
  • Elke walkthrough was voorzien van een videotutorial waarin werd uitgelegd hoe de functie moest worden gebruikt en wat de voordelen ervan waren.
  • Nadat ze de video te zien kregen, kregen ze gedreven acties, zodat gebruikers op de relevante knoppen moeten klikken en de taak moeten voltooien.
  • Zodra zij de functie-doorloop hadden voltooid, kregen zij een bericht te zien waarin zij werden gefeliciteerd met hun prestatie.

Wat waren de resultaten?

Door het gamificeren van secundaire functies had Platformly voltooiingspercentages van 40% en meer op hun secundaire onboarding flows.

Meer gebruikers werden geactiveerd en zagen het potentieel van het product. Natuurlijk betekende dit dat de kans groter was dat zij zich zouden omzetten in betalende klanten.

Gamification bij onboarding gebruiken om gratis proefgebruikers te converteren

ProdPad is een end-to-end product management tool ontworpen om het leven van Product Managers’ makkelijker te maken. U kunt roadmaps van het volgende niveau maken die indruk maken tijdens bestuursvergaderingen, al uw ideeën en klantenfeedback op een doordachte en intuïtieve manier organiseren, en het bevat een groot aantal integraties om unieke workflows te bouwen.

Met zo’n complexe tool al in een zeer moeilijk veld, wilden ze de tijd tot conversie verkorten en de app persoonlijker maken en aanpassen aan de behoeften van de gebruiker.

Zij ontdekten dat het binnen hun proefperiode van 30 dagen 9 dagen duurde voordat gebruikers besloten of zij voor het product wilden betalen. Al die extra vrije tijd in de app deed gebruikers spartelen omdat er geen stimulans was om zich meteen aan te melden.

  • Ze hebben de gratis proefperiode ingekort van 30 dagen tot 7.
  • Toen implementeerden ze een “magisch verlengende proef” waar gebruikers dagen verdienden als ze nieuwe functies uitprobeerden.
  • Hun productdashboard en elke nieuwe functie hadden aantrekkelijke tooltips en masterclassvideo’s om gebruikers te begeleiden bij het gebruik ervan.

Prodpad gratis proefversie

Dit gaf gebruikers precies de tijd en functies die ze nodig hadden om te beslissen of ze zouden kopen.

Indrukwekkend genoeg werd hun tijd tot bekering met 4 weken verkort.

Nu borduren ze voort op hun eerdere succes. De gamification-acties worden een beetje aangepast (niet veel) om nog meer waarde te bieden op basis van wat gebruikers het meest doen als ze op proef zijn.

Zoals Picasso ooit zei: ‘goede kunstenaars kopiëren, grote kunstenaars stelen’ – we zijn er vrij zeker van dat niemand het erg zal vinden als u deze best practices leent!

De dingen afronden

U kunt creatief zijn met de gamificatiestrategieën die u besluit toe te passen, maar u moet natuurlijk wel rekening houden met uw budget en de tijd van uw ontwikkelaar.

Een waardevolle investering kan zich voordoen wanneer u probeert de metriek voor het gebruik van functies te verbeteren.

Let op rode vlaggen, zoals wanneer grote delen van uw nieuwe gebruikers niet in de buurt komen van uw activeringspunten.

Gelukkig zijn er manieren om gamification-elementen zoals checklists, gesegmenteerde welkomstschermen en achievements te testen en te bouwen zonder tijd te verliezen op uw product roadmap.

Userpilot kan hierbij helpen. Vraag een demo aan en zie hoe eenvoudig het is om uw onboarding-strategie te verbeteren en gebruikers te behouden met gamification-elementen. Gamify onboarding met Userpilot.

previous post next post

Leave a comment