Hvad er brugeranalyse, og hvordan bruger du det til at forbedre SaaS-målingerne?

Hvad er brugeranalyse, og hvordan kan det hjælpe dig med at skabe produktvækst?

Brugeranalyser giver brugbar indsigt i brugeradfærd. Dette giver dig mulighed for at se, hvad forskellige segmenter af dine kunder gør i dit produkt, og hvorfor de opfører sig på den måde.

Med smarte strategier og de rigtige værktøjer til brugeranalyse kan du udnytte brugeranalyser til at forbedre SaaS-målinger og frigøre vækst.

Lad os finde ud af, hvordan du kan gøre det.

TL;DR

  • Brugeranalyse er en metode til at indsamle og analysere brugeradfærd på dit websted eller produkt.
  • Med brugeranalyser kan du segmentere brugere baseret på deres personas og brugssituationer, analysere deres aktiviteter og forbedre produktoplevelser for hver enkelt af grupperne.
  • Segmentanalyser giver dig mulighed for at gruppere brugere på baggrund af demografiske data, adfærd i appen, konto, brugerattributter og/eller brugerstemning.
  • Med tragtanalyser kan du identificere de brugere, der konverterer på hvert trin i trappen , og dermed finde områder med højkonverterende trafik.
  • Kohorteanalyse giver indsigt i en specifik kohorts adfærd i dit produkt og bruger indsigten til at reducere afgangen.
  • Brugeranalyser hjælper dig med at oprette kort over brugerrejser, så du kan forbedre brugeroplevelsen for at fremme aktivering og accept.
  • Ved at analysere de forskellige kohorter eller segmenter kan du observere mønstre, så du kan skabe personlige brugeroplevelser og øge brugerfastholdelsen.
  • Analyser af brugeradfærd hjælper dig med at markere underpræsterende funktioner og ændre onboarding-oplevelser for at forbedre opdagelsen af funktioner.
  • Userpilot, Hotjar og Mixpanel er de 3 førende værktøjer til brugeranalyse derude.

Hvad er brugeranalyser i SaaS?

Brugeranalyse er en metode til at indsamle og analysere brugeradfærd på dit websted eller produkt.

Den registrerer brugeraktiviteter, grupperer brugere i adfærdssegmenter og analyserer centrale SaaS-målinger som f.eks. brugerengagement og aktivering.

Hvad er værdien af brugeranalyser?

Uanset hvor mange data du indsamler, er de meningsløse uden brugeranalyser.

51 % af brugerne vil ikke vende tilbage til en virksomhed, hvis de har haft dårlige erfaringer med den. Det er vigtigt at kende dine kunder for at kunne udvikle effektive markedsføringskampagner, forbedre produkterne og øge engagementet og fastholdelsen af kunderne.

Derudover kan de kvantitative data, du indsamler, hjælpe dig med ikke blot at opdage, men også forudsige visse tendenser i brugeradfærd.

Når du ved, hvordan brugerne opfører sig, kan du identificere de funktioner, som de bruger mest, og du ved, hvilke fordele de får af dit produkt.

Du kan endda analysere brugeradfærd for at opbygge reaktive oplevelser i appen. Du kan også finde ud af kundernes behov proaktivt og forbedre dit produkt eller visse funktioner i overensstemmelse hermed.

Desuden giver analyse af brugeradfærd dig mulighed for at segmentere brugere baseret på deres brugerpersonas og use cases. Det hjælper dig med at lære, hvordan forskellige brugersegmenter interagerer med dit produkt, så du kan udvikle et bedre produkt til hver enkelt af dem.

Onboarding-flow kan analyseres for at finde flaskehalse, øge konverteringer og identificere kundeafgange. Dette hjælper dig yderligere med at forbedre onboarding-oplevelser og bruge produktmarkedsføring til at øge konvertering, aktivering og fastholdelse.

Brugeranalyser giver også indsigt i, hvordan brugerne interagerer med produkterne på alle stadier af brugerrejsen. På denne måde kan du udvikle en veldefineret brugerkøreplan for at forbedre beslutningstagningen i forbindelse med ændringer i UI/UX-design, opgraderinger, nye funktioner og onboarding. Du kan endda justere dine SaaS-vækstmålinger i realtid.

Hvad er de forskellige typer af brugeranalyser?

Der findes 3 forskellige typer brugeranalyser.

  • Analyse af segmenter
  • Analyse af tragt
  • Analyse af kohorter

Analyse af segmenter

Kundesegmentering er processen med at opdele dine brugere i grupper baseret på deres fælles brugeradfærd for at give bedre oplevelser.

Segmentanalyser omfatter således brugeranalyse af hvert kundesegment. Du kan definere segmenter efter brugere, undersøgelsesdata, brugsbegivenheder og endda eksterne kilder såsom data fra salgs- og marketingstyringssystemer og henvisningskanaler.

De fleste værktøjer til brugeranalyse giver dig mulighed for at segmentere brugere baseret på følgende modeller:

  • Demografiske data – omfatter køn, indkomst og alder. Mere detaljerede designs omfatter nationalitet, erhverv, race og endda livsstil.
  • Adfærd i appen – Dette viser, om brugerne har aktiveret, gennemført en bestemt UX-flow, udført nogle brugerdefinerede begivenheder eller interageret med en ny funktion.
  • Konto – Den opdeler kunderne i nye brugere, virksomhedsbrugere og power users.
  • Brugerattributter – Det omfatter det abonnement, en bruger er på, hvilket sprog de foretrækker, hvilke enheder de bruger, og om de har registreret sig gennem et virksomhedsmedlem eller uafhængigt.
  • Brugerstemning – Ved hjælp af Net Promoter Score (NPS) segmenterer denne model brugerne i promotorer (loyale brugere og fortalere), passiver (ligeglade brugere) og detraktorer (utilfredse brugere).

Jo større SaaS-virksomheden er, jo flere brugersegmenter har du normalt brug for. Du kan derfor være nødt til at kombinere og matche kriterier fra mere end én model. Mindre virksomheder har normalt brug for 3-4 segmenter.

Du kan bruge indsigten i brugeradfærd fra segmentanalyser til at levere skræddersyede løsninger til hvert segment. Desuden kan du finde ud af, hvilke segmenter der er på nippet til at blive afbrudt, og træffe forebyggende foranstaltninger.

Analyse af tragt

En tragt (også kendt som en salgstragt eller konverteringstragt) er en række trin, der bruges til at kortlægge brugernes rejse til konvertering. Det kan være enhver form for konvertering, f.eks. et køb eller en tilmelding.

Tragtanalyse er processen med at identificere de brugere, der konverterer på hvert trin i tragten.

Det giver dig mulighed for at træffe informerede beslutninger for at forbedre brugeroplevelsen og dermed konverteringsraten. Du kan udnytte dine styrker ved at fremhæve de områder med højkonverterende trafik.

Desuden kan du med tragtanalyser køre re-engagement-kampagner, ændre dine onboarding-flow eller rette fejl på et hvilket som helst tidspunkt i brugerflowet.

Desuden går den videre end til at forbedre konverteringsrater og hjælper dig med at forstå, hvordan raterne varierer alt efter brugeradfærd. På den måde kan du lære, hvad der driver konverteringen, hvad der får brugerne til at afbryde, før de konverterer, og hvad der optimerer tragtpræstationen.

Du kan bruge et avanceret værktøj til visualisering af tragtformene, f.eks. Google Analytics. Med dette værktøj kan du opstille mål og bruge deres Goal Flow-funktion til at filtrere kilderne til konverterende trafik ud.

Analyse af kohorter

Med kohorteanalyser kan du se, hvad en kohorte (en del af brugerne) gør i dit produkt. Softwarevirksomheder bruger normalt kohorteanalyser til at måle kundeafgang. Derfor kaldes kohorteanalyser også for kundeafgangsanalyser.

Der er 2 mest almindelige former for kohorteanalyser:

  • Købskohorte: hvor kundesegmentet oprettes på baggrund af den dato, hvor de tilmeldte sig.
  • Adfærdsmæssig kohorte: hvor kohorten er baseret på brugernes adfærd, mens de bruger dit produkt.

Baseret på den type, du vælger, hjælper kohorteanalyser dig med at besvare disse spørgsmål:

  • Hvilket brugersegment (f.eks. efter brugssituation, brugerpersona, abonnementsplan osv.) er det, der giver mest omsætning?
  • Hvor længe kan du beholde en gennemsnitlig kunde, og på hvilket tidspunkt forlader de dit produkt?

Du har brug for en kohortetabel som den nedenfor viste for at udføre kohorteanalyser.

kohorte-analytik.png
Kilde: Chartmogul

Rækkerne (fra top til bund) segmenterer kohorter baseret på deres tilmeldingsdatoer, specifikt efter måneder. Kolonnerne (fra venstre til højre) angiver, hvor lang tid der er gået, siden en kunde tegnede abonnement.

Hver celle i tabellen angiver den procentdel af kunderne, der har skiftet inden for en bestemt måned efter at have tegnet et abonnement.

Når du ved, hvornår brugerne forlader virksomheden, og hvordan churnraten varierer afhængigt af, hvornår en ny gruppe tilmelder sig, kan du kontrollere, om dine markedsførings- og produktstrategier er effektive.

Du vil også kunne se, om de ændringer, du foretager i forbindelse med indslusning af nye brugere, i sidste ende påvirker din fastholdelsesprocent efter den første måned. Du kan endda se, om ændringer af dit produkt, UX eller din markedsføringsstrategi har en positiv eller negativ effekt på dit produkt.

Hvordan bruger du brugeranalyser til at forbedre SaaS-metrikker?

Ved at analysere brugerdata kan du vide, hvor meget brugerne bruger dit produkt, og hvordan det påvirker fastholdelse, kundeværdi, omsætning og andre vigtige resultater.

Derfor er brugeranalyser nøglen til at forbedre SaaS-målinger og skabe produktvækst. Og her er, hvordan du kan opnå det.

Brug data fra brugeranalyser til at kortlægge brugerrejser

Hovedformålet med brugerrejsen er at hjælpe med at konvertere brugere til betalende kunder og gøre dem helt fortrolige med dit produkt.

Du opretter et brugerrejsekort for at visualisere denne brugerrejse. Du kan bruge indsigt fra brugeranalyser til at oprette et kort over brugerens rejse og finde de rigtige målinger, du skal følge.

Desuden kan du kortlægge flere brugerrejser ved hjælp af brugersegmentering baseret på forskellige personas. Dette vil hjælpe dig med at finde områder med dårlig brugeroplevelse.

Hvis du hurtigt løser problemer med brugeroplevelsen, kan du holde dine brugere engagerede og hjælpe dem med at forstå værdien af dit produkt.

Derved kan dine brugere hurtigt nå deres Aha! øjeblik (indse værdien af dit produkt) og aktivere sig (faktisk få værdien).

Du kan tilpasse onboarding til hvert segment og bruge elementer som værktøjstip og tjeklister til at hjælpe brugerne med at nå hurtigere frem til aktiveringspunktet.

Når brugerne aktiverer og abonnerer på dit produkt, kan du bruge sekundær onboarding til at hjælpe brugerne med at tage flere funktioner i brug og opgradere til premium-kunder.

Derfor er et kort over brugerrejsen med til at øge kundehvervelsen, fastholdelsen af kunderne og din virksomheds indtjening.

Essential-User-Journey-new-user-onboarding.png
Skabelon til brugerrejse

Brug indsigt fra analyser til at skabe personlige brugeroplevelser

Ved at analysere de forskellige kohorter eller segmenter kan du observere mønstre for at skabe personlige brugeroplevelser.

Du kan identificere områder med friktion og løse dem, så brugerne lettere kan finde værdi. Dette reducerer afgangen og øger både produktets accept og fastholdelse.

Med segmentering, som i eksemplet nedenfor, kan du endda finde frem til meget uengagerede brugere og opbygge personlige onboarding-oplevelser for dem for at forhindre afgang.

user-analytics-advanceret-segmentering-userpilot.png
Brugersegmentering i Userpilot

Brugernes onboarding skal foregå i forbindelse med det, som brugerne i øjeblikket gør eller ikke gør i dit produkt.

Personlig, kontekstuel onboarding baseret på brugernes mål, rolle, persona og brugssituation gør brugeroplevelsen mere engagerende, relevant og dermed mere effektiv.

I dagens SaaS-verden er selvbetjening desuden afgørende for at give en positiv brugeroplevelse. Den skal være tilgængelig for brugerne 24/7 for at hjælpe dem med at løse gentagne problemer selv uden at skulle vente på menneskelige agenter.

Ressourcecentre i appen giver brugerne mulighed for at søge i alle dine onboarding- og hjælpedokumenter efter nøgleord, hvilket i høj grad forbedrer onboarding-oplevelsen.

Brug brugeranalyser til at identificere funktioner, der ikke fungerer korrekt

Analyser af brugeradfærd hjælper dig med at finde de funktioner, der ikke fungerer godt.

Før en bruger klager eller bliver afbrudt, kan du proaktivt forstå deres behov ved at holde styr på tendenser og aktiviteter. Det kan hjælpe dig med at styre din produktmarkedsføring og dit værditilbud, hvis f.eks. en bestemt funktion bruges oftere end andre.

Hvis dine brugere ikke tager en bestemt funktion til sig, især ikke efter at have bedt om den, kan det betyde, at din sekundære onboarding er utilstrækkelig. Det kan også være et tegn på, at funktionen ikke er placeret på et intuitivt sted i dit produkt.

Forbedret sekundær onboarding kan hjælpe brugerne med at opdage flere funktioner og dermed skabe mere og mere værdi. Det gør det nemmere at få flere brugere og brand advocates.

user-analytics-feature-tagging-userpilot.png
Funktionstags i Userpilot

De 3 bedste værktøjer til at spore brugeranalyser

Hvilket brugeranalyseværktøj der er det rigtige for dig, afhænger bl.a. af dit produkt og dine forretningsmål.

Du bør overveje visse kriterier, før du vælger et værktøj til brugeranalyse.

  • Hvad den måler
  • Hvordan den indsamler og måler data
  • Om den måler uidentificerbare eller identificerbare data (e-mail, unikt ID osv.)
  • Den type analyser, den udfører
  • Om den sporer brugeraktivitet i appen eller på webstedet
  • Om det passer ind i din nuværende teknologi og teknologiske stak

Lad os se på de 3 bedste brugeranalyseplatforme, du kan bruge til at spore brugeradfærd.

#1 – Userpilot

Userpilot giver dig mulighed for at overvåge brugeradfærd baseret på foruddefinerede mål. Dette gør det fleksibelt at vælge, hvilke aspekter af produktets brug du vil koncentrere dig om, hvilket gør det meget nemmere for dig at spore og fortolke brugerdata.

bruger-analyse-brugerpilot-mål-oversigt.png
Kilde: Userpilot

Userpilots analyser er bygget på det, som brugerne gør i dit produkt.

Den er baseret på feature tags, som giver dig mulighed for at “tagge” funktioner i webappens front-end. Den er også baseret på brugerdefinerede begivenheder, der er oprettet af softwareudviklerne.

Det unikke ved Userpilot er, at de tilbyder proaktiv onboarding. Det hjælper dig med at tage styring over brugerens rejse, forstå deres behov proaktivt og lede dem hen til bestemte funktioner/oplevelser.

#2 – Hotjar

Hotjar er et værktøj til adfærdsanalyse, der leveres med sessionsoptagelser og heat mapping-funktioner.

Du kan registrere dine kunders browserhandlinger, mens de besøger dit websted, og få værdifuld indsigt i deres adfærd. Du kan endda gense disse optagelser flere gange for at få en mere dybdegående brugeranalyse.

Derudover kan du finde områder med friktion i brugernes valgproces. Så du kan træffe hurtige foranstaltninger for at reducere din Time to Value, forbedre brugeroplevelsen og øge din fastholdelsesprocent.

Ved at samle indsigten kan du kortlægge hele brugerens livscyklus effektivt – fra at være en simpel besøgende til at blive en stor bruger.

hotjar-optagelser.gif
Hotjar

#3 – Mixpanel

Mixpanel er en meget avanceret analyseløsning, som giver dig mulighed for at spore og indsamle brugerdata i realtid.

Med Mixpanel kan du spore interaktionen mellem hvert brugersegment og dit produkt. Du kan endda forudsige brugeraktivitet for at mindske afgangen proaktivt.

Platformen udfører dog ikke sporing på kontoniveau, medmindre du kan tilføje alle dine kunder til ét segment.

Mixpanel kan være den mest velegnede løsning for dig, hvis du er en stor virksomhed med et internt analysehold. Det er et meget teknisk værktøj, der gør det muligt at foretage komplekse analyser ved hjælp af store datapuljer.

mixpanel-dashboard.png
Mixpanel

Afslutning

Du kan ikke komme uden om brugeranalyser, hvis du ønsker at opnå produktvækst. Det åbner en verden fuld af indsigt i brugeradfærd, der kan bruges til at handle.

Til gengæld kan du bruge disse indsigter til at forbedre dine markedsførings- og vækststrategier og dermed dine SaaS-målinger såsom aktivering og fastholdelse.

Vil du have værdifuld indsigt i dine brugeranalyser? Få en Userpilot-demo, og se, hvordan du nemt kan opnå det.

previous post next post

Leave a comment