Pendo vs Walkme – Huvudfunktioner och prisjämförelse
Så du vill skapa produktturer och rundvandringar för att förbättra användarintroduktionen. Men vilket verktyg är rätt för jobbet?
Två av de stora konkurrenterna är Pendo och Walkme. I dag ska vi ställa dem mot varandra för att se vilken som är den starkaste plattformen för digital adoption.
Så låt oss gå in och se vilken produkt som är bäst lämpad för dina behov av onboarding!
TL;DR
- Pendo och WalkMe är båda plattformar för digital introduktion som hjälper dig att skapa användarhandledningar för att introducera kunder eller anställda till din programvara.
- Även om deras funktioner för guider i appen, meddelanden i appen och användaranalyser är likartade på många sätt, fokuserar WalkMe på introduktion av anställda för företag på företagsnivå, medan Pendo hjälper till att skapa genomgångar även för introduktion av kunder.
- Pendo är starkare än WalkMe när det gäller att utveckla användarupplevelser och samla in djupgående analyser.
- WalkMe arbetar endast med en anpassad prissättningsplan som kräver att du begär en offert från deras säljteam (kan kosta mellan 9000 och 50000 dollar per år).
- Pendo erbjuder en mycket begränsad kostnadsfri plan, ett startpaket som börjar på 7000 dollar/år och anpassade prisplaner för sina mer avancerade paket, inklusive ett paket för introduktion av anställda.
- Varken Pendo eller WalkMe är särskilt enkla att använda, men Pendo kräver generellt sett mindre kodning och teknisk bakgrund för ett verktyg för användarintroduktion.
- Om du letar efter alternativ till Pendo och WalkMe är Userpilot en stark och prisvärd lösning som kombinerar kodfri användarvänlighet med anpassningsbara onboardingflöden och djupgående analyser. Det kostar inte heller en arm och ett ben att få tillgång till avancerade funktioner för analys och kundbemötande: Userpilots tillgängliga prisplaner börjar på 249 dollar/månad.
För- och nackdelar med båda verktygen
Pendo och WalkMe gör liknande saker, men de är definitivt inte likvärdiga. Låt oss ta en titt på för- och nackdelar med var och en av dem.
För- och nackdelar med Pendo
Pendo specialiserar sig mest på produktanalys, men har också kraftfulla verktyg för att skapa onboardingflöden (så kallade Pendo-guider).
Trots priset och den branta inlärningskurvan har Pendo några fördelar jämfört med sina konkurrenter.
- Pendo är känt för sina bra och lättanvända analysverktyg som Paths, Retention och Funnels. (Från och med andra kvartalet 2023 kommer Userpilot att ha samma analysfunktioner, men med mer omfattande funktionalitet).
- Pendo har ett delbart produktplaneringsverktyg för att organisera kundfeedback och prioritera viktiga funktioner. Det hjälper teamet att hålla sig till den gemensamma guiden för funktionsplanering.
- Den fungerar både på webbappar och mobilappar, så om du behöver båda kan detta vara ett bra val för dig.
Förvånande nog för ett verktyg för produktengagemang som påstår sig vara “allt i ett” kan du inte agera direkt på användaranalysen från Pendo i Pendo.
Det beror på att Pendo inte låter dig rikta in dig på användare som segmenterats efter händelser i appen med de guider i appen som du har byggt med Pendo.
Här är en kort lista över Pendos nackdelar:
- Du kan inte heller utlösa upplevelser baserat på händelser i appen. Detta beror troligen på teknisk skuld – men gör att Pendos analyser i stort sett INTE är användbara.
- Pendo erbjuder begränsade element för onboarding, vilket innebär att du inte alltid kan skapa den bästa upplevelsen för dina användare. Om du vill ha checklistor kan du bara få tillgång till dem från resurscentret, vilket motverkar syftet med att ha dem från början.
- Uppgifter om användarnas beteende visas med en timmes fördröjning. Därför kan du inte utlösa kontextuella meddelanden eller vägledning i appen som svar på vad användarna gör.
Om du letar efter ett verktyg som visar användaranalyser i realtid och låter dig utlösa upplevelser i appen baserat på händelser i appen och användarnas beteende i realtid – Userpilot erbjuder dessa funktioner (och till ett lägre pris).
För- och nackdelar med WalkMe
WalkMe var en av de första på scenen när det gällde digital adoption. Den har många av samma huvudfunktioner som Pendo, men även om den erbjuder verktyg för upplevelser som är riktade mot kunderna, är den mer inriktad på introduktion av anställda.
WalkMe har en hel del fördelar som gör det till ett bra verktyg. Vilka är WalkMe:s fördelar?
Här är våra tre bästa:
- Erbjuder en hög grad av anpassning och fungerar både på ditt eget verktyg och på verktyg från tredje part.
- Gör det möjligt att skapa frågesporter i appen för att testa användarens eller den anställdes kunskaper efter att ha slutfört ett flöde.
- Få tillgång till en omfattande lista med integrationer som helt enkelt förbättrar din datainsamling eller gör att du kan ansluta flera verktyg i din stapel.
Men,
- Dess primära fokus ligger på anställningsstart, så de funktioner som erbjuds är främst inom det området.
- Det krävs en brant inlärningskurva och en hel del teknisk kunskap för att skapa WalkMe-användarhandböcker och få dem implementerade på det sätt som de är avsedda för.
- WalkMe är utformat för företagsorganisationer och prissättningen återspeglar detta.
- Det kan sluta med att du spenderar mellan 9000 och 50000 dollar per år på WalkMe. Det är mycket pengar för nystartade företag och små och medelstora företag.
Pendo vs WalkMe för användarintroduktion
Både Pendo och WalkMe har en stark närvaro när det gäller användarintroduktion. Det finns också en hel del överlappning när det gäller deras kärnfunktioner.
Till att börja med kan du med hjälp av båda skapa effektiva användarupplevelser som leder användarna genom hela resan till aktivering.
Eftersom de olika verktygen har olika användningsområden finns det dock stora skillnader i de funktioner som de erbjuder.
Jämförelse av funktioner för användarsegmentering
En av de största skillnaderna handlar om användarsegmentering, och detta är avgörande för SaaS-företag.
Pendo erbjuder till exempel lättanvända verktyg för att segmentera dina användare och skapa skräddarsydda introduktionsupplevelser för varje segment.
WalkMe:s funktioner för personalisering och segmentering är begränsade jämfört med Pendo. Eftersom WalkMe har övergått till att hantera anställdas ombordstigning är WalkMe:s behov av användarsegmentering inte lika stort.
Jämförelse av UI-element
Pendo ger dig några grundläggande UI-element som verktygstips, modaler eller checklistor för att stödja dina produktvisningar. Men de är mycket begränsade i gratis- eller startplanen.
WalkMe:s användargränssnitt är ganska anpassningsbart – det är bara inte lätt att göra det.
Anpassning och utformning av ditt onboardingflöde kräver betydande kodning och teknisk kunskap, och du måste troligtvis ta hjälp av en certifierad WalkMe-expert.
Pendo vs WalkMe: Analys av produktanvändning
Analyser av produktanvändning är viktiga eftersom de gör det möjligt för dina produktchefer att avgöra om ditt onboardingflöde uppnår önskat resultat, och om inte, hur du kan förbättra det.
Både Pendo och WalkMe ger dig tillgång till analyser av produktanvändning och introduktionsanalyser, men inte i samma utsträckning.
Som vi nämnde tidigare erbjuder Pendo lättanvända segmenteringsverktyg som gör det möjligt att skräddarsy onboarding-upplevelser för varje segment. Det betyder också att du kan få tillgång till och jämföra användningsanalyser mellan segmenten och skapa bättre insikter om hur din onboardingprocess kan (eller inte kan) stödja ökad aktivering och produktanvändning.
Med Pendo kan du se analyser av data som användarklick och tid på guiden. Dessutom finns det rapporter om vägar, trattar och kundbevarande som visar mönster i användarnas beteende och hur dessa mönster kan kopplas till retention eller avhopp.
WalkMe:s instrumentpanel för analys av produktanvändning ger dig också en kraftfull och djupgående titt på hur användarna interagerar med onboardingflödet, men bristen på starka segmenteringsverktyg begränsar dess användbarhet för SaaS.
Kunder med olika användningsområden som upplever samma onboardingflöde kommer sannolikt att uppleva olika nivåer av värde från det. I ett sammanhang där alla användare är anställda med liknande användningsområden är detta inget problem.
Men om du har ett SaaS-företag med kunder som har olika användningsfall och personas, kommer du att få en oklarhet om var din onboarding fungerar eller orsakar friktion om du slår ihop alla dessa analyser av produktanvändning.
Jämförelse mellan Pendo och WalkMe
Det är svårt att jämföra priserna mellan Pendo och WalkMe eftersom WalkMe inte offentliggör sin prisinformation.
Vi kan dock säga att inget av alternativen är billigt. Särskilt inte för nystartade företag och små och medelstora företag.
Prissättning av WalkMe
WalkMe:s priser varierar beroende på kundens behov men ligger i allmänhet mellan 9 000 och 50 000 dollar per år (du måste be om en anpassad offert). Detta inkluderar inte kostnaden för en certifierad WalkMe-expert, som du förmodligen kommer att behöva för att få mer sofistikerade anpassade element att fungera.
WalkMe riktar sig till stora företag och deras priser återspeglar detta.
Prissättning av Pendo
Pendo anger inte priser på sin webbplats för sina högre nivåer. I vissa recensioner sägs dock att priserna börjar på 20 000-25 000 dollar per år för en enskild produkt och runt 50 000 dollar per år för ett paket i mellanklassen.
Den svåra delen när det gäller Pendos prissättning är att du får betala separat för olika moduler:
- Pendo Free: upp till 500 MAU, en enda app, grundläggande funktionalitet och analys.
- Pendo Starter $7000/år: Det finns en gräns på 2 000 MAU, flera appar och tillgång till premiumfunktioner som NPS, men det inkluderar inte avancerad analys eller integrationer.
- Pendo Growth: Anpassad MAU, single-app, NPS och PES, resurscenter och tillgång till support jämfört med lägre planer.
- Pendo Portfolio: Anpassad MAU, multi-app, rapporter om olika resor, experiment och 1 gratis integration ingår.
- Pendo Feedback: insamling av funktionsförfrågningar är en separat modul med anpassad prissättning.
- Pendo Adopt: Inskolning av anställda är en separat modul med anpassad prissättning.
Jämförelse av användarvänlighet mellan Pendo och WalkMe
Innan vi går in på detta avsnitt är det värt att påpeka att frågan vi ska besvara egentligen inte är “Vilken är lättast att använda?”. Båda verktygen är inte särskilt användarvänliga.
Det är snarare frågan om “Vilken är minst svår?”.
Vi har redan berört detta lite grann, så låt oss börja med installationen.
Jämförelse av uppläggning och genomförande
WalkMe är en lokal programvara, vilket innebär att du måste installera den lokalt. Detta är inte så enkelt som att dubbelklicka på en körbar fil, utan kräver faktiskt en hel del tid, arbete och teknisk kunskap.
WalkMe:s certifierade tekniker kan hjälpa dig med detta, men tro inte att du ska registrera dig för WalkMe och börja bygga anpassade produktgenomgångar på en gång.
Pendo är enklare och snabbare att installera än WalkMe, men kräver ändå en relativt avancerad teknisk förmåga.
Användning av produkten
WalkMe erbjuder mycket anpassningsbara och sofistikerade produktgenomgångar – förutsatt att du har den kodning och de tekniska färdigheter som krävs för att få dem att fungera.
Du kan också betala för en certifierad expert som hjälper dig med de tekniska aspekterna, men det gör bara en redan dyr produkt ännu dyrare.
Pendo, å andra sidan, erbjuder Visual Design Studio som ett sätt att minska behovet av kodning. Tyvärr har detta två stora nackdelar.
För det första begränsar användningen av studion dina möjligheter att anpassa genomgångar och användargränssnittsdelar. För att göra det måste du kunna skriva CSS.
För det andra kan Visual Design Studio vara lite klumpigt att använda. Du kan förhandsgranska dina genomgångar i studions instrumentpanel, men den är separat från webbappen där du faktiskt skapar dem.
Detta innebär att du måste växla mellan olika program för att få en uppfattning om hur dina ändringar påverkar. Dessutom kan du inte testa din genomgång förrän koden har installerats via API.
Är Pendo bättre än WalkMe? Den slutliga domen
Om du har följt med i räkningen är det ganska uppenbart att Pendo har vunnit i de flesta kategorier.
Sammanfattningsvis kan man säga att Pendo ligger i framkant på grund av följande:
- Mer kontroll över användarsegmentering och användaranalys.
- Det är enklare att genomföra och använda.
- Stödjer kundorienterad onboarding i nystartade företag och små och medelstora företag – inte bara stora företag som gör onboarding av anställda.
- Det är förmodligen billigare. Detta är dock oklart om man inte får en offert från företaget.
Nu kanske du tänker att dessa produkter verkar användbara, men att de inte riktigt uppfyller behoven i ditt SaaS-företag eller dina mål för kundframgång.
Om det bara fanns ett tredje alternativ som är enklare att använda, mer fokuserat på SaaS-tillväxtmålen och billigare.
Lyckligtvis finns det ett sådant alternativ! Låt mig presentera en tredje utmanare: Userpilot.
Bättre alternativ till Pendo eller WalkMe
Om du är ett SaaS-företag med ett produktteam kan Userpilot vara precis den plattform för digital adoption som du behöver. Det gör det möjligt att förbättra användarintroduktionsprocessen genom att skapa meddelanden i appen och utlösa dem kontextuellt för att främja kundernas engagemang och i slutändan produktanvändning.
Låt oss gå igenom några av Userpilots viktigaste funktioner och se hur de står sig mot varandra.
Userpilot för användarintroduktion
Userpilot har byggts särskilt för SaaS-produktteam som vill förbättra användarupplevelsen och öka aktiveringen av användarna.
Du kan bygga ett stort antal olika flöden av användarinformation och meddelanden i appen utan att behöva programmera. Detta gör Userpilot till det perfekta verktyget för att lära känna nya användare för icke-tekniska personer.
Här är vad du får när du börjar använda Userpilot:
- Glöm kodning av upplevelser i appen: Userpilot kräver bara att din utvecklare installerar en rad javascript i din app och att du laddar ner ett Chrome-tillägg som öppnar den visuella byggaren.
- Bygg flöden i appen med hjälp av det största utbudet av UI-mönster (modaler, slideouts, tooltips, hotspots, banners) och onboarding-upplevelser i appen (checklistor, mikroundersökningar, NPS-undersökningar, resurscenter i appen).
- Få tillgång till ett inbyggt NPS-verktyg för att samla in och analysera användarfeedback så att du kan förbättra din onboardingprocess baserat på verkliga data.
- Skapa och spåra kombinationer av händelser i appen, t.ex. klick, hovers och ifyllda formulär, och analysera sedan alla dessa interaktioner med hjälp av dina egna anpassade händelser, som kan skapas utan kod eller API-samtal.
- Använd avancerad produktanalys och analys av flöden i appen för att identifiera var användarna behöver hjälp och skapa granulära användarsegment för att utlösa upplevelser i appen på ett kontextuellt sätt(segmentera baserat på användaridentifieringsdata, engagemang i appen, anpassade händelser, klick, hovers, ifyllda formulär, svar på användarfeedback, NPS-poäng med mera).
- Förbättra inskolningsupplevelsen med hjälp i appen genom att starta ett resurscenter direkt i appen. Lägg till guider i appen och videohandledningar, och ge användarna tillgång till kunskapsbanken eller till support. Självbetjäning har aldrig varit enklare.
- Userpilot är också utformat för att fungera med din produkt, men inte med appar från tredje part. Detta gör den utmärkt för introduktion av SaaS-användare, men inte så bra för introduktion av anställda.
Boka en demo med vårt team och gör dig redo att bygga den bästa onboarding-upplevelsen som dina användare har sett.
Funktioner för produktanalys av Userpilot
Userpilot har verkligen förbättrat sin analysfunktionalitet under de senaste åren och erbjuder nu den mest robusta funktionen av alla plattformar för produktövertagande (inklusive Pendo, som alltid har varit den främsta när det gäller användaranalys).
I korthet kan du med hjälp av Userpilot-analyser göra följande:
- Spåra alla dina användares interaktioner med din app – utan kodning – med den kraftfulla funktionaliteten för funktionstaggning kan du helt enkelt tagga dina användares åtgärder (klick, hovers, ifyllda formulär) med en redigeringsprogram utan kodning, peka och tagga ovanpå din produkt.
- Skapa “användartunnlar” som består av funktionstaggar och spårade händelser, och se var dina användare hoppar av tratten – och agera på dessa punkter direkt med upplevelser i appen.
- Spåra användningen av funktioner av användarsegment med hjälp av värmekartor, direkt på de olika sidorna i din produkt.
- Skapa anpassade händelser som också består av funktionstaggar – eller kombinationer av spårade händelser som du har skickat genom Userpilot-spårningsskriptet med funktioner som du har taggat med Chrome-förlängningen.
- Med den kraftfulla trendöversikten kan du filtrera dina händelser och funktionstaggar efter segment, tidsperiod och till och med företag. På så sätt kan du spåra och analysera trender för användning av evenemang och till och med gå ner till enskilda användare (eller företag) som har deltagit i specifika anpassade evenemang och visa dem rätt upplevelse i appen.
- Analysera hur användarna använder dina checklistor eller resurscenter-moduler, identifiera trender och A/B-testa olika tillvägagångssätt för att förbättra engagemanget.
- Sist men inte minst kan du med Userpilot använda all data för att skapa mycket detaljerade användarsegment och nå användarna med rätt engagemang vid rätt tidpunkt.
- Du kan till och med skapa användarsegment baserat på enkätsvar eller NPS-poäng.
Userpilots användarvänlighet
Userpilot kan installeras och fungera på några minuter med hjälp av Chrome-tillägget och genom att kopiera/klistra in en rad JavaScript-kod i din app.
Förutom en enda rad vid installationen krävs ingen kodning för att få tillgång till, implementera eller testa alla verktyg, funktioner och resurser som Userpilot erbjuder.
Userpilots prissättning
Userpilot ger mycket valuta för pengarna jämfört med Pendo och WalkMe. Till och med deras första plan (Traction) erbjuder alla nödvändiga funktioner utan någon begränsning av användningen.
Prisdifferentieringen sker främst på servicenivå (t.ex. anpassad domänhosting, dedikerad Customer Success Manager, SLA) och baseras på antalet månatliga aktiva användare (MAU) som ditt företag har.
Här är de detaljerade prisplanerna:
- Dragkraft: För upp till 2 500 användare kostar denna plan 249 USD/månad.
- Tillväxt: För upp till 10 000 användare kostar den här planen 499 USD/månad.
- Företag: För storskaliga företag börjar dessa planer från 1000 dollar per månad.
För ett litet eller medelstort SaaS-företag är det svårt att argumentera för Userpilots värde för pengarna jämfört med andra verktyg i sin klass.
Pendo vs WalkMe: Vilken är den bästa plattformen för digital adoption?
Tyvärr är det inte möjligt att ge en definitiv rekommendation om vilket verktyg som är “bäst” överlag. Pendo brukar slå WalkMe för de flesta SaaS-användningsfall, och Userpilot är ett fantastiskt prisvärt alternativ för nystartade SaaS-företag och små och medelstora företag.
För att hjälpa dig att fatta ditt beslut får du här en kort genomgång av varje produkts lämplighet:
- WalkMe är lämpligt för företag på företagsnivå som vill göra en introduktion av anställda och som har stora mängder pengar och tekniska resurser.
- Pendo erbjuder något bättre tillgänglighet och kundorienterade SaaS-lösningar för onboarding, men till ett högre pris.
- Usepilot är perfekt för SaaS-startups och små och medelstora företag som vill ha prisvärda, högkvalitativa och lättanvända onboardingverktyg.
Låter flexibel, kodfri programvara för onboarding som en bra lösning för ditt företag? Om så är fallet kan du kolla in en Userpilot-demo och komma igång idag!