Miten luoda interaktiivisia käyttöoppaita SaaS-tuotteellesi?
Jos olet kokenut SaaS-yrittäjä, olet todennäköisesti kuullut interaktiivisista käyttöoppaista. Mutta mitä varten ne ovat, miten ne luodaan – ja mitä vaikutuksia niillä on käyttäjille?
Kaikki tuotepäälliköt haluavat ilahduttaa ja sitouttaa asiakkaitaan. Tärkeä osa tätä on varmistaa, että käyttäjät tietävät, miten he voivat hyödyntää sovellusta parhaalla mahdollisella tavalla (ja nykymaailmassa se tarkoittaa muutakin kuin sivun luomista, jossa on paljon tukidokumentaatiota).
Jos epäonnistut tässä tehtävässä, vaarana on asiakkaiden uskollisuuden vahingoittuminen.
Tässä artikkelissa selvitämme, mistä interaktiivisissa käsikirjoissa on kyse, miten niitä luodaan ja miten käyttäjiä ohjataan mielenkiintoisten läpikäyntien avulla.
Sukelletaan mukaan!
TL;DR
- Vuorovaikutteinen käyttöopas on yhdistelmä kehotteita, joita käytetään, kun käyttäjiä otetaan käyttöön, jotta he ymmärtäisivät, miten tuotetta käytetään.
- Käyttöoppaita on kahta päätyyppiä: täydelliset käyttöoppaat ja
tuotekierrokset
(jotka ovat yleensä yksityiskohtaisempia ja aikaa vieviä) ja
interaktiiviset oppaat
(joissa käytetään työkaluvihjeitä ja reaaliaikaista opastusta, jotta asiakkaat saavat kontekstisidonnaisempaa apua). - Vuorovaikutteiset käyttöoppaat parantavat käyttäjien perehdytystä ja edistävät tuotteen käyttöönottoa. Miten? Auttamalla todellisia käyttäjiä rakentamaan tietopohjaansa käyttämällä heille merkityksellistä vuorovaikutteista sisältöä.
- Verkkokäyttöoppaiden luomisessa sinulla on kaksi vaihtoehtoa: voit rakentaa ohjelmiston itse tai käyttää tuotteen läpikäyntityökalua.
- Oman työkalun rakentaminen tarkoittaa, että kehittäjät joutuvat luomaan monimutkaisia ohjelmistoja pitkällisesti, mikä vähentää tärkeysjärjestystä ydinliiketoiminnassasi. Vaarana on myös joustavuuden puute, joka vaikeuttaa interaktiivisten käsikirjojen mukauttamista.
- Olemassa olevan koodittoman työkalun käyttäminen(Userpilot voi auttaa) on paljon parempi vaihtoehto: suurempi joustavuus, pienempi riippuvuus kehittäjien työpanoksesta ja mahdollisuus kohdentaa kontekstisidonnaista apua helposti eri käyttäjäsegmenteille (mikä kaikki lisää digitaalista hyväksyntää).
- Vuorovaikutteisten käsikirjojen luomisprosessi on yksinkertainen:
- Ensinnäkin sinun on valittava tarkka tavoite – mitä yrität auttaa käyttäjiäsi saavuttamaan?
- Sen jälkeen voit valita sopivat käynnistimet ja luoda käyttöliittymässäsi kontekstuaalisen ohjeen “virran”.
- Lopuksi sinun on tunnistettava selkeät käyttäjäsegmentit (jotta voit luoda heidän tarpeisiinsa räätälöityjä läpikäyntejä).
- Vuorovaikutteista käsikirjaa voi täydentää muillakin välineillä: tarkistuslistat, joissa eritellään tiettyjä tehtäviä, voivat olla erittäin tehokkaita (esim. käyttäjien perehdyttämisessä), ja itsepalvelutuen tarjoaminen resurssikeskuksen avulla voi auttaa käyttäjiä laajentamaan tietopohjaansa.
Mikä on interaktiivinen käyttöopas?
Vuorovaikutteinen käyttöopas (tai käsikirja) on joukko toimintoja, jotka auttavat käyttäjääsi ymmärtämään paremmin SaaS-liiketoimintaasi, -tuotettasi tai -sivustoasi.
Ne ovat yleensä pieniä ponnahdusikkunoita, jotka selittävät, mitä sivulla tapahtuu, ja antavat selkeät ohjeet siitä, miten käyttäjän tulisi navigoida ohjelmistossasi.
Vuorovaikutteiset käyttöoppaat ovat erinomainen tapa sitouttaa ja kouluttaa käyttäjiä, auttaa heitä saamaan tuotteestasi kaiken irti ja parantaa käyttäjien sisäänpääsyä ja ominaisuuksien omaksumista.
Vuorovaikutteisten käyttöoppaiden tyypit
Käyttöohjeet ovat kehittyneet ajan myötä, ja ne voivat olla monessa eri muodossa. Tarkastellaan kahta yleisintä:
1 – Tuotekierrokset
Nämä yksityiskohtaiset sisäänpääsykierrokset ovat yleensä lineaarisia eivätkä erityisen vuorovaikutteisia.
Tietoa välitetään yleensä paljon tietyssä tapahtumasarjassa – täydelliset tuotekierrokset voivat olla aikaa vieviä, ja niitä on yleensä käytetty esimerkiksi työntekijöiden perehdyttämiseen tai monimutkaisen tuotteen esittelyyn ilman, että käyttäjät ovat joutuneet luomaan tiliä.
Yleisin käyttötapaus on lineaarinen kiertoajelu, jossa käyttäjälle vain kerrotaan tietoa ilman, että häntä pyydetään sitoutumaan samaan aikaan.
Tutustu Adoben tuotekiertueeseen, jossa esitellään tuotepäivitystä.
2 – Työkaluvihjeet ja läpikäynnit
Parempi vaihtoehto tuotekierroksille on vuorovaikutteinen läpikäynti, joka näyttää mutta myös odottaa, että käyttäjä tekee jotain ennen kuin siirtyy seuraavaan vaiheeseen.
Siinä keskitytään myös siihen, että käyttäjät saavat suoritettua yhden tehtävän. Kuten chatbotin käyttöönotto ensimmäistä kertaa(Kommunicaten tapaustutkimus).
Ennalta määritellyn kulun sijaan tässä käytetään ponnahdusikkunoita, jotka tarjoavat kontekstisidonnaista apua asiakkaan tekemän toiminnon perusteella.
Kun käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa ohjelmiston kanssa, he samalla kartuttavat tietopohjaansa.
Näin Touchright-ohjelmisto käyttää lyhyttä interaktiivista opasta , joka auttaa käyttäjiä pääsemään alkuun ohjelmistonsa kanssa.
Vuorovaikutteinen käyttöopas vaihe 1- rakennettu Userpilotilla
Vuorovaikutteinen käyttöopas vaihe 2- rakennettu Userpilotilla
Vuorovaikutteinen käyttöopas vaihe 3- rakennettu Userpilotilla.
Miten vuorovaikutteiset käyttöoppaat voivat parantaa käyttäjien perehdytystä ja edistää tuotteiden käyttöönottoa?
Yleisten tuotekierrosten tai kirjallisen dokumentaation sijaan interaktiiviset käsikirjat ja oppaat auttavat oikeita käyttäjiä ratkaisemaan liiketoimintaongelmia ja käyttämään ohjelmistoa tehokkaammin.
Tiivis palautesilmukka, joka syntyy käyttäjän tekemän toimenpiteen ja asiaankuuluvan tiedon saamisen välille, auttaa lyhentämään oppimiskäyrää ja lyhentämään arvontuottoon kuluvaa aikaa.
Tämä puolestaan auttaa käyttäjiä huomaamaan, miten he voivat omaksua, hyödyntää ja saada lisäarvoa tuotteestasi. Henkilökohtaistamisen aste on se, mikä vaikuttaa todella heidän sitoutumiseensa, ja sillä on suuri vaikutus sitoutumisasteeseen.
Miten luodaan interaktiivisia käyttöoppaita
Tieto on selkeä – interaktiivisilla käyttöoppailla on valtava vaikutus lähes kaikkiin SaaS-mittareihin.
Mutta miten sellaisen luominen oikeastaan onnistuu?
Sinulla on vain kaksi vaihtoehtoa: voit rakentaa itse räätälöidyn ohjelmiston tai käyttää tuotekierrosohjelmistotyökalua.
Tässä artikkelin osassa tarkastellaan, mikä on paras.
Vuorovaikutteisten käyttöoppaiden laatiminen itse (ei suositella).
Useimmille ohjelmistoyrityksille vuorovaikutteisten käsikirjojen luominen tyhjästä on väärä lähestymistapa.
Miksi?
Sen sijaan, että kehittäjät keksisivät pyörän uudelleen, heidän pitäisi keskittyä parantamaan ohjelmistoa – nopeuttamaan sitä tai tekemään siitä visuaalisesti houkuttelevamman – ja toimittamaan säännöllisesti päivityksiä, jotka ilahduttavat asiakkaitasi.
Työkalun rakentamisella ja ylläpidolla on suuri vaikutus kehitystyöhön. Pienetkin muutokset tai hienosäädöt johtavat siihen, että kehittäjien aikaa menee enemmän tukkoon – ja se tarkoittaa, että et voi täysin vapaasti muokata lähestymistapaa.
A/B-testaus on vaikeaa tehdä nopeasti, ja menetät mahdollisuuden kerätä arvokasta käyttäjätietoa.
Lopuksi on vielä joustavuuden puute.
Pystyt todennäköisesti rakentamaan vain jotain, jonka kanssa kaikki käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa samalla tavalla, etkä pysty kohdentamaan kontekstisidonnaisia tietoja eri segmenteille.
Koska personointi on yksi tärkeimmistä syistä, miksi käyttäjät käyttävät interaktiivisia oppaita, tämä on suuri ongelma.
Luo interaktiivisia käyttöoppaita ilman koodia toimivilla työkaluilla.
Valmiiksi rakennetun alustan käyttäminen on paljon parempi vaihtoehto.
Matalan teknisen kynnyksen ansiosta kuka tahansa – toimintojen johtajista asiakaspalvelupäälliköihin – voi luoda nopeasti interaktiivisen kierroksen, mikä tarkoittaa, että voit vähentää riippuvuutta ohjelmistokehittäjistä.
Yhden koon kaikille sopivan lähestymistavan sijaan voit käynnistää käyttöoppaat kontekstisidonnaisesti, jolloin asiakkaan tekemien erityistoimien perusteella käynnistetään kohdennettu tuki, joka auttaa asiakasta navigoimaan ja käyttämään tuotetta tehokkaammin.
Se on myös paljon joustavampi vaihtoehto.
On kymmeniä muuttujia, joita saatat haluta säätää, pienistä muutoksista kopiointiin ja muotoilun hienosäätöön. Räätälöidyssä työkalussa tämä on merkittävä työmäärä – koodittomassa työkalussa se on uskomattoman helppoa.
Tämä antaa sinulle vapauden kokeilla ja parantaa ohjelmistoasi.
Asiakkaiden hyväksyntätyökalujen avulla on helppo nähdä, mikä interaktiivisen käyttöoppaan versio toimii paremmin A/B-testien avulla (ja mukauttaa lähestymistapaa sen mukaisesti).
A/B-testaus auttaa sinua testaamaan nopeasti eri versioita käyttöoppaistasi vertailuryhmää vastaan.
Miten interaktiivisia käyttöoppaita rakennetaan ilman koodia toimivalla työkalulla?
Koodittoman työkalun käyttäminen on siis helppo valinta.
Mutta miten opas oikeastaan kootaan? Miten luodaan jotain, joka sitouttaa ja auttaa käyttäjiä?
Tässä artikkelin osassa selitetään prosessin tärkeimmät vaiheet.
Huomautus – käytämme tässä Userpilotia esimerkkinä, joten nämä vaiheet saattavat olla hieman erilaisia eri työkaluissa. Perusperiaatteet ovat kuitenkin samat.
Aseta tavoite
Tehokkaan oppaan laatiminen on hyvin hankalaa, jos et ole miettinyt tarkkaan, mitä yrität osoittaa.
Sen sijaan, että esittelisit tuotteen jokaisen ominaisuuden, käännä asia toisinpäin ja ajattele käyttäjän näkökulmasta. Mieti, mitä ominaisuuksia he käyttävät ja miksi he käyttävät niitä – mitä asiakkaasi yrittävät saavuttaa?
Kun olet valinnut jonkin ominaisuuden, voit asettaa tiettyjä tavoitteita sille, mitä käyttäjien on tehtävä, jotta he voivat kokea lisäarvoa.
Tavoitteiden asettaminen Userpilotissa on helppoa.
Muista, että mitä mitataan, sitä myös hallitaan – nämä tiedot auttavat sinua ymmärtämään, onko interaktiivinen käsikirjasi ollut menestys vai ei.
Luo sovelluksen sisäinen virtaus
Kun olet päättänyt tavoitteesi, seuraava vaihe on uuden sovelluksen sisäisen virtauksen luominen.
Ensimmäinen vaihe interaktiivisen oppaan rakentamisessa Userpilotissa on uuden virran luominen. Voit joko siirtyä Flow-kojelautaan…..
…tai käynnistä Chrome-laajennuksen rakentaja suoraan napsauttamalla selaimesi laajennuswidgettiä.
Määritä sivu, jonka haluat oppaiden käynnistyvän, ja olet valmis aloittamaan rakentamisen.
Voit valita useista erilaisista UX-malleista, mutta useimmissa interaktiivisissa oppaissa käytetään ohjattujen toimintojen ja työkaluvihjeiden yhdistelmää.
Ohjatut toiminnot ovat Userpilotissa ainutlaatuinen toiminto, ja niissä on kyse tuotekierroksen räätälöinnistä käyttäjän tarpeiden mukaan. Näin voit keskittyä valitsemaan oikeat ominaisuudet selitettäväksi (sen sijaan, että tuhlaat aikaa lupien rakentamiseen).
Sinun on aina otettava huomioon asiayhteys, kun mietit, mihin toimenpiteeseen haluat käyttäjän ryhtyvän.
Yllä olevasta esimerkistä näet, millaisista vaihtoehdoista voit valita. On tärkeää miettiä tarkkaan, mikä toiminto on järkevin virtauksen kannalta.
Paras tapa auttaa asiakasta ymmärtämään monimutkaisia ominaisuuksia on saada hänet fyysisesti siirtymään jonkin asian yli, klikkaamaan, vetämään tai muulla tavoin käyttämään tuotetta. Se on yksi tehokkaimmista itsepalvelutyökaluista, joita voit ottaa käyttöön.
Milloin interaktiivisessa oppaassasi pitäisi olla työkaluvihjeitä?
Työkaluvihjeissä selitetään, mitä asiakkaan on tehtävä ja miten se tehdään. Alla olevassa esimerkissä näytetään, miten ne voidaan lisätä virtaukseen.
Niitä kannattaa käyttää tietyissä kohdissa matkan varrella, jotta voidaan antaa asiayhteyteen liittyviä ohjeita. Tämä auttaa käyttäjiä ymmärtämään paremmin, miten tuotteesi toimii, ja kartuttamaan tietopohjaansa.
Työkaluvihjeet voivat olla arvokas osa mitä tahansa interaktiivista opasta.
Tämän jälkeen voit helposti yhdistää ohjautuvat toiminnot ja työkaluvihjeet toisiinsa ja luoda oppaita, jotka herättävät kiinnostusta ja tukevat uusia käyttäjiä.
Aseta opas käynnistymään eri käyttäjäsegmenteille yksilöllistä kokemusta varten.
Pitäisikö sinun kohdella asiakkaitasi yhtenä yhtenäisenä ryhmänä?
Ehdottomasti ei – jokaisella käyttäjällä on erilaiset tavoitteet, päämäärät ja tarpeet.
Yleisen lähestymistavan sijaan sinun tulisi ajatella käyttäjäsegmenttien avulla: sellaisten asiakkaiden ryhmät, jotka ovat vuorovaikutuksessa ja sitoutuvat tuotteeseesi samalla tavalla (tai joilla on jotain yhteistä).
Jotta interaktiivisista oppaista saataisiin paras mahdollinen hyöty, ne olisi kohdennettava eri käyttäjäryhmien tarpeisiin.
Voit jakaa tämän monin eri tavoin:
- Käyttäjän rooli
- Tehtävät
- Kihlaus
- Ominaisuuden käyttöönotto
- Toiminnan tasot
- Muut mukautetut ominaisuudet
Voit joko määrittää jo rakennetun segmentin tai asettaa erityisehdot jokaiselle rakentamallesi interaktiiviselle oppaalle.
Käynnistä henkilökohtaisia sovelluksen sisäisiä kokemuksia kehittyneen käyttäjäsegmentoinnin avulla. Hanki Userpilot-demo ja katso miten.
Näin on helppo käynnistää sovelluksen sisäisiä käyttöoppaita, jotka ovat kohdennettuja ja relevantteja kullekin ryhmälle.
Userpilot – paras ohjelmisto vuorovaikutteisten käyttöoppaiden luomiseen käyttäjien käyttöönoton tehostamiseksi.
Olemme käsitelleet, miten interaktiivisen käyttöoppaan luominen voi olla erittäin arvokas toiminto, jolla voidaan lisätä käyttäjämäärien pysyvyyttä ja sitoutumista sekä tukea tuotetavoitteitasi.
Mutta on muutakin huomioitavaa: valitsemalla oikean ohjelmiston voit laajentaa käytettävissäsi olevia työkaluja, joilla voit toimia käyttäjien kanssa sovelluksen sisällä.
Segmentoi käyttäjiäsi ja käynnistä kontekstisidonnaisia ohjeviestejä ja oppaita koko sisäänottoprosessin ajan.
Kuten edellä mainittiin, interaktiivisia käyttöoppaita luotaessa asiayhteys on kaikki kaikessa. Varmista, että ne käynnistyvät oikeille käyttäjille, käyttämällä kehittynyttä segmentointia.
Userpilotin avulla voit luoda erilaisia käyttäjäsegmenttejä kutakin käyttöönottovaihetta varten ja ryhmitellä käyttäjiä heidän sovelluksen sisäisen sitoutumisensa ja käyttäytymisensä perusteella.
Rakenna käyttöoppaita ja lyhennä oppimiskäyrää.
Käyttöoppaat sopivat erinomaisesti edistyneiden ominaisuuksien esittelyyn ja käyttäjien sitouttamiseen näyttämällä heille tarkkaan, miten sovelluksessa edetään.
Katsotaanpa alla olevaa esimerkkiä Kommunicatelta. Muutamassa minuutissa laaditut kontekstisidonnaiset ohjeviestit selittävät erittäin tehokkaasti, miten chat-widget toimii.
Vuorovaikutteiset oppaat, jotka tarjoavat kontekstisidonnaista apua, ovat loistava väline käyttäjien tietämyksen lisäämiseen.
Erityisille käyttäjäsegmenteille suunnatut oppaat voivat nopeasti laajentaa asiakkaiden tietopohjaa, auttaa lyhentämään heidän arvoonsa pääsyä ja lopulta edistää SaaS-järjestelmän kasvua.
Opasta käyttäjiä käyttöönoton tarkistuslistojen avulla
Tarkistuslista on myös hyödyllinen työkalu, jos haluat edistää digitaalista käyttöönottoa. Ne ovat erityisen hyödyllisiä, kun laaditaan houkuttelevia kokemuksia käyttäjien alkuunpääsystä.
Katsotaanpa toista esimerkkiä Kommunicatesta.
Vuorovaikutteisia oppaita ohjaavat tarkistuslistat mahdollistavat yksilöllisen lähestymistavan, mikä on hyvä tekijä sitoutumisen kannalta.
Määrittelemällä tehtävät, jotka käyttäjien on suoritettava saavuttaakseen matkan virstanpylväät, käyttäjälle on selvää, mitä hänen on tehtävä edetäkseen – ja koska jokainen vaihtoehto käynnistää erilaisen interaktiivisen oppaan, heidän käyttöönottokokemuksensa on yksilöllinen heidän tarpeidensa mukaan.
Tarjoa itsepalvelutukea resurssikeskusominaisuuden avulla.
Käyttäjät tarvitsevat aina lisätukea.
Hyvä asiakastukitiimi on kriittinen osa menestyvää digitaalista tuotetta. Resurssikeskuksen rakentamisella on kuitenkin mahdollista vähentää suurta osaa tulevista tukipuheluista.
Resurssikeskukset ovat loistava työkalu – ne auttavat käyttäjiä valitsemaan tarvitsemansa tuen tason eri vaihtoehtojen joukosta.
Se on järkevä tapa auttaa käyttäjiä saamaan tarvitsemansa apu silloin, kun he sitä tarvitsevat.
Etsivätpä he sitten sovelluksen sisäistä apua, suoraa linkkiä tukipalveluun tai haluavat perehtyä yksityiskohtaisesti tukidokumentaatioon – on viisasta varmistaa, että käyttöoppaat ovat helposti saatavilla ja että ne voidaan käynnistää, kun käyttäjä tarvitsee niitä.
Käytä video-opastusta uusien käyttäjien perehdyttämisprosessin aikana.
Voit rakentaa kokonaisen resurssikeskuksen, joka on täynnä oppaita, mutta voit myös käynnistää video-opastuksia tai askel askeleelta -oppaita suoraan sen sisältä.
Voit tehdä siitä vielä helpompaa mukauttamalla kullekin käyttäjälle näytettävät moduulit eri käyttäjäsegmenttien perusteella.
Seuraa ja analysoi vuorovaikutteisten oppaiden tehokkuutta käyttäjien käyttäytymisen kannalta
Aseta tavoitteet ja yhdistä virrat niihin, jotta näet vaikutukset.
Tapahtuma-analytiikan avulla voit myös havaita käyttäjien käyttäytymismalleja ja ymmärtää, miten käyttäjät käyttävät tuotetta.
Päätelmä
Olemme käsitelleet paljon tässä artikkelissa!
Nyt tiedät, mikä interaktiivinen käyttöopas on, milloin sitä käytetään, miten se luodaan ja mitä muita työkaluja sen rinnalla käytetään.
Toivottavasti ymmärrät myös, että käyttöoppaan laatimisessa on kyse siitä, että käyttäjille tarjotaan mahdollisimman tehokas tapa saada yrityksestäsi arvoa mahdollisimman pian.
Kilpailevilla markkinoilla – ja kun organisaatiot kaikkialla maailmassa keskittyvät digitaaliseen muutokseen – tämä on arvokasta tietoa.
Haluatko aloittaa interaktiivisten käyttöoppaiden rakentamisen?
Hanki Userpilot-demo
ja katso, miten voit luoda interaktiivisia käyttöoppaita, jotka edistävät käyttöönottoa ja ilahduttavat asiakkaitasi.