Mitä on käyttäjäanalytiikka ja miten sitä voidaan käyttää SaaS-mittareiden parantamiseen?

Mitä on käyttäjäanalytiikka ja miten se voi auttaa sinua edistämään tuotekasvua?

Käyttäjäanalytiikka tarjoaa käyttökelpoista tietoa käyttäjien käyttäytymisestä. Näin voit nähdä, mitä eri asiakassegmentit tekevät tuotteellasi ja miksi he käyttäytyvät näin.

Älykkäillä strategioilla ja oikeilla käyttäjäanalyysityökaluilla voit hyödyntää käyttäjäanalytiikkaa SaaS-mittareiden parantamiseen ja kasvun vapauttamiseen.

Selvitetään, miten voit tehdä tämän.

TL;DR

Mitä on käyttäjäanalytiikka SaaS:ssä?

Käyttäjäanalytiikka on menetelmä, jolla kerätään ja analysoidaan käyttäjien käyttäytymistä verkkosivuston tai tuotteen sisällä.

Se tallentaa käyttäjien toimintaa, ryhmittelee käyttäjät käyttäytymissegmentteihin ja analysoi keskeisiä SaaS-mittareita, kuten käyttäjien sitoutumista ja aktivointia.

Mikä on käyttäjäanalytiikan arvo?

Vaikka keräisit kuinka paljon tietoa, ilman käyttäjäanalytiikkaa se on merkityksetöntä.

51 prosenttia käyttäjistä ei enää palaa yritykseen, jos heillä on ollut siitä huonoja kokemuksia. Asiakkaiden tunteminen on olennaisen tärkeää tehokkaiden markkinointikampanjoiden kehittämiseksi, tuotteiden parantamiseksi sekä sitoutumisen ja sitouttamisen lisäämiseksi.

Lisäksi keräämäsi määrälliset tiedot voivat auttaa sinua paitsi havaitsemaan, myös ennustamaan tiettyjä suuntauksia käyttäjien käyttäytymisessä.

Kun tiedät, miten käyttäjät käyttäytyvät, voit tunnistaa ominaisuudet, joita he käyttävät eniten, ja tiedät, mitä hyötyä he saavat tuotteestasi.

Voit jopa analysoida käyttäjien käyttäytymistä ja rakentaa reaktiivisia sovelluksen sisäisiä kokemuksia. Voit myös selvittää asiakkaiden tarpeet ennakoivasti ja parantaa tuotetta tai tiettyjä ominaisuuksia sen mukaisesti.

Käyttäjien käyttäytymisen analysoinnin avulla voit lisäksi segmentoida käyttäjiä käyttäjähahmojen ja käyttötapausten perusteella. Tämä auttaa sinua oppimaan, miten eri käyttäjäsegmentit ovat vuorovaikutuksessa tuotteesi kanssa, jotta voit rakentaa paremman tuotteen kullekin heistä.

Käyttöönottovirtoja voidaan analysoida pullonkaulojen löytämiseksi, konversioiden lisäämiseksi ja asiakkaiden poistuman tunnistamiseksi. Tämä auttaa sinua parantamaan sisäänpääsykokemuksia ja käyttämään tuotemarkkinointia konversion, aktivoinnin ja sitouttamisen edistämiseksi.

Käyttäjäanalytiikka tarjoaa myös tietoa siitä, miten käyttäjät ovat vuorovaikutuksessa tuotteiden kanssa käyttäjän matkan jokaisessa vaiheessa. Näin voit kehittää tarkkaan määritellyn käyttäjän etenemissuunnitelman , jonka avulla voit parantaa päätöksentekoa UI/UX-suunnittelun muutosten, päivitysten, uusien ominaisuuksien ja käyttöönoton yhteydessä. Voit jopa mukauttaa SaaS-kasvumittareita reaaliaikaisesti.

Mitä erilaisia käyttäjäanalytiikan tyyppejä on olemassa?

On olemassa 3 erilaista käyttäjäanalytiikkaa.

  • Segmenttianalytiikka
  • Suppilon analytiikka
  • Kohorttianalytiikka

Segmenttianalytiikka

Asiakassegmentointi on prosessi, jossa käyttäjät jaetaan ryhmiin heidän yhteisen käyttäytymisensä perusteella parempien kokemusten tarjoamiseksi.

Segmenttianalytiikka sisältää siis kunkin asiakassegmentin käyttäjäanalyysin. Voit määritellä segmenttejä käyttäjien, tutkimustietojen, käyttötapahtumien ja jopa ulkoisten lähteiden, kuten myynti- ja markkinoinninhallintajärjestelmien ja suosittelukanavien tietojen perusteella.

Useimmat käyttäjäanalyysityökalut mahdollistavat käyttäjien segmentoinnin seuraavien mallien perusteella:

  • Väestötiedot – Siihen sisältyvät sukupuoli, tulot ja ikä. Yksityiskohtaisemmat mallit sisältävät kansallisuuden, ammatin, rodun ja jopa elämäntyylin.
  • Sovelluksen sisäinen käyttäytyminen – Tämä osoittaa, ovatko käyttäjät aktivoineet, suorittaneet tietyn UX-virran, suorittaneet joitakin mukautettuja tapahtumia tai olleet vuorovaikutuksessa uuden ominaisuuden kanssa.
  • Tili – Se jakaa asiakkaat uusiin käyttäjiin, yrityskäyttäjiin ja tehokäyttäjiin.
  • Käyttäjäominaisuudet – Käyttäjä voi ilmoittaa, mitä palvelusuunnitelmaa hän käyttää, mitä kieltä hän suosii, mitä laitteita hän käyttää ja onko hän rekisteröitynyt yrityksen jäsenen kautta vai itsenäisesti.
  • Käyttäjätunnelma – Käyttämällä Net Promoter Score (NPS) -mittaria tämä malli jakaa käyttäjät promoottoreihin (uskolliset käyttäjät ja puolestapuhujat), passiivisiin (välinpitämättömät käyttäjät) ja detraktoreihin (tyytymättömät käyttäjät).

Yleensä mitä suurempi SaaS-liiketoiminta on, sitä enemmän käyttäjäsegmenttejä tarvitaan. Voit siis joutua yhdistelemään ja sovittamaan yhteen useamman kuin yhden mallin kriteereitä. Pienemmät yritykset tarvitsevat yleensä 3-4 segmenttiä.

Voit käyttää segmenttianalytiikasta saatuja tietoja käyttäjäkäyttäytymisestä tarjotaksesi räätälöityjä ratkaisuja kullekin segmentille. Lisäksi voit selvittää, mitkä segmentit ovat poistuman partaalla, ja ryhtyä ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin.

Suppilon analytiikka

Suppilo (tunnetaan myös nimellä myyntisuppilo tai konversiosuppilo) on sarja vaiheita, joita käytetään kartoittamaan käyttäjien matka konversioon. Se voi olla minkä tahansa tyyppinen konversio, kuten osto tai rekisteröityminen.

Suppiloanalytiikka on prosessi, jossa tunnistetaan käyttäjät, jotka konvertoituvat suppilon kussakin vaiheessa.

Sen avulla voit tehdä tietoon perustuvia päätöksiä käyttäjäkokemuksen ja siten konversiolukujen parantamiseksi. Voit hyödyntää vahvuuksiasi korostamalla alueita, joilla on paljon liikennettä.

Lisäksi suppiloanalytiikan avulla voit toteuttaa uudelleen sitouttamiskampanjoita, muokata sisäänajovirtoja tai korjata virheitä missä tahansa vaiheessa käyttäjävirtaa.

Lisäksi se ei pelkästään paranna konversiolukuja vaan auttaa ymmärtämään, miten konversioluvut vaihtelevat käyttäjien käyttäytymisen mukaan. Näin saat selville, mikä edistää konversiota, mikä saa käyttäjät luopumaan ennen konvertointia ja mikä optimoi suppilon suorituskyvyn.

Voit käyttää kehittynyttä suppilon visualisointityökalua, kuten Google Analyticsia. Tämän työkalun avulla voit asettaa tavoitteita ja käyttää Goal Flow -ominaisuutta suodattaaksesi konvertoivan liikenteen lähteet.

Kohorttianalytiikka

Kohorttianalytiikan avulla näet, mitä kohortti (käyttäjien osajoukko) tekee tuotteessasi. Ohjelmistoyritykset käyttävät yleensä kohorttianalytiikkaa asiakkaiden vaihtuvuuden mittaamiseen. Tämän vuoksi kohorttianalyysia kutsutaan myös asiakkaiden vaihtuvuusanalyysiksi.

Kohorttianalytiikkaa on kaksi yleisintä tyyppiä:

  • Hankintakohortti: Asiakassegmentti luodaan asiakkaan rekisteröitymispäivän perusteella.
  • Käyttäytymiskohortti: Kohortti perustuu käyttäjän käyttäytymiseen, kun hän käyttää tuotetta.

Valitsemasi tyypin mukaan kohorttianalytiikka auttaa sinua vastaamaan näihin kysymyksiin:

  • Mikä käyttäjäsegmentti (esim. käyttötapauksen, käyttäjäpersoonan, tilaussuunnitelman jne. mukaan jaoteltuna) tuottaa eniten käyttäjiä?
  • Kuinka kauan pystyt pitämään keskivertoasiakkaan ja missä vaiheessa hän jättää tuotteesi?

Tarvitset alla olevan kaltaisen kohorttitaulukon kohorttianalyysin suorittamiseen.

cohort-analytics.png
Lähde: Chartmogul

Rivit (ylhäältä alaspäin) segmentoivat kohortit niiden rekisteröintipäivämäärien perusteella, erityisesti kuukausittain. Sarakkeet (vasemmalta oikealle) osoittavat, kuinka kauan on kulunut siitä, kun asiakas tilasi palvelun.

Kukin taulukon solu kertoo niiden asiakkaiden prosenttiosuuden, jotka ovat vaihtaneet palvelua tietyn kuukauden kuluessa tilauksen tekemisestä.

Kun tiedät, milloin käyttäjät lähtevät ja miten vaihteluväli vaihtelee sen mukaan, milloin uusi kohortti rekisteröityy, voit tarkistaa, ovatko markkinointi- ja tuotestrategiasi tehokkaita.

Voit myös nähdä, vaikuttavatko uusien käyttäjien sisäänpääsyyn tekemäsi muutokset lopulta ensimmäisen kuukauden sitoutumisasteeseen. Voit jopa nähdä, onko tuotteeseen, UX:ään tai markkinointistrategiaan tehdyillä muutoksilla positiivisia tai negatiivisia vaikutuksia tuotteeseesi.

Miten käyttäjäanalytiikan avulla voidaan parantaa SaaS-mittareita?

Käyttäjätietojen analysointi auttaa sinua tietämään, kuinka paljon käyttäjät sitoutuvat tuotteeseesi ja miten se vaikuttaa asiakaspysyvyyteen, asiakkaan elinkaariarvoon, liikevaihtoon ja muihin tärkeisiin tuloksiin.

Käyttäjäanalytiikka on siis avain SaaS-mittareiden parantamiseen ja tuotteen kasvun edistämiseen. Ja näin voit saavuttaa sen.

Käyttäjäanalytiikan tietojen käyttäminen käyttäjien matkojen kartoittamiseen.

Käyttäjän matkan päätarkoitus on auttaa käyttäjiä muuttumaan maksaviksi asiakkaiksi ja omaksumaan tuotteesi kokonaan.

Luodaan käyttäjäkartta, jolla visualisoidaan tämä käyttäjän matka. Käyttäjäanalytiikan avulla voit laatia käyttäjäkartan ja löytää oikeat mittarit seurattavaksi.

Lisäksi voit kartoittaa useita eri käyttäjämatkoja eri henkilöihin perustuvan käyttäjäsegmentoinnin avulla. Tämä auttaa sinua löytämään alueet, joilla käyttäjäkokemus on huono.

Jos puutut nopeasti käyttäjäkokemukseen liittyviin ongelmiin, voit pitää käyttäjät sitoutuneina ja auttaa heitä ymmärtämään tuotteesi arvon.

Näin käyttäjät voivat nopeasti saavuttaa Aha! -hetken (ymmärtää tuotteesi arvon) ja aktivoitua (todella saada arvon).

Voit mukauttaa käyttöönoton kullekin segmentille ja käyttää työkaluvihjeiden ja tarkistuslistojen kaltaisia elementtejä, jotta käyttäjät pääsevät nopeammin aktivointipisteeseen.

Kun käyttäjät ovat aktivoineet ja tilanneet tuotteesi, auta käyttäjiä toissijaisen käyttöönoton avulla ottamaan käyttöön lisää ominaisuuksia ja päivittämään tuotteesi premium-asiakkaiksi.

Näin ollen käyttäjämatkakartta auttaa lisäämään asiakashankintaa, asiakaspysyvyyttä ja yrityksesi tuloja.

Essential-User-Journey-new-user-onboarding.png
Käyttäjän matkan malli

Käytä analytiikasta saatuja tietoja yksilöllisten käyttäjäkokemusten luomiseen.

Eri kohorttien tai segmenttien analysointi auttaa sinua havainnoimaan malleja ja luomaan yksilöllisiä käyttäjäkokemuksia.

Voit tunnistaa kitka-alueet ja puuttua niihin, jotta käyttäjät löytävät arvon helpommin. Tämä vähentää vaihtuvuutta ja lisää sekä tuotteen käyttöönottoa että sitoutumista.

Segmentoinnin avulla, kuten alla olevassa esimerkissä, voit jopa löytää erittäin sitoutumattomia käyttäjiä ja rakentaa heille yksilöllisiä sisäänajokokemuksia, joilla estetään vaihtuvuus.

user-analytics-advanced-segmentointi-userpilot.png
Käyttäjien segmentointi Userpilotissa

Käyttäjien perehdyttämisen tulisi tapahtua sen yhteydessä, mitä käyttäjät tekevät tai eivät tee tuotteessasi.

Käyttäjien tavoitteisiin, rooliin, persoonaan ja käyttötapaukseen perustuva henkilökohtainen ja kontekstisidonnainen käyttöönotto tekee käyttäjäkokemuksesta kiinnostavamman, merkityksellisemmän ja siten tehokkaamman.

Lisäksi nykyisessä SaaS-maailmassa itsepalveluperiaatteella tapahtuva käyttöönotto on ratkaisevan tärkeää myönteisen käyttäjäkokemuksen tarjoamiseksi. Sen pitäisi olla käyttäjien käytettävissä 24/7, jotta he voivat ratkaista toistuvat ongelmat itse odottamatta ihmisagentteja.

Sovelluksen sisäiset resurssikeskukset antavat käyttäjille mahdollisuuden hakea kaikkia perehdytys- ja ohjeasiakirjoja avainsanojen perusteella, mikä parantaa perehdytyskokemusta huomattavasti.

Käyttäjäanalytiikan avulla tunnistat ominaisuudet, jotka eivät toimi kunnolla.

Käyttäjäkäyttäytymisen analysointi auttaa sinua tunnistamaan ominaisuudet, jotka eivät toimi hyvin.

Ennen kuin käyttäjä voi valittaa tai vaihtaa käyttäjää, voit ymmärtää hänen tarpeitaan ennakoivasti seuraamalla trendejä ja toimintoja. Se voi auttaa sinua ohjaamaan tuotteen markkinointia ja arvolupausta, jos esimerkiksi tiettyä ominaisuutta käytetään useammin kuin muita.

Jos käyttäjät eivät ota käyttöön tiettyä ominaisuutta, varsinkaan sen jälkeen, kun he ovat sitä pyytäneet, se voi tarkoittaa, että toissijainen perehdytys on puutteellinen. Se voi myös osoittaa, että ominaisuus ei ole intuitiivisessa paikassa tuotteessasi.

Parempi toissijainen käyttöönotto voi auttaa käyttäjiä löytämään lisää ominaisuuksia ja siten tuottamaan yhä enemmän lisäarvoa. Sen avulla on helpompi saada lisää tehokäyttäjiä ja brändin puolestapuhujia.

user-analytics-feature-tagging-userpilot.png
Ominaisuustunnisteet Userpilotissa

3 parasta työkalua käyttäjäanalytiikan seurantaan

Oikea käyttäjäanalyysityökalu riippuu muun muassa tuotteestasi ja liiketoimintasi tavoitteista.

Sinun tulisi ottaa huomioon tietyt kriteerit ennen käyttäjäanalyysityökalun valintaa.

  • Mitä se mittaa
  • Miten se kerää ja mittaa tietoja
  • mitataanko tunnistamattomia vai tunnistettavia tietoja (sähköposti, yksilöllinen tunnus jne.).
  • Sen suorittaman analytiikan tyyppi
  • Seurataanko käyttäjän toimintaa sovelluksen sisällä vai verkkosivustolla.
  • Sopiiko se nykyiseen teknologiaan ja teknologiapinoonne?

Tarkastellaan kolmea parasta käyttäjäanalytiikka-alustaa, joita voit käyttää käyttäjien käyttäytymisen seuraamiseen.

#1 – Userpilot

Userpilotin avulla voit seurata käyttäjien käyttäytymistä ennalta määriteltyjen tavoitteiden perusteella. Näin voit joustavasti valita, mihin tuotteen käytön osa-alueisiin haluat keskittyä, mikä helpottaa huomattavasti käyttäjätietojen seurantaa ja tulkintaa.

user-analytics-userpilot-goals-overview.png
Lähde: Userpilot

Userpilotin analytiikka perustuu siihen, mitä käyttäjät tekevät tuotteesi sisällä.

Se perustuu ominaisuustunnisteisiin, joiden avulla voit “merkitä” ominaisuuksia verkkosovelluksen etupäässä. Se perustuu myös ohjelmiston kehittäjien luomiin mukautettuihin tapahtumiin.

Userpilotissa on ainutlaatuista se, että se tarjoaa ennakoivan sisäänoton. Se auttaa sinua ottamaan vastuun käyttäjän matkasta, ymmärtämään ennakoivasti hänen tarpeitaan ja ohjaamaan häntä tiettyjen ominaisuuksien/kokemusten pariin.

#2 – Hotjar

Hotjar on käyttäytymisanalyysityökalu, jossa on istuntotallenteet ja lämpökartoitusominaisuudet.

Voit tallentaa asiakkaidesi selaimen toiminnot, kun he vierailevat sivustollasi, ja saada arvokasta tietoa heidän käyttäytymisestään. Voit jopa palata näihin tallenteisiin useita kertoja saadaksesi syvällisemmän käyttäjäanalyysin.

Lisäksi voit löytää kitka-alueita käyttäjän omaksumismatkalla. Voit siis ryhtyä pikaisiin toimiin lyhentääksesi Time to Value -aikaa, parantaa käyttäjäkokemusta ja lisätä sitoutumisastetta.

Kun yhdistät nämä tiedot, voit kartoittaa tehokkaasti koko käyttäjän elinkaaren – pelkästä kävijästä tehokäyttäjäksi.

hotjar-tallenteet.gif
Hotjar

#3 – Mixpanel

Mixpanel on erittäin kehittynyt analytiikkaratkaisu, jonka avulla voit seurata ja kerätä käyttäjätietoja reaaliaikaisesti.

Mixpanelin avulla voit seurata jokaisen käyttäjäsegmentin vuorovaikutusta tuotteesi kanssa. Voit jopa ennakoida käyttäjien toimintaa ja vähentää näin ennakoivasti vaihtuvuutta.

Alusta ei kuitenkaan suorita tilitason seurantaa, ellet voi lisätä kaikkia asiakkaitasi yhteen segmenttiin.

Mixpanel voi olla sinulle sopivin vaihtoehto, jos olet suuri yritys, jolla on oma analytiikkatiimi. Koska kyseessä on erittäin tekninen työkalu, sen avulla on mahdollista tehdä monimutkaisia analyysejä suurten tietovarantojen avulla.

mixpanel-dashboard.png
Mixpanel

Pakkaaminen

Käyttäjäanalytiikkaa ei voi jättää huomiotta, jos haluaa saada aikaan tuotekasvua. Se avaa maailman, joka on täynnä käyttökelpoista tietoa käyttäjien käyttäytymisestä.

Näiden tietojen avulla voit puolestaan parantaa markkinointi- ja kasvustrategioitasi ja siten SaaS-mittareitasi, kuten aktivointia ja sitoutumista.

Haluatko saada arvokasta tietoa käyttäjäanalytiikasta? Hanki Userpilot-demo ja katso, miten se onnistuu helposti.

previous post next post

Leave a comment