10 најбољих алата за ангажовање корисника за СааС у 2023

12 Best User Engagement Tools to Improve Retention in SaaS

Данас ћемо са вама поделити 10 најбољих софтвера за ангажовање клијената за СааС и истаћи најбоље случајеве употребе за сваки.

Уронимо одмах!

ТЛ;ДР

Шта се подразумева под ангажовањем корисника?

Ангажовање корисника је процес олакшавања интеракције са вашим СааС корисницима ради побољшања корисничког искуства. Оптимизација ангажовања корисника подстиче задржавање, побољшава лојалност купаца, корисничко искуство и на крају подстиче ваше клијенте да се даље ангажују са вашим производом и усвоје ваш производ.

Као пример доброг ангажовања корисника, почнимо од идеје о коришћењу микро-видеа у вашем онбоардингу корисника!

Шта је алат за ангажовање купаца?

Алат за ангажовање клијената је софтверска платформа која има за циљ да побољша однос корисника са вашим пословањем кроз различите врсте ангажовања као што су укључивање корисника , корисничка подршка, успех корисника, самоуслужна подршка итд.

Коришћење алата за ангажовање клијената може побољшати ваше корисничко искуство тако што ће ваше интеракције са клијентима учинити контекстуалнијим, персонализованијим и релевантнијим.

Шта вам је потребно у алатима за ангажовање корисника?

Када говоримо о ангажовању клијената, говоримо о слушању ваших корисника, а затим о одговору.

Све је у разговору који водите са њима.

У суштини, постоје три главне компоненте када је у питању управљање односима са клијентима. Неки алати које помињемо могу покривати све три ове компоненте, док се неки могу фокусирати само на једну.

Анализа понашања купаца (квантитативна аналитика)

Где ваши корисници проналазе вредност у вашем производу, које функције користе, где се заглављују, где падају? Права алатка за анализу понашања требало би да вам помогне да зароните у податке, али и да преведете та понашања у повратне информације које се могу предузети.

Прикупљање квалитативних повратних информација

Добијање директних повратних информација које се могу применити за побољшање вашег искуства са производом је изузетно драгоцено. Међутим, ово понекад може бити дуготрајно и захтева од вас да анкетирате кориснике у право време. Неки од алата које ћемо поменути у наставку имају функције микро анкете у апликацији за мерење задовољства купаца, које могу бити усмерене на праве људе од којих желите повратне информације.

Комуникација са вашим корисницима

Да ли се ради у апликацији или користи платформу треће стране за олакшавање интеракције са клијентима, остати проактиван и одржавати разговор у току зависи од власника производа.

У зависности од тога које су ваше тренутне потребе за производом, можда ћете желети да дате приоритет одређеним компонентама више од других. Генерално препоручујемо да успоставите своје квалитативне системе повратних информација након што идентификујете главне болне тачке кроз ваше квантитативне податке.

Шта чини један алат за ангажовање корисника бољим од другог?

Па, за почетак, они морају бити дубински.

Морате бити у могућности да видите више од само прегледа страница и кликова. Права платформа за ангажовање клијената мора да вам помогне да схватите понашање својих корисника. Поред тога, алатка коју одаберете треба да вам омогући да експериментишете , тестирате и радите на циљевима ангажовања , тако да можете стално да побољшавате своје искуство са производом.

Они такође морају бити брзи и лаки за имплементацију.

СааС компаније, посебно почетници у раној фази, имају ограничене ресурсе. Понекад ће одабир алата који је најбржи и најлакши за имплементацију бити бољи од скупе, супер робусне платформе којој ће бити потребно вечно да се учи.

Коначно, морају се добро уклопити у тим који их користи.

Ангажовање купаца је кључни део ваше стратегије производа и покрива више тимова као што су Продуцт и Цустомер Суццесс. Међутим, ови тимови често имају различите вештине и различите потребе. Пре него што се одлучите за алат, питајте ко ће га користити? Да ли су им потребни лаки за разумевање визуелни прикази, специфичне интеграције е-поште итд?

Имајући све то на уму, заронимо у нашу листу!

Најбољи алат за ангажовање корисника „све у једном“ – Усерпилот:

Назовите нас пристрасним, али мислимо да Усерпилот заслужује помињање на овој листи најбољег софтвера за ангажовање клијената за СааС.

Ваше поруке у апликацији су кључни део комуникације са вашим клијентима и њиховог ангажовања са вашим производом. Ваши токови укључивања су главни део тога.

контролна табла корисничког пилота

Усерпилот вам омогућава да лако уградите занимљиве токове укључивања у свој производ, без потребе за кодом.

Ово вам помаже да повећате задржавање, побољшате лојалност купаца, побољшате корисничко искуство и подстиче ваше клијенте да се ангажују са вашим производом на дубљем нивоу и усвоје ваш производ.

Усерпилот такође нуди НПС анкете, тако да можете прикупљати повратне информације купаца директно у оквиру свог производа и мерити задовољство купаца.

НПС контролна табла корисничког пилота

Ово вам помаже да прикупите драгоцене повратне информације које можете користити да прилагодите своје укључивање и повећате ангажовање клијената.

Поред укључивања и НПС-а , Усерпилот нуди аналитику производа. Можете да групишете своје кориснике у сегменте на основу тога како користе ваш производ.

усерпилот-сегментатион-дасхбоард

Можете да упоредите шта ови различити сегменти раде у вашем производу и да пошаљете различите поруке различитим групама.

На пример, можете да користите екран добродошлице и сегментирате кориснике на основу њихових одговора, а затим изградите различите путање укључивања за сваког на основу њихових специфичних потреба.

Велцоме-сцреен-буилт-витх-усерпилот

НАПОМЕНА: Усерпилот ће у блиској будућности додати још више аналитичких функција. Закажите демо са нашим тимом и добијте потпуни преглед о томе како вам Усерпилот може помоћи да ангажујете своје клијенте и унапредите свој СааС.

Као решење све у једном, Усерпилот је јасан избор.

Зашто одабрати Усерпилот?

Усерпилот је заиста лак за употребу и има ниску криву учења. Користим Усерпилот за уградњу наших нових корисника, али можете га користити за многе друге случајеве употребе како бисте подстакли усвајање корисника и ангажовање са вашим производом. Требало ми је мање од сат времена да створим своје прво искуство и применим га на нашој производној локацији.” — Ник К

Алати за ангажовање корисника #2 – гомила: за анализу понашања

хеап контролна табла

Микпанел је неко време био лидер на тржишту, али сада је ту ново дете у блоку, а зове се Хеап.

Хеап је алатка за анализу производа која бележи и анализира све интеракције корисника без чекања на податке или код за испоруку. Велике компаније као што су Твилио и Цлоудфларе користе ово софтверско решење за ангажовање купаца да боље разумеју како њихови корисници користе њихове производе.

Хеап се поноси својом употребљивошћу. Тврди се да се можете подесити за неколико минута. Када инсталирате код на своју веб локацију или платформу, он ће аутоматски почети да снима све податке о вашим производима. Помоћу овог алата можете пратити сваки догађај, као што су прикази страница, покрети, кликови, слање образаца итд.

И не само то, већ готово да није потребно никакво кодирање за праћење понашања у апликацији. Уместо да морате ручно да додајете код за праћење новим функцијама или побољшањима, можете да седнете и пустите Хеапу да уради посао.

То значи да можете брже да почнете да прикупљате увиде, а да не морате да се ослањате на своје програмере да сваки пут инсталирају код за праћење.

Што се тиче стварне аналитике, можете видети преглед употребе производа. Такође можете да креирате сегменте на основу личности корисника и видите како се понашање разликује. Ако желите да копате још дубље, можете анализирати понашање појединачног корисника.

Када будете могли да забележите све интеракције корисника на овој платформи за ангажовање клијената, моћи ћете боље да разумете своје кориснике. Можете да интегришете и мобилне и веб сесије у Хеап и све повежете са једним корисником. Такође можете анализирати корисника на основу података о клијентима: старости, адресе е-поште, плана плаћања и укупног прихода, између осталог.

Хеап је фантастичан алат за анализу производа. Лако га је подесити, а још лакше почети да стичете вредан увид у понашање корисника. Зато заслужује место на нашој листи најбољег софтвера за ангажовање клијената.

Зашто изабрати Хеап?

„Свиђа ми се Хеап због његове способности да прикупљате податке о интеракцијама корисника на вашој платформи или веб локацији и генеришете корисне инфографике, топлотне мапе, токове и још много тога. Помоћу овог алата можете прикупити гомилу релевантних информација да бисте разумели своје клијенте и начин на који они комуницирају са вашом веб локацијом.” — Маурисио Г

Алати за ангажовање корисника #3 – Микпанел: За понашање купаца и увиде у путеве купаца

микпанел-командна табла

Ако је Хеап нови надобудни, онда је Микпанел мудри стари пустињак, и то мислимо на најбољи могући начин.

Микпанел је напредна платформа за аналитику која је дизајнирана да помогне компанијама и организацијама свих величина да прате и анализирају радње купаца. Мери кораке које предузимају људи који уђу у вашу апликацију и показује вам све што раде у њој.

Микпанел је дуго био лидер када је у питању аналитика производа, и то са добрим разлогом. Можете да користите Микпанел-ову детаљну аналитику да бисте анализирали различите сегменте и разумели како они користе ваш производ.

Такође можете да упоредите сегменте да бисте видели који су ангажованији или који чешће користе одређену функцију.

Тамо где Микпанел заиста блиста је са својим „моделима науке о подацима“.

Ови модели вам могу помоћи да предвидите радње корисника и идентификујете све корелације. Ова функција додаје још више увида и даје вам поглед на будућност, а не само на прошлост.

Иако Микпанел није алат за управљање комуникацијом, он се упушта у комуникацијску страну ангажовања корисника. Можете да шаљете обавештења или друге поруке, циљане на одређене кориснике. Такође можете А/Б тестирати своје поруке, све у Микпанел-у.

Рекавши то, Микпанел захтева мало више кодирања за имплементацију. Морате имати спремне ресурсе да максимално искористите Микпанел. Али када почнете да радите, увиди су непроцењиви.

спреман да максимално искористи Микпанел. Али када почнете да радите, увиди су од непроцењиве вредности.

Зашто одабрати Микпанел?

„Микпанел ће бити идеалан за вас ако вам је потребан једноставан, али моћан алат за ваш СааС производ. Једна од њихових карактеристика за коју сам сматрао да је најкориснија (а нисам је баш видео у апликацијама конкурената) је Сигнал. Једном када га примените на своје догађаје, он вам показује на које би требало да подстакнете своје кориснике да ураде и предвидите трендове понашања у вашем производу. Неопходно за модерног трговца производима!“ — Матилда Ц

Алати за ангажовање корисника #4 – Пендо: За аналитику клијената, повратне информације и ангажовање у апликацији

пендо-дасхбоард

Пендо је једна од свеобухватних платформи за ангажовање купаца, као што је Усерпилот.

Пендо је веома моћан алат за ангажовање који се првенствено бави аналитиком производа . Као и Хеап, можете брзо да се покренете и уз минимално потребно кодирање. Затим можете да се удубите у то како ваши корисници комуницирају са вашим производом. Можете мерити различите сегменте и поредити различите типове корисника.

Пендо вам такође омогућава прикупљање повратних информација. Модул за повратне информације даје вашим корисницима могућност да подносе захтеве за функције, као и да вам кажу који су им највећи приоритети. Затим можете користити ове информације да одредите на чему ћете даље радити.

Још један аспект Пендо прикупљања повратних информација је анализа осећања. Можете додати НПС анкету и друге циљане анкете да бисте сазнали шта ваши корисници мисле о вашем производу и проценили задовољство купаца.

Коначно, Пендо можете да користите и за ангажовање клијената уз размену порука у апликацији. Ове поруке се могу користити за вођење корисника кроз сложени део вашег производа или за пласирање нове функције.

Као платформа све-у-једном, Пендо је један од најбољих софтвера за ангажовање купаца на који треба да пазите. Међутим, то може бити прилично скупо за почетнике у раној фази, а можда и сложеније него што вам је потребно. Ако то није у оквиру вашег буџета, овде можете размотрити неке од Пендо конкурената .

Зашто изабрати Пендо?

„Пендо вам омогућава да пратите посете купаца и кликове на елементе странице, странице или скуп страница. Било је од велике помоћи сазнати да ли клијенти прате планирано путовање, а ако не, где су залутали. Ово је омогућило мом тиму да брзо и лако имплементира побољшања УКС-а.” – Аллие Ј

Алати за ангажовање корисника # 5 – Облик типа: прикупљање повратних информација и мерење лојалности купаца

типеформ-дасхбоард

Један од најлакших начина да почнете да прикупљате повратне информације је да пошаљете анкету својим клијентима. Постоји много алата за анкетирање купаца, али један од најбољих је Типеформ.

Постоји нешто у Типеформовим анкетама — можда чист и минималан стил, или једноставно корисничко искуство које пружају — по чему се издвајају од СурвеиМонкеи-а и Гоогле Формс-а.

Иако је Типеформ можда мало скупљи, добијате приступ неким корисним функцијама које можете користити за привлачење клијената. Можете, на пример, да направите логичке скокове да прилагодите анкету одговорима корисника. Такође можете да користите „скривена поља“ да поздравите кориснике по имену и персонализујете њихово искуство.

Конверзацијски приступ Типеформ-а може вам помоћи да повећате стопу одговора. Такође има тенденцију да побољша квалитет повратних информација које прикупљате.

Ако тражите висококвалитетно решење за ангажовање клијената за прикупљање података о клијентима путем анкета, онда је Типеформ један од најбољих.

Зашто одабрати Типеформ?

„Користимо Типеформ анкете да бисмо континуирано прикупљали податке од наших клијената широм света, непрекидно, 24×7. Преносимо податке анкете у наше системе преко АПИ-ја Типеформ-а. У погледу дизајна и употребљивости, анкете су далеко испред конкуренције. То је такође одлична вредност за новац.” — Даве О

Алати за ангажовање корисника #6 – Хотјар: Анализа понашања корисника, прикупљање повратних информација

хотјар сцреенсхот

Наравно, врста квалитативних повратних информација коју можете добити из анкета је само једна врста података о задовољству корисника које можете прикупити од својих корисника. Хотјар нуди начин да се прикупи још више података и преведе необрађене податке о понашању корисника у увиде који се могу применити.

Хотјар вам омогућава да пратите шта ваши корисници раде када користе ваш производ. Можете да приступите топлотним мапама које показују где људи кликну или померају.

Можете чак и да видите комплетан снимак нечије интеракције са вашим производом. Показује вам где померају курсор и на које странице иду. Ово је одличан ресурс за менаџере производа или УКС дизајнере. Можете видети где се људи заглављују и области вашег производа које треба побољшати.

Такође можете лако да добијете тренутне повратне информације од корисника, видите како корисници користе вашу апликацију и направите праве промене на основу тачних увида. Можете додати портал за повратне информације својој апликацији или производу и директно прикупљати идеје од својих клијената. Ако је НПС више ваша ствар, онда можете да стекнете увид на тај начин.

Прикупљање повратних информација у вашој апликацији повећава вероватноћу да људи одговоре.

Хотјар вам може помоћи да видите шта ваши клијенти раде и да разумете зашто то раде. Зато је на нашој листи најбољег софтвера за ангажовање клијената и алата за анкетирање.

Зашто одабрати Хотјар?

„Хотјар додаје веома потребну врсту аналитике у ваш арсенал. Омогућава вам да тачно видите шта ваши гледаоци страница (потенцијални купци) раде, виде и проводе време на вашој одредишној страници или току. Омогућава вам да тестирате различите дизајнерске назнаке или карактеристике и видите како ваши циљеви реагују.” — Џефри Х

Алати за ангажовање корисника #7 – Плоча производа: Прикупљање повратних информација, комуникација са корисницима

табла производа-контролна табла

Један од највећих проблема са прикупљањем повратних информација је то што се оне често завршавају распоређене по различитим каналима. Ако тражите решења за ангажовање купаца за консолидацију свих тих података, проверите ПродуцтБоард.

Продуцтбоард вам помаже да консолидујете све повратне информације на једном месту, што га чини одличном платформом за ангажовање купаца.

Помоћу Продуцтбоард-а можете повезати све своје канале заједно. Е-пошта, друштвени медији, интерком , Зендеск — све ваше повратне информације ће бити стављене на једно место. Ово чини далеко лакшим стицање вредних увида и идентификацију било каквих образаца или трендова.

Затим можете повезати ове трендове повратних информација са релевантним идејама функција. Ово омогућава вашим менаџерима производа и дизајнерима да разумеју на чему би требало да раде следеће.

Такође можете да пренесете било коју одлуку својим клијентима помоћу функције јавне мапе пута. На тај начин ваши купци знају шта могу да очекују од вашег производа у будућности.

Зашто одабрати производну плочу?

„Продуцтбоард је одличан алат за ангажовање купаца који ће вам помоћи да се уверите да је ваша мапа пута вођена стварним повратним информацијама корисника и вредношћу за ваше клијенте.“ — Ендру Х

Алати за ангажовање корисника #8 – Дрип: Комуникација са корисницима

снимак екрана капања

Маркетинг путем е-поште је један од најефикаснијих начина за привлачење клијената, побољшање корисничког искуства и помоћ корисницима на путу корисника. Један маркетиншки алат е-поште вредан помена је Дрип.

Дрип је ЦРМ софтвер и платформа за аутоматизацију маркетинга путем е-поште која помаже корисницима да прилагоде и аутоматизују своје пословне токове маркетинга путем е-поште. Дрип подржава кампање е-поште које одговарају различитим промотивним и маркетиншким потребама појединаца, тимова и организација. Ова разноликост им пружа могућност да својим претплатницима шаљу циљане е-поруке.

Са Дрип-ом, корисници могу да повежу своје омиљене комуникационе канале, апликације и решења преко АПИ-ја или уграђених интеграција треће стране. Ово им помаже да прошире функционалност Дрип-а и стекну драгоцене увиде за развој свог производа.

За разлику од других алата за ангажовање клијената путем е-поште, Дрип се фокусира на сегментацију и слање правих токова е-поште правим клијентима. То значи да можете аутоматски комуницирати са својим клијентима на основу њиховог понашања.

Дрип ипак није у потпуности фокусиран на е-пошту. Такође вам омогућава да шаљете циљане, персонализоване поруке путем друштвених медија, СМС-а, па чак и директне поште вашој бази клијената. Такође можете поделити тестирање било које поруке тако да усавршите праву копију или слику.

Дрип је одличан софтвер за ангажовање клијената када желите да држите клијенте у току и да аутоматизујете део ваше комуникације.

Зашто одабрати Дрип?

„Дрип је за нас најлакши, најинтуитивнији софтвер за креирање аутоматизованих секвенци е-поште. Шаблони, заједно са лакоћом коришћења и интеграцијом са свим осталим платформама и софтвером који користимо, чине га тако вредним за нас.“ — Клиф Х

Алати за ангажовање корисника #9 – Дрифт: Прикупљање повратних информација, управљање односима са клијентима

дрифт сцреенсхот

Виџети за ћаскање и цхат ботови за ћаскање уживо су будућност комуникације са вашим корисницима. Видећемо да ове године постају још популарнији, тако да је боље да почнете да тражите платформу за успех са клијентима која омогућава ове односе са купцима.

Дрифт је лидер када су у питању платформе за ангажовање купаца које пружају цхат ботове. Иако је углавном фокусиран на помоћ продајним тимовима, можете га користити и за помоћ купцима који су збуњени вашим производом.

Можете да интегришете свог цхат бота са својом базом знања (Зендеск, Хелпсцоут, итд.). Тада можете аутоматски да ангажујете клијенте и да их усмерите у правом смеру.

Такође олакшава клијентима да вас контактирају ако имају било каквих проблема или ако желе да вам дају повратне информације.

И не само то, већ се можете повезати са другим алатима за ангажовање клијената као што су Салесфорце или Хубспот. На овај начин се одговори ваших клијената додају у њихов кориснички профил, дајући вашим ЦС и продајним тимовима више информација.

Зашто одабрати Дрифт?

„Дрифт је максимизирао нашу способност да комуницирамо са купцима на дубљем нивоу. Могућност да прилагодимо и персонализујемо наше поруке како би задовољиле различите странице на нашем сајту омогућава нашим корисницима јединствено и глатко корисничко искуство током њихових посета, а заузврат нам омогућава да се укључимо у разговор!“ — Хејли С

Алат за ангажовање корисника #10 – Слацк: Комуникација са купцима

слаб сцреенсхот

Слацк је комуникациони софтвер који нуди размену порука у реалном времену. Дизајниран је да помогне тимовима да компримирају своју комуникацију у једну платформу која је тренутно доступна и претражива.

Нови тренд који смо недавно видели је стварање заједнице Слацк корисника како би се подстакло ангажовање купаца. Мислимо да би све више компанија то могло почети да ради у наредних годину дана док желе да побољшају корисничко искуство.

Шансе су да многи од вас већ имају Слацк подешен за интерну употребу. Овај метод функционише на исти начин, само што ви позивате своје клијенте у радни простор.

Можете имати различите канале за различите производе, можете најавити ажурирања и нова издања и можете бити при руци да помогнете клијентима у вези са било којим проблемом.

То такође значи да ваши клијенти могу да формирају сопствену заједницу, деле најбоље праксе. Ово ће повећати ангажовање са вашим производом.

Слацк вам пружа одличан начин да останете у контакту са својим клијентима и да их укључите у свој производ.

Зашто изабрати Слацк?

„Слацк је веома лако подићи и користити. Већина људи је навикла на неки облик онлајн ћаскања или комуникације, а Слацк је укратко познат и лако га је снаћи” – Дамиен Т

Најбољи софтверски алати за ангажовање клијената за ваш СааС

Постоји много сјајних алата. Сви они које смо покрили на овој листи ће вам помоћи да побољшате свој однос са корисницима. Међутим, ангажовање корисника изгледа другачије за сваки Саас, тако да одабир правог алата за ваш производ може зависити од неких истраживања, али и од испробавања исте!

Ако тражите свеобухватну платформу за ангажовање клијената за подстицање ангажовања у апликацији и усвајања производа, као и за праћење понашања корисника и прикупљање повратних информација, набавите Усерпилот демо и видите колико је лако започети.

previous post next post