Hva er brukeranalyse og hvordan kan jeg bruke det til å forbedre SaaS-beregninger?

Hva er brukeranalyse, og hvordan kan det hjelpe deg å drive produktvekst ?

Brukeranalyse gir praktisk innsikt i brukeratferd. Dette lar deg se hva ulike segmenter av kundene dine gjør i produktet ditt og hvorfor de oppfører seg på den måten.

Med smarte strategier og de riktige brukeranalyseverktøyene kan du utnytte brukeranalyse for å forbedre SaaS-målinger og låse opp vekst.

La oss finne ut hvordan du kan gjøre dette.

TL;DR

  • Brukeranalyse er en metode for å samle inn og analysere brukeratferd på nettstedet ditt eller produktet ditt.
  • Brukeranalyse lar deg segmentere brukere basert på deres personas og brukstilfeller, analysere aktivitetene deres og forbedre produktopplevelsene for hver av gruppene.
  • Segmentanalyse lar deg gruppere brukere basert på demografi, adferd i appen , konto, brukerattributter og/eller brukersentiment.
  • Traktanalyse lar deg identifisere brukerne som konverterer på hvert trinn i trakten og dermed finne områder med høy konverteringstrafikk.
  • Kohortanalyse gir innsikt i en spesifikk kohorts atferd i produktet ditt og bruker innsikten for å redusere churn .
  • Brukeranalyse hjelper deg med å lage brukerreisekart slik at du kan forbedre brukeropplevelsen for å drive aktivering og bruk .
  • Ved å analysere de forskjellige kohortene eller segmentene kan du observere mønstre for å skape personlige brukeropplevelser og øke brukeroppbevaringen .
  • Brukeratferdsanalyse hjelper deg med å flagge funksjoner som ikke fungerer og endre innføringsopplevelser for å forbedre funksjonsoppdagelsen .
  • Userpilot, Hotjar og Mixpanel er de tre ledende brukeranalyseverktøyene der ute.

Hva er brukeranalyse i SaaS?

Brukeranalyse er en metode for å samle inn og analysere brukeratferd på nettstedet ditt eller produktet ditt.

Den registrerer brukeraktiviteter, grupperer brukere i atferdssegmenter og analyserer viktige SaaS-beregninger som brukerengasjement og aktivering.

Hva er verdien av brukeranalyse?

Uansett hvor mye data du samler inn, uten brukeranalyse er det meningsløst.

51 % av brukerne vil ikke returnere til et selskap hvis de har hatt dårlige erfaringer med det. Å kjenne kundene dine er avgjørende for å utvikle effektive markedsføringskampanjer, forbedre produkter og øke engasjement og oppbevaring .

I tillegg kan de kvantitative dataene du samler inn hjelpe deg med å ikke bare oppdage, men også forutsi visse trender i brukeratferd.

Når du vet hvordan brukerne oppfører seg, kan du identifisere funksjonene de bruker mest og vite hvilke fordeler de får av produktet ditt.

Du kan til og med analysere brukeratferd for å bygge reaktive opplevelser i appen . Du kan også finne ut kundenes behov proaktivt og forbedre produktet eller visse funksjoner deretter.

Dessuten lar brukeratferdsanalyse deg segmentere brukere basert på deres brukerpersonas og brukstilfeller. Dette hjelper deg å lære hvordan ulike brukersegmenter samhandler med produktet ditt, slik at du kan bygge et bedre produkt for hvert av dem.

Onboarding-flyter kan analyseres for å oppdage flaskehalser, øke konverteringer og identifisere kundeavganger. Dette hjelper deg ytterligere med å forbedre ombordstigningsopplevelsene og bruke produktmarkedsføring for å øke konvertering, aktivering og oppbevaring.

Brukeranalyse gir også innsikt i hvordan brukere samhandler med produkter på alle trinn av brukerreisen. På denne måten kan du utvikle et veldefinert brukerveikart for å forbedre beslutningstaking knyttet til endringer i UI/UX-design, oppgraderinger, nye funksjoner og onboarding. Du kan til og med justere SaaS- vekstberegningene dine i sanntid.

Hva er de forskjellige typene brukeranalyse?

Det er 3 forskjellige typer brukeranalyse.

  • Segmentanalyse
  • Traktanalyse
  • Kohortanalyse

Segmentanalyse

Kundesegmentering er prosessen med å dele brukerne inn i grupper basert på deres delte brukeratferd for å gi bedre opplevelser.

Segmentanalyse innebærer altså brukeranalyse av hvert kundesegment. Du kan definere segmenter etter brukere, undersøkelsesdata, brukshendelser og til og med eksterne kilder som data fra salgs- og markedsføringsstyringssystemer og henvisningskanaler.

De fleste av brukeranalyseverktøyene lar deg segmentere brukere basert på følgende modeller:

  • Demografi – Det inkluderer kjønn, inntekt og alder. Mer detaljerte design inkluderer nasjonalitet, yrke, rase og til og med livsstil.
  • Atferd i appen – Dette viser om brukere har aktivert, fullført en bestemt UX-flyt, utført noen tilpassede hendelser eller interagert med en ny funksjon.
  • Konto – Den skiller kunder inn i nye brukere, bedriftsbrukere og avanserte brukere .
  • Brukerattributter – Det inkluderer planen en bruker er på, hvilket språk de foretrekker, hvilke enheter de bruker, og om de har registrert seg gjennom et firmamedlem eller uavhengig.
  • Brukersentiment – Ved å bruke Net Promoter Score (NPS)-beregningen, segmenterer denne modellen brukere i promotere (lojale brukere og talsmenn), passive (likegyldige brukere) og detractors (ufornøyde brukere).

Vanligvis, jo større SaaS-virksomheten er, jo flere brukersegmenter trenger du. Så det kan hende du må kombinere og matche kriterier fra mer enn én modell. Mindre virksomheter trenger vanligvis 3-4 segmenter.

Du kan bruke brukeratferdsinnsikten fra segmentanalyse for å tilby skreddersydde løsninger til hvert segment. I tillegg kan du finne ut segmentene på randen av churn og ta forebyggende tiltak.

Traktanalyse

En trakt (også kjent som en salgstrakt eller konverteringstrakt) er en rekke trinn som brukes til å kartlegge brukernes reise til konvertering. Det kan være en hvilken som helst type konvertering, for eksempel et kjøp eller registrering.

Traktanalyse er prosessen med å identifisere brukerne som konverterer på hvert trinn i trakten.

Den lar deg ta informerte beslutninger for å forbedre brukeropplevelsen og dermed konverteringsfrekvensene. Du kan utnytte styrkene dine ved å fremheve områdene med høy konverteringstrafikk.

I tillegg lar traktanalyse deg kjøre kampanjer for nytt engasjement, endre innføringsflytene dine eller fikse feil når som helst i brukerflyten.

Dessuten går det utover å forbedre konverteringsfrekvensene for å hjelpe deg med å forstå hvordan ratene varierer etter brukeratferd. Dermed kan du lære hva som driver konvertering, hva som får brukere til å churn før de konverterer, og hva som optimerer traktytelsen.

Du kan bruke et avansert traktvisualiseringsverktøy som Google Analytics. Med dette verktøyet kan du sette mål og bruke målflytfunksjonen deres til å filtrere ut kildene til konverteringstrafikk.

Kohortanalyse

Kohortanalyse lar deg se hva en kohort (underseksjon av brukere) gjør i produktet ditt. Programvareselskaper bruker vanligvis kohortanalyse for å måle kundeavgang . Dette er grunnen til at kohortanalyse også kalles kundeavgangsanalyse.

Det er 2 vanligste typer kohortanalyse:

  • Anskaffelseskohort: hvor kundesegmentet opprettes basert på datoen de registrerte seg.
  • Atferdskohort: hvor kohorten er basert på brukeratferd mens de bruker produktet ditt.

Basert på typen du velger, hjelper kohortanalyse deg med å svare på disse spørsmålene:

  • Hvilket brukersegment (f.eks. etter brukstilfelle, brukerpersonlighet, abonnementsplan osv.) churner mest?
  • Hvor lenge kan du beholde en gjennomsnittlig kunde og på hvilket tidspunkt forlater de produktet ditt?

Du trenger en kohorttabell, som den vist nedenfor, for å utføre kohortanalyse.

cohort-analytics.png
Kilde: Chartmogul

Radene (fra topp til bunn) segmenterer kohorter basert på registreringsdatoene deres, spesifikt etter måneder. Kolonnene (fra venstre til høyre) viser hvor lang tid som har gått siden en kunde abonnerte.

Hver celle i tabellen angir prosentandelen av kunder som har sluttet i løpet av en bestemt måned etter abonnementet.

Når du vet når brukere forlater og hvordan churn-raten varierer avhengig av når en ny kohort registrerer seg, kan du sjekke om markedsførings- og produktstrategiene dine er effektive.

Du vil også være i stand til å se om endringer du gjør i nye brukere, til slutt påvirker oppbevaringsraten din første måned. Du kan til og med se om endringer i produktet, brukeropplevelsen eller markedsføringsstrategien har noen effekt, positiv eller negativ, på produktet ditt.

Hvordan bruke brukeranalyse for å forbedre SaaS-målinger?

Ved å analysere brukerdata kan du vite hvor mye brukere engasjerer seg i produktet ditt og hvordan det påvirker oppbevaring, kundelevetidsverdi, inntekter og andre viktige resultater.

Derfor er brukeranalyse nøkkelen til å forbedre SaaS-målinger og drive produktvekst. Og her er hvordan du kan oppnå det.

Bruk brukeranalysedata for å kartlegge brukerreiser

Hovedformålet med brukerreisen er å hjelpe til med å konvertere brukere til betalende kunder og adoptere produktet ditt fullstendig.

Du lager et brukerreisekart for å visualisere denne brukerreisen. Du kan bruke innsikt fra brukeranalyse for å lage et brukerreisekart og finne de riktige beregningene å spore.

Dessuten kan du kartlegge flere brukerreiser gjennom brukersegmentering basert på ulike personas. Dette vil hjelpe deg å finne områder med dårlig brukeropplevelse.

Hvis du raskt løser problemer med brukeropplevelsen, kan du holde brukerne engasjert og hjelpe dem å forstå verdien av produktet ditt.

Dermed kan brukerne dine raskt nå Aha! øyeblikk (innse verdien av produktet ditt) og aktiver (faktisk få verdien).

Du kan tilpasse onboarding for hvert segment og bruke elementer som verktøytips og sjekklister for å hjelpe brukere med å nå aktiveringspunktet raskere.

Når brukerne aktiverer og abonnerer på produktet ditt, kan du bruke sekundær onboarding for å hjelpe brukerne med å ta i bruk flere funksjoner og oppgradere til premiumkunder.

Derfor hjelper et brukerreisekart med å øke kundeanskaffelse, oppbevaring og bedriftens inntekter.

Essential-User-Journey-new-user-onboarding.png
Brukerreisemal

Bruk innsikt fra analytics for å skape personlige brukeropplevelser

Å analysere de forskjellige kohortene eller segmentene hjelper deg med å observere mønstre for å skape personlige brukeropplevelser.

Du kan identifisere områder med friksjon og adressere dem slik at brukerne lettere kan finne verdi. Dette reduserer churn og øker både produktadopsjon og oppbevaring.

Med segmentering, som i eksempelet nedenfor, kan du til og med oppdage svært uengasjerte brukere og bygge personlige onboard-opplevelser for dem for å forhindre churn.

user-analytics-advanced-segmentation-userpilot.png
Brukersegmentering i Userpilot

Brukerintroduksjonen din bør skje i sammenheng med hva brukerne gjør eller ikke gjør i produktet ditt.

Personlig, kontekstuell onboarding basert på brukernes mål, rolle, persona og brukstilfelle gjør brukeropplevelsen mer engasjerende, relevant og dermed effektiv.

Videre, i dagens SaaS-verden, er selvbetjent onboarding avgjørende for å gi en positiv brukeropplevelse. Den skal være tilgjengelig for brukere 24/7 for å hjelpe dem med å løse repeterende problemer selv uten å vente på menneskelige agenter.

Ressurssentre i appen lar brukere søke i all onboarding og hjelpedokumenter etter nøkkelord, noe som i stor grad forbedrer onboarding-opplevelsen.

Bruk brukeranalyse for å identifisere funksjoner som ikke fungerer som de skal

Brukeratferdsanalyse vil hjelpe deg med å flagge funksjoner som ikke fungerer bra.

Før en bruker kan klage eller churn, kan du proaktivt forstå deres behov ved å holde styr på trender og aktiviteter. Det kan hjelpe deg med å veilede produktmarkedsføringen og verdiforslaget hvis for eksempel en bestemt funksjon brukes oftere enn andre.

Hvis brukerne dine ikke tar i bruk en spesifikk funksjon, spesielt etter å ha bedt om det, kan det bety at den sekundære onboardingen din kommer til kort. Det kan også indikere at funksjonen ikke er på et intuitivt sted inne i produktet ditt.

Forbedret sekundær onboarding kan hjelpe brukere med å oppdage flere funksjoner og dermed gi mer og mer verdi. Det gjør det lettere å få flere superbrukere og merkevareforkjempere.

user-analytics-feature-tagging-userpilot.png
Funksjonstagger i Userpilot

3 beste verktøy for å spore brukeranalyse

Det riktige brukeranalyseverktøyet for deg avhenger blant annet av produkt- og forretningsmålene dine.

Du bør vurdere visse kriterier før du velger et brukeranalyseverktøy.

  • Hva den måler
  • Hvordan den samler inn og måler data
  • Om den måler uidentifiserbare eller identifiserbare data (e-post, unik ID, etc.)
  • Hvilken type analyse den utfører
  • Enten den sporer brukeraktivitet i appen eller nettstedet
  • Enten det passer inn med din nåværende teknologi og teknologistabel

La oss se på de tre beste brukeranalyseplattformene du kan bruke til å spore brukeratferd.

#1 – Brukerpilot

Userpilot lar deg overvåke brukeratferd basert på forhåndsdefinerte mål. Dette gjør det fleksibelt å velge hvilke aspekter av produktbruken du skal konsentrere deg om, og gjør det mye enklere for deg å spore og tolke brukerdata.

user-analytics-userpilot-goals-overview.png
Kilde: Userpilot

Userpilots analyse er bygget på hva brukerne gjør inne i produktet ditt.

Den er basert på funksjonstagger som lar deg “merke” funksjoner på forsiden av nettappen. Den er også basert på tilpassede hendelser laget av programvareutviklerne.

Det unike med Userpilot er at den tilbyr proaktiv onboarding . Det hjelper deg å ta kontroll over en brukers reise, proaktivt forstå deres behov og lede dem mot bestemte funksjoner/opplevelser.

#2 – Hotjar

Hotjar er et atferdsanalyseverktøy som kommer med øktopptak og varmekartleggingsfunksjoner.

Du kan registrere nettleserhandlingene til kundene dine mens de besøker nettstedet ditt og få verdifull innsikt i deres oppførsel. Du kan til og med gå tilbake til disse opptakene flere ganger for å få en mer dyptgående brukeranalyse.

I tillegg kan du finne friksjonsområder i brukeradopsjonsreisen. Så du kan ta umiddelbare handlinger for å redusere tiden til verdi, forbedre brukeropplevelsen og øke oppbevaringsraten.

Ved å sette sammen innsikten kan du kartlegge hele brukerens livssyklus effektivt – fra å være en ren besøkende til å bli en superbruker.

hotjar-recordings.gif
Hotjar

#3 – Mixpanel

Mixpanel er en svært avansert analyseløsning som lar deg spore og samle brukerdata i sanntid.

Med Mixpanel kan du spore interaksjonen til hvert brukersegment med produktet ditt. Du kan til og med forutsi brukeraktivitet for å redusere churn proaktivt.

Plattformen utfører imidlertid ikke sporing på kontonivå med mindre du kan legge til alle kundene dine i ett segment.

Mixpanel kan være det mest passende alternativet for deg hvis du er en stor bedrift med et internt analyseteam. Å være et svært teknisk verktøy gjør det mulig å utføre komplekse analyser ved hjelp av store datapooler.

mixpanel-dashboard.png
Mixpanel

Pakker det inn

Du kommer ikke unna brukeranalyse hvis du ønsker å oppnå produktvekst. Det åpner opp en verden full av handlingskraftig innsikt i brukeratferd.

På sin side kan du bruke denne innsikten til å forbedre markedsførings- og vekststrategiene dine, og dermed dine SaaS-beregninger som aktivering og oppbevaring.

Ønsker du å få verdifull innsikt i brukeranalysen din? Få en Userpilot-demo og se hvordan du enkelt kan oppnå det.

previous post next post

Leave a comment