Како да користите туторијале у апликацији да бисте образовали своје кориснике и повећали усвајање производа

Шта су туторијали у апликацији и како вам могу помоћи да побољшате укључивање корисника и усвајање производа?

У овом чланку ћемо причати о:

  • Како туторијали у апликацији помажу да побољшате процес уградње корисника
  • Најбоље праксе приликом креирања туторијала у апликацији
  • Алатке које можете користити за креирање кода за туторијале

Такође ћемо покрити неке сјајне примере који ће вас инспирисати.

ТЛ;ДР

  • Водич у апликацији је интерактивни водич који се покреће на врху вашег корисничког интерфејса и намењен је да пружи смернице и обуку у апликацији у оквиру вашег производа.

  • Упутства у апликацији омогућавају учење самостално, подстичу нове кориснике да брже искусе вредност и подстичу ангажовање корисника што на крају доводи до већег задржавања.
  • Најбоље праксе при прављењу туторијала у апликацији:
    • Нека ваши водичи у апликацији буду кратки и једноставни да НЕ преоптерећују кориснике

    • Тестирајте различите формате (разгранати водич коришћењем модала , детаљан водич за алатке , видео упутства итд.)

    • Персонализујте садржај за сваки случај употребе
    • Учините их интерактивним тако што ћете омогућити корисницима да одаберу свој пут
    • Покрените их контекстуално користећи сегментацију
    • Учините водиче доступним на захтев тако што ћете их додати у свој ресурсни центар у апликацији
    • Увек пратите учинак у односу на своје циљеве и видите где можете да побољшате
    • Прикупите повратне информације након ангажовања да бисте разумели шта функционише или не
  • Постоји мноштво алата за уградњу без кода ако желите да почнете са туторијалима у апликацији, али можда бисте желели да погледате Усерпилот вс Аппцуес вс Усергуидинг:

    • Усерпилот је најбољи алат за прављење персонализованих и контекстуалних туторијала за уградњу у апликацију и пружиће вам приступ највећем спектру УИ образаца које можете користити када правите своје туторијале. Такође можете да направите центар за ресурсе у апликацији да бисте укључили своје водиче и добили приступ напредној аналитици и сегментацији. Најнижи план почиње од 249 УСД месечно без релевантних ограничења функција.
    • Аппцуес би били ваш главни алат ако требате да направите упутства за мобилне уређаје. Недостатак тога је што у великој мери ограничава функционалност доступну у најнижем (Ессентиалс) плану. Ако су вам потребне контролне листе, више од 10 догађаја или више од 5 корисничких сегмената, мораћете да надоградите на план раста (почевши од 879 УСД месечно који се плаћа годишње).
    • Управљање корисницима је ваш алат ако имате ограничен буџет. Ако је све што тражите релативно лак начин за изградњу једноставних токова укључивања, ово би могао бити одличан избор за вас. Међутим, људи који траже више аналитике, прилагођавања или сложене интеграције вероватно би требало да траже негде другде. Планови почињу од 99 УСД месечно, али нуде ограничену функционалност.

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

Шта је водич у апликацији?

Водич у апликацији је интерактивни водич који се покреће на врху вашег корисничког интерфејса и намењен је да пружи смернице и обуку у апликацији у оквиру вашег производа. То могу бити видео туторијали који се покрећу у апликацији или водичи корак по корак (познати и као водичи за апликацију или интерактивни водичи ).

Зашто бисте требали да користите туторијале у апликацији у свом искуству укључивања корисника?

Главна сврха туторијала у апликацији је да подстакне усвајање функција и производа . То је оно што би сваки производни тим желео. Ако сте део тима за успех, управљање производима или корисничку подршку, желите да ваше искуство уласка у рад води кориснике да добију вредност од вашег производа и остану.

Ту су туторијали у апликацији.

Обезбедите самостално учење

Нама људима је тешко да упијемо много информација у једном потезу. Због тога дуги, досадни обиласци производа не раде. Не можете очекивати да ће нови корисник седети кроз бескрајну серију описа алата који их воде кроз цео кориснички интерфејс вашег производа и објашњавају сваки елемент у једном потезу, а такође све памте.

Водич у апликацији, с друге стране, пружа детаљне информације и води кориснике како да се ангажују са производом, сопственим темпом.

Наведите нове кориснике да брже доживе вредност

Довођење корисника до Аха! Тренутак је пресудно. Али оно што је важније је да их наведете да такође искусе ту очекивану вредност.

Видите, Аха! Тренутак углавном се односи на то да корисници схватају да би можда било корисно користити ваш производ.

Потенцијал вредности је оно што их тера да се пријаве. Затим треба да стигну и до тачке активације.

Упутства у апликацији помажу да се корисници доведу тамо и брже доживе вредност, јер нуде потребну обуку у апликацији која скраћује криву учења и одржава ангажовање нових корисника.

Повећајте ангажовање корисника

Ангажман је све када је у питању убеђивање новог корисника да остане. Ако једноставно зуре у први екран који виде, неће дуго трајати. Требају вам да кликну, да скролују, да куцају — да би на неки начин ступили у интеракцију.

Добар водич у апликацији подстиче те интеракције. Он подстиче и води кориснике да нешто ураде и значи да је већа вероватноћа да ће то заиста учинити ако оно на шта их водите има смисла с обзиром на то где се налазе на свом путу.

Клик на ставку контролне листе, на пример, покреће одређена искуства која воде до активације . Контролна листа функционише и за нове кориснике и за напредније кориснике који би могли имати користи од откривања других функција које не користе. Само треба да додате одређене задатке на основу тога где се корисник налази на путу.

Постфити контролна листа

Повећајте задржавање купаца

Туторијали имају за циљ да понуде упутства у апликацији где и када је кориснику потребна током целог процеса укључивања корисника. Када се ураде како треба, ова интерактивна упутства помажу да се отклоне фрустрације узроковане стрмијим кривуљама учења и олакшавају кориснику да стварно користи производ.

Што се више ангажују , то више производ постаје део њиховог живота и добијају већу вредност.

Коришћење туторијала за укључене кориснике у свакој фази корисничког пута ће на крају повећати стопе задржавања пошто корисници не одустају када доживе поновљене вредности производа.

Најбоље праксе приликом прављења водича у апликацији

Дакле, надамо се да сада разумете зашто су туторијали у апликацији тако кључни када је у питању подстицање усвајања производа .

Али шта чини добар водич у апликацији? Како то учинити што ефикаснијим?

То је оно што ћемо сада погледати.

Нека ваши водичи у апликацији буду кратки и једноставни да НЕ преоптерећују кориснике

Сви ваши туторијали у апликацији треба да буду тачни, фокусирајући се на подстицање корисника да се ангажују и усвоје кључне карактеристике вашег производа, једну по једну.

Ваши корисници не морају да знају о тим секундарним функцијама (барем не још), тако да можете да учините свој водич у апликацији фокусиранијим. Почните са циљем сваког водича и водите кориснике како да дођу до њега.

Ови циљеви ће се заснивати на томе где се корисници налазе на свом путу и где треба да стигну следеће. Ово може бити достизање тачке активације, усвајање нове функције или учење како да користите неке напредне функције вашег производа.

Ево како то, на пример, ради Усерпилот.

Модал добродошлице се фокусира на постављање правих очекивања од алата и усмеравање корисника да предузму своју прву потребну акцију како би се приближили вредности. Ово је све што нови корисници треба да знају.

Када успешно инсталирају креатор Цхроме екстензија, виде поруку о успеху која их води да предузму следећи корак и направе свој први ток.

Уместо да новим корисницима даје све информације унапред, Усерпилот се фокусира на то да их подстакне да прво додају Буилдер. Ово је први корак који треба да предузму, иначе нови корисник не може стварно да користи и доживи вредност алата.

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

Тестирајте различите формате

Модал, опис алата , видео, било шта може бити део ваших туторијала који подстичу успех купаца . Пошто су корисници различити, они ће преферирати различите врсте комуникације у апликацији .

Увек треба да тестирате шта најбоље функционише у постизању циља.

На пример, да ли је додавање модала са јасним позивом на акцију довољно или треба да користите и контролну листу ?

Да бисте добили одговор, можете да користите А/Б тестирање и упоредите стопу остварења циља за кориснике који виде контролну листу и учествују са њом и оне који не виде.

Напомена: неће сви алати дозволити А/Б тестирање, тако да ако желите да испробате ово, требало би да проверите Усерпилот јер је ово једна од његових карактеристика.

Персонализујте своје водиче у апликацији за сваки случај употребе

Већина СааС производа ће имати неколико различитих случајева коришћења или корисничких личности . Може се са сигурношћу рећи да ће ови случајеви употребе често имати различите потребе од вашег производа. Дакле, давање свима истог водича у апликацији никада неће успети.

Уместо тога, требало би да направите посебан и персонализован водич у апликацији за сваки случај употребе. Онда само треба да покренете прави за сваког корисника који се пријави за ваш производ.

Наравно, да бисте то урадили, морате да будете сигурни да знате ком случају ваше употребе припадају. Најбољи начин да то урадите је да их питате користећи микро анкету или током процеса регистрације или на екрану добродошлице.

Затим користите прикупљене информације да бисте креирали различите корисничке сегменте и покренули различите туторијале за сваки.

Учините туторијале интерактивним тако што ћете омогућити корисницима да одаберу свој пут

Можете да креирате другачије интерактивно упутство за сваки сегмент корисника, али такође можете да користите занимљивији приступ и дозволите корисницима да сами бирају свој пут док иду.

Оба шетају нове кориснике по производу, истичући различите функције и делују као корисни водичи у апликацији. Али постоји кључна разлика. Један омогућава корисницима да осете да су они задужени за своје искуство .

У основи, интерактивна природа значи да корисници обраћају више пажње, задржавају више онога што су научили и брже почињу да виде вредност.

Поврх тога, допуштање корисницима да одаберу свој пут помаже им да брже доживе вредност, прескакањем небитних корака.

Погледајте како ЦонвертКит то ради.

Корисницима постављају једноставно питање: „Одакле нам се придружујете?“. Пошто ће се искуство укључивања разликовати за корисника који тек почиње у поређењу са корисником који већ има листу контаката и прелази са друге алатке, ЦонвертКит омогућава корисницима да изаберу најбољу путању за њих.

Када корисник одабере једну опцију, биће му представљене различите опције које су релевантне за њихов случај употребе.

Покрени контекстуално навођење у апликацији

Један од проблема са учитавањем информација новим корисницима је тај што ће они вероватно све заборавити у року од десет минута од употребе вашег производа.

То у ствари значи да је ваше укључивање било губљење времена, плус ваши корисници ће и даље бити у мраку када је у питању коришћење вашег производа.

Решење је да ваше туторијале у апликацији учините контекстуалнијим .

Шта то значи у пракси? Па, то значи да кориснику треба да кажете само о одређеној особини вашег производа када треба да сазна за то.

Рецимо да покрећете нову функцију и желите да помогнете корисницима да је усвоје помоћу интерактивног водича. Да ли би имало смисла покренути ово за кориснике који се још нису бавили кључним функцијама да достигну фазу активације ?

Наравно да не.

Уместо тога, користите сегментацију да бисте били сигурни да се ваша порука приказује само релевантним корисницима.

Контекстуално прилагођавање може учинити ваше туторијале у апликацији далеко ефикаснијим и као резултат тога подстаћи усвајање производа.

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

Учините туторијали доступним на захтев

Коришћењем података о коришћењу производа можете да разумете када и где вашим корисницима треба помоћ. Али покретање водича за апликације када мислите да су потребни кориснику је један од начина.

Не кажем да то не функционише. У већини случајева, то ће бити најбоља опција.

Али да бисте били сигурни да се корисници заиста баве њиме, додавање ваших интерактивних водича у центар ресурса у апликацији омогућава им да му приступе онолико пута колико им је потребно и када им затреба.

Пратите перформансе и побољшајте их

Израда интерактивних водича, туторијала за апликације и водича се односи на промовисање ангажовања и усвајања корисника на целом путу корисника кроз едукацију корисника.

А како бисте знали да ли су ефикасни ако не пратите учинак?

Један од начина да се разуме ефикасност је постављање циљева које желите да ваши корисници остваре. На пример, ангажовање са одређеном функцијом или постизање активације.

Када поставите ове циљеве, уверите се да сте повезали сваки водич за производ или видео водич са одређеним циљем. На овај начин осигуравате да не правите водиче без сврхе и такође мерите њихову ефикасност.

Побољшајте своје водиче на основу повратних информација корисника

На крају, али не и најмање важно, увек треба да прикупљате повратне информације од својих корисника и побољшавате их.

Као и код прављења туторијала у апликацији, ваше повратне информације морају бити детаљне и контекстуалне.

Шта ово значи?

Користите различите врсте анкета у различитим тачкама на путовању корисника да бисте разумели корисничко искуство, али и тамо где се корисници боре, а нови водич би био од помоћи.

На пример, претпоставимо да је ваш корисник управо завршио интеракцију са водичем за вашу апликацију за активацију и достигао нову прекретницу.

Желели бисте да знате какво је било њихово искуство. Можете их питати користећи једноставну микро анкету .

Најбољи примери туторијала у апликацији

Већ сам покрио неке примере док сам прегледао најбоље праксе водича у апликацији, али ево колекције неких од најбољих туторијала који их такође прате.

Видео водич у апликацији Усерпилот плус водич корак по корак

Усерпилот је одличан алат за прављење туторијала за ваше кориснике и њихово покретање у право време. Дакле, савршено је логично да и ми практикујемо оно што проповедамо.

Већ сам показао како водимо нове кориснике да започну, па ево примера видео туторијала који треба да подстакне кориснике да изграде свој први ток.

Користимо модал са уграђеним кратким видео записом и једноставним позивом на акцију који подстиче кориснике да предузму акцију. Када кликну на Започни изградњу, корак по корак интерактивна израда водича за укључивање помоћу описа алата ће покренути нове клијенте кроз сваки корак објашњен у видеу.

Зашто је ово добар пример:

  • користи различите врсте садржаја
  • је контекстуално: модал се покреће за нове кориснике по први пут када ступе у интеракцију са страницом апликације
  • кратко је и усмерено на један циљ

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

Водич за комуникацију у апликацији који води кориснике корак по корак

Коммуницате је платформа за аутоматизацију корисничке подршке која омогућава корисницима да направе сопствене АИ цхат ботове без икаквог кодирања.

Приликом укључивања својих корисника, Коммуницате примењује интерактивна упутства која воде кориснике како да прилагоде свој виџет за ћаскање. Инструкције корак по корак су дате у једноставној копији и покрећу се тек када се корисник укључи у претходни корак у низу и прати упутства.

На пример, када се појави опис алатке тражећи од корисника да убаци текст, следећи опис алата ће се приказати тек када корисник изврши радњу.

Зашто је ово добар пример?

  • омогућава корисницима да се ангажују и уче сопственим темпом
  • кратак је и лако разумљив
  • и фокусиран је на један циљ: прилагођавање виџета

Толстој користи више видео туторијала за различите случајеве употребе

Толстој је платформа која има за циљ да подстакне дигитално усвајање коришћењем видеа у онбоардингу корисника. Доказано је да видео снимци подстичу ангажовање, повећавају задржавање знања и повећавају конверзију.

Направили су различите видео туторијале и интерактивне водиче за специфичне случајеве употребе уместо једног водича који би њима управљао свима . Људска лица помажу да се дода елемент персонализације, а овај грануларни приступ помаже корисницима да брзо добију управо оно што им је потребно са платформе.

Зашто је ово добар пример?

  • грануларни приступ: различити случајеви употребе
  • видео снимци мале величине помажу корисницима да лакше обрађују информације
  • визуелни ученици имају приоритет и ово функционише пошто је сам алат платформа за креирање видео записа за водиче

Алати за уградњу без кода за прављење туторијала у апликацији

Постоји мноштво алата за уградњу без кода ако желите да почнете са туторијалима у апликацији. Да бисте олакшали посао, ево три избора на основу вашег буџета и потреба.

Ако желите детаљно поређење Усерпилот вс Аппцуес вс Усергуидинг, можете га проверити овде или добити резиме испод.

Усерпилот- најбољи алат за персонализоване и контекстуалне туторијале за укључивање у апликацију

Усерпилот је направљен посебно за тимове за СааС производе који желе да побољшају своје искуство уласка корисника и повећају активацију корисника. Можете да изградите огромну разноврсност корисничких искустава и токова навођења у апликацији без потребе за кодирањем.

Али најбољи део?

Уз Усерпилот заиста добијате најбољу вредност за свој новац.

У поређењу са Аппцуес-ом и Усергуидинг-ом, Усерпилот вам даје приступ највећем спектру УИ образаца које можете користити када правите своје туторијале, а опције сегментације су најнапредније.

Предности и недостаци Усерпилот-а

✅ УИ обрасци нису ограничени планом – добијате приступ свима њима на сваком појединачном плану, што значи да добијате вредност чак и са Трацтион планом (ово је почетни ниво)

✅ Ангажовани водичи и водичи за интеграцију – направите интерактивна упутства која су циљана на различите сегменте корисника.

✅ Помоћ у апликацији – изградите ресурсни центар који нуди самоуслужну подршку вашим корисницима, прилагодите га свом брендирању и изаберите из низа опција помоћи да повећате задовољство корисника (тј. видео снимци, токови у апликацији, ћаскање и још много тога )

Напредна аналитика и сегментација- анализирајте употребу производа и ангажовање тока у апликацији и изградите неограничене корисничке сегменте користећи податке.

❌ Само прегледач/веб апликација – Усерпилот неће радити на мобилним уређајима/апликацијама.

❌ Није прикладно за мале стартапе са малим буџетом (< 100 УСД) – Усерпилот је моћан алат од средњег тржишта до предузећа. Дакле, 249 долара месечно може бити прескупо за заиста мале стартапе. Погледајте цене за Усерпилот овде.

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна

 

Аппцуес- најбољи алат за прављење туторијала за мобилне апликације

Апликације које се користе за обезбеђивање шаблона за укључивање, што је олакшало коришћење алата. Међутим, он је обезбедио унапред дефинисан начин размишљања о онбоардингу, док је имао вишу цену од другог софтвера за онбоардинг. Од тренутка писања (крај 2022.), Аппцуес је уклонио своје шаблоне за укључивање – без да их је заиста заменио другим решењем.

Аппцуес вам омогућава да дизајнирате токове који олакшавају процесе онбоардинга. Ови токови су оно што користите за креирање обилазака производа и друге комуникације у апликацији са корисницима.

Предности и недостаци Аппцуес-а

✅ Може се користити и на веб апликацијама и мобилним апликацијама.

✅ Можете да користите унапред дефинисане токове или да направите сопствене користећи добар опсег образаца корисничког интерфејса. Проверите функције Аппцуес-а овде.

✅ Омогућава основну сегментацију и покретање тока на основу догађаја.

❌ Јако ограничава функционалност доступну у најнижем (есенцијалном) плану. Ако су вам потребне контролне листе, више од 10 догађаја или више од 5 корисничких сегмената, мораћете да надоградите на план раста (почевши од 879 УСД месечно који се плаћа годишње, што значи да морате да издвојите више од 10.500 УСД да бисте почели да користите Аппцуес за више случајева употребе. Проверите цене Аппцуес-а овде.

Аппцуес нема функцију центра ресурса, што значи да не можете да је користите за пружање самоуслужне подршке својим корисницима.

 

Увођење корисника – најбољи алат када имате ограничен буџет

УсерГуидинг је јефтинији алат за усвајање производа на почетном нивоу који нуди низ функција које помажу компанијама да прихвате нове клијенте и подстакну усвајање производа.

УсерГуидинг се истиче у стварању једноставних доживљаја укључивања за кориснике. Укључује алат за прављење кода, опције сегментације и лако додане УИ обрасце као што су вруће тачке, описи алата и модали.

Иако има и неке друге додатке као што су ресурсни центар и аналитика, месо овог производа је његов креатор тока уласка. Ако је све што тражите релативно лак начин за изградњу једноставних токова укључивања, ово би могао бити одличан избор за вас. Међутим, људи који траже више аналитике, прилагођавања или сложене интеграције вероватно би требало да траже негде другде.

 

Предности и недостаци вођења корисника

 

✅ За мала стартапа или независна предузећа, цена је атрактиван елемент који треба узети у обзир.

✅ Добар избор шаблона корисничког интерфејса који можете изабрати када правите токове и водиче

❌ Постоји много грешака и проблема са перформансама када користите алатку. Кориснички интерфејс је такође прилично тежак за навигацију.

❌ Има ограничену функционалност, посебно на основном плану. Тамо имате само мали спектар доступних функција – све са воденим жигом/брендирањем УсерГуидинг.

Закључак

Добро направљен водич у апликацији ће увек функционисати најбоље у поређењу са обиласком производа и помоћи ће корисницима да с лакоћом воде кроз интерфејс вашег производа и да се баве вредним функцијама без трења.

Ако желите да побољшате своје корисничко искуство, водич за укључивање је прави начин. Набавите демо Усерпилот да бисте започели.

Започните са водичима у апликацији без потребе за кодирањем. Испробајте Усерпилот!

Набавите ДЕМО сада

  • 14 Даи Триал
  • Кредитна картица није потребна
previous post next post