Pendo vs. Walkme – Belangrijkste kenmerken en prijsvergelijking

U wilt dus producttours en walkthroughs maken om uw gebruikerservaring te verbeteren. Maar welk gereedschap is geschikt voor deze taak?

Twee van de grote winnaars zijn Pendo en Walkme. Vandaag zetten we ze tegen elkaar af om te zien welk het sterkste digitale adoptieplatform is.

Laten we dus eens kijken welk product het meest geschikt is voor uw onboarding behoeften!

TL;DR

  • Pendo en WalkMe zijn beide digitale adoptieplatforms die u helpen bij het maken van gebruikershandleidingen voor het onboarden van klanten of werknemers aan uw software.
  • Hoewel hun functies voor in-app gidsen, in-app berichten en gebruikersanalyses in veel opzichten vergelijkbaar zijn, richt WalkMe zich op de onboarding van werknemers voor bedrijven op bedrijfsniveau, terwijl Pendo ook helpt bij het creëren van walkthroughs voor de onboarding van klanten.
  • Pendo komt sterker uit de bus dan WalkMe voor het ontwikkelen van onboarding ervaringen en het verzamelen van diepgaande analyses.
  • WalkMe werkt alleen met een op maat gemaakt prijsplan waarvoor u een offerte moet aanvragen bij hun verkoopteam (kan oplopen van $9000 tot $50000 per jaar).
  • Pendo biedt een zeer beperkt gratis plan, een starterspakket vanaf $7000/jaar, en aangepaste prijsplannen voor de meer geavanceerde pakketten, waaronder een onboardingpakket voor werknemers.
  • Noch Pendo noch WalkMe is bijzonder gebruiksvriendelijk, maar Pendo vereist over het algemeen minder codering en technische achtergrond voor een onboarding tool.
  • Als u op zoek bent naar Pendo en WalkMe alternatieven, dan is Userpilot een sterke, betaalbare oplossing die codevrij gebruiksgemak combineert met aanpasbare onboarding flows en diepgaande analyses. Het kost je ook geen arm en een been om toegang te krijgen tot geavanceerde analyses en klantbetrokkenheidsfuncties: De toegankelijke prijsplannen van Userpilot beginnen bij 249 dollar per maand.

 

Voor- en nadelen van beide instrumenten

Pendo en WalkMe doen enkele vergelijkbare dingen, maar ze zijn zeker niet gelijkwaardig. Laten we de voor- en nadelen van beide bekijken.

Voor- en nadelen van Pendo

Pendo is het meest gespecialiseerd in productanalyse, hoewel het zeker krachtige tools heeft voor het creëren van onboarding flows ( Pendo guides genoemd).

pendo product tour demo

Ondanks de prijs en de steile leercurve heeft Pendo een paar voordelen in vergelijking met zijn concurrenten.

  • Pendo staat bekend om zijn goede en gebruiksvriendelijke analysetools zoals Paths, Retention en Funnels. (Vanaf Q2 2023 zal Userpilot dezelfde analysefuncties hebben, met meer robuuste functionaliteit).
  • Pendo heeft een deelbare productplanningstool om klantenfeedback te organiseren en prioriteit te geven aan hoogwaardige functies. Het helpt teams op één lijn te blijven met de gedeelde functieplanningsgids.
  • Het werkt op web apps en mobiele apps, dus als je beide nodig hebt, kan dit een goede keuze voor je zijn.

Verrassend genoeg voor een product engagement tool die beweert “alles in één” te zijn kun je niet direct handelen op de gebruikersanalyses van Pendo in Pendo.

Dat komt omdat Pendo je niet toestaat om gebruikers te targeten die zijn gesegmenteerd door in-app gebeurtenissen met de in-app gidsen die je ermee hebt gebouwd.

Hier is een korte lijst van Pendo’s nadelen:

  • Je kunt er ook geen ervaringen mee activeren op basis van in-app gebeurtenissen. Dit komt waarschijnlijk door de technische schuld – maar maakt de analyses van Pendo vrijwel NIET bruikbaar.
  • Pendo biedt beperkte onboarding elementen, wat betekent dat u niet altijd de beste ervaring voor uw gebruikers kunt creëren. Checklists zijn alleen toegankelijk via het Hulpmiddelencentrum, wat het nut ervan teniet doet.
  • Gegevens over gebruikersgedrag worden weergegeven met een vertraging van 1 uur. Daardoor kun je geen contextuele in-app berichten of begeleiding activeren als reactie op wat gebruikers doen.

Als je op zoek bent naar een tool die je gebruikersanalyses in real-time laat zien en waarmee je in-app ervaringen kunt triggeren op basis van in-app gebeurtenissen en gebruikersgedrag in real-time – Userpilot biedt deze functies (en ook tegen een lager prijskaartje).

 

WalkMe voor- en nadelen

WalkMe was een van de eersten op het toneel voor digitale adoptie. Het heeft veel van dezelfde belangrijke functies als Pendo, maar hoewel het tools biedt voor klantgerichte ervaringen, is het meer gericht op de onboarding van werknemers.

wlakme producteigenschappen website

WalkMe heeft een flink aantal voordelen die het tot een solide hulpmiddel maken. Wat zijn de voordelen van WalkMe?

Hier is onze top drie:

  • Biedt een hoge mate van maatwerk en werkt zowel op uw eigen gereedschap als op gereedschap van derden.
  • Hiermee kunt u in-app quizzen maken om de kennis van gebruikers of medewerkers te testen na het voltooien van een flow.
  • Krijg toegang tot een uitgebreide lijst van integraties die uw gegevensverzameling eenvoudig verbeteren of waarmee u meerdere tools in uw stack kunt verbinden.

Echter,

  • Het is vooral gericht op het inwerken van werknemers, dus de aangeboden functies liggen vooral op dat gebied.
  • Er is een steile leercurve en een behoorlijke hoeveelheid technische kennis nodig om WalkMe gebruikersgidsen te maken en ze te implementeren zoals ze bedoeld zijn.
  • WalkMe is ontworpen voor bedrijfsorganisaties, en de prijzen weerspiegelen dat.
  • U kunt uiteindelijk $9000 tot $50000 per jaar uitgeven aan WalkMe. Dat is veel geld voor starters en KMO’s.

Pendo vs WalkMe voor onboarding van gebruikers

Zowel Pendo als WalkMe zijn sterk aanwezig als het gaat om onboarding van gebruikers. Er is ook een grote mate van overlapping wat betreft hun kernfuncties.

Om te beginnen kunt u met beide effectieve onboarding-ervaringen creëren die gebruikers tijdens het hele gebruikerstraject naar activering leiden.

Door de verschillende gebruiksmogelijkheden van elk instrument zijn er echter belangrijke verschillen in de functies die zij bieden.

Vergelijking van gebruikerssegmentatiekenmerken

Een van de grootste verschillen is de segmentering van de gebruikers, en dat is van cruciaal belang voor SaaS-bedrijven.

Pendo, bijvoorbeeld, biedt gebruiksvriendelijke tools om uw gebruikers te segmenteren en voor elk segment een op maat gemaakte onboarding-ervaring te creëren.

 

Pendo segmentatie en analyse dashboard

De personalisatie- en segmentatiemogelijkheden van WalkMe zijn beperkt in vergelijking met die van Pendo. Sinds ze zijn overgestapt op onboarding van werknemers is de behoefte van WalkMe aan gebruikerssegmentatie niet meer zo groot.

WalkMe segmentatiedashboard

Vergelijking van UI-elementen

Pendo geeft je een aantal basis UI elementen zoals tooltips, modals, of checklists om je product tours te ondersteunen. Het gratis of startersplan is echter zeer beperkt.

De UI van WalkMe is behoorlijk aanpasbaar – het is alleen niet eenvoudig om te doen.

Het aanpassen en stileren van uw onboarding flow vereist aanzienlijke codering en technische kennis, en waarschijnlijk zult u de hulp moeten inroepen van een gecertificeerde WalkMe expert.

Pendo vs WalkMe: Analyse van productgebruik

Analyse van het productgebruik is belangrijk omdat uw productmanagers daarmee kunnen bepalen of uw onboarding-flow de gewenste resultaten oplevert, en zo niet, hoe deze te verbeteren.

Zowel Pendo als WalkMe geven u toegang tot analyses van productgebruik en onboarding, maar niet in dezelfde mate.

Zoals we al eerder zeiden, biedt Pendo gebruiksvriendelijke segmentatietools met de mogelijkheid om onboarding-ervaringen af te stemmen op elk segment. Dit betekent ook dat u gebruiksanalyses tussen segmenten kunt bekijken en vergelijken, zodat u meer inzicht krijgt in hoe uw onboardingproces al dan niet een grotere activering en productadoptie ondersteunt.

Pendo gedragsanalyse

Met Pendo kunt u analyses bekijken van gegevens zoals gebruikersklikken en tijd op de gids. Bovendien biedt het pad-, trechter- en klantretentierapporten die patronen in gebruikersgedrag laten zien en hoe deze patronen verband houden met retentie of churn.

pendo trechters

Hoewel WalkMe’s dashboard voor productgebruik u ook een krachtige, diepgaande kijk geeft op de interactie tussen gebruikers en de onboarding-flow, beperkt het gebrek aan sterke segmentatietools het nut ervan voor SaaS.

walkme trechters

Klanten met verschillende use cases die dezelfde onboarding flow ervaren, zullen er waarschijnlijk verschillende niveaus van waarde uit halen. In een context waarin alle gebruikers werknemers zijn met vergelijkbare use cases, is dit geen probleem.

Maar als je een SaaS-bedrijf hebt met klanten die verschillende use cases en persona’s hebben, dan zal het samenvoegen van al die productgebruiksanalyses onduidelijk maken waar je onboarding werkt of wrijving veroorzaakt.

Pendo vs WalkMe prijsvergelijking

Prijzen vergelijken tussen Pendo en WalkMe is lastig omdat WalkMe haar prijsinformatie niet openbaar maakt.

Wat we wel kunnen zeggen is dat geen van beide opties goedkoop is. Vooral niet voor starters en KMO’s.

WalkMe prijzen

De prijs van WalkMe varieert afhankelijk van de behoeften van de klant, maar varieert over het algemeen van $9.000 tot $50.000 per jaar (u moet een offerte op maat aanvragen). Dit is exclusief de kosten van een gecertificeerde WalkMe-expert, die u waarschijnlijk nodig zult hebben om meer geavanceerde aangepaste elementen aan de praat te krijgen.

walkme prijzen

Nogmaals, WalkMe is gericht op grote ondernemingen, en hun prijzen weerspiegelen dit.

Pendo prijzen

pendo prijsplannen

Pendo vermeldt geen prijzen op zijn site voor zijn hogere niveaus. Volgens sommige beoordelingen beginnen de prijzen echter bij $20.000-$25.000 per jaar voor een enkel product, en rond $50.000 per jaar voor het mid-tier pakket.

Het lastige aan de prijsstelling van Pendo is dat je voor verschillende modules apart moet betalen:

  • Pendo Free: tot 500 MAU, single-app, en basisfunctionaliteit en analytics.
  • Pendo Starter $7000/jaar: 2.000 MAU limiet, multi-app, en toegang tot premium functies zoals NPS, maar het omvat geen geavanceerde analyses of integraties.pendo prijsplannen gratis en starter
  • Pendo Groei: Aangepaste MAU, single-app, NPS en PES, resource center, en toegang tot ondersteuning in vergelijking met lagere plannen.
  • Pendo Portfolio: Aangepaste MAU, multi-app, cross-journey rapporten, experimenten, en 1 gratis integratie inbegrepen.pendo prijsplannen groei en portefeuille
  • Pendo Feedback: het verzamelen van feature requests is een aparte module met aangepaste prijzen.
  • Pendo Adopt: onboarding van werknemers is een aparte module met aangepaste prijzen

Pendo vs WalkMe vergelijking van gebruiksgemak

Nu, voordat we in dit deel duiken, is het de moeite waard erop te wijzen dat de vraag die we zullen beantwoorden niet echt is: “Wat is gemakkelijker te gebruiken?”. Beide instrumenten zijn niet zo gebruiksvriendelijk.

Het is eerder “Wat is minder moeilijk?”.

We hebben dit al een beetje aangestipt, dus laten we beginnen met de opstelling.

Vergelijking van opzet en uitvoering

WalkMe is on-premise software, wat betekent dat u het lokaal moet installeren. Dit is niet zo eenvoudig als dubbelklikken op een uitvoerbaar bestand, en vergt in feite nogal wat tijd, werk en technische kennis.

De gecertificeerde technici van WalkMe kunnen u hierbij helpen, maar denk niet dat u zich aanmeldt bij WalkMe en in één keer begint met het bouwen van aangepaste product walkthroughs.

Pendo is eenvoudiger en sneller op te zetten dan WalkMe, maar vereist nog steeds enige relatief geavanceerde technische vaardigheid.

Gebruik van het product

WalkMe biedt zeer aanpasbare en geavanceerde product walkthroughs – dat wil zeggen, op voorwaarde dat u over de codering en technische vaardigheden beschikt om ze werkend te krijgen.

U kunt ook betalen voor een gecertificeerde deskundige om u te helpen met de technische aspecten, maar dat maakt een toch al prijzig product alleen maar duurder.

Pendo, aan de andere kant, biedt zijn Visual Design Studio aan als een manier om de behoefte aan codering te verminderen. Helaas heeft dit twee grote nadelen.

Pendo visuele ontwerpstudio

Ten eerste beperkt het gebruik van de studio uw mogelijkheden om walkthroughs en UI-elementen aan te passen. Daarvoor moet je wat CSS kunnen schrijven.

Ten tweede kan de Visual Design Studio een beetje onhandig in gebruik zijn. U kunt uw walkthroughs bekijken in het studio dashboard, maar dat staat los van de web app waar u ze daadwerkelijk maakt.

Dit betekent dat u voortdurend tussen toepassingen moet schakelen om een idee te krijgen van het effect van uw bewerkingen. Verder kun je je walkthrough pas testen als de code via de API is geïnstalleerd.

Is Pendo beter dan WalkMe? Het eindoordeel

Als je de score hebt bijgehouden, is het nu wel duidelijk dat Pendo in de meeste categorieën heeft gewonnen.

Samenvattend, Pendo komt naar voren vanwege:

  • Meer controle over gebruikerssegmentatie en gebruikersanalyse.
  • Is eenvoudiger te implementeren en te gebruiken.
  • Ondersteunt klantgerichte onboarding in startups en MKB – niet alleen grote ondernemingen die onboarding van werknemers doen.
  • Is waarschijnlijk goedkoper. Dit is echter onduidelijk zonder een offerte van het bedrijf.

Op dit punt denkt u misschien dat deze producten nuttig lijken, maar niet helemaal voldoen aan de behoeften van uw SaaS-bedrijf of aan de doelstellingen voor klantensucces.

Was er maar een derde optie die gemakkelijker te gebruiken is, meer gericht op SaaS-groeidoelstellingen, en minder duur.

Gelukkig bestaat die mogelijkheid wel! Sta me toe een derde mededinger voor te stellen: Userpilot.

Betere alternatieven voor Pendo of WalkMe

Als u een SaaS-bedrijf in het middensegment bent met een productteam, is Userpilot wellicht het digitale adoptieplatform dat u nodig hebt. Hiermee kunt u uw onboardingproces verbeteren door in-app berichten op te stellen en deze contextueel te triggeren om de klantbetrokkenheid en uiteindelijk de productadoptie te stimuleren.

Laten we enkele van de belangrijkste kenmerken van Userpilot doornemen en kijken hoe ze te vergelijken zijn.

Userpilot voor onboarding van gebruikers

Userpilot is speciaal gebouwd voor SaaS-productteams die hun onboarding-ervaring willen verbeteren en de activering van gebruikers willen stimuleren.

U kunt een enorme verscheidenheid aan onboarding-flows en in-app-berichten bouwen zonder te hoeven coderen. Dit maakt Userpilot de perfecte onboarding tool voor niet-technische mensen.

dashboard gebruikerspilot

Dit is wat u krijgt als u Userpilot gaat gebruiken:

  • Vergeet het coderen van in-app ervaringen: Userpilot vereist alleen dat uw ontwikkelaar een regel javascript in uw app installeert en dat u een chroomextensie downloadt die de visual builder opent.
  • Bouw in-app flows met het grootste scala aan UI-patronen (modals, slideouts, tooltips, hotspots, banners) en in-app onboarding ervaringen (checklists, microsurveys, NPS enquêtes, in-app resource center).
  • Krijg toegang tot een ingebouwde NPS-tool voor het verzamelen en analyseren van gebruikersfeedback, zodat u uw onboardingproces kunt verbeteren op basis van echte gegevens.
  • Maak en volg combinaties van in-app gebeurtenissen zoals klikken, hovers en formuliervullingen, en analyseer vervolgens al deze interacties onder uw eigen aangepaste gebeurtenissen, die kunnen worden gebouwd zonder code of API-aanroepen.
  • Gebruik geavanceerde productanalyses en analyses van in-app flows om te bepalen waar gebruikers hulp nodig hebben en maak granulaire gebruikerssegmenten om in-app ervaringen contextueel te triggeren(segmenteren op basis van identificatiegegevens van gebruikers, in-app betrokkenheid, aangepaste gebeurtenissen, klikken, hovers, invullen van formulieren, reacties van gebruikers op feedback, NPS-scores en meer).
  • Verbeter de onboarding-ervaring met in-app hulp door een Hulpmiddelencentrum direct in uw app te lanceren. Voeg in-app gidsen en video tutorials toe, en geef gebruikers toegang tot de kennisbank of neem contact op met ondersteuning. Zelfbediening was nog nooit zo eenvoudig.
  • Userpilot is ook ontworpen om met uw product te werken, maar niet met apps van derden. Dit maakt het geweldig voor SaaS-gebruikers onboarding, maar niet zozeer voor werknemers onboarding.

Plan een demo met ons team en maak u klaar om de beste onboarding-ervaring te bouwen die uw gebruikers ooit hebben gezien.

Userpilot productanalyse functies

Userpilot is de laatste jaren echt verbeterd wat betreft zijn analysefunctionaliteit, en biedt nu de meest robuuste functionaliteit van alle productadoptieplatforms (inclusief Pendo, dat altijd voorop heeft gelopen in gebruikersanalyse).

 

userpilot is pendo vs walkme alternatieve tool

Kortom, met Userpilot analytics kunt u:

  • Volg al uw gebruikersinteracties met uw app – zonder codering – met de krachtige functie tagging, kunt u eenvoudig de acties van uw gebruikers taggen (klikken, hovers, formulieren invullen) met een no-code, point-and-tag editor bovenop uw product.
  • Maak ‘gebruikerstrechters’ die bestaan uit functietags en getraceerde gebeurtenissen, en zie waar uw gebruikers uit de trechter vallen – en reageer onmiddellijk op deze afhaakpunten met in-app ervaringen.
  • Volg het gebruik van functies per gebruikerssegment met heatmaps, direct op de verschillende pagina’s van uw product.
  • Maak ook aangepaste gebeurtenissen die bestaan uit functietags – of combinaties van gevolgde gebeurtenissen die u door het trackscript van Userpilot hebt geleid met functies die u hebt getagd met de Chrome-extensie.
  • Met het krachtige overzicht van trends kunt u het gebruik van uw evenementen en feature tags filteren op segmenten, tijdsperiode en zelfs bedrijf. Zo kunt u trends in het gebruik van evenementen bijhouden en analyseren en zelfs inzoomen op de individuele gebruikers (of bedrijven) die zich met specifieke aangepaste evenementen hebben beziggehouden en hen de juiste in-app ervaring tonen.
  • Analyseer hoe gebruikers omgaan met uw checklists of resource center-modules, identificeer trends en A/B-test verschillende benaderingen om de betrokkenheid te verbeteren.
  • Last but not least kunt u met Userpilot al die gegevens gebruiken om zeer granulaire gebruikerssegmenten op te bouwen en gebruikers te bereiken met de juiste engagement flows op het juiste moment.
  • U kunt zelfs gebruikerssegmenten maken op basis van enquêtereacties of NPS-scores.

Het gebruiksgemak van Userpilot

U kunt Userpilot in enkele minuten installeren en gebruiken met zijn Chrome-extensie en door één regel JavaScript-code in uw app te kopiëren/plakken.

Behalve de enkele regel bij de installatie, is er geen codering nodig om alle tools, functies en middelen die Userpilot biedt te openen, te implementeren of te testen.

Userpilot’s prijzen

Userpilot biedt veel waar voor zijn geld in vergelijking met Pendo of WalkMe. Zelfs het instapmodel (Traction) biedt alle noodzakelijke functies zonder gebruikslimiet.

De prijsdifferentiatie gebeurt meestal op het serviceniveau (bv. aangepaste domeinhosting, toegewijde Customer Success Manager, SLA) en is gebaseerd op het aantal Monthly Active Users (MAU’s) dat uw bedrijf heeft.

Hier zijn de gedetailleerde prijsplannen:

  • Tractie: Voor maximaal 2500 gebruikers kost dit plan 249 dollar per maand.
  • Groei: Voor maximaal 10.000 gebruikers is dit plan 499 dollar per maand.
  • Enterprise: Voor grote bedrijven beginnen deze plannen vanaf $1000 per maand.

Voor een klein of middelgroot SaaS-bedrijf is het moeilijk om de prijs-kwaliteitverhouding van Userpilot te weerleggen in vergelijking met de andere tools in zijn klasse.

Pendo vs WalkMe: Wat is het beste digitale adoptieplatform?

Helaas is het niet mogelijk een definitieve aanbeveling te doen over welk gereedschap in het algemeen “het beste” is. Pendo verslaat WalkMe voor de meeste SaaS-gebruiksgevallen, en Userpilot is een fantastische, betaalbare optie voor SaaS-starters en KMO’s.

Om u te helpen bij uw beslissing, volgt hier een kort overzicht van de geschiktheid van elk product:

  • WalkMe is geschikt voor bedrijven die onboarding van werknemers willen uitvoeren en die over grote hoeveelheden geld en technische middelen beschikken.
  • Pendo biedt iets betere toegankelijkheid en klantgerichte SaaS onboarding oplossingen, maar tegen een hoog prijskaartje.
  • Usepilot is perfect voor SaaS-starters en KMO’s die op zoek zijn naar betaalbare, hoogwaardige en gebruiksvriendelijke onboarding tools.

Klinkt flexibele, codevrije onboarding software als een goede fit voor uw bedrijf? Bekijk dan een Userpilot demo en ga vandaag nog aan de slag!

previous post next post

Leave a comment