Шта је корисничка аналитика и како је користити за побољшање СааС метрика?

Шта је корисничка аналитика и како вам може помоћи да покренете раст производа ?

Корисничка аналитика пружа корисне увиде у понашање корисника. Ово вам омогућава да видите шта различити сегменти ваших купаца раде у вашем производу и зашто се тако понашају.

Са паметним стратегијама и правим алатима за корисничку аналитику, можете искористити корисничку аналитику да побољшате СааС метрике и откључате раст.

Хајде да сазнамо како то можете да урадите.

ТЛ;ДР

  • Корисничка аналитика је метод прикупљања и анализе понашања корисника унутар ваше веб странице или производа.
  • Корисничка аналитика вам омогућава да сегментирате кориснике на основу њихових личности и случајева коришћења, анализирате њихове активности и побољшате доживљај производа за сваку од група.
  • Аналитика сегмената вам омогућава да групишете кориснике на основу демографских података, понашања у апликацији , налога, корисничких атрибута и/или расположења корисника.
  • Аналитика тока тока вам омогућава да идентификујете кориснике који остварују конверзију на сваком кораку тока и на тај начин пронађете области са великим прометом.
  • Кохортна аналитика пружа увид у понашање одређене кохорте унутар вашег производа и користи те увиде за смањење одлива .
  • Корисничка аналитика вам помаже да креирате мапе пута корисника како бисте могли да побољшате корисничко искуство и подстакнете активацију и усвајање .
  • Анализа различитих кохорти или сегмената омогућава вам да посматрате обрасце за креирање персонализованог корисничког искуства и повећање задржавања корисника .
  • Аналитика понашања корисника помаже вам да означите функције које не раде и да измените искуство укључивања како бисте побољшали откривање функција .
  • Усерпилот, Хотјар и Микпанел су 3 водећа алата за корисничку аналитику.

Шта је корисничка аналитика у СааС-у?

Корисничка аналитика је метод прикупљања и анализе понашања корисника унутар ваше веб странице или производа.

Он бележи активности корисника, групише кориснике у сегменте понашања и анализира кључне СааС метрике као што су ангажовање и активација корисника.

Која је вредност корисничке аналитике?

Без обзира колико података прикупите, без корисничке аналитике то је бесмислено.

51% корисника се неће вратити у компанију ако су имали лоша искуства са њом. Познавање ваших купаца је од суштинског значаја за развој ефикасних маркетиншких кампања, побољшање производа и повећање ангажовања и задржавања .

Поред тога, квантитативни подаци које прикупљате могу вам помоћи не само да откријете, већ и да предвидите одређене трендове у понашању корисника.

Када знате како се корисници понашају, можете идентификовати функције са којима се највише баве и знати које предности добијају од вашег производа.

Можете чак и анализирати понашање корисника да бисте изградили реактивно искуство у апликацији . Такође можете проактивно утврдити потребе купаца и у складу са тим побољшати свој производ или одређене карактеристике.

Штавише, анализа понашања корисника вам омогућава да сегментирате кориснике на основу њихових корисничких личности и случајева коришћења. Ово вам помаже да научите како различити сегменти корисника ступају у интеракцију са вашим производом како бисте могли да направите бољи производ за сваки од њих.

Токови укључивања могу да се анализирају да би се открила уска грла, повећале конверзије и идентификовали одлив купаца. Ово вам додатно помаже да побољшате искуство укључивања и користите маркетинг производа за повећање конверзије, активације и задржавања.

Корисничка аналитика такође пружа увид у то како корисници остварују интеракцију са производима у свакој фази корисничког пута. На овај начин можете развити добро дефинисану корисничку мапу за побољшање доношења одлука у вези са променама у дизајну корисничког интерфејса/УКС-а, надоградњама, новим функцијама и укључивањем. Можете чак и да прилагодите своје СааС метрике раста у реалном времену.

Које су различите врсте аналитике корисника?

Постоје 3 различите врсте корисничке аналитике.

  • Аналитика сегмената
  • Аналитика тока
  • Кохортна аналитика

Аналитика сегмената

Сегментација корисника је процес поделе ваших корисника у групе на основу њиховог заједничког понашања корисника како би се обезбедило боље искуство.

Аналитика сегмената стога укључује корисничку анализу сваког сегмента корисника. Можете дефинисати сегменте према корисницима, подацима анкете, догађајима коришћења, па чак и екстерним изворима као што су подаци из система за управљање продајом и маркетингом и канали препоруке.

Већина алата за корисничку аналитику омогућава вам да сегментирате кориснике на основу следећих модела:

  • Демографија – укључује пол, приходе и године. Детаљнији дизајн укључује националност, занимање, расу, па чак и начин живота.
  • Понашање у апликацији – Ово показује да ли су корисници активирали, завршили одређени ток УКС-а, извршили неке прилагођене догађаје или ступили у интеракцију са новом функцијом.
  • Налог – Одваја купце на нове кориснике, пословне кориснике и напредне кориснике .
  • Кориснички атрибути – обухвата план на којем се корисник налази, који језик преферира, које уређаје користи и да ли се регистровао преко члана компаније или самостално.
  • Осећај корисника – Користећи метрику Нето Промотер Сцоре (НПС), овај модел сегментира кориснике на промотере (лојални корисници и заговорници), пасивне (равнодушни корисници) и клеветнике (несрећне кориснике).

Обично, што је већи СааС посао, више сегмената корисника ће вам требати. Дакле, можда ћете морати да комбинујете и ускладите критеријуме из више модела. Мањим предузећима обично су потребна 3-4 сегмента.

Можете да користите увиде у понашање корисника из аналитике сегмената да бисте обезбедили прилагођена решења за сваки сегмент. Поред тога, можете сазнати сегменте на ивици одлива и предузети превентивне мере.

Аналитика тока

Ток продаје (такође познат као ток продаје или ток конверзије) је низ корака који се користе за мапирање пута корисника до конверзије. То може бити било која врста конверзије, као што је куповина или регистрација.

Аналитика тока тока је процес идентификације корисника који врше конверзију на сваком кораку тока.

Омогућава вам да доносите информисане одлуке како бисте побољшали корисничко искуство, а тиме и стопе конверзије. Можете да искористите своје предности тако што ћете истаћи области са високим прометом.

Штавише, аналитика тока тока вам омогућава да покренете кампање за поновно ангажовање, измените своје токове укључивања или исправите грешке у било ком тренутку тока корисника.

Штавише, он иде даље од побољшања стопа конверзије и помаже вам да разумете како се стопе разликују по понашању корисника. Дакле, можете сазнати шта покреће конверзију, шта узрокује одустајање корисника пре конверзије и шта оптимизује перформансе тока.

Можете да користите напредни алат за визуелизацију тока, као што је Гоогле аналитика. Помоћу ове алатке можете поставити циљеве и користити њихову функцију тока циља да бисте филтрирали изворе саобраћаја који се претвара у конверзију.

Кохортна аналитика

Кохортна аналитика вам омогућава да видите шта кохорта (подсекција корисника) ради у вашем производу. Софтверске компаније обично користе кохортну аналитику за мерење одлива купаца . Због тога се кохортна анализа назива и анализа одлива купаца.

Постоје 2 најчешће врсте кохортне аналитике:

  • Кохорта аквизиције: где се сегмент клијената креира на основу датума када су се регистровали.
  • Кохорта понашања: где се кохорта заснива на понашању корисника док користе ваш производ.

На основу типа који одаберете, кохортна аналитика вам помаже да одговорите на ова питања:

  • Који сегмент корисника (нпр. по случају употребе, личност корисника, план претплате, итд.) највише избацује?
  • Колико дуго можете задржати просечног купца и у ком тренутку они напуштају ваш производ?

Потребна вам је табела кохорте, попут оне приказане испод, да бисте извршили кохортну аналитику.

цохорт-аналитицс.пнг
Извор: Цхартмогул

Редови (од врха до дна) сегментирају кохорте на основу датума регистрације, конкретно по месецима. Колоне (с лева на десно) показују колико је времена прошло од када се корисник претплатио.

Свака ћелија у табели даје проценат купаца који су се одбацили у току одређеног месеца од претплате.

Знајући када корисници одлазе и како се стопа одлива варира у зависности од тога када се нова кохорта региструје, можете да проверите да ли су ваше маркетиншке стратегије и стратегије производа ефикасне.

Такође, моћи ћете да видите да ли било какве промене које направите у вези са укључивањем нових корисника на крају утичу на вашу стопу задржавања у првом месецу. Можете чак и да видите да ли промене вашег производа, корисничког искуства или маркетиншке стратегије имају било какав ефекат, позитиван или негативан, на ваш производ.

Како користити корисничку аналитику за побољшање СааС метрика?

Анализирање корисничких података помаже вам да сазнате колико се корисници ангажују са вашим производом и како то утиче на задржавање, животну вредност купаца, приход и друге виталне резултате.

Стога је корисничка аналитика кључ за побољшање СааС метрика и подстицање раста производа. А ево како то можете постићи.

Користите податке аналитике корисника да бисте мапирали путовања корисника

Главна сврха корисничког пута је да помогне да се корисници конвертују у купце који плаћају и да у потпуности усвоје ваш производ.

Ви креирате мапу пута корисника да бисте визуелизовали ово корисничко путовање. Можете да користите увиде из аналитике корисника да бисте креирали мапу пута корисника и пронашли праве метрике за праћење.

Штавише, можете мапирати вишеструка путовања корисника кроз сегментацију корисника на основу различитих личности. Ово ће вам помоћи да пронађете области са лошим корисничким искуством.

Ако брзо решите проблеме са корисничким искуством, можете задржати своје кориснике ангажоване и помоћи им да схвате вредност вашег производа.

Тако ваши корисници могу брзо доћи до свог Аха! тренутак (схватите вредност свог производа) и активирајте (заправо добијете вредност).

Можете персонализовати пријем за сваки сегмент и користити елементе као што су описи алата и контролне листе како бисте помогли корисницима да брже дођу до тачке активације.

Када се корисници активирају и претплате на ваш производ, користите секундарно укључење да бисте помогли корисницима да усвоје више функција и надограде на премиум клијенте.

Стога, мапа пута корисника помаже у повећању аквизиције клијената, задржавања и прихода ваше компаније.

Ессентиал-Усер-Јоурнеи-нев-усер-онбоардинг.пнг
Шаблон пута корисника

Користите увиде из аналитике да бисте креирали персонализовано корисничко искуство

Анализа различитих кохорти или сегмената помаже вам да посматрате обрасце за креирање персонализованог корисничког искуства.

Можете идентификовати области трења и решити их тако да корисници могу лакше да пронађу вредност. Ово смањује одлив и повећава и усвајање и задржавање производа .

Помоћу сегментације, као што је у примеру испод, можете чак открити веома неангажоване кориснике и изградити персонализована искуства при укључивању за њих како бисте спречили одустајање.

усер-аналитицс-адванцед-сегментатион-усерпилот.пнг
Сегментација корисника у Усерпилот-у

Укључивање корисника треба да се одвија у контексту онога што корисници тренутно раде или не раде у оквиру вашег производа.

Персонализовано, контекстуално прилагођавање засновано на циљевима корисника, улози, личности и случају коришћења чини корисничко искуство привлачнијим, релевантнијим и стога ефикаснијим.

Штавише, у данашњем СааС свету, самоуслужно укључивање је кључно за пружање позитивног корисничког искуства. Требало би да буде доступан корисницима 24/7 како би им помогао да сами реше проблеме који се понављају без чекања на људске агенте.

Ресурсни центри у апликацији омогућавају корисницима да претражују све ваше документе за укључивање и помоћ по кључној речи, што увелико побољшава искуство укључивања.

Користите корисничку аналитику да бисте идентификовали функције које не функционишу како треба

Аналитика понашања корисника ће вам помоћи да означите функције које не функционишу добро.

Пре него што корисник може да се жали или одустане, можете проактивно разумети његове потребе тако што ћете пратити трендове и активности. Може вам помоћи да водите маркетинг производа и понуду вредности ако се, на пример, одређена функција користи чешће од других.

Ако ваши корисници не усвајају одређену функцију, посебно након што су је затражили, то може значити да ваша секундарна уградња није довољна. Такође може да укаже на то да функција није на интуитивној локацији унутар вашег производа.

Побољшано секундарно укључивање може помоћи корисницима да открију више функција и на тај начин остваре све већу вредност. Олакшава придобијање више напредних корисника и заговорника бренда.

усер-аналитицс-феатуре-таггинг-усерпилот.пнг
Ознаке функција у Усерпилот-у

3 најбоља алата за праћење корисничке аналитике

Прави алат за корисничку аналитику за вас зависи од вашег производа и пословних циљева, између осталих фактора.

Требало би да размотрите одређене критеријуме пре него што изаберете алатку за корисничку аналитику.

  • Шта мери
  • Како прикупља и мери податке
  • Без обзира да ли мери податке који се не могу идентификовати или се могу идентификовати (е-пошта, јединствени ИД, итд.)
  • Врста аналитике коју обавља
  • Било да прати активност корисника у апликацији или на веб локацији
  • Било да се уклапа у вашу тренутну технологију и технолошку групу

Хајде да погледамо прве 3 платформе за корисничку аналитику које можете користити за праћење понашања корисника.

#1 – Усерпилот

Усерпилот вам омогућава да пратите понашање корисника на основу унапред дефинисаних циљева. Ово чини флексибилним бирање на које аспекте употребе производа да се концентришете, што вам чини много лакшим да пратите и тумачите корисничке податке.

усер-аналитицс-усерпилот-гоалс-овервиев.пнг
Извор: Усерпилот

Усерпилот-ова аналитика је изграђена на основу онога што корисници раде унутар вашег производа.

Заснован је на ознакама функција које вам омогућавају да „означите“ функције на предњем крају веб апликације. Такође се заснива на прилагођеним догађајима које су креирали програмери софтвера.

Оно што је јединствено у вези Усерпилот-а је то што нуди проактивно укључење . Помаже вам да преузмете одговорност за пут корисника, проактивно разумете њихове потребе и усмерите их ка одређеним карактеристикама/искуствима.

#2 – Хотјар

Хотјар је алатка за анализу понашања која долази са снимцима сесије и функцијама топлотног мапирања.

Можете да забележите радње прегледача ваших клијената док посећују вашу веб локацију и стекнете драгоцен увид у њихово понашање. Можете чак и да прегледате те снимке више пута да бисте добили детаљнију анализу корисника.

Поред тога, можете пронаћи подручја трења на путу усвајања корисника. Дакле, можете да предузмете брзе радње да бисте смањили своје време до вредности, побољшали корисничко искуство и повећали стопу задржавања.

Спајање увида вам омогућава да ефикасно мапирате цео животни циклус корисника – од тога да будете обичан посетилац до тога да постанете моћни корисник.

хотјар-рецордингс.гиф
Хотјар

#3 – Микпанел

Микпанел је веома напредно решење за аналитику које вам омогућава да пратите и прикупљате корисничке податке у реалном времену.

Уз Микпанел, можете пратити интеракцију сваког сегмента корисника са вашим производом. Можете чак и предвидети активност корисника да бисте проактивно смањили одлив.

Међутим, платформа не врши праћење на нивоу налога осим ако не можете да додате све своје клијенте у један сегмент.

Микпанел може бити најпогоднија опција за вас ако сте велико предузеће са интерним аналитичким тимом. Будући да је високо техничко средство, могуће је спровести сложену аналитику користећи велике скупове података.

микпанел-дасхбоард.пнг
Микпанел

Замотавање

Не можете побећи од аналитике корисника ако желите да постигнете раст производа. Отвара свет пун практичних увида у понашање корисника.

Заузврат, можете користити ове увиде да побољшате своје маркетиншке стратегије и стратегије раста, а самим тим и своје СааС метрике као што су активација и задржавање.

Желите да добијете драгоцене увиде у своју корисничку аналитику? Набавите Усерпилот демо и видите како то можете лако постићи.

previous post next post