Vad är användaranalys och hur man använder den för att förbättra SaaS-värden?

Vad är användaranalys och hur kan den hjälpa dig att driva produkttillväxt?

Användaranalyser ger användbara insikter om användarnas beteende. På så sätt kan du se vad olika segment av dina kunder gör med din produkt och varför de beter sig på det sättet.

Med smarta strategier och rätt verktyg för användaranalys kan du utnyttja användaranalys för att förbättra SaaS-värden och skapa tillväxt.

Låt oss ta reda på hur du kan göra detta.

TL;DR

  • Användaranalys är en metod för att samla in och analysera användarnas beteende på din webbplats eller produkt.
  • Med användaranalys kan du segmentera användarna utifrån deras personas och användningsfall, analysera deras aktiviteter och förbättra produktupplevelserna för varje grupp.
  • Med segmentanalyser kan du gruppera användare baserat på demografi, beteende i appen, konto, användarattribut och/eller användarsentiment.
  • Med hjälp av trattanalys kan du identifiera de användare som konverterar i varje steg i tratten och på så sätt hitta områden med högkonverterande trafik.
  • Kohortanalyser ger insikter om en specifik kohorts beteende i din produkt och använder dessa insikter för att minska antalet kunder som lämnar produkten.
  • Användaranalyser hjälper dig att skapa kartor över användarens resa så att du kan förbättra användarupplevelsen för att främja aktivering och användning.
  • Genom att analysera de olika kohorterna eller segmenten kan du observera mönster för att skapa personliga användarupplevelser och öka användarfrekvensen.
  • Analyser av användarnas beteende hjälper dig att hitta funktioner som inte fungerar och ändra inskolningsupplevelser för att förbättra upptäckten av funktioner.
  • Userpilot, Hotjar och Mixpanel är de tre ledande verktygen för användaranalys.

Vad är användaranalys inom SaaS?

Användaranalys är en metod för att samla in och analysera användarnas beteende på din webbplats eller produkt.

Den registrerar användarnas aktiviteter, grupperar användarna i beteendesegment och analyserar viktiga SaaS-mätvärden, t.ex. användarnas engagemang och aktivering.

Vad är värdet av användaranalyser?

Oavsett hur mycket data du samlar in är den meningslös utan användaranalys.

51 % av användarna kommer inte att återvända till ett företag om de har haft dåliga erfarenheter av det. Att känna sina kunder är viktigt för att utveckla effektiva marknadsföringskampanjer, förbättra produkter, öka engagemanget och behålla kunderna.

Dessutom kan de kvantitativa data du samlar in hjälpa dig att inte bara upptäcka utan också förutsäga vissa trender i användarnas beteende.

När du vet hur användarna beter sig kan du identifiera vilka funktioner de använder mest och vilka fördelar de får av din produkt.

Du kan till och med analysera användarnas beteende för att bygga reaktiva upplevelser i appen. Du kan också ta reda på kundernas behov på ett proaktivt sätt och förbättra din produkt eller vissa funktioner i enlighet med detta.

Dessutom kan du med hjälp av analys av användarbeteende segmentera användarna utifrån deras personas och användningsfall. Detta hjälper dig att lära dig hur olika användarsegment interagerar med din produkt så att du kan bygga en bättre produkt för varje segment.

Flöden för onboarding kan analyseras för att upptäcka flaskhalsar, öka konverteringar och identifiera kundförluster. Detta hjälper dig också att förbättra inskolningsupplevelser och använda produktmarknadsföring för att öka konvertering, aktivering och retention.

Användaranalyser ger också insikter om hur användarna interagerar med produkterna i varje skede av användarresan. På så sätt kan du utveckla en väldefinierad användarplan för att förbättra beslutsfattandet i samband med ändringar i UI/UX-design, uppgraderingar, nya funktioner och introduktion. Du kan till och med justera dina SaaS-tillväxtmått i realtid.

Vilka är de olika typerna av användaranalyser?

Det finns tre olika typer av användaranalyser.

  • Segmentanalyser
  • Analys av trattar
  • Analyser av kohorter

Segmentanalyser

Kundsegmentering är processen att dela in dina användare i grupper baserat på deras gemensamma beteenden för att ge bättre upplevelser.

Segmentanalys innebär alltså en användaranalys av varje kundsegment. Du kan definiera segment efter användare, enkätdata, användningshändelser och även externa källor, t.ex. data från försäljnings- och marknadsföringshanteringssystem och hänvisningskanaler.

De flesta verktyg för användaranalys gör det möjligt att segmentera användare utifrån följande modeller:

  • Demografi – omfattar kön, inkomst och ålder. Mer detaljerade mönster inkluderar nationalitet, yrke, ras och till och med livsstil.
  • Beteende i appen – Detta visar om användarna har aktiverat, slutfört ett visst UX-flöde, utfört några anpassade händelser eller interagerat med en ny funktion.
  • Konto – Här delas kunderna upp i nya användare, företagsanvändare och avancerade användare.
  • Användarattribut – Här ingår vilken plan en användare har, vilket språk de föredrar, vilka enheter de använder och om de har registrerat sig via en företagsmedlem eller på egen hand.
  • Användarsympati – Med hjälp av NPS-metoden ( Net Promoter Score ) delar den här modellen in användarna i promotorer (lojala användare och förespråkare), passiva (likgiltiga användare) och detraktorer (missnöjda användare).

Ju större SaaS-verksamheten är, desto fler användarsegment behöver du vanligtvis. Du kan därför behöva kombinera och matcha kriterier från fler än en modell. Mindre företag behöver vanligtvis 3-4 segment.

Du kan använda insikterna om användarbeteende från segmentanalyser för att tillhandahålla skräddarsydda lösningar för varje segment. Dessutom kan du ta reda på vilka segment som är på gränsen till att bli bortvalda och vidta förebyggande åtgärder.

Analys av trattar

En tratt (även känd som försäljningstratt eller konverteringstratt) är en serie steg som används för att kartlägga användarnas väg till konvertering. Det kan vara vilken typ av konvertering som helst, t.ex. köp eller registrering.

Funnelanalys är processen att identifiera de användare som konverterar i varje steg i tratten.

Det ger dig möjlighet att fatta välgrundade beslut för att förbättra användarupplevelsen och därmed konverteringsgraden. Du kan dra nytta av dina styrkor genom att lyfta fram områden med hög konverteringsgrad.

Dessutom kan du med hjälp av trattanalyser köra kampanjer för återaktivering, ändra ditt onboardingflöde eller åtgärda fel vid varje punkt i användarflödet.

Dessutom går den längre än att förbättra konverteringsgraden och hjälper dig att förstå hur den skiljer sig åt beroende på användarnas beteende. På så sätt kan du lära dig vad som driver konverteringen, vad som gör att användarna slutar innan de konverterar och vad som optimerar trattens prestanda.

Du kan använda ett avancerat verktyg för visualisering av trattar, t.ex. Google Analytics. Med det här verktyget kan du sätta upp mål och använda deras Goal Flow-funktion för att filtrera ut källorna till konverterande trafik.

Analyser av kohorter

Med kohortanalyser kan du se vad en kohort (en del av användarna) gör i din produkt. Programvaruföretag använder vanligtvis kohortanalyser för att mäta kundförluster. Därför kallas kohortanalys också för analys av kundförluster.

Det finns två vanligaste typer av kohortanalyser:

  • Förvärvskohort: där kundsegmentet skapas baserat på det datum då de registrerar sig.
  • Beteendekohort: där kohorten baseras på användarnas beteende när de använder din produkt.

Beroende på vilken typ du väljer hjälper kohortanalys dig att besvara dessa frågor:

  • Vilket användarsegment (t.ex. efter användningsfall, användarpersona, prenumerationsplan osv.) är det mest omtyckt?
  • Hur länge kan du behålla en genomsnittlig kund och när lämnar de din produkt?

Du behöver en kohorttabell, som den som visas nedan, för att utföra kohortanalyser.

kohort-analys.png
Källa: Chartmogul

Raderna (uppifrån och ner) delar in kohorter baserat på deras registreringsdatum, särskilt efter månad. Kolumnerna (från vänster till höger) visar hur lång tid det har gått sedan en kund tecknade sig.

Varje cell i tabellen visar hur många procent av kunderna som lämnade företaget inom en viss månad efter det att de tecknat abonnemanget.

Genom att veta när användare lämnar företaget och hur avgångsfrekvensen varierar beroende på när en ny grupp registrerar sig kan du kontrollera om dina marknadsförings- och produktstrategier är effektiva.

Du kan också se om de ändringar du gör i introduktionen av nya användare påverkar din retentionsgrad under den första månaden. Du kan till och med se om ändringar av din produkt, UX eller marknadsföringsstrategi har någon effekt, positiv eller negativ, på din produkt.

Hur använder man användaranalys för att förbättra SaaS-värden?

Genom att analysera användardata kan du få reda på hur mycket användarna engagerar sig i din produkt och hur det påverkar kundrelationen, kundernas livstidsvärde, intäkterna och andra viktiga resultat.

Användaranalys är därför nyckeln till att förbättra SaaS-värdena och driva produkttillväxt. Så här kan du uppnå det.

Använd data från användaranalyser för att kartlägga användarresor.

Huvudsyftet med användarresan är att hjälpa till att omvandla användare till betalande kunder och att få dem att ta till sig din produkt helt och hållet.

Du skapar en karta över användarens resa för att visualisera denna resa. Du kan använda insikter från användaranalyser för att skapa en karta över användarens resa och hitta rätt mätvärden att följa upp.

Dessutom kan du kartlägga flera användarresor genom användarsegmentering baserad på olika personas. Detta hjälper dig att hitta områden med dålig användarupplevelse.

Om du snabbt åtgärdar problem med användarupplevelsen kan du hålla användarna engagerade och hjälpa dem att förstå värdet av din produkt.

På så sätt kan dina användare snabbt nå sin Aha-upplevelse (inse värdet av din produkt) och aktivera sig (faktiskt få värdet).

Du kan anpassa onboarding för varje segment och använda element som verktygstips och checklistor för att hjälpa användarna att nå aktiveringspunkten snabbare.

När användarna aktiverar och prenumererar på din produkt kan du använda sekundär onboarding för att hjälpa användarna att ta till sig fler funktioner och uppgradera till premiumkunder.

Därför bidrar en karta över användarens resa till att öka kundanskaffningen, behålla kunderna och företagets intäkter.

Essential-User-Journey-ny-användare-omstart.png
Mall för användarresan

Använd insikter från analyser för att skapa personliga användarupplevelser.

Genom att analysera de olika kohorterna eller segmenten kan du observera mönster för att skapa personliga användarupplevelser.

Du kan identifiera områden med friktion och åtgärda dem så att användarna lättare kan hitta värdefulla uppgifter. Detta minskar antalet kunder och ökar både produktanvändning och bibehållande.

Med segmentering, som i exemplet nedan, kan du till och med upptäcka mycket oengagerade användare och bygga personliga introduktionsupplevelser för dem för att förhindra att de blir av.

user-analytics-advanced-segmentation-userpilot.png
Användarsegmentering i Userpilot

Inskolningen bör ske i samband med vad användarna för närvarande gör eller inte gör i din produkt.

Personlig, kontextuell onboarding baserad på användarens mål, roll, persona och användningsfall gör användarupplevelsen mer engagerande, relevant och därmed effektiv.

I dagens SaaS-värld är dessutom självbetjäning av avgörande betydelse för att ge en positiv användarupplevelse. Den ska vara tillgänglig för användarna dygnet runt för att hjälpa dem att lösa repetitiva problem själva utan att behöva vänta på mänskliga agenter.

Resurscenter i appen låter användarna söka efter nyckelord i alla dina introduktions- och hjälpdokument, vilket förbättrar introduktionsupplevelsen avsevärt.

Använd användaranalyser för att identifiera funktioner som inte fungerar korrekt.

Analyser av användarnas beteende hjälper dig att hitta funktioner som inte fungerar bra.

Innan en användare kan klaga eller sluta använda sig av en tjänst kan du proaktivt förstå deras behov genom att hålla koll på trender och aktiviteter. Det kan hjälpa dig att styra din produktmarknadsföring och ditt värdeerbjudande om till exempel en viss funktion används oftare än andra.

Om dina användare inte tar till sig en viss funktion, särskilt inte efter att ha begärt den, kan det betyda att din sekundära onboarding är otillräcklig. Det kan också tyda på att funktionen inte är intuitivt placerad i din produkt.

Förbättrad sekundär onboarding kan hjälpa användarna att upptäcka fler funktioner och på så sätt skapa mer och mer värde. Det gör det lättare att få fler användare och varumärkesförespråkare.

user-analytics-feature-tagging-userpilot.png
Funktionstaggar i Userpilot

De 3 bästa verktygen för att spåra användaranalyser

Vilket verktyg för användaranalys som är rätt för dig beror bland annat på din produkt och dina affärsmål.

Du bör ta hänsyn till vissa kriterier innan du väljer ett verktyg för användaranalys.

  • Vad den mäter
  • Hur den samlar in och mäter uppgifter
  • Om den mäter oidentifierbara eller identifierbara uppgifter (e-post, unikt ID osv.).
  • Vilken typ av analys den utför
  • Om den spårar användaraktivitet i appen eller på webbplatsen
  • Om det passar in i din nuvarande teknik och teknikstack.

Låt oss titta på de tre bästa plattformarna för användaranalys som du kan använda för att spåra användarnas beteende.

#1 – Userpilot

Med Userpilot kan du övervaka användarnas beteende utifrån fördefinierade mål. Detta gör det flexibelt att välja vilka aspekter av produktanvändningen som ska koncentreras på, vilket gör det mycket lättare för dig att spåra och tolka användardata.

user-analytics-userpilot-goals-overview.png
Källa: Userpilot

Userpilots analys bygger på vad användarna gör i din produkt.

Den är baserad på funktionstaggar som gör att du kan “tagga” funktioner på webbapplikationens framsida. Den är också baserad på anpassade händelser som skapats av programutvecklarna.

Det unika med Userpilot är att de erbjuder proaktiv onboarding. Det hjälper dig att ta ansvar för användarens resa, att proaktivt förstå deras behov och att styra dem mot särskilda funktioner/upplevelser.

#2 – Hotjar

Hotjar är ett verktyg för beteendeanalys som innehåller funktioner för sessionsläsning och värmekartläggning.

Du kan registrera dina kunders webbläsaraktiviteter när de besöker din webbplats och få värdefull information om deras beteende. Du kan till och med gå tillbaka till dessa inspelningar flera gånger för att få en mer djupgående användaranalys.

Dessutom kan du hitta områden där det finns friktion i användarnas antagningsresa. På så sätt kan du vidta snabba åtgärder för att minska din Time to Value, förbättra användarupplevelsen och öka din retentionsgrad.

Genom att sammanställa insikterna kan du kartlägga hela användarens livscykel på ett effektivt sätt – från att bara vara besökare till att bli en effektiv användare.

hotjar-inspelningar.gif
Hotjar

#3 – Mixpanel

Mixpanel är en mycket avancerad analyslösning som låter dig spåra och samla in användardata i realtid.

Med Mixpanel kan du spåra varje användarsegments interaktion med din produkt. Du kan till och med förutsäga användarnas aktivitet för att minska antalet kunder som slutar att använda sig av tjänsten på ett proaktivt sätt.

Plattformen utför dock inte spårning på kontonivå om du inte kan lägga till alla dina kunder i ett segment.

Mixpanel kan vara det lämpligaste alternativet för dig om du är ett stort företag med ett internt analysteam. Det är ett mycket tekniskt verktyg som gör det möjligt att utföra komplexa analyser med hjälp av stora datapooler.

mixpanel-dashboard.png
Mixpanel

Avslutar det hela

Det går inte att komma ifrån användaranalyser om du vill uppnå produkttillväxt. Det öppnar en värld full av användbara insikter om användarnas beteende.

I sin tur kan du använda dessa insikter för att förbättra dina marknadsförings- och tillväxtstrategier och därmed dina SaaS-indikatorer som aktivering och bibehållande.

Vill du få värdefulla insikter i din användaranalys? Få en Userpilot-demo och se hur du enkelt kan uppnå detta.

previous post next post

Leave a comment